Sfi

Mer pengar till SFI i Flen

Kommunstyrelsen har beslutat att socialnämnden i Flen tilldelas 850 000 kronor för utökad verksamhet inom svenska för invandrare (SFI).
Läs mer om Flen och SFI.

Vill se fler som delar hus

Mitt tak är en förening vars huvudsakliga uppgift är att informera om fördelarna med att dela hus eller bostad, både för den som hyr och den som hyr ut. Bakom föreningen står elever från SFI-programmet i Härryda.
Läs mer om Härryda.
Malmö stad polisanmäler sfi-företag
Malmö stad polisanmäler sfi-företaget Astars för fusk med personalredovisning. F...
Ekman ny långfilmskonsulent på SFI
Läs mer om SFI.

Sällskapsresan hjälper nyanlända med svenskan

Sällskapsresan är en favorit bland Sveriges SFI-lärare.Den – och andra svenska klassiker – hjälper invandrare att lära sig språket.– Man får inblick i en annan värld, säger SFI-läraren Anna-Lena Helgesson i Nyhetsmorgon.
Läs mer om Nyhetsmorgon.
SFI har blivit ett hinder för de nyanlända
Människors väg till egen försörjning måste kortas. Idag krävs att invandrare först blir klara med SFI innan de kan ta sig an andra kurser. Det skapar fler hinder än möjligheter. Det mönstret måste vi nu måste bryta, skriver Alireza Akhondi, tidigare integrationschef Vansbro kommun och riksdagskandidat för Centerpartiet.
Kaoset i SFI-klassrummen avslöjas: Vi ljuger så bra
Den rekordstora flyktingvågen hösten 2015 har lett till att behovet av SFI-undervisning ökat enormt – något som har banat väg för allt fler privata utbildningsföretag.De lovar förstklassig undervisning men situationen i klassrummen är snarare kaosartad.– Det var chockartat, säger frilansjournalisten Jenny Sköld som på uppdrag av Kalla fakta tog jobb på ett av de största utbildningsföretagen – Astar.
Läs mer om Astar, Jenny Sköld och Kalla.
Anna Serner: Ett green card kan bidra till att filminspelningar blir säkra arbetsplatser
Debatt. SFI:s vd Anna Serner om filmproduktioner efter metoo.
Läs mer om Anna Serner.
Hultsfred: Man får gå på SFI i skift
Nästa år ska över 15 000 nyanlända placeras ut i kommunerna, visar nya siffror som TT har fått av Länsstyrelserna. 23 kommuner har inget krav på sig att ta emot någon nyanländ, varken i år eller nästa år. Men det betyder inte att inga nyanlända flyttar dit, eftersom inte alla omfattas av anvisningslagen.
Läs mer om Länsstyrelserna och SFI.
Nationellt prov spreds via Facebook
Skolverket har polisanmält ett uppdagat fusk med nationella prov. Det är ett delprov för elever som läser svenska för invandrare (SFI) som spridits via Facebook.
Läs mer om Facebook.
Räddad till Sverige – men har inte fått SFI-undervisning
Efter två år i Sverige har Khaled Swirakly fortfarande inte börjat SFI trots lagstadgad rätt. Det har gått två år sedan SvD var med och räddade syriska familjerna Swirakly med Gula båtarna i Medelhavet. Den ena brodern Tarek med familj integreras för fullt – medan brodern Khaled har gått helt sysslolös.
SFI: Varannan biograf riskerar att läggas ned
Konflikten kring filmpolitiken har eskalerat inom den svenska filmbranschen. Filminstitutet (SFI) beskriver läget som mycket allvarligt och varnar för att hälften av landets biografer riskerar att läggas ned.
Sällskapsresan integrerar nyanlända
C More har tillsammans med SFI lanserat Filmtegration, som med hjälp av sex svenska filmer introducerar nyanlända till kulturen och språket.
Läs mer om Filmtegration och SFI.
Första svenska filmen någonsin att inviga Torontos filmfestival
Storfilmen Borg är den första svenska film någonsin att öppna filmfestivalen i Toronto, uppger SFI i ett pressmeddelande.
Läs mer om SFI och Toronto.
SFI:s vd Anna Serner fick dubbel pension i flera år: För mig känns det här förfärligt
Svenska Filminstitutets (SFI) vd, Anna Serner, fick av misstag dubbel pension under flera års tid. Nära två miljoner kronor för mycket betalades ut. För mig känns det här förfärligt, säger Anna Serner till DN, och lägger skulden på pensionsbolaget.
Läs mer om Anna Serner.
Moder Mothannas nya liv: Läser på SFI och är singel
Moder Mothanna, 23, blev felaktigt utpekad som terrorist.I SVT-dokumentären Moderland får vi se livet efter anklagelserna, ångesten när IS tar kontrollen över hans familjehem - och ovissheten inför framtiden i Sverige.– Det går många rykten om mig. Den här dokumentären berättar den sanna bilden om mig, säger han.
Läs mer om SFI och Sverige.
Matilda Molander: Validering måste bli enklare
Ett år sittande på en anläggning i väntan på asyl. Två års etableringsinsats. Ytterligare ett par års SFI och 250 skickade jobbansökningar.
Läs mer om SFI.
Utlandsfödda behöver en skola de kan klara
Utlandsfödda utan skolutbildning och kunskaper om det svenska samhället skickas till olika arbetslivsinriktade projekt och program som de inte kan tillgodogöra sig. En lösning kan vara en anpassad, komprimerad grundskoleutbildning, skriver Leif Styfberg, tidigare chef för SFI Stockholm.
Läs mer om Leif Styfberg.
Lärarbrist skapar kö till SFI
I ungefär hälften av landets kommuner är det kö till kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare – men det är bara i ett tiotal kommuner som väntan är mer omfattande än så. Som mest är kötiden uppemot ett halvår, enligt en undersökning som Skolverket gjort.
Läs mer om SFI och Skolverket.
Nyanlända nekades SFI – då blev hennes språkhjälp succ
800 asylsökande i Åre kommun fick på grund av reglerna inte påbörja sina studier i svenska – det gjorde Marie Rödemark vansinnig. Så hon skapade ett nytt, nätbaserat, läromedelsmaterial själv. I dag kan hon kalla sig youtuber och har över 320 000 visningar.
Läs mer om Marie Rödemark, SFI och Åre.
Ny kurs ökar hoppet om att få jobb
På förmiddagen läser de svenska och på eftermiddagen till undersköterska. I juni kan 26 elever på pilotutbildningen på SFI Västerort börja jobba i vården. –Det är inte bara mitt mål att få jobb, utan hela familjens mål, säger Bolortuya Davaajargal, 29 år.
Brännbar vätska mot SFI-lokal i Norrtälje
En lokal för SFI-studier i Norrtälje har utsatts för en attack. Någon har kastat in flaskor i lokalen. Det inträffade upptäcktes av personalen på måndagsmorgonen.
Läs mer om Norrtälje.
Brännbar vätska mot SFI-lokal
En lokal för SFI-studier i Norrtälje har utsatts för en attack. Någon har kastat in flaskor i...
Läs mer om Norrtälje.