Skånska dagbladet

SOS Alarm till skjuten: Var inte uppkäftig

Svara på mina frågor annars lägger jag på säger larmoperatören på SOS Alarm till en svårt skottskadad 28-åring som vrider sig av smärtor. Trots att mannen ser sin egen tarm sticka ut ur kroppen får han höra att han är uppkäftig, skriver Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.

Politiker fick tuppjuck på frenetiskt galande

Tuppen Herr Nyberg utgjorde ett trevligt inslag på Eyragården i Kävlinge, tyckte de flesta. Men för riksdagskvinnan Boriana Åberg (M) blev den glade tuppens galande för mycket - hon såg till att han försvann. – Tuppen lät så mycket att det inte är mänskligt att bli väckt på det sättet, säger hon till Skånska Dagbladet.
80-årig dam jagade iväg de två rånarna
Rånarduon hade ställt in siktet på en äldre dam som slängde sopor. Men de unga rånarna räknade nog inte med en stenhård motattack. – Kvinnan tog ett prydnadsföremål av det tyngre slaget och drämde in i den ene av dem, säger Malmöpolisens presstalesman Lars Förstell till Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.
Nazistiskt nätverk uppges jaga flyktingsmugglare
Ett nazistiskt nätverket patrullerar med båt i Öresund för att försöka stoppa flyktingsmugglare, enligt Skånska Dagbladet. Organisationen skriver själv om verksamheten i en nystartat Facebookgrupp där de talar om att utöka verksamheten. Hur omfattande patrulleringen har varit är dock oklart.

Rånad pojke spårade mobilen – och rånaren

Tack vare spårningsfunktionen på mobilen kunde den 12-åriga pojkens föräldrar hitta rånaren som tog hans telefon. – Det var väldigt bra att de låg på, säger Linda Pleym vid polisens informationsavdelning, till Skånska Dagbladet.
Förskolebarn hittade medicin – åt upp den
Flera förskolebarn i Kävlinge fick söka vård efter att ha ätit adhd-medicin som de hittat på marken. – Barnen sa att den smakade väldigt illa, säger förskolechefen till Skånska dagbladet.
Läs mer om Kävlinge och Skånska.
Öppnande av tältläger i Revinge dröjer
Fortfarande dröjer det innan det stora flyktinglägret i Revinge kan öppna. De stora tälten uppfyller inte kraven. – Regeringen ska besluta om vi ska köpa nya tält av en annan typ, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Skånska Dagbladet.
HK Malmö nära prestigevärvning
HK Malmö är på väg att göra en riktig prestigevärvning. Enligt Skånska Dagbladet är landslagsmannen Fredrik Petersen klar för Malmö och kommer presenteras på fredag. – Jag har pratat med en del klubbar, men inget är klart med HK Malmö, säger Fredrik Petersen till tidningen.
Läs mer om Fredrik Petersen och Malmö.
Man misstänks för brott efter brand
En man i 50-årsåldern misstänks för allmänfarlig vårdslöshet efter fredagens brand i Sjöbo. Det skriver Skånska Dagbladet.
Läs mer om Sjöbo och Skånska Dagbladet.
Nyfödde sonen dog – nu svarar sjukhuset
Johanna Kedemyrs och Daniel Johanssons nyfödde son avled på sjukhuset. Nu har Skånes universitetssjukhus uttalat sig om fallet, rapporterar Skånska Dagbladet. – Vi går i terapi båda två och är fortfarande sjukskrivna efter det som hände, säger Johanna.
Läs mer om Johanna och Skånska Dagbladet.
Svävarterminal kan bli ny lokal för flyktingar
Svävarterminalen kan ersätta bodarna vid Posthusplatsen i Malmö. Terminalen blir i så fall ny ankomstlokal för ensamkommande barn och ungdomar. – Jag kan inte säga att förslaget kommer från en specifik, enskild person. Ett stort antal medarbetare, på flera förvaltningar, jobbar i ett högt tempo och med höga ambitioner för att lösa flyktingsituationen så bra som möjligt, säger gatudirektör Kerstin Gustafsson till Skånska Dagbladet.
Två molotovcocktails vid flyktingboende
Två misstänkta molotovcocktails hittades vid ett flyktingboende för ensamkommande barn i Eslöv på söndagen, rapporterar Skånska Dagbladet. – De stod cirka 1,5 meter från fasaden, säger Mats G Odestål vid Eslövspolisen till tidningen.
Nazistpropaganda vid Skånska Dagbladet
Framför Skånska Dagbladets redaktion i Eslöv satt under måndagen band från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.Även vid Herbert Felixinstitutet i Eslöv genomfördes en liknande aktion av nazisterna.
Nazistpropaganda vid Skånska Dagbladet
Framför Skånska Dagbladets redaktion i Eslöv satt under måndagen band från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.Även vid Herbert Felixinstitutet i Eslöv genomfördes en liknande aktion av nazisterna.
Rasistisk aktion mot nytt asylboende
En politisk aktion med rasistiska förtecken genomfördes på söndagskvällen i Höör. Detta efter nyheten om att en anläggning vid Frostavallen öppnas för 150 asylsökande. Infarten till Frostavallen och även kommunhuset spärrades av med band som bland annat hänvisar till en nazistiska Svenska motståndsrörelsen, uppger Skånska Dagbladet.
Pojke misshandlad med järnrör vid butik
En 16-årig pojke ska ha blivit misshandlad med järnrör vid en matbutik på Nya Torg i Hörby. De skyldiga ska vara en grupp på 7-8 unga män, uppger pojken för polisen enligt Skånska Dagbladet.
Urk! Larver krälade omkring i matbutiker
Två stora livsmedelsbutiker i Malmö prickas av miljöförvaltningen. Bland annat hittades larver under kavlingsmaskinen. – Vid första inspektionen var det väldigt många brister inom i princip alla områden, säger livsmedelsinspektören John Samuelsson till Skånska Dagbladet.
Daniel Andersson: Har skällt ut honom
Greger Andrijevski ifrågasatte MFF-spelarnas matvanor. Nu för massören och styrketränaren kritik av Daniel Andersson. – Det var ett olyckligt uttalande från honom och jag har skällt ut honom, säger sportchefen till Skånska Dagbladet.
Två miljoner kronor funna bakom bilhjul
Tulltjänstemännen vid Öresundsbrons svenska fäste blev misstänksamma: den holländska bilens förare måste prejas för att stanna och han var uppenbart nervös. Och mycket riktigt – i lönnfack bakom bilens bakhjul hittades 1728000 svenska kronor och 35000 euro. Kontanterna upptäcktes tack vare en narkotikahund, skriver Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.
Protester mot att göra hotell till asylboende
En advokatfirma visade innan sommaren intresse för att göra om Hotell Svea i Vollsjö till ett asylboende. Men nu stöter firman på patrull. Enligt Skånska Dagbladet har beslutet överklagats, och två lokala näringsidkare, skriver att de vill se ett mer genomtänkt mottagande. De menar att ett sådant hade gett Sjöbo möjligheten att tvätta bort bilden av kommunen som ett centrum för främlingsfientlighet.
Läs mer om Hotell Svea, Sjöbo och Vollsjö.
Misstänkte pedofilen jobbade även i Eslöv
Kristianstads kommun har skakats av våldtäktsanklagelser under de senaste dagarna. Nu visar det sig även att mannen i 40-årsåldern har arbetat på förskolor och skolor i Eslövs kommun under ett års tid. – I nuläget koncentrerar vi vår utredning till det som hänt i Kristianstad, säger Pär Andersson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Kristianstad, till Skånska Dagbladet.
Personalkostnaderna skenar i Region Skåne
I stället för att anställa personal hyr Region Skåne in personal från bemanningsföretag. Sedan förra året har kostnaderna för detta ökat med närmare 70 procent - trots Regionens löften om att bemanningsanställd personal ska minskas. – Det är klart att det är ett misslyckande, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, till Skånska Dagbladet.
Testikel opererades bort helt i onödan
En man i 20-årsåldern sökte vård efter att ha haft smärtor i pungen under flera timmar. Enligt Skånska Dagbladet befarade läkarna det värsta och man opererade bort den svullna testikeln. Efter operationen visade det sig att mannen lidit av testikelvridning, något som inte hade krävt en sådan operation.
Bostäder ska stoppa nya bränder på vinden
Efter två förödande bränder i samma vindsförråd vill nu hyresvärden bygga bort brandrisken - genom att bygga lägenheter på vinden. –Det innebär att det som hänt inte kan hända framöver. I framtiden finns det ingen risk att någon tar sig upp på vinden och skapar brand, säger Lars B Olofsson, vd för Ystadsbostäder till Skånska dagbladet.
Läs mer om Skånska och Ystadsbostäder.
Nekades färdtjänst – för att han luktade illa
Vellinge taxi nekade en man som är beroende av att regelbundet få insulin och hjärtmedicin att åka i bilen då han ansågs vara för smutsig och lukta illa, detta rapporterar Skånska Dagbladet. – Vi har inte som uppgift att köra kunder som förstör material, säger Jörgen Nilsson till Kvällsposten.