Svd

Här serveras stans bästa frukost: Som på semester

Frukosttest: Många väljer att skippa morgonstressen i hemmet för att ta en frukost på stan. SvD Krogguiden har testat några av Stockholms mest populära frukostställen. Högst nivå håller de fyra ställena längst ned i listan.

06.45: Här är hetaste punkterna för Kinas investerare

Efter långdraget politiskt dödläge i Tyskland – nu äntrar Angela Merkel återigen världsscenen och är en av dagens tung talare i Davos. SvD:s Gunilla von Hall rapporterar i Ekonomistudion. Och nu ritas spelplanen för banksektorn om. Ett nytt betalningsdirektiv ska göra bankerna mer transparanta. Medverkar i programmet gör Danske Banks vd Berit Behring. Och vilka är de stora snackisarna bland kinesiska investerare? Det pratar vi mer om med Hongkongbaserade Karine Hirn på East Capital. Programmet sänds varje vardag klockan 06.45.
Struntar i varningarna – bryter mot egna policyn
Telias högsta ledning och vd har struntat i varningarna från sina egna experter och bryter mot bolagets egen antikorruptions policy, enligt källor till SvD.Varningarna rör Telias största leverantörer i Azerbajdzjan, Netframe, som ska ha nära band till diktatorsfamiljen Alijev.– Det är ett skolboksexempel på hur Telia inte ska utse leverantörer, berättar en person som arbetat med korruptionsrelaterade frågor i Teliakoncernen för SvD.
Busch Thor: Alla ska ha rätt till egen barnmorska
SvD inleder valåret med #svarapåfrågan, en serie partiledarintervjuer med fokus på de brännande sakfrågorna. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som aspirerar på socialministerposten, frågas i dag ut om väljarnas viktigaste område – den krisstämplade sjukvården. Hur ska riksdagens minsta parti minska vårdköerna?

Telia i nya tveksamma affärer – bryter mot egna riktlinjer

Telias högsta ledning har ignorerat varningarna från sina egna experter och bryter mot de egna riktlinjerna kring antikorruption. Det uppger flera källor för SvD. Varningarna rör en av Telias största leverantörer i Azerbajdzjan, Netframe, som uppges ha nära band till diktatorsfamiljen Alijev.
Läs mer om Alijev, Azerbajdzjan, Netframe och SvD.
Bah Kuhnke: Isabella Lövin blir kvar länge
Alice Bah Kuhnke har inga ambitioner att bli språkrör nu för Miljöpartiet – utan vill att Isabella Lövin blir kvar flera år framöver. Det säger kultur- och demokratiministern till SvD i Davos.
Regeringens reaktion på varningen: Ett fiasko
Det militära hotet mot Sverige är en tickande bomb, det var varningen som regeringen fick av försvarsberedningen inför Folk och Försvar – ändå lyckades inte ministrarna enas. – Fiasko är ett enkelt sätt att sammanfattade det hela, säger en källa i regeringskansliet till SvD.
Läs mer om Folk, Försvar, SvD och Sverige.
Investors vd: Ericsson är på rätt väg
VIDEO | Investmentbolaget Investor rapporterade en lägre vinst för fjärde kvartalet, men höjde utdelningen. Ett av kärninnehaven är Ericsson, som haft en tuff period bakom sig. Det säger Investors vd Johan Forsell till SvD. – Men jag tycker man är inne på rätt spår.
Läs mer om Ericsson, Johan Forsell och SvD.
Nato-ländernas trupper riskerar ställas emot varandra
Turkiets attack mot kurder i norra Syrien kan göra det lättare för IS att återkomma till området. Det kan även leda till att de två Nato-länderna Turkiet och USA ställs mot varandra, analyserar SvD:s Jesper Sundn.
Kinas miss – rymdlabb kraschar snart på jorden
En kraschande rymdstation, bättre väderprognoser, äventyrslusta, och en spöklik komet lagom till Halloween. Äventyren i solsystemet kommer i år att nå nya vidder. SvD har sammanställt några av de viktigaste sakerna att ha koll på 2018.
Läs mer om Halloween.
Facit för Ericssons vd: Aktien har klarat hård press
I dag släppte Investor sina delårsiffror. Ett av kärninnehaven i portföljen är Ericsson där Börje Ekholm nu suttit exakt ett år på posten. Trots en kursuppgång på 11 procent har uppgiften förmodligen inte varit helt lätt. SvD:s Jan Almgren summerar Ekholms vd-tid så här långt.
Läs mer om Börje Ekholm, Ericsson och Investor.
Trump blir hjälte när budgetbråket lugnar sig
Demokraterna och Republikanerna har enats om en lösning i budgetbråket och nu avbryts nedstängningen av den amerikanska statsapparaten – men bara tillfälligt. SvD s nyhetschef Erik Bergin menar att President Donald Trump förmodligen kommer att vända budgetkaoset till sin fördel och utse sig själv som hjälten när han möter världens ledare på toppmötet i Davos senare i veckan
Utdelningsfest – bolagen som ger mest just nu
Rapportsäsongen står för dörren och förväntningarna är stora på börsbolagens utdelningar, som väntas slå rekord. SvD tipsar om vad du ska tänka på om du vill sätta ihop en portfölj med utdelningsaktier – och vilka aktier som ger högst direktavkastning just nu.
SvD:s experter: Viktigaste frågorna inför årets rapportfest
I veckan börjar börsbolagens rapporter pumpas ut, och förväntningarna är högst ställda på både vinster, orderingångar och utdelningar. SvD:s experter har listat de viktigaste rapporterna att hålla koll på – och de brännande frågorna analytikerna vill få svar på.
Guldbaggeprotesten: Vi har gått samman som systrar
Vi måste börja prata om makten och pengarna, konstaterar skådespelerskorna bakom #tystnadtagning i en debattartikel i SvD. Under måndagens Guldbaggegala manifesterade de mot könsrelaterade orättvisor i film- och tv-branschen.
Läs mer om Guldbaggegala och SvD.
Fler krigsförbrytare upptäcks i Sverige – poserar med lik
Det kan handla om rena avrättningar eller någon som poserat med likdelar och lagt ut bilderna på Facebook. Antalet misstänkta krigsförbrytare som upptäcks i Sverige ökar. På två år har antalet fall hos polisens krigsbrottskommission fördubblats, visar nya siffror som SvD tagit del av.
Läs mer om Facebook, SvD och Sverige.
Enbart kvinnlig panel leder toppmötet i Davos
Sexuella trakasserier kommer att vara högt på agendan när World Economic Forum i Davos drar igång i veckan – med bland andra Donald Trump på plats. Nytt för i år är att konferensen leds av enbart kvinnor, rapporterar SvD:s Gunilla von Hall.
Oprah och Zuckerberg är fattigdomsbevis
Oprah Winfrey och Mark Zuckerberg pekas båda ut som framtida utmanare till Trump. Men det är ett fattigdomsbevis för demokraterna, enligt SvD:s Mikael Törnwall – som också varnar för Zuckerbergs senaste utspel kring fake news.
Läs mer om Mark Zuckerberg, Trump och Zuckerberg.
SvD visar höjdpunkter från OS: Förstklassigt
Vinter-OS i Sydkorea blir en höjdare på SvD.se. Tack vare ett samarbete mellan Discovery Networks och Schibsted kommer Svenska Dagbladet och Aftonbladet kunna visa höjdpunkter från tv-sändningar samt intervjuer. – Vi vet av erfarenhet att SvD:s läsare är intresserade av de stora och viktiga idrottsevenemangen, säger Fredric Karn, SvD:s chefredaktör.
Polyamori för nybörjare – 8 tips om du är intresserad
Hur gör man om man vill testa? SvD bad de medverkande i serien om polyamorösa att ge sina tips för dig som är intresserad av öppna relationer.
De fem största ekonomiska utmaningarna för Trump 2018
Mer infrastruktur, mindre frihandel och lägre kostnader för välfärden står i centrum för Donald Trumps ekonomiska agenda 2018. Däremot är det högst osäkert presidenten och republikanerna lyckas förverkliga sin ambition att sänka Obamas sjukvårdreform. SvD:s Mikael Törnwall listar Trumps ekonomiska utmaningar:
Läs mer om Trump.
64 klimatattacker från Trump – och några ljusglimtar
Med Donald Trump som president i USA har klimatfrågan fått ett medialt lyft. Hans agerande har inneburit prövningar för många som jobbar med frågan – men också ljuspunkter. Här sammanfattar SvD Trumps första klimatår vid makten.
Läs mer om Trump och USA.
Verklighetens Don Draper hette Mary Wells
Ögonblickets mästare, dagens kvinna. Mary Wells var verklighetens motsvarighet till fiktiva reklamaren Don Draper, visar en djupdykning i SvD:s arkiv.
Läs mer om Don Draper.
Möjligheter många missar – släktgården kan räddas
Du kan skriva in mycket mer i ett testamente än bara vem som ska ärva vad. Men alla känner inte till exakt hur dokumentet kan användas. Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.
Blondinbellas hårda krav på nya mannen
Isabella Blondinbella Löwengrip, 27, gifte sig som 22-åring och hade två barn vid 24 – men i dag lever hon som ensamstående mamma.I SvD Perfect Guide berättar hon om självständigheten som en styrka – men också om ensamheten och saknaden efter någon speciell.– Jag har inte någon att ringa och berätta allt för. Jag är ganska instängd i mig själv.