Spd

Schulz överlever dramatisk omröstning – räddar Merkel

BONN | Det var ett val mellan pest och kolera när ett djupt splittrat SPD på söndagen röstade för regeringsförhandlingar med Angela Merkels borgerliga läger med 362 mot 279 röster. Om allt går bra kan Tyskland ha en regering lagom till påsk – och Europa dra en lättnadens suck.
Läs mer om Europa, Merkel, SPD och Tyskland.
Grönt ljus för regeringsförhandlingar i Tyskland
Bonn. Tyskland andas ut efter att de tyska socialdemokraterna SPD på söndagseftermiddagen röstade ja till att inleda regeringsförhandlingar med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater CDU/CSU. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut vad det innebär – och vad som händer nu.
Läs mer om SPD och Tyskland.
Protester när tyska socialdemokrater röstar om ny regering
BONN. Demonstranter mötte delegaterna från de tyska socialdemokraterna när de anlände inför dagens avgörande omröstning om en ny regering. En pressad SPD-ledare gjorde ett sista försök att övertala partiet att rösta ja. Men utgången är helt öppen.

Tyska regeringsplaner möts av motstånd bland socialdemokrater

Tyskland. Ett dygn efter att de tyska Kristdemokraterna CDU/CSU och Socialdemokraterna SPD enats om att fortsätta förhandlingarna om att ingå en ny regering har planerna mött motstånd.
Tyska samtal fortsätter under natten
Sonderingssamtalen mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD fortsätter under natten i ett försök att bilda en ny regering, trots att deadline var satt till midnatt.
Läs mer om CSU och SPD.
Merkels regeringssamtal fortsätter – trots deadline
Angela Merkel får fortsätta att kämpa på med sin regeringsbildning i Tyskland.Efter 15 timmars samtal utan överenskommelse i sikte mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD, rapporterar tyska medier sent på torsdagskvällen att mötena kan komma att fortsätta över deadline och in på fredagen.– Det blir en tuff dag, sade Merkel när hon anlände till de sista sonderingssamtalen.
Läs mer om CSU, Merkel, SPD och Tyskland.Efter.
Tyska samtal kan fortsätta över deadline
Efter 15 timmars samtal utan överenskommelse i sikte mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD, rapporterar tyska medier att mötena kan komma att fortsätta över deadline och in på fredagen.
Läs mer om CSU och SPD.
Flyktingfrågan kan fälla Merkels planer på ny regering
Berlin. Flyktingfrågan är återigen stötestenen som kan fälla förbundskansler Angela Merkels planer på att bilda en regering med Socialdemokraterna SPD. En ny tysk studie som visar på kopplingarna mellan asylmottagande och våldsbrottslighet används som slagträ i debatten.
Grönt ljus för tyska regeringssamtal
Partiledningen för Socialdemokraterna (SPD) i Tyskland har sagt ja till att inleda formella regeringsförhandlingar med förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union.
Läs mer om Socialdemokraterna och Tyskland.
Därför ska du lyssna noga på vad Martin Schulz säger
EU bör bli ett Europas förenta stater senast 2025, och de länder som inte går med kastas ut ur unionen. Det sade de tyska socialdemokraternas ledare Martin Schulz på partiets kongress. Uttalandet är av vikt eftersom SPD nu ska förhandla om att bilda regering med Angela Merkels CDU.
Läs mer om Martin Schulz och SPD.
Schulz höjde priset för ett samarbete med Merkel
BONN. Martin Schulz hölls på sträckbänken in i det sista. Men till slut återvaldes han med starka 81,9 procent på SPD-kongressen och fick ledamöternas mandat att förhandla med Angela Merkel om en ny regeringsallians. Risken för nyval i Tyskland sjunker – men är långtifrån eliminerad.
Läs mer om Angela Merkel, Merkel och Tyskland.
SPD-toppen Martin Schulz vill ha Europas förenta stater
Berlin. De tyska Socialdemokraternas ledare ber om ursäkt för det dåliga valresultatet – och vädjar om att få fortsätta som SPD:s ledare. Han pläderar också för ett Europas förenta stater.
Sänk den stora koalitionen
De tyska väljarna sa ett rungande nej till regeringssamarbetet mellan CDU och SPD. En ny omgång vore ett misstag.
Läs mer om CDU och SPD.
Stridigheter väntar när tyska Socialdemokraterna samlas för partidagar
BERLIN. Stridigheter väntar när de tyska Socialdemokraterna SPD i dag, torsdag, samlas till partidagar i Berlin. Motståndare till att ingå en ny regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkel fruktar att partiets existens står på spel.
Det här talar för och emot att Merkel ska få en chans till
BONN Socialdemokratiska ledare i EU bönfaller Martin Schulz att förnya regeringsalliansen med Angela Merkel för att gemensamt bygga ett socialt EU. Men först måste han övertyga djupt skeptiska medlemmar på SPD-kongressen som börjar denna torsdag. Blir det tummen ner går Tyskland sannolikt mot nyval nästa år. Blir det grön ljus rycker en storkoalition närmare. Här är vad som talar för och emot en ny regering med Merkel och SPD.
Växande irritation hos tyska Socialdemokrater hinder för ny regering
Berlin. De första trevande samtalen om ett fortsatt äktenskap mellan förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater och de tyska Socialdemokraterna SPD är avklarade. Men vänskapen knakar betänkligt. Två händelser den senaste veckan har fått SPD att tappa förtroendet för den möjliga regeringspartnern.
Stor koalition allt mer trolig i Tyskland
Berlin. Tuffa förhandlingar väntar i veckan mellan förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater och Socialdemokraterna SPD. Att döma av de signaler som skickats ut under helgen pekar allt mer mot att en ny stor koalition kan bli verklighet.
Merkel hoppas på tysk regering mycket snart
En dag efter att socialdemokratiska SPD gått med på att sätta sig i samtal om en eventuell koalitionsregering, säger förbundskansler Angela Merkel att Europa behöver ett starkt Tyskland.
Läs mer om Angela Merkel, Europa, SPD och Tyskland.
Tiden börjar rinna ut för de tyska Socialdemokraterna
Berlin. Tiden börjar rinna ut för de tyska Socialdemokraterna SPD som ska avgöra om de tänker ingå en regering med förbundskansler Angela Merkel – eller fortsätta att förespråka nyval. Hela natten satt partiet i överläggningar.
Kolossal press på Schulz inför möte med presidenten
I Tyskland väntar man med spänning på torsdagens möte mellan SPD-ledaren Martin Schulz och president Frank-Walter Steinmeier. Ska han kunna övertala Schulz att förhandla med Angela Merkel om att förnya den stora koalitionen?
Interna strider i tyska Socialdemokraterna
BERLIN. De tyska Socialdemokraterna SPD har sagt blankt nej till att ingå regering med förbundskansler Angela Merkel. Men partiet strider internt om det är rätt att förespråka nyval. Nu ökar pressen på SPD-toppen Martin Schulz att ompröva beslutet.
Hellre nyval än minoritetsstyre
Berlin. Hotet om nyval rycker närmare efter beskedet från de tyska Socialdemokraterna SPD om att partiet inte tänker sätta sig i en ny Merkel-ledd regering. Nu öppnar också förbundskansler Angela Merkel för att skicka väljarna till valurnorna på nytt. I Berlin vädrar högerpopulisterna morgonluft.
Tyska socialdemokrater uppges vackla om att sätta sig i ny regering
De tyska socialdemokraterna SPD har sagt blankt nej till att sätta sig i en ny Merkel-ledd regering. Efter hotet om nyval spekuleras det i att partiet tänkt om. SPD:s ledare Martin Schulz väntas ge besked senare i eftermiddag.
Läs mer om Martin Schulz, Merkel-ledd och SPD.
Historisk framgång för främlingsfientliga AfD
Ett dåligt val för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk framgång för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, AfD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.