Själva

Lars Calmfors: Värna analysorganens oberoende

KOLUMNEN. Lars Calmfors är professor emeritus i internationell ekonomi, forskare vid IFN och ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Politiker gillar ofta kritisk granskning mer i teorin än i praktiken. Därför är det riskabelt att låta politikerna själva bestämma vilka som ska sitta i oberoende analysorgan som Finanspolitiska rådet.

Att dela på sociala medier ger möjligheten att få stöd

Många som blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp har svårt att erkänna för sig själva att de varit med om något som varit fel, menar psykologen Marika Kruse-Høyem. Kampanjen #metoo kan ge människor kraften att våga stå upp för sig själva, tror hon.
Läs mer om Marika Kruse-Høyem.
Stockholms bästa ställen – enligt turisterna
På resesajten Tripadvisor kan användarna betygsätta restauranger, hotell och sevärdheter. Tjänsten är ett självklart inslag i många turisters semesterplanering, men den har också anklagats för att innehålla fejkade omdömen, skrivna av restaurang- och hotellägare själva. Vad får en turist i Stockholm uppleva om han eller hon utgår från sajtens rekommendationer under sin vistelse i staden?
Läs mer om Stockholm och Tripadvisor.
Diskriminering i arbetslivet krossar drömmar
Nästan hälften av Sveriges privatanställda tjänstemän tror att deras arbetsgivare riskerar att diskriminera jobbsökande. En femtedel av dem har själva upplevt diskriminering på arbetsplatsen. Vi kräver att företagen gör upp med förlegade normer, Marina Åman, Unionen.
Läs mer om Marina Åman och Unionen.
Stockholms bästa barer – om barcheferna får välja
Innovativa cocktails, chesterfieldfåtöljer och ett gammalt apotek. Utbudet av barer i Stockholm är brett. För SvD tipsar de verkliga experterna – barcheferna själva – om sina favoriter.
Läs mer om Stockholm.
Tv-mammornas kritik mot TV3
Ensam mamma söker får kritik av tv-mammorna – eftersom de inte får välja sina killar själva.En av mammorna tvingades att dejta en man som tidigare varit dömd i programmet.– Jag var nog väldigt negativt inställd till killarna, säger mamman Jenny Edlund, 34, till Hänt.
Läs mer om Hänt, Jenny Edlund och TV3.
Spurs utmanar de största langen nu
En kväll under strålkastarljusen på Santiago Bernabeu behöver inte nödvändigtvis vara en mardröm. För Tottenham betydde matchen mot Real Madrid en möjlighet att bevisa för sig själva och motståndarna att de är att räkna med, även på den största scenen.
Yascha Mounk: Förstörelsen av demokratin ser inte ut som många tror
Själva tron på att liberala demokratier förblir demokratiska gör dem sårbara för auktoritära hot, varnar Harvardforskaren Yascha Mounk. DN har träffat honom i samband med ett besök i Stockholm.
Svaret efter stjärnbråket
Malmö FF tar plats bland de europeiska storlagen som har tagit minst 20 ligatitlar.Nu kan mästarna också sy tillbaka den andra stjärnan ovanför klubbmärket – efter stjärnornas krig.– Vi tycker själva att vi är bäst och störst i Sverige och nu bevisar andra stjärnan det också så nu vet väl alla det, säger Markus Rosenberg.
Läs mer om Sverige.
Viktors val: Muf – 30 år i migrationspolitisk motvind
Inte ens när de själva tog över partiet blev det som de hade tänkt från början. Viktor Barth-Kron berättar om Moderatstämmans stora förlorare.
Här räddar polisen kvinnan undan brandinfernot i USA
Här räddar polisen den rörelsehindrade kvinnan från hennes brinnande hus i Sonoma i norra Kalifornien.En kroppskamera på polisens uniform ger en nära inblick i den enorma skogsbranden som hittills skördat 35 människoliv.– Vi tror att det här materialet är viktigt och hjälper folk i området att förstå hur farliga bränderna är just nu, skriver polisen själva på Facebook.
Läs mer om Facebook, Kalifornien.En, Sonoma och USA.
Lisa Magnusson: Välkomna pappafeministerna i kvinnorättskampen
Folk retar sig på män som börjar tänka på kvinnors rättigheter först när de själva får en dotter. Men kvinnorättskampen behöver även dem. Och feminist är ingen hedersutmärkelse.
Den som fördummar debatten är Roger Mogert
Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) skrev en debattartikel i SvD om att krav om tystnad på bibliotek ofta är främlingsfientliga. Till DN sa han att han ville flytta fokus i debatten till bibliotekens syfte. Men oppositionen i stadshuset tycker att det i själva verket är Mogert som fördummar debatten och slåss mot halmgubbar.
Läs mer om Mogert, Roger Mogert och SvD.
Pressade till ätstörningar – nu orkar de själva berätta
Psykisk misshandel gav unga gymnaster ätstörningar och självmordstankar.Det säger de utsatta barnen som nu berättar sin historia - efter flera års tystnad.Samtidigt riktar de kritik mot sitt förbund och kräver att en utpekad tränare plockas bort från svensk gymnastik.– Jag vet inte vad förbundet väntar på, säger en tidigare gymnast.– Det är en ren felaktighet att vi inte har agerat, säger Svenska Gymnastikförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.
Läs mer om Johan Fyrberg.
Frölundas ilska: Är slut på klagandet
Frölunda fortsätter att ha det motigt i SHL-inledningen.Mot HV 71 kom en ny förlust – och laget ligger på en elfteplats i tabellen.– Vi måste gå till oss själva, det är slut på klagandet på domarna, ryter Max Friberg efteråt.
Läs mer om Max Friberg.
Brand i radhus – rökdykare på väg in
Det har utbrutit en brand i ett radhus i Angered.– Vi går in med rökdykare. Det är en konstaterad brand i radhuset, uppger en larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.De boende kunde själva ta sig ut när branden uppstod.
Läs mer om Angered.
Trump: Puerto Rico kan få klara sig själva – igen
USA:s hjälpinsatser till Puerto Rico kan dras tillbaka, antyder Donald Trump – som nyligen fick hård kritik för att inte ha skickat hjälp till det hårt orkandrabbade öriket som är del av USA:s territorium.
Läs mer om Donald Trump och Puerto Rico.
Chris Patten: Hongkong får inte förlora hoppet
KOLUMNEN. Chris Patten är före detta EU-kommissionär och Storbritanniens siste guvernör i Hongkong. Principen ett land, två system fungerade inledningsvis ganska bra. Men nu när pressen från Peking ökar gäller det att omvärlden reagerar och att Hongkongborna själva inte förlorar hoppet.
Så är Sverige – enligt reklamfilmen
Stockholm tävlar med 18 andra länder om att få läkemedelsmyndigheten EMA. Striden påminner om Eurovision. Se hur länderna marknadsför sig själva.
Läs mer om EMA, Eurovision och Sverige.
Till och med argumentet om bevarande är falskt
Humlegården påstår sig bevara och restaurera själva Astoriahuset som vetter mot Nybrogatan. I själva verket rivs taket på denna del av byggnaden för att förses med en högre och modernistisk påbyggnad, skriver ett flertal debattörer i en slutreplik.
Läs mer om Astoriahuset och Nybrogatan.
Därför kan feber leda till fosterskador
Att feber, under en tidig graviditet, kan bidra till olika typer av fosterskador har länge varit känt. Däremot har man inte vetat om det är infektionen eller själva febern som är orsaken. Nu kan man ha hittat svaret.
Saknar förslag för sänkta läkemedelspriser
REPLIK DN Debatt 9/10. I stället för att ta fram förslag som leder till lägre priser för läkemedel som patienterna bekostar själva så föreslår apoteksmarknadsutredare Anna-Lena Sörenson i sin debattartikel enbart enhetliga priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen, skriver Johan Wallr, Sveriges Apoteksförening.
Saknar förslag för sänkta läkemedelspris
REPLIK DN Debatt 9/10. I stället för att ta fram förslag som leder till lägre priser för läkemedel som patienterna bekostar själva så föreslår apoteksmarknadsutredare Anna-Lena Sörenson i sin debattartikel enbart enhetliga priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen, skriver Johan Wallr, Sveriges Apoteksförening.
M och S bär själva ansvar för sina skräckbilder
De båda statsministerkandidaterna börjar partiledardebatten med skräckskildringar av sådant de själva bär ansvaret för. Löfven och Kristersson hoppas att väljarna ändå har lägre förtroende för motståndarens förmåga att lösa problemen.
Läs mer om Kristersson.