Själva

Brandmännen Daniels rädsla i halkan på E6

Räddningstjänsten ryckte ut till olyckskasoet på E6 för att rädda liv och försöka garantera säkerheten på vägen.De kunde själva ha råkat riktigt illa ut.– Man blir lite spak när man hör bilar med låsta hjul och ser hur det flyger gnistor från dubbdäcken, säger insatsledaren Daniel Axelsson.
Läs mer om Daniel Axelsson.

Det vore synd att ta bort ögongodis

Formel 1 planerar för en framtid utan Grid Girls.Ett välkommet förslag tycker nog de flesta, men förarna själva är rasande över den tänkta förändringen.– Det vore synd att ta bort ögongodiset från starten, säger Nico Hülkenberg.
En häxbrygd av sex, sjukdom och livshunger
Det är energin och inte själva prosan som gör Roberto Bolao till en unik författare.Amanda Svensson läser hans sista postuma noveller och hittar en ledtråd till ett självporträtt.
Läs mer om Roberto Bolao.
En häxbryggd av sex, sjukdom och livshunger
Det är energin och inte själva prosan som gör Roberto Bolao till en unik författare.Amanda Svensson läser hans sista postuma noveller och hittar en ledtråd till ett självporträtt.
Läs mer om Roberto Bolao.

Det gör Legofamiljen med sina miljarder

Familjen Kirk Kristiansen behöver knappast vända på slantarna inför julen.I en ny bok har värdet på Legofamiljens imperium beräknats till cirka 301 miljarder kronor.Och samtidigt som familjen betalat ut miljarder till sig själva är de även bra på att sätta sprätt på slantarna.Hästar, präktiga slott och golf verkar onekligen ligga Danmarks en av mest förmögna familjer varmt om hjärtat.
Läs mer om Legofamiljen.
Högsta domstolen ska klargöra gränsen mellan vapen och leksak
Två 17-åriga killar från Ekerö dömdes i augusti för ringa vapenbrott efter att ha skjutit med soft air guns, pistoler med mjuka skott. Pojkarna själva menar att pistolerna bör betraktas som leksaker. Nu ska Högsta domstolen klargöra gränsen mellan vapen och leksaker.
Läs mer om Ekerö och Högsta.
Därför eskalerar antisemitismen i Malmö – Vi känner oss rädda
Hitler borde ha utrotat er alla och varför släcktes gaskamrarna?. Det är bara några av de hotfulla meddelanden som Judiska Ungdomsförbundet i Sverige dagligen möter på nätet. När deras ungdomar själva möter hatet i skolan eller på gatorna hittar de stöd hos varandra genom samtal och gruppmöten. – Nyligen hade vi en tjej som kom fram och visade vad hon hade fått för meddelande på Facebook, det stod död åt alla judar, säger Daniel.
Fina budskapet bakom stjärnan över Stockholm
En blå stjärna på Katarinahissen vid Slussen i Stockholm blinkar nu med ett väldigt viktigt budskap.Bris kampanj Lilla stjärna vill lyfta barn och ungas utsatthet.– Många barn har en jul med vuxna som dricker för mycket eller som inte själva mår bra, säger Silvia Ernhagen, kommunikationschef på Bris.
Etnologen: Ingen luciakris i Sverige
Nej, luciafirandet är inte på väg att försvinna i Sverige.Det menar etnologen Lena Kättström Höök, som skrivit en bok om traditionen.I själva verket är luciafirandet ett jättepopulärt inslag på förskolor och skolor runtom i landet.– På 1970-talet sa man vi skiter i traditionerna och en del slutade att fira jul och gifta sig. Men sedan dess har det blivit precis tvärtom, säger Lena Kättström Höök.
SVT-meteorologernas oväntade lusse-kupp
Luciamorgonen firas med glimten i ögat på SVT där meteorologerna kuppade in en spexig lusseprognos – med Väder-Nils som lucia.Ni är så sköna! Tack för er humor och att ni bjuder på er själva!, skriver en tittare på Instagram.
Läs mer om Instagram och SVT.
Sajter säljer falska asylberättelser
Personer som söker uppehållstillstånd i Sverige kan handla falska asylberättelser på nätet.Det rapporterar Sveriges radio i en granskning i dag.Sverige radio har granskat tre sajter som systematiskt försöker tjäna pengar på att sälja falska asylberättelser och skräddarsy paket för den som vill komma till Sverige.En handel som riskerar att drabba de asylsökande själva i slutändan, skriver Sveriges radio.
Läs mer om Sverige och Sverige.En.
Är detta ett främmande rymdskepp?
Det mystiska föremål som oväntat passerade vårt solsystem under några månader nu i höst kan vara något helt annat än en vanlig rymdsten. Kan Oumuamua i själva verket vara ett besökande rymdskepp? Den frågan ställer sig nu ett antal astronomer som arbetar med att hitta bevis för att vi inte är ensamma i kosmos.
Man stal buss – ville provköra i snökaoset
Mannen ville provköra sin arbetsgivares buss – trots att han saknade körkort.Färden slutade i diket och med en polisanmälan, uppger polisen själva.– Han sa att han hade stulit bussen från sin arbetsgivare. Han skulle provköra i snöovädret och hamnade sedan i diket, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.
Läs mer om Peter Adlersson.
Brödraskap övergår till iskalla maffiasvek
Från sin våning högt upp i tornet styr han maffian med järnhand. Två av hans närmaste har dödats och två andra – Sebastijan Berisa, 32, och Ranjdar Karwan, 28 – avtjänar långa straff för hämnddåd. På ytan handlar Östberganätverket om brödraskap. Men i själva verket är kulturen iskall: Pengar är allt och medlemmar kan när som helst vända sig mot varandra, enligt polis.
Nobel 2017 – följ festen live med Expressen
Kungligheter, forskare och politiker samlas nu för en av världens mest välkända händelser: Nobelprisen ska delas ut. Själva prisutdelningen tar plats i Konserthuset – och årets pristagare hyllas. På kvällen dukas det upp för bankett i Stadshuset, där det bjuds på exklusiv mat, dans och tal. Här kan du följa festligheterna – direkt i Expressen TV.
Virus misstänks orsaka kronisk utmattning
Forskare vid den amerikanska hälsomyndigheten National institute of health misstänker att virus kan ligga bakom sjukdomen ME/CFS, myalgisk encefalomyelit/kronisk utmattningssyndrom. – Alla tecken på en virusspridd sjukdom finns där. Utom själva viruset då, säger immunologen Joseph Breen.
Läs mer om Joseph Breen och National.
Svenska elever är för dåligt rustade mot falska nyheter
En skola som hela tiden uppmuntrar elever att vara kritiska och tänka själva, men samtidigt nedvärderar betydelsen av faktakunskaper är farlig: Den uppmuntrar till rent tyckande, av just det slag som florerar på sociala medier. Så här kan det inte få fortsätta. Återupprätta faktakunskapens centrala roll, skriver Åsa Wikforss, professor i filosofi.
Ta betalt på akuten är fel lösning på problemen
De stora sjukhusen måste själva kunna hantera problemen på mottagningarna. Det som krävs är rätt bemanning. En akutmottagning skall inte bemannas med läkare under utbildning, utan det krävs specialister i akutsjukvård. Det skriver läkaren och tidigare chefen Lars Raxell i en replik.
Akademien har delat ut bostäder till ledamöter och anhöriga
Ledamöter i Svenska Akademien har de senaste 20 åren delat ut lyxbostäder inte bara till sig själva, utan också till sina närstående. Det visar en granskning gjord av SVT.
Läs mer om SVT och Svenska Akademien.
Möjlighet till omställning viktigt för framtidstron
REPLIK DN Debatt 7/12. Ratios Lotta Stern och Nils Karlson hävdar att den svenska modellen riskerar att falla. De har rätt i att den svenska modellen står inför framtidsutmaningar men i själva verket är den mer framtidssäkrad än vad dess kritiker påstår, skriver Ann-Therese Enarsson och Carl Melin vid TCO:s tankesmedja Futurion.
Nyheten i På spåret testar dina resekunskaper
SVT har lyssnat på sina tittare.Under den kommande säsongen kommer de som tittar på På spåret genom SVT Play själva kunna vara med och tävla.De kommer nämligen ha möjlighet att skala bort ljudet från burarna, skriver På spåret på sin Facebooksida.
Läs mer om Facebooksida.
VW-chefen Oliver Schmidt döms till sju års fängelse i USA för sin roll i dieselgate
Oliver Schmidt, 48 år, döms till maxstraffet sju års fängelse i USA och måste dessutom betala 400.000 dollar i böter, cirka 3,7 miljoner kronor. Domaren Sean Cox motiverade maxstraffet med att den före detta Volkswagenchefen Oliver Schmidt brutit mot själva fundamentet i samhället, det vill säga tillit. Oliver Schmidt erkände sig skyldig till anklagelserna men hävdar att han blivit tvingad till sitt agerande av sin arbetsgivare, vilket han ångrar. Oliver Schmidt arbetade vid Volkswagens huvudkontor i USA mellan 2012 till februari 2015. Det var i september 2015 som de amerikanska myndigheterna meddelade att de inte kunde godk
Attendos ägare – nu har ni chansen att förändra
Vårdbranschen krossar gamla föreställningar om att maktstrukturer kommer att brytas av sig själva. Det är nu, efter #Metoo, en förändring ska till – annars måste regeringen göra verklighet av kvoteringshotet.