Svensk

M värnar asylrätten och människors rätt till skydd

Det är centralt att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt: Dels att med respekt för asylrätten driva en hållbar svensk migrationspolitik inom ramen för dagens EU-system. Dels att parallellt med detta peka ut färdriktningen för ett reformerat flyktingmottagande inom EU, skriver Tobias Billström (M) och Johan Forssell (M).
Läs mer om EU-system och Johan Forssell.

Flera skadade vid skottlossning i USA

Flera personer har skadats när en okänd person öppnade eld i ett företagsdistrikt norr om Baltimore i delstaten Maryland sent på eftermiddagen svensk tid.
Läs mer om Baltimore, Maryland och USA.
Handelsbanken: Ser inga tecken på bobubbla
Lägre vinst men bättre än väntat. Handelsbankens vd Anders Bouvin ser viss avmattning i svensk ekonomi. Men han tror inte på någon bostadsbubbla.
Svenska baren rasar på listan över världens bästa
Två städer dominerar tio i topp-listan över världens bästa barer. En svensk, en norsk och en dansk cocktailbar tar sig in på den prestigefulla listan men i övrigt är den nordiska representationen låg.
Bokrecension: Kvinnan som ritade om kartan för svensk journalistik
Reportern Ester Blenda Nordström var en pionjär som levde på tvärs mot konventionerna. Jan Eklund läser en ny biografi om kvinnan som ritade om kartan för svensk journalistik.
Otäckt benbrott inledde NBA-säsongen när Cleveland slog Boston
Tampa. Gordon Hayward bröt benet i sin första match för nya laget Boston Celtics då NBA-ligan i basket startade natten till onsdagens svensk tid.
Läs mer om Boston och Cleveland.
Svenska jättesuccn fortsätter i Nashville
LOS ANGELES. Ett mål och en assist av Viktor Arvidsson.Det gav betyget matchens lirare när Nashville besegrade Colorado med 4-1 i natt, svensk tid.Filip Forsberg var inte mycket sämre med två målgivande passningar.Det svenska radarparet har inlett serien starkt hos fjolårsfinalisterna.
Karlsson överglänst i NHL-comebacken
LOS ANGELES. Erik Karlsson, 27, gjorde comeback i Ottawa Senators i natt, svensk tid. Men det räckte inte att han var lagets bäste spelare när Vancouver kom på besök. En annan svensk överglänste honom. Anders Nilsson, 27, höll nollan i sin debut i Canuckströjan och lyfte gästerna till en 3-0-seger. Han hade hjälp av stolparna när Karlssons skott i slutminuterna tog i stolpen och returen gav Thomas Vanek ett friläge, där han skickade in ett slagskott via ribban och fastställde slutresultatet. - Det är sånt som händer och inte mycket man kan göra åt det. Men lite typiskt för hur matchen var
Läs mer om Canuckströjan och Vancouver.
Svensk kvinna uppges ha dött i Brasilien
En svensk kvinna i 20-årsåldern uppges ha dött i en flygkrasch i Brasilien.Utrikesdepartementet känner till uppgifterna.– Vår ambassad undersöker uppgifterna med lokala myndigheter, säger Anna Persson på UD.
Betyget: Så bra var Lorde i Stockholm
Lordes första konsert på svensk mark är både molligt monoton och medvetet minimalistisk.När alla delar faller på plats blir resultatet rent elektrisk.
Läs mer om Lorde och Stockholm.
Många har haft svårt att hänga med i det
SANNY LINDSTRÖM: Om det moderna lederskapet i svensk hockey
Sven Gustavsson: Utmanarna har stärkt upp men Golden State vinner andra raka NBA-titeln
Tampa. Trots att topplagen förstärkt under sommaren är det bara skador som kan stoppa Golden State Warriors att ta sin andra raka NBA-titel. Utmanarna Cleveland har fått Isaiah Thomas och Dwayne Wade för att hjälpa LeBron James till sin åttonde raka final. I natt svensk tid börjar NBA-säsongen.
Läs mer om Dwayne Wade och Golden State.
Wiland: Känner mig inte så delaktig i år
På måndagskvällen blev Johan Wiland svensk mästare när hans förra klubb Malmö FF säkrade titeln.Men det är långt ifrån säkert att Hammarbymålvakten åker ner och tar emot sin guldmedalj.– Jag är väldigt professionell i det här fallet och åker inte ner om Hammarby inte tycker att det är okej, säger Johan Wiland i Lundhs podcast.
Kritiken växer mot Ingves rekordlånga chefsperiod
Det är orimligt att en svensk riksbankschef kan sitta på sin post hur länge som helst. Det menar två toppekonomer, professor Harry Flam och Annika Alexius, efter omvalet av Stefan Ingves som riksbankschef. Både USA och ECB har en maxgräns för centralbankschefer.
Läs mer om ECB och Harry Flam.
Har inte mycket med hans pappa att göra
Mats Wilander, 53, duckar sällan för samtalsämnen utanför tennisbanan.Men när USA:s politik kommer på tal får han lägga band på sig.För SportExpressen ger tennisikonen sin syn på svensk tennis framtid, Donald Trumps fejd med den amerikanska idrotten – och berättar om Leo Borgs talang.– Han påminner otroligt mycket om sin pappa i utseendet – men inte lika mycket i spelstilen, säger Wilander.
Läs mer om Wilander.
Ska en svensk ruttna i kinesiskt fängelse?
I dag är det exakt två år sedan kinesiska agenter kidnappade den svenske förläggaren Gui Minhai.Jojje Olsson drar paralleller till liknande fall och befarar att ett långt fängelsestraff väntar.
Läs mer om Gui Minhai.Jojje.
Färjan-Håkan försvann utomlands – i sju år
Färjan-Håkan, eller varför inte Baren-Håkan.Kärt barn har många namn – ett tag var Håkan Hallin, 48, ett känt ansikte i svensk tv, inte minst efter att han försökte äta världens starkaste korv i Expressen TV.För några år sedan valde dock tv-stjärnan att lämna Sverige.Nu berättar han om hur det går med kärleken och om sitt nya liv i Thailand.– Jag var trött på kalla Sverige, säger han.
Svensk politiker i Mogadishu: Aldrig upplevt något liknande
Ett hårt pressat räddningsarbete – men också en stark uppslutning av frivilliga. Svenska politikern Yassin Mahi är på plats i Somalias huvudstad Mogadish, som skakas av terrordådet som krävt över 300 dödsoffer.
Läs mer om Mogadish, Mogadishu och Yassin Mahi.
Långt större än Zlatan – nu är han allra störst
I februari 2014 reste sig en anfallare från en bänk i West Bromwich.Sedan reste han hem och lyfte svensk klubbfotboll ur gruset och sin moderklubb till helt nya höjder.Om vem som är Malmö FF:s bästa spelare under 2000-talet råder ingen tvekan.Han heter Markus Rosenberg.
Läs mer om West Bromwich.Sedan och Zlatan.
Ingen svensk klubb är på samma nivå
Med fyra SM-guld och två Champions League-spel på de fem senaste säsongerna har Malmö FF cementerat sin plats som herre på täppan – men konkurrenten Djurgården säger sig vara redo att ta upp kampen.– Skillnaden är inte så stor, det är bara att titta på våra matcher mot MFF. Vi gjorde det väldigt bra, framför allt på hemmaplan, och den kanske vi borde ha vunnit, säger tränaren Özcan Melkemichel.
Värsta orkanen på 50 år drabbade Irland
Orkanen Ophelia beskrivs som den värsta som drabbat Irland på 50 år. På måndagskvällen svensk tid hade tre personer rapporterats döda och 360.000 hushåll saknade ström.
Läs mer om Irland.
Erik Karlsson gör comeback
LOS ANGELES. Väntan är över - natten till onsdag, svensk tid, gör Erik Karlsson, 27, comeback i Ottawa Senators.Han har missat de fem inledande seriematcherna, men nu är den opererade foten helt läkt och han har hunnit träna ikapp.- Jag är taggad och känner mig redo även om jag nog är lite rostig. Men det är bättre att komma i gång än att dra på det längre, sa Erik till medierna efter måndagens träning.