Svd

KV: Vinster i välfärden behövs inte regleras

Det finns inget behov att reglera vinsterna i välfärden konstaterar Konkurrensverket, skriver SvD. Det innebär att man nekar Ilmar Reepalus förslag om ett vinsttak för välfärdsbolag.
Läs mer om Konkurrensverket och SvD.

Tidernas mest sedda: Hur påverkar maten psyket?

Har du missat klippet då Henrik Ennart reder ut sambandet tarm–depression? Ämnet engagerar. Videon som förklarar artikelserien Maten och psyket har på kort tid blivit den mest delade och visade – över en halv miljon gånger – någonsin på SvD:s Facebooksida. Visste du att västerländsk kost med mycket socker, margarin, vitt mjöl och rött kött ökar risken för depression?
Läs mer om Henrik Ennart och Maten.
Så mycket mer får du ut i pension – om du håller ut
Några få år till i arbetslivet kan göra stor skillnad för storleken på din pension. SvD Näringslivs genomgång visar vad det handlar om i kronor och ören.
Beata Gårdeler regisserar Lotta Lundbergs Ön
Lotta Lundbergs roman Ön blir film. Det berättar författaren och SvD-krönikören från den pågående filmfestivalen i Berlin. Efter flera timmars diskussioner står det klart att Beata Gårdeler ska regissera.

Så har Trump hyllat och sågat Sverige – farfar från Karlstad

USA:s president Donald Trump har ljugit om att han härstammar från Värmland, hyllat svenska skolan – och samtidigt lyft fram Sverige som ett skräckexempel. SvD listar några av Trumps återkommande Sverige-uttalanden.
Testamente mellan makar gäller inte när de är skilda
Är skilsmässa nog för att klippa de ekonomiska banden? Oftast ja, men inte alltid. Även om ni är skilda kan det vara värt att se över era juridiska dokument, skriver advokaten Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt.
Läs mer om Caroline Elander.
Pengarna snabbast möjligt en allt vanligare miss
Tidsfaktorn är central om du vill undvika att bli en fattigpensionär på ålderns höst. Vi tenderar att underskatta hur länge vi lever. SvD Näringslivs Frida Bratt går igenom tre risker med snabb utbetalning av din tjänstepension.
C: Vi har Europas hårdaste flyktingpolitik
Centerpartiet når en ny rekordnotering i nya Svd/Sifo. 11,8 procent är den högsta siffran partiet har haft sedan sommaren 1990. Partisekreteraren Michael Arthursson är nöjd över utvecklingen, men poängterar samtidigt att det är långt kvar till nästa val. Moderaterna måste jobba för att öka sitt stöd, enligt partisekreteraren.
Ny SvD/Sifo: Moderaternas ras har avstannat – C tar väljare från S
Centerns språng uppåt bekräftas och Moderaternas fall har stannat upp i SvD/Sifos februarimätning. – C:s uppgång var inte tillfällig, förändringen har stabiliserat sig, säger Sifos Toivo Sjörn. En ny ström av väljare över blockgränsen från S till C har uppstått.
Så blir du upptäckt av en headhunter: Var nördig
Allt fler arbetsgivare tar hjälp av professionella rekryterare, så kallade headhunter när nya stjärnor ska hittas. Men för att bli rekryterad till drömjobbet gäller det att locka till sig firmorna som handplockar kompetens. SvD listar några av knepen som kan göra dig till hett villebråd i talangjakten.
Jag är med i Guinness rekordbok
På skidlägret i schweiziska Anzère finns barn från hela världen med en sak gemensamt: de har alla överlevt med hjälp av transplanterade organ. Här berättar de för SvD om allt från organmobbing och Guinness rekordbok till guldpriser från svenske prins Daniel.
Läs mer om Daniel och SvD.
Applebaum: Motståndet mot nationalism växer i världen
Detta är slutet på väst som vi känner det. Samtidigt växer en ny liberal rörelse fram runt om i världen, spår journalisten och författaren Anne Applebaum. – Jag tror att vi närmar oss slutet för vissa begrepp och institutioner, men inte iderna bakom dem, säger hon i SvD:s Elvakaffet.
Läs mer om Anne Applebaum.
Nyhetsquiz: Vad minns du av veckan som gick?
Temperaturer 20 grader över det normala, bostadspriserna stiger igen och Nordkoreas ledare Kim Jong Uns halvbror mördades. Testa dig i SvD:s nyhetsquiz: Vad minns av veckan som gick?
Fyra häktade efter tillslag mot misstänkt pedofilnätverk
Fyra personer misstänkta för bland annat grova barnpornografibrott häktades efter en omfattande polisrazzia mot flera adresser i Stockholm med omnejd. Polisen säger till SvD att den beslagtagit ett omfattande material som nu ska granskas av polisens it-forensiker.
Läs mer om Stockholm och SvD.
Ung, blyg och stormrik – Allras vd står mitt i stormen
Ung, uppmärksammad och superrik. Så kan man beskriva pensionsbolaget Allras koncernchef Alexander Ernstberger, bara 30 år gammal. Efter SvD:s granskning har bolaget Allra hamnat i blåsväder. Pensionsmyndigheten har köpstoppat bolagets fonder och två styrelseledamöter – ordförande Ebba Lindsö och Thomas Bodström – har hoppat av. Men vilka är männen som grundat Allra?
Ville ha fri invandring – nu leder de nya tuffa M
M-ledaren Anna Kinberg Batra svängde om migrationen och SD – vilket ledde till splittring i Alliansen och ett ras i opinionen. SvD:s Claes Lönegård borrar i M:s huvudvärk och hittar en topptrio med trovärdighetsproblem.
Läs mer om Alliansen.
Han ska bekämpa klyftorna: Får saker att hända
Han har upplevt arbetet mot segregation som ensamt. Nu får Sundbybergspolitikern Jonas Nygren uppdraget av regeringen att få med kommuner, civilsamhälle, myndigheter och forskare för att få saker att hända. Vi ser att klyftorna har ökat radikalt säger Nygren till SvD.
Läs mer om Nygren och SvD.
Krogstockholms blekaste stadsdel har fått lite färg
Ut och äta? SvD:s krogredaktör Joanna Drevinger guidar till sex restauranger bland de som fått högst betyg det senaste kvartalet i Stockholm – och funderar över var Michelinstjärnorna kan komma att landa.
Sparare har lagt miljoner på fonder med osäkert värde
Allras PPM-sparare har investerat hundratals miljoner kronor i värdepapper med osäkert värde, enligt en expert som SvD Näringsliv talat med.
Läs mer om SvD Näringsliv.
SvD förklarar: Detta har hänt i Allra
Flera miljarder kronor i förlorad avkastning för svenska PPM-sparare, en ordförande som lämnat och en vd som inte vill svara på hur mycket pengar bolaget tjänar. Här förklarar vi vad som hänt i pensionsbolaget Allra.
Läs mer om Allra.
Natoambassadör: Allvarligt om USA villkorar stöd till Nato
Om Trumpadministrationen verkligen villkorar försvarsgarantierna till sina allierade i Europa skulle det få allvarliga konsekvenser för Natos trovärdighet. Det menar Sveriges Natoambassadör Håkan Malmqvist. – Då är det en allvarlig sak när hela Natos affärsid är en för alla, alla för en, säger Malmqvist till SvD.
Läs mer om Europa, Malmqvist, Nato, SvD och USA.
Må marknadskrafterna straffa denna dumma film
Tio biofilmerna som fått höga betyg av SvD:s kritiker – och tre att undvika. Här samlar vi aktuella filmer som går på bio just nu.
Lysande skräck i kitschig förpackning
A cure for wellness bökar energiskt bland människans evigt återkommande mardrömmar om förfall, förruttnelse och impotens. Visst handlar det i grunden om ren kitsch, men hur snyggt är den inte uppdukad! skriver SvD:s Jan Söderqvist.
Allra planerade börsnotering – stoppas efter granskning
Pensionsförvaltaren Allra stod inför ett beslut om börsnotering när SvD:s granskning av bolaget började, enligt uppgifter från en trovärdig källa. Börsnoteringen har nu tillfälligt stoppats.
Björklund: Obegripligt – detta är vad Ryssland vill
Liberalernas partiledare Jan Björklund är mycket kritisk till regeringen och Försvarsmaktens nya besked om att återuppta kontakterna med Ryssland på försvarsattachnivå. – Det är helt obegripligt när Ryssland för en så aggressiv utrikespolitik, säger Björklund till SvD.