Svenska

Därför nobbade Hollywoodfrun TV4

Svenska Hollywoodfruar-profilen Gunilla Persson vill hjälpa sin dotter att slå igenom som sångerska.Men när dottern erbjöds vara med i TV4:s Talang så tackade familjen nej, skriver Hänt.– Vi pratade mycket med TV4 fram och tillbaka, säger Gunilla Persson till sajten.

En miljon kunder hotar lämna Nordea: Ser illa ut

Över en miljon svenska kunder överväger att lämna Nordea sedan storbanken beslutat att flytta huvudkontoret till Finland, visar en ny undersökning. – Det här ser väldigt illa ut. Det kommer kosta dem, säger Joakim Bornold, Sparekonom på Nordnet.
Sanningen bakom Alicia Vikanders superkropp
Alicia Vikander spelar Lara Croft i nya Tomb Raider. Men för att spela rollen tvingades Vikander träna sig till en riktig superkropp - något hon gjorde med hjälp av svenska tränaren Magnus Lygdbäck.– Tuffast för henne var när jag tvingade henne att ta en vilodag, säger Magnus Lygdbäck i en intervju med tidningen Må bra.
Läs mer om Lara Croft, Tomb Raider och Vikander.
Undersökning visar: En miljon svenskar flyr Nordea
Här är Nordeas nästa bakslag:Över en miljon svenska privatkunder överväger att lämna banken, enligt Svenska Dagbladet – som har låtit Inizio genomföra en undersökning.
Läs mer om Inizio, Nordea och Svenska Dagbladet.

Därför ska svenskar bry sig om tyska valet

DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund och tysk-svenska experterna Nina Röhlcke och Frederik Bombosch ger dig allt du behöver veta inför söndagens val i Tyskland.
Pixee, 27, från Gävle har opererat sig 200 gånger
Hon vill se ut som en seriefigur – så hon opererade bort sex revben. Svenska Pixee Fox pratar om sina många skönhetsingrepp i en intervju i brittisk morgon-tv.
Läs mer om Gävle.
Ikonens nytändning – slutade med mediciner och alkohol
Mika Kohonen är en ikon inom innebandyn, finländaren debuterade i Svenska superligan redan 2000. Samma år föddes två av hans lagkamrater i FC Helsingborg. – Det ska bli jättekul att tävla mot de yngre ett tag till, säger 40-åringen som kommer bättre förberedd till årets säsong än vad varit fallet se senaste åren.
Läs mer om Svenska.
AIK-spelaren gjorde 50 mål: Inte speciellt nöjd
Andreas Stefansson gjorde 50 mål under sin första säsong i Svenska superligan i innebandy. – Utifrån såg det säkert bra ut, men med egna mått var jag inte speciellt nöjd, säger AIK:s isländske anfallsspelare.
Läs mer om Svenska.
Svenska saknas efter orkanen Marias framfart
En svensk familj har försökt få kontakt med sin mamma på ö-nationen Dominika efter orkanen Marias framfart.– Dygnen går, man börjar bli orolig, säger dottern i en intervju med TT.
Läs mer om Dominika.
Svenska saknad i orkandrabbade Dominica
En svensk familj har förgäves försökt få kontakt med sin mamma sedan orkanen Maria orsakade förödelse i ö-nationen Dominica. Kommunikationerna med landet är utslagna. – Dygnen går, man börjar bli orolig, säger dottern.
Läs mer om Dominica och Maria.
Europaäventyret över för BC Luleå
BC Luleås Europaäventyr blev kortvarigt. Det svenska mästarlaget åkte ut mot Antwerpen.
Läs mer om Antwerpen.
Svenska saknad i orkandrabbade Dominica
En svensk familj har förgäves försökt få kontakt med sin mamma sedan orkanen Maria orsakade förödelse i ö-nationen Dominica. Kommunikationerna med landet är utslagna. – Dygnen går, man börjar bli orolig, säger dottern.
Läs mer om Dominica och Maria.
Kyrkochef fälld för barnsexbrott
Den man med chefsbefattning inom Svenska kyrkan i Växjö stift som stått åtalad för barnpornografibrott och olika former av sexuellt utnyttjande av barn fälldes på torsdagen på alla punkter.Mannen dömdes till ett och ett halvt år fängelse.
Läs mer om Svenska och Växjö.
Här övar amerikansk marinkår mot svenska amfibiesoldater
Den amerikanska marinkåren deltar i den svenska militärövningen Aurora. Soldaterna är stationerade i Norge och deras förband kunde under kalla kriget ingripa i Sverige vid ett sovjetiskt angrepp. Då var detta hemligt, men nu talas det öppet om hjälp från USA.
Läs mer om Aurora, Norge, Sverige och USA.
Stoppa det sexuella våldet i krigets Kongo-Kinshasa
Hon fängslades för sin kamp för flickors och kvinnors rättigheter. I år får kongolesiska Gg Katana Bukuru den svenska regeringens Per Anger-pris. Trots att hon tvingats i exil och lever under dödshot fortsätter hon sitt ihärdiga arbete mot sexuellt våld och brott mot mänskliga rättigheter, skriver Lena Ag och Ingrid Lomfors.
Hon blev symbolen för allt som var dåligt
En knapp månad har gått sedan Anna Kinberg Batra tvingades bort som Moderaternas partiledare.– Många av påhoppen hade inte skett ifall hon varit man, det är jag övertygad om, säger David Batra till Svenska Dagbladet.
Tom Hanks är klar för En man som heter Ove
Tom Hanks kommer att vara med i Hollywood-varianten av En man som heter Ove, skriver Hollywoodreporter.Superstjärnan är en av skådespelarna som är klara, samtidigt som han ska producera filmen med bland annat den svenska filmregissören Fredrik Wikström, skriver Hollywoodreporter.–Att göra den här filmen med några av världens bästa och respekterade skådespelare ger historien en ny möjlighet att beröra tittare, säger Fredrik Wikström i ett uttalande.
IS huvudstad Raqqa kan vara nära att falla
MAGDA GADS DAGBOK från Raqqa. Magda Gad har som första svenska journalist lyckats ta sig till Raqqa i Syrien.
Läs mer om Raqqa och Syrien.
Allvarligt att etablissemanget inte tar till sig fakta
SLUTREPLIK DN Debatt 12/9. Reaktionerna på vår debattartikel visar med önskvärd tydlighet att etablissemanget inom näringsliv och en stor del av den svenska skogsforskareliten inte har tagit till sig något av den faktasammanställning och syntes som presenterades i EASAC-rapporten, skriver Anders Lindroth och Christina Moberg.
Läs mer om Christina Moberg.
Alarmismen ett större hot än miljösituationen
Att beskriva Norrlands kust som giftkusten i olika sammanhang är en överdriven bild och ett hot mot samhällsutvecklingen i denna landsända, skriver Magnus Karlsson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, i en slutreplik.
Quiz: Kan du dina svenskar på film?
Bioaktuella Kingsman: The golden circle är inte den första film där någon utan förvarning ska föreställa vara svensk. Hur väl kan du dina svenska cameos? Testa dig själv i DN:s filmquiz.
Passa på att njuta – han är en superback
Rasmus Dahlin presenterade sig redan i fjol.Nu är det Adam Boqvists tur.I kväll får den 17-årige backen debutera i SHL när Brynäs möter HV 71.Vi ska passa på att njuta av dessa svenska superbackar som förväntas gå etta och tvåa i NHL-draften nästa år.
Läs mer om SHL.
Skolverket utvecklar digitala prov
Nästa höst är det dags för de första nationella proven i digital form. Då ska eleverna i årskurs nio och på gymnasiet i ett första steg, skriva uppsatsdelarna i svenska, svenska som andraspråk och engelska på dator, enligt den proposition som regeringen nyligen överlämnade till riksdagen.
SJ gör jätteaffär – blir snabbast i Sverige
Nu ska det äntligen bli rejäl fart på de svenska tågen.SJ gör en jätteaffär och beställer 30 nya supersnabba tåg.Det är den största tåginvesteringen som gjorts på över 30 år.
Läs mer om Sverige.
Nya Volvo XC40 är officiell – bilder, fakta och svenska priser
Ni som vill beställa en ny Volvo XC40 kan springa ner till den lokala Volvohandlaren direkt. Orderböckerna är öppna och i november startar tillverkningen i Gent, Belgien. Har ni riktigt brått går det planera er XC40 på Bygg-din-Volvo på Volvo Cars hemsida. Gamla generationen Volvo XC60 avslutas och får ge plats till helt nya plattformen CMA – som blir den tekniska plattformen för alla mindre Volvomodeller, även de helt elektriska. Helt nytt är också prenumerationstjänsten Care by Volvo med en fast månadsavgift och möjlighet att välja till olika tjänster (klicka för att läsa mer). CMA-pla