Ski

En sida om vintersport – följ oss på Facebook

Få senaste nytt om vintersport.Följ med in bakom kulisserna tillsammans med våra skidreportrar.Och gör din röst hörd!Vår nya sida Expressen - Skidsnack är allt du behöver i vinter när det vankas både världscuptävlingar, Tour de ski och OS i Pyeongchang.

Svenska stjärnan bryter tystnaden om sjukdomen

PLANICA. Han tvingades till slut bryta Tour de ski.Nu berättar Calle Halfvarsson om det helvete han genomled i det tysta under tävlingen.– Det var katastrof. Jag ville slå sönder hela vår husbil efter loppen, säger Halfvarsson.
Svenskan vann Tour de ski i Kina
Anna Haag slutade tolva i Tour de ski – och blev bästa svenska.När motsvarigheten i Kina avgjordes tog svenska Jackline Lockner hem hela klabbet.Du är så sjukt mycket värd denna framgång, min allra bästa vän, skriver talangen Sofia Henriksson på Instagram.
SVT kan tvingas böta för bilderna
SVT kan tvingas böta 50 000 kronor för sina sändningar från Tour de Ski efter att en logga synts i bild.Men SVT slår ifrån sig:Det skulle vara ett svek mot publiken, skriver programdirektören Jan Helin i sitt svar till Förvaltningsrätten.

Diagnos för Halfvarsson – OS inte i fara

Känns som att jag river upp ett sår i magen, sa Calle Halfvarsson när han lämnade Tour de Ski-cirkusen. Magproblemen ska dock inte stoppa längdskidåkaren från OS.
Läkarens förklaring till mystiska smärtan
Calle Halfvarsson tvingades bryta Tour de Ski på grund av magproblem.Nu kommer beskedet att han har IBS.Calle genomgick en omfattande undersökning av sin mage under gårdagen där man kunde konstatera att Calle har en lättretlig och överkänslig mage och tarm. Den medicinska diagnosen är IBS (Irritable Bowel Syndrome), skriver Svenska skidförbundet i ett uttalande.
Läs mer om Calle, Ski, Svenska och Tour.
Hårds oro – inför OS: Fler frågor än svar
Överlag gjorde Sverige en slätstruken insats i Tour de Ski.Nu uttrycker flera svenska skidikoner oro över den svenska formen inför OS.Om det inte sker sker dramatiska förändringar i formkurvorna de närmaste veckorna har de svenska medaljchanserna i Pyeongchang smalnat av rejält, skriver Jacob Hård i en krönika på SVT.
Stina Nilsson gör comeback i helgen
Stina Nilsson stod över Tour de Ski för att i stället lägga in en träningsperiod med sikte på OS i Pyeongchang.Men när det svenska laget till världscupsprinten i tyska Dresden till helgen togs ut fanns Stinas namn åter med.- Det blir intressant att få se våra tre OS-klara sprinttjejer åter dra på sig landslagsdräkten för att tävla i sprint, säger förbundskapten Rikard Grip.
Det är inget pinsamt att bli slagen av henne
VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Oskar Svensson var en av två svenskar som fullföljde Tour de ski.Men resan upp för monsterbacken var tuff.Statistiken visar att 22-åringen blev slagen av damvinnaren Heidi Weng med drygt en sekund.– Det är inget pinsamt att bli slagen av henne, säger Svensson.
Läs mer om Heidi Weng, Svensson och Tour.
Kärleksbeslutet – efter krossen
Heidi Weng firar Tour de ski-segern tillsammans med sin familj.Men hon tvingas hålla sig borta från pojkvännen Kjetil Nygård – som blivit sjuk.–Det är typiskt, säger hon till Adressa.
Läs mer om Adressa, Kjetil Nygård och Tour.
Anna Haag är uttagen till OS
VAL DI FIEMME. Anna Haag svarade för flera fina insatser i Tour de ski.Nu kommer belöningen.Enligt uppgifter till SportExpressen får 31-åringen en biljett till OS.– Det finns en som definitivt har åkt till sig en plats här under touren. Men jag tänker inte nämna några namn, säger förbundskapten Rikard Grip.
Läs mer om Rikard Grip, SportExpressen och Tour.
SVT-profilens kritik: Det är bedrövligt
Endast två svenska herrar tog sig i mål i Tour de ski.Det är inte tillräckligt bra, menar SVT-experten Anders Blomquist.– Det är bedrövligt, säger han i SVT.
Läs mer om SVT och Tour.
Det är en mäktig comeback han gör
Dario Cologna är kung av Tour de ski.Schweizaren defilerade hem sin fjärde totalseger under dagens avslutande klättring i Alpe Cermis.– Det är en mäktig comeback han gör den här säsongen, säger SVT:s Jacob Hård.
Läs mer om Tour.
Historisk efter segern i Tour de Ski
Läs mer om Ski och Tour.
Anna Haag: Visst är det patetiskt?
VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Anna Haag skidade in som bästa svenska på en tolfte plats i dagens avslutande etapp av Tour de ski.Efter en spurtduell med ryskan Natalia Nepryaeva kom hon i mål drygt sju minuter efter segraren Heidi Weng.– Visst är det patetiskt? säger Anna Haag efter målgång.
Nu avgörs Tour de ski – häng med i klättringen
Avslutningen är här – Tour de Ski har nått slutmålet och klättringen upp för Alp Cermis i Val di Fiemme. Damerna startar 11.30 och herrarna 14.30. Följ direktrapporteringen här!
Läs mer om Fiemme, Ski, Tour och Val.
Storfavoriten Weng pallade för trycket
VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Det blev aldrig särskilt spännande.Heidi Weng tog hem Tour de ski för andra året i rad efter att ha knäckt konkurrenten Ingvild Flugstad Östberg upp för slalombacken Alpe Cermis.– Ingen tvekan om att det är en värdig vinnare, säger SVT:s Anders Blomquist.
Marcus Hellner hoppar av Tour de Ski
Läs mer om Ski och Tour.
Svenskt avhopp i Tour de Ski
Jens Burman kör inte den sista sträckan i Tour de Ski. Den 23-årige längdåkaren har drabbats av en förkylning.
Läs mer om Ski och Tour.
Beskedet: Svensken hoppar av Tour de Ski
Jens Burman hoppar av Tour de Ski.Svensken har ont i halsen och väljer därför att kliva av innan söndagens etapp.Jens Burman har en lättare känning i halsen. För att ta det säkra före det osäkra väljer han, i samråd med landslagsläkaren, att stå över dagen lopp, meddelar svenska presschefen Katarina Medveczky.
Johan Esk: Skandinaviska sjukan är en skadlig skidtrend
PITEÅ. Skandinaviska sjukan får inte smitta ner längdskidåkningen. Sporten är för liten för att förstöra något av det bästa den har. Tour de Ski måste bli en självklarhet att åka för alla.
Läs mer om Ski.
Det kommer att göra ont, riktigt ont
Johan Olsson berättar om sista dagen på Tour de ski – klättringen uppför Alpe Cermis
Läs mer om Tour.
Ökänd backe avgör touren: Liknar ingenting
I dag avslutas Tour de Ski med en av skidvärldens mest spektakulära sträckor. En som vet hur det är att plåga sig uppför Alpe Cermis är Charlotte Kalla: – Det är bara att acceptera smärtan, säger hon om de nio plågsamma kilometerna.
Läs mer om Charlotte Kalla, Ski och Tour.
Hårda kritiken: Förfärligt dåligt
En av de stora favoriterna inför lördagens Tour de Ski var Martin Johnsryd Sundby.Men norrmannen hade inte mycket med tätstriden att göra.Till norska VG är han efter loppet extremt självkritisk.– Det är förfärligt dåligt, säger han.