Svensk

Revolutionen som kan spridas till Iran – reformationen

Luthers lära är dynamit. Väckelsen kan leda till såväl demokrati som despoti. I Berlin visas just nu en utställning om reformationens många ansikten: svensk stormakt, företagsliknande megakyrkor och afrikansk socialism. Och i dagens Iran utmanar direktkontakten med Gud det styrande prästerskapet.
Läs mer om Gud och Iran.

Viktor Fasths hyllning på sin målvaktsmask

Tre Kronors målvakter kommer att spela VM med hyllningar till svensk polis och räddningskår efter terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april i år. Nu visar Viktor Fasth upp sin nymålade mask på Tre Kronors Twitter.
Läs mer om Drottninggatan och Viktor Fasth.
Stölderna i handeln slår hårt mot Stockholm
Svensk Handel har under veckan haft en säkerhetsvecka har för att uppmärksamma stöld i butiker. Många verksamheter inom handeln drabbas hårt av kriminalitet. Nu behövs konkreta åtgärder för att trygga företagarnas vardag, skriver Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Häxjakten på oss var fruktansvärd
Grundaren av Mama Mia, Christina Wahlström, berättar om tillvaron som pionjär i välfärdsföretagandet, och varför svensk mödra- och förlossningsvård inte är så bra som den borde vara. Hos Tove Lifvendahl i Elvakaffet.

Uppsalaforskare fällda för fusk – universitetet får hård kritik

Ännu en svensk studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science har klassats som forskningsfusk. Studien är gjord av två forskare som tidigare friats från misstanke om oredlighet i forskning av Uppsala universitet, men Centrala etikprövningsnämnden, CEPN fäller dem på flertalet punkter.
Läs mer om Centrala, Science och Uppsala.
Skyttedrottningens två världar: Hästar och handbollsmål
Dagen börjar med lukten av stall och slutar med doften av liniment. – Liniment luktar nog bäst, säger svensk damhandbolls skyttedrottning Alexandra Bjärrenholt med ett leende. I eftermiddag lämnar hon islandshästarna på Frihamra gård för att spela SM-semifinal.
Jag slutar inte förrän jag är världsmästare
För åtta månader sen började han gymnasiet som vilken annan svensk 15-åring som helst. Nu knockar han tio år äldre boxare i Thailand. SportExpressen har pratat med Lancelot Hedman, son till Magnus Hedman och Magdalena Graaf, om gener, press och - framför allt - sporten han älskar: thaiboxning.
St. Louis Blues bröt Nashvilles segersvit
ANAHEIM. Nashvilles segersvit om fem matcher i årets Stanley Cup tog slut i natt, svensk tid. St. Louis vann med 3-2 efter två mål av Vladimir Tarasenko och utjämnade till 1-1 i matcher i kvartsfinalen. – Det var absolut en måste-match för oss, säger Patrik Berglund.
EU spänner militära muskler inför Trumps Natobesök
Om tre veckor vill EU:s utrikesminister Federica Mogherini ta nya steg mot ett ökat försvarssamarbete. Det blir då veckan före Donald Trumps första Natotoppmöte och en tydlig signal om att EU är på offensiven som ett militärt alternativ till alliansen. För svensk del tvingar det regeringen att bekänna färg.
Kraftig jordbävning intill Filippinerna
En jordbävning med magnituden 6,8 inträffade klockan 04.39 på lördagsmorgonen, lokal tid, 22.39 på fredagen svensk tid, strax söder om filippinska ön Norra Mindanao. Det uppger amerikanska geologiska institutet USGS.
Läs mer om Filippinerna och Norra Mindanao.
Intensiv strid om Gripens motor – miljarder på spel
Det skulle kosta 10 miljarder kronor extra att nu utveckla en svensk variant av motorn till nya Gripen E. Det visar interna beräkningar från Saab. Men hanteringen av motorerna till det nya stridsflygplanet får hård kritik från bland annat försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).
Läs mer om Allan Widman, Gripen E och Saab.
Två mål från Crosby – på bara 52 sekunder
LOS ANGELES. Toppmötet i kvartsfinalen mellan NHL:s bästa lag, Washington, och regerande mästarna Pittsburgh fick precis den start alla gissade i natt, svensk tid. Just det, Alexander Ovetjkin mot Sidney Crosby. Båda var målskyttar i premiären, men Crosby visade än en gång varför han fortfarande rankas som världens bäste hockeyspelare. Med två mål inom loppet av 52 sekunder ledde han Penguins till 3-2-seger. – Alltid skönt att vinna den första matchen och framför allt på det sättet vi gör det när de kom tillbaka så starkt, säger Patric Hörnqvist.
Nu ska Advania utmana Atea – vi är ordentligt offensiva
Det stundande förvärvet av Caperio är ett tydligt steg för Advania att utöka sin nordiska styrka. Det svensk-isländska bolaget kommer att vara en av de främsta utmanaren till Ateas nordiska herravälde.
Läs mer om Advania, Atea och Caperio.
Nu ska Advania utmana Atea – vi är ordentligt offensiva
Det stundande förvärvet av Caperio är ett tydligt steg för Advania att utöka sin nordiska styrka. Det svensk-isländska bolaget kommer att vara en av de främsta utmanaren till Ateas nordiska herravälde.
Läs mer om Advania, Atea och Caperio.
Karlsson hjälte för Ottawa mot Rangers
LOS ANGELES. Henrik Lundqvist, 35, gjorde en supermatch i kassen och räddade 41 skott. Men det räckte inte. Superbacken Erik Karlsson, 26, lyckades överlista Henke med en fräckis i slutminuterna och ordnade en 2-1-seger åt Ottawa i första kvartsfinalen mot New York Rangers i natt, svensk tid. – Med tanke på hur jag kände mig och hur jag spelade, så var det här en tuff förlust. Frustrerande att ett slumpskott som det där avgör matchen. Det suger, sa en besviken Henke efteråt.
Läs mer om Henke och Ottawa.
Nu väcks åtal för sommarstugemorden
Den 42-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin make och sin pappa, samt försökt döda sin mamma. Hennes 19-årige pojkvän har erkänt dådet mot föräldrarna. I dag väcks åtal för morden i Arboga – ett fall som redan skrivit in sig i svensk kriminalhistoria.
Läs mer om Arboga.
Berggren: Därför är Marcus Ericsson inte en större idrottskändis
Sportjournalisten Patrick Ekwall trodde att det skulle räcka med en svensk i F1 för att tända intresset för sporten.Men svenskar är mer svårflirtade än så, till och med F1-fansen . Och Marcus Ericsson gör inget för att det ska ta fart på riktigt – han behöver inte.
Läs mer om F1-fansen.
Ruben Östlund tävlar i Cannes
Det är 17 år sedan en svensk film deltog i tävlan i Cannes. Nu är det dags igen. Ruben Östlunds nya film The square, med bland andra Claes Bang, Elisabeth Moss Dominic West i rollerna, tävlar om Guldpalmen i maj.
Läs mer om Guldpalmen och The.
Sir Alex till Malmö – och Zlatan Court
När Sir Alex Ferguson, 75, kommer till Jägersro ska han samtidigt få en bild av Malmö.Sightseeing-turen planeras gå – till Rosengård.– Vi kör inte till Swedbank stadion. Zlatan Court är mer unikt, det sticker ut, säger Bo Gillborg, planerings- och utvecklingschef för Svensk Galopp.
Ferguson till Malmö – då står Zlatan Court på programmet
När Sir Alex Ferguson, 75, kommer till Jägersro ska han samtidigt få en bild av Malmö.Sightseeing-turen planeras gå – till Rosengård.– Vi kör inte till Swedbank stadion. Zlatan Court är mer unikt, det sticker ut, säger Bo Gillborg, planerings- och utvecklingschef för Svensk Galopp.
Oscarsfavoriten smygs upp på bio
Kontroverserna som omgärdar The birth of a nation gjorde den omöjlig för Oscarssammanhang. Nu får filmen om Nat Turner – som går från predikare till upprorsledare – svensk premiär.
Läs mer om Nat Turner, Oscarssammanhang och The.
Svensk slalomveteran lägger av
Slalomåkaren Anton Lahdenperä lägger ned elitkarriären efter tolv säsonger i världscupen, skriver det svenska alpinlandslaget i ett pressmeddelande.
Svensk får VM-medalj efter dopingskandal
En dopingskandal har slutat i en svensk triumf.Wictor Petersson har retroaktivt tilldelats JVM-brons i kulstötning efter att en konkurrent blivit avstängd.– Det känns det bra att det nu är klart att Wictor får sin medalj – den är han välförtjänt, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott, i ett pressmeddelande.