Skånska dagbladet

Städföretag kritiseras av kommunen

Städföretaget har avtal om att städa 93 kommunala förskolor i Malmö. Men de städar för dåligt. Det menar kommunen som nu varnar företaget. –Vi kompromissar inte med barnen eller personalens hälsa, säger Tobias Blomqvist, chef för enheten fysiskt stöd på förskoleförvaltningen, till Skånska dagbladet.
Läs mer om Malmö och Skånska.

Polisen i bostadstvist – kan stå utan lokal

Polisen i Eslöv riskerar att stå utan lokal. De sade själva upp kontraktet i de befintliga lokalerna men har ställt villkor för utflyttningen som fastighetsägaren inte kan gå med på. – De är som småungar, säger fastighetsägaren Bert Andersson till Skånska Dagbladet efter medlingsförsök i Hyresnämnden.
Klart med ersättare för Team Eslövs lagkapten
Team Eslöv har gjort klart med ett nyförvärv enligt Skånska Dagbladet. Det är vänstersexan Andrea Johansson, senast i Spårvägen, som skrivit på för Skånelaget.
Nu lägger kaptenen skorna på hyllan
Team Eslövs lagkapten Ida Kellokoski Adamsson, 24, lägger handbollsskorna på hyllan. – Jag har ingen större motivation, säger hon till Skånska Dagbladet. Därutöver lämnar sju spelare elitserieklubben enligt tidningen.

Hade knarkfabrik – skyller på sjukdom

Ladan i Staffanstorps kommun dolde en knarkfabrik. Nu döms de två odlarna till fängelse, skriver Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.
Kommuner nobbar present till prinsen
Skåne verkar nobba sin egen nyblivna hertig. Flera skånska kommuner vill inte skänka pengar till prins Oscar och en lekplats som dopgåva, rapporterar Skånska Dagbladet.
Läs mer om Oscar och Skånska Dagbladet.
Nazister tömde sopor framför politikers hem
Kommunalrådet Stefan Lissmark (s) i Höör fick sopor tömda framför entrn till sitt hem. Bakom sopattacken står nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, skriver Skånska Dagbladet. – Det tillhör inte en demokrati att man gör så här. Det här ska antagligen vara ett slags hot och det tillhör bara diktaturer, säger Stefan Lissmark, till tidningen.
Full biltjuv rammade poliser vid flyktförsök
Polisen försökte stoppa en personbil i Malmö. Då tryckte föraren gasen och botten och rammade fyra bilar, varav en polisbil, innan han blev stoppad, skriver Skånska Dagbladet.
Läs mer om Malmö och Skånska Dagbladet.
Personal hotad med kniv på asylboende
Två ungdomar på ett flyktingboende i Skivarp attackerade personal. Med kniv och med en bräda misstänkts en 14- och en 15-åring ha hotat personalen. – Det har varit frihetsberövande i ärendet, men har sedan släppts, säger Beatrice Wetterberg, utredare vid Ystadpolisen till Skånska Dagbladet.
Här är notan för lägerrensningen
Knappt 700 000 kronor. Så mycket har uppstädningen av EU-migrantlägret vid Sorgenfri i Malmö kostat, enligt Skånska dagbladet. Den privata fastighetsägaren kommer att tvingas betala större delen av kostnaden. – Det har varit en mycket svår sanitär situation, sa Jeanette Silow, avdelningschef Miljö- och hälsoskydd på Malmö stad, i samband med avhysningen i höstas.
Jag visste inte om att körkortet inte gällde
MFF-mittfältaren Enock Kofi Adu misstänks för olovlig körning. Nu riskerar han böter. – Jag visste inte om att mitt körkort från Ghana inte gällde i Sverige, det är ingen som sagt det till mig, har Adu berättat i förhör enligt Skånska Dagbladet.
Läs mer om Adu, Ghana, Skånska Dagbladet och Sverige.
Man vanvårdade sina hästar – får djurförbud
Mannen gav inte sina hästar torra liggplatser, fodrade dem ohygieniskt och gjorde vattnet otillgängligt. Nu har länsstyrelsen beslutat att mannen inte längre får ha djur överhuvudtaget. Mannen ska göra sig av med sina djur så fort som möjligt, enligt Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.
Fixade poäng i slutet – kan vara viktig
Ystads IF tog en poäng borta mot Bukarest i EHF-cupen. Detta efter en högdramatisk avslutning. – Spelar vi våra kort rätt i fortsättningen så kan den här poängen visa sig bli betydelsefull, säger Sebastian Seifert till Skånska Dagbladet.
Kvinnans stora bluff efter översvämningen
Skyfallet i Malmö hösten 2014 kostade miljoner. Men nu döms en 29-årig kvinna till böter och skadestånd efter att ha försökt bluffa till sig pengar från sitt försäkringsbolag. Kvinnan själv hävdar att hon råkade skicka in fel översvämningsbilder till försäkringsbolaget, rapporterar Skånska Dagbladet.
Läs mer om Malmö och Skånska Dagbladet.
Städare hittade vapen i migrantläger
En städare hittade en misstänkt automatkarbin i ett migrantläger i Hässleholm skriver Skånska Dagbladet. – Man kunde inte säga om det är ett licenspliktigt vapen eller inte, det är skickat till kriminaltekniker för undersökning, säger Thomas Borg vid polisen i Hässleholm.
Polis sätter in extra resurser vid hvb-hem
På lördagskvällen utsattes ett hvb-hem i Skivarp för en anlagd brand som rubriceras som försök till mordbrand. Hotbilden gör nu att polisen kan sätta in extra resurser i området. – Vi får eventuellt öka tillsynen, säger Hasse Persson på Ystadspolisen till Skånska dagbladet.
Ökad säkerheten när pyromanen släpps
Snart har den så kallade gryningspyromanen avtjänat sitt fängelsestraff. Efter tidigare hot sätter man nu in säkerhetshöjande åtgärder på Svaneholms slott, berättar en källa för Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.
SOS Alarm till skjuten: Var inte uppkäftig
Svara på mina frågor annars lägger jag på säger larmoperatören på SOS Alarm till en svårt skottskadad 28-åring som vrider sig av smärtor. Trots att mannen ser sin egen tarm sticka ut ur kroppen får han höra att han är uppkäftig, skriver Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.
Politiker fick tuppjuck på frenetiskt galande
Tuppen Herr Nyberg utgjorde ett trevligt inslag på Eyragården i Kävlinge, tyckte de flesta. Men för riksdagskvinnan Boriana Åberg (M) blev den glade tuppens galande för mycket - hon såg till att han försvann. – Tuppen lät så mycket att det inte är mänskligt att bli väckt på det sättet, säger hon till Skånska Dagbladet.
80-årig dam jagade iväg de två rånarna
Rånarduon hade ställt in siktet på en äldre dam som slängde sopor. Men de unga rånarna räknade nog inte med en stenhård motattack. – Kvinnan tog ett prydnadsföremål av det tyngre slaget och drämde in i den ene av dem, säger Malmöpolisens presstalesman Lars Förstell till Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.
Nazistiskt nätverk uppges jaga flyktingsmugglare
Ett nazistiskt nätverket patrullerar med båt i Öresund för att försöka stoppa flyktingsmugglare, enligt Skånska Dagbladet. Organisationen skriver själv om verksamheten i en nystartat Facebookgrupp där de talar om att utöka verksamheten. Hur omfattande patrulleringen har varit är dock oklart.
Rånad pojke spårade mobilen – och rånaren
Tack vare spårningsfunktionen på mobilen kunde den 12-åriga pojkens föräldrar hitta rånaren som tog hans telefon. – Det var väldigt bra att de låg på, säger Linda Pleym vid polisens informationsavdelning, till Skånska Dagbladet.
Förskolebarn hittade medicin – åt upp den
Flera förskolebarn i Kävlinge fick söka vård efter att ha ätit adhd-medicin som de hittat på marken. – Barnen sa att den smakade väldigt illa, säger förskolechefen till Skånska dagbladet.
Läs mer om Kävlinge och Skånska.
Öppnande av tältläger i Revinge dröjer
Fortfarande dröjer det innan det stora flyktinglägret i Revinge kan öppna. De stora tälten uppfyller inte kraven. – Regeringen ska besluta om vi ska köpa nya tält av en annan typ, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Skånska Dagbladet.
HK Malmö nära prestigevärvning
HK Malmö är på väg att göra en riktig prestigevärvning. Enligt Skånska Dagbladet är landslagsmannen Fredrik Petersen klar för Malmö och kommer presenteras på fredag. – Jag har pratat med en del klubbar, men inget är klart med HK Malmö, säger Fredrik Petersen till tidningen.
Läs mer om Fredrik Petersen och Malmö.