September

Självmordsförsök på Sis-hemmet Rebecka

13-åriga Jasmine Bergström begick självmord på det låsta ungdomshemmet Rebecka på Ekerö. I september försökte en annan ung flicka ta sitt liv på Sis-hemmet.

Förbundskaptenen dömd efter rattfyllan - erkänner

Nordirlands förbundskapten Michael O'Neill erkänner att han kört rattfull. Han greps den 10 september utanför Edinburgh och har nu blivit av med sitt kört kort och döms till böter i rätten.
Läs mer om Edinburgh.
Arbetslösheten stiger
Arbetslösheten var 6,2 procent i september, icke säsongsrensat, enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning (AKU). Enligt SME Direkts prognosenkät väntades en arbetslöshetsnivå på 6,0 procent.
Åtalas för åtta år gammal våldtäkt
En 33-årig man åtalas för att ha våldtagit en kvinna i Folkets park i Malmö för åtta år sedan. Mannen häktades för brottet i slutet av september i år, efter att hans dna matchat de fynd som gjordes i utredningen 2009, rapporterar Sydsvenskan.
Läs mer om Malmö och Sydsvenskan.

Förklaringen bakom det plötsliga avhoppet

Den 29 september valde Redhawkstränaren Jesper Mattsson att ta en timeout från ishockeyn, på grund av rådande familjesituationen. Nu kommer förklaringen till den snabba timeouten. Sonen drabbades av en hjärnblödning.Efter elva dagar i respirator pga en hjärnblödning är jag nu tillbaka och på väg mot min stamcells transplantation, skriver Oliver Mattsson på sin Instagramprofil, i kväll.
Kraftigt fall för amerikanskt bostadsbyggande
Bostadsbyggandet i USA sjönk 4,7 procent i september, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 1.127.000 bostäder.
Läs mer om USA.
Det är en nödvändig kamp för danskorna
En muskelbristning stoppade henne från VM-kvalpremiären i september. Nu kan nyblivna Chelseaproffset Magdalena Eriksson få starta mot Danmark på fredag – om motståndarna dyker upp. – Jag förbereder mig till hundra procent på att det blir match. Men vad som kommer hända är det ingen som vet, säger mittbacken.
Brexit blåser upp brittisk inflation
Brexit ger brittisk inflation fart. I september nådde den tre procent, den högst nivån på 5,5 år, enligt den brittiska statistikmyndigheten ONS.
Brittisk inflationstakt stiger
Storbritanniens konsumentpriser steg 0,3 procent i september jämfört med föregående månad.
Tyrrunan inte hets mot folkgrupp enligt JK
Justitiekanslern fick in en anmälan om NMR:s symbol tyrrunan efter demonstrationen i Göteborg 17 september.Men enligt JK utgör användandet av tyrrunan inte hets mot folkgrupp, skriver Aftonbladet.JK har nämligen beslutat att inte inleda någon förundersökning.
Läs mer om Aftonbladet.JK och Göteborg.
JUST NU: Fyra begärs häktade för butikskapning
De fyra män som misstänks för att ha kapat en livsmedelsbutik i centrala Malmö har nu begärts häktade vid Malmö tingsrätt.Samtliga personer anklagas för grov utpressning gemensamt och i samförstånd med andra under tiden den 18 september till den 13 oktober i år.
Läs mer om Malmö.
Något ökad framtidstro bland handlarna
Handlarnas framtidstro förbättrades marginellt i oktober. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, steg till 101,9 i oktober jämfört med 101,8 i september.
Svärdman dömd till skyddstillsyn
En drogpåverkad man sprang en lördagskväll i september runt med ett samurajsvärd i centrala Örebro. För att stoppa honom sköt polisen varningsskott. Nu har mannen dömts för bland annat grovt olaga hot, skriver Norrköpings Tidningar.
Läs mer om Örebro.
Berg sprack vid sprängning – sten rasade över Gekås
En sprängolycka ägde rum vid Gekås Ullared i mitten av september.Ett berg sprack och rasade ned mot varuhuset i form av stora stenbumlingar.Fastigheten fick ett flertal skador – och nu har olyckan rapporterats in till Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Nej, Postnord...det här inkastet är inte för litet
1999 byttes lägenhetsdörrarna i en fastighet i Hägerstensåsen.I september i år, alltså 18 år senare, fick de boende veta av Postnord att brevlådeinkasten är för små – och nu tvingas hyresgästerna ta sig två kilometer för att hämta sin post.– Rena maktmissbruket, säger fastighetsförvaltaren Mats Andersson.– Våra mätningar stämmer inte överens med förvaltarens, svarar Erik Fogelström, produktionsområdeschef vid Postnord.
Konsumentpriserna i USA stiger mindre än väntat
Konsumentpriserna i USA steg 0,5 procent i september, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 2,2 procent.
Läs mer om KPI och USA.
Svagare amerikansk detaljhandel än väntat
Detaljhandelns försäljning i USA steg 1,6 procent i september, jämfört med månaden före.
Läs mer om USA.
Här tar vännerna farväl av Alfredson
Hasse Alfredson gick bort den 10 september - nu förs han till den sista vilan.Under fredagsförmiddagen hålls den öppna begravningsceremonin på Skogskyrkogården i Stockholm, och vänner och familj säger farväl till legendaren.– Han var en väldigt enkel person i sig, så det ska inte vara för pampigt och överdådigt, och det ska vara som han var, berättade dottern Sofi Landström.
Chickenrace mellan köparna och säljarna
Bostadspriserna i Sverige sjönk 1,5 procent i september jämfört med föregående månad. Säsongsrensat sjönk priserna 1,0 procent.Det visar Valueguards HOX-index.
Läs mer om Sverige.
Clas Ohlsons försäljning över förväntan
Clas Ohlsons totala försäljning steg med 5 procent under september. I lokala valutor ökade försäljningen med 6 procent.
Clas Ohlson ökar försäljning – trots utmaningar
Trots alla utmaningar ökade försäljningen för Clas Ohlson i september.Kedjan totala försäljning steg med fem procent.Det är mer än förväntat – och bäst går det i Norden.
Läs mer om Norden.
Holmgren: Det stödjer bedömningen att toppen är nådd
Att inflationen i september var lägre än väntat, efter fem månader i rad med överraskningar på uppsidan, stödjer tidigare bedömning att inflationen nu toppar och kommer att vända ned under 2 procent framöver.
Konsumentpriserna steg mindre än väntat
Konsumentpriserna steg 0,1 procent i september jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 2,1 procent.
Läs mer om SCB.
Huspriserna tre procent högre
Priserna på småhus har stigit med tre procent under den senaste tremånadersperioden, juli–september, jämfört med föregående tremånadersperiod. Jämfört med juli–september 2016 har priserna stigit med nio procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
Dags för ny omgång av KvP:s Almebaren
I mitten av september återuppstod Kvällspostens och Sydsvenska Handelskammarens politiska utfrågning: Almebaren.Torsdagen den 12 oktober är det dags för den andra gången.Gäst: Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna.
Läs mer om Kristdemokraterna.