Ser

Nioåriga Sabina är okontaktbar – ska utvisas

Nioåriga Sabina har varit okontaktbar i ett och ett halvt år och får näring genom en sond i näsan. Hennes ärende prövas enligt den tillfälliga asyllagstiftningen, som Migrationsverket spått kan göra det svårare för barn med uppgivenhetssyndrom att få uppehållstillstånd. Sabina och hennes familj har fått beslut om att de ska utvisas i mars. – Vi ser inget ljus i den här långa tunneln.
Läs mer om Migrationsverket.

Nu är det klart: Northvolt väljer både Skellefteå och Västerås

Den långa jakten på rätt kommun är över. Northvolt väljer att bygga den nya batterifabriken, som kallas Northvolt 1, i Skellefteå. Om några år ska fabriken ha en kapacitet på 32 GWh och över 2.000 direkta jobb. Fabriken kan följas av fler fabriker senare. Utvecklingsavdelningen, Northvolt Labs, läggs i Västerås och skapar mellan 300 och 400 högkvalificerade jobb. Där ska Northvolt också bygga en demolina för att visa hur fabriken kan komma att se ut. Vi ser båda kommunerna som vinnare, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt. Under onsdagen kom uppgifter om att Northvolt skulle v
USA besegrar Japan i robotfight – här ser du höjdpunkterna!
Första matchen gick till Japans järnnäve Kuratas medan amerikanernas Eagle Prime Mark III motorsågade sönder motståndet i match nummer två.
Läs mer om Eagle Prime Mark III och Japan.
Svenska kravet efter fiaskot: Miljonbelopp
Den nordiska supermatchen i Göteborg ser ut att bli inställd.Det innebär att det danska fotbollsförbundet måste kompensera de svenska värdarna med ett miljonbelopp, rapporterar Ekstrabladet.
Läs mer om Ekstrabladet och Göteborg.

Självkörande bilar retar upp andra förare och ökar olycksrisken: De kör som robotar

Många ser fram emot att kunna lämna över bilkörningen åt en dator – framför allt i situationer som bilkö. Men självkörande bilar kommer också med en del problem som behöver lösas. Problemet som diskuterats mest har handlat om hur självkörande bilar ska kunna välja mellan att exempelvis skydda passagerarna i bilen genom att tvingas köra över en person utanför bilen. Det har också funnits frågetecken kring vem som faktiskt har skulden när en självkörande bil krockar och vissa tror att fotgängare kan lura självkörande bilar att stanna för allt och alla. Et
Stödrösterna kan bli färre 2018
Kristdemokraterna satsar på sjukvård och äldreomsorg, men förtroendet för partiets politik på området har fallit. Samtidigt är det tveksamt om stödrösterna räcker för att klara riksdagsspärren den här gången. – Läget ser mer osäkert ut än i de två föregående valen, säger statsvetaren Annika Fredn.
Läs mer om Annika Fredn.
Varför ens vara journalist år 2017?
Medieföretagen påstår sig vilja konkurrera med kvalitet men är sällan beredda att satsa på dem som ska levererar den. Malin Ekman menar att de stora arbetsgivarna i mediebranschen måste förändra hur de ser på sina medarbetare.
Slopa åldersgränsen för mammografi
Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år. Trots det upphör mammografiscreening när kvinnor fyllt 74 år. Samtidigt vet vi att risken att dö i bröstcancer minskar med upp till 25 procent för dem som deltagit i mammografi. Tidig upptäckt räddar liv. Det är hög tid att Socialstyrelsen ser över 74-årsgränsen för mammografi, skriver Barbro Westerholm, Elizabeth Bergsten Nordström och Wanja Lundby-Wedin.
Blöt höst ger hopp om återställt grundvatten
Efter två extremt torra vintrar var grundvattennivåerna i landet i somras nere på krisnivåer. Men en rejält blöt sensommar och höst kan ha avhjälpt problemet. Det ser positivt ut inför 2018, säger Fredrik Theolin på SGU.
Läs mer om Fredrik Theolin och SGU.
Seger stöttar danskorna: Vi är på samma sida
Göteborg. Det ser mörkt ut – men Sverige räknar fortfarande med VM-kvalmatch på fredag. Samtidigt sluter de blågula stjärnorna upp bakom motståndarna i deras kamp för bättre villkor. – Jag tror att Danmark och alla spelare där känner att vi står enade, säger lagkaptenen Caroline Seger.
Larmet om matsnusket på Landvetter flygplats
Gate gourmet finns på 120 platser i 28 länder och tillagar flygplansmat till miljontals resenärer varje år.Nu ser Livsmedelsverket en risk i att skadedjur tar sig in i cateringfirmans lokaler på Landvetter – och man har tagit emot larm om att det är smutsiga matvagnar som används där.Dessutom uppger skyddsombudet att det finns arbetstagare som jobbat 315 övertidstimmar på företaget som tillagar maten till flygresor.– Har man personalbrist och andra saker som inte fungerar kan det vara svårt att upprätthålla även de hygieniska delar, säger Johan Allarveus vid Arbetsmiljöverket.
Film: Volvo Polestar 1 – här kan du se hela presentationen
Nästan 50 minuter av hårda fakta och tekniska detaljer. Ja, är man det minsta intresserad av modern sportbilsteknik är det här en film som svischar förbi. Polestars vd Thomas Ingenlath höll i presentationen i Shanghai, som bara journalister var inbjuden till. Men nu finns filmen på YouTube, öppen för alla att titta på. Obegripligt nog bara gjord i 480p, men den dåliga bildkvaliteten drar inte ner intrycket allt för mycket. I presentationen får vi också en inblick i fabriksbyggnaden som ska byggas upp i Chengdu. Arkitekturen speglar visionen hos Polestar, får vi veta. Och byggnaderna ser onekligen spännande u
Läs mer om Chengdu, Polestar, Shanghai och YouTube.
Här står den borgerliga självcensuren tillbaka
Mouth shut, loud shouts på Marabouparken i Sundbyberg fokuserar på globaliseringens baksidor. Valerie Kyeyune Backström ser en brännande utställning om censur och rättigheter.
Läs mer om Marabouparken och Sundbyberg.
Handelsbanken: Ser inga tecken på bobubbla
Lägre vinst men bättre än väntat. Handelsbankens vd Anders Bouvin ser viss avmattning i svensk ekonomi. Men han tror inte på någon bostadsbubbla.
Efter upproret – Wallström efterlyser politisk aktion
Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar initiativet med Metoo-kampanjen.Samtidigt vill hon se att detta inte bara stannar vid ett upprop i sociala nätverk.–Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut, säger till TT.
Wallström efterlyser politisk aktion
Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar initiativet med Metoo-kampanjen. Samtidigt vill hon se att detta inte bara stannar vid ett upprop i sociala nätverk. – Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut, säger hon.
Läs mer om Metoo-kampanjen.
Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut
Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar initiativet med Metoo-kampanjen. Samtidigt vill hon se att detta inte bara stannar vid ett upprop i sociala nätverk. – Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut, säger till TT.
Läs mer om Metoo-kampanjen.
Fed-chef: Ser ytterligare räntehöjning i år
Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, upprepar i en intervju med Wall Street Journal att han räknar med en räntehöjning till i år, men säger att prognosen kan förändras om inflationen inte tar fart.
Alriks bilar: Polestar – behöver Volvo ett nytt varumärke?
Jag inbillar mig inte för en sekund att jag tänker bättre än någon annan – det är kanske till och med så att jag har lite svårt att förstå. Men den första tanken när jag ser bilderna på Polestar P1 är ändå: Varför ägna sig åt badge engineering? Kliv in i Polestar P1 och det är 100 procent en Volvo, som har fått en ny logotype i rattcentrum... Fortsätt läsa Alrik Söderlinds blogginlägg om Volvo Polestar 1 (klicka på länken).
Läs mer om Polestar P1, Volvo och Volvo Polestar.
Överdoslarm ökar kraftigt i USA: Det är en epidemi
USA:s drogepidemi skördar fler liv än någonsin. I Martinsburg i West Virginia riskerar ambulanspersonal att få en överdos bara genom hudkontakt med heroin som blandats med fentanyl. Samhället ser nu syfilis återvända och risken för omfattande hiv-spridning är överhängande.
Läs mer om USA och West Virginia.
Berggren: Men sluta gnäll på trafikpolisen
Den här figuren är det ingen som vill se i trafiken. Verkar det som.Men själv blir jag numera glad varje gång jag ser en trafikpolis ute på vägarna.De borde bli fler, inte färre.
Det är oundvikligt att männen kommer att få maka på sig
Vi har egentligen alltid vetat om sextrakasserierna.Men det var först när Harvey Weinstein blev dess fula tryne utåt som övergreppen blev förbjudna. På riktigt.Vad vi ser nu är början på en revolution som kommer att förändra filmen i grunden.
Läs mer om Harvey Weinstein.
Boeing backar i förhandeln
Tisdagens handel på USA-börserna ser ut att inledas med små indexförändringar, sett till vad terminerna visade en dryg halvtimme före öppning.
Yascha Mounk: Förstörelsen av demokratin ser inte ut som många tror
Själva tron på att liberala demokratier förblir demokratiska gör dem sårbara för auktoritära hot, varnar Harvardforskaren Yascha Mounk. DN har träffat honom i samband med ett besök i Stockholm.
Förklaringen bakom stjärnornas firande
Gabriel Jesus gör det, Neymar likaså.Efter ett mål sätter de sig på huk och ser ut att tänka.Gesten kallas Pose de quebrada och är en hyllning till deras uppväxt i Brasilien.
Läs mer om Brasilien, Neymar och Pose.