Seb

Klas Eklund ville bli ambassadör

SEB-ekonomen Klas Eklund, 64, byter yrkesbana.Han har sökt tjänsten som Sveriges ambassadör i New Delhi i Indien.
Läs mer om Indien och New Delhi.

Chefekonom: Kan bli större reaktioner än efter brexit

Två av de fyra huvudkandidaterna i det franska presidentvalet är kritiska till det europeiska samarbetet och euron. Om de båda går vidare till en andra omgång kommer marknaderna att reagera starkt. – Det blir större negativa ekonomiska reaktioner än efter brexit, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, till SvD.
Läs mer om Robert Bergqvist, SEB och SvD.
Pundets ras – kan på sikt falla mot 10 kronor
Europas osäkraste valuta fortsätter hicka och hacka. Theresa Mays tal fick pundet att återhämta sig – om än tillfälligt. – Över tid finns det en risk att pundet hamnar ner mot 10 kronors-strecket, säger Carl Hammer, chefsstrateg på SEB.
Läs mer om Carl Hammer och SEB.
Förväntar oss ingen kioskvältare i vårbudgeten
Mer pengar till polisen, sänkt skatt för pensionärer och satsning på elbilar – det är några redan kända förslag ur vårbudgeten. – Jag tror att man sparar på krutet till höstbudgeten, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Läs mer om Robert Bergqvist och SEB.

Problem med SEB:s aktiehandel

Privatpersoner som handlar med aktier hos SEB kunde under en timme på torsdagsförmiddagen inte se om sina transaktioner gick igenom eller inte.
Läs mer om SEB.
Stark tro på bopriserna
En stor majoritet av hushållen tror på stigande bopriser det kommande året, visar en undersökning från SEB. Den så kallade boprisindikatorn låg på 67 i april, en enhet lägre än i mars. Siffran speglar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och de som tror att priserna sjunker, 76 procent av de tillfrågade hushållen, 1 000 stycken, tror att priserna kommer att stiga.
Läs mer om SEB.
Svenskar tror på stigande bopriser
76 procent av svenskarna tror att bostadspriserna stiger under det kommande året, visar SEB:s boprisindikator.Andelen är lika hög som i mars.Samtidigt tror hushållen att reporäntan om ett år har stigit till 0,12 procent.Sju procent av hushållen planerar nu att binda sin ränta.
Fortsatt stark tro på högre bostadspriser
De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i april jämfört med vad de gjorde föregående månad. SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till 67 i april jämfört med 68 i mars.
Quiz: Vad kan du om Sveriges fyra storbanker?
De svenska storbankerna är ofta i fokus i ekonomibevakningen. Efter finanskrisen har de återhämtat sig starkt och gör i dag mångmiljardvinster. Men det finns också problem. I förra veckan avgick Annika Falkengren efter en rekordlång vd-period i SEB, drygt 11 år. Testa dig i SvD Näringslivs quiz – vad kan du om Sveriges fyra storbanker?
Läs mer om Annika Falkengren och SEB.
Virtual reality är hetare än någonsin - här är tre svenska företag som tagit täten
I flera år har vi pratat om möjligheterna med virtual reality. Till Webbdagarna Stockholm 2017 kom tre svenska företag för att berätta om sina satsningar på tekniken: SEB, Trygg Hansa och Mimerse.
Läs mer om Mimerse och Trygg Hansa.
Svenska hushållen rekordrika
De svenska hushållen blev rikare under fjolårets sista kvartal. Den totala nettoförmögenheten ökade med 146 miljarder kronor under fjärde kvartalet till nya rekordnivån 14.261 miljarder kronor, enligt SEB:s sparbarometer. Den främsta förklaringen var stigande börskurser och fortsatt stigande bostadspriser.
SEB:s nya vd: Jag är relativt anonym
Han känner sig som en deldesigner av SEB. Det berättar Johan Torgeby, som nu tar över ansvaret för den Wallenbergskontrollerade banken. Samtidigt behåller han sin frihet, hävdar han. – Jag älskar att lämna på dagis.
Nu säljer Falkengren lyxvillan i Djursholm
I morgon tisdag gör Annika Falkengren sitt sista framträdande som vd för SEB innan hon och familjen flyttar till Genève.Nu är Falkengrens lyxvilla i Djursholm till salu.Den 570 kvadratmeter stora villan har sjöutsikt över Framnäsviken, tolv rum och badrum i Carraramarmor.
Annika Falkengren: Jag har ett W i pannan
Storbanken SEB:s avgående vd Annika Falkengren håller dörren öppen för nya styrelseuppdrag inom Wallenbergsfären i framtiden. Det säger hon till Dagens Industri inför hennes sista stämma som bank-vd på tisdagen. – Någon gång kommer jag tillbaka till Sverige, säger hon.
Annika Falkengren: Kommer tillbaka
Annika Falkengren, 54, gör sin tolfte och sista stämma som vd för SEB på tisdag. Inom kort flyttar hon vidare till sitt nya bankjobb i Schweiz. Men efter 30 år är bandet till familjen Wallenberg fortfarande starkt. – Någon gång kommer jag tillbaka till Sverige. Om jag har hälsan och är pigg kan jag tänka mig styrelseuppdrag längre fram, säger hon till Dagens Industri.
Läs mer om SEB, Schweiz, Sverige och Wallenberg.
Postnord, SEB, Microsoft och den stora konspirationen
Först och främst och viktigast av allt: långsamt håller min trädgårdsplätt på att förvandlas till ett det illblåaste hav. Scillan är på väg, våren har anlänt, just precis nu är det som allra bäst, bättre kan det bara inte bli. Sen var det ett meddelande jag fick i min mobil. Det var från Postnord, eller Postmord som Göran Greider kallar denna inrättning.
Efter starka siffran: Räntan höjs i december
Tisdagens starka inflationssiffra visar att målet om en inflation på 2 procent är uppnått. Det kan betyda att Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, höjer räntan tidigare än väntat. – Det är dags att skriva testamentet för den okonventionella penningpolitiken, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
Läs mer om Riksbanken och Robert Bergqvist.
Varningen: Vi handlar upp ränteöverskottet
Tar svenska folket för lättvindigt på räntehotet? Efter några lugna månader verkar bopriserna vara på väg upp igen. – Det är ett klart trendbrott mot vad vi sett senaste månaderna, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
Läs mer om SEB.
Fler tror på stigande bopriser
Fler hushåll tror på stigande bostadspriser nu jämfört med för en månad sedan. SEB:s boprisindikator ligger därmed på den högsta nivån hittills.
Fler tror på stigande bopriser – indikator på toppnivå
Fler hushåll tror på stigande bostadspriser nu jämfört med för en månad sedan. SEB:s boprisindikator ligger därmed på den högsta nivån hittills.
Falkengren lämnar kronan till Bonnesen
Swedbankchefen Birgitte Bonnesen tar över ordförandeskapet i Bankföreningen efter Annika Falkengren. Det står klart sedan SEB-chefen bestämt sig för att sluta som svensk bankchef.
Så mycket tjänar storbankscheferna
SEB:s avgående vd Annika Falkengren är en bra löneförhandlare. Förra året var hon den som tjänade mest av de fyra storbankernas toppchefer. Det framgår av en genomgång som gjorts av tidningen Dagens industri.
Läs mer om Annika Falkengren.
Avgående SEB-chef fick en extra miljon
SEB:s avgående vd Annika Falkengren fick sin grundlön höjd i fjol med en miljon till 11,5 miljoner kronor. Även förmånerna ökade med 163.000 till 1.425.000 kronor, enligt bankens årsredovisning.
Läs mer om Annika Falkengren.
Chefsekonom: Bara katastrof kan stoppa en räntehöjning
En räntehöjning i USA rycker allt närmare. Centralbankschefen Janet Yellens uttalande om troligen lämpligt spär på förväntningarna. Bara en katastrof kan stoppa Federal Reserve säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
Kvitto på att Spotify är konkurrenskraftigt
Spotify har nu 50 miljoner betalande användare. Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB, svarar på hur läget ser ut för det svenska musikföretaget.
Läs mer om SEB och Spotify.