Sextrakasserier

Polisanställda vittnar om sextrakasserier inom kåren: Kommer inte kunna kliva ur bilen med mitt stånd

En hemlig Facebookgrupp har samlat nästan 5 000 medlemmar – där kvinnliga polisanställda har vittnat om sexism, trakasserier och övergrepp.Efter flera turer publiceras nu delar av vittnesmålen under #nödvärn.Jag hamnade ensam i en hiss ihop med honom då han plötsligt flyttade sig helt nära mig och började peta mig i magen och stryka mig över brösten, vittnar en polisanställd.
Läs mer om Facebookgrupp.

V vill utesluta två medlemmar

Kvinnan hånades av partikamrater efter att hon polisanmälde tidigare V-ledaren Lars Ohly för sextrakasserier.Nu vill hennes hemdistrikt utesluta två manliga medlemmar på grund av deras agerande enligt.– Jag kan bekräfta att vi har fått in ett ärende. Vi ska titta på det, mer kan jag inte berätta, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, till SVT Nyheter.
Läs mer om Aron Etzler.
Politikernas aktion – mot sextrakasserier
Vittnesmål efter vittnesmål från politiker lästes upp i Bankhallen i riksdagen.– Det är så viktigt att de här berättelserna kommer fram i ljuset, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, en av uppläsarna, till TT.
Läs mer om Bankhallen och Isabella Lövin.
Avhopp efter anklagelser mot Lars Ohly
Flera styrelseledamöter väljer nu att lämna Funktionsrätt Sverige efter det att den tidigare ordföranden för Vänsterpartiet Lars Ohly vägrat lämna ordförandeposten efter anklagelser om sextrakasserier.

Bibliotekarier mest utsatta för sextrakasserier

Var tionde anställd på kulturförvaltningen i Stockholm har utsatts för sexuella trakasserier. Bibliotekarierna är hårdast drabbade visar en ny kartläggning. – Nu måste vi analysera om det finns en maktstruktur som gör att man inte vågar anmäla, säger Dick Torberger, HR-chef.
Läs mer om Dick Torberger, HR-chef och Stockholm.
Lärare ignorerar sextrakasserier i skolan
Inför samtycke i läroplanen och utbilda skolpersonal i hur man agerar kring sexuella trakasserier. Det kravet lade representanter för gymnasieuppropet #räckupphanden fram på ett möte med ansvariga ministrar. – Många vittnar om att lärarna ignorerat vad som hänt, säger Hilda Hedberg från #räckupphanden.
Läs mer om Hilda Hedberg.
Politikernas kritik – efter Mogerts miljonfallskärm
Han avgick sedan flera kvinnor vittnat om sextrakasserier – men landar mjukt.Nu kommer hård politisk kritik sedan det blivit känt att Stockholms kultur- och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) kan kvittera ut mångmiljonfallskärm efter egna avhoppet, skriver Mitt i.– I det här läget verkar det absurt att han får det. Det känns inte bra och det leder bara till politikerförakt, säger Nackapolitikern Anna-Karin Borus (L) till tidningen.
Läs mer om Mitt och Roger Mogert.
Var tredje berättar aldrig om övergrepp på jobbet
Mer än var tredje kvinna berättar aldrig för någon om upplevda sextrakasserier och övergrepp på jobbet – och enbart en procent av de drabbade polisanmäler. Det visar en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Expressen. – Rädsla och beroendeställning är det som hindrar offret att anmäla, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Sextrakasserier till vd-nivå i storbolagen
Industrivärdens vd Helena Stjernholm och Investors vd Johan Forssell har tagit upp frågan om sextrakasserier efter #Metoo. Helena Stjernholm berättar att hon varit med om olämplig jargong. Axel Johnsons vd Mia Brunell Livfors beskriver #Metoo som både fruktansvärt och välkommet..
Toppdemokrat anklagas för sextrakasserier – tar paus
Toppdemokraten John Conyers, 88, anklagas för att ha sextrakasserat kvinnliga kolleger.Nu tar han timeout från amerikanska representanthusets rättsutskott.– Jag har kommit fram till att min närvaro som ledamot i utskottet inte tjänar sina syften under tiden etikutskottets utredning pågår, säger han i ett uttalande enligt Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg.
Så utnyttjade kulturprofilen sin makt för sextrakasserier
Stora delar av det svenska kulturlivet styrdes i decennier från en liten källarklubb i Stockholm.Det handlade om kultur, makt, pengar – och sex.Med sin nära koppling till Svenska Akademien kunde den hyllade klubbägaren påverka bidrag, priser och karriärer – och utnyttjade sin ställning till att skaffa sig sexuella fördelar, enligt samstämmiga vittnesmål.– Det lönade sig för dem som var tillmötesgående, säger författaren Ann Heberlein.
Fler kvinnor pekar ut krogprofil för sextrakasserier
Den krogprofil som i förra veckan anklagades för sexuella trakasserier av journalisten Jennie Hammar pekas nu av fler kvinnor som arbetat på samma restaurang.
Läs mer om Jennie Hammar.
Också Uma Thurman säger #metoo
Uma Thurman sällar sig nu till de kvinnliga stjärnskådespelare som riktar anklagelser om sextrakasserier mot Hollywoodmogulen Harvey Weinstein.
Regeringen: Sexbrott måste prioriteras
De kvinnliga juristernas upprop om sextrakasserier skakar om regeringen. Om sexualbrott inte tas på allvar riskeras förtroendet för rättsstaten, enligt regeringen. I ett möte med rättsväsendets högsta chefer framhöll ansvariga ministrar att frågan måste prioriteras.
Alice Bah Kuhnke vill dra tillbaka kungamedalj
Kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, vill ta tillbaka en medalj som hon 2015 gav till den kulturprofil som nu utpekas för sextrakasserier och övergrepp.På Instagram skriver hon:Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten.
Alice Bah Kuhnke vill dra tillbaka kungamedalj
Kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, vill ta tillbaka en medalj som hon 2015 gav till den kulturprofil som nu utpekas för sextrakasserier och övergrepp.På Instagram skriver hon:Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten.
2290 kvinnor i upprop mot sextrakasserier
Kvinnliga idrottsutövare, tränare, sportjournalister och supportrar skriver tillsammans under uppropet #timeout i Dagens Nyheter.Bland uppropen finns bland annat Anja Pärson och Maja Reichard.
Läs mer om Anja Pärson och Maja Reichard.
Regeringen förbereder lagändring som kan tvinga skolor agera mot sextrakasserier
Utbildningsminister Gustav Fridolin reagerar starkt mot elevuppropet #tystiklassen, och säger till DN att regeringen förbereder en lagändring för att komma till rätta med sextrakasserier i skolan.
Kulturprofilen anklagad för övergrepp för 20 år sedan
Den kulturprofil som av 18 kvinnor anklagas för sextrakasserier och övergrepp har långt tidigare utpekats för liknande handlingar.Redan 1997 skrev Expressen om mannen efter att en kvinna skickat ett nödrop till bland annat Svenska Akademien om den sexterror hon och andra kvinnor utsatts för.Men mannens övergrepp har fortsatt enligt de kvinnor som nu träder fram.
Läs mer om Expressen och Svenska Akademien.
M-politiker avgår efter anklagelser om sextrakasserier
En moderat kommunpolitiker i Stockholm avgår efter att ha anklagats av flera personer för sexuella trakasserier, vilket SVT Stockholm var först med att rapportera. Politikern lämnar dessutom sin anställning för Moderaternas i Stockholms läns landsting.
Läs mer om Stockholm.
Stötande att det ser ut så här i våra domstolar
Succförfattaren Malin Persson Giolito är en av alla 4 455 jurister som skrev under uppropet #medvilkenrätt. Hon menar att sextrakasserier är ett av flera sätt att visa makt. – Det är så klart extra stötande när man hör att det ser ut så här på våra domstolar, till exempel. När domare och andra jurister inte kan följa lagen – eller ens bete sig som folk, säger hon.
Klappar mig på rumpan och säger duktig flicka
Det är inte flygresenärerna som är flygvärdinnornas värsta mardröm när det kommer till klappar i rumpan och andra sextrakasserier.Det är den egna besättningen.– Det är lite som att vi är geishor, vi förväntas bara vara tillmötesgående och le oavsett vad de säger till oss, berättar en tidigare flygvärdinna som nu har gått vidare till en annan bransch, för Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet.
Partiledaren valde att lämna politiken efter sextrakasserier
Anna Troberg var partiledare för Piratpartiet.Hon valde att lämna politiken på grund av sexuella trakasserier.Troberg är en av de 1 300 kvinnor som undertecknat politikeruppropet.
Läs mer om Piratpartiet.Hon.