Småland

Gård i Småland drabbad av Newcastlesmitta

En gård utanför Kalmar med 4000 fjäderfän har drabbats av den smittsamma Newcastlesjukan.

Detta hände när britterna röstade för brexit

Från en liten ort i Småland – till en plats bredvid de stora på 10 Downing Street i London.Statsvetaren Mats Persson berättade i sitt Sommar på onsdagen om den resan.– Jag ska prata om hur det är att gå på glödande kol med Storbritanniens premiärminister, och vad som verkligen hände när britterna röstade för brexit.
Så var Mats Perssons sommarprat i Sommar i P1
En gosse från Bankeryd i Småland tar sig ut i stora världen.Den för mig tidigare okände Mats Persson hade mycket att berätta.Men han talade alldeles för mycket om brexit.
Läs mer om Bankeryd, Småland och Sommar.

Farmen-torpet totalförstört i brand

Farmen-torpet i Småland har förstörts i en brand. Det är andra gången på kort tid som inspelningen av dokusåpan drabbas av brand.
Läs mer om Småland.
Misstänkt gödselbombstillverkare släpps
Den 38-åring från Småland som misstänkts för att ha förberett tillverkning av en gödselbomb har släppts från häktet.Misstankarna mot mannen har försvagats enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål.–Han är fortsatt misstänkt men de ursprungliga misstankarna har försvagats något.
Läs mer om Småland.
2 500 blixtar i Syd – på två timmar
2 500 blixtnedslag på två timmar.Så många nedslag registrerade SMHI under torsdagskvällen.– Det är ett ganska kraftigt oväder som har kommit från Atlanten och passerat över norra Skåne, Blekinge och Småland, säger Kristian Silver, jourhavande meteorolog vid SMHI till Barometern.
Emmaboda slår knarkrekord – även personal misstänkt
Mer än dubbelt så många narkotikabrott har anmälts på årets Emmabodafestival, som hölls i helgen, jämfört med förra året, uppger polisen för SVT Småland.
Läs mer om Emmabodafestival.
Emmaboda slår knarkrekord
Mer än dubbelt så många narkotikabrott har anmälts på årets Emmabodafestival, som hölls i helgen, jämfört med förra året, uppger polisen för SVT Småland.
Läs mer om Emmabodafestival.
Misstänkt terrorist gripen i Småland
En 38-årig man är misstänkt för förberedelser av en bomb och greps i Småland tidigare i juli. Han ska vid upprepade tillfällen försökt köpa 400 kilo konstgödsel, skriver Expressen.
Läs mer om Expressen och Småland.
Misstänkt terrorist gripen i Sverige
En 38-årig man har gripits i Småland - misstänkt för att ha förberett tillverkningen av en bomb.Nu avslöjar italiensk antiterrorpolis att svensk polis slagit till efter larm om att en 38-åring misstänks vid upprepade tillfällen via internet ha försökt köpa 400 kilo konstgödsel – användbart vid framställningen av bomber.
Läs mer om Småland och Sverige.
Lyxkaffemaskiner för 1 miljon kronor stulna från släp
En lastbilsförare i Småland fick hela sin last stulen natten till torsdag.Bytet: Kaffemaskiner för en miljon kronor.Kaffemaskinerna är värda 5 000 kronor styck, uppger polisen.
Läs mer om Småland.
Den tyska åskan är på väg mot Sverige
Den tyska åskan är på väg till Sverige via Danmark.– Den kommer glidande uppåt över södra Sverige och det är i huvudsak Skåne som drabbas under dagen på söndagen. Till sena kvällen har det kommit upp till södra delarna av Halland, Småland och Blekinge, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Motocrossförare skadad på bana vid Högsby
En person som körde motocross på en bana utanför Högsby i Småland har skadats.– Ambulans är på plats och vårdar den skadade, säger Åsa Emanuelsson vid polisen region syd.Även polis är på väg till platsen.
17 misstänkta narkotikabrott på Öland Roots
17 personer har tagits av polisen för narkotikabrott under festivalen Öland Roots, rapporterar SVT Nyheter Småland.
Var femte svensk ko finns i Småland
Var femte ko finns i Småland, enligt nya siffror från Jordbruksverket. Antalet når nästan upp till 99 000 stycken, skriver ATL.
Läs mer om ATL, Jordbruksverket och Småland.
Arbetsplatsolycka - föll ner i betonggolv
Under tisdagseftermiddagen föll en person från fem meters höjd ner på ett betonggolv.Arbetsplatsolyckan inträffade i Halltorp söder om Kalmar.– En person har förts till sjukhus med ambulans men jag vet inget mer om hur allvarligt skadad personen är, säger Mattias Andersson på räddningstjänsten i Kalmar till SVT Nyheter Småland.
Läs mer om Halltorp och Kalmar.
Eva-Karin Gyllenberg: Varifrån mäts avståndet egentligen?
Hej! Senast vi körde hem från fritidshuset i Småland kom jag att börja fundera på hur avståndet till Stockholm egentligen mäts. Stockholm är stort, så var i stan mäts det, när det till exempel anges 40 km till Stockholm. Är det till kommungränsen eller till någon central plats i innerstan? Undrar Anne-Marie Jonvallen i Älvsjö Svar: Jag har själv funderat över detta och drar mig till minnes att jag har fått två olika svar; dels Slottet, dels Gustav Adolfs Torg.
Niklas Strömstedt: Jag har slutat att skämmas över saker
Sommarsmakprofilen. Niklas Strömstedts värsta kulturupplevelse inträffade på en fotbollsplan i Småland. Förhoppningsvis inträffar en av hans bästa i en ruin på Öland, när GES återförenas där i sommar.
Läs mer om Småland och Öland.
Brand i källare – tre till sjukhus
Det har brunnit i en källare i en villa i Västervik i Småland.Tre personer har fått föras till sjukhus. Deras skadeläge är i nuläget okänt.
Läs mer om Småland.Tre och Västervik.
SMHI utfärdar regnvarning för östra Småland
Bor du i sydöstra Sverige är det paraply, stövlar och regnkläder som gäller under torsdagen.SMHI har nämligen utfärdat en klass 2-varning, där regnet främst berör Kalmar, Öland, östra Blekinge och Gotland.– Se till att ställa undan saker du är rädd om, och som riskerar att nås av vattnet, säger meteorologen Johan Groth på väderinstitutet Storm.
Pelletsfabrik i lågor i Småland
En pelletsfabrik brinner några mil norr om Högsby i Småland, rapporterar lokala medier.
Läs mer om Högsby och Småland.
Svenske stjärnan bortbytt av Chicago
Den svenske NHL-stjärnbacken Niklas Hjalmarsson lämnar Chicago för spel i Arizona, meddelar Blackhawks på sin webbplats. 30-åringen från Russnäs i Småland har vunnit tre Stanley Cup-titlar med Chicago och tagit ett OS-silver med Tre Kronor.
Stopp på E4 efter lastbilskrock
Två lastbilar har krockat på E4 norr om Markaryd i Småland och det är stopp i trafiken i södergående riktning, meddelar Trafikverket.
Läs mer om Markaryd, Småland och Trafikverket.
Polis varnar för Ikea-ecstacy
Polisen på Jersey varnar allmänheten för ecstasy-tabletter med Ikeas logga på, rapporterar SVT Nyheter Småland.–Det här är fullständigt oacceptabelt, säger Emil Eriksson på Ikeas pressavdelning till SVT Nyheter Småland.