Socialchef

Kommun utsatt för hot – säkerheten höjs

Marks kommun har utsatts för hot.Det är socialförvaltningen som är drabbad och säkerheten har höjts.– En person har hotat att bränna ner kontoret, säger Bahman Alami, socialchef i Marks kommun.
Läs mer om Bahman Alami.

Hemlösa riskerar frysa ihjäl under isdygnen

Elva minus och snöstorm. Samtidigt ser organisationer som hjälper Stockholms hemlösa att allt fler utsatta människor tycks falla mellan stolarna. – Tillhör man rätt målgrupp får man hjälp, säger Anna Johansson, socialchef på Stockholms stadsmission.
Läs mer om Anna Johansson.
Robotar ska hjälpa Hörbys åldringar
Snart dyker de första robotarna upp inom Hörbys äldreomsorg.Kommunen har köpt in två exemplar av modellen Giraff.– Det är en fantastisk resurs, säger Eva Klang Vänerklint, socialchef i Hörby.
De får gratis broddar – ska förhindra halkolyckor
I Strängnäs kommun erbjuds nu invånare från 65 år och uppåt gratis broddar.Initiativet följer en rad andra kommuner, bland annat i Västmanland.– Detta är en fallförebyggande insats som vi nu prövar, säger socialchef Inger Grindelid till Strengnäs tidning.
Läs mer om Inger Grindelid och Västmanland.

Svårt göra lönekarriär som socionom

Det går att förhandla upp sin lön som offentligt anställd socionom, men endast ett fåtal lyckas göra lönekarriär. I Nynäshamn har socionomerna varit framgångsrika. – Vi har lyckats hålla en bra löneutveckling för våra socionomer, säger Nynäshamns socialchef Charlotte Dahlbom.
Läs mer om Charlotte Dahlbom.
Flyktingpojkar städade HVB-personals dödsbo
Ensamkommande flyktingpojkar utnyttjades för att bygga staket och måla altanen hemma hos en av de anställda på det kommunala HVB-hemmet i Västsverige.När den anställdes mor dog ska han också anlitat flyktingpojkarna för att städa ur hennes dödsbo.–Han säger att syftet med detta har varit integration, säger kommunens socialchef.
Läs mer om Västsverige.När.
Personal smetade het sås på patients tumme
Den funktionshindrade brukaren hade för vana att stoppa händerna i munnen. Då smetade en ur boendets personal sambal oelek på brukarens tumme. – Det är självklart väldigt allvarligt, säger Carina Helgesson Björk, socialchef i Gislaveds kommun.
Kommunchef slutar – får knapp miljon
Vara kommuns socialchef Per-Ola Olsson slutar med omedelbar verkan, skriver Skaraborgs Läns Tidning. Han uppges få med sig knappt 900 000 kronor. – Kommunledningen har bristande förtroende för honom, säger kommundirektören Anna Cederqvist till Sklt.
Babyn hittades bland sopor – så mår hon nu
Den nyfödda lilla flickan som hittades naken i ett sopkärl i fredags var kraftigt nedkyld. Hennes temperatur var bara 25 grader när hon kom in till sjukhuset men lyckligtvis mår hon allt bättre. – Först fick hon sondmat, nu har hon fått en nappflaska, säger Tine Vesterby Sørensen, socialchef i Gladsaxe kommun till Ekstrabladet.
Kommunens kaxiga svar till Mannerström
Politikerna i Jönköping skulle testäta de äldres mat – men fick biff när de gamla fick pölsa. Något som fick Leif Mannerström att gå i taket. – Det är ett svek mot de äldre, rasade stjärnkocken. Men nu svarar kommunen på kritiken. – Det känns väldigt orättvist. Leif Mannerström är välkommen att höra av sig till mig nästa gång han är i Jönköping, säger socialchef Karl Gudmundsson.
Cheferna och facket utlovar förbättringar
Kritiken är skarp mot hur arbetet fungerar på socialförvaltningen i Åstorp. Kritiken tillbakavisas dock på de flesta punkter av socialchef Anna-Lena Sellergren.
Läs mer om Anna-Lena Sellergren och Åstorp.
Tiina: Ska mormor tvingas äta det här?
Här är julmaten som kommunen serverade Tiina Sjöbergs 77-åriga mormor.En likadan rätt serverades igen den 4 januari, då var den tio dagar gammal. Priset: 47 kronor.Nu uppmärksammas Tiinas bild på matlådan i sociala medier.– Vi tar det här på fullaste allvar och vi ska försöka rätta till det vi kan, säger Camilla Munther, socialchef på Olofströms kommun.
Läs mer om Camilla Munther.
Larm: Situation för ensamkommande rättsosäker
Flera kommuner flaggar nu för att ensamkommande barn och unga har det allt sämre på sina boenden. Ett stort söktryck gör att kommuner i vissa fall måste bryta mot lagen för att kunna hjälpa barnen. – Vi har inte tid att utreda barnens behov, säger en socialchef till SvD.
Läs mer om SvD.
Ulf Carling filmade på boende – polisanmäls
Boendet för flyktingbarn på Simontorps gård fick en påstridig besökare som filmade och ställde frågor. Nu har Höganäs kommun polisanmält händelsen. – Vår bild är att Ulf Carling kommit till Simontorps gård, gått in där och börjat filma, säger Andrea Danielsson, tf Socialchef i kommunen. – Det är ingen allmän plats.
Hon går in som socialchef
Medan en ny socialchef rekryteras hämtar Höganäs en vikarie från Helsingborg. Andrea Tuchten Danielsson går in som chef med en veckas varsel.
Läs mer om Helsingborg.
Ekonomichef hoppar av
I förra veckan sa socialchef Lena Landström upp sig. Nu slutar även ekonomichef Per Broman.
Läs mer om Lena Landström och Per Broman.
Höganäs utan socialchef
Socialchef Lena Landström slutar efter bara två år på posten.
Fler brott en upplevd känsla i Örkelljunga
Örkelljunga kommun har fel om att asylmottagningen lett till fler brott. Det är mera en upplevd känsla, sa socialchef Christel Sundberg till Sveriges television.
De äldres nattsömn ska kameraövervakas
Nattbesöken ska bli digitala. Nu ska kameror provas hos vårdtagarna i Gnosjö kommun. – Vi slipper väcka dem i onödan, säger kommunens socialchef Bengt Andersson till Värnamo Nyheter.
Socialarbetarnas möjlighet att ägna sig åt det de utbildade för, socialt arbete, är för liten.
Socialtjänstens problem handlar inte bara om hög arbetsbelastning, låga löner och olämpliga chefer. Några allmänna faktorer ligger bakom problemen i Helsingborg, men också i hela landet.Det skriver Göran Jönsson, tidigare socialchef i Helsingborg
Läs mer om Göran Jönsson och Helsingborg.
Socialarbetarnas möjlighet att ägna sig åt det de utbildade för, socialt arbete, är för liten.
Socialtjänstens problem handlar inte bara om hög arbetsbelastning, låga löner och olämpliga chefer. Några allmänna faktorer ligger bakom problemen i Helsingborg, men också i hela landet.Det skriver Göran Jönsson, tidigare socialchef i Helsingborg
Läs mer om Göran Jönsson och Helsingborg.
EU-migranter i Skara vräks av kommunen
Den grupp EU-migranter som bott vid Folkets park i Skara har vräkts, uppger flera medier.Var de ska ta vägen är fortfarande oklart.– Det är väldigt svårt för små kommuner att ta ett internationellt ansvar för en grupp vi inte vet hur stor den kan bli, säger Skaras socialchef Lena Bjugård Bränfeldt till P4 Skaraborg.
Skolchefen lämnarför jobb i Stockholm
Efter nästan tio år i Ängelholm slutar Tony Mufic sin tjänst som skol- och socialchef i och blir utbildningsdirektör i Stockholm. Han gör sin sista arbetsdag i mitten av juni. Arbetet med att hitta en ersättare startar omedelbart.
Läs mer om Stockholm, Tony Mufic och Ängelholm.
Skolchefen slutar för jobb i Stockholm
Nu är det klart att Tony Mufic slutar sin tjänst som skol- och socialchef i Ängelholm och blir skoldirektör i Stockholm.
Läs mer om Stockholm, Tony Mufic och Ängelholm.
Socialförvaltningens hemliga mejl gick fel
När socialförvaltningen skulle skicka ut sekretessbelagd kallelse blev det fel. Mejlet, som bland annat innehöll känsliga uppgifter om en patient, hamnade av misstag hos en journalist på en lokaltidning, skriver Barometern. – I just det här fallet handlar det enbart om den mänskliga faktorn, vi har tryckt på fel knapp och det kan hända oavsett vilka rutiner vi har, säger socialchef Ann-Gret Silln till Barometern.
Läs mer om Ann-Gret Silln och Barometern.