Svd

Så ställer sig M-förbunden i upproret

Det interna upproret mot Anna Kinberg Batra växer. Fyra länsförbund – utav 21– vill att Moderaternas partiledare avgår. Här listar SvD hur förbunden ställer sig i frågan.

Arbetarväljare ska lyfta tyska högerpopulister

Arbetarväljare som övergett vänstern ska göra högerpopulistiska AfD till tredje största parti i förbundsdagsvalet den 24 september. SvD har besökt östtyska industristaden Bitterfeld där nästan var tredje väljare röstade på AfD i delstatsvalet förra året.
Läs mer om AfD och Bitterfeld.
M-topp avvisar kraven: Majoritet bakom Kinberg Batra
En övervägande majoritet av M-kommunalråden i Stockholms län vill ha bort Anna Kinberg Batra efter ett möte under onsdagen, bekräftar länsordföranden Kjell Jansson för SvD. Men läget är splittrat – fortfarande finns de som vill ha henne kvar.
GW Persson: Ovanligt snabbt förlopp efter dödsfallet
Kriminologen Leif GW Persson förundras över det snabba förloppet i ubåten, när Peter Madsen misstänks ha gjort sig av med Kim Walls kropp. – De flesta behöver djupandas ett dygn innan de går till verket, säger han till SvD.
Läs mer om Peter Madsen och SvD.

Elektas stororder till NKS i fortsatt blåsväder

Det var förra året som Elekta i hård konkurrens vann en upphandling från Nya Karolinska. I juli uppdagades problem med att installera mjukvaran, problem som nu visar sig kvarstå även i augusti, enligt dokument SvD tagit del av.
Läs mer om Elekta, Nya Karolinska och SvD.
Ekholms brev till de anställda: Vi tjänar inga pengar
Ericssons vd Börje Ekholm är bekymrad. Det framgår av ett veckobrev till hans anställda som SvD Näringsliv tagit del av. Brevet, som publicerats nyligen, innehåller både förhoppningar och tunga besked från Ericssons vd: Vi måste säga hej då till fantastiska kollegor.
Solförmörkelsen i Sverige: Var ragnarrökstämning
Aporna reagerade på ett oväntat sätt på Skansen samtidigt som hela Sverige vände blickarna mot skyn vid landets senaste solförmörkelse 1954. Nu fascineras vi över solförmörkelsen i USA, men i Sverige kommer vi inte att få se något liknande förrän den 16 oktober 2126. Tre solförmörkelser har skett i Sverige de senaste 100 åren – se här vad SvD skrev om dessa.
Läs mer om Skansen, SvD, Sverige och USA.
Största börsvinnaren vill ha mer statlig reglering
Årets största vinnare på Stockholmsbörsen har fler anställda än kunder. SvD har träffat doldisbolaget Evolution Gaming som skapat en helt ny nisch inom kasinospel på nätet. – När bolaget grundades 2006 fanns det varken en marknad eller en produkt, säger vd Martin Carlesund.
Veckans tv-tips: Barnlik får poliskår att rysa
Det här är guldkornen på SVT, Netflix och HBO vecka 34. SvD:s film- och tv-redaktör Elias Björkman guidar till favoriter och intressanta nyheter i det digitala tv-utbudet.
Läs mer om HBO, Netflix och SVT.
Experterna: Så förbereder vi oss för en börskrasch
Allt fler investerare spår en krasch på börsen. SvD har pratat med fyra placeringsexperter om hur de investerar just nu. – Jag säljer inte i panik. Men jag hoppas att jag har lyckats sälja av lite så att jag kan köpa aktier när kraschen kommer, säger entreprenören Gunilla von Platen.
Läs mer om Gunilla och Platen.
Låt Lars Vilks gjuta en ryttarstaty av Carl Bildt
Kravallerna i Charlottesville har fått svenska debattörer att vilja rensa gatubilden på opassande statyer – som Karl XII i Kungsträdgården. Vem vågar ta första spadtaget? frågade Jens Liljestrand i Expressen. SvD:s Fredrik Sjöberg är kritisk till denna moraliska utrensning av vår historia.
Så hanterar du osäkra elpriser – vändning i sikte
Elpriserna har i år legat 20 procent högre än i fjol. Men nu kan en vändning vara i sikte – om hösten blir tillräckligt blöt. SvD har frågat experterna hur du bäst hanterar osäkra elpriser.
Svenskar mest negativa till anhörigvård i hemmet
I Sverige vill ytterst få vårda sin sjuka gamla förälder i det egna hemmet – och sticker därmed ut i en internationell jämförelse. Åttio procent anser att kommunen ska ordna särskilt boende eller hemtjänst åt föräldern. – Men besparingar har ändrat mycket, och nu går vi mot en mer sydeuropeisk situation, säger en forskare till SvD.
Läs mer om SvD.
Löfven: Många jobb tillkommer i framtiden
Stefan Löfven har fått ett FN-uppdrag att hinna med under valåret. På måndagen utsågs han att leda en kommission om framtidens arbete. – Världen står inför stora utmaningar. Fler människor måste få ta del av globaliseringens fördelar, säger Löfven till SvD.
Läs mer om FN-uppdrag, Löfven och SvD.
Italien inför vaccintvång – stöttas av WHO
Italien inför vaccinationstvång för alla barn – med böter för de föräldrar som vägrar vaccinera sina barn. Landet följer därmed flera andra länder i spåren. – En effektiv strategi. Vi är särskilt oroliga för mässlingutbrotten i Italien, säger WHO-talesmannen Christian Lindmeier till SvD.
Läs mer om Italien, SvD och WHO.
Så bra kan du bo för 10 miljoner på Manhattan
Tre rum och kök i trendiga Chelsea eller 77 kvadrat vid Wall Street. Det är två färska exempel på hur långt 10 miljoner kronor kan räcka i New York. Följ med SvD på en visning i finansdistriktet.
Nya kolumnister hos SvD Ledare
Från och med denna vecka kommer kolumnistskaran på SvD Ledare att förstärkas med två nygamla röster: Linda Nordlund och Erik Zsiga. Båda har tidigare vikarierat på ledarredaktionen och har därefter skaffat sig ytterligare erfarenheter. Den här veckan begår de premiär som kolumnister på ledarsidan.
Läs mer om Erik Zsiga och SvD Ledare.
Alhem: Ingenting självklart i nästa instans
Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, talar om en helt förväntad tingsrättsdom i Arbogafallet. Men han påpekar också ovissheten inför överklagandet: – Bevisvärderingen görs olika beroende på domare. Ingenting är självklart i nästa instans, säger Sven-Erik Alhem till SvD.
Läs mer om Arbogafallet, SvD och Sven-Erik Alhem.
Saknas: 5 500 C-politiker och 1 000 SD-kandidater
Många stolar kan gapa tomma i landets kommuner och landsting efter nästa val. Sverigedemokraterna behöver hitta mer än 1 000 nya lokalpolitiker till nästa mandatperiod – och i Centerpartiet så många som 5 500, visar beräkningar som SvD gjort.
Regeringens skryt med pengar löser inte alla problem
Polisministern har fått sparken, men regeringens politik är densamma. Det är budskapet som Stefan Löfven vill kommunicera i samband med dagens sommartal, skriver SvD:s politiska analytiker Göran Eriksson.
10.30: Löfven och Johansson håller pressträff
VIDEO | Sveriges Statsminister, Stefan Löfven (S) och Morgan Johansson, inrikesminister (S) håller pressträff i Eskilstuna. Följ SvD:s liverapportering.
Ruben Östlund: Den löjliga konstvärlden får skylla sig själv
Varför ville regissören ha med SvD:s konstkritiker i filmen The square? Clemens Poellinger skriver om inspelningen, Ruben Östlunds marxistiska regimetod och om att själv medverka i en drift med konstvärlden.
Läs mer om The.
Hektisk höst för Löfven: Här är fem tuffa utmaningar
Det är viktigt att möta människor i hela Sverige, säger Stefan Löfven som på söndagen sommartalar i Eskilstuna. Ett år före valet väntar misstroendevotum, bråk om budgeten och krav på nya reformer. Men statsministern har också anledning till optimism. SvD listar plus och minus för Socialdemokraterna.
Väljaropinionen oförändrad i Sifos nya mätning
Väljaropinionen ligger fast trots turbulensen i politiken de senaste månaderna. Det visar Sifos senaste väljarbarometer som är gjord på uppdrag av SvD och GP.S är störst med 30 procent, SD tvåa med 18,3 procent och M trea med 16,2 procent, enligt augustimätningen.
Läs mer om SvD.
Små rörelser i SvD/Sifo-mätning
Det råder ingen brist på rörelse i svensk politik, men väljarna rör sig föga, trots it-skandaler, ministeravgångar och försvarsöverenskommelser. Det visar SvD/Sifos augustimätning.