Sjuk

Mamma tömde sin son på blod

I sex års tid tappade en 35-årig dansk småbarnsmamma sin lille son på blod och låtsades att han var svårt sjuk. Pojken hann få 110 blodtransfusioner.Nu sitter kvinnan häktad – och pojken mår bättre.– Han hämtar sig fysiskt och lider inte längre av blodbrist, säger Jim Hansen vid polisen i Midt- og Vestjylland till tidningen Ekstrabladet.

Väntetiden i vården ska kortas till tre dagar

Den som är sjuk ska snabbare få medicinsk bedömning - väntetiden kortas från nuvarande sju dagar till tre.Samtidigt ska den medicinska bedömningen kunna göras av annan vårdpersonal än just läkare.– Det blir fler som kanske träffar en fysioterapeut eller specialistsjuksköterska i sin första kontakt med primärvården, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter.
Läs mer om Annika Strandhäll.
Luciafirandet kom till sjuka Emilias, 5, dörr
För tredje året i rad blev Emilia Keryakes, 5, sjuk under lucia.Då bestämde sig hennes lärare och klasskompisar för att överraska Emilia rejält.– Det betydde verkligen så mycket för henne, berättar pappa Jan Keryakes.
Läs mer om Emilia.
TV4-profilen drabbades av dödligt virus
Jenny Alversjö blev så sjuk att hon rasade tio kilo i vikt och sondmatades.Nyhetsankaret visste då inte att hon hade drabbats av denguefeber efter en semesterresa till Sydostasien.– Jag trodde jag skulle dö när läkarna kom in och sa att de inte visste vad det var för fel på mig, säger Alversjö i Efter tio på TV4.
Läs mer om Alversjö, Efter, Sydostasien och TV4.
Larmet: Synålar hittade i klementin på Ica-butik
Ica kvantum i Tidaholm har utsatts för något som verkar vara ett sabotage.Synålar har hittats i en klementin som sålts på butiken.– Det är verkligen en sjuk människas verk, säger köpmannen Sverker Josefsson om händelsen som tidigare rapporterats i Falköpings tidning.
Ann-Louise Hansons stora rädsla efter cancerbeskedet
Hon har varit med i Melodifestivalen 13 gånger, är sedan 1966 gift med musikern Bruno Glenmark, och i vår syns hon i Stjärnorna på slottet.Nu berättar Ann-Louise Hanson om rädslan efter makens cancerbesked – och den svåra uppväxten med en sjuk mamma.– Ovissheten var det värsta, om hon skulle överleva, säger hon i Hänt.
Björgens ersättare kastar in handduken
DAVOS. Norge kommer bara till start med fem åkare i dagens sprint.Anne Kjersti Kalvå, som kallades in som ersättare till Marit Björgen, har blivit sjuk.Hon tar det lugnt i dag, skriver presschefen Gro Eide i ett sms.
Läs mer om Gro Eide och Marit Björgen.
Svenska skidstjärnan hoppar av – är sjuk
I går var det Calle Halfvarsson.Nu har även Jonna Sundling tvingats hoppa av världscupstävlingarna i Davos på grund av sjukdom.
Gåtan med rysk ambulans på Södermalm löst
En ambulans med ryska skyltar orsakade förvirring i centrala Stockholm på onsdagen. Nu kan SvD berätta att det handlade om en rysk person som blivit sjuk i Sverige. – Jag kan bekräfta att det handlar om en patienttransport, säger Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm.
Först som vuxen fick jag veta att mamma var sjuk
Han har skrivit en uppmärksammad bok om sin egen och sin mammas psykiska ohälsa och driver den populära podden Sinnessjukt. Christian Dahlström är mycket kritisk till hur den svenska psykvården fungerar.
Läs mer om Sinnessjukt.
5 tecken på stress du aldrig ska ignorera
Varje år blir tusentals svenskar sjuka av stress. Men trots att det är så vanligt är det få som ser signalerna innan det är för sent. –När du känner att belastningarna på dig är för massiva, det är då du blir sjuk, säger läkaren Anna Voltarie. Här är fem stressymtom du absolut inte ska vifta bort.
Läs mer om Anna Voltarie.
Duon sjuk – missar tävlingarna i Davos
Här kommer två tunga avbräck inför helgens världscuptävlingar i Davos.Calle Halfvarsson är magsjuk.Anna Dyvik har drabbats av en luftvägsinfesktion.
Läs mer om Davos.Calle.
Roy, 2, är svårt sjuk – finns inget botemedel
Om några dagar ska Roy fylla två år – något som läkarna inte var säkra på att han skulle göra.Roy lider av en sjukdom som gör att musklerna förtvinar innan andningen upphör.I dag finns inget botemedel.– Den är brutal i sin form, det är som att se honom dö varje dag. Det är ett jättelångsamt farväl, säger Roys mamma Maja Ödmann, som också producerat dokumentären som kommer sändas i två delar i SVT:s Dokument Inifrån.
Läs mer om Maja Ödmann och Roy.
SAS-plan fick gå ner – kaptenen sjuk
Ett SAS-flygplan fick under förmiddagen avbryta flygningen för att kaptenen blivit sjuk. Planet som var på väg mot Arlanda från Berlin fick landa på flygplatsen i Ronneby.
Läs mer om Arlanda, Berlin och Ronneby.
SAS-plan tvingades nödlanda – kapten sjuk
Ett SAS-plan tvingades under söndagsförmiddagen att nödlanda på Ronneby flygplats.Flygplanet var på väg från Arlanda till Ronneby, uppger Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet, Arlanda och Ronneby.
Hatet mot Bianca har gjort hennes sjuk
Tv-profilen Bianca Ingrosso slår nu tillbaka efter alla hårda ord –något som till och med har fått henne att bli sjuk.Min bulimi har börjat komma tillbaka sakta men säkert, just på grund av den ångest detta har gett mig, skriver hon på sin blogg.
Läs mer om Bianca.
Lars blev sjuk – men det giftfria limmet stoppades
Efter många år i en industri med mycket gifter och lösningsmedel har Lars utvecklat en allergi mot isocyanater.Ändå fick han inte byta vindruta på en verkstad som använder ett giftfritt MS-lim.– De svarade bara att jag skulle använda den verkstad de har avtal med. Jag tvingades att byta försäkringsbolag, berättar Lars.
Läs mer om MS-lim.
Vården missade att hivtesta Johan
För ett år sedan fick Johan veta att han hade hiv. Trots att han var i kontakt med vården flera gånger under åren med typiska hivrelaterade sjukdomar var det först när han var allvarligt sjuk som han testades. Nu vill han öka medvetenheten om hiv. – Även en familjefar som levt ett vanligt liv kan också vara smittad, säger han.
Läs mer om Johan.
Taube förföljdes av psykiskt sjuk kvinna
Sven-Bertil Taube öppnar upp om åren då han stalkades av en psykiskt sjuk kvinna.Det gick så långt att hon eldade upp familjens lantställe på Sjösala.– Det var väldigt bökigt, säger artisten till Brottscentralen på Expressen.
Stjärnkockens dotter fick diabetes: Sjukdomen tar aldrig semester
För fyra år sedan fick mästerkocken Björn Frantzns dotter Leiah diagnosen diabetes typ 1 – vilket ställde det mesta på ända får familjens del. – Det är ett heltidsprojekt att ta hand om en person som har diabetes. Det förstår man inte, men det är det, säger han. Nu har makarna Frantzn gjort den kokbok de saknade när Leiah blev sjuk.
Läs mer om Frantzn och Leiah.
Gunhild Stordalens hyllning till sin hjälte
Gunhild Stordalen har under de senaste åren varit sjuk i bindvävssjukdomen systemisk skleros.Hon har varit inlagd på specialsjukhus i Nederländerna två gånger för att genomgå en riskfylld behandling. Nu har hon varit tillbaka för en 18 månaders kontroll.I ett inlägg på Instagram hyllar hon sin läkare: Anledningen till att jag lever, en hjälte i vit rock, skriver hon.
Läs mer om Instagram och Nederländerna.
Influensa på väg – så kan du skydda dig
Varje år kommer influensan till Sverige, oftast under vinterhalvåret, och nu har enstaka fall börjat dyka upp. Än så länge är få drabbade och det finns en del du kan göra för att slippa bli sjuk.
Läs mer om Sverige.