Svd

Elever godkänns som simkunniga – kan inte simma

Många barn som kommer till privat simskola har helt felaktigt godkänts som simkunniga i skolan. En del grundskolor godkänner barn som simkunniga – trots att barnen inte kan simma, enligt fler insatta personer som SvD har talat med.
Läs mer om SvD.

M-ledningen: SD-uttalandet är inskränkt och rasistiskt

M-ledningen går till frontalangrepp på SD:s partisekreterare Richard Jomshof. De kallar hans uttalande om en lokal M-politiker för rasistiskt, inskränkt och odemokratiskt. Men incidenten påverkar inte M:s politik gentemot SD, säger de.Samtidigt säger Jomshof till SvD:– Det är möjligt att jag uttryckte mig i affekt.
Förre SvD-chefen Mats Johansson har avlidit
Mats Johansson, tidigare politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och riksdagsledamot för Moderaterna, har hastigt avlidit. Johansson blev 65 år.
Kinberg Batra: Tacksam över allt han gjorde
En orädd debattör som slogs för sina ider även när det inte var det bästa karriärsdraget. Så minns vänner och medarbetare Mats Johansson, tidigare politisk chefredaktör för SvD, moderat riksdagsledamot och chef för Timbro, som avled plötsligt under midsommaren.
Läs mer om SvD och Timbro.

Förre SvD-chefen Mats Johansson död

Mats Johansson, tidigare politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och riksdagsledamot för Moderaterna, har hastigt avlidit. Johansson blev 65 år.
Så dyr är resan på kredit – egentligen
Resebolag lockar kunder med räntefri delbetalning upp till 12 månader. Men det tillkommer avgifter som innebär att den effektiva ränta blir betydligt högre. SvD har samlat den faktiska kostnaden för kredit hos en rad resebolag.
Mats Johansson död – En förlust för samhällsdebatten
SvD:s tidigare politiska chefredaktör Mats Johansson har hastigt avlidit vid en ålder av 65 år. – Svensk samhällsdebatt har mist en av sina främsta stilister, med osviklig kärna och en oböjlig ryggrad, säger Tove Lifvendahl, nuvarande politisk chefredaktör på SvD.
Läs mer om SvD och Tove Lifvendahl.
Förlamade Hozaifa fri från smärtan med svensk hjälp
Förlamad efter bombattack, buren på åsnerygg och ett år av fruktansvärda smärtor. Men nu har den syriske tonåringen Hozaifa fått hjälp genom en donation från SvD:s läsare. – Min son har inte bara fått hjälp mot smärtan. Han har fått ett liv, säger mamma Maysa till SvD i Bekaadalen. Berättelsen om Hozaifa är en ljusglimt i Syriens flyktingmörker.
Läs mer om Bekaadalen, Hozaifa, Maysa och SvD.
Opti – en välkommen hälsoundersökning
Appen Opti vill ge en ärlig bild av hur bra dina fonder egentligen är. SvD ger appen tummen upp och bedömer att tjänsten kan fungera som en snabb hälsoundersökning av sparportföljen. Men det finns utvecklingspotential.
Svårt att tänka sig ett bättre premiärprogram av Sommar
Klockan 13 sänds årets premiäravsnitt av Sommar. Men redan nu går det att lyssna på poddversionen i SR:s app och på hemsidan. Det blir gripande och öppenhjärtigt med operasångaren Rickard Söderberg, skriver SvD:s recensent Elias Björkman.
Läs mer om Rickard Söderberg och Sommar.
I Iphone-eran ges inga löften – att ringa är en dödssynd
Det är inte bara en produkt, det är också en kultur. Och den har förändrat hur en hel värld kommunicerar. För vem ringer ens i dag? SvD:s Malin Ekman minns sin första Iphone – och skriver om fyra nya sociala koder den fört med sig.
Läs mer om Iphone.
Undvik fällorna när du hyr sommarhus
Att hyra hus eller lägenhet av någon privatperson kan innebära nya upplevelser och kanske även lägre kostnader. Men se till så du inte trampar i några fällor. SvD listar vad du måste tänka på.
9 sommarpratare du inte bör missa: Hurra! Hurra!
I dag är det premiär för Sommar i P1. Redan nu går det att lyssna på operasångaren Rickard Söderberg som är först ut. Här guidar SvD:s journalister till nio andra värdar som är extra spännande att lyssna på sommaren 2017.
Läs mer om Rickard Söderberg och Sommar.
SD jämnstora med S i söder – MP halverat i norr
Halvårstrenderna i Sifo: Trots katastrofsiffror har Moderaterna faktiskt lyckats behålla en väljargrupp – de yngsta. SD är numera lika stora som Socialdemokraterna i hela Sydsverige, medan MP halverats i Norrland. SvD summerar här de viktigaste trenderna i Sifos väljarbarometrar under första halvåret 2017.
Glad midsommar önskar Berglins och SvD!
Läs mer om SvD.
Nördtest: Vad kan du om Iphone, egentligen?
Hur många app-symboler syns egentligen på Iphone-skärmen? Och när fick telefonen för första gången blixt? Gör SvD:s svåra quiz om tioårsjubilaren Iphone.
Läs mer om Iphone, Iphone-skärmen och Iphone.
Nya uppgifter: Fel slutsats att de ljuger om sin ålder
De flesta ensamkommande som genomgått en åldersbedömning bedöms vara vuxna. Resultatet har tolkats som ett belägg för att många ljuger om sin ålder. Nu kan SvD visa att drygt hälften själva angivit att de skulle fylla 18 år i år.
Läs mer om SvD.
Nordeas nya policy: Bojkottar miljöfarliga och oetiska bolag
Ett nytt beslut från Nordeas styrelse skärper bankens policy vid utlåning till bolag med verksamhet kan klassas som miljöfarlig eller som bryter mot mänskliga rättigheter. Det berättar Sasja Beslik, chef över hållbara finanser på Nordea, till SvD.
Läs mer om Nordea, Sasja Beslik och SvD.
Ygeman: Det finns ingen akut polisbrist
Polischefer larmar om en akut polisbrist där de får fler arbetsuppgifter, men inte ökade resurser. Det brottsförebyggande arbetet hinns inte med. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) delar inte den bilden. Han kräver mer av svensk polis. – Att säga att polisbristen är akut, det är att ta till överord, säger han till SvD.
Läs mer om SvD.
Vi lämnar Karlavägen med lätt euforisk känsla
Att låta råvarorna tala för sig själva må vara en klyscha men i Sushi Ois fall är det en kulinarisk sanning. SvD:s Krogguiden trummar med ätpinnarna i bordet över maten som serveras på Karlavägen 36.
Läs mer om Karlavägen.
Vattenfalls ordförande öppnar för utdelning 2018
Efter fyra år med nollutdelning kan Vattenfall nästa år åter börja betala ut efterlängtade miljarder till statskassan. Det säger Vattenfalls ordförande Lars G Nordström i en intervju med SvD.
Läs mer om SvD och Vattenfall.
Pressad rikspolischef kräver nya miljarder
Poliserna flyr yrket och våldtäktsärenden läggs ned. Budgetsiffrorna är skrikande röda. Och rikspolischefen vill inte längre kännas vid sin prognos att omorganisationen kunde genomföras inom givna budgetramar. – Det har jag aldrig sagt någon gång. Det är fel, säger Dan Eliasson i en intervju med SvD – och kräver flera miljarder extra.
Läs mer om Dan Eliasson och SvD.
Tänk på detta innan du tar ett lån utan säkerhet
Svenska hushåll har blancolån på totalt 220 miljarder kronor – och de ökar kontinuerligt. SvD listar fem saker att tänka på innan man belånar sig utan säkerhet.
Smörtrend och lyx – här är 5 vågade investeringar
Smör, lax eller lyx? Vill du investera bortom den vanliga börsen så kanske du lockas av de riktigt smala alternativa investeringarna. Riskerna är dock mycket höga. SvD listar fem smala alternativa investeringar.