Svenska

Nya uppropet – från de kvinnliga skådespelarna

Först protesterade delar av den svenska skådespelareliten på röda mattan.Väl i sändning klev ett 50-tal kvinnliga skådespelare upp på scenen och genomförde en aktion för #tystnadtagning.–Nu tar vi det här steget tillsammans, för de som har gått före och för de som kommer efter, berättade Mia Skäringer från scenen.Efter galan publicerade skådespelarna den tredje delen i sitt upprop #tystnadtagning i Svenska dagbladet, där de riktar hård kritik mot SVT och Svenska Filminstitutet.

Helena Lindblad: Guldpalmsvinnare – men inte god nog åt Guldbaggejuryn

Det exceptionella svenska filmåret 2017, med stenhård konkurrens mellan ovanligt många starka filmer som också många fått bra publiksiffror, slutade stilenligt med en bomb.
Läs mer om Guldbaggejuryn.
Stora hyllningen till bäste vännen
Under 2017 förlorade svenska filmbranschen många stora namn.Helena Bergström presenterade inslaget där man uppmärksammade stjärnorna som dött det gångna året – däribland nära vännen Rikard Wolff.– Jag förlorade min bästa vän, sa hon på Guldbaggegalan.
Läs mer om Guldbaggegalan och Rikard Wolff.
Kommun avvecklar franskan i alla sina högstadieskolor
DN DEBATT 23/1. Andelen elever som läser andra främmande språk än engelska i svenska skolor minskar i allt snabbare takt. Kristianstads kommun beslöt nyligen att helt avveckla franskan i kommunens samtliga högstadieskolor. Vi har länge varnat för utvecklingen och för att vända den behöver vi nu göra något radikalt annorlunda, skriver Åsa Fahln, Lärarnas Riksförbund.
Läs mer om Åsa Fahln.

En spottloska i ansiktet på den svenska regeringen

Den svenske förläggaren Gui Minhai ska åter ha blivit bortförd av kinesisk polis.Ulrika Kärnborg uppmanar utrikesdepartementet att kräva att han omedelbart friges.
Läs mer om Gui Minhai.
Politiskt mod krävs för att bryta ojämlikheten
REPLIK DN Debatt 17/1. Det som är viktigt med SNS rapport är att man inte nöjer sig med att iaktta och beskriva denna utveckling mot ökade klyftor utan faktiskt vågar föreslå åtgärder som skulle kunna bryta den. Det är nu dags för svenska politiker att visa mod och bryta en utveckling som ofelbart leder till ett ojämlikare, ineffektivare och mer segregerat och konfliktfyllt Sverige, skriver Per Sundgren och Daniel Suhonen.
Zlatan på listan över Sveriges yngsta miljardärer
Den yngre skalan av Sveriges rikaste miljardärer växer snabbt. Veckans affärer listar 18 svenska miljardärer under 40.
Ni tror på seger – men sista ordet är inte sagt
Havsluft och strandpromenader.Det ska göra Bold Eagle till vinnare i årets viktigaste lopp.- Ni tror att ni kommer vinna med Propulsion eller Readly Express. Men sista ordet är inte sagt, hälsar superstjärnans tränare Sebastien Guarato svenska travfans inför Prix d Amerique.
Nobbar nytt bud på flera miljoner
Belgiska Zulte Waregem är ute efter Jon Gudni Fjoluson.Men enligt SportExpressens uppgifter vill IFK Norrköping inte sälja sin isländske mittback - och har nobbat ett andra bud på drygt fem miljoner svenska kronor.Därmed ser Fjoluson ut att bli kvar i Norrköping
Bokrecension: Jen Bervin i poetisk dialog med Shakespeare
Att försöka överföra Jen Bervins bok Nets till svenska är en bragd, även om det bara lyckas halvvägs, skriver Anna Hallberg om diktsamlingen Nät.
Läs mer om Anna Hallberg, Nät och Shakespeare.
Köpfesten fortsätter – här är miljardärernas nya klipp
Börsfesten avskräcker inte de svenska aktiemiljardärerna. Det visar ny statistik från ägartjänsten Holding. Finansnestorn Gustaf Douglas tror på krisstämplade HM medan Eva Qviberg, gift med finansmannen, Mats Qviberg, har handlat aktier i fastighetsbolaget Wihlborgs.
Läs mer om Eva Qviberg och Holding.
SvD visar höjdpunkter från OS: Förstklassigt
Vinter-OS i Sydkorea blir en höjdare på SvD.se. Tack vare ett samarbete mellan Discovery Networks och Schibsted kommer Svenska Dagbladet och Aftonbladet kunna visa höjdpunkter från tv-sändningar samt intervjuer. – Vi vet av erfarenhet att SvD:s läsare är intresserade av de stora och viktiga idrottsevenemangen, säger Fredric Karn, SvD:s chefredaktör.
M-politiker: Kommuner undergräver asylbeslut
Kommuner undergräver asylbeslut och ger ekonomiskt bistånd till illegala immigranter.Det skriver M-politikerna Anna König Jerlmyr och Torbjörn Tegnhammar, på Svenska Dagbladets debattsida.
Svenskarna fortsatt skeptiska till Trump – men SD-väljare avviker
Sverige är ett av de länder i världen där befolkningen ser mest kritiskt på president Trump. En mätning från DN/Ipsos visar att den svenska misstron fortsätter att vara djup. 82 procent anser att Donald Trump är negativ för freden och säkerheten. Sverigedemokraternas väljare avviker som mer positiva.
Läs mer om Donald Trump, SD-väljare och Trump.
Det svenska modeundret finns inte längre
Modebranschen befinner sig i en brytningstid. Kunderna bryr sig mindre om varumärken och e-handeln stjälper gamla affärsmodeller. – Konkurrensen har hårdnat och digitaliseringen har lett till att modeaktörerna tvingats vänja sig vid lägre marginaler än tidigare, säger Maria Sandow på Svensk Handel Stil.
Prinsparet semestrar i Sydafrika – mötte svensk landslagstalang
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia befinner sig på en privat resa i Sydafrika.Bland annat passade paret på att se det svenska landslagets träningsmatch mot Sydafrika.Men lite arbete blir det ändå, åtminstone för prinsessan Sofia.– Prinsessan Sofia har ju ett engagemang i Project Playground så det kommer även vara arbete kring den organisation, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.
Lindelöw felfri – Fredricson strulade
Douglas Lindelöw och vapendragaren Zacramento slutade på en sjätteplats i världscuphoppningen i Leipzig. Det svenska ekipaget stod för två felfria rundor, men fem lika felfria ekipage var snabbare rent tidsmässigt. Christian Ahlmann från Tyskland var snabbast och tog hem segern.
Fridolin håller med: Skolan är ojämlik
Flera forskare har i en debattartikel riktat hård kritik mot det svenska skolsystemet. Och utbildningsminister Gustav Fridolin håller med om stora delar av kritiken.– Vi måste återbygga jämlikheten i systemet, det vi brukade vara allra bäst på i Sverige.
Läs mer om Gustav Fridolin och Sverige.
Svenska företagen som trotsar negativa trenden
Konsumtionen av kläder påverkar vårt klimat hårt, enligt Naturvårdsverket.Samtidigt går hållsbarhetsarbetet trögt.Men det finns företag som sticker ut från mängden på ett positivt sätt – som svenska Haglöfs:– Då har de det ändå extra svårt eftersom de har problematiska kemikalier i sina kläder, säger Natasja Börjeson vid institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.
Journalistkåren har förtigit mäns våld mot kvinnor
Den feministiska rörelsen och forskningen har under de senaste tjugo åren försökt förmedla kunskaper om kvinnors våldsutsatthet till media och till politiker. Men centrala delar av den svenska journalistkåren har varit en av de starkaste krafterna för att budskapet inte ska gå fram, skriver forskarna Eva Lundgren och Jenny Westerstrand.
Kalla tvåa i OS-genrepet
De svenska damerna visar fin form inför OS. Charlotte Kalla slutade tvåa och Ebba Andersson femma när finländskan Krista Pärmäkoski vann tiokilometersloppet i Planica.
Felsök i utbildningsfabriken: Katastrof för studenterna
Få undervisningstimmar, toppstudenter som inte håller måttet och en finansieringsmodell där skolorna får mindre pengar ju bättre det går för svenska företag. Hur kunde det bli resultatet av målet att göra Sverige till en ledande kunskapsnation? SvD:s Cecilia Garme hittar ett svar på det amerikanska toppuniversitetet Stanford.
Läs mer om Stanford och Sverige.
Svensk kritik mot Johaug-beslutet
PLANICA. Uppgifterna om att Norges skidförbund betalat Therese Johaugs juridiska kostnader på 3,5 miljoner får de svenska stjärnorna att reagera.– Det ger ju tokiga vibbar. Det blir fel åt båda håll, säger Calle Halfvarsson.