Skådespelare

Peter Jackson: Weinstein stoppade skådespelare

Sagan om ringen-regissören Peter Jackson anklagar Harvey Weinstein för att ha sagt åt honom att inte anställa två skådespelare under castingen av filmen i slutet av 90-talet – men filmmogulens talesperson nekar.

Svensk man kommer skjuta kvinnor med maskingevär

Den ökände filmproducenten Peter Aalbæk Jensen säger sig efter #metoo märka ett raseri bland män mot kvinnor, som han tror kommer få en våldsam utgång. Det kan vara farligt att uttala sig såhär, säger en känd svensk skådespelare.
Tragedin bakom Meryl Streeps kärlekssaga
Meryl Streep, 68, brukar kallas världens bästa skådespelare. Men trots de enorma framgångarna och all uppmärksamhet är ganska lite känt om hennes familj – även om två av de fyra barnen har slagit in på skådespelarbanan. När barnen var små valde Meryl Streep och maken Don Gummer, 70, att flytta till lugna delstaten Connecticut. – Vi försökte verkligen skydda dem från allmänhetens ögon, har Steep sagt till Good Housekeeping Magazine.
DN gratulerar: Peter Haber, skådespelare
Under tjugo år har Peter Haber spelat kriminalkommissarie Martin Beck, men just nu är det paus i filmarbetet. För första gången på sex år ska han återigen upp på teaterscenen.
Läs mer om Martin Beck och Peter Haber.

Minnesord: Ulli Lommel – filmskapare med fäbless för våld och skräck

Förkärleken för seriemördare och kannibaler löper som en röd tråd genom tyske Ulli Lommels livsverk. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund tecknar ett porträtt av en egensinnig filmskapare och skådespelare.
Persbrandt: Ett gammalt liv jag lämnat bakom mig
TROLHÄTTAN. En månad har gått sedan hundratals kvinnliga skådespelare enades i uppropet #tystnadtagning.Mikael Persbrandt, 54, menar att han varit en del av den patriarkala strukturen som måste rivas ut i branschen.– Jag har naturligtvis varit en del av den och jag beskriver en del av det i min bok, säger skådespelaren.– När jag kom till Dramaten på tidigt 80-tal var det rena 1700-talsmönster jag växte upp och skolades in i.
Läs mer om Dramaten.
Lena Philipssons förändring – byter liv
Lena Philipsson byter spår i livet och prövar på en ny karriär – som skådespelare.Stjärnan är nervös över den nya utmaningen – trots att hon får stort beröm för rollen i TV4-serien Enkelstöten.Lite nervöst var det, skriver Lena Philipsson om rollprestationen.
Läs mer om Lena Philipsson.
Stjärnorna öppnar för en fortsättning
För två år sen tog Solsidan farväl med en femte och sista säsong.Långfilmen är därför en efterlängtad bonus för alla tittare, som ändå inte ska ge upp hoppet om en fortsättning.Varken skådespelare eller regissörer verkar nämligen längre tro att vi sett det sista av Solsidan:– Det vet man inte, säger Felix Herngren och fortsätter:– TV4 kanske vill att man ska göra tv.
Läs mer om Felix Herngren och Solsidan.
Teaterchef utreds – efter terrorvälde
En oberäknelig diktator som pressat fram en abort, sextrakasserat personal och upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd.Så beskrivs en teaterchef i Stockholm, enligt Aftonbladet.Stockholms stad ska granska hans chefskap – efter närmare 40 kritiska vittnesmål angående teaterchefens sätt att leda teatern.– Jag kommer omedelbart att tillsätta en utredning, säger stadsdirektör Ingela Lindh till Aftonbladet.
Flickvännens reaktion – efter sexet i SVT-succn
Bakom Charlie Gustafssons succ i SVT-serien Vår tid är nu ligger flera heta kärleksscener.Nu berättar han i en intervju med Aftonbladet om stödet hemifrånoch hur sexet i tv-serien har mottagits från flickvännen Amy Diamond Deasismont.– Hon är ju själv skådespelare, säger han till tidningen.
Nya beskedet om Solsidans framtid
För två år sen tog Solsidan farväl med en femte och sista säsong.Långfilmen är därför en efterlängtad bonus för alla tittare, som ändå inte ska ge upp hoppet om en fortsättning.Varken skådespelare eller regissörer verkar nämligen längre tro att vi sett det sista av Solsidan:– Det vet man inte. TV4 kanske vill att man ska göra tv, säger Felix Herngren.
Läs mer om Felix Herngren och Solsidan.
1 614 kvinnor bakom scenen slår larm i #metoobackstage
Efter skådespelaruppropet #tystnadtagning – nu slår kvinnorna bakom scenen larm om sexuella trakasserier, övergrepp och förlegade maktstrukturer i film- och teaterindustrin.1 614 kvinnor står bakom uppropet #metoobackstage:– Nu måste det bli förändring. Det är dags att vi får slippa våld, trakasserier, förnedring och utfrysning, säger hon om uppropets uppkomst, säger Åsa Kalmr, regissör, scenograf och skådespelare, är en av initiativtagarna till gruppen till Svenska Dagbladet.
Läs mer om Svenska Dagbladet och Åsa Kalmr.
Därför slutar stjärnan sin filmkarriär
Han är en av världens mest hyllade skådespelare och har vunnit tre Oscars.I somras bestämde sig dock Daniel Day-Lewis, 60, för att sluta som skådespelare. I en ny intervju berättar han nu om sitt beslut.– Jag har en stor sorg, säger han till tidningen W.
Läs mer om Oscars.I.
DN gratulerar: Monica Nielsen, skådespelare och artist
Först vågade Monica Nielsen sig inte ens ut på scen. Sedan lossnade det och hon hade både publiken och Ingmar Bergman med sig. Det finns en hemlighet bakom hennes lyckade och långa karriär: aldrig ensam på scen.
Kvinnor i kyrkan uppmuntras förlåta sina våldtäktsmän
Följderna av uppropet #metoo tycks inte ta slut. Efter skådespelare, medieprofiler och politiker har blickarna riktats mot kyrkorna. I USA är det femton år sedan den omfattande pedofilskandalen i katolska kyrkan avslöjades. Nu kommer vittnesmål om övergrepp inom flera trosamfund.
Kändisarna strålar – på röda mattan
Under måndagskvällen var det dags för galapremiären för filmen Solsidan.Flera kändisar var på plats, däribland filmens skådespelare och även före detta M-ledaren Anna Kinberg Batra tillsammans med sin man David Batra.Här kan du se bilderna från det stjärnfyllda minglet!
Så blir du bättre på att visa civilkurage
Vi har vetat det här i trettio år, berättar en manlig skådespelare om skådespelaruppropet #tystnadtagning. Vad är det som gör att människor inte ingriper, när något som är fel händer framför dem? Och varför vågar en del människor riskera något för egen del för att stötta andra?
Skådespelare gripen – ville mörda minister
ISTANBUL. En libanesisk skådespelare och regissör har gripits misstänkt för spionage och för att ha planerat att mörda landets inrikesminister.Ziad Itany, 42, anklagas för att ha blivit rekryterad av en svensk kvinna som jobbar för israelisk underrättelsetjänst.
Därför försvann Michelle Pfeiffer från rampljuset
Michelle Pfeiffer var en av 1980- och 1990-talets största skådespelare i Hollywood - men plötsligt försvann hon från rampljuset.Men nu är skådespelaren tillbaka på bioduken.– Den långa pausen var aldrig ett medvetet beslut. Livet tog liksom över, säger Michelle Pfeiffer i Aftonbladet.
Dramaten ställer in fler föreställningar med anklagad skådespelare
Dramaten ställer in ytterligare föreställningar där en övergreppsanklagad skådespelare medverkar. – Vi måste blicka inåt, säger teaterns tillförordnade pressansvariga Lena Törner till DN.
Läs mer om Lena Törner.
Portman bryter tystnaden om sexuella trakasserierna
Oscarsbelönade skådespelaren Natalie Portman sällar sig till me too-upproret.Portman, som varit skådespelare sedan hon var 11 år, blev bland annat medbjuden på ett plan av en producent – som hade bäddat en säng åt dem.– Det var helt oacceptabelt och manipulativt beteende. Jag var rädd, berättar Natalie Portman om händelsen, skriver Metro.
Läs mer om Metro och Natalie Portman.
Amanj Aziz extrema kopplingar är belagda
Regissören America Vera-Zavala försvarade sin hårt kritiserade skådespelare Amanj Aziz i Muslim ban.Torbjörn Jerlerup menar att det är väl belagt att han har samarbetat med extrema islamistiska rörelser.
Läs mer om Amanj Aziz och Muslim.
Kritikerna om spionromanen: Satans spännande
Klassiske spionchefen är tillbaka och tjusar kritikerna. Det gör också biografin om Sveriges mest kända skådespelare. Skrolla ner för att se vilka två böcker som sålde mest men inte kom med på SvD:s boklista.
Utpekad skådespelare granskas av politiker
Ett fall med en folkkär skådespelare som internutreds på Stadsteatern kommer nu att granskas av politikerna i Stockholm.Samtidigt är skådespelaren aktuell med en ny uppsättning vid teatern.– Utifrån vad jag vet känner jag mig trygg med att vi hanterar de här frågorna väl, säger Peter Kollarik, programchef på Stadsteatern.
Hösten 2017 – svenska kvinnor satte ner foten
Skådespelare. Ingenjörer. Sångare. Jurister, politiker och artister. Hösten 2017 satte svenska kvinnor i olika branscher ner foten. Tusentals samlades i upprop och lovade att aldrig mer hålla tyst om sexuella övergrepp och trakasserier.