Småland

JUST NU: Resenärer fast på stillastående SJ-tåg

Det är sedan 17.30-tiden totalstopp för tågtrafiken på södra stambanan genom Småland.Vid 18.30-tiden stod fem X2000-tåg med resenärer stilla, antingen ute längs linjen eller vid plattform.– Det är ett växelfel som orsakar störningen. För tillfället finns ingen prognos för när felet kan vara avhjälpt, säger Carina Axelsson vid SJ:s pressjour.

Här brinner svenskarnas plast på illegal soptipp i Lettland

I somras brann tusentals ton plast på en illegal soptipp i en lettisk semesterort. Polisen i Lettland misstänker att mycket av plasten kommer från svenskarnas källsortering. Under hösten har svensk polis gjort förhör och husrannsakan hos ett återvinningsbolag i Småland. Det utpekade företaget har tidigare anklagats för fusk med återvinningen.
Läs mer om Lettland och Småland.
Fem till sjukhus efter kollision med en älg
Fem personer har förts till sjukhus efter en kollision på väg 28 vid Emmaboda i Småland.Enligt polisen handlar det om en kollision med en älg.Jägare har skickats till platsen.
Läs mer om Emmaboda och Småland.Enligt.
Två till sjukhus efter våldsam villabrand
En brand rasar i en villa i Sankt Sigrid utanför Nybro i Småland.Enligt polisen har två personer förts i ambulans till sjukhus.

Bortförda barn i Småland har hittats

De två barn som i onsdags rövades bort i ett mindre samhälle i Emmaboda kommun har hittats. Barnen hittades välbehållna i en lägenhet i Malmö i går kväll, skriver polisen på sin hemsida.
Läs mer om Emmaboda, Malmö och Småland.
Syskonpar bortfört – två män misstänkta
Två barn har blivit bortförda från en mindre ort utanför Emmaboda i Småland.Två män i 30–40-årsåldern är misstänkta för människorov och har anhållits i sin frånvaro.
Läs mer om Emmaboda och Småland.Två.
Två barn bortförda i Småland
Två barn har blivit bortförda från en mindre ort utanför Emmaboda i Småland. Två män i 30–40-årsåldern är misstänkta för människorov och har anhållits i sin frånvaro.
Läs mer om Emmaboda och Småland.
E4 avstängd i mellersta Småland
En lastbil har vält på E4 mellan Värnamo och Lagan på onsdagsmorgonen. Motorvägen är avstängd i södergående riktning fram till sen eftermiddag.
Läs mer om Lagan, Småland och Värnamo.
Förlust med mersmak i CHL – bra chans för Växjö Lakers
Förlust mot schweizisk Bern – men ett bra läge inför returen hemma i Småland.Växjö Lakers riggade för att kliva vidare från kvartsfinalen i Champions Hockey League.
Läs mer om Bern, CHL och Småland.Växjö.
Stort tillslag mot människohandel i Småland
Polisen har under morgonen gjort ett mycket stort tillslag mot organiserad brottslighet och människohandel i Kronobergs och Kalmars län, samt i ett annat land.
Läs mer om Småland.
Elchockpistoler ska minska dödligt våld
700 poliser utbildas nu i att använda en ny typ av vapen.I två år långt projekt utrustas poliser med ett elchockvapen.– Det här är ett jättebra komplement, säger Patric Grönberg, polisinspektör, till SVT Nyheter Småland.
Läs mer om Patric Grönberg.
Massiva snöfall väntar på flera håll i landet
Ymnigt snöfall och fallande temperaturer väntas i landet under kommande vecka.– Kalluften strömmar ner över landet, även långt ner i Småland och norra Skåne, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.På onsdag väntas massiva snöfall i vissa områden.
En person fastklämde efter singelkrock
En bilist körde av väg 124 utanför Ljungby i Småland på lördagseftermiddagen.Föraren klämdes fast, men kunde slutligen räddas ut.– Föraren är förd till sjukhus med ambulans, säger Calle Persson vid polisens regionledningscentral.
Läs mer om Calle Persson, Ljungby och Småland.
Sms-terror: Kvinna fick 20 000 meddelanden
Ett par i Småland trakasserades med tiotusentals sms och hotfulla telefonsamtal.Nu har en man dömts till ett halvårs fängelse, rapporterar Barometern.Paret tilldöms också ett skadestånd på sammanlagt nästan 50 000 kronor.
Läs mer om Barometern.Paret och Småland.
Poliserna ska jogga intill invånarna – för tryggheten
Polisen i Oskarshamns kommun har fått veta att kvinnor känner sig otrygga om kvällarna.I mitten av november ska polisen därför börja promenera, jobba och springa bredvid motionärerna om kvällarna – för att öka tryggheten.– Tanken är att ta tillbaka det offentliga rummet. Vi ska våga röra oss ute även kvällstid utan att känna rädsla, säger polisen Peter Karlsson till Östra Småland.
Hej helgkonsument: David Batra
David Batra är högaktuell med föreställningen Elefanten i rummet som sätts upp i Stockholm nästa helg. Men den här helgen är Batra i Småland för att uppträda, umgås med sin tekniker Oliver och förhoppningsvis inte blanda ihop Kalmar och Växjö.
Linnea i Värnamo plåtade norrsken
På tisdagskvällen lyckades Linnea Annmo i Småland fotografera norrsken i höstnatten.Runt klockan 22.45 tog hon den häftiga bilden.
Läs mer om Linnea Annmo, Småland och Värnamo.
Göran Perssons busiga samtal till ex-ministern
Tidigare socialministern Lars Engqvist har hoppat in som vikarierande kommunchef i Uppvidinge.Då kunde förre statsministern Göran Persson inte hålla sig. Han busringde och presenterade sig som en företagare från Småland.– Han gör sånt med jämna mellanrum och han är jäkligt duktig på det, säger Lars Engqvist till SVT Nyheter Småland.
Misstänkt drograttfylla bakom lastbilsolycka
Lastbilen med släp körde av vägen söder om Rydaholm i Småland på torsdagsmorgonen.Vid 11-tiden var vägen fortfarande avstängd på grund av bärgningsarbetet.Polisen misstänker att chauffören, en man i 35-årsåldern, varit påverkad av droger.
Läs mer om Rydaholm och Småland.
Svensk guldgruva i centrum för global högerextremism
SvD/AFTONBLADET GRANSKAR | I det fördolda har den rasistiska extremhögerns svenska frontfigurer fört ovetande aktieägare bakom ljuset. I centrum finns ett svenskt bolag med planer på en guldgruva i Småland. Huvudägaren är känd från kretsar som finansierar extremhögern.
Läs mer om Småland.
Design-freak? Här är klassiker för dig
Skåne, Blekinge och Småland är fullt av levande designhistoria.Här är historien om fem företag som fortfarande förgyller vardagen för mängder av svenskar.
Läs mer om Blekinge och Småland.
Höga vattenflöden efter stormen Ingolf
Stormen Ingolf drog in över Sydsverige på lördagen - knappt hann den dra förbi innan SMHI utfärdade en ny varning.Under lördagskvällen ligger en klass 1-varning över Skåne, södra Småland och Halland –för höga flöden.Till havs varnas för kuling på nästa alla farvatten med de kraftigaste vindarna söndag morgon då den nordvästliga vinden på de västra farvattnen kan gå upp mot 24 m/s, står det på SMHI:s hemsida.
Personbil med två personer krockade med träd
En personbil med två personer körde under tisdagseftermiddagen av vägen och krockade med ett träd på väg 120 mellan Emmaboda och Långasjö i Småland.
Läs mer om Emmaboda, Långasjö och Småland.
Vild biljakt på E4 – förare stoppades med spikmatta
En vild polisjakt utspelade sig mellan Skillingaryd och Värnamo i Småland under lördagskvällen, skriver JP.Bilen som ska ha kört i 200 kilometer, kunde stoppas med hjälp av en spikmatta.– Föraren tryckte plattan i mattan när vi ville kontrollera honom och fordonet, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen, till tidningen.