Skadegörelse

Skadegörelse ökar i Stockholm – mest på Söder

Skadegörelse och klotter är de enda brott som ökar inom samtliga stadsdelsområden i Stockholm, enligt en ny rapport. – Varför tar man inte upp några åtgärdsförslag i kommunstyrelsen? säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
Läs mer om Lotta Edholm, Stockholm och Söder.

Larmet: Ungdomsgäng har tagit över gallerian

Skadegörelse, snatteri, smällare och provokationer – ungdomsgäng härjar i en shoppinggalleria i Falkenberg.– Det känns hotfullt. Detta måste få ett stopp, säger butiksägaren Sanna Qvist.I måndags anlades en misstänkt mordbrand på gallerians toalett – och hela byggnaden fick utrymmas.
Läs mer om Falkenberg och Sanna Qvist.I.
Bockbrännaren dömd – ska betala 100 000 kr
En 21-årig man döms för grov skadegörelse efter att ha tänt eld på Gävlebocken, det skriver Gefle dagblad. Branden utbröt bara timmar efter att Gävlebocken invigdes den 27 december. 21-åringen sågs hälla ut en vätska och tända på. Längs bockbrännarens flyktväg hittades en mössa med DNA-spår som blev polisens hetaste spår i jakten på gärningsmannen.
Läs mer om Gefle och Gävlebocken.
Jimmie Åkessons hem attackerat
SD-ledaren Jimmie Åkessons hem i Sölvesborg utsattes för ett angrepp i går kväll. Ärendet rubriceras som ofredande och skadegörelse, uppger polisen i region Syd. Jag ska flyga hem och se hur det är med familjen. De var ganska skärrade i går kväll, sa Jimmie Åkesson i samband med en presskonferens i riksdagen.
Läs mer om Jimmie Åkesson, Syd och Sölvesborg.

Sex ungdomar fällda för människorov

Sex unga män från Kalmartrakten som stått åtalade för bland annat människorov, misshandel och skadegörelse fick i dag sina domar. Två av dem döms till kortare fängelsestraff, två till ungdomsvård, en till ungdomsvård och ungdomstjänst och en till särskild behandlingsplan.
Läs mer om Kalmartrakten.
Skyddsombud stoppade skolarbete efter våldslarm
Delar av arbetet på en skola i Stockholmsområdet stoppades i måndags sedan ett skyddsombud slagit larm om att det förekommit våld och skadegörelse.
Läs mer om Stockholmsområdet.
Larm om skadegörelse på skola
På tisdagen kom larm om att ungdomar kastat in raketeter i en skola.Räddningstjänsten åkte till platsen.– Det är lugnt på platsen, vi har inte hittat någonting, säger Mats Strer, inre befäl på räddningstjänsten Syd.
Läs mer om Syd.
Brandbil fick punktering under utryckning – körde på fotanglar
Natten till tisdagen började det brinna i en restaurang i centrala Sigtuna. Under utryckningen fick en av räddningstjänstens bilar punktering av fotanglar som placerats utanför brandstationen. Polisen utreder händelserna som mordbrand och skadegörelse.
Läs mer om Sigtuna.
Tre kilometer stängsel som skydd vid spritfest
Sveriges största valborgsfirande med 25 000 - 30 000 deltagare kommer att kameraövervakas av polisen.Samtidigt skyddas parken från skadegörelse med tre kilometer stängsel. 23 stora containrar ska ta hand om soporna från spritfesten.
Ica-handlaren: Staten har lämnat walkover
Skadegörelse, misshandel och hot är någonting som butikerna i Sätra centrum får utstå flera gånger i veckan. Nu har både invånare, handlare och politiker fått nog av de kriminella gängen. – Staten har lämnat walkover. De bryr sig inte om Sätra centrum, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
Läs mer om Sätra.
Hot och skadegörelse vid svenska museer
Under 2015 utsattes personal på vart tredje svenskt museum någon gång för våld och hot. Hot och trakasserier mot besökare förkom vid vart tionde museum, visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys.
Läs mer om Myndigheten.
Släktträff slutade i storbråk
När mannen i 30-årsåldern fått i sig några glas champagne spårade släktkalaset fullständigt.Förutom att ha sparkat sin svägerska vandaliserade han saker i sin omgivning.Nu döms han för ringa misshandel och skadegörelse – men frias för flera andra åtalspunkter, enligt Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet.
Polisrapport efter semifinalen: Älskar fansen men tar avstånd
Efterspelet till SM-semifinalen mellan Växjö Vipers och Mullsjö handlade om skadegörelse och svineri.Matchen slutade med en polisanmälan när en Växjöspelarespelare upptäckte vad som hänt med hans bil.– Vi älskar våra fans. Men vi tar naturligtvis avstånd från sånt här, säger Jesper Axell, sportchef i Mullsjö.
Man gick till attack med träpåk – hotade busschaufför
En linjebuss blev på torsdagsmorgonen utsatt för skadegörelse. En man, beväpnad med en träpåk slog sönder dörren på en linjebuss och hotade busschauffören.– Han har någon kontrovers med chauffören och hotar sen slår han sönder dörren, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Region Väst.
Läs mer om Region Väst och Tommy Nyman.
Hundbråk slutade med mordförsök
Mötet hundägarna emellan slutade med att en av dem plötsligt drog upp ett vasst föremål och orsakade svåra skador på både hundägare och hund.Polisen i Malmö har rubricerat händelsen som mordförsök och skadegörelse mot hund.
Läs mer om Malmö.
Judiska föreningen stänger: Blir förtvivlad
Efter hot och skadegörelse stänger Judiska föreningen i Umeå sin lokal. – Det är verkligen tragiskt, på flera sätt, säger Isak Reichel, generalsekreterare för Judiska centralrådet till TT.
Läs mer om Isak Reichel, Judiska och Umeå.
MFF:s spelarbuss har utsatts för skadegörelse i Göteborg
Den allsvenska premiären för säsongen skakas av en skandal – redan före matchen mellan Malmö FF och IFK Göteborg.MFF:s spelarbuss utsattes för skadegörelse när den stod parkerad i Göteborg.– Vi har polisanmält det, säger Peter Åhlander, kommunikationschef i Malmö FF.
Flera lastbilar brinner vid Icas centrallager
Minst fem lastbilar brinner utanför Icas lager i Kungälv.Räddningstjänsten jobbar intensivt med att försöka släcka branden och hindra spridning.– Vi kommer att inleda en utredning om mordbrand alternativt grov skadegörelse till att börja med, säger vakthavande befäl Johan Ljung vid polisen i Göteborg.
Bråk på boende – 15-åringar togs av polis
Två ungdomar i 15-årsåldern började bråka på ett ungdomsboende i Alvesta.– De greps för skadegörelse, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd, säger polisens pressinformatör Åsa Emanuelsson.
Läs mer om Alvesta och Åsa Emanuelsson.
Tre bilar eldhärjade i Malmö
Tre bilar stod i brand i Malmö i natt.Polisen upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.
Läs mer om Malmö.
Polisens nya grepp ska lösa fler mord
Efter alla morden som skett i Malmö-området – nu ändrar polisen sitt sätt att arbeta.En ny stödfunktion inrättas för att uppklaringsprocenten ska bli bättre.Samtidigt tänker polisen åter satsa resurser på de så kallade mängdbrotten - så som stölder, misshandel och skadegörelse.– Det är brott som tyvärr kommit i skymundan under en tid, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i region Syd.
Motstånd mot att sparka konduktörer
Facken är säkra på att förslaget om att ersätta konduktörerna med blippstolpar på lokalbanorna kommer att leda till mer stök, klotter och skadegörelse. Stockholms spårvägar som kör på Lidingöbanan och Spårväg City tänker inte ta bort konduktörerna.
Läs mer om Lidingöbanan och Spårväg City.
Upplopp i Eskilstuna efter troligt falsklarm om misshandel
Två män i 20-årsåldern och en pojke i nedre tonåren frihetsberövades på tisdagskvällen i Eskilstunastadsdelen Lagersberg, efter oroligheter i ett bostadsområde då stenkastning mot polisen, glaskrossning och annan skadegörelse på byggnader följde på ett larm om misshandel, som kan ha varit falskt.
Bilbrand vid Rosengård
En bil eldhärjades i Malmöstadsdelen Rosengård på måndagskvällen.Polisen kommer skriva en anmälan om skadegörelse genom brand.
Ex-allsvensk profil dömd för misshandel
En tidigare allsvensk fotbollsstjärna har dömts för misshandel, skadegörelse och olaga hot, rapporterar Sveriges Radio. Spelaren har dömts till villkorlig dom, vilket i detta fall innebär 75 timmars samhällstjänst och 10900 kronor i skadestånd.