Svensk

Intresse för svenskt porslin exploderar

Farmors vitrinskåp, inredningstrender eller helt enkelt fascinationen för gammal, svensk design. Det är faktorer som spelar in i det ökade intresset för svenska porslinsklassiker. En av alla entusiaster är Karin Benjaminsson, som på senare tid blivit något av en influencer när det kommer till retroporslin och inredning.
Läs mer om Karin Benjaminsson.

Doldisens målskytt när Växjö imponerade

En nyare stjärna mot en svensk klassiker i första slutspelsmötet någonsin lagen emellan. Brynäs satte stopp för många av Växjös vana målskyttar men missade när sjundebacken Oliver Bohm hittade läget och satte ett av målen när Växjö vann kvartsfinalens inledande match med 4–1.
Läs mer om Oliver Bohm och Växjö.
Doldisens målskytt när Växjö imponerade
Sporttelegram. En nyare stjärna mot en svensk klassiker i första slutspelsmötet någonsin lagen emellan.
Läs mer om Växjö.
Doldisens målskytt när Växjö imponerade
En nyare stjärna mot en svensk klassiker i första slutspelsmötet någonsin lagen emellan. Brynäs satte stopp för många av Växjös vana målskyttar men missade när sjundebacken Oliver Bohm hittade läget och satte ett av målen när Växjö vann kvartsfinalens inledande match med 4–1.
Läs mer om Oliver Bohm och Växjö.

Deborah från New Hampshire letar efter svensk släkt hon träffade för 50 år sedan

Det är 50 år sedan Deborah befann sig i Smedjebacken tillsammans med sin farfar för att hälsa på släkt i Smedjebacken. Nu vill hon hitta kvarlevande när hon besöker Sverige med sin man i sommar.
Leif Zern: Jag fruktar för Stockholms stadsteaters framtid
Under uppväxten i arbetarhemmet i Hägersten föddes Benny Fredrikssons tro på kulturen. Han hade en vision om en teater för alla, både bred och konstnärligt avancerad. Den bestämmelse han bar på sammanföll med ett kapitel svensk historia, skriver DN:s teaterkritiker Leif Zern.
Läs mer om Hägersten och Leif Zern.
Herrarnas jaktstart i Falun
Marit Björgen vann jaktstarten i Falun på söndagen. Charlotte Kalla blev bästa svenska på sjunde plats. I herrarnas 15 kilometer jaktstart tog ryssen Bolsjunov en överlägsen seger. Johannes Høsflot Klæbo tog hem den totala världscupen. Bäste svensk blev Calle Halfvarsson som åkte in på en sjundeplats.
Retstickan från fängelsestaden - Old School Hockey Emil Kåberg
Foto: Bildyrån / Ronnie Rönnkvist Han är en av de stora profilerna inom svensk hockey på 2000-talet.
Ge oss en svensk The crown innan vi går sönder
Den svenska historielösheten riskerar att spä på samhällets polarisering.Jens Liljestrand önskar sig en folkbildande och osentimental The crown om Gustav V och hans tid.
Läs mer om Gustav V och The.
Vallokalerna öppna i hela Ryssland
Vallokalerna är nu öppna i hela landet och ryssarna har börjat välja sin president. Det ryska valet sker över hela elva tidszoner där Kaliningrad är sist ut att rösta. Där stänger vallokalerna klockan 19 svensk tid.
Läs mer om Kaliningrad och Ryssland.
Länsmuseets unika bildskatt - äldsta fotografiet är daterat 1842
Länsmuseet gömmer en unik bildskatt. Bland en miljon fotografier och negativ finns den omtalade bilden med demonstrationståget från Ådalen 31. Ett fotografi som blivit svensk historia och omsjungen av Tomas Ledin vars farfar gick med i tåget.
Läs mer om Ådalen.
Ursäkten efter målet: Så mycket känslor
LOS ANGELES. Två svenskar i Torontos förstakedja.Det har inte hänt sedan Mats Sundins dagar i klubben.Men i natt, svensk tid, fick William Nylander, 21, ha nyuppkallade Andreas Johnsson, 23, på högerkanten.Och det blev succ direkt.Båda svenskarna gjorde mål när Maple Leafs besegrade Montreal med 4-0.För Johnsson var andra matchen han spelade i NHL och första målet och poängen.- Det blev mycket känslor och kanske såg lite underligt att jag hoppade av glädje när det stod 4-0 i matchen med fem minuter kvar, sa Andreas ursäktande till Sportsnets Chris Johnston i omklädningsrummet efteråt.
Läs mer om Montreal, NHL och William Nylander.
Heinö: Djupt beklagligt att borgerliga partier lockar med förbud
Med mindre än ett halvår kvar till valet domineras svensk debatt av religionsfrågor som vore det 1600-talet och religionskrigens tid igen.
Svensk seger i VM-premiären
Läs mer om VM-premiären.
Björn Wiman: Benny Fredriksson tog svensk teater dit den är i dag
Benny Fredrikssons död är en chock. Hans bortgång är en enorm förlust – i första hand naturligtvis för hans närmaste familj, vänner och medarbetare. Men också för svenskt kulturliv.
Detta har hänt i fallet UD, Oksanen och Bali
På UD finns misstankar om att en främmande makt avlyssnat och varit delaktig i ett försök att misskreditera en svensk journalist som är profilerad i säkerhetspolitiska frågor, erfar DN. En mejlväxling mellan UD och journalisten begärdes ut av en chef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – dagen efter att den skett.
Läs mer om Bali, Nyheter Idag och Oksanen.
Ryska valet i gång
Presidentvalet i Ryssland har redan inletts i landets östra del där vallokalerna öppnade klockan 21 på lördagskvällen svensk tid. Det jättelika landet har elva tidszoner och valet avslutas på söndagskvällen i Kaliningrad.
Läs mer om Kaliningrad och Ryssland.
Graham Potter: Det handlar om attityden och psykologin
Årets ledare på Idrottsgalan tycks inte bara ha lyft ett enskilt lag till osannolika framgångar, utan humöret på en hel stad. I brittisk press framhålls dessutom klubben som en integrationssucc. Det borde vara av intresse för exempelvis politiker och stadsdirektörer som letar nycklar till framgång. Graham Potter, fotbollslaget ÖFK:s framgångsrika tränare, berättar i en lång intervju om vad han har fått för reaktioner på sitt okonventionellt sätt att träna fotboll, sammandrabbningarna med stjärnlaget Arsenal, och vad han ser som skillnader mellan svensk och brittisk kultur.
Läs mer om Arsenal och Idrottsgalan.
Allsvenskan säljer sitt namn till DHL
Organisationen Svensk Elitfotboll (Sef) har sålt namnrättigheterna till allsvenskan. Köpare är det internationella fraktföretaget DHL, uppger Expressen.
Läs mer om DHL och Expressen.
Svenska Nordkoreavänner gläds åt möte
När Sveriges och Nordkoreas utrikesministrar möts i helgen finns några som håller tummarna extra mycket för att mötet ska blir framgångsrikt. Omkring 200 medlemmar i Svensk-koreanska föreningen stöder Nordkorea och säger sig vilja stärka banden till den kommunistiska diktaturen.
Läs mer om Nordkorea och Svensk-koreanska.
Uppgifter: Allsvenskan säljer namnet till sponsor
Organisationen Svensk Elitfotboll (Sef) har sålt namnrättigheterna till allsvenskan. Köpare är det internationella fraktföretaget DHL, uppger Expressen.
Läs mer om DHL och Expressen.
Efter knappt 100 år – nytt namn på Allsvenskan
Ett företagsnamn kan bakas in i namnet på den anrika högsta svenska fotbollserien. Svensk Elitfotboll har länge försökt sälja namnrättigheterna och ser ut att ha lyckats. Enligt SportExpressen har fraktföretaget DHL köpt namnrättigheterna.
Läs mer om Allsvenskan och DHL.
Rekordmannen jagar SM-guld och VM-plats
De har varit svensk ishockeys hetaste spelare de senaste veckorna och är dessutom bästa kompisar. Nu vill många se Växjös Elias Pettersson och Timrås Jonathan Dahln i samma kedja i Tre Kronor i VM. – Det skulle vara grymt roligt, säger Växjös rekordforward.
Läs mer om SM-guld och Tre Kronor.
JUST NU: Frida på pallen på nytt
Svensk slalom stod för en fin avslutning på världscupen hemma i Åre. Två svenskor slutade topp tio – och bäst av svenskorna blev Frida Hansdotter.Frida Hansdotter höll sin supersvit intakt och har nu åtta raka pallplatser i världscupen.
Läs mer om Frida Hansdotter.Frida och Åre.
Handlar om tronen i svensk klubbfotboll
Våren sägs vara på väg.Men det är klass 3-varning utfärdad för Jämkraft arena 18.15 lördag kväll.Östersunds FK mot Malmö FF.Läge att hålla i hatten.
Läs mer om Jämkraft och Malmö FF.Läge.