Semla

Semlan är bageribranschens livboj

Kär bulle med många namn – semla, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Den är, tillsammans med kanelbullen, vårt populäraste bakverk och utan den skulle många bagerier ha svårt att klara sig. – Semlan är bageribranschens livboj, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.
Läs mer om Martin Lundell.
:Food Pharmacy: Årets nyttigaste semla
Imorgon är det fettisdagen, här delar Food Pharmacy med sig av ett nyttigare alternativ: semmelsmoothie.
Läs mer om Food Pharmacy.
Språkkrönika: Vad innebär det att vara semla?
SPRÅKKRÖNIKA. Vad är egentligen en semla? Definieras bakverket av ingredienserna eller av formen? DN:s testpatrull ställer en viktig filosofisk fråga i sin bedömning av viralsemlor, redan i mitten av januari.

De bakar den bästa semlan i Västsverige

Här är Västsveriges bästa semla 2018 – enligt bagarnas egen branschorganisation.– Vad grymt, konstaterar Robin Edberg som står bakom den vinnande semlan.
Läs mer om Robin Edberg och Västsverige.
Bakar stans godaste semla: Detaljerna gör den unik
Känns att den är gjord av en bagare och inte maskin. För första gången tog Valhallabageriets klassiska semla hem segern i SvD:s test. Vad är vinnarsemlans hemlighet?
Kändiskonditorn slår tillbaka i semmelbråket
Kändiskonditorn Roy Fares slår tillbaka i semmelbråket.Fares skriver att han och Mattias Ljungberg lanserade en taco-liknande semla redan 2016 – och menar att han inte inspirerats av en tävlande i Dessertmästarna.Men enligt Dagens Nyheter lanserades nachosemlan redan 2015 av en konditor i Åre.– Vi inspirerar varandra, säger konditorn, Greger Eriksson, till DN.
Efter succn – tv-konditorn anklagas för semmelstöld
Tv-konditorn Roy Fares och Mattias Ljungberg har fått stor uppmärksamhet för sin nachosemla.Nu anklagas de för stöld av den halländska konditorn Johan Blidberg, som visade upp en egen taco-inspirerad semla för kändiskonditorerna i tv-programmet Dessertmästarna.– Då fick de här två killarna, som nu har kommit på det och fått äran och rampljuset, smaka på den, berättar han för P4 Halland.
Sofias bild förvirrar alla – är det en semla eller en korv?
Vad är det egentligen som ligger på tallriken?Bilden på Sofia Westergrens skapelse förvirrar.–Trots att jag visste vad jag hade haft i den så blev det lite snurrigt att äta den.
Sydsveriges bästa semla
Rörsjöns konditori har sydsveriges bästa semla för andra året i rad.– Det är jätteroligt! Vi är förberedda på att sälja många semlor idag, säger Jesper Christiansen som driver cafet tillsammans med sin fru.
Läs mer om Jesper Christiansen.
Svenska folket har röstat - här finns sydsveriges bästa semla
Rörsjöns konditori har sydsveriges bästa semla för andra året i rad.– Det är jätteroligt! Vi är förberedda på att sälja många semlor idag, säger Jesper Christiansen som driver cafet tillsammans med sin fru.
Läs mer om Jesper Christiansen.
7 typer av semlor att äta på fettisdagen
Semla, hetvägg och fastslagsbulle, kärt barn har många namn. På senare år har semlan också fått en mängd olika utseenden. Här kommer en lista på sju specialsemlor.
Ny vinnarsemla i SvD:s test – storfavoriten föll
Segersviten är bruten. Vetekatten har inte längre Stockholms bästa semla enligt SvD:s semmelpanel. Men det är jämt mellan konditorierna och det är bara att konstatera att kvalitn överlag är hög.
Mattias är mannen bakom succsemlan
En semla gör ingen rik, men en massa sålda semlor ger en rejäl vinst. Fråga bara Mattias Ljungberg – mannen bakom semmelwrapen. Tösses succuppfinning ökade 2015 bageriets omsättning med 27 procent, och vinsten med två miljoner. – När den var som hetast snittade vi på 4 000 sålda om dagen, säger stjärnkonditorn.
Brist på grädde och smör väntar i vår
Fettisdagenmed sin semla ser ut att klara sig, men lagom till påsk kommer det att bli brist på svensk grädde och smör. Och det som finns kommer troligen att bli dyrare liksom gräddglass. För första gången säger mejerijätten Arla att det inte finns tillräckligt med svensk mjölk för att möta den ökade efterfrågan på feta produkter.
Läs mer om Arla.
Semlekriget fortsätter – här är nya räksemlan
Svårt att bestämma vilken typ av semla du ska äta på fettisdagen?Nu blir valet om möjligt ännu svårare.Veronica Gamperl blev inspirerad av alla olika typer av semlor som dykt upp och ville inte vara sämre.– Jag är själv ingen semlemänniska och den här är lite nyttigare, säger hon.
Nya semlan som ska hjälpa utsatta barn
Det är förvisso 39 dagar kvar till årets semmeldag. Men redan nu säljs de gräddiga bakverken, och Nathalie Folcker gör sitt för att sticka ut – med sin egen marängla. Och ser dessutom till att samla in pengar till utsatta barn och ungdomar. – För varje semla vi säljer går fem kronor till Bris.
Läs mer om Nathalie Folcker.
Marängsviss + semla – Emmas swishsucc
När mataffären skulle börja med swishbetalningar i kassan fick butiksbiträdet Emma Andersson en smaskig id.Nu gör hennes marängswish-semla succ i Ljung.– Nutella, banan, maräng, grädde – och ännu mer nutella. Det är innehållet i semlan, säger hon.
Läs mer om Emma Andersson och Ljung.
Bästa semlan i SvD:s test: Vill aldrig sluta äta den
En enda semla i SvD:s semmeltest får en femma i snittbetyg. Överlag verkar fastlagsbullarna i årets test hålla hög standard, ingen av de åtta bakverken får lägre än en trea i snittbetyg. Några semlor delar dock juryn och kammar hem både topp och bottenbetyg:
Här är Stockholms bästa semla
Ett anrikt konditori tar hem segern för fjärde året i rad i SvD:s semmeltest. – Det är grädden som är grejen, säger mästerkonditorn på Vete- Katten, Johan Sandelin-Järnåsen.
Glöm snoppsemlan – chokladsemlan är här
Semmelsmoothie, korvbrödssemla, snoppsemla, semmelwrap - ja, antalet är inte längre nådigt. På Ekmans konditori i Trollhättan finns det garanterat en semla för varje enskild individ. Tre olika smaker, Tre olika former. Hittills verkar den nya chokladbollssemlan duga gott åt folket. – Den har en bra genomslagskraft! säger Mikael Ekman, ägare.
Läs mer om Mikael Ekman, Tre och Trollhättan.
Byt kroppshetsen mot en semla
Hela året är jobbigt, men början är värst. Då läggs ved på ortorexins brasa för att bränna kalorier...
Här hittar du bästa semlan i Västsverige
Fluffigt bröd, mandelmassa, kardemumma, grädde och ett avslutade lock med florsocker på toppen utgör den traditionsenliga semlan. På torsdagen korades en av 18 olika semlor till Västsveriges och Göteborgs bästa semla. – Det känns som de största som hänt oss som bageri, säger Sara Wennerström, Vd på Solhaga Stenungsbageri.
Camilla Läckbergs vassa skämt om exet
Här är Camilla Läckbergs skämt om exmaken. På Instagram sågar deckardrottningen skämtsamt pappan till hennes stora barns semmelbeslut. Vissa saker ändras aldrig. Stora barnens pappa insisterar på att förstöra en god semla med massa varm mjölk, skriver Läckberg på Instagram.
Läs mer om Instagram och Läckberg.