Sprider

Ny supermalaria sprids i Thailand

Nu sprids en supervariant av sjukdomen malaria i blixthastighet i Sydostasien, rapporterar BBC.Den nya varianten förekommer bland annat i delar av Thailand – landet med dess öar som hundratusentals svenskar besöker varje år.– Det är allvarligt att den här virusstammen sprider sig så fort i regionen, säger forskningsledaren, professor Arjen Dondorp, säger till BBC.

Häftiga skottlossningar i Rios största favela

Häftiga skottlossningar har brutit ut i Rios största favela och sprider panik i staden. Guvernören har kallat in armn för att omringa kåkstaden, men ännu är inte situationen under kontroll. – Det är en väldig intensiv skottlossning nu, bekräftar Pedro Figueiredo, TV Globos reporter.
Läs mer om Pedro Figueiredo.
Ukrainska ambassadören: Jag blir upprörd
Rysk medier sprider nyheten om att kungens syssling, Jan Bernadotte, ska starta vinproduktion på Krim. Det får Ukrainas ambassadör i Stockholm, Igor Sagach, att reagera. – Stämmer det här så står det direkt i strid med sanktionerna som råder, säger han till DN.
Trumps vilseledande annonskampanj är ännu en kontrovers för Facebook
Donald Trumps presidentkampanj för 2020 har redan börjat. I en digital annonskampanj riktad till en begränsad målgrupp på Facebook sprider Trump ett vilseledande budskap om att han redan påbörjat byggande av gränsmuren mot Mexiko. Nu höjs kraven på nya regleringar av Facebooks politiska annonser.
Läs mer om Facebook, Mexiko och Trump.
Lastbil övertänd – lågorna sprider sig
En lastbil brinner på Norra Långgatan i Borgholm.Fordonet har stått parkerad vid en lastbrygga intill en livsmedelsaffär.– Lågorna har spridit sig till byggnaden, säger Stephan Söderholm, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.
Hatfyllda kyrkopolitiker från SD
Flera SD-kandidater i kyrkovalet utmärker sig på sajter som sprider rasism och hat, visar en kartläggning av Expressen och den antirasistiska tidskriften Expo.
Läs mer om Expo och Expressen.
Po Tidholm: Bengt Ohlsson sprider slappa bilder av Norrland
Po Tidholm svarar på Bengt Ohlssons reportage om Östersund. Att sprida bilden att Sverige tar slut norr om Uppsala är en tärande belastning, skriver Po Tidholm. Bengt Ohlsson svarar direkt på Po Tidholm nedan.
Gekås i Ullared startar direktflyg till varuhuset
Ullared och Gekås popularitet sprider sig även till grannländerna.Över 100 000 norrmän reser redan till Ullared för att shoppa varje år.Till deras glädje startar Ullared direktflyg från Norge och Stavanger.Och inte nog med det – på planet kommer Ola-Conny och Morgan att servera!
Natos oro: Ryska Zapad kan hota stöd till Baltikum
Den ryska militärövningen Zapad, som sker samtidigt som Aurora i Sverige, sprider oro i Nato och Baltikum. Ett scenario är att övningen utnyttjas för att permanenta ryska trupper i Vitryssland och hota Suwalki-korridoren – den enda landförbindelsen mellan de baltiska staterna och övriga Natoländer.
Florida Panthers flyr från orkanen Irma
Orkanen Irma sprider skräck i Karibien och väntas nå USA och staten Florida till helgen. Långa bilköer har bildats av människor som flyr ut ur staten. Hockeylaget Florida Panthers är inget undantag, skriver Miami Herald.
Läs mer om Florida, Irma, Karibien, Miami Herald och USA.
Ammande Julia ledsnade på glåporden – gjorde bröstmössa
Julia Henriksson, 22, ledsnade på att bli illa behandlad när hon ammade ute.Hennes mamma lät tillverka en bröstmössa som nu sprider sig över nätet.Julia hyllas, idn kallas för genidrag och alla mammor vill ha en likadan.Så jäkla sjukt att en mamma som ger sitt barn mat måste gömma sig, skriver en.
Vägglöss sprider sig på Östra – ännu en avdelning stängs
Vägglössen på Östra sjukhuset sprider sig och nu måste ytterligare en avdelning stängas i den drabbade byggnaden.– Det är inte omöjligt att det blir ännu fler avdelningar, säger Thomas Bjarnemo på fastighetsägaren Västfastigheter.
Läs mer om Västfastigheter och Östra.
Största branden i Los Angeles historia
En brand sprider sig snabbt över San Fernando Valley i Kalifornien, USA.Hundratals bostäder har evakuerats i vad Los Angeles borgmästare kallar den värsta branden i Los Angeles historia, enligt ABC News.Branden har spridit sig över 2000 hektar.
Här får stockholmaren nog – gör sopuppror
Marinett Torlind öppnar bakluckan på bilen. Stanken av hushållsavfall sprider sig. Utan sophämtning tar hon saken i egna händer: Varför ska jag åka och lämna soporna i en container fyra kilometer bort som de vill?, säger hon och lämpar istället av den skrymmande säcken hos ansvariga Stockholm Vatten och Avfall AB.
Läs mer om Avfall AB och Stockholm Vatten.
Annika Ström: Melin: Presidenten sprider skräck som en maffiaboss
Turkiet griper europeiska Amnestyaktivister och visar därmed att landet struntar i värderingar som är grunden för EU. Och hur ska unionen samtala med en president som bryter mot alla regler?
Läs mer om Amnestyaktivister.
Så kan man stoppa spridningen av smittor på förskolan
Förkylningar, springmask och svinkoppor. Det finns flera sjukdomar som sprider sig i förskolemiljöer där många barn samlas på liten yta. Men det finns sätt att stoppa spridningen av smittorna, och mycket handlar om hygien, menar Marianne Bengtsson på Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.
Läs mer om Marianne Bengtsson.
Familjen startar fond för att hedra Kim Wall
Kim Walls minnessida sprider sig till världens alla hörn. Hennes familj och vänner kommer nu starta en fond för att hedra hennes gärning. Jag älskar henne väldigt mycket, skriver en tidigare klasskamrat på minnessidan.
Läs mer om Kim Wall.
Falska videor på Facebook sprider virus
En virusliknande attack på Facebook lurar på nytt många användare. Den sprids via meddelanden som ser ut att länka till en video, men kapar i själva verket kontot.
Läs mer om Facebook.
Brand i garage – risk att elden sprider sig
Enligt ett larm från SOS brinner det i parkeringsgarage i Borås.Larmet kom strax före klockan 21.30.– Garaget brinner för fullt och går inte att rädda. Nu gäller det att förhindra att inte elden sprider sig vidare, säger Fredrik Ivansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.
Ekholm tar till Einsteins definition av vansinne
Genom sina vd-brev försöker Ericssons vd Börje Ekholm ingjuta mod i sina medarbetare. Inte konstigt med tanke på att han går en svår balansgång genom att både stärka kärnverksamheten och kraftigt skära ned andra delar. Otåligheten sprider sig, men det är orimligt att kräva att Börje Ekholm redan skulle ha fixat problemet.
Läs mer om Börje Ekholm.
Tiger Woods ilska efter nakenläckan
Nakenbilder på Tiger Woods har läckt.Nu hotar hans advokat Marty Singer att stämma sajten som sprider bilderna.Enligt källor till TMZ är det hans ex-flickvän Lindsey Vonns telefon som har hackats.
Läs mer om Marty Singer och TMZ.