Spf

SPF Seniorerna, Köpingshus, årsmöte och Elvismusik

Teatersalongen på Forum var nästan fullsatt vid föreningens årsmöte förra veckan. Troligen inte för att klara av punkterna på dagordningen för årsmötet utan för det som skulle komma.
Läs mer om Elvismusik och Forum.

Ska det inte löna sig att jobba i ett helt yrkesliv?

Pensionsgruppens förslag på höjningar ger ett lyft åt den mest ekonomiskt utsatta gruppen av äldre: garantipensionärerna.Uträkningar visar till och med att gruppen lyfts över den genomsnittliga kvinnliga pensionären och många frågar sig: Ska det inte löna sig att jobba i 40 år?– Det sänder ut konstiga signaler när de som jobbat i 40 år får lika mycket eller mindre än gruppen med grundskydd, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.
Läs mer om Anna Eriksson.
Pensionen höjs kraftigt för en stor grupp äldre
Högre garantipension, höjt tak för bostadstillägg och lönsammare för äldre som vill ta ett jobb.Det är de tre viktigaste nyheterna i Pensionsgruppens nästa förslag, avslöjar Dagens Nyheter.– Det är bra att de med lägst pensioner får mer. Men det sänder ut konstiga signaler när de 100 000-tals som jobbat i 40 år får lika mycket eller mindre i pension än gruppen med grundskydd, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.
Läs mer om Anna Eriksson.
Pensionärer hotar med domstol – minister vill se uppgörelse
Pensionärsorganisationerna SKPF och SPF överväger nu att ta till rättsliga åtgärder. Hotet kommer sedan 150.000 pensionärer blivit blåsta på uppemot tusenlappen i månaden i sänkt tjänstepension.
Läs mer om SPF.

Efter pensionsraseriet – SPF kräver förhandlingar i öppet brev

De sänkta tjänstepensionerna har fått många drabbade pensionärer att rasa.Nu går organisationerna SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna ut i ett öppet brev till de berörda parterna.Det är orimligt att det i dag existerar otidsenliga tjänstepensionsavtal som kan fåså kraftiga negativa effekter för en, i många fall, redan utsatt grupp, skriver de.
Läs mer om SPF.
Här har pensionärerna de högsta inkomsterna
En pensionär i Danderyd har i snitt dubbelt så hög inkomst som en pensionär i Eda.De regionala skillnaderna i pension är enorma.– Så har det sett ut länge. Pensionssystemet borde göras om i högre grad, säger Anna Eriksson på SPF seniorerna.
Läs mer om Anna Eriksson, Danderyd, Eda.De och SPF.
Risk att det blir än mindre lönsamt att ha arbetat
REPLIK DN Debatt 15/12. Även om pensionsöverenskommelsen borde ha kommit för flera år sedan är det positivt att politiken sätter ner foten kring premiepensionen och pensionsåldern. Oseriösa företag ska inte kunna lura pensionssparare på deras pensionspengar, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.
Läs mer om Eva Eriksson.
Fortsatt spänt mellan Ryanair och svenska piloter
Svenska piloter anställda i flygbolaget Ryanair har under de senaste månaderna i strid ström gått med i facket. Nu kommer också krav på kollektivavtalsförhandlingar, enligt Svensk pilotförening (SPF).
Läs mer om Ryanair och Svensk.
Ojämlika inkomster ökar – även under pensionstiden
Män tar större risker än kvinnor med premiepensionen.Det gör att inkomstklyftorna fortsätter växa – även efter pensionen.– Det stora problemet är arbetslivet. Det är här ojämlikheten börjar, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.
Läs mer om Anna Eriksson.
Slopa förslaget att höja skatten på sparande
Att kunna ha en ekonomisk buffert är viktigt för såväl ung som gammal. Det är dags att regeringen tar sitt ansvar och stoppar skattehöjningen på sparande och styr om mot en mer sparvänlig politik, skriver Eva Eriksson, SPF Seniorerna, och Tove Zander, Unga Aktiesparare.
141 enkla rabatter för dig som är pensionär
En av alla populära pensionärsrabatter är resor.Flera aktörer erbjuder mängder med resor – och en del arrangerar också egna.– Seniorer tycker om att resa och söker sig gärna till varmare klimat, säger Veronica Sjölin på SPF seniorerna.
Läs mer om SPF och Veronica Sjölin.
Därför avgör seniorerna slaget om makten 2018
Slaget om makten i Sverige är slaget om pensionärerna.Varannan pensionär är beredd att byta bort sitt gamla parti mot det som har bäst fokus på seniorfrågor, visar en ny undersökning som Dina Pengar kan publicera i dag.– Våra medlemmar är trötta på att inte bli lyssnade på, säger Stina Nordström, biträdande generalsekreterare på SPF Seniorerna som gjort undersökningen.
11 punkter som visar orättvisorna för äldre i vården
Geriatriker som Yngve Gustafson har länge försökt påtala orättvisorna. Flera andra instanser, som Socialstyrelsen, kommissionen för jämlik vård och pensionärsorganisationerna PRO och SPF, har larmat om vården av äldre.
Siffror avslöjar – så äts pensionshöjningen upp
Pensionär – passa på att njut av inkomstökningen nästa år.För efter 2018 planar ökningen ut när den äts upp av dyrare livsmedel och boendekostnader.– Hela pensionssystemet måste renoveras. Vi vill ha ett system som ger pensioner som det faktiskt går att leva på, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson.
Diskriminering av kvinnor i högre åldrar
Endast kvinnor upp till 64 år ska få gratis kallelse till provtagning för livmoderhalscancer.Trots att äldre kvinnor löper stor risk att drabbas.– Det är en diskriminering av kvinnor i högre åldrar, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson.
Allt du behöver veta om solskydd och SPF på 3 minuter – så solar du säkert
Solkräm skyddar dig från att bli bränd.Men inte mot aggressiv cancer.Här är allt du ska tänka på nästa gång du tillbringar tid ute i solen - både utomlands och i Sverige.
Läs mer om SPF och Sverige.
Efter prisökningen: Telia höjer aviavgiften kraftigt
Här är Telias nya smäll mot de äldre kunderna: höjd avgift för pappersfakturor – med närmare 70 procent.Telejätten har sedan tidigare höjt kostnaden för fast telefoni.– En hälsofara för pensionärer, säger Eva Eriksson på SPF seniorerna.Men Telia håller inte med.
Läs mer om Eva Eriksson och SPF.
Larmsiffror: Så många äldre lever i fattigdom
Nya EU-siffror visar att 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för fattigdomsrisk.Det är en klart högre siffra än i våra nordiska grannländer.– Vi har en stor grupp människor tvingas vända på varenda krona. Det är ovärdigt, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.
Läs mer om Eva Eriksson och Sverige.
Pensionärer ligger efter – trots skattesänkningar
Sänkt skatt hjälper inte pensionärerna.Livsmedelspriser och hyror ökar snabbare än pensionen – och äter upp det extra i plånboken, enligt SPF seniorerna.Deras nya prognos är dyster läsning.– Skattesänkningen täcker inte de problem vi ser, säger ordföranden Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson och SPF.
Håkan, 60, för gammal för att låna hos banken
Håkan Turesson, 60, nekades lån hos SBAB på grund av sin ålder.Det har fått SPF seniorerna att ilskna till.– Det är förskräckligt att nekas saker bara på grund av sin ålder, säger sakkunnige Gösta Bucht.Nu ska diskrimineringsombudsmannen (DO) utreda ärendet.
Läs mer om Gösta Bucht.Nu och SPF.
Prislappen för att kämpa för bättre pensioner: 200 000 kr
Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna hyr ett hus i Visby för drygt 100 000 kronor och investerar lika mycket i mötesplatsen Äldreforum. Satsningen motsvarar vad två ensamstående pensionärer får i garantipension under ett år. – Jag tror våra medlemmar är angelägna om att våra frågor kommer på agendan, säger förbundsordförande Eva Eriksson, tidigare landshövding i Värmland.
100 000-tals svenskar har för låga pensioner
Här är pensionärernas uppror till Stefan Löfven som ska ge hundratusentals äldre ett lyft:Taket för bostadstillägget måste upp flera tusen kronor – fort.– Vi har över 350 000 pensionärer som lever på gränsen till EU:s fattigdomsgräns, det är ovärdigt ett samhälle som vårt. Och gruppen ökar, säger SPF Seniorernas nya ordförande Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson och Stefan Löfven.
Så straffas pensionärer som äger sommarstuga
Hundratusentals pensionärer riskerar att gå miste om bostadstillägget på grund av gamla regler.Det menar SPF seniorerna – som kräver att förmögenhetsprövningen slopas.– Det skulle underlätta tillvaron för många människor med oerhört kärv ekonomi, säger förbundsordförande Christina Rogestam.
Läs mer om Christina Rogestam och SPF.
109 enkla rabatter för dig som är pensionär
För många av dagens pensionärer är det svårt att klara tillvaron.Då kan en mängd rabatter hjälpa seniorer att spara tusenlappar – och få ett bättre liv på ålderns höst.– Glöm inte att fråga om det finns seniorrabatter, säger Veronica Sjölin på SPF seniorerna.
Läs mer om SPF och Veronica Sjölin.
En vecka som pensionär inget för toppolitiker
Ingen av partiledarna i riksdagen ställer upp på utmaningen att leva på en pensionärsinkomst under en vecka. – Vi frågade alla partiledarna men de har skickat fram reserver, säger Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna.
Läs mer om Christina Rogestam.