Sprider

Rysskräcken sprider sig i svensklägret

Rysskräcken sprider sig bland de svenska längdåkarna. – Vi får fan ta oss i kragen och skärpa till oss, säger Emil Jönsson efter lördagens 15-kilometerslopp där tre ryssar stod överst på prispallen.
Läs mer om Emil Jönsson.

Påbyggnader hotar Söders äldre hus

Trenden att bygga fler våningar på befintliga hus sprider sig från city ut på malmarna. Närmast på tur är ett privatpalats från 1850-talet på Södermalm.
Läs mer om Södermalm.
Seriemördare på fri fot – misstänks ha slagit till igen
En misstänkt seriemördare sprider skräck i Tampa i Florida, efter att fyra människor skjutits ihjäl på kort tid.Polisen tror att mördaren fortfarande är kvar i området.– Vi måste fånga den här mördaren innan vi tvingas ge ännu en familj ett dödsbesked, säger Bob Buckhorn, borgmästare i Tampa, till NBC.
Läs mer om Bob Buckhorn, Florida, NBC och Tampa.
Så sprider sig #tystnadtagning utomlands
Internationella medier från Hollywood Reporter till Le Monde har uppmärksammat de svenska skådespelarnas upprop mot sexuella övergrepp. SvD publicerar uppropet även på engelska.
Läs mer om Hollywood Reporter och Le Monde.

Forskare tonar ner miljölarm om dieselbilar

Dieselbilen har på kort tid förvandlats till en miljöbov. En Volvo V70 som för bara ett par år sedan klassades som miljöbil kan om några år portas från att köra i Stockholm och andra tätorter. Oron sprider sig därför på marknaden, bilhandlarna får allt svårare att värdera äldre dieslar. Lena Nerhagen, forskare på VTI, Statens Väg och transportforskningsinstitut, är kritisk till debatten: - Min bedömning är att problemen med dieselbilar i Sverige är överdrivna, säger hon.
Läs mer om Stockholm, Sverige och VTI.
Här brinner det i centrala Stockholm
Det brinner i centrala Stockholm. Sex personer är evakuerade och det finns risk att branden sprider sig.
Läs mer om Stockholm.
Storbrand i centrala Stockholm – sex personer evakuerade
Det brinner på taket till ett hus i korsningen Jakobsbergsgatan/Biblioteksgatan nära Stureplan i centrala Stockholm. Sex personer är evakuerade och det finns en risk att det sprider sig i hela kvarteret.
Läs mer om Stockholm och Stureplan.
En samhällsfara om allt fler tycker som Östling
Om Leif Östlings åsikter om skatter sprider sig så kan hela samhällskontraktet spricka. Att Svenskt Näringslivs ordförande inte tycker att han får valuta för skattepengarna är allvarligt.
Läs mer om Östling.
Forskare tonar ner miljölarm om dieselbilar
Dieselbilen har på kort tid förvandlats till en miljöbov. En Volvo V70 som för bara ett par år sedan klassades som miljöbil kan om några år portas från att köra i Stockholm och andra tätorter. Oron sprider sig därför på marknaden, bilhandlarna får allt svårare att värdera äldre dieselbilar. Lena Nerhagen, forskare på VTI, Statens Väg och transportforskningsinstitut, är kritisk till debatten: – Min bedömning är att problemen med dieselbilar i Sverige är överdrivna, säger hon.
Läs mer om Stockholm, Sverige och VTI.
Stor industribrand pågår – är inte under kontroll
En omfattande brand härjar i en industrilokal i Botkyrka. Branden är inte under kontroll och rök sprider sig till bostadsområden i närheten, rapporterar SR P4 Stockholm.
Läs mer om Botkyrka.
Vi var tillsammans med samma kvinna
Filmen Borg sprider sig över Europa.Nyligen såg Björn Borgs gamla baneman Adriano Panatta filmen i Italien - och berättade då om sin relation till den svenske tennislegendaren.– Vi är fortfarande vänner, säger han till Corriere della sera.
Donald Trump i bråk med Michael Moore
USA:s president Donald Trump kritiserar regissören Michael Moore på Twitter, och skriver att Moore lagt ner sin Broadway-show för att den floppade.Nu svarar Michael Moore, och hävdar att Trump sprider fake news.Det såg ut så här varje kväll – fejkpublik! Väldigt sorgligt! skriver Michael Moore till en bild på en fullsatt salong.
Vi har haft kniven mot strupen varenda match – ändå har vi presterat
Han har blivit dansk mästare med Nordsjälland och vunnit allsvenskan med IFK Norrköping. Men att ta upp Dalkurd till allsvenskan slår det mesta. – Jag har fått vara delaktig i den glädje som vi sprider till så många människor. Det gör att det här betyder mer än gulden jag tagit tidigare, säger lagkaptenen Rawez Lawan, 30 år.
Gymnasietjejer utsätts för sexism: Skolan sviker oss
Kampanjen #metoo sprider sig till skolvärlden, efter att flera tjejer vittnar om att de utsatts för systematiska trakasserier på Umeås största gymnasieskola.
Barngäng sprider skräck i förorter
Barngäng sprider skräck bland andra barn och deras föräldrar i Stockholmförorterna Fruängen och Västertorp. Det skriver lokaltidningen Mitt i. – Min tolvåriga dotter blev omringad och misshandlad av ett gäng flickor, berättar en mamma för tidningen.Enligt Brottsförebyggande rådet lokalt finns det en grupp med mellanstadie-barn som begår brott i områdena.
Riskfyllt att kliva in på bolånemarknaden nu
Att dansen kring guldkalven – bolån – lockar nya bolag är inte konstigt. Men att de kommer in just när det börjar bli problem för bostadsutvecklarna gör det hela riskfyllt. Ingen vet om problemen sprider sig på fastighetsmarknaden.
Jag delar #Metoo – så att ingen mer ska behöva
#Metoo sprider sig över alla sociala medier.Nästan alla mina kvinnliga vänner delar den, och jag vet att många av dem som inte delar ändå blivit utsatta för någon typ av övergrepp.Jag vet, för jag delar inte – men jag är också en av dem.
Ministern hyllar Me too – vill att män visar solidaritet
Nätkampanjen #metoo sprider sig som en löpeld på sociala medier. Kampanjens syfte är att upplysa hur vanligt det är med sexuella trakasserier och hur många det är som drabbas. Nu hyllar jämställdhetsministern Åsa Regnr initiativet.
Läs mer om Åsa Regnr.
Svensk dödsstädning – nya trenden som sprider sig
Svensk dödsstädning – sprider sig som en löpeld över världen.Den nya trenden handlar om så mycket mer än att städa och rensa.Läs om kvinnan som kom på det och hennes 10 råd hur du går tillväga!
Jätten sprider skräck – Vilka ska inte vara oroliga för Amazon?
Amazon har gått förbi Google som det företag som flest fruktar ska ta deras affärer. I Sverige ska de dessutom bygga tre datacenter. Vilka ska inte vara oroliga?, säger Johan Christenson på regionala molnleverantören City Network.
Jätten sprider skräck – Vilka ska inte vara oroliga för Amazon?
Amazon har gått förbi Google som det företag som flest fruktar ska ta deras affärer. I Sverige ska de dessutom bygga tre datacenter. Vilka ska inte vara oroliga?, säger Johan Christenson på regionala molnleverantören City Network.
Sparekonomen: Så sprider du riskerna på ett smart sätt
Det är bra fart i världsekonomin. Men det är långt ifrån riskfritt och världens börser har blivit allt dyrare. Så hur ska man tänka som sparare?
Intellektuella smutskastas när Tjeckien går till val
Tjeckien har länge varit det central- europeiska undantaget – förskonat från fascister i parlamentet och auktoritärt styre. Men nu sprider sig oron bland landets kulturarbetare inför ödesvalet nästa helg.
Läs mer om Tjeckien.
Zlatans dolda bolag i Sverige
Zlatan Ibrahimovic pratar gärna vitt och brett om sina satsningar på klädmärken, energidrycker och parfymer.I bakgrunden driver den svenske superstjärnan också ett antal mer okända bolag som han aldrig nämner.Av allt att döma går affärerna strålande, men när SportExpressen ställer frågor sprider tystnaden sig fort.
Läs mer om SportExpressen och Sverige.
Branddrama hemma hos Kristina Axn Olin
Ett branddrama har inträffat hemma hos den förra toppolitikern, exfinansborgarrådet Kristina Axn Olin, 54.En halogenspotlight i sovrumstaket hade tagit eld – och först med hjälp av en kudde och en hink med vatten lyckades hon och sonen släcka.– Man blir skakad och inser hur snabbt en eld sprider sig, säger hon till Expressen. Vi hade änglavakt.
Läs mer om Expressen och Kristina Axn Olin.