Småland

Ladugård helt utbränd

En ladugård utanför Mönsterås brann ner på fredagsmorgonen.Ingen person skadades.Men båtar och fordon förstördes, skriver Östra Småland.
Läs mer om Östra Småland.

Misstänkt brottsling rymde – och försökte slå sig in i bil

Kvinnan kom körande genom Kalmar när en man plötsligt slängde sig på taket och försökte slå sig in i bilen.Försöket misslyckades och mannen – som just rymt från en häktningsförhandling – åkte fast igen, skriver Östra Småland.– Efter det här återbördades han till förhandlingen och blev häktad, säger polisen.
Läs mer om Kalmar och Östra Småland.
Man allvarligt klämd under traktor
En man skadades allvarligt efter att ha hamnat under en traktor på lördagen.Olyckan inträffade utanför Lidhult i Småland. Enligt sjukvården vårdas mannen för allvarliga skador.
Läs mer om Lidhult och Småland.
10 000 utan ström i Småland
Läs mer om Småland.

JUST NU: Stort strömavbrott i Småland – tusentals drabbade

Omkring 10 000 abonnenter i Värnamo är utan el till följd av ett stort strömavbrott, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.På grund av felet är även flera tåg inställda.Vad felet beror på är inte känt.
Läs mer om Småland och Värnamo.
JUST NU: Villa övertänd - hund saknas i branden
En villafastighet i Moshult utanför Emmaboda i Småland ska ha börjat brinna vid 10-tiden på fredagen.Enligt tillgängliga uppgifter ska fastigheten vara helt övertänd. Ingen person ska ha skadats, men en hund saknas efter branden.
Läs mer om Emmaboda, Moshult och Småland.
Villa brinner utanför Emmaboda Omfattningen oklar
En villafastighet i Moshult utanför Emmaboda i Småland ska ha börjat brinna vid 10-tiden på fredagen.Räddningstjänst, ambulans och polis har skickats till platsen.
Jönköpings Södra bäst i Småland
Jönköpings Södra behövde bara en halvtimme på sig att avgöra Smålandsderbyt mot Kalmar. Till slut blev det en mycket bekväm 3–1-seger.
Läs mer om Kalmar, Småland och Smålandsderbyt.
Glashala vägar när nya vintern drar söderut
Snöovädret som härjade i mellersta Sverige i går har nu dragit söderut och boende i Blekinge, Skåne och Småland kommer att få snö på påskafton. – Det har redan börjat falla i form av regn men förväntas komma upp till fem centimeter snö i området under dagen, säger Stefan Bergman, meteorolog på SMHI.
Här är Smålands äldsta stubbe – över 10 000 år
De plötsligt uppdykande stubbarna i sjön Bolmen visar det dramatiska skeendet i naturen.När istiden drog sig tillbaka sköljdes hela skogen över och lades under vatten.– Stubbarna där är äldst i Småland, över 10 000 år gamla, säger arkeologen Carl Persson.
Läs mer om Bolmen, Carl Persson och Småland.
Funktionshindrade Karl, 87, tvingas gå en mil till bussen
Funktionshindrade 87-åringen Karl Eriksson nekas färdtjänst. Hans överklagan hjälpte inte, Länstrafiken Kronoberg tycker att han kan använda kollektivtrafiken. Det skriver SVT Småland.– Tydligen menar de att jag ska gå, säger Karl Eriksson som nu riskerar att bli isolerad i sitt hem.
Ung man anhållen för barnvåldtäkt
En 20-årig man i Västerviks kommun har anhållits misstänkt för våldtäkt mot barn, skriver Östra Småland.
Läs mer om Östra Småland.
Olycksbussen underkändes i besiktningen
Bussen som kördes vid olyckan i Sveg där tre ungdomar omkom har tidigare underkänts i besiktningen vid två tillfällen, rapporterar SVT Nyheter Småland som har tagit del av bussens besiktningshistorik.
Läs mer om Sveg.
Trafikoycka i Småland orsakar långa köer
En trafikolycka inträffade vid 16-tiden på söndagen på väg 27 söder om Växjö.Två personbilar ska ha kolliderat och långa köer uppstått i trafiken.
Läs mer om Småland och Växjö.Två.
Fiskare saknas – tros ha drunknat
En man befaras ha drunknat i en sjö i Vetlanda i Småland, rapporterar lokala medier. På fredagseftermiddagen hittades en drivande båt och en stor sökinsats inleddes. Men när mörkret föll avbröts sökandet.
Läs mer om Småland och Vetlanda.
Man tros ha drunknat vid fisketur vid Vetlanda
En man befaras ha drunknat i en sjö i Vetlanda i Småland, rapporterar lokala medier.
Läs mer om Småland och Vetlanda.
Svensk klubb hyllas runtom i världen
Östers IF gick i bräschen och lanserade projektet rent spel för att eliminera filmningar och fusk. Projektet har nu gett eko världen över och Öster beskrivs som världens ärligaste klubb. – Det har varit en enorm uppmärksamhet för en klubb av vår storlek, säger Johan Lindberg, styrelseledamot i klubben till SVT Småland.
Läs mer om Johan Lindberg och Öster.
SD-politiker hade pistol på möte – kan uteslutas
En SD-politiker i Småland viftade med en pistol på ett internt möte i kommunhuset, enligt uppgifter till Smålandsposten.Nu utreder Sverigedemokraterna om han ska uteslutas.
SD-politiker hade pistol på möte – kan uteslutas
En SD-politiker i Småland viftade med en pistol på ett internt möte i kommunhuset, enligt uppgifter till Smålandsposten.
Läs mer om Småland och Smålandsposten.
JUST NU: Stopp på både E6 och E22
En lastbil och en bil krockade på E6 i södergående riktning, strax norr om avfart Halmstad Östra.Olyckan har skapat längre trafikköer förbi platsen. Även på E22 i Småland är det köer efter dubbla olyckor.
Frågor om språket – kroppkakor, raggmunk, bergis, barkis
Raggmunken har en raggig yta I Småland är vi många som med förtjusning äter kroppkakor och raggmunk, där huvudingrediensen är potatis. Men varför heter rätterna så? De är ju varken kakor eller munkar. Bosse Svar: I raggmunk syftar förledet ragg på den skrovliga ytan. Efterledet munk betyder runt, pösigt bakverk , till exempel en äppelmunk.
Läs mer om I Småland.
Livsfarliga vägen byggs om
Efter flera års dividerande kom myndigheterna överens – nu ska E4 genom Småland till slut byggas ut till motorväg.Beskedet väcker jubel och applåder hos dem som länge har kämpat för en utbyggnad.– Förutom att trafiksäkerheten höjs ska det bli skönt att slippa skämmas över den här sträckan av E4, säger Magnus Gunnarsson (M), kommunalråd i Ljungby.
Läs mer om Ljungby och Småland.
Pilot åtalas för flygsmuggling
En pilot åtalas för att två gånger ha landat i Småland med stora mängder cannabis ombord. – Det verkar vara ett sätt att smuggla narkotika på som är på uppgång, säger åklagaren.
Läs mer om Småland.
Skolanställd skickade bilder till elever – stängs nu av
En skolanställd i Växjö har skickat olämpliga bilder till elever.Den anställde är nu avstängd från sitt jobb, avslöjar SVT Nyheter Småland.Rektorn vill inte uppge vad det är för bilder som ungdomarna fått.
Läs mer om Växjö.