Stina otterberg

Inga band till Akademien när jag fick stipendiet

Stina Otterberg, Horace Engdahls sambo, hade inga band till Svenska Akademien när hon fick ett stipendium för två år sedan. Det skriver hon i en replik på Madelaine Levys kommentar om jävsfrågor hos De aderton.
Läs mer om Akademien och Svenska Akademien.

Stina Otterberg: Tänk efter innan ni sätter er till doms över Katarina Frostenson

Det var aldrig min avsikt att såra Benny Fredrikssons familj. Det skriver Stina Otterberg i ett svar till Olle Svenning som anklagade henne och Svenska Akademien för att exploatera en känd mans självmord.
Stina Otterberg: Vi måste tala om Snöflickan
I debatten om Svenska Akademien utsätts Katarina Frostenson för dubbelbestraffning. Stina Otterberg skräms av en uteslutningsiver som allt mer påminner om en folktribunal.
Bokrecension: Jamaica Kincaud kopplar omedelbart grepp om läsaren
Jamaica Kincaids debutbok På flodens botten har just kommit ut i svensk översättning. Stina Otterberg läser en författare som tycks backa ut ur sina egna berättelser.

Marie Silkeberg: Atlantis

Marie Silkebergs nya och långa samling Atlantis omfattar hela jordklotet. Men dikterna kan inte bära de stora anspråken, även om texten bitvis är tät, skriver Stina Otterberg.
Läs mer om Stina Otterberg.
Stina Otterberg: En dikt som leder hem i jul
I julnattens urscen vänds alla begrepp om centrum och periferi upp och ned – och runt krubban i det fattiga stallet bildas ett hem. Stina Otterberg skriver om hur julens körlyrik söker en plats på jorden.
De okända kvinnorna. Bakom männens klassiker finns en kreativ partner
Flera av litteraturhistoriens stora fick handfast skrivhjälp av sina fruar: de stenograferade, de var textredaktörer. Stina Otterberg granskar myten om det ensamma geniet och talar med Olof Lagercrantz fru Martina, som gick igenom nästan allt författaren skrev före publicering.
Läs mer om Martina och Olof Lagercrantz.
Stina Otterberg: Karlfeldt ligger bra till för en renässans
DN:s litteraturkritiker Stina Otterberg får Göteborgs stads essäpris om 100.000 kronor för sin bok Älska, dricka, sjunga, leva, dö – en essä om Erik Axel Karlfeldt.
Tillbaka till den väldige från Sundsvall
Lars Ahlin skulle ha fyllt 100 år den 4 april. Han var en av efterkrigstidens mest uppburna svenska romanförfattare. Men hur står sig hans romaner och noveller i dag? Stina Otterberg läser två jubileumsutgåvor och hittar ett levande och ömsint författarskap.
Läs mer om Sundsvall.
Välkommen till en måttlös värld av motton
I dag inleds allt fler romaner och diktsamlingar med motton – gärna många, gärna långa. Vad beror det på? Stina Otterberg ser historiska spår och förklarar mottoboomen.
Välkommen till en måttlös värld av motton
I dag inleds allt fler romaner och diktsamlingar med motton – gärna många, gärna långa. Vad beror det på? Stina Otterberg ser historiska spår och förklarar mottoboomen.
Otterberg testar ny form
Måste litteraturen vara nyttig? Det är ämnet för essän `Madonnan och gycklaren`, skriven av den före detta Gävlebon Stina Otterberg. Vi intervjuade henne i somras när hon var aktuell
Vi blir aldrig färdiga med August Strindberg
Litteraturen om August Strindberg bara växer. Stina Otterberg har läst Strindbergssällskapets årsbok och funnit en nybadad författare, mer lik räven i ett gryt än en manlig titan.
Läs mer om August Strindberg.
April. Trängande längtan efter blomning
Orden bakom musiken 4. Stina Otterberg närläser svenska vårsånger.
Februari. Ekelunds nattliga skiftningar
Orden bakom musiken 2. Stina Otterberg närläser svenska vårsånger
Mars. Gåtfull väntan i den blå skymningstimman
Orden bakom musiken 3. Stina Otterberg närläser svenska vårsånger
Karlfeldt besjunger ljuset över Brusala
I väntan på sommaren väljer Stina Otterberg varje månad en favorit ur den svenska körlyriken.
Läs mer om Brusala och Stina Otterberg.
Inger Christensen: Azorno
Ångestframkallande och vackert – det är arbetsamt att läsa bra litteratur, konstaterar Stina Otterberg efter att ha läst två nyöversatta böcker av poeten Inger Christensen.
Rut Hillarp: Dagboken urval av Birgitta Holm
Författaren Rut Hillarp ville iscensätta sexuell underkastelse i både liv och dikt. Stina Otterberg läser hennes dagbok och en rik biografi och funderar över kvinnors längtan efter utplåning.
Läs mer om Birgitta Holm.
Pierre Berg: Brev till Yves
Brev till Yves är en postum valkampanj för att hävda Yves Saint Laurents konstnärskap. Stina Otterberg har läst en bok som är bäst när författaren äntligen glömmer bort publiken.