Staten

Stor ekonomisk smäll hotar Jacob Zuma

Snaran dras åt kring Sydafrikas expresident Jacob Zuma som ska åtalas för korruption och pengatvätt i samband med 1990-talets vapenupphandling. På torsdag måste efterträdaren Cyril Ramaphosa klargöra om han anser att staten ska fortsätta betala advokatkostnaderna eller om Zuma nu får kämpa på egen hand.
Läs mer om Cyril Ramaphosa, Jacob Zuma och Zuma.

Allra stämmer staten – vill ha 1,9 miljarder

Pensionsbolaget Allra planerar att stämma Pensionsmyndigheten.Ett brev från det skandalomsusade bolaget visar nu att de planerar en stämning om 1,9 miljarder kronor.
Di: Allra planerar miljardstämning mot staten
Det skandalomsusade pensionsfondbolaget Allra har planer på att stämma Pensionsmyndigheten på 1,9 miljarder kronor, uppger Dagens industri som har tagit del av ett brev från Allras advokat.
Läs mer om Allra och Pensionsmyndigheten.
Lisa Magnusson: Skattepengarna ska tjäna oss, inte skada oss
Det sägs ju ofta att industrin ska bära sina miljökostnader själv, men det nämns sällan att den totala skadan till slut blir så stor att kompensation är omöjlig. Det minsta staten kan göra är att sluta betala den alldeles för billiga kompisnotan.
Domstol pekar åter ut Japans regering som ansvarig för Fukushimakatastrofen
De som tvingades fly i samband med katastrofen i kärnkraftverket Fukushima 2011 får drygt åtta miljoner kronor ytterligare i skadestånd från japanska staten. Detta sedan en domstol beordrat utbetalningen.
Norska kommuner med varg får extra statligt stöd
Norge (JJ) Norska kommuner som är drabbade av vargrevir kan få extra bidrag från staten.
Ett klimatskatteförslag
Lägg koldioxidskatten i en särskild fond som töms en gång i månaden och betalas ut till alla medborgare. Då får vi en marknadsdriven omställning utan att dopa staten, skriver Lars Almström.
Erik Helmerson: Staten ger megafonen för Muslimska brödraskapets budskap
En ny rapport visar åter hur skattepengar går till organisationer som predikar Muslimska brödraskapets budskap. Det riskerar att öka polariseringen mellan muslimer och ickemuslimer.
Läs mer om Muslimska.
Staten subventionerar klimatfarliga utsläpp
Sverige lägger ut 30 miljarder kronor på klimatskadliga subventioner varje år - tre gånger mer än hela miljöbudgeten.
Staten subventionerar klimatfarliga utsläpp
Sverige lägger ut 30 miljarder kronor på klimatskadliga subventioner varje år – tre gånger mer än hela miljöbudgeten. Det framgår av en ny rapport från Naturskyddsföreningen som anser att de flesta av subventionerna borde avskaffas omgående.
EU väntas ta efter Trump för att bromsa Kina
Donald Trumps beslut att blockera historiens största teknikaffär beskrivs som ett paradigmskifte i förhållandet mellan staten och näringslivet i USA. Nu spås EU ta efter – allt för att begränsa kinesiska uppköp.
Läs mer om Kina, Trump och USA.
Så missade Reinfeldts regering Nordea-miljarder
Svenska staten tvingades sälja ut sina aktier med rabatt efter att Reinfeldts regeringen gjorde en rejäl miljardmiss i Nordea. För snart tio år sedan gick finska Sampo, med Björn Wahlroos i spetsen, om svenska staten som största ägare i Nordea.
Läs mer om Nordea-miljarder, Nordea och Sampo.
Litet extraval får USA att hålla andan
Ett extraval till kongressen i ett distrikt i delstaten Pennsylvania får USA att hålla andan.Staten vanns med god marginal av Donald Trump i presidentvalet, men nu tycks de båda dominerande partiernas kandidater ha jämnt stöd - ett enormt bakslag för Donald Trumps republikaner.
Läs mer om Donald Trump, Pennsylvania och USA.
Kronan och Riksbanken gör Sverige svagare
Sverige har en stor banksektor i förhållande till ekonomin. Den historiska kombinationen av stora exportföretag, en öppen ekonomi och inhemsk lidelse för stordrift har gjort de fyra storbankerna till relativa giganter. Om någon eller några skulle krascha kommer den svenska staten att råka ut för en stjärnsmäll.
Läs mer om Riksbanken och Sverige.
L vill stänga skolor som friserar betygen
Låt Skolinspektionen anställa 3.000 pensionerade lärare som får rätta de nationella proven. Stäng skolor som delar ut glädjebetyg. Så vill Liberalerna komma till rätta med oseriösa bedömningar av elevernas kunskaper. – Staten måste ta ansvar för likvärdigheten, säger Jan Björklund.
Läs mer om Jan Björklund och Liberalerna.
Björn Gillberg: Dieselägare bör stämma staten
DEBATT. Så har då Tysklands högsta förvaltningsdomstol slagit fast att tyska städer har rätt att besluta om lokala körförbud för dieselbilar.
Finska staten: Nokia är väl positionerat när 5g tar fart
Finska statens investeringsbolag Solidium anser att Nokia är väl positionerat i marknaden inför att 5g-utbyggnaden tar fart.
Läs mer om Nokia och Solidium.
Staten tar inget ansvar för Mannaminnes framtid - här är kulturministerns svar
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser Mannaminne som en lokal angelägenhet - inte nationell.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke och Mannaminne.
Fullt möjligt att satsa mer på höghastighetsbana
Höghastighetsjärnvägen måste få en ny finansiering så att den byggs färdigt snabbare. Vi menar att det är fullt möjligt för staten att göra en särskild ekonomisk satsning.
Flyktingrörelsen har tröttnat på att politiker inte lyssnar
439 personer som engagerat sig för ensamkommande flyktingungdomar har fått nog av att staten inte lyssnar på dem. Nu har de bestämt sig för att gå sin egen väg. "Vi har tagit ut skilsmässa," skriver de på Aftonbladet Debatt.
Läs mer om Aftonbladet Debatt.
Finska staten ändrar i innehaven
Det finländska statliga förvaltningsbolaget Solidium köper i Nokia och säljer i Sampo.
Läs mer om Nokia, Sampo och Solidium.
Efter försäljningen i Telia: Finska staten köper i Nokia
Finska statens investeringsbolag Solidium har förvärvat 3,3 procent av aktierna i Nokia för cirka 844 miljoner euro. Aktierna har förvärvats på marknaden under början av detta år.
Läs mer om Nokia, Solidium och Telia.
Finska staten köper Nokia men säljer Sampo
Finska statens investeringsbolag Solidium har förvärvat 3,3 procent av aktierna i Nokia för cirka 844 miljoner euro. Aktierna har förvärvats på marknaden under början av detta år. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Nokia, Sampo och Solidium.