Svensk

Jag vet inte riktigt varför det blir så här

TOBLACH/STOCKHOLM. Det blev en dyster svenskafton i herrarnas 15 kilometer fritt i Toblach.Daniel Rickardsson blev bästa svensk först på 19:e plats - och Marcus Hellner missade världscuppoäng sedan han slutat 33:a.– Det är inget vidare just nu, säger Marcus Hellner.
Läs mer om Toblach.Daniel.

Svensk död i skärmflygolycka i Sydafrika

En man i 40-årsåldern från norra Sverige har omkommit i en skärmflygolycka vid en tävling i sydafrikanska Porterville. Han har länge varit ett föredöme för många inom vår idrott, meddelar hans vänner i Skärmflygförbundet.
Svensk död i skärmflygolycka
En svensk man i 40-årsåldern har omkommit i en skärmflygolycka i Sydafrika.
Läs mer om Sydafrika.

10 bästa julfilmerna: Ett oöverträffat mästerverk

Traditionell svensk dysfunktion, idiotkomedi, gravt underskattad satir och filmhistoriens mesta julklassiker – SvD:s Elias Björkman väljer de bästa julfilmerna att streama.
Konflikten som håller på att döda fotbollen
FREETOWN. 2014, när kärleksrelationen med allsvenskan var som mest passionerad, förbjöds sporten.Drygt tre år senare har drömmen om att få spela proffsfotboll på svensk mark bytts ut mot en stilla förhoppning om begagnade svenska konstgräs.Följ med till Sierra Leone – ett land där fotbollen hålls som gisslan av sitt eget förbund.
Läs mer om Sierra Leone.
Amazon ligger bakom mysteriet med inflationen
Hur kan inflationen vara så svag när svensk ekonomi går på högvarv? Förklaringarna handlar bland annat om Amazon och Uber, om robotar som tävlar med arbetare om jobben – och om att rika människor har blivit rikare.
Läs mer om Amazon och Uber.
Ingen norska ska starta med gul väst på Touren
TOBLACH. De norska åkarna har en tydlig plan inför helgens världscupstävling: De ska peta ned Charlotte Kalla från tronen.Huvudpersonen själv tar utspelet med ro. Men Rikard Grip ryter ifrån:– Den gula västen ska vara i svensk ägo när Tour de Ski startar, säger förbundskaptenen.
Läs mer om Charlotte Kalla, Ski, Tour och Touren.
Svensk kritik mot VM-domarna
HAMBURG. Det spanska domarparet hamnade i fokus efter förlusten mot Frankrike. I slutminuterna blåste de av Sverige två gånger för stürmerfoul och efter det orkade Sverige aldrig komma i kapp. – Jag tycker fan att domarna var mesiga, säger Sabina Jacobsen.
OS-biljetten lyfte inte skidskytteherrarna
I onsdags blev herrstafettlaget uttaget till OS. Individuellt tackade skidskyttarna knappast för förtroendet i fredagens världscupsprint i Le Grand Bornand. Sebastian Samuelsson gick visserligen vidare till lördagens jaktstart som 23:a, men veteranen Fredrik Lindström var näst bäste svensk som 58:a.
Johan Esk: Kims avsked skapar en rad frågetecken
En av svensk fotbolls största karriär tar oväntat slut. Kim Källström lämnar Djurgården och kvar blir en rad frågetecken.
Läs mer om Djurgården.
Vill se hårdare tag mot terrorn
Regeringens utredare föreslår att det blir straffbart att delta i en terrororganisation. - Det är hög tid att vi får en sådan svensk lag, säger justitieminister Morgan Johansson (S)
Läs mer om Morgan Johansson.
Sandra Näslunds nya succ: På pallen i dag
Sandra Näslund är OS-hoppet som levererar gång på gång.Skicrosstjärnan fortsätter att imponera i världscupen. Säsongens tredje raka pallplats kom i Montafon, Österrike.Men den stora sensationen var en annan svensk. Erik Mobärg nådde karriärens första final.
Källströms karriär en av svensk fotbolls tyngsta
Kim Källström har lämnat byggnaden.Det är nog jobbigare för Djurgården än för honom.När han avlägsnar sig från scenen mitt under avskedsceremonin lämnar han också en av svensk fotbolls tyngsta karriärer.
Läs mer om Djurgården.
Fortsatt dyster framtidstro i handeln – trots jul och reor
Sveriges handlare fortsätter att vara pessimistiska – trots julhandeln.Deras tro på framtiden minskade i december.– Detta illustrerar den osäkerhet som råder inom handeln, säger Karin Johansson, vd på Svensk handel.
Läs mer om Karin Johansson och Svensk.
Hård kritik mot svensk grisslakt – efter rapport
Svensk grishållning kritiseras efter starka bilder i SVT:s Rapport.Filmerna visar hur grisar blir gasade inför slakt och är tagna från SLU:s nya forskningsrapport.– Koldioxiden triggar ångestcentrum i hjärnan. Det väcker väldigt negativa känslor, säger Bo Algers, djurskyddsdebattör och professor vid SLU, i Rapport.
Läs mer om Rapport och SLU.
Svensk dubbelseger i London
Läs mer om London.
Anders Arborelius årets svensk
Anders Arborelius har utsetts till Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus. I maj utnämndes han till Sveriges första kardinal av påve Franciskus.
Kardinal Arborelius utsedd till Årets svensk
Kardinalen Anders Arborelius har utsetts till Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus.
Svensk-irakisk medborgare avrättad i Irak
En svensk-irakisk medborgare som suttit fängslad sedan 2010 misstänkt för terrorbrott har avrättats i Irak, uppger svenska UD för TT.
Läs mer om Irak.
Miljöministern ber drabbade i Lettland om ursäkt
Miljöminister Karolina Skog är mycket kritisk efter DN:s avslöjande om hur svensk plast hamnat i en lettisk miljöskandal. Enligt henne måste Sveriges hantering av avfall förändras. – Jag vill säga till personerna som är drabbade i Lettland att jag verkligen beklagar detta, säger Karolina Skog.
Läs mer om Karolina Skog och Lettland.
Svensk medborgare uppges avrättad i Irak
En svensk medborgare som har misstänka kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha blivit avrättad med ytterligare 37 jihadister i Irak, uppger en fängelsekälla till AFP.
Läs mer om AFP och Irak.
Svensk extremist uppges ha blivit avrättad i Irak
En svensk medborgare med misstänkta kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha avrättats i Irak tillsammans med ytterligare 37 misstänkta jihadister, uppger en fängelsekälla.
Läs mer om Irak.