Svenska

Entreprenören har uppförsbacke i rättsprocessen

Det svenska juridiska ramverket missgynnar kapitalsvaga uppfinnare, universitetsforskare och start-up-företag. När patenttvister uppstår och parterna tvingas processa, då kan kapitalstarka parter välja att förhala rättegången. Detta gynnar dem, Peter A Jörgensen, tidigare bland annat teknisk attach i Kalifornien.

Norges centralbank hyllar torsken i ny video

Precis som Sverige genomför Norge ett sedelbyte. För att uppmärksamma norrmännen om de nya sedlarna har Norges Bank, motsvarande svenska Riksbanken, gjort en musikvideo med sjungande fiskare i gula galonbyxor och gul sydväst.
Läs mer om Norge, Riksbanken och Sverige.
Kristianstad svenska mästare igen
Sävehofs dominans på damsidan bröts. Kristianstadsherrarna har dock inga sådana planer. För tredje året i följd vann (31–25) skåningarna SM-finalen mot Alingsås. – Det känns fantastiskt, säger målvakten Nebojsa Simic.
Läs mer om Nebojsa Simic och SM-finalen.
Annika Sörenstam indragen i storbråk
Ett stort ordbråk gällande sexism har blossat upp mellan det förra PGA-proffset Fred Funk och USA Todays krönikör Christine Brennan. Och mitt i bråket står den svenska golflegendaren Annika Sörenstam. – Hon kan aldrig försvara det hon har sagt om mig och Annika, säger Funk till Morning Read.

Höör är svenska mästare

Sävehof var på jakt efter sitt nionde raka SM-guld.Men H65 Höör svarade för en jätteskräll i finalen och vann SM-guldet.
Läs mer om SM-guld.Men och SM-guldet.
Höör är svenska mästare
Sävehof var på jakt efter sitt nionde raka SM-guld.Men H65 Höör svarade för en jätteskräll i finalen och vann SM-guldet.
Läs mer om SM-guld.Men och SM-guldet.
Chocken: Karriären är över – vid seger
Svenska superstjärnan kan göra sina sista starter i Elitloppet
Läs mer om Elitloppet.
Zara Larssons oro – efter terrordådet
Minst 22 människor dog i terrorattacken i Manchester.Nu berättar svenska artisten Zara Larsson om sin oro efter attentatet.– Det är fruktansvärt. Jag tänker på det där jättemycket, säger artisten i podacsten Sanningens mammor.
Läs mer om Manchester.Nu och Zara Larsson.
I medieflödet: De marscherar mot försvaret
Fredsvänstern är på marsch igen, inte mot ryska krigsövningar utan mot det svenska försvaret. Moderater mot Ungern och ÖB-stöd för Nato är andra ämnen i veckans utrikes- och säkerhetspolitiska medieflöde.
Läs mer om Nato, Ungern och ÖB-stöd.
Miljonuppgörelse i Spotify-tvist
Spotify har nått en uppgörelse med flera låtskrivare som stämt den svenska musiktjänsten för upphovsrättsintrång. Enligt Billboard är uppgörelsen viktig då rättstvisten hade kunnat innebära komplikationer i samband med Spotifys stundande börsnotering.
Läs mer om Spotify-tvist.
Hade vi varit i Daraa hade jag skurit halsen av dig
När Ahmed Abbas undervisade nyanlända syriska flyktingarmötte han hat. Flera elever stödde terrorgrupper. Hatet mot shiamuslimer är en central del av ideologin bakom sunnimuslimska terrorgrupper som IS. I höstas tog IS på sig en brandattack mot en shialokal i Malmö. DN kan berätta om hur svallvågor från de blodiga konflikterna i Mellanöstern når även till svenska orter.
Läs mer om Daraa, Malmö och Mellanöstern.
Vi måste få ha skolavslutningarna i kyrkan – men utan nationalsången
Vi måste vårda våra svenska traditioner:Att fira skolavslutningen i kyrkan.Och att inte sjunga nationalsången.
Nytt guldregn över Skåne – 23 miljonvinster bara i år
Det regnar miljoner över Sydsverige just nu.På lördagskvällen fick Skåne en ny miljonvinst efter ett lyckat spel på Eurojackpot.– Det är den 23:e för året, säger Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska Spel.
Svensken som hittade nyckeln till hieroglyferna
Med upptäckten av Rosettastenen 1799 uppstod möjligheten att lösa hieroglyfernas gåta – bara någon först kunde tyda de okända tecken som utgjorde länken mellan fornegyptiskan och koptiskan. En ny bok presenterar det svenska språksnillet som lyckades med detta.
Läs mer om Rosettastenen.
Syskonen Tollbring vill avsluta med guld
Det är första gången de spelar SM-final vid samma tillfälle. Syskonen Cassandra och Jerry Tollbring kan avsluta sina svenska karriärer med att bli mästare för H65 Höör och Kristianstad i Malmö arena. – Samtidigt som det är vad vi hoppats på i flera år är det lite tråkigt att det är sista matchen med gänget.
Anna Ankas hämnd på Paul med unge älskaren
Anna Ankas vårdnadstvist med exmaken Paul Anka dras till rättegång - men privat njuter hon av sitt nya liv med unga kärleken. På sociala medier visar hon stolt upp halvnakna bilder på sin unga, svenska pojkvän. – Jag är trött på de gamla männen så jag får gå på de unga killarna, säger Anna Anka.
Läs mer om Anna Anka, Paul och Paul Anka.
Tutu: Sverige, välj fred – stoppa vapenexporten
Om Sveriges stöd till demokrati och fred ska vara trovärdigt måste Sverige sluta beväpna odemokratiska regimer. Jag väntar – tillsammans med många andra – på den svenska regeringens besked, skriver ärkebiskop Desmond Tutu.
Läs mer om Desmond Tutu och Sverige.
Uppror efter Nordeas hot om att flytta utomlands
Nordea hotar med att flytta utomlands för att slippa betala en höjd resolutionsskatt.Det har fått organisationen Skiftet att göra uppror och med en kampanj ska de svenska storbankerna tvingas kvar i Sverige.Lämnar ni Sverige, så lämnar vi er, är budskapet, enligt Svenska Dagbladet.
Niklas Orrenius: Svenska shiamuslimer hotas från två håll
Människor som konfronteras med något graverande de sagt eller gjort slingrar sig ofta. Därför var det på ett sätt befriande att i tisdags tala med den shiahatande sunnimuslimske Stockholmspredikanten Abdul-Wadud Frank.
En laglös djungel – andrahandsuthyrning i storstäderna
Förre hyresgästbasen Barbro Engman är ordförande i andrahandsuthyraren Samtrygg där bostäder hyrs ut för mer än tre gånger en normalhyra. Det är en bra illustration på den svenska bostadsmarknadens faktiska och moraliska haveri.
Läs mer om Barbro Engman och Samtrygg.
Ny mätning: Bottenlågt förtroende för Postnord
Förtroendet för Postnord har nått nya bottennivåer, enligt en undersökning.Endast en av sex svenskar har förtroende för posten.Men Postnord ser ljust på framtiden:– Vi är definitivt på rätt väg men man kan alltid bli bättre, säger Sverigechefen Anders Holm enligt Svenska Dagbladet.
Läs mer om Postnord och Svenska Dagbladet.
Så formade frikyrkorna det svenska kulturlivet
En ny bok visar hur den svenska väckelserörelsen går hand i hand med en folklig, demokratisk kultursyn. Joel Halldorf njuter av en bok som visar en annan sida av det moderna projektet.
Kongo motsätter sig utredning om morden
Regeringen i Kongo-Kinshasa motsätter sig en internationell utredning av morden på den svenska FN-experten Zaida Cataln och hennes kollega Michael Sharp, meddelar landets utrikesminister enligt Reuters.
Kongo vill inte ha internationell utredning av mordet på Cataln
Regeringen i Kongo-Kinshasa motsätter sig en internationell utredning av morden på den svenska FN-experten Zaida Cataln och hennes kollega Michael Sharp, meddelar landets utrikesminister enligt Reuters.
Tre svenska pallplatser i världscuppremiär
Sprintfinalen i finska Lojo, årets första individuella världscuplopp i orientering, slutade med tre svenska pallplatser. Tove Alexandersson, tvåfaldig guldmedaljör i fjolårets VM, blev tvåa i damernas tävling. Landslagskompisen Lina Strand sprang in på tredje plats. I herrarnas tävling blev Emil Svensk trea.
Läs mer om Emil Svensk och Lojo.