Svenska

Musikkafé till förmån för Olga Backs hjälpverksamhet i Ukraina

LÄSARTEXT PRO Gullänget och Svenska kyrkan har musikkafé i Gullängets kyrka söndag kväll den 29 april för att stödja Olga Backs hjälpverksamhet i Ukraina. Alla pengar går oavkortat dit.
Läs mer om Svenska och Ukraina.
Risk för dyrare godis när kronan är svag
Godis och choklad kan bli dyrare till sommaren. Cloetta och flera andra tillverkare aviserar prishöjningar till följd av den svaga svenska kronan.
Dags att ta svinpesten på allvar
Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige.
Läs mer om Europa och Sverige.

Ökat våld gör jobbet i butik farligt

Stölder, hot och skadegörelse ökar i svenska butiker. Det menar branschorganisationen Svensk Handel som just nu arrangerar säkerhetsvecka för att rikta uppmärksamhet mot problemet. "Folk kommer in och bråkar.
Läs mer om Svensk Handel.
JUST NU: Gillar inte tv-intervjun - "Får ju ord lagda i munnen om Rosenberg"
FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED SVENSKA FANS "Sex och Jävligt offside". Det är vår, det är onsdag, det är veckans lista från SVENSKA FANS. Markus Rosenberg ligger högt igen och cupfinalen mot Djurgården romantiseras.
Läs mer om Djurgården, Får, Jävligt och Rosenberg.
Magda Gad 14 september
MAGDA GADS DAGBOK från Raqqa. Magda Gad har som första svenska journalist lyckats ta sig till Raqqa i Syrien.
Läs mer om Raqqa och Syrien.
Ryska regimen är ett växande hot mot Europa
Det är inte Ukraina som har trollfabriker, manipulerar val, slänger sin opposition i fängelse och mördar sina egna journalister." Replik till Ola Friholt 23 april Det är en gåta hur man som fredsvän kan beskylla svenska myndigheter för
Läs mer om Det, Europa, Ola Friholt och Ukraina.
Fyra typiska svenska vinkonsumenter
Den svenska vinkulturen är ung men rör sig snabbt framåt. Vi dricker vin som aldrig förr och med olika incitament. Alf Tumble har identifierat fyra typiska svenska vinkonsumenter våren 2018.
Tillsammans kan vi rädda den svenska modellen
Moderaterna varnade för en utveckling där EU lagstiftar i centrala välfärdsfrågor, något som statsminister Stefan Löfven (S) avfärdade som "en skröna". Men det har redan kommit flera lagförslag på området.
Läs mer om Stefan Löfven.
Svenska producentpriser steg i mars
Producentpriserna steg med 1,2 procent i mars jämfört med månaden före och 4,0 jämfört med samma månad föregående år.
Han tar över Svenska Pen
Han är chefredaktör, frilans, författare, folkhögskollärare och extraknäckande musikalregissör. Nu också Svenska Pens nya ordförande. Varför tar du dig an det här uppdraget? - Därför att yttrandefrihetsfrågorna är extremt viktiga.
Läs mer om Svenska Pen.
Zalandochefen: T-shirt för 50 kr inte hållbart för någon
Algoritmer, artificiell intelligens och bodyscanning. Zalando vill få trognare kunder som handlar mer och returnerar mindre genom att hjälpa dem att hitta rätt varor i det enorma utbudet. Lösningen stavas personalisering enligt svenska toppchefen Caroline Carlqvist.
Läs mer om Caroline Carlqvist.
Strindberg hade känt sig hemma i vår tids kvinnohat - recension av "Gifta" på Gävle Teater
GD Kultur har sett Svenska Teatern gästspela på Gävle Teater med Strindberg-bearbetningen "Gifta".
Jag känner ett stort obehag nu
Friidrottsstjärnan Caster Semenya kan komma att bli tvingad att äta mediciner – eller sluta tävla helt och hållet.Nu rasar svenska sportprofiler mot beslutet.
Sverige behöver en modern alkoholpolitik - tillåt gårdsförsäljning från lokala producenter
Nu i vår har våra riksdagsledamöter en unik möjlighet att underlätta för en ny och snabbt växande bransch - den svenska dryckesindustrin.
Här är de svenska satsningarna på bioflygbränsle
Svenska flygbolag och andra aktörer försöker genom egna initiativ öka användningen av bioflygbränsle. Men det rör sig fortfarande om väldigt små mängder.
SEB-strateg: Riksbankens agerande får motsatt effekt
Valuta Den svenska kronan fortsätter att kraftigt försvagas mot andra valutor och valutastrateger på SEB och Handelsbanken tror inte att Riksbankens räntebana håller.
Läs mer om Handelsbanken och SEB.
Oro för rysk påverkan av valet
Gayrykten, hackerattacker och falska nyheter om flyktingbråk som sprids via sociala medier.Flera exempel på ryska försök att påverka valrörelser med cyberattacker i andra länder förskräcker inför årets svenska val och Säpo varnar för främmande makt och påverkansoperationer.
Läs mer om Säpo.
Han syns oftast i svensk film
En stockholmare som ser Mikael Persbrandt och Pernilla August i en spelfilm för vuxna, som är tonsatt med Den blomstertid nu kommer och som fått snittbetyget 2,97. Så ser den typiska svenska bioupplevelsen ut, enligt nya siffror från Svenska Filminstitutet.
Cwejman: Låt cannabis lindra smärtan
I många länder har cannabis i spray- eller tablettform ordinerats under lång tid till smärtpatienter som inte svarar på traditionell smärtbehandling. För svenska patienter med är det fortfarande en utmaning att få tag på medicineringen.
Ett kulturarvsår för invånarna i Hallands län
Kulturarvet är viktigt för oss och en betydande del av arbetet med att bevara och tillgängliggöra det utförs av frivilliga, skriver riksantikvarie Lars Amréus och Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet. Debatt 26/4.
Strindberg all inclusive - en tung stund i Gävle Teater
AB Kultur såg ett strindbergskt maratonlopp på Gävle Teater när Svenska Teatern gästspelade med "Gifta". Att under en och en halv timme befinna sig i Strindbergs värld, där kvinnan inte är en människa utan ett manligt problem, det är tungt.