Sven Å christianson

Stora brister när 12-åring pekades ut som mördare

En 11-årig pojke är mördad. Hans bästa kompis blir huvudmisstänkt. Knappt tre år efter mordet på fyraårige Kevin kallas psykologiprofessor Sven Å Christianson återigen in av polisen, den här gången till Hovsjö. Nu ifrågasätter experter tillförlitligheten i utredningen som pekade ut en 12-årig pojke som skyldig till mord. Förhören är ett skolboksexempel på hur falska erkännanden kan växa fram, säger docent Sara Landström.

Psykologen i Kevinfallet får fortsätta undervisa

Psykologiprofessorn Sven Å. Christianson får fortsätta att undervisa i rättspsykologi vid Stockholms universitet, skriver Psykologitidningen.
Pyskologen i Kevinfallet får fortsätta undervisa
Psykologiprofessorn Sven Å. Christianson får fortsätta att undervisa i rättspsykologi vid Stockholms universitet, skriver Psykologitidningen.
Sven Å Christianson: Psykoanalytikerna saknar känsla för källkritik
Sven Å Christiansin svarar om Quick- och Kevinförhören.

Offentlig utredning bör genomlysa Kevin-fallet

SLUTREPLIK DN DEBATT 4/6. Huvudsyftet med vår debattartikel var att visa hur rättspsykologin har gett och kan fortsätta ge positiva bidrag till rättsväsendet. Sven Å Christianson väljer att i sin replik skjuta in sig på vårt underordnade syfte – att dra lärdomar från de misstag som begåtts i Kevin-utredningen, skriver åtta forskare i rättspsykologi.
Allt inte visat om Kevin: Finns mer att berätta...
Dan Josefsson som gjorde SVT-dokumentären Fallet Kevin funderar på att även skriva en bok.– Det finns mycket mer att berätta. Upprörande saker som inte passade in i tv-formatet men som skulle passa bättre i en bok, säger han i Grävpodden.Han berättar dessutom om hur han konfronterade Sven Å Christianson i SVT:s katakomber.
Vad har varit en felaktig tillämpning?
REPLIK DN DEBATT 4/6. Åtta forskare hävdar att de råd jag givit i Kevin- och Quick-fallen bygger på en felaktig tillämpning av vetenskapliga rön. Här svarar jag på kritiken, skriver Sven Å Christianson.
Sven Å Christianson: Hoppas på att bli hörd
Professorn Sven Å Christianson hamnade i skottgluggen när fallet Kevin granskades. Nu berättar han för Psykologtidningen att kritiken inte kommer att få honom att sluta med sitt arbete. – Jag hoppas att jag blir hörd under den återupptagna förundersökningen, under den kommer hela bilden att klarna, säger professorn.
Läs mer om Kevin och Psykologtidningen.
GW:s hårda ord om Kevin-fallet
Leif GW Persson fördömde Kevin-utredningen i en debatt under måndagen – och menar att förhören var olagliga.Han gick även hårt åt Sven Å Christiansons som agerade minnesexpert vid tidpunkten, samme man som var inblandad i fallet Thomas Quick.– Hade jag vetat att Christianson lade svepningen även i det här ärendet hade jag reagerat och lagt mig i, säger han.
DN och SVT hårdvinklar om bevisläget i Kevinfallet
Det är ett stort problem i Sverige i dag att medier i allt större utsträckning granskar rättsärenden på ett hårdvinklat sätt med den tydliga inriktningen att försöka komma åt vissa personer i rättsväsendet. SVT har gjort en gigantisk satsning på Kevinfallet och agerar i praktiken domstol, skriver Sven Å Christianson och Göran Lambertz.
Inget i DN:s granskning av Kevinfallet är hårdvinklat
Före detta justitierådet Göran Lambertz och psykologiprofessorn Sven Å Christianson riktar i ett debattinlägg på DN Debatt hård kritik mot granskningarna av Kevinfallet som Dagens nyheter och SVT gjort. I debattinlägget skriver de att granskningen är hårdvinklad och att medierna försöker agera domstol. – Ingenting av det vi gjort är hårdvinklat, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz.
Sven Å Christianson slår ifrån sig stor inblandning
Sven Å Christianson togs in som minnesexpert i Kevin-fallet.Enligt Dokument inifråns granskning ska han ha haft en viktig roll i fallet – detta i att stötta polisen i förhören av barnen.Detta slår han i från sig i onsdagens Gomorron Sverige i SVT.– Min roll i det här är väldigt begränsad, jag har tagit del av förhör men det är inte jag som håller i dem, säger han till kanalen.
Sven Å Christianson: Tog väldigt illa vid mig
DN och SVT:s granskning har visat att Sven Å Christianson hade en viktig roll under polisens utredning av mordet på fyraårige Kevin 1998. Men i SVT:s Gomorron Sverige förnekar han detta och beskriver samtidigt förhören med de misstänkta pojkarna som förskräckliga: – Jag tog väldigt illa vid mig, säger han.
Läs mer om Kevin och Sven Å Christianson.
Christianson hoppar av debatt om Kevin-fallet
Minnesexperten Sven Å Christianson avböjer i sista stund att debattera Kevin-fallet med journalisten Dan Josefsson i kvällens Aktuellt.
Läkarens tips öppnade för granskning av Kevinfallet
Efter Quick-härvan började läkaren Rickard L Sjöberg att tipsa nyhetsredaktioner om märkligheter i Kevinfallet. Nu vill han att fler fall där den kontroversiella minnesexperten Sven Å Christianson varit inblandad ska granskas.
Åklagare vill granska nytt fall av barnamord
En elvaårig pojke hittades död i Hovsjö utanför Södertälje och en jämnårig kamrat uppgavs vara skyldig. Dödsfallet inträffade tre år efter Kevins död och nu vill en åklagare att även detta fall ska granskas, skriver DN. Enligt tidningen konsulterades samma psykologiprofessor som i Kevin-fallet – nämligen Sven Å Christianson.
Efter Kevinmordet: Polisen vill granska ytterligare barnamord
Tre år efter Kevins död hittades en elvaårig pojke död i Hovsjö utanför Södertälje. Troligen var mordvapnet en sax. Två månader senare, efter många förhör, uppgavs en jämnårig kamrat ligga bakom pojkens död. Även i detta fall konsulterades psykologiprofessor Sven Å Christianson. Nu överväger åklagare att granska även detta fall, på polisens begäran.
Christiansons metoder underkändes före vallning i Kevin-mordet
Psykologen Sven Å Christianson initierade kontroversiella vallningar av de utpekade bröderna bakom mordet på Kevin. Trots att barnpsykologer och poliser ställde sig tveksamma till metoden. Bara sex dagar före de sista vallningarna vid bryggan i Dottevik underkändes Christiansons vallningsmetod i ett helt annat fall – det uppmärksammade mordet på 16-åriga Malin Lindström i Örnsköldsvik. I sin dom skrev hovrätten att den misstänkte mördaren fått hjälp på traven under vallningen.
Christiansons metoder underkändes före vallningen i Kevin-mordet
Psykologen Sven Å Christianson initierade kontroversiella vallningar av de utpekade bröderna bakom mordet på Kevin. Trots att barnpsykologer och poliser ställde sig tveksamma till metoden. Bara sex dagar före vallningarna vid bryggan i Dottevik underkändes Christiansons vallningsmetod i ett helt annat fall – det uppmärksammade mordet på 16-åriga Malin Lindström i Örnsköldsvik. I sin dom skrev hovrätten att den misstänkte mördaren fått hjälp på traven under vallningen.
Christianson stödjer sig inte på etablerad forskning
REPLIK DN DEBATT 10/5. Sven Å Christianson skriver i sin artikel att han stödjer sig på evidensbaserad forskning när det gäller att hålla upprepade förhör med barn. Vilken forskning han stödjer sig på här anger han dock inte. Forskning som direkt motsäger Christiansons teser har dock funnits länge, skriver Anita Cederström, leg psykolog och fil dr.
Läs mer om Anita Cederström.
Kritiserad expert till attack mot Kevin-granskningarna
Psykologiprofessorn Sven Å Christianson har ifrågasatts kraftigt i samband med utredningen av Kevin-mordet i Arvika för 19 år sedan.Nu riktar han i sin tur hård kritik mot SVT:s och Dagens Nyheters granskning av fallet i DN Debatt.Utredningen av 4-årige Kevins död i Arvika 1998 används av DN och SVT/Dan Josefsson för att angripa mig i min profession, skriver professorn.
Sven Å Christiansons metoder får kritik av forskare
I en debattartikel på DN Debatt försvarar Sven Å Christianson de förhör han höll med de två pojkarna i fallet om Kevin som dödades i Arvika 1998. Han menar att förhören hade stöd av evidensbaserad forskning – något som inte stämmer enligt två forskare i psykologi som DN talat med.
Hänsynsfullt med upprepade barnförhör
Påståendet att det är helt oacceptabelt att hålla fler än ett förhör med barn är definitivt inte i enlighet med evidensbaserad forskning. Med en sådan arbetsmetod skulle dödligt våld som barn kan ha varit orsak till aldrig kunna utredas och de inblandade barnen följaktligen inte få hjälp, skriver Sven Å Christianson.
Kritiken mot professorn kan skada förtroendet för psykologin
Kritiken mot psykologiprofessor Sven Å Christiansons inblandning i uppmärksammade rättsfall riskerar att skada förtroendet för psykologin. Det anser Anders Wahlberg, ordförande i Sveriges psykologförbund. I en stängd Facebookgrupp ifrågasätter psykologer och psykologistudenter att Sven Å Christianson fortfarande får vara aktiv som lärare.
Fullt förtroende för psykologiprofessorn Sven Å Christianson
Först Quick-affären, nu Kevinfallet. Sven Å Christianson kritiseras återigen för sitt agerande under en polisutredning. Arbetsgivaren, Stockholms universitet, har dock fullt förtroende för psykologiprofessorn.