Spf

141 enkla rabatter för dig som är pensionär

En av alla populära pensionärsrabatter är resor.Flera aktörer erbjuder mängder med resor – och en del arrangerar också egna.– Seniorer tycker om att resa och söker sig gärna till varmare klimat, säger Veronica Sjölin på SPF seniorerna.
Läs mer om SPF och Veronica Sjölin.

Därför avgör seniorerna slaget om makten 2018

Slaget om makten i Sverige är slaget om pensionärerna.Varannan pensionär är beredd att byta bort sitt gamla parti mot det som har bäst fokus på seniorfrågor, visar en ny undersökning som Dina Pengar kan publicera i dag.– Våra medlemmar är trötta på att inte bli lyssnade på, säger Stina Nordström, biträdande generalsekreterare på SPF Seniorerna som gjort undersökningen.
11 punkter som visar orättvisorna för äldre i vården
Geriatriker som Yngve Gustafson har länge försökt påtala orättvisorna. Flera andra instanser, som Socialstyrelsen, kommissionen för jämlik vård och pensionärsorganisationerna PRO och SPF, har larmat om vården av äldre.
Siffror avslöjar – så äts pensionshöjningen upp
Pensionär – passa på att njut av inkomstökningen nästa år.För efter 2018 planar ökningen ut när den äts upp av dyrare livsmedel och boendekostnader.– Hela pensionssystemet måste renoveras. Vi vill ha ett system som ger pensioner som det faktiskt går att leva på, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson.

Diskriminering av kvinnor i högre åldrar

Endast kvinnor upp till 64 år ska få gratis kallelse till provtagning för livmoderhalscancer.Trots att äldre kvinnor löper stor risk att drabbas.– Det är en diskriminering av kvinnor i högre åldrar, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson.
Allt du behöver veta om solskydd och SPF på 3 minuter – så solar du säkert
Solkräm skyddar dig från att bli bränd.Men inte mot aggressiv cancer.Här är allt du ska tänka på nästa gång du tillbringar tid ute i solen - både utomlands och i Sverige.
Läs mer om SPF och Sverige.
Efter prisökningen: Telia höjer aviavgiften kraftigt
Här är Telias nya smäll mot de äldre kunderna: höjd avgift för pappersfakturor – med närmare 70 procent.Telejätten har sedan tidigare höjt kostnaden för fast telefoni.– En hälsofara för pensionärer, säger Eva Eriksson på SPF seniorerna.Men Telia håller inte med.
Läs mer om Eva Eriksson och SPF.
Larmsiffror: Så många äldre lever i fattigdom
Nya EU-siffror visar att 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för fattigdomsrisk.Det är en klart högre siffra än i våra nordiska grannländer.– Vi har en stor grupp människor tvingas vända på varenda krona. Det är ovärdigt, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.
Läs mer om Eva Eriksson och Sverige.
Pensionärer ligger efter – trots skattesänkningar
Sänkt skatt hjälper inte pensionärerna.Livsmedelspriser och hyror ökar snabbare än pensionen – och äter upp det extra i plånboken, enligt SPF seniorerna.Deras nya prognos är dyster läsning.– Skattesänkningen täcker inte de problem vi ser, säger ordföranden Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson och SPF.
Håkan, 60, för gammal för att låna hos banken
Håkan Turesson, 60, nekades lån hos SBAB på grund av sin ålder.Det har fått SPF seniorerna att ilskna till.– Det är förskräckligt att nekas saker bara på grund av sin ålder, säger sakkunnige Gösta Bucht.Nu ska diskrimineringsombudsmannen (DO) utreda ärendet.
Läs mer om Gösta Bucht.Nu och SPF.
Prislappen för att kämpa för bättre pensioner: 200 000 kr
Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna hyr ett hus i Visby för drygt 100 000 kronor och investerar lika mycket i mötesplatsen Äldreforum. Satsningen motsvarar vad två ensamstående pensionärer får i garantipension under ett år. – Jag tror våra medlemmar är angelägna om att våra frågor kommer på agendan, säger förbundsordförande Eva Eriksson, tidigare landshövding i Värmland.
100 000-tals svenskar har för låga pensioner
Här är pensionärernas uppror till Stefan Löfven som ska ge hundratusentals äldre ett lyft:Taket för bostadstillägget måste upp flera tusen kronor – fort.– Vi har över 350 000 pensionärer som lever på gränsen till EU:s fattigdomsgräns, det är ovärdigt ett samhälle som vårt. Och gruppen ökar, säger SPF Seniorernas nya ordförande Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson och Stefan Löfven.
Så straffas pensionärer som äger sommarstuga
Hundratusentals pensionärer riskerar att gå miste om bostadstillägget på grund av gamla regler.Det menar SPF seniorerna – som kräver att förmögenhetsprövningen slopas.– Det skulle underlätta tillvaron för många människor med oerhört kärv ekonomi, säger förbundsordförande Christina Rogestam.
Läs mer om Christina Rogestam och SPF.
109 enkla rabatter för dig som är pensionär
För många av dagens pensionärer är det svårt att klara tillvaron.Då kan en mängd rabatter hjälpa seniorer att spara tusenlappar – och få ett bättre liv på ålderns höst.– Glöm inte att fråga om det finns seniorrabatter, säger Veronica Sjölin på SPF seniorerna.
Läs mer om SPF och Veronica Sjölin.
En vecka som pensionär inget för toppolitiker
Ingen av partiledarna i riksdagen ställer upp på utmaningen att leva på en pensionärsinkomst under en vecka. – Vi frågade alla partiledarna men de har skickat fram reserver, säger Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna.
Läs mer om Christina Rogestam.
Pensionärer fortsätter koka efter regeringens förslag
Pensionärsilskan fortsätter efter regeringens förslag om sänkt skatt. En färsk analys av pensionärers ekonomi ger bränsle åt farhågan att det extra i plånboken äts upp av andra höjda avgifter. - Jag förstår indignationen. Hela pensionssystemet måste ses över, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam.
Läs mer om Christina Rogestam.
Spara tusenlappar – håll koll på rabatter
Det finns en uppsjö av olika pensionärsrabatter ute på marknaden. För den som vill går det att spara in på allt från försäkringar till dejtingsajter. – För vissa personer så är det lite guldkant på tillvaron. För andra så kan det vara helt nödvändigt för att få det att gå ihop, säger SPF:s marknadskoordinator, Veronica Sjölin.
Läs mer om Veronica Sjölin.
Skattesmällen mot äldre som vill jobba
I fjol införde regeringen en särskild löneskatt för 65-plussare. Nu visar ny statistik från SCB att sysselsättning i den här gruppen minskar. – Alla är eniga om att vi måste jobba längre. Då inför man det här. Det är som att skjuta sig själv i foten, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam till Dina Pengar.
Pensionärsrabatt på Arlanda Express bort
Den omtyckta pensionärsrabatten på Arlanda Express slopas. – Jag är besviken på hur de agerar, säger Berndt Holmer på på Sveriges pensionärsförbund (SPF).
Läs mer om Berndt Holmer.
Snabbt uttag av pension kan kosta dig 150 000
Allt fler svenskar väljer att ta ut sin tjänstepension under en kortare period. Det kan kosta upp till 150 000 kronor, visar en rapport från pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.
Så påverkas du av det nya pensionshotet
Här är den färska prognosen som kan chocka Sveriges pensionärer. Andelen fattigpensionärer ökar samtidigt som pensionärer riskerar få ut allt mindre av sin slutlön, enligt en rapport från EU-kommissionen. – De allra fattigaste pensionärerna är i en jättesvår sits. Det är inte värdigt det svenska samhället att det här fortsätter, säger Christina Rogestam på SPF Seniorerna.
Föreningarna rasar mot nya pensionen
Nästa år höjs pensionerna med 2,8 procent, vilket motsvarar 260 kronor efter skatt. Men trots höjningen mottogs beskedet med viss skepsis av de stora pensionärsorganisationerna. – Det blir inte många kronor för de pensionärer som har det tuffast, säger Christina Rogestam, ordförande i SPF Seniorerna.
Läs mer om Christina Rogestam.
Utmanar Löfven: Klarar du dig på vår pension?
Pensionärsförbundet SPF seniorerna utmanar statsminister Stefan Löfven och tre andra toppolitiker att leva under en vecka på en vanlig pension. De borde inte kunna säga nej, säger ordföranden Christina Rogestam.
Svenska pensioner sämst i Norden: Förfärliga siffror
Risken för fattigdom hos svenska pensionärer är långt större än för den genomsnittlige nordiska pensionären, visar färsk statistik. Siffrorna är helt förfärliga, säger Christina Rogestam, ordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.
Läs mer om Christina Rogestam och Norden.
Allt fler pensionärer är fattiga i Sverige i dag
Allt fler svenska pensionärer lever på EU:s fattigdomsgräns. Svenska pensionärer hör till de värst drabbade i Europa – mest utsatta är äldre kvinnor, enligt EU-kommissionens statistik. – Ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi. Då måste de gå till Stadsmissionen och be om pengar, säger Christina Rogestam, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF.