Skånska dagbladet

Tidning hotar stämma Malmö på 150 milj kr

Skånska Dagbladet hotar stämma Malmö stad på minst 150 miljoner kronor, avslöjar tidningen Medievärlden. Orsaken är stadsbyggnadsnämndens beslut att stoppa ett planerat hotellbygge på tidningens tomt. – Detta är en skandal, säger tidningens styrelseordförande Håkan Mattsson.

Körde full för att katt fallit ner i lacknafta

En 50-årig man har dömts till två månaders fängelse, efter att ha kört bil med 2,14 promille i blodet, rapporterar Skånska dagbladet.Mannens förklaring till den berusade bilfärden: han tröstsöp eftersom hans katt fallit ner i en burk med lacknafta.
Läs mer om Skånska.
Försökte smuggla kokain i magen
När den 56-åriga kvinnan rullade in i Malmö med tåget från Kastrup blev tulltjänstemännen misstänksamma. Med all visade det sig snart. I magen hade kvinnan 23 kondomer fyllda med kokain. Trots att kvinnan själv hävdar att hon hotats och misshandlats för att smuggla narkotikan döms hon nu till fängelse i fyra år och tre månader, rapporterar Skånska dagbladet.
Läs mer om Kastrup, Malmö och Skånska.
Elev blev oskyldigt anklagad för droger
En elev på en skola i Eslöv stängdes av efter misstankar om att han tagit droger. Trots att han var oskyldig till anklagelserna blev det en jobbig tid för eleven, som utsattes för ryktesspridning på sociala medier. Till slut valde familjen att byta skola och Eslövsskolan får nu kritik från Skolinspektionen, det rapporterar Skånska dagbladet.

Målvaktens mäktiga match: Gjorde tre mål

HK Malmös Nebosja Simic är klar för IFK Kristianstad nästa säsong. Men han kommer nog alltid att bära med sig lördagens match för HK Malmö - det var matchen då han gjorde tre mål. – Det var jätteviktiga mål för oss i den första halvleken då vårt spel var krampaktigt, berättar tränaren Sivertsson för Skånska Dagbladet.
M-uppror mot överenskommelse
Det finns ett växande missnöje med decemberöverenskommelsen inom Moderaterna, skriver Svenska Dagbladet. I skånska Kävlinge har Moderaterna lämnat in en motion som de hoppas att Skånedistriktet skickar till partistämman. De vill att decemberöverenskommelsen avbryts.
Peter Mangs släpper bok om sitt eget liv
Peter Mangs, som just nu avtjänar ett livstidsstraff efter att ha blivit dömd för två mord och åtta mordförsök, ska inom kort ge ut en bok om sitt liv och dåden i Malmö. Boken – som väntas bli 500 sidor lång – ges ut i egen regi, skriver Skånska dagbladet.
Läs mer om Malmö och Skånska.
Tuppenbra besked för Harry
Efter två år av utredningar har tuppen Harry i Eslöv äntligen fått besked - länsstyrelsen låter honom bo kvar på Halabacken i Eslöv, skriver Skånska Dagbladet.
Första åtalen efter Limhamnskravallerna
Nu väcks de första åtalen efter demonstrationerna mot Svenskarnas Parti på Limhamns torg i augusti.I dag lämnade åklagare Jörgen Larsson de första utredningarna till Malmö tingsrätt - tre personer dras inför rätta, uppger Skånska dagbladet. Ytterligare ett tiotal personer är under utredning.
Cancerbeskedet blev bortglömd 9 månader
En läkare på en vårdcentral i Eslöv glömde bort att meddela sin patient om att hennes provresultat visade att hon hade cancer. Först när läkaren skulle städa sitt skrivbord inför semestern – nio månader senare – hittades provsvaret, rapporterar Skånska dagbladet. Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu läkaren för hans slarv.
Läs mer om Eslöv och Skånska.
Cancerbesked glömdes i nio månader
Provresultat som visade att en kvinna hade cancer blev liggande på läkarens skrivbord i nio månader. Nu får han kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), rapporterar Skånska Dagbladet.
Cancerbesked glömdes i nio månader
Provresultat som visade att en kvinna hade cancer blev liggande på läkarens skrivbord i nio månader. Nu får han kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), rapporterar Skånska Dagbladet.
Kroggäster smittade – av kräksjuk kock
Flera sällskap insjuknade i kräksjuka efter att ha ätit skaldjur på en Malmökrog. Efter en tids utredning uppger kocken nu att han varit sjuk och själv kräkts i en hink utanför personaltoaletten. Krogen kommer att få betala miljöförvaltningens utredning, skriver Skånska Dagbladet.
Bönder har fått nog av stölder
Lantbrukare i Staffanstorp har det senaste året drabbats av upprepade stölder av både diesel, maskiner och maskindelar. Nu har de fått nog och uppmanar polis och försäkringsbolag att göra något åt problemen, skriver Skånska Dagbladet.
Skadad stämmer hamburgerrestaurang
En 34-årig man i Malmö fick sparken från en hamburgerrestaurang efter att han fallit och skadat sig på jobbet. Nu stämmer han restaurangen på 1,3 miljoner kronor, skriver Skånska Dagbladet. Olyckan inträffade i november, 34-åringen föll och skadade axeln när han arbetade vid fritösen. Förutom ambulans tillkallades även polis som kunde konstatera att det var halt på golvet och att den anställde inte fått lämpliga arbetsskor. En anmälan om arbetsmiljöbrott upprättades.
Läs mer om Malmö och Skånska Dagbladet.
Hemtjänst vill inte arbeta i egna kläder
Hemtjänsten i Malmö får rätt till arbetskläder. Beslutet kommer efter en dom i kammarätten, och nu vill fackförbundet Kommunal att hemtjänstpersonal i hela landet ska få slippa arbeta i sina egna kläder, rapporterar Skånska Dagbladet.
Hemtjänst får arbetskläder
Hemtjänsten i Malmö får rätt till arbetskläder. Beslutet kommer efter en dom i kammarätten, och nu vill fackförbundet Kommunal att hemtjänstpersonal i hela landet ska få slippa arbeta i sina egna kläder, rapporterar Skånska Dagbladet.
Gillrade tjuvfälla på äldreboende
En anställd på ett äldreboende i Eslöv som ertappades med att stjäla pengar från de boendes rum har dömts till villkorlig dom för grov stöld. Chefen på äldreboendet gillrade en fälla genom att märka sedlar på boendet, eftersom man under en period i våras råkat ut för flera stölder från boende, rapporterar Skånska Dagbladet.
Läs mer om Eslöv och Skånska Dagbladet.
8 000 kvadratmeter bajs fyllde källaren
En stor källare full av avloppsvatten och avföring – det mötte en fastighetsägare i Osby i mellandagarna. Nu vill han ha ersättning av kommunen. – Kan du föreställa dig 8 000 kvadratmeter som är täckt av en decimeter bajs? Så såg det ut, säger fastighetsägaren till Skånska Dagbladet.
Läs mer om Osby och Skånska Dagbladet.
Äldre man glömdes på toalett i flera timmar
En äldre man fick sitta på toaletten i närmare två timmar när han glömdes bort på ett äldreboende i Hörby. Detta rapporterar Skånska Dagbladet. Händelsen har nu utretts efter att en lex Sarah-anmälan gjorts.
Jurist diskriminerades av Migrationsverket
DISKRIMINERING. En 52-årig jurist sökte jobb som asylhandläggare men kallades aldrig till intervju. Orsak: han var för gammal. Mannen har nu fått 75000 kronor i ersättning efter en förlikning mellan diskrimineringsombudsmannen (DO) och arbetsgivaren, skriver Skånska Dagbladet och Norra Skåne.
Jurist för gammal - nekades jobb
En 52-årig jurist sökte jobb som asylhandläggare men kallades aldrig till intervju. Orsak: han var för gammal. Mannen har nu fått 75 000 kronor i ersättning efter en förlikning mellan diskrimineringsombudsmannen (DO) och arbetsgivaren, skriver Skånska Dagbladet och Norra Skåne.
Utbildningen hotad
Utbildningen i krishantering vid Räddningsskolan i Revinge riskerar nedläggning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) måste spara 35 miljoner kronor och snabbutreder om en av landets två utbildningsorter kan slopas, uppger Skånska Dagbladet.
Djurplågeri av akvarie- fiskar på skola anmäls
Elever som mobbas och kränks av elever och lärare - och plågade akvariefiskar.Det är en del av den kritik föräldrar riktat mot en grundskola i Malmö.Nu kräver Skolinspektionen att skolans huvudman bemöter anmälan, skriver Skånska dagbladet.
Socialsekreterare fick dödshot på telefon
Du kommer att dö en långsam död. Du är död. Du är död När den kvinnliga socialsekreteraren i Eslöv hörde meddelandena på sin telefonsvarare fruktade hon för sitt liv. Polisen tror att avsändaren var en 25-årig klient till kvinnan, en man som var missnöjd med hur hans ärende hanterats. Nu åtalas 25-åringen för hot mot tjänsteman. När han togs in för förhör hade mannen en nyköpt pistol i en påse, rapporterar Skånska dagbladet.
Läs mer om Eslöv, När och Skånska.