Svenska

Utefika får oss att öppna plånboken

Den svenska ekonomin går som tåget och det märks även i svenskarnas restaurangvanor, inte minst inom kafnäringen. På tio år har kafernas försäljning ökat kraftigt.

John McEnroe säljer lyxhuset för 91 miljoner

Björn Borgs stora rival, John McEnroe, har sålt sitt lyxhus i New York.Och även om den förra tennisstjärnan gjorde en stor vinst på försäljningen så blev det tre miljoner dollar mindre än vad han först krävde för huset.Lyxvillan såldes för drygt 91 miljoner svenska kronor.
Läs mer om John McEnroe och New York.Och.
Nytt svenskt rekord av Bahta i Monaco
8.37.50. Så lyder det nya svenska rekordet på 3 000 meter. Meraf Bahta slog till med ett riktigt drömlopp i fredagens Diamond League och pytsade till det gamla svenska rekordet med nästan sex sekunder.
Läs mer om Bahta, Diamond League och Monaco.
Nu behövs en koordinator för cybersäkerheten
Vem har ansvar för den svenska informationssäkerheten? Trots 22 år av utredningar finns inget tydligt svar. Nu måste regeringen tillsätta en cybersäkerhetskoordinator, skriver Lars Nicander, chef för Cats, Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.
Läs mer om Centrum och Försvarshögskolan.

Anders Sännås Lundqvist: Det fanns liksom ingen tvekan

Deventer. Mötet med Ryssland hade stämpeln vinna eller försvinna. Det fanns inte utrymme för en förlust om den svenska EM-sagan skulle leva vidare. Men laget klev ut på Stadion De Adelaarhorst i Deventer och gjorde jobbet. Det fanns liksom ingen tvekan.
Hon sa: Jag kan inte spela
DEVENTER/STOCKHOLM. Stina Blackstenius noterades i kväll för sitt första EM-mål i karriären.Glädjen blev dock kortvarig för den svenska landslagsstjärnan som byttes ut skadad.Det efter att ha fått en smäll mot huvudet och nu kan resten av EM vara i fara.– Just nu vet jag inte hur Stina mår. Hon kanske fick en hjärnskakning, hon sa bara att jag kan inte spela.
Läs mer om EM-mål och Stina.
Getingbetyg: Så bra var Sverige mot Ryssland
DEVENTER. Sverige hade inga problem med att besegra Ryssland.Segern med 2–0 innebär att svenskorna tog ett stort steg mot en kvartsfinal.Men först återstår den sista gruppmatchen – mot Italien på tisdag.Senare i kväll, 20.45, möter just italienskorna Tyskland.Här är betygen på de svenska spelarna.
Larsson vidare i dubbeln – svenskmöte väntar
Först utslagen – sedan vidare. Sveriges högst rankade tennisspelare Johanna Larsson besegrades i Gstaads singelturnering, men vann i dubbeln. Där väntar en annan svenska.
Läs mer om Johanna Larsson.
Historiskt mål av Lotta Schelin
Lotta Schelin gick med sitt 1–0-mål mot Ryssland upp som bästa svenska målskytt i EM-sammanhang genom tiderna.
Trailer i lågor vid svenska tullkontoret
En trailer stod på fredagen i lågor vid det svenska tullkontoret i Svinesund.Det är oklart varför det har börjat brinna.– Det var en hög rökpelare som syntes på långt håll, berättar vittnet Daniel Hallberg.
Stenson rånad mitt under British Open
Henrik Stenson gick in i årets British Open som regerande mästare.Och efter tävlingens första dag fanns han med i toppen efter att ha gått ett under par.Nu kommer uppgifter om att den svenska stjärnans hem ska blivit utsatt för inbrott.Det under gårdagens inledande dag på Birkdale - och allt han lämnat i huset ska ha förlorats.
Läs mer om Birkdale och British Open.
Audi ska också uppdatera dieselmotorer för att sänka utsläppen – 850.000 bilar omfattas
Tidigare i veckan kom beskedet att Mercedes ska uppdatera tre miljoner dieselbilar för att sänka utsläppen. Daimlerkoncernen vägrar kalla det för en återkallelse utan hävdar istället att det handlar om en frivillig serviceåtgärd. Nu ska också Audi köra igång en uppdatering av totalt 850.000 dieselbilar. Även här ska mjukvaran uppdateras för att sänka utsläppsnivåerna vid verklig körning och inte bara i testlabbet. Svenska Audi har ännu inga uppgifter om hur många bilar som omfattas. Bilarna som ska uppdateras har V6- eller V8-dieselmotorer. Även Porsche- och Volkswagenägare
UD bekräftar: Svensk död i skalvet
En svensk har avlidit på Kos i samband med jordskalvet som drabbat Grekland. Det bekräftar svenska UD för TT. Den avlidne är en svensk man i 20-årsåldern, hemmahörande i Mellansverige. Anhöriga är underrättade.
Läs mer om Grekland och Mellansverige.
Larsson utslagen av dubbelpartnern
Johanna Larsson är utslagen ur WTA-tävlingen i Gstaad, Schweiz. Den svenska tennisettan förlorade mot nederländskan Kiki Bertens – som också är Larssons dubbelpartner.
Läs mer om Gstaad och Schweiz.
Vill du bli musikskribent i SvD?
Svenska Dagbladet stärker musikbevakningen och söker därför en ny musikskribent. Är det du?
Läs mer om SvD.
Fischer: Övertygad att vi kommer göra mål
I fyra mästerskap i rad har Nilla Fischer varit den som satt det första svenska målet. I kväll kan hon utöka sviten, när Sverige ställs mot Ryssland i fotbolls-EM. – Ja tack om jag får göra det, men så länge vi gör mål så är det verkligen skit samma, säger mittbacken.
Läs mer om Nilla Fischer, Ryssland och Sverige.
Lämnar EM efter dödsfall i familjen
ARNHEM. Presschef Emelie Ölander har lämnat den svenska landslagstruppen mitt under pågående EM på grund av dödsfall i familjen.Fredrik Madestam tar tills vidare över Ölanders roll som presschef.Det meddelar det Svenska fotbollförbundet.– Det här har påverkat Emelie på ett sätt vi naturligtvis tar djupaste hänsyn till.
Läs mer om Emelie och Svenska.
Mini-Ronaldinho till allsvenska laget
Alexander Jakobsen är på väg tillbaka till den svenska fotbollen.Det rapporterar danska BT.
Militära fordonregistret lämnades till utlandet
Hela det svenska militära fordonregistret fanns med i den information som skickats från Transportstyrelsen till tekniker i utlandet, skriver SVT.– Det här är verkligen en sorglig och djupt allvarlig nyhet, det bekräftar de farhågor som funnits, säger Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott, till SVT.
Nu byggs den nya svenska sportbilen Indigo 3000R
I juni presenterade Von Braun Sports Cars sin nya sportbil Indigo 3000R.Nu har produktionen inletts och de första tio exemplaren ska levereras vid årsskiftet.
Läs mer om Indigo.
Svenska stjärnan i tårar efter frågan
ARNHEM. Kosovare Asllani är en av de stora stjärnorna i det svenska EM-laget.I en känslosam intervju med TV4 berättar hon om känslan att få ta på sig den blågula tröjan.– Jag älskar Sverige och min familj. Jag är superglad över att de tog sig hit så att jag fick födas här, säger Asllani.
Läs mer om Asllani, EM-laget.I, Sverige och TV4.
12 svenska öar du måste besöka innan du dör
SEMESTER I SVERIGE. Vad är det med öar som gör att vi så ofta söker oss till de där avgränsade platserna i havet eller de stora insjöarna? Kanske signalerar de äventyr, eller avskildhet från en stökig värld. Hursomhelst är det något speciellt med dem. Sveriges långa kuster och många insjöar erbjuder dessutom möjlighet att öluffa här hemma likaväl som utomlands. För det vimlar verkligen av intressanta, rogivande och vackra öar inom vårt lands gränser. Här är våra favoriter. Text: Martin Svensson. Foto: Sevda Svensson
Så dåligt förberedd är din kommun på klimatförändringarna – hela listan
Värmeböljor och översvämningar väntar i framtidens Sverige i spåren av klimatförändringarna. Men långt ifrån alla kommuner är förberedda. Uppsala är bäst i Sverige på klimatanpassning, visar en ny kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring. Här är hela listan – hur väl förberedd är din kommun?
Läs mer om Svensk Försäkring och Sverige.
Svenska stridspiloters adresser hotade i läckan
Precis allt har läckt. Det är vad som framkommer i Säpos förundersökning om skandal-läckan hos Transportstyrelsen. Nu visar det sig också att hemadresser till svenska stridspiloter med civila flygcertifikat är i händerna på utländska företag.– Vid en invasion slår man naturligtvis ut piloterna först och utan piloter har vi i princip inget Flygvapen, säger tidigare Gripen-piloten Mikael Grev.
JUST NU: Fiasko för Norge i EM
ARNHEM. Norge med svenska förbundskaptenen Martin Sjögren är på väg mot ett jättefiasko i fotbolls-EM.EM-finalisten från 2013 föll mot Belgien med 2-0 – och är nu en hårsmån från att åka ut ur gruppspelet.
Läs mer om Belgien, Martin Sjögren och Norge.