Svalbard

Pyramiden – en bortglömd stad vid världens ände

PYRAMIDEN, SVALBARD.Det var det sovjetiska mönstersamhället som blomstrade på en plats där inget egentligen kan växa.Med Sovjetunionens fall vittrade fasaden samman och den sista invånaren flyttade därifrån 1998.Men än i dag ekar rösterna mellan bergen.

Olyckshelikoptern bärgad på Svalbard

På lördagen bärgades den ryska helikopter som störtade utanför Svalbard för nio dagar sedan. Ingen av de åtta som var ombord när helikoptern försvann från radarn satt kvar i vraket.
Läs mer om Svalbard.
Olyckshelikopter bärgad på Svalbard
Läs mer om Svalbard.
Olyckshelikopter bärgad på Svalbard
Nio dagar efter helikopterolyckan som krävde åtta människoliv på Svalbard har vraket bärgats ur havet. Ingen av de sju saknade fanns i vraket. Sökandet efter dem kommer att fortsätta, meddelar den norska haverikommissionen.
Läs mer om Svalbard.

Störtad rysk helikopter hittad på havsbotten

Den ryska helikopter som i torsdags störtade utanför den norskstyrda ögruppen Svalbard har hittats på havsbotten utanför gruvstaden Barentsburg, enligt räddningstjänsten
Läs mer om Barentsburg och Svalbard.
Rysk olyckshelikopter ännu inte funnen
Det finns fortfarande inga spår eller vrakspillror från den ryska helikopter som störtade i vattnen utanför Svalbard på torsdagen. Åtta personer saknas.
Läs mer om Svalbard.
Miniubåt ska hitta störtad rysk helikopter
Den ryska helikopter som störtade i havet utanför den norskstyrda ögruppen Svalbard kan ha lokaliserats. Luftbubblor och oljerester har setts på ytan och ett fartyg har observerat något på havsbotten.
Läs mer om Svalbard.
Rysk helikopter störtade i havet
En rysk helikopter med åtta man ombord störtade vid 15.30-tiden i havet utanför Svalbard.
Läs mer om Svalbard.
Rysk militärhelikopter störtade i havet
En rysk militärhelikopter med åtta man ombord störtade vid 15.30-tiden i havet utanför Svalbard.
Läs mer om Svalbard.
Flyg fick vända – missade passkontroll
Ett flygplan från Oslo till Svalbard var tvunget att vända – för att passkontrollen hade glömts bort. Misstaget upptäcktes när flyget nästan var framme.
Läs mer om Oslo och Svalbard.
Guide skrämde isbjörn – fick dyra böter
En guide som tillsammans med en grupp turister försökte närma sig en isbjörn på Svalbard har dömts till 12.000 norska kronor i böter.
Läs mer om Svalbard.
Skrämde isbjörn – fick dyra böter
En guide som tillsammans med en grupp turister försökte närma sig en isbjörn på Svalbard har dömts till 12.000 norska kronor i böter.
Läs mer om Svalbard.
Svenske Andreas vann maraton – på Svalbard
Andreas Nygren har sprungit Stockholm Marathon flera gånger.Så han struntade i lördagens lopp i huvudstaden för att i stället kuta runt på Svalbard – och vinna.– Det stod beväpnade vakter längs vägen, beredda att skjuta om det skulle dyka upp isbjörnar, säger Andreas Nygren.
Läs mer om Stockholm Marathon och Svalbard.
Vatten har läckt in i domedagsbanken
Den så kallade domedagsbanken på Svalbard, som lagrar fröer från 4.000 olika växter som en slags säkerhetskopia, har tagit in smältvatten, rapporterar The Guardian.
Läs mer om Svalbard och The Guardian.
Översvämning slår mot 'Domedagsvalvet'
Fröbanken på Svalbard är byggd för att stå emot både naturkatastrofer och krig.Men efter den rekordvarma vintern i Arktis har Domedagsvalvet drabbats av en översvämning.– Det såg ut som en glaciär där nere, säger Hege Nja Aschim till The Guardian.
Domedagsbunkern hotad av smältande isar
Den skulle skydda världens alla frön från framtida katastrofer. Men mindre är tio år efter det att den invigdes har Domedagsbunkern på Svalbard redan drabbats av sin första katastrof: Den globala uppvärmingen.
Läs mer om Domedagsbunkern och Svalbard.
Kodsnack 204 - En jakrakningsgrej
Fredrik och Kristoffer värmer upp med lite Svalbard. Fredrik har testat kaklande fönsterhantering på Mac vilket leder till mer diskussion om fönsterhanterare, några tips om upplägg och skrivbordsmiljöer.
Läs mer om Kristoffer, Mac och Svalbard.
Nytt domedagsvalv på Svalbard ska skydda viktiga data
Hittills har det så kallade Domedagsvalvet på norska Svalbard lagrat fröer från hela världen. Nu blir det möjligt för världens länder att låsa in data som de anser vara viktiga för sin kultur.
Läs mer om Domedagsvalvet och Svalbard.
Lavin slog in i hus på Svalbard
Flera bostäder har träffats av en lavin i Longyearbyen på Svalbard, rapporterar Svalbardposten.
Tropisk djungel funnen – på Svalbard
Norska ögruppen Svalbard ligger i iskalla Arktis drygt 200 mil norr om Stockholm. Men nu har forskare gjort en sensationell upptäckt: En gång för längesedan var hela ögruppen täckt av tropisk djungel.
Läs mer om Stockholm och Svalbard.
Rekordvarmt på Svalbard: Minus 18,5 grader
Det gångna året blev det varmaste hittills på Svalbard, i alla fall under de snart 100 år som väderobservationer har gjorts i Longyearbyen. I december var medeltemperaturen 7,4 grader Celsius över det normala.
Läs mer om Longyearbyen och Svalbard.
Larmet från Svalbard: Varmare än normalt under 73 månader i rad
Isbjörnarna försvinner, renarna magrar och husen sjunker i den upptinade marken. När Arktis smälter får det förödande konsekvenser för livet i det norra polarområdet. Efter den varmaste hösten någonsin larmar nu forskarna om stigande temperaturer på grund av klimatförändringar och global uppvärmning – och varnar samtidigt för den arktiska dödsspiralen. – Jag har aldrig varit med om så lite snö som vi har nu. Och det är varmt - nu har vi plusgrader ute och man tror att det ska vara 30 minus på Svalbard, säger svenska Svalbardbon Ulrika Sjöö Frantzen, 47.
Forskare: Renarna på Svalbard krymper
Forskare varnar för att renarna krymper på Svalbard.
Läs mer om Svalbard.
Renarna på Svalbard krymper
Om jultomten hittar sina renar på norska Svalbard, kanske han borde rekrytera några extra i år, säger forskare som varnar för att renarna krymper.
Läs mer om Svalbard.