Svd

Misstänkta ekobrott ökar stort – och utreds långsammare

Ekobrott utreds allt långsammare, visar ny statistik som SvD tagit del av. Handläggningstiden har ökat med 32 procent på ett år. Orsaken, enligt Ekobrottsmyndigheten, är fler komplicerade ärenden och för få utredare.
Läs mer om Ekobrottsmyndigheten och SvD.

Har mitt ex rätt att flytta med barnen?

Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna har bestämmanderätt över barnen. Den som bryter mot den principen kan göra sig skyldig till ett brott. SvD:s Caroline Elander svarar på frågor om familje- och arvsrätt.
Flyg, kläder, bensin, mat – så maxar du kortbonusen
Poäng för allt du köper eller bara på det som är viktigt för dig? Vilket kort som passar bäst för shopping beror på var du brukar handla. SvD listar korten utifrån vanliga minusposter i hushållsbudgeten.
Näringsfysiologen: Jag äter choklad varje dag
För många självutnämnda experter och argument som mer liknar religion än vetenskap. Det är några av problemen i kostdebatten, menar Linda Bakkman, näringsfysiolog och författare. Hon jobbar i dag som kostrådgivare åt Sveriges olympiska kommitt och kommer från och med måndag att medverka regelbundet i SvD.
Läs mer om Linda Bakkman och SvD.

Länderna vi alltid blandar ihop – vanligaste missarna

Brev tänkta till Slovakien hamnar ofta i Slovenien, Montenegro och Moldavien sammanblandas ständigt – och ibland görs rejält pinsamma misstag. Som när Spotify gjorde börsentr i New York, och amerikanerna i rena ivern hissade upp den schweiziska flaggan. SvD har listat de vanligaste länderna vi oftast blandar samman.
"Varje intervju drar till sig nya hot"
Efter 30 år på Eskilstuna-Kuriren stod det i veckan klart att Mathias Ståhle byter till SvD Näringsliv. Han börjar på sin nya arbetsplats den 1 augusti. - Det känns roligt.
Vad händer i Douma? SvD svarar på läsarfrågor
Ryska utrikesdepartementet pekar nu ut västländer för att ligga bakom gasattacken i Douma. Detta trots att Rysslands utrikesminister tidigare sagt att det aldrig ens ägt rum någon gasattack. Samtidigt hindras internationella experter från att utreda saken. Här är lite hjälp för att förstå vad som pågår.
Läs mer om Douma.
Hur minns du Tim Avicii Bergling?
Dela med dig av dina minnen av den älskade DJ-artisten Tim Avicii Bergling. Skriv några rader och mejla webbredaktion@svd.se.
Att göra musik som når ut till många är bästa känslan
Jag älskar det jag gör. Att göra musik som når ut till så många är den bästa känslan i världen. Mina ursprungsmål att spela på klubbar och försörja mig själv är redan uppnått, allt det andra är bara bonus. Så sade Tim Avicii Bergling när SvD träffade honom i samband med Summerburst i Göteborg 2012. Vi återpublicerar nu texten.
Techjättarna: Detta krävs om du vill jobba hos oss
Skolan måste bli bättre på att lära ut programmering, it och matte för att utbilda rätt arbetskraft. Det är domen från bolagen som ligger i digital framkant: Spotify, Google och Mojang. SvD frågade dem vad de söker när de ska anställa – och om skolan lär ut just det.
Läs mer om Google och Mojang.
Test: Är du bättre än Google translate?
Digitala översättningstjänster blir allt bättre, hävdas det. Och i höstas lanserade den amerikanska nätjätten Google ett par hörlurar som kan simultantolka. Men överträffar Google translate människan? Sätt dina språkkunskaper på prov i SvD:s test med idiomatiska uttryck från olika språk.
Läs mer om Google.
Artisten Tim Avicii Bergling är död – blev 28 år
Artisten och producenten Tim Avicii Bergling är död, uppger hans presskontakt Ebba Lindqvist. – Det är oerhört sorgligt, säger Ebba Lindqvist till SvD.
Miljardsatsar av politiska och konstnärliga skäl
Netflix investerar 1 miljard dollar för att stärka greppet om den europeiska marknaden. Bolagets nya strategi är originalserier på lokala språk. – Vi gör det här av konstnärliga och politiska skäl, säger Reed Hastings, Netflix vd, till SvD i Rom.
Läs mer om Netflix, Rom och SvD.
Ruttna ägg har frodats på PPM:s smörgåsbord
Minst 68 000 sparare har fortfarande pengar i Solidars fonder. Vad innebär Finansinspektionens beslut för dem? SvD:s Emmylou Tuvhag svarar på frågor om PPM-bjässen Solidar.
Expert: Välj tre kreditkort – ger extremt stor fördel
Fördelarna med kredit när du handlar på internet är många. Men vilket kort är det bästa? SvD tittar i en serie artiklar närmare på kreditkorten som maxar din plånbok.
Här är de bästa korten för utlandsresan
Att boka resan med fel kreditkort riskerar att bli en dyr affär. Inte alla kreditkort har en reseförsäkring och villkoren kan skilja stort mellan olika kort. SvD listar de bästa och sämsta korten för semestern.
Vem begärde formellt att gå ur Akademien?
Nutidstest | Kungen ändrade stadgarna i Svenska Akademien, i Kuba tar nu den långa Castro-epoken slut och finansminister Magdalena Andersson lade fram regeringens vårändringsbudget. Har du koll på nyhetsveckan som gick? Testa dig i SvD:s quiz.
Hultqvists hemliga vapen – ett måste i budgettider
I satirserien #sverige kommenterar serietecknaren Niklas Eriksson svensk politik i SvD varje fredag.
Läs mer om SvD.
Skrattretande usel film, om sanningen ska fram
På bio just nu: Tjeckiska dramat Vår nya fröken är veckans vassaste film enligt SvD:s kritiker.
Läs mer om Vår.
Regeringen tvingas till nödlösning för Postnord
Postnords kris fortsätter. Regeringen tar nu till en nödlösning – nuvarande ordförande Jens Moberg stannar kvar medan jakten på en efterträdare fortsätter. – Vi sitter inte i tidsnöd. Har man inte den motivation som krävs så ska man inte vara ordförande, säger Mikael Damberg till SvD.
Läs mer om Mikael Damberg, Postnord och SvD.
Så pratar du med barnen om krisen i Akademien
Tanten och farbröderna är arga på varandra, inte på dig. Oroligheterna i Svenska Akademien har gjort många barn nervösa för vad som kommer att hända. SvD Kultur hjälper dig att bemöta barnens oro.
Läs mer om Akademien och Svenska Akademien.
Patricia Hedelius: Det är ett mirakel i Kista
Ericssons rapport chockade marknaden – förlusten var 2,4 miljarder kronor mindre än väntat. Börsen svarade med lättnadsrally och aktien steg hela 14 procent i den inledande handeln. – Börje Ekholm är dagens Zlatan i näringslivet, säger SvD:s Patricia Hedelius i Ekonomistudion.
Läs mer om Ekonomistudion, Kista och Zlatan.
09.30: Så påverkar dagens rapporter aktiekurserna
Hur reagerar aktiemarknaden på morgonens besked från några av storbolagen? Ekonomistudion sänder extra och SvD:s reporter Patricia Hedelius kommenterar utvecklingen. Sändningen startar 9.30.
Skrota generella förbudet mot keps inomhus
I vissa sammanhang bör vi tänka på att smälta in. Men det är svårt att hitta hållbara argument för att det rent generellt skulle vara respektlöst att bära huvudbonad inomhus. Det menar SvD:s etikettexpert Sofia Larsson.
Läs mer om Sofia Larsson.
Börje Ekholms dagar är räknade
Oavsett dagens rapport hänger Ericssons vd Börje Ekholm löst. Det säger SvD:s Patricia Hedelius i Ekonomistudion – och spår att den kritiserade vd:n försvinner innan året är slut. – Om han inte levererar bättre än hittills inom 9 månader, då kommer ett vd-byte att ske, säger hon.
Läs mer om Börje Ekholm och Ekonomistudion.