Seb

SEB: Byggvaruhuskedjan inte längre köpvärd

Den potentiella avkastningen i förhållande till risken i Byggmax har i och med de sjunkande svenska bostadspriserna blivit allt mindre attraktiv.Det skriver SEB om byggvaruhuskedjan.
Läs mer om Byggmax och SEB.

SEB sänker Stora Enso

SEB Equities sänker sin rekommendation för Stora Enso till behåll från köp.
Läs mer om Stora Enso.
SEB: Marknadsoro slår mot nästa års resultat
Att bostadsköpare blir mer vaksamma kan väntas innebära ett lägre antal sålda enheter och i sin tur färre byggstarter för JM under kommande två år.
Storbråk om ekonomin – här är expertens betyg
Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson turades om att anklaga varandra för ekonomiskt lättsinne.– Låt inte borgerligheten förstöra ekonomin igen, sa Löfven.–Vad är det regeringen vet som inga ekonomer tror på, sa Kristersson.Men Håkan Frisn, prognoschef vid SEB, tycker att både nuvarande regering och den förra skött ekonomin bra.– På en femgradig skala blir betyget en 4 för var och en.

Storbanken SEB:s nya stjärna

SEB har adderat Handelsbanken till sin lista med favoritaktier, Swedish Stars.
Läs mer om Handelsbanken.
Nya siffror – allt fler vill binda sina bolån
Allt färre svenskar tror på stigande bostadspris.Och allt fler vill binda sina rörliga lån.– Intrycket är att marknaden står och väger, säger Jens Magnusson på SEB som publicerar ny statstik i dag.
Läs mer om SEB.
Vattenläcka på väg skapar trafikproblem
En vattenläcka skapar trafikproblem vid SEB:s kontor i Rissne utanför Stockholm.
Läs mer om Rissne och Stockholm.
Vattenläcka på väg skapar trafikproblem
En vattenläcka skapar trafikproblem vid SEB:s kontor i Rissne utanför Stockholm.
Läs mer om Rissne och Stockholm.
SEB: Sälj Kambi
SEB inleder bevakning av spelbolagsunderleverantören Kambi med säljrekommendation.
Läs mer om Kambi.
Måste till politiska förändringar för euron
Förtroendet för euron har stärkts under det senaste kvartalet, men för att euron ska klara sig framöver krävs att EU-samarbetet intensifieras. Det menar SEB:s chefsstrateg Carl Hammer.
Läs mer om Carl Hammer och EU-samarbetet.
SCA-avknoppning är SEB:s nya stjärna
SEB har tagit in SCA-avknoppningen Essity i sin lista med särskilda köpkandidater kallad Swedish Stars.
SEB sänker Nordax
SEB Equities sänker sin rekommendation för Nordax till behåll från köp.
Läs mer om Nordax.
6.46: SvD Ekonomistudion live 3 oktober
EKONOMISTUDION | Trots många orosmoln på EU-himlen – nyskapat förtroende för euron bland investerarna. Ekonomistudion gästas av Carl Hammer, valutastrateg på SEB. Och Joel Dahlberg kommenterar det rättsliga efterspelet kring fondbolaget Allra och redogör för vilka pengar som åklagaren nu jagar. Se programmet dagligen 06.46 på svd.se
Läs mer om Allra, Carl Hammer, EU-himlen och SEB.
SEB höjer Com Hem
SEB Equities höjer sin rekommendation för Com Hem till behåll från sälj.
Läs mer om Com Hem.
Chefsekonom: Underbetyg att inte hitta en kvinna
Två män pekas ut som huvudkandidater till att leda Riksbanken eftersom favoriten Karolina Ekholm anses för politisk. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är kritisk mot att könsaspekten verkar glömmas bort. – Det skulle vara ett underbetyg om man inte lyckas hitta en kvinna i Sverige.
Därför har Lidl blivit ett stort hot mot Ica
Livsmedelsjättarna Ica och Axfood får se sig hotade av Coop och underdogen Lidl – som får en lojalare kundkrets och ökar sina tillväxtambitioner.Det skriver storbanken SEB i en analys av de börsnoterade livsmedelsjättarna där rekommendationen är att sälja.
Läs mer om Axfood, Coop, Ica, Lidl och SEB.
Dags att tala klarspråk om de låga pensionerna
I dag uppger mer än hälften av svenskarna att de är oroliga för att de ska få en sämre pension än sina föräldrar. Det är dags att tala klartext om pensionerna: systemet är stabilt men ger låga pensioner, skriver Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
Läs mer om SEB.
Sur börsdag för Cloetta – salta rekommendationer från bankerna
Nordea, SEB och Carnegie ändrar sina rekommendationer för godistillverkaren Cloetta. Aktien föll 5 procent på Stockholmsbörsen under fredagen.
Experten om blancolånet: Fullständigt vansinnigt
När Jens Magnusson, privatekonom hos SEB, får höra om Evalis Åhlenius blancolån med 17-procentig ränta och 3 000 kronor i månadskostnad säger han:– Det låter fullständigt vansinnigt i mina öron.Blancolånen växer så det knakar och skuldberget bland de svenska hushållen låg under juli på 200 miljarder kronor.
Läs mer om SEB.
Strömhopp från Nordea efter flyttbesked
Hundratals kunder från Nordea har strömmat in till SEB under helgen. Även fackförbundet Seko lämnar Nordea efter beskedet att banken flyttar huvudkontoret till Finland.
Läs mer om Finland, Nordea, SEB och Seko.
Färre svenskar tror på stigande bopriser
Allt färre svenskar tror på stigande bostadspriser.Samtidigt tror hushållen på en höjd reporänta redan om ett år – trots Riksbankens tidigare besked.– Det vi ser liknar allt mer ett trendbrott i hushållens boprisförväntningar, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.
Seb Larssons mardrömsmiss
Sebastian Larsson fick chansen att kvittera för sitt Hull mot Derby från straffpunkten. Men svensken drog straffen högt över - och efter det kollapsade Hull.
Läs mer om Derby och Hull.
Framtida inkomster starkt beroende av gymnasievalet
Valet av gymnasieutbildning har stor privatekonomisk betydelse visar ny statistik från SCB. På kort sikt lönar det sig att välja yrkesförberedande program. Såväl fem som tio år efter avslutad utbildning ger vissa av dessa program den högsta snittlönen, med Energiprogrammet i topp, skriver Jens Magnusson, privatekonom, SEB.
Läs mer om Energiprogrammet, SCB och SEB.
Klas Eklund: Det viktigaste är en rejäl skattereform
Riksbanken måste få en mer avslappnad inställning till inflationsmålet och politikerna fatta tuffa beslut för att tackla de utmaningar som globaliseringen fört med sig. De råden kommer från SEB:s tidigare chefsekonom Klas Eklund vars bästsäljande lärobok om nationalekonomi firar 30-årsjubileum i år med en ny upplaga.