Spd

Adaktusson: Den fransk-tyska axeln och EU:s framtid

Drygt ett halvår efter förbundsdagsvalet i Tyskland har landet äntligen fått en ny regering. Än en gång är det en storkoalition mellan kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD som bemannar taburetterna.
Läs mer om SPD och Tyskland.

Scholz blir ny tysk finansminister

Olaf Scholz blir finansminister i Tysklands nya regering. Det meddelar socialdemokratiska SPD:s blivande partiledare Andrea Nahles vid en presskonferens.
Scholz blir ny tysk finansminister
Olaf Scholz blir finansminister i Tysklands nya regering. Det meddelar socialdemokratiska SPD:s blivande partiledare Andrea Nahles vid en presskonferens.
Tysklandsexpert: Vi kan andas ut
Medlemmarna i det tyska socialdemokratiska partiet SPD har röstat för en ny stor regeringskoalition. – Jag tror att vi kan andas ut, säger statsvetaren Thomas Sommerer.
Läs mer om SPD.

Ja till koalition - Merkel kan bilda regering

De tyska socialdemokratiska partiet SPD röstade för en koalition. Nu väntar en ny stor regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.
Läs mer om Merkel och SPD.
Lina Lund: Nu är alla hinder för en ny tysk regering undanröjda
BERLIN. Tyskland andas ut efter att medlemmarna i de tyska Socialdemokraterna SPD röstade ja till regeringen. Efter månader av dödläge kan Angela Merkel inom kort installeras som förbundskansler och Tyskland få en ny regering. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut vad som händer härnäst.
Merkel eller kaos – helgens omröstning avgör
BONN | Europa håller andan när de tyska socialdemokraterna på söndagen tillkännager resultatet av sin medlemsomröstning. På spel står om SPD ska förnya regeringskoalitionen med Angela Merkel – eller i värsta fall kasta Tyskland och EU ut i månader av förlamande ovisshet.
Läs mer om Angela Merkel, SPD och Tyskland.
Merkel banade väg för sin kronprinsessa
BERLIN. Det blev ett rungande ja till Angela Merkel om att gå i koalition med Socialdemokraterna (SPD) när hennes Kristdemokrater röstade om saken på måndagen. Men blickarna riktades mot den nya partisekreteraren som pekas ut som Merkels kronprinsessa. – Mitt mål är att vi ska bli så starka att ingen kan bilda regering utan oss, säger Annegret Kramp-Karrenbauer i en intervju med DN.
CDU röstar ja till ny tysk storkoalition med SPD
De tyska kristdemokraterna CDU har röstat ja till en ny regeringskoalition med socialdemokratiska SPD. Beslutet fattades med stor majoritet på måndagseftermiddagen vid partiets kongress i Berlin, rapporterar die Zeit.
Läs mer om Berlin, CDU, SPD och Zeit.
Merkels CDU röstar ja till överenskommelse med SPD
Förbundskansler Angela Merkels CDU röstade på måndagen ja till koalitionsöverenskommelsen med SPD, rapporterar Reuters.
Läs mer om SPD.
Juncker varnar för skakig finansmarknad i mars
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar för turbulens på finansmarknaderna i spåren av det italienska parlamentsvalet och SPD-omröstningen i Tyskland. Det rapporterar Bloomberg News.
Läs mer om Jean-Claude Juncker och Tyskland.
SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD.
Läs mer om AFD och SPD.
Tyska SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD. För första gången är SPD mindre än högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) i en opinionsmätning.
Läs mer om AFD, Alternativ, SPD och Tyskland.
SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Läs mer om AFD.
Han kan fälla de tyska regeringsplanerna – och Merkel
BERLIN. Frågan om hur Tyskland ska styras i framtiden avgörs inte i Berlins regeringskvarter, utan av besvikna tyska Socialdemokrater. DN har träffat nej-falangens affischnamn Kevin Kühnert som turnerar landet runt för att stjälpa regeringsplanerna. 28-åringen har redan fått SPD-chefen Martin Schulz på fall, och kan bli den som knäcker förbundskansler Angela Merkel.
Tyska SPD-borgmästare ger Merkel tummen upp
I veckan ska cirka 464.000 medlemmar av socialdemokratiska SPD i Tyskland via en omröstning få börja säga sitt i frågan om partiet ska sätta sig i en ny koalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU. En opinionsundersökning bland ledande SPD-borgmästare visar att en koalition har stort stöd i den kretsen.
Läs mer om Merkel, SPD och Tyskland.
Merkel vill gå solo efter socialdemokratiskt kaos
Tysklands nya regering hotas att fällas av bråk inom Socialdemokraterna SPD redan innan den tillträder. Samtidigt har förbundskansler Angela Merkel för första gången öppnat för en minoritetsregering.
SPD-ledaren Martin Schulz avgår med omedelbar verkan
Berlin. Ledaren för de tyska Socialdemokraterna Martin Schulz avgår med omedelbar verkan. Detta efter att den interna kritiken blivit för stor.
Schultz avgår som ledare för tyska SPD – efterträdare nominerad
SPD:s paritledare Martin Schulz avgår med omedelbar verkan, rapporterar Reuters. Partiledningen har gett sitt enhälliga stöd till Andrea Nahles som Schulz efterträdare.
Läs mer om Martin Schulz, SPD och Schulz.
Osämja i SPD-toppen inför Schulz besked
Partitoppen i tyska Socialdemokraterna hade tänkt sig ett snabbt ledarbyte. Men inför tisdagens möte med presidiet och partistyrelsen breder oenigheten kring den tänkta efterträdaren Andrea Nahles ut sig, rapporterar tyska medier.
Läs mer om Schulz och Socialdemokraterna.
Osämja i SPD-toppen inför Schulz besked
Partitoppen i tyska Socialdemokraterna hade tänkt sig ett snabbt ledarbyte. Men inför tisdagens möte med presidiet och partistyrelsen breder oenigheten kring den tänkta efterträdaren Andrea Nahles ut sig, rapporterar tyska medier.
Läs mer om Schulz och Socialdemokraterna.
Tyska S får sin första kvinnliga partiledare
Hon vill bekämpa den digitala kapitalismen och spås föra de tyska socialdemokraterna åt vänster. Snart blir Andrea Nahles första kvinnliga partiledaren i SPD:s 155-åriga historia. Martin Schulz ettåriga karriär som partiledare blev brokig.
Kritiserad Merkel vill starta om på ny kula
Förbundskansler sedan 2005, och ordförande för kristdemokratiska CDU sedan 2000. Med det i bagaget har hon länge setts som en ohotad kraft i tysk politik – men koalitionsuppgörelsen med socialdemokratiska SPD har fått den interna partikritiken att vina kring öronen på Angela Merkel. Fast själv ser hon den inte som ett tecken på att hennes auktoritet försvagats.
Läs mer om Angela Merkel, CDU och SPD.
Tyska SPD-ledaren degraderas – förlorar allt
Martin Schulz avstår från posten som utrikesminister i en kommande regeringskoalition, ger upp partiledarposten och förvandlas från socialdemokratins räddare till en tragisk figur – en maktförlust utan like i spåren av hisnade snabbt förtroendeförlust.