Svalbard

Benjamin erbjuder närodlade grönsaker – på polarön

Longyearbyen. Benjamin Vidmar bor på Svalbard, 130 mil från Nordpolen. Där har han vigt sitt liv åt att närodlade grönsaker och återvinning.– Det är som att arbeta i rymden på en expedition till Mars, säger han.
Läs mer om Nordpolen och Svalbard.

Det är skrämmande hur snabbt det går

LONGYEARBYEN. På Svalbard, ungefär så nära Nordpolen som vanliga personer kan komma, har klimatomställningen kastat om livet. Snöskred och issmältning dödar både djur och människor. – Det är skrämmande, säger Ingrid Kårstad, 38, som är född och uppvuxen på polarön. Samtidigt är det här vi kan hitta lösningar på många av den nya tidens utmaningar.
Läs mer om Ingrid Kårstad och Nordpolen.
Valvet översvämmades - nu ska fiaskobygget förbättras
Satsningen på en fröbank på Svalbard - som skulle garantera jordens biologiska mångfald - blev kraftigt ifrågasatt efter att den drabbats av översvämning.Nu ska den förbättras - för drygt 105 miljoner kronor.– Förbättringen, som vi hoppas snart kan ske, kommer att garantera att vi kan erbjuda världens genbanker ett säkert alternativ till förvaring, sade nyligen Georg Dale, jordbruksminister i Norge.
Läs mer om Georg Dale, Norge och Svalbard.
Stora klimatförändringar på norska Svalbard
På den norska ögruppen Svalbard har tydliga klimatförändringar märkts de senaste åren.– För 10-20 år sedan var det en meter is på fjorden, nu är det plusgrader, säger Kim Holmn på Norska polarinstitutet till Sveriges Radios Ekot.
Läs mer om Kim Holmn, Norska och Svalbard.

Domedagsvalvet på Svalbard ska säkras mot klimathotet

Domedagsvalvet på Svalbard måste klimatsäkras. Norges regering lovar 100 miljoner norska kronor för att skydda den jättelika fröbanken mot effekterna av den globala uppvärmningen.
Läs mer om Svalbard.
Domedagsvalvet ska säkras mot klimathot
Domedagsvalvet på Svalbard måste klimatsäkras. Norges regering lovar 100 miljoner norska kronor för att skydda den jättelika fröbanken mot effekterna av den globala uppvärmningen.
Läs mer om Svalbard.
Pyramiden – en bortglömd stad vid världens ände
PYRAMIDEN, SVALBARD.Det var det sovjetiska mönstersamhället som blomstrade på en plats där inget egentligen kan växa.Med Sovjetunionens fall vittrade fasaden samman och den sista invånaren flyttade därifrån 1998.Men än i dag ekar rösterna mellan bergen.
Olyckshelikoptern bärgad på Svalbard
På lördagen bärgades den ryska helikopter som störtade utanför Svalbard för nio dagar sedan. Ingen av de åtta som var ombord när helikoptern försvann från radarn satt kvar i vraket.
Läs mer om Svalbard.
Olyckshelikopter bärgad på Svalbard
Läs mer om Svalbard.
Olyckshelikopter bärgad på Svalbard
Nio dagar efter helikopterolyckan som krävde åtta människoliv på Svalbard har vraket bärgats ur havet. Ingen av de sju saknade fanns i vraket. Sökandet efter dem kommer att fortsätta, meddelar den norska haverikommissionen.
Läs mer om Svalbard.
Störtad rysk helikopter hittad på havsbotten
Den ryska helikopter som i torsdags störtade utanför den norskstyrda ögruppen Svalbard har hittats på havsbotten utanför gruvstaden Barentsburg, enligt räddningstjänsten
Läs mer om Barentsburg och Svalbard.
Rysk olyckshelikopter ännu inte funnen
Det finns fortfarande inga spår eller vrakspillror från den ryska helikopter som störtade i vattnen utanför Svalbard på torsdagen. Åtta personer saknas.
Läs mer om Svalbard.
Miniubåt ska hitta störtad rysk helikopter
Den ryska helikopter som störtade i havet utanför den norskstyrda ögruppen Svalbard kan ha lokaliserats. Luftbubblor och oljerester har setts på ytan och ett fartyg har observerat något på havsbotten.
Läs mer om Svalbard.
Rysk helikopter störtade i havet
En rysk helikopter med åtta man ombord störtade vid 15.30-tiden i havet utanför Svalbard.
Läs mer om Svalbard.
Rysk militärhelikopter störtade i havet
En rysk militärhelikopter med åtta man ombord störtade vid 15.30-tiden i havet utanför Svalbard.
Läs mer om Svalbard.
Flyg fick vända – missade passkontroll
Ett flygplan från Oslo till Svalbard var tvunget att vända – för att passkontrollen hade glömts bort. Misstaget upptäcktes när flyget nästan var framme.
Läs mer om Oslo och Svalbard.
Guide skrämde isbjörn – fick dyra böter
En guide som tillsammans med en grupp turister försökte närma sig en isbjörn på Svalbard har dömts till 12.000 norska kronor i böter.
Läs mer om Svalbard.
Skrämde isbjörn – fick dyra böter
En guide som tillsammans med en grupp turister försökte närma sig en isbjörn på Svalbard har dömts till 12.000 norska kronor i böter.
Läs mer om Svalbard.
Svenske Andreas vann maraton – på Svalbard
Andreas Nygren har sprungit Stockholm Marathon flera gånger.Så han struntade i lördagens lopp i huvudstaden för att i stället kuta runt på Svalbard – och vinna.– Det stod beväpnade vakter längs vägen, beredda att skjuta om det skulle dyka upp isbjörnar, säger Andreas Nygren.
Läs mer om Stockholm Marathon och Svalbard.
Vatten har läckt in i domedagsbanken
Den så kallade domedagsbanken på Svalbard, som lagrar fröer från 4.000 olika växter som en slags säkerhetskopia, har tagit in smältvatten, rapporterar The Guardian.
Läs mer om Svalbard och The Guardian.
Översvämning slår mot 'Domedagsvalvet'
Fröbanken på Svalbard är byggd för att stå emot både naturkatastrofer och krig.Men efter den rekordvarma vintern i Arktis har Domedagsvalvet drabbats av en översvämning.– Det såg ut som en glaciär där nere, säger Hege Nja Aschim till The Guardian.
Domedagsbunkern hotad av smältande isar
Den skulle skydda världens alla frön från framtida katastrofer. Men mindre är tio år efter det att den invigdes har Domedagsbunkern på Svalbard redan drabbats av sin första katastrof: Den globala uppvärmingen.
Läs mer om Domedagsbunkern och Svalbard.
Kodsnack 204 - En jakrakningsgrej
Fredrik och Kristoffer värmer upp med lite Svalbard. Fredrik har testat kaklande fönsterhantering på Mac vilket leder till mer diskussion om fönsterhanterare, några tips om upplägg och skrivbordsmiljöer.
Läs mer om Kristoffer, Mac och Svalbard.
Nytt domedagsvalv på Svalbard ska skydda viktiga data
Hittills har det så kallade Domedagsvalvet på norska Svalbard lagrat fröer från hela världen. Nu blir det möjligt för världens länder att låsa in data som de anser vara viktiga för sin kultur.
Läs mer om Domedagsvalvet och Svalbard.