Sd ledaren

Åkesson portas från Löfvens terrorsamtal

Rakhmat Akilov kunde kanske ha stoppats och terrordådet förhindrats – om regeringen hade lyssnat på kritiken. Det hävdar SD-ledaren Jimmie Åkesson i en stor intervju för Expressen, samtidigt som han vill delta i regeringens samtal om nya åtgärder mot terrorismen. – Kanske har vi något att tillföra i debatten trots allt, det borde de ha insett nu. Men Stefan Löfven avvisar honom.

SD-revisor utreds efter Expressens avslöjande

Sverigedemokraternas revisor Mikael Jannert granskas nu av Revisorsinspektionen efter Expressens avslöjanden. Utredningen kan leda till att han förlorar sin revisorslicens. Samtidigt fortsätter SD-ledaren Jimmie Åkesson - som undertecknade årsredovisningen med de förfalskade uppgifterna - att tiga. Vi sitter med lite annat i dag, skriver Åkessons presschef Henrik Vinge i ett sms till Expressen.
I kväll är programmet Bara politik tillbaka
Förra veckan slog Bara politik tittarrekord när SD-ledaren Jimmie Åkesson gästade programmet. Och under debatten slog det gnistor mellan äldreminister Åsa Regnr och socialutskottets ordförande Emma Henriksson när pensionärernas villkor debatterades. I kväll blir det minst lika hett, lovar programledaren Niklas Svensson.
Åkessons prislapp för att stödja Batra
Jimmie Åkesson avslöjar nu prislappen för att stödja en alliansregering och Moderatledaren Anna Kinberg Batra som statsminister. SD kräver inflytande på fyra områden, enligt SD-ledaren. – Invandringspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården och pensionärerna. Där vill vi ha inflytande, säger han på onsdagskvällen i Expressens tv-program Bara politik – med Niklas Svensson.

SD pepp på nyval: Alliansen kan räkna med vårt stöd

Budgetfrågan splittrar Alliansen, som nu har presenterat tre olika ståndpunkter. Den senaste kommer från L-ledaren Jan Björklund, som vill pressa regeringen att dumpa förslag om skattehöjningar under hot om misstroendeförklaring.
SD-budet: vill ha 7 000 nya poliser
Riksdagspartiernas budgivning om polisen fortsätter. Sverigedemokraterna kräver 7000 nya poliser fram till 2022 – och vill byta ut hela polisledningen. – Det är svårt att bryta krisen inom polisen när polischefen själv bidrar till den säger SD-ledaren Jimmie Åkesson, som i kväll medverkar i Expressens Bara politik – med Niklas Svensson.
Lööf riktar ny kritik mot Moderatflörten med SD
Annie Lööf fortsätter att kritisera Moderaternas utsträckta hand till Sverigedemokraterna. Men när Centerledaren får frågan hur hon agerar om SD-ledaren Jimmie Åkesson plötsligt ringer henne på mobiltelefonen, blir svaret oväntat. – Jag pratar ju med Sverigedemokraterna, och det har vi gjort i alla år, säger hon i tv-premiären av Bara Politik – med Niklas Svensson, som sänds klockan 19.00 i kväll.
M-ledaren pressas av intern kritik: Finns frustration
Den interna kritiken är stor mot Moderaternas partiledning kring bristande kommunikation och idtorka, visar SvD:s rundringning. Anna Kinberg Batra (M) slåss mot tiden för att vända siffrorna efter sitt SD-besked. En riksdagsledamot ger en tidsfrist till efter sommaren.
Läs mer om SD-besked.
M-ledaren om raset: Vi har hållit tillbaka
Moderatledaren Anna Kinberg Batra jämför Jimmie Åkesson med Jonas Sjöstedt – och tror samtidigt på fler dåliga opinionsmätningar framöver. Hon säger också att Moderaternas omsvängning i synen på SD kunde kommit tidigare: –Jag har hållit tillbaka för att Moderaterna är störst. Är man störst måste man också vara snäll.
Läs mer om Jimmie Åkesson och Moderaterna.
Ville ha fri invandring – nu leder de nya tuffa M
M-ledaren Anna Kinberg Batra svängde om migrationen och SD – vilket ledde till splittring i Alliansen och ett ras i opinionen. SvD:s Claes Lönegård borrar i M:s huvudvärk och hittar en topptrio med trovärdighetsproblem.
Läs mer om Alliansen.
Wallströms oväntade SD-utspel i riksdagen
Margot Wallström tackar på onsdagen oppositionspartierna när hon läser upp regeringens utrikesdeklaration. Utrikesministern vänder sig också direkt till SD-ledaren Jimmie Åkesson, kan Expressen berätta. Regeringen delar inte värdegrund eller syn på världen med Sverigedemokraterna och ett samarbete är uteslutet, men vi respekterar er plats i riksdagen, säger Wallström i utrikesdeklarationen som Expressen tagit del av.
Carl Bildt: Åkesson sköter sig relativt väl
Carl Bildt gav Annie Lööf ett råd när det blåste som mest. – Is i magen och håll kursen. I dag hyllar han både henne – och SD-ledaren Jimmie Åkesson. – Åkesson sköter sig relativt väl, det måste man ju motvilligt medge.
Sebastian Stakset vill be Åkesson om förlåt
Rapartisten Sebastian Stakset har lämnat kriminaliteten bakom sig. Sebastian Stakset har blivit religiös och berättar i podcasten Nemo möter att han vill be SD-ledaren Jimmie Åkesson om ursäkt. – Jag vill träffa honom och säga förlåt för att jag hotade honom, säger han i podcasten.
Att hålla ihop det här landet är ett långsiktigt problem
ESKILSTUNA. Jimmie Åkessons ekvation: SD + M = sant. Minus Kent Ekeroth. – Ju större vi blir, desto viktigare blir det att hålla frifräsarna borta. Vi måste höja lägstanivån för att bli en attraktiv samarbetspartner, säger SD-ledaren till partikamraterna. – Det är bättre att hålla undan de som inte duger. Se till att de utesluts ur partiet. Ta inte med dem för att de är duktiga på att koka kaffe, det finns ingen poäng med det.
Läs mer om SD-ledaren.
Åkesson kan ändra invandringspolitiken
Jimmie Åkesson öppnar för att ändra Sverigedemokraternas invandringspolitik. Och han är beredd att stödja en M-regering efter nästa val. Det berättar han i Ekots lördagsintervju. – Jag är öppen för att kompromissa inom politiken och det gäller även invandringspolitiken, säger SD-ledaren.
Läs mer om M-regering och SD-ledaren.
Annie Lööf: Varför skulle jag ändra mig?
M-ledaren Anna Kinberg Batra har öppnat för ett SD-samarbete – och alliansen ser ut att ha spruckit. På söndagen gästar C-ledaren Annie Lööf Agenda i SVT – och hon är tydlig om M:s flört med SD: – Vi kommer inte stödja en statsminister som söker stöd hos Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.
Partiledarna: Alliansen är inte död
Alliansen har spelat ut sin roll och svensk politik är på väg mot tre block. Den analysen har flera dragit efter M-ledaren Anna Kinberg Batras utspel om att fälla regeringen med hjälp av SD – och börja samtal med partiet i utskotten. SvD har under den turbulenta veckan frågat Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) om Alliansens framtid.
Alliansväljarna vänder Kinberg Batra ryggen
SD-flörten har fått konsekvenser. Nu vänder alliansväljarna M-ledaren Anna Kinberg Batra ryggen. Var fjärde C- och L-väljare föredrar Stefan Löfven som statsminister, visar Expressen/Demoskops undersökning.
Anderssons attack mot M – efter SD-beskedet
Anna Kinberg Batras SD-besked har inte bara splittrat alliansen utan också retat upp Magdalena Andersson. – Vilka frågor ska hon diskutera med SD? Är hon beredd att diskutera aborträtten, hbtq-personers rättigheter, utträde ur EU eller att man ska närma sig Ryssland med SD? säger finansministern. Det handlar inte om sånt, svarar M-ledaren. – Och det vet Magdalena Andersson.
Just nu: Måste kunna söka stöd även hos SD
Moderaterna står fast vid att genomföra samtal med SD trots skarp kritik. M-ledaren Anna Kinberg Batra möter just nu medierna i riksdagen. – Det vi moderater vill är att genomföra moderat politik och så mycket Allianspolitik som möjligt och då måste man också kunna söka stöd hos alla riksdagens åtta partier, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Kinberg Batra om dramatiken med C
Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommenterar nu dagens dramatik i riksdagen – som började med att Sveriges radios Ekot i förmiddags rapporterade om att Centerpartiet hotar att lämna alliansen om M förhandlar med SD i sakfrågor.– Det är med alliansen jag vill förhandla, om regering och budget, sa M-ledaren på väg in till ett möte med Moderaternas riksdagsgrupp strax före klockan 16.
Läs mer om Centerpartiet, Ekot och M-ledaren.
SD bjuder in M till samtal: Goda möjligheter
Efter M-ledaren Anna Kinberg Batras utspel om att fälla regeringen bjuder nu Sverigedemokraterna in Moderaterna till överläggningar i riksdagens utskott. – Jag ser goda möjligheter här att få till bra samtal, säger SD:s Roger Hedlund.
Björklund: Vi och S skulle kunna göra en hel del bra för Sverige
Moderaternas besked om att närma sig Sverigedemokraterna är olyckligt, enligt L-ledaren Jan Björklund. Han stänger samtidigt dörren för alla former av samarbete med SD. – Liberalerna kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna och vi kommer inte att förhandla med dem. Sen får Moderaterna ta ansvar för sin ståndpunkt, säger han.
Pressad Kinberg Batra: Det handlar inte om spel
M-ledaren Anna Kinberg Batra pressades i SVT:s Agenda om varför hon nu öppnar för att fälla regeringen med en gemensam alliansbudget med stöd av Sverigedemokraterna. – Vi kommer inte inleda regeringssamarbete med SD, sa Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra om sitt utspel
Hon vill fälla regeringen genom att söka stöd hos SD. Nu deklarerar M-ledaren Anna Kinberg Batra att hon inte vill ignorera de väljare som röstat på Sverigedemokraterna. – Det fungerar inte att låtsas som att ett så stort parti inte finns, säger hon i SVT:s Agenda.