Svd

Förre KS-chefen förnekar beslut om kapad akutvård

Det kritiserade förslaget att kraftigt banta akutvården på Karolinska försvaras av ansvariga, med hänvisning till ett beslut från 2013. Tidigare sjukhusdirektören Birgir Jakobsson avvisar den förklaringen – och dokument som SvD tagit del av bekräftar hans minnesbild.
Läs mer om Birgir Jakobsson, Karolinska och SvD.

Mattias Svensson: Inget stötande med surrogatmödraskap

I en artikel i SvD skriver Johan Wennström att surrogatmoderskap har en negativ inverkan på samhället och att Moderaterna övergivit sina ider om den lilla världens integritet. Men båda resonemangen haltar, menar skribenten Mattias Svensson.
Läs mer om Johan Wennström, Moderaterna och SvD.
Ögonblick vi minns: 71 år med Carl XVI Gustaf
Den 1 maj 1946 nämndes Carl XVI Gustaf i SvD för första gången, då som nyfödd son och prins. Dyk ner i SvD:s arkiv och ta del av några av de stora ögonblicken som har rapporterats om kungen de senaste 71 åren.
Läs mer om Carl XVI Gustaf och SvD.
Lärde sig skjuta med en arm – men kan han leva utan vapen?
SvD i Colombia | Så länge de kan minnas har de levt i djungeln. Nu ska den colombianska vänstergerillan Farc lämna över sina Kalasjnikov och integreras i samhället. Men ett liv utan vapen – hur ska det se ut? SvD har besökt rebellerna.
Läs mer om Colombia Så, Farc och Kalasjnikov.

Superbilarna som gjorde Lamborghini legendariskt

Supersportbilar på ett blänkande pärlband ända från 1963. Häng med SvD på upptäcktsfärd i Lamborghinis fabriksmuseum. Här ser vi den legendariska Countach men framför allt en udda skapelse som pekar ut framtiden för det Audi-ägda superbilsmärket.
Läs mer om Audi-ägda, Countach, Lamborghini och SvD.
Polisen: 42-åringen lyckades smuggla brev ur häktet
Trots häktesrestriktioner så lyckades den mordåtalade Arbogakvinnan få ut ett brev till en nära anhörig, det visar SvD:s genomgång av polisförhören med kvinnan. Kriminalvården ser allvarligt på det inträffade. – Om restriktioner bryts så förutsätter jag att det utreds, säger pressekreteraren Ulf Mossberg.
Läs mer om Arbogakvinnan och Ulf Mossberg.
Häpnar när han provkör värstingbilen: Ofattbart
VIDEO | SvD provkör Lamborghini Aventador S – en av världens mest kompromisslösa bilar.
Tysk officer levde som syrisk flykting – planerade terrordåd
Det är en historia som skulle platsa i vilken Homeland-säsong som helst: En tysk officer, som registrerat sig som flykting från Syrien har nu gripits. Mannen är högerextremist och misstänks ha planerat ett terrorattentat under sin nya identitet. SvD:s Therese Larsson Hultin berättar om de rafflande turerna och hur det hela uppdagades.
Läs mer om Homeland-säsong och Syrien.
Kokainet flödar som aldrig förr i fredens Colombia
SvD i Colombia | Kokainproduktionen växer explosionsartat i spåren av fredsavtalet med vänstergerillan FARC som nu avmobiliseras. Tomrummet fylls av kriminella gäng, högermiliser och gerillan ELN som lockas av den lönsamma kokainhandeln.
MP efter lyftet: Vi kommer stärka siffrorna framåt
Miljöpartiet har haft ett mycket tufft opinionsläge det senaste året. Efter terrorattentatet på Drottninggatan hamnade partiet under riksdagsspärren i SvD/Sifos mätning. I en extra mätning är det dock Miljöpartiet som tar det största klivet uppåt. Partisekreteraren Amanda Lind tror att partiet är på rätt väg.
Läs mer om Drottninggatan och Miljöpartiet.
SvD/Sifo: Kortvarig S-rusning efter terrordådet – MP ökar
Socialdemokraternas opinionsmässiga uppgång efter terrordådet i Stockholm ser ut att ha varit kortvarig. Och Miljöpartiet som noterat bottensiffror i flera mätningar ligger nu åter på motsvarande nivå som före attentatet. Det visar färska siffror från Sifo i en extrainsatt mätning som SvD låtit göra.
Läs mer om Sifo, Stockholm och SvD.
Rallarsvingar om BR-föreningarnas sparbehov
Utredaren Michaël Koch berättar för SvD att parterna som satt med i Bostadsrättsutredningen var eniga om nästan allt – utom om föreningarnas sparbehov.
Läs mer om Bostadsrättsutredningen och SvD.
10 bästa filmerna: Lyxjakt med svarta som boskap
Bäst på bio just nu: tio filmer som fått höga betyg av SvD:s kritiker – och tre att undvika.
Vi brukar respektera regionernas beslut
Saudiarabien nominerades till kvinnokommissionen av FN:s asiatiska grupp. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog säger till SvD att Sverige brukar respektera regionernas beslut.
Läs mer om SvD och Sverige.
Trumps hundra första dagar i siffror
Trump har både upprört världen och hyllats under sina intensiva första 100 dagar som president. SvD ger en siffersummering med de viktigaste och mest uppmärksammade händelserna.
Många män har tackat mig
I en replik på Margit Richerts artikel om mäns ensamhet menade psykologen Magnus Hedn att det är fel att tro att problemet kan lösas med äktenskap, eftersom det råder underskott på partners (SvD 26/4). Nu svarar Margit Richert på kritiken.
Läs mer om Margit Richert.
Väljarras kan stoppa drömmen om storkoalition
De traditionella vänster- och högerpartierna i Europa tappar mark. I Sverige har det samlade väljarstödet för Socialdemokraterna och Moderaterna aldrig varit så lågt som nu, visar en ny genomgång som SvD har gjort av Sifos mätningar. På fem år har de två partierna tappat över en miljon väljare.
Macron kämpar för att vinna Mlenchons väljare
Vänsterpopulisten Jean-Luc Mlenchon kom fyra i första omgången av franska presidentvalet, med 19,6 procent av rösterna. Att vinna över de väljarna kan bli avgörande för Emmanuel Macron i den avgörande omgången. SvD:s Rolf Gustavsson rapporterar från nordöstra Frankrike.
Läs mer om Emmanuel Macron och Frankrike.
Åklagare om Kevin-fallet: Kan behöva granskas igen
Niclas Wargren, chefsåklagare i Karlstad, säger nu att det är möjligt att titta på förundersökningen i Kevin-fallet igen för att se om det finns skäl att granska den. – När det kommer uppgifter av den här typen är myndigheten inte passiv, säger Niclas Wargren till SvD.
Läs mer om Karlstad, Kevin-fallet och SvD.
Terrorlagen: Tre tagna till Säpo-förvar på sju år
Totalt 120 personer har enligt Säpo utgjort säkerhetsrisker bland Migrationsverkets ärenden mellan åren 2013 och 2016. Men i bara tre fall har Säpo använt möjligheten att ta personer i förvar, visar SvD:s granskning. – Sparsamt, om man uttrycker det milt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Läs mer om Säpo och Säpo-förvar.
Psykologen: Låt grabbarna spela World of warcraft ifred
I SvD:s artikelserie Är det synd om männen? skriver Margit Richert att giftermål och arbete är lösningen på mäns ensamhet. Men problemet är att det inte finns partners till alla män, skriver psykologen Magnus Hedn.
Läs mer om Margit Richert och World.
Just nu: Riksbanken lämnar räntebesked
09.30 kommer besked om räntan från Riksbanken. SvD Näringsliv rapporterar direkt.
Läs mer om Riksbanken.
Keyyo: En del tycker att tjejer på Youtube ska hålla sig till smink
Hon fick priset Årets humorkanal på Guldtuben. SvD Junior träffade youtubern Keyyo som gör succ med sina roliga klipp.
Läs mer om Guldtuben, Keyyo och Youtube.
Varnar Nordkorea – med en av världens största ubåtar
Den amerikanska bjässen USS Michigan, som parkerat i Sydkorea skickar en tydlig signal till Nordkorea. Det är världens tredje största ubåtstyp och kan bära flest missiller av alla undervattensfarkoster. Här listar SvD världens största ubåtar sett till vikt.
Läs mer om Nordkorea, SvD och Sydkorea.
Rapportfloden: Upp till bevis för storbankerna
Storbankerna Nordea och SEB, Astra Zeneca, SCA och SKF är några av börsjättarna som redovisar resultatet från första kvartalet under torsdagen. Följ SvD:s direktrapportering nedan.
Läs mer om Astra Zeneca, SCA, SEB och SKF.