September

Upploppsutredningar läggs ner

Åklagare lägger ned förundersökningarna avseende våldsamt upplopp mot 23 nazister i Nordiska motståndsrörelsen.Detta efter oroligheter i samband med att organisationen demonstrerade i Göteborg den 30 september.Det framgår av ett pressmeddelande.Enligt åklagaren har det inte gått att följa vad de olika misstänkta har gjort på platsen fram till gripandet.
Läs mer om Göteborg och Nordiska.

Skogsmarkspriser ökar till rekordnivåer – SCA lyfter

Priserna på skogsmark ökar, visar ny statistik för september månad.
Läs mer om SCA.
Froome riskerar titel efter höga testvärden
Den brittiske cykelstjärnan Chris Froome är i blåsväder. Misstänkt höga värden av en astmamedicin har uppmätts under ett dopingtest i samband med hans segerlopp Spanien runt i september.
Läs mer om Spanien.
Svolder visar på mindre substanser
Investmentbolaget Svolder redovisar ett resultat efter skatt på -44,2 miljoner kronor (83,1) och ett resultat per aktie på -3:40 kronor (6:50) för det första kvartalet i räkenskapsåret, september-november 2017.

Fler personer avvisas i Skåne

Sedan gränskontrollerna i Skåne skärptes i september har antalet personer som avvisas fördubblats.
Läs mer om Skåne.
Huspriser fortsätter stiga – men Gotland sticker ut
Huspriserna i Sverige fortsätter att stiga.Under perioden september-november ökade de med en procent, enligt färska siffror från SCB.Samtidigt ser utvecklingen ut att mattas av – i fem län sjönk priserna. Och särskilt Gotland sticker ut.
Läs mer om Gotland och Sverige.
Huspriserna en procent högre
Priserna på småhus har stigit med en procent under den senaste tremånadersperioden, september–november, jämfört med föregående tremånadersperiod. Jämfört med september–november 2016 har priserna stigit med nio procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
VW-chefen Oliver Schmidt döms till sju års fängelse i USA för sin roll i dieselgate
Oliver Schmidt, 48 år, döms till maxstraffet sju års fängelse i USA och måste dessutom betala 400.000 dollar i böter, cirka 3,7 miljoner kronor. Domaren Sean Cox motiverade maxstraffet med att den före detta Volkswagenchefen Oliver Schmidt brutit mot själva fundamentet i samhället, det vill säga tillit. Oliver Schmidt erkände sig skyldig till anklagelserna men hävdar att han blivit tvingad till sitt agerande av sin arbetsgivare, vilket han ångrar. Oliver Schmidt arbetade vid Volkswagens huvudkontor i USA mellan 2012 till februari 2015. Det var i september 2015 som de amerikanska myndigheterna meddelade att de inte kunde godk
Bilderna visar kinesiska paketkaoset på Arlanda
Här är bilderna som visar att Postnords kinesiska mardröm på Arlanda inte är ny.De ska vara tagna i slutet av september och visar hur hundratals paketsäckar dumpats på varandra under bar himmel.– Vi kan konstatera att så som det ser ut på de där bilderna, så ser det inte längre ut hos oss, säger Thomas Backteman, kommunikationschef för Postnord.
Läs mer om Arlanda och Postnord.
Man dömd till vård efter yxattack
En man döms för mordförsök till rättspsykiatrisk vård efter en våldsam yxattack i Luleå i september, skriver Norrländska Socialdemokraten.
Teliarättegång dröjer till hösten 2018
Rättegången som följer i spåren på Telias ifrågasatta affärer i Uzbekistan dröjer ända till september nästa år. Den planeras pågå i 45 dagar i Stockholms tingsrätt. Tidigare vd:n Lars Nyberg är åtalad.
Läs mer om Uzbekistan.
Utställning i Berlin visar Bataclan-terrorist som martyr
En konstutställning i Berlin om martyrer väcker vrede i Frankrike. I utställningen visas en av Bataclan-terroristerna och en av piloterna vid terrordådet den 11 september 2001 i New York upp sida vid sida med Martin Luther King och Sokrates.
Telia köper norsk mobilportfölj för minst 75 miljoner
Telia förvärvar norska telekombolaget Nextgentels portfölj för konsumentmobilkunder, som den 30 september omfattade cirka 38.000 abonnemang.
Melania Trumps lyxiga garderob
Melania Trump bär gärna plagg av toppdesigners och hyllas ofta för sin eleganta stil. Men Melanias klädval väcker ibland starka känslor – som när hon bar stilettklackar vid ett besök i stormhärjade Texas i september och fick stark kritik. Andra menar att Melanias dyra plagg vittnar om att hon lever i en helt annan verklighet än vanliga amerikaner.
Skalv vid Nordkoreas provsprängningsplats
Ett mindre jordskalv har inträffat i närheten av den anläggning där Nordkorea genomfört provsprängningar av kärnvapen. Skalvet, som hade en magnitud på 2,5, är det fjärde som sker efter att landet i september genomförde sin senaste och hittills kraftigaste provsprängning.
Läs mer om Nordkorea.
Paula Bieler slår tillbaka mot Wighs SD-kritik
I september gick riksdagsledamoten Hanna Wigh ut och berättade att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot.I kvällens SVT Opinion kritiserade hon partiets hantering.– Det har varit en konstant smutskastning, det är ständigt pågående, säger hon i programmet.Samtidigt slår SD-toppen Paula Bieler tillbaka.– Jag har svårt att känna igen mig i bilden, säger hon.
Lurviga gepardungar får möta allmänheten
VIDEO | En kull med fem gepardungar visas nu upp på Parken Zoo i Eskilstuna. Det är första gången djurparken fått gepardungar. Gepardhonan Moja fick kullen i september, och nu kan ungarna visas upp för allmänheten.
Läs mer om Eskilstuna och Parken Zoo.
Utredningen läggs ner efter kraschen
Den 7 september 2011 inträffade den tragiska flygolyckan där alla spelare i KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl, däribland Stefan Liv, omkom.Sedan dess har det pågått en brottsmålsutredning mot planets piloter, men den utredningen läggs nu ner enligt Sovsport.– Om någon var skyldig kommer Gud att straffa dem, säger Leonid Tkachenko, far till Ivan Tkachenko som omkom i kraschen, till Yar.kp.ru.
Stödet till slungmannen – efter brutala polisattacken
Med slunga fick de maskerade männen i väg knytnävsstora stenar mot poliser under upploppen vid nazistdemonstrationen i september.Ett livsfarligt vapen, enligt åklagaren.Nu kan GT berätta att det anarkistiska fängelsenätverket Anarchist Black Cross samlar in pengar till den häktade misstänkta slungmannen.–Det handlar om att visa solidaritet, säger kvinnan bakom en av nätverkets hemsidor.
Amerikanska bopriser stiger mindre än väntat
Bostadspriserna i USA steg 0,3 procent i september, jämfört med föregående månad.
Läs mer om USA.
Därför fick han gå: Bråk varje dag
Carlo Ancelotti fick sparken från Bayern München i september.Nu avslöjar klubbpresidenten Uli Höness en ny anledning till ledningens beslut.– Det går inte att arbeta i en sådan miljö, säger Höness till tyska Bild.
Läs mer om Bayern München och Bild.
Hushållens lån växer snabbare
De svenska hushållens lån hade i oktober en årlig tillväxttakt på 7,1 procent. Det är en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med september, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Ett år tidigare var tillväxttakten 7,2 procent.
Läs mer om Statistiska.
Mannen dödade sin egen mamma
En kvinna hittades nedgrävd vid en sommarstuga utanför Strömstad och det är hennes son som misstänks för mordet.Nu slår rättsläkaren fast att han saknade förmåga att inse innebörden av det han ska ha gjort i början av september.– Jag kan inte bedöma om han fullt ut i dag inser konsekvenserna av det här, säger advokaten Peter Ekelund.
Läs mer om Peter Ekelund och Strömstad.
Vulkanutbrott hotar semesterö
Sedan september har aktivitet uppmätts från vulkanen Gunung Agung på Bali.Tjock rök ses nu välla 1 500 meter upp i luften över vulkanen – och flygbolagen har utfärdat röd flagg.Den överhängande risken för vulkanutbrott har fått över 25 000 personer att evakuera.
Läs mer om Bali.Tjock och Gunung Agung.