Spd

Historisk framgång för främlingsfientliga AfD

Ett dåligt val för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk framgång för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, AfD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.

Annika Ström Melin: SPD i opposition kan innebära en lättnad för Merkel

ANALYS. Tyskland har nåtts av de politiska vindar som svept fram i andra europeiska länder. Traditionella partier går tillbaka och socialdemokratin krisar medan nationalistiska och främlingsfientliga, liberala samt gröna partier går framåt.
Läs mer om Merkel.
Expert: Chock att AFD fick så många röster
De två största tyska partierna ser ut att få historiskt lågt stöd i valet - trots att det går bra för landet. Tysklandsexperten Mai-Brith Schartau tror att oro över invandring ligger bakom CDU och SPD:s stora tapp - och högerpopulistiska AFD:s framgång.
Läs mer om AFD och CDU.
Angela Merkel tvingad söka nytt samarbete
Angela Merkels kristdemokrater CDU/CSU har regerat med socialdemokratiska SPD – men nu går SPD i opposition.– Det är slut på storkoalitionen i Tyskland, säger SPD:s vice partiledare.Nu återstår frågan vem eller vilka Angela Merkel ska bilda regering med.
Läs mer om Angela Merkel, SPD och Tyskland.

Vingklippt Merkel vinner – högerpopulisterna går framåt

Europas mäktigaste ledare Angela Merkel går mot en seger i söndagens förbundsdagsval i Tyskland medan socialdemokraterna SPD gör sitt sämsta val under efterkrigstiden. Med AfD rycker för första gången ett extremparti på högerkanten in i förbundsdagen – med siffror som får marken att skälva i Tyskland.
Läs mer om Angela Merkel, SPD och Tyskland.
Historisk framgång för främlingsfientliga AFD
Ett katastrofval för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk triumf för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.
Historisk framgång för det främlingsfientliga AFD
Ett katastrofval för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk triumf för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.
Carl Bildt: Naturligt för SPD att gå i opposition
De tyska socialdemokraterna SPD gör ett mycket dåligt val och tros landa på runt 20 procents stöd. Flera svenska politiker reagerar på nyheten.
Läs mer om SPD.
Statsvetare: Upplagt för en Jamaicakoalition i Tyskland
De första vallokalsundersökningarna i det tyska valet visar att CDU/CSU får 33,5 procent av rösterna. Socialdemokraterna SPD landar på 21 procent av rösterna och högerpopulistiska AFD klättrar till 13 procent av rösterna. – Angela Merkel är självklar regeringsbildare i den här koalitionen, säger Karl Magnus Johansson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Läs mer om AFD, Jamaicakoalition och Tyskland.
Så reagerar världen på tyska valresultatet
Angela Merkel sitter kvar som förbundskansler – trots att partiet backar.Samtidigt meddelar tidigare koalitionspartnerna SPD att de tänker gå i opposition.Känslomässigt förståeligt men begränsar dramatiskt möjligheterna att bilda regering i Tyskland, skriver Carl Bildt på Twitter.
Läs mer om Carl Bildt, SPD, Twitter och Tyskland.
SPD på väg mot historiskt dåligt val
De tyska socialdemokraterna SPD ser ut att gå mot ett historiskt dåligt val. Den stora frågan när rösterna är räknade är om partiet kan sitta kvar i en koalition med kristdemokraterna CDU.
Läs mer om CDU och SPD.
SPD vill locka väljare med sänkt skatt
Med löften om sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare, satsningar på utbildning och hårda attacker mot förbundskansler Angela Merkel hoppas de tyska socialdemokraterna SPD vinna förbundsdagsvalet om tre månader. På söndagens kongress beslutade partiet om sin valplattform.
Läs mer om Angela Merkel och SPD.
Krisande partiet SPD: Vi ska kämpa för varenda röst
Berlin. Med löften om sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare, satsningar på utbildning och hårda attacker mot förbundskansler Angela Merkel hoppas de tyska socialdemokraterna SPD vinna förbundsdagsvalet om tre månader. På söndagen beslutade det krisande partiet om sin valplattform.
Läs mer om Angela Merkel och SPD.
Merkels turkiska huvudvärk
Antalet turkar som söker politiskt asyl i Tyskland ökar, det går allt sämre för AfD i opinionen och SPD:s kanslerkandidat Martin Schulz positionerar sig allt mer som duva i försvarsdebatten. Säkerhetsrådets Erik Thyselius skriver om några av nyheterna från den tysktalande delen av världen.
Läs mer om AfD, Martin Schulz och Tyskland.
Kritik mot Merkel efter utspel: För sent
Europa kan inte längre förlita sig helt på andra, utan måste ta sitt öde i egna händer, sade Angela Merkel i ett tal i München i helgen. Nu får hon kritik från koalitionspartnern SPD – markeringen mot Trump kommer för sent, enligt Socialdemokraterna.
Oenighet i Berlin efter Merkels utspel om Trump
Europa kan inte längre förlita sig helt på andra, utan måste ta sitt öde i egna händer, sade Angela Merkel i ett tal i München i helgen. Nu får hon kritik från koalitionspartnern SPD – markeringen mot Trump kommer för sent, enligt Socialdemokraterna.
Eldprov för tyska socialdemokrater
Människor i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen går i dag till valurnorna, i vad som ses som ett eldprov för socialdemokratiska SPD.
Läs mer om Nordrhein-Westfalen och SPD.
Sanningens minut för Schulz-effekten i Tyskland
Fallet har varit djupt. Från att ha hyllats som en frälsare till spydiga kommentarer om att kejsaren är naken. Ska Martin Schulz vända trenden måste hans socialdemokratiska SPD vinna söndagens delstatsval i Nordrhein-Westfalen med 13 miljoner väljare – eller se Angela Merkel dra ifrån inför förbundsdagsvalet i höst.
Söndagens val – ett eldprov för Martin Schulz
Söndagens delstatsval i tyska Nordrhein-Westfalen blir ett eldprov för socialdemokratiska SPD. Ska förbundslandets starka kvinna Hannelore Kraft bestå prövningen – eller förlora makten till kristdemokratiska CDU? På partihögkvarteren i Berlin inväntar man med spänning resultatet.
Merkels utmanare lovar kväsa högerpopulismen
Sitt sista stora valmöte håller Martin Schulz i stål- och industristaden Duisburg. En röd högborg som ska försvaras med alla medel. I slutspurten av kampanjen väger det jämt mellan SPD och Angela Merkels kristdemokratiska CDU.
Läs mer om CDU, Duisburg, Martin Schulz och SPD.
Temperaturmätare i Tyskland när delstat går till val
Söndagens delstatsval i Schleswig-Holstein är en temperaturmätare inför förbundsdagsvalet i september. De tyska socialdemokraterna (SPD) får allt svårare att hålla jämna steg med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater (CDU) – och har all anledning att oroa sig såväl på riksplanet som i delstaten.
Läs mer om Schleswig-Holstein och Tyskland.
Martin Schulz vald till ny partiledare för tyska socialdemokraterna SPD
Berlin. Oavsett om det blir Angela Merkel eller utmanaren Martin Schulz som vinner förbundsdagsvalet i höst pekar det mesta mot att den stora koalition som styrt Tyskland de senaste fem åren fortsätter. Någon ny politisk kurs är inte att vänta, spår statsvetare.
Merkel nominerad men SPD rycker fram
Läs mer om SPD.
Överraskande tronbyte i SPD inför valet
Martin Schulz, tidigare talman i EU-parlamentet, väntas bli ny ledare för tyska Socialdemokraterna (SPD). Partiet har enats om att avgående partiledaren Sigmar Gabriel tar över utrikesministerposten från Frank-Walter Steinmeier, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Schulz tar över SPD – Gabriel blir utrikesminister
Martin Schulz tar över som ledare för de tyska Socialdemokraterna (SPD). Partiet har enats om att den avgående partiledaren Sigmar Gabriel tar över utrikesministerposten från Frank-Walter Steinmeier, uppger Gabriel enligt Reuters.