Ski

Skidfinal i Sälen med Mandao Diao på scen

Ski rock med sol, regn, skoter, skidåkning och som höjdpunkt Mando Dia. Vintern biter sig kvar i Sälenfjällen, men nu stänger liftarna efter den rekordsäsong som varit. Traditionsenligt skedde det med Ski rock festival vid Högfjällshotellet.

Kallas vändning - ställs mot Björgen en sista gång

Marit Björgen meddelade förra veckan att Trondheim Ski Show blir hennes sista tävling karriären. Nu förlänger Charlotte Kalla säsongen för att möta den norska storstjärnan i en sista duell. "Då ändrade jag mig!", skriver Kalla på Instagram.
Många nöjda med sin tandläkare
Inrikes. Tandvården har fortsatt högt förtroende. Mest nöjda är kunderna med den privata tandvården - men Folktandvården halkar efter, enligt Svenskt kvalitetsindex (SKI).
Läs mer om Folktandvården och Svenskt.
Så hyllar hela damlandslaget sin Anna Haag: "Hade aldrig vunnit Tour de Ski utan henne"
Nu är det över. Anna Haag gled över mållinjen som en vinnare - trots sin 41:a plats. I målet mottogs hon av det svenska damlandslaget som praktfullt hyllade att en fin kamrat och landslagsskidåkares karriär nått sin ände.
Läs mer om Anna Haag, Ski och Tour.
Här är åkarna att hålla koll på i Vasaloppet
Sedan starten 1922 har skidåkare kämpat för att vara snabbast mellan Berga by utanför Sälen och Mora. Idag är Vasaloppet att likna vid ett långloppens VM – det lopp som är längst, äldst och mest prestigefyllt att vinna av de tio som ingår i långloppscupen Ski Classics. Här är åkarna som tippas göra upp om slutsegern i söndagens tävling.
Läs mer om Berga, Mora, Sälen och Vasaloppet.
Åre: reseguide med 130 tips till fjällens kung
Backarna, maten, byn och en ny superskön after ski
Cologna i storslag inför OS
Dario Cologna har varvat upp inför OS i Pyeongchang. Den meriterade schweizaren och Tour de Ski-segraren ryckte ifrån stora delar av världseliten i sista backen i masstartsloppet över 15 kilometer i fri stil i österrikiska Seefeld och behövde inte förta sig över upploppet.
Skanska tar miljardorder
Byggkoncernen Skanska har tecknat avtal med det norska Justitie- och beredskapsdepartementet om att bygga Polisens Nationella Beredskapscenter vid Taraldrud i Ski kommun.
Läs mer om Justitieoch, Ski och Taraldrud.
En sida om vintersport – följ oss på Facebook
Få senaste nytt om vintersport.Följ med in bakom kulisserna tillsammans med våra skidreportrar.Och gör din röst hörd!Vår nya sida Expressen - Skidsnack är allt du behöver i vinter när det vankas både världscuptävlingar, Tour de ski och OS i Pyeongchang.
Svenska stjärnan bryter tystnaden om sjukdomen
PLANICA. Han tvingades till slut bryta Tour de ski.Nu berättar Calle Halfvarsson om det helvete han genomled i det tysta under tävlingen.– Det var katastrof. Jag ville slå sönder hela vår husbil efter loppen, säger Halfvarsson.
Svenskan vann Tour de ski i Kina
Anna Haag slutade tolva i Tour de ski – och blev bästa svenska.När motsvarigheten i Kina avgjordes tog svenska Jackline Lockner hem hela klabbet.Du är så sjukt mycket värd denna framgång, min allra bästa vän, skriver talangen Sofia Henriksson på Instagram.
SVT kan tvingas böta för bilderna
SVT kan tvingas böta 50 000 kronor för sina sändningar från Tour de Ski efter att en logga synts i bild.Men SVT slår ifrån sig:Det skulle vara ett svek mot publiken, skriver programdirektören Jan Helin i sitt svar till Förvaltningsrätten.
Diagnos för Halfvarsson – OS inte i fara
Känns som att jag river upp ett sår i magen, sa Calle Halfvarsson när han lämnade Tour de Ski-cirkusen. Magproblemen ska dock inte stoppa längdskidåkaren från OS.
Läkarens förklaring till mystiska smärtan
Calle Halfvarsson tvingades bryta Tour de Ski på grund av magproblem.Nu kommer beskedet att han har IBS.Calle genomgick en omfattande undersökning av sin mage under gårdagen där man kunde konstatera att Calle har en lättretlig och överkänslig mage och tarm. Den medicinska diagnosen är IBS (Irritable Bowel Syndrome), skriver Svenska skidförbundet i ett uttalande.
Läs mer om Calle, Ski, Svenska och Tour.
Hårds oro – inför OS: Fler frågor än svar
Överlag gjorde Sverige en slätstruken insats i Tour de Ski.Nu uttrycker flera svenska skidikoner oro över den svenska formen inför OS.Om det inte sker sker dramatiska förändringar i formkurvorna de närmaste veckorna har de svenska medaljchanserna i Pyeongchang smalnat av rejält, skriver Jacob Hård i en krönika på SVT.
Stina Nilsson gör comeback i helgen
Stina Nilsson stod över Tour de Ski för att i stället lägga in en träningsperiod med sikte på OS i Pyeongchang.Men när det svenska laget till världscupsprinten i tyska Dresden till helgen togs ut fanns Stinas namn åter med.- Det blir intressant att få se våra tre OS-klara sprinttjejer åter dra på sig landslagsdräkten för att tävla i sprint, säger förbundskapten Rikard Grip.
Det är inget pinsamt att bli slagen av henne
VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Oskar Svensson var en av två svenskar som fullföljde Tour de ski.Men resan upp för monsterbacken var tuff.Statistiken visar att 22-åringen blev slagen av damvinnaren Heidi Weng med drygt en sekund.– Det är inget pinsamt att bli slagen av henne, säger Svensson.
Läs mer om Heidi Weng, Svensson och Tour.
Kärleksbeslutet – efter krossen
Heidi Weng firar Tour de ski-segern tillsammans med sin familj.Men hon tvingas hålla sig borta från pojkvännen Kjetil Nygård – som blivit sjuk.–Det är typiskt, säger hon till Adressa.
Läs mer om Adressa, Kjetil Nygård och Tour.
Anna Haag är uttagen till OS
VAL DI FIEMME. Anna Haag svarade för flera fina insatser i Tour de ski.Nu kommer belöningen.Enligt uppgifter till SportExpressen får 31-åringen en biljett till OS.– Det finns en som definitivt har åkt till sig en plats här under touren. Men jag tänker inte nämna några namn, säger förbundskapten Rikard Grip.
Läs mer om Rikard Grip, SportExpressen och Tour.
SVT-profilens kritik: Det är bedrövligt
Endast två svenska herrar tog sig i mål i Tour de ski.Det är inte tillräckligt bra, menar SVT-experten Anders Blomquist.– Det är bedrövligt, säger han i SVT.
Läs mer om SVT och Tour.
Det är en mäktig comeback han gör
Dario Cologna är kung av Tour de ski.Schweizaren defilerade hem sin fjärde totalseger under dagens avslutande klättring i Alpe Cermis.– Det är en mäktig comeback han gör den här säsongen, säger SVT:s Jacob Hård.
Läs mer om Tour.
Historisk efter segern i Tour de Ski
Läs mer om Ski och Tour.
Anna Haag: Visst är det patetiskt?
VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Anna Haag skidade in som bästa svenska på en tolfte plats i dagens avslutande etapp av Tour de ski.Efter en spurtduell med ryskan Natalia Nepryaeva kom hon i mål drygt sju minuter efter segraren Heidi Weng.– Visst är det patetiskt? säger Anna Haag efter målgång.
Nu avgörs Tour de ski – häng med i klättringen
Avslutningen är här – Tour de Ski har nått slutmålet och klättringen upp för Alp Cermis i Val di Fiemme. Damerna startar 11.30 och herrarna 14.30. Följ direktrapporteringen här!
Läs mer om Fiemme, Ski, Tour och Val.