Spanien

Spanien tar kontroll över Kataloniens regionala poliskår

Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet — vilket motsidan vägrar acceptera. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ber samtidigt katalanerna att kasta in handduken.
Läs mer om Mariano Rajoy.

Spanien tar över Kataloniens poliskår

Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos desquadra, för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Det rapporterar flera spanska medier.
Spanien tar över Kataloniens poliskår
Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos d'esquadra, för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Det rapporterar flera spanska medier.
Microsoft och Facebooks transatlantiska superkabel är färdig
Den 660 mil långa kabel som Microsoft och Facebook finansierat och som sträcker sig mellan USA och Spanien är färdig. Kabeln är 16 miljoner gånger snabbare än en internetuppkoppling i hemmet.
Läs mer om Facebook, Microsoft, Spanien och USA.

Microsoft och Facebooks transatlantiska superkabel är färdig

Den 660 mil långa kabel som Microsoft och Facebook finansierat och som sträcker sig mellan USA och Spanien är färdig. Kabeln är 16 miljoner gånger snabbare än en internetuppkoppling i hemmet.
Läs mer om Facebook, Microsoft, Spanien och USA.
Madrid överens med Chelsea om anfallsstjärnan
Chelsea och Atletico Madrid är överens – Diego Costa återvänder till Spanien, rapporterar flera medier.
Värsta krisen i Spanien sedan statskuppen 1981
Kataloniens ledare Carles Puigdemont går till hårt angrepp mot Spaniens regering. Detta sedan polisen gripit flera regionala katalanska myndighetsföreträdare inför folkomröstningen om självständighet.
Läs mer om Spanien.
Ryanair ställer in 2 100 flygningar
Lågprisbolaget Ryanair ställer in 2.100 flygningar fram till den 28 oktober. 514 av dem från eller till Spanien.
Läs mer om Spanien.
Nya Spanien-trenden: Hus bortom turistorter
Allt fler svenskar köper hus och lägenheter långt från spanska solkustens turistorter.En av de som slagit till är Susanne Hult, 45, från Norrköping.– Jag var inte alls sugen på att bo där det bara är svenskar och engelsmän. Jag ville ha det här genuint spanska, säger hon.
Läs mer om Norrköping och Susanne Hult.
Spanien utvisar Nordkoreas ambassadör efter kärnvapenprov
Nordkoreas ambassadör måste lämna landet, enligt ett besked från det spanska utrikesdepartementet. Anledningen är att han vägrar ta avstånd från det nordkoreanska kärnvapenprogrammet, enligt Reuters.
Misstänkte knivmördarens liv som kriminalförfattare
Svenske Pierre Larancuent, 36, misstänks ha knivmördat en polis i Spanien – han blev sedan själv skjuten till döds.Sedan flera år tillbaka var han kriminalförfattare och skrev bland annat en bok som handlar om en rituell seriemördare som knivhugger sina offer i hjärtat.– Det känns orimligt att han ska ha mördat någon med kniv, säger Pierres förläggare Tomas Lindelöw
Läs mer om Spanien.
Spanien skickar hem Nordkoreas ambassadör
Spaniens utrikesdepartement skickar hem Nordkoreas ambassadör i landet.Ambassadören har stämplats som en persona non grata och ska lämna Spanien innan månadens slut, skriver Sky News,
Läs mer om Spanien.
Stjärnvärvningen Var inte direkt mitt försthandsval
Södertälje Kings vann dragkampen med Jämtland.Efter tre år i Spanien väljer Tobias Borg nu att skriva på för moderklubben.Det råder dock ingen tvekan om att landslagsspelaren helst hade stannat utomlands.– Ligan var inte direkt mitt förstahandsval. Men det är klart att Södertälje kan vara ett skyltfönster, säger Borg.
Majoriteten i Katalonien ska delta i folkomröstning
En majoritet av invånarna i Katalonien uppger att de tänker delta i folkomröstningen om självständighet från Spanien den 1 oktober, enligt en ny opinionsundersökning. Den visar även att separatisterna är mest benägna att gå och rösta.
Läs mer om Katalonien och Spanien.
Resa genom det okända Spanien
Att följa silvervägen, Ruta de la Plata, genom Spanien från kust till kust, från Biscayabukten i norr till Guadalquivirs stränder i söder är ett möte med det äkta spanska vardagslivet. Det är en resa genom vitt skilda kulturer, från Asturiens keltiska arv till Andalusiens moriska, samt en smakresa som heter duga.
Läs mer om Biscayabukten, Plata, Ruta och Spanien.
Trippelmördaren Ricard Nilssons vän skjuten av polis: Ingen förstår
Ricard Nilsson, 40, har dömts till livstids fängelse för trippelmord efter att ha skjutit ihjäl tre män.I fängelset träffade han Pierre Larancuent, 36 – som nu skjutits till döds av polis efter två mord i Spanien.Tillsammans skrev de tre böcker.I en intervju berättar Nilsson nu om tiden som cellgrannar under fem år, framtidsplanerna och Larancuents sista tid.
Läs mer om Nilsson och Pierre Larancuent.
Serbien till final i basket-EM
Slovenien städade av Spanien i sin semifinal och tog sig till EM-final. Vem de ställs mot där? Serbien. De vann sin semifinal – efter viss möda – mot Ryssland med 87–79.
Läs mer om EM-final, Ryssland och Spanien.
Stämningen blir allt sämre i Spanien
För varje dag försämras stämningen mellan separatisterna i Katalonien och centralmaktens institutioner i Madrid. Nu skärper regeringen kontrollen av hur samhällsservice finansieras i Katalonien.
Läs mer om Katalonien, Madrid och Spanien.
Floppen i Norge: Det är pinsamt!
Samtidigt som det firas för fullt i Sverige – deppar man i Norge.Rosenborg åkte på storstryk i Spanien mot Real Sociedad med hela 4-0 – och sågas rejält efter matchen.Överkörda och utklassade – det här var pinsamt, skriver norska Dagbladet.
Antiterror-insats i Spanien – allmänheten uppmanas hålla sig borta från gator
Sagrada Familia har evakuerats i Spanien efter en antiterror-insats.Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från flera gator, skriver spanska medier.
Läs mer om Spanien.
Svensk man gripen i Spanien
En svensk man i 25-årsåldern har gripits i Barcelona, misstänkt för flera sexuella övergrepp, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet, Barcelona och Spanien.
Svensk man gripen misstänkt för sexuella övergrepp i Barcelona
En svensk man har gripits misstänkt för sexuella övergrepp i Barcelona, skriver Aftonbladet.– Vi kan bekräfta att en svensk i 25-årsåldern frihetsberövats i Spanien, säger Katarina Byrenius Roslund vid Utrikesdepartementet, till tidningen.
Massiv uppslutning för Kataloniens självständighet
Som väntat drog måndagens katalanska nationaldagsfirande i Barcelona rekordmånga deltagare. Hundratusentals tågade för att kräva självständighet från Spanien.
Läs mer om Barcelona och Spanien.