Sextrakasserier

Vi vet tillräckligt om omfattningen av sextrakasserier

REPLIK DN DEBATT 11/2. Det är inte utbredningen av sexuella övergrepp som främst behöver beläggas med mer forskning. Det är i nästa steg forskningen behöver ta vid: vad behöver göras för att arbetsplatser på allvar ska kunna bli fria från sexism och sexuella trakasserier, skriver Lina Stenberg, tankesmedjan Tiden.
Läs mer om Lina Stenberg och Tiden.
2017 ett dåligt år för patriarkatet
Patriarkatet hade ett dåligt år 2017. Kvinnor förenades i gemensamma erfarenheter av sextrakasserier i me too-uppropet. För en gångs skull blev våra krav lyssnade på.
Ministern: Större risk för sextrakasserier på konstnärliga skolor
Skolorna där Konstmusikern undervisade är långt ifrån de enda lärosäten som har haft problem med sexuella trakasserier. Enligt ministern för högre utbildning är studenter på konstnärliga högskolor särskilt utsatta.
Läs mer om Konstmusikern.

Fotografer anklagas för sextrakasserier

Fotograferna Mario Testino och Bruce Weber anklagas för sexuella trakasserier av ett flertal fotomodeller och anställda.
Läs mer om Bruce Weber.
Fotografer anklagas för sextrakasserier
Fotograferna Mario Testino och Bruce Weber anklagas för sexuella trakasserier av ett flertal fotomodeller och anställda.
Läs mer om Bruce Weber.
SVT-profilen utsatt för sexövergrepp
Go' kvälls Pia Herrera berättar i boken 100 berättelser 10 frågor som behöver besvaras att hon utsatts för sexövergrepp och sextrakasserier.SVT-profilen skriver att en folkkär tv-profil en natt körde efter henne i en bil och kallade henne för hora och slyna.– Jag har konfronterat en del av personerna och haft väldigt konstruktiva samtal, säger Pia Herrera till Expressen.
Läs mer om Expressen och Pia Herrera.
Giske går efter anklagelser om sextrakasserier
Det norska Arbeiderpartiets vice ordförande Trond Giske avgår. Han lämnar också posten som finanspolitisk talesman för partiet, meddelar han på Facebook. Det sker sedan han anklagats för sexuella trakasserier mot flera kvinnor inom partiet.
Läs mer om Facebook och Trond Giske.
Källa bakom anklagelser mot Ahlin träder fram
Urban Ahlin (S) har hamnat under lupp efter anonyma anklagelser om dålig ledarstil, härskarteknik och tidigare sextrakasserier gentemot en kvinnlig medarbetare. Nu träder en tidigare anonym källa – Mona Sahlins tidigare pressekreterare – fram i Dagens Nyheter.
Läs mer om Ahlin.
Hollywoodkvinnornas projekt mot övergrepp
I svallvågorna efter #MeToo-kampanjen kommer nu nästa initiativ: #TimesUp.300 framstående kvinnliga nöjesprofiler har dragit i gång ett ambitiöst projekt för att bekämpa sextrakasserier i Hollywood och på arbetsplatser, skriver New York Times.Kampen för kvinnor på mansdominerade arbetsplatser att ta sig in, avancera och helt enkelt bli erkända måste ta slut. Tiden är ute för det här ogenomträngliga monopolet, står i ett öppet brev som publicerats i flera stora tidningar.
Tidigare Aftonbladet-chefen slår tillbaka mot anklagelser
Han avslutade sin tjänst på Schibsted efter anklagelser om sextrakasserier.Nu slår den tidigare Aftonbladet-chefen tillbaka mot beskyllningarna.Svartsjuka och missnöje med det egna livet kan få människor att hitta på vad som helst. skriver han på Facebook.
Chefredaktör slutar efter utredning om sextrakasserier
Anklagelser om sexuella trakasserier existerar även högt upp i tidningshierarkin. Nu slutar en chefredaktör samtidigt som det nyligen pågått en utredning mot honom om sexuella trakasserier.
Polisanställda vittnar om sextrakasserier inom kåren: Kommer inte kunna kliva ur bilen med mitt stånd
En hemlig Facebookgrupp har samlat nästan 5 000 medlemmar – där kvinnliga polisanställda har vittnat om sexism, trakasserier och övergrepp.Efter flera turer publiceras nu delar av vittnesmålen under #nödvärn.Jag hamnade ensam i en hiss ihop med honom då han plötsligt flyttade sig helt nära mig och började peta mig i magen och stryka mig över brösten, vittnar en polisanställd.
Läs mer om Facebookgrupp.
V vill utesluta två medlemmar
Kvinnan hånades av partikamrater efter att hon polisanmälde tidigare V-ledaren Lars Ohly för sextrakasserier.Nu vill hennes hemdistrikt utesluta två manliga medlemmar på grund av deras agerande enligt.– Jag kan bekräfta att vi har fått in ett ärende. Vi ska titta på det, mer kan jag inte berätta, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, till SVT Nyheter.
Läs mer om Aron Etzler.
Politikernas aktion – mot sextrakasserier
Vittnesmål efter vittnesmål från politiker lästes upp i Bankhallen i riksdagen.– Det är så viktigt att de här berättelserna kommer fram i ljuset, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, en av uppläsarna, till TT.
Läs mer om Bankhallen och Isabella Lövin.
Avhopp efter anklagelser mot Lars Ohly
Flera styrelseledamöter väljer nu att lämna Funktionsrätt Sverige efter det att den tidigare ordföranden för Vänsterpartiet Lars Ohly vägrat lämna ordförandeposten efter anklagelser om sextrakasserier.
Bibliotekarier mest utsatta för sextrakasserier
Var tionde anställd på kulturförvaltningen i Stockholm har utsatts för sexuella trakasserier. Bibliotekarierna är hårdast drabbade visar en ny kartläggning. – Nu måste vi analysera om det finns en maktstruktur som gör att man inte vågar anmäla, säger Dick Torberger, HR-chef.
Läs mer om Dick Torberger, HR-chef och Stockholm.
Lärare ignorerar sextrakasserier i skolan
Inför samtycke i läroplanen och utbilda skolpersonal i hur man agerar kring sexuella trakasserier. Det kravet lade representanter för gymnasieuppropet #räckupphanden fram på ett möte med ansvariga ministrar. – Många vittnar om att lärarna ignorerat vad som hänt, säger Hilda Hedberg från #räckupphanden.
Läs mer om Hilda Hedberg.
Politikernas kritik – efter Mogerts miljonfallskärm
Han avgick sedan flera kvinnor vittnat om sextrakasserier – men landar mjukt.Nu kommer hård politisk kritik sedan det blivit känt att Stockholms kultur- och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) kan kvittera ut mångmiljonfallskärm efter egna avhoppet, skriver Mitt i.– I det här läget verkar det absurt att han får det. Det känns inte bra och det leder bara till politikerförakt, säger Nackapolitikern Anna-Karin Borus (L) till tidningen.
Läs mer om Mitt och Roger Mogert.
Var tredje berättar aldrig om övergrepp på jobbet
Mer än var tredje kvinna berättar aldrig för någon om upplevda sextrakasserier och övergrepp på jobbet – och enbart en procent av de drabbade polisanmäler. Det visar en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Expressen. – Rädsla och beroendeställning är det som hindrar offret att anmäla, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Sextrakasserier till vd-nivå i storbolagen
Industrivärdens vd Helena Stjernholm och Investors vd Johan Forssell har tagit upp frågan om sextrakasserier efter #Metoo. Helena Stjernholm berättar att hon varit med om olämplig jargong. Axel Johnsons vd Mia Brunell Livfors beskriver #Metoo som både fruktansvärt och välkommet..
Toppdemokrat anklagas för sextrakasserier – tar paus
Toppdemokraten John Conyers, 88, anklagas för att ha sextrakasserat kvinnliga kolleger.Nu tar han timeout från amerikanska representanthusets rättsutskott.– Jag har kommit fram till att min närvaro som ledamot i utskottet inte tjänar sina syften under tiden etikutskottets utredning pågår, säger han i ett uttalande enligt Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg.
Så utnyttjade kulturprofilen sin makt för sextrakasserier
Stora delar av det svenska kulturlivet styrdes i decennier från en liten källarklubb i Stockholm.Det handlade om kultur, makt, pengar – och sex.Med sin nära koppling till Svenska Akademien kunde den hyllade klubbägaren påverka bidrag, priser och karriärer – och utnyttjade sin ställning till att skaffa sig sexuella fördelar, enligt samstämmiga vittnesmål.– Det lönade sig för dem som var tillmötesgående, säger författaren Ann Heberlein.
Fler kvinnor pekar ut krogprofil för sextrakasserier
Den krogprofil som i förra veckan anklagades för sexuella trakasserier av journalisten Jennie Hammar pekas nu av fler kvinnor som arbetat på samma restaurang.
Läs mer om Jennie Hammar.
Också Uma Thurman säger #metoo
Uma Thurman sällar sig nu till de kvinnliga stjärnskådespelare som riktar anklagelser om sextrakasserier mot Hollywoodmogulen Harvey Weinstein.