Svd

Åtta fällor som kan göra drömstugan till besvikelse

Säsongen för köp av sommarstugor börjar så smått dra igång. Men för den som inte ser upp lurar en rad fällor, som kan förvandla drömmen om den röda stugan på landet till en besvikelse. SvD Näringsliv listar fällorna att se upp med.

Schyman: Bra att Busch Thor inte kallar sig feminist

Malmö mot Jönköping, unga mot gamla, doktorander mot egenföretagare. KD och Fi är varandras motpoler men står inför samma utmaningar. SvD listar förutsättningarna för de två lilleputtpartierna att överleva. – Det är bra att Ebba Busch Thor inte kallar sig feminist, säger Fi-ledaren Gudrun Schyman.
Här är biltrenderna du ska följa – och undvika
Att välja ny bil i dag är svårare än någonsin. Dieselbilar ifrågasätts och samtidigt är elbilar dyra. Vad är det som gäller egentligen? SvD:s motorredaktör Jonas Fröberg reder ut begreppen.
Gratisapparna som låter dig proffsredigera i surfplattan
För både proffsfotografer och glada amatörer finns numera en uppsjö appar till surfplattor som ger avancerade möjligheter att redigera bilder på fältet. SvD Näringsliv har testat fem gratis Ipad-varianter.
Läs mer om Ipad-varianter.

Så påverkas din plånbok av nya skatteförslagen

Redan nu är fyra skatteförslag i den kommande vårbudgeten offentliga. SvD:s privatekonomiska expert Frida Bratt visar hur din plånbok påverkas av dem.
Läs mer om Frida Bratt.
Så kan ni göra egendom enskild inför kommande giftermål
Fällorna är många när skulderna mellan sambor och blivande makar ska regleras, likaså är möjligheterna för hur man kan göra detta många. SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, Caroline Elander, tipsar idag om flera alternativ för hur detta kan göras.
Läs mer om Caroline Elander.
Schyman: Har en given roll i en tid av nationalism
Feministiskt initiativ fick sitt sämsta resultat i senaste SvD/Sifo sedan valet 2014. Men partiledaren Gudrun Schyman är optimistisk när Fi samlas för sin första riktiga kongress för att spika valpolitiken – och för första gången skapa en budget. – Vi är bäst i valrörelser, säger hon till SvD.
Läs mer om Gudrun Schyman och SvD.
Betyg – spelare för spelare
I VM-kvalet på Friends Arena vann Sverige med 4–0 mot Vitryssland. SvD:s Anders Lindblad sätter betyg på de svenska spelarna.
Läs mer om Sverige och Vitryssland.
Varför är det så svårt att få kontakt med svenskar?
I podden Salm Sverige diskuterar ensamkommande ungdomar livet i det nya landet – samtidigt som de lär sig både språk och teknik. SvD följde med in i studion där ett nytt avsnitt spelades in, tema kärlek och relationer.
Läs mer om Salm Sverige.
Protester möts av gripanden: Makten vill sprida skräck
En efter en plockades människor in i piketbussar när den vitryska huvudstaden Minsk rensades på demonstranter. Uppemot 700 människor ska ha tågat på gatorna – och många uppges ha gripits. – Just nu är det katastrof, otroligt många människor är gripna med anledning av den så kallade lagen mot lösdriveri, säger författaren Ales Bjaljatskij till SvD. Någon timme senare grips han av polisen.
Läs mer om Minsk och SvD.
Just nu: Kinberg Batra talar vid M:s Sverigemöte
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra talar vid Moderaternas kommun- och landsdagar, kallat Sverigemötet, i Karlstad. Följ SvD:s direktrapportering.
USA-kännare: Formidabelt misslyckande för Trump
En mästerförhandlare som förlorade för att han inte förstått de ideologiska spänningarna inom det egna partiet. Trumps nederlag kring sjukvårdsreformen är ett formidabelt misslyckande, säger USA-experten Erik Åsard. – Det kan nu bli ännu svårare för Trump framöver, säger Åsard till SvD.
Läs mer om SvD, Trump och Åsard.
Riskerar sina liv för freden: Självmordsbombaren en tankeställare
Oskar, Tiam och Luisa ingår alla i den svenska Mali-styrkan, men har olika roller. För SvD berättar de om varför de valt att verka för freden i det konfliktdrabbade landet.
Läs mer om Luisa, Mali-styrkan och Tiam.
Högskoleprovet: Knäcker du 10 svåraste orden 2016?
Sjunkande ordkunskapen ett demokratiproblem. Ordförståelsen bland svenska ungdomar fortsätter nedåt, konstaterar Högskoleprovets utvecklare Maria Johansson och presenterar de tio svåraste orden på proven 2016. Kan du betydelsen av orden? Testa dig själv i SvD:s unika quiz nedan.
Läs mer om Maria Johansson.
Ericsson – från tvåmansverkstad till global telekomspelare
På onsdag håller telekomjätten Ericsson bolagsstämma i Kista. Men starten av vad som idag är en global telekoncern inleddes av grundaren Lars Magnus Ericsson i all enkelhet i slutet av 1800-talet – i ett kök. Med hjälp av Centrum för näringslivshistoria har SvD grävt ned sig i telekomjättens första år.
Läs mer om Centrum, Ericsson, Kista och SvD.
FN har kritiserat regeringen för bristande intresse för norra Mali
Magdalena Tham Lindell är statsvetare verksam vid Folke Bernadotteakademin och tidigare teamledare för studier i afrikansk säkerhet vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). För SvD förklarar hon varför det är så svårt att få fred i Mali.
Samtal – svenskarnas främsta vapen mot terrorn
Svenska soldater befinner sig mitt i världens farligaste fredsinsats. 118 FN-soldater har hittills dödats i norra Mali som är ett laglöst ökenområde där islamistgrupper vägrar släppa greppet. SvD följde gruppchefen Andr och en vaksam svensk pluton på uppdrag längs Timbuktus mörka gator.
Läs mer om Andr, FN-soldater och Mali.
Jag minns lukten, elden och att stationen blev kolsvart
Svenska Jaana Mettälä från Kalix hamnade mitt i ett brinnande eldhav vid terrorattacken i Bryssel för ett år sedan, men lyckades ta sig ovan jord. Tio veckor senare födde hon en flicka. För SvD berättar Jaana om ett år fyllt av sorg och panik men också om den allra största lyckan: det lilla barnet, som är friskt och starkt.
Läs mer om Bryssel, Jaana och Kalix.
M-irritation efter Löfvens radikala förslag: Uteslutet
Moderaterna sågar statsminister Stefan Löfvens utspel om att antalet PPM-fonder kan bantas till under tio. – Att det här skulle landa i nio stycken av statsministern utvalda fonder är uteslutet, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson till SvD.
Läs mer om SvD och Ulf Kristersson.
Trumptest: Vilket avslöjat tv-plagg ägde han inte?
Donald Trump har fått enormt mycket publicitet under sin första tid vid makten – både för vad han har sagt och för vad han har gjort. Men hur mycket minns du egentligen av vad USA:s 45:e president har sysslat med de senaste månaderna? Gör SvD:s quiz och testa dig själv.
M-veteranen: Alla hackar på Kinberg Batra
Moderaterna har det tungt och pressen på Kinberg Batra hårdnar. Men M-ledaren får nu stöd av före detta M-toppen Gunilla Carlsson. – Jag tror att Kinberg Batra ser bortom spelet och står rätt stadigt, säger hon till SvD.
Stolarna rör sig och sprutar vatten – framtidens bio är här
Biograferna håller på att dö ut. Det enda sättet att locka publik är att ge besökarna en större upplevelse. Det säger Theodore Kim från det koreanska företaget CGV, som tillverkar biografstolar som rör sig, sprutar vatten, blåser luft, kittlar och släpper ut lukter. SvD var med på invigningen av Nordens första 4DX-sal.
Läs mer om CGV och Theodore Kim.
SvD guidar: Bäst (och sämst) på biograferna just nu
Tio biofilmerna som fått höga betyg av SvD:s kritiker – och tre att undvika. Här samlar vi aktuella filmer som går på bio just nu.
Löfven vill ta bort de flesta PPM-fonderna
Statsminister Stefan Löfven (S) kräver en rejäl minskning av PPM-fonder, skriver SvD.De flesta av dagens drygt 800 fonder ska bort.– Det handlar om rejält mycket färre fonder. Det är frågan om vi ens behöver tvåsiffrigt, säger Löfven till tidningen.
Läs mer om Löfven och SvD.De.
Här är heta namnen att ta över efter Kinberg Batra
Han är M:s svar på Ygeman. Många spekulerar i Anna Kinberg Batras avgång efter Moderaternas opinionsras. Men finns det några som skulle kunna ta över? SvD listar namnen som ofta nämns som möjliga ersättare – och hittar politiker som alla liksom nuvarande partiledaren har starka kopplingar till Fredrik Reinfeldt.