Sture

Vem tog makten? Erik Trolle eller Sten Sture den yngre?

I svenska regentlängder efterträds vanligtvis Svante Nilsson av sonen Sten Sture den yngre på posten som riksföreståndare. Men inte i alla. Ibland skjuter man in en person vid namn Erik Trolle mellan de båda personerna. Vilket är rätt? Var Erik Trolle riksföreståndare eller inte?

Säl och skarv tar lika mycket fisk som människan i skärgården

Fåglar och sälar konkurrerar med människan om fisken i Östersjön, särskilt längs kusten, visar en ny vetenskaplig studie. På sikt kan sälen slåss med människan även om de kommersiella fiskbestånden på öppet hav, menar Sture Hansson, professor i ekologi.
Läs mer om Sture Hansson och Östersjön.
Sture Bergwall kräver 15 miljoner av staten
Sture Bergwall ansöker om 15 miljoner kronor i skadestånd från staten för den tid han suttit frihetsberövad. Ansökan lämnades in till Justitiekanslern på fredagen, rapporterar Dala-Demokraten.

Sture Bergwall begär miljonskadestånd

Sture Bergwall begär 15 miljoner kronor i skadestånd från staten, rapporterar Avesta tidning.Anledningen uppges vara det psykiska lidande Bergwall ska ha utsatts för under Thomas Quick-åren.
Läs mer om Avesta och Bergwall.
Sture Bergwall begär miljonskadestånd
Sture Bergwall begär 15 miljoner kronor i skadestånd från staten, rapporterar Avesta tidning.Anledningen uppges vara det psykiska lidande Bergwall ska ha utsatts för under Thomas Quick-åren.
Läs mer om Avesta och Bergwall.
Sture Bergwall kräver 15 miljoner av staten
Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, ansöker om 15 miljoner kronor i skadestånd hos justitiekanslern, rapporterar Dala-Demokraten.
Läs mer om Dala-Demokraten.
Minnesord: Sture Borgvall
Vår vän och arbetskamrat Sture Borgvall, Solna, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är Birgitta och två söner med familjer.
Läs mer om Birgitta, Solna och Sture Borgvall.
Tv-avgiften skrotas – ex-fackbas uppges ligga bakom
Den besvärliga frågan om tv-licensens vara eller icke vara är löst. Det är en bedrift och bakom bedriften står den tidigare TCO-ordföranden Sture Nordh, enligt Jan Scherman, tidigare vd på TV4.
Läs mer om Jan Scherman och TV4.
V75 i sista stund: Sture kan leda loppet runt om
Inte pluggat på inför V75 på Bollnäs?Ingen fara – Jonas Noreen bjuder på alla sina tips.
Läs mer om Bollnäs.Ingen och V75.
Ju lättare bagage man har, desto lättare är det att färdas
Janne Loffe Carlsson har lärt att livet går upp och ner. Just nu är det mycket upp. På lördagen kunde vi se både Göta Kanal och Vem älskar Yngve Frej på tv. Snart har filmen Persona non grata premiär. Där spelar han Sture, en man som blir anklagad för våldtäkt. – Folk blir alltid lika häpna när jag gör en seriös roll. Men inte ens Loffe i Någonstans i Sverige var en glad skit. Läs Karin Thunbergs intervju från 2008 med den nu bortgångne skådespelaren och artisten Janne Loffe Carlsson.
99-årige Stures vädjan till sommarjobbarna
Sture Ahlstedt, 99, läste en artikel om svårigheten att rekrytera ungdomar till hemtjänsten.Artikeln fick honom att fatta pennan och skriva en insändare. Budskapet?– De som arbetar inom hemtjänsten gör ett oerhört viktigt jobb, säger Sture Ahlstedt.
Läs mer om Sture Ahlstedt.
Sture Bergwall vill ha ersättning från staten
Sture Bergwall planerar att lämna in en ansökan om skadestånd till justitiekanslern under sommaren, säger Angelica Rigborn, jurist på Fria advokater som har hand om ärendet.
Läs mer om Angelica Rigborn och Fria.
Bo Eriksson: Sturarna. Makten, morden, missdåden
Rivaliteten mellan släkterna Sture och Vasa präglade det svenska 1500-talet. Jesper Högström läser en ny bok om den blodiga tid som födde det moderna Sverige.
Läs mer om Sture, Sverige och Vasa.
Tågstrul förstörde FN- veteranens jubileum
FN-veteranen Sture Nilsson från Boden var särskilt inbjuden av Försvaret till 50-årsjubileet i Stockholm och ett möte med kung Carl Gustaf. Men Sture Nilssons tåg blev tio timmar försenat. Det blev inget kungamöte, men då klev ÖB Micael Bydn in och räddade veterandagen. – Jag är överväldigad. Det blev ett riktigt bra slut på en riktigt dålig början, säger Nilsson.
Ny festival visar indisk film bortom Bollywood-klicheerna
Kunnie Topden står bakom en festival med indisk kvalitetsfilm som pågår under helgen på Zita, Sture och Bio Mauritz i Stockholm.
Man utnyttjas för att man är papperslös
Svarta löner, inga papper och inget utrymme för klagomål. SVT:s Uppdrag granskning avslöjar en systematisk ommärkning av matvaror som säljs till företagskunder över hela Norden och en arbetsplats där miljövillkoren kan vara direkt farliga. Trots det verkar företaget Hung Fat överleva sin fjärde polisutredning utan konsekvenser. – Tron på rättsväsendet faller ju tyvärr, säger juristen Sture Tersaeus i programmet.
Läs mer om Hung Fat och Norden.
Kändisadvokat säger upp sina anställda
Kändisadvokaten Martin Cullberg säger upp sina anställda, kan Expressen avslöja. Cullberg har företrätt bland annat Hells Angels-medlemmar, misstänkta mördare – och Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.
Läs mer om Expressen och Sture Bergwall.
JUST NU: Bageri brinner – stora lågor
En dramatisk brand har blossat upp i företaget Sture bröds lokaler i Kristianstad på tisdagsmorgonen.Stora lågor slår ut från taket och en hög svart rökpelare syns från långt håll.
Läs mer om Kristianstad och Sture.
Svårt att få skadestånd för tiden som frihetsberövad
Hittills har advokat Thomas Olsson och hans klient Sture Bergwall inte sökt skadestånd för de 23 åren som Quick/Bergwall satt frihetsberövad på Säter. Men i intervjun inför boksläppet i dag säger Bergwall själv att en ansökan till JK snart kommer att lämnas in.
Läs mer om Bergwall, Sture Bergwall och Säter.
Under Quick-åren var jag ju eländigt sjuk
I terapin på Säters sjukhus erkände han kannibalism, styckningar och ett 30-tal mord. Nu släpper Sture Bergwall en bok om livet i frihet, om syskonens situation då Bergwall förut hävdade att pappan förgripit sig på honom sexuellt och att föräldrarna mördat ett barn framför ögonen på honom, om resningsprocessen där han friades från de åtta mord som han dömts för och om det tidigare drogberoendet. – Det finns saker som jag skäms mer eller mindre för. Till de saker jag skäms mer för hör det här bankrånet och hur illa jag gjorde de personerna, säger ma
Läs mer om Bergwall och Sture Bergwall.
Svårt att få skadestånd för tiden som frihetsberövad
Hittills har advokat Thomas Olsson och hans klient Sture Bergwall inte sökt skadestånd för de 23 åren som Quick/Bergwall satt frihetsberövad på Säter. Men i intervjun inför boksläppet i dag säger Bergwall själv att en ansökan till JK snart kommer att lämnas in.
Läs mer om Bergwall, Sture Bergwall och Säter.
Boken ett sätt att bearbeta skulden till de anhöriga
Han mobbades för sitt läspande, fick insulinchocker mot homosexualitet – och snärjde på Säter, uppmuntrad av medfången Lars-Inge Svartenbrandt, in sig i lögner för att få uppmärksamhet och droger. SvD har träffat Sture Bergwall som i en bok själv beskriver sin omvandling till Thomas Quick – seriemördaren som tog tillbaka sina erkännanden.
Han attackerades av en hund – bets blodig
SKÖVDE. Sture Alfredsson, 83, bets blodig av en hund i Skövde i helgen. Nu kräver han av matten avslöjar sitt namn.– Du borde, som ansvarig, i anständighetens namn ge dig till känna, säger han.
Läs mer om Skövde.