Svenska

1300 kvinnliga politiker i upprop mot sexövergrepp

Kvinnor i flera branscher har de senaste veckorna i spåren av #metoo berättat om sexuella trakasserier och övergrepp de varit med om. Nu har fler än 1.300 kvinnliga politiker ställt sig bakom ett upprop i Svenska dagbladet mot sexuella övergrepp trakasserier inom politiken.
Läs mer om Svenska.

Finland kan rädda svenska lärarbristen

Räddningen på den svenska lärarbristen kan finnas i Finland. Flera svenska kommuner åker till Åbo för att försöka locka till sig nyexaminerade lärare, skriver Yle.
Läs mer om Finland, Yle och Åbo.
Vittne: Han hotade att döda mig om jag inte kom
Över 1 000 svenska kvinnliga politiker har skrivit på uppropet mot sexuella övergrepp inom politiken. SvD publicerar här ett urval av 250 berättelser och vittnesmål.
Olagligt för Ingves att kika på din förmögenhet
Riksbanken bryter mot lagen om den verkställer planerna på att samla in uppgifter om enskilda hushålls skulder och tillgångar. Det menar Datainspektionen. Svenska Bankföreningen kräver nu att Riksbanken avstår från att samla in uppgifter utan politikernas godkännande.
Läs mer om Datainspektionen och Riksbanken.

Glöm Italien-matchen – Zlatans bragd större

Zlatan Ibrahimovic har precis stått för en större bragd än svenska landslaget gjorde på San Siro.Andreas Granqvist och gänget var fantastiska – men mänskliga. Zlatan, han är något helt annat.
Rikard Wolffs roller som svenska folket minns
Rikard Wolff blev bara 59 år.Idag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla, står det i en bild på skådespelarens Instagram.Här några av den älskade profilens mest minnesvärda roller på scen, i film och på tv.
Läs mer om Instagram.Här och Rikard.
Evry rustar med två digitalgeneraler – här är veckans chefsnytt
Evry digitalbyrårustar i Stockholm, medan Accenture och svenska Clavister plockar in tunga namn.
Läs mer om Accenture, Clavister och Stockholm.
En profetisk psalm i apokalypsens tid
Mattias Andersson fortsätter utforska den svenska mentaliteten och tidens tillstånd.Maria Edström påminns om att det grekiska ordet för uppenbarelse är – apokalyps.
Evry rustar med två digitalgeneraler – här är veckans chefsnytt
Evry digitalbyrårustar i Stockholm, medan Accenture och svenska Clavister plockar in tunga namn.
Läs mer om Accenture, Clavister och Stockholm.
Elitelever i skatteparadis 2025 – om L styr Sverige
Hur skulle det svenska samhället förändras om Jan Björklund vore statsminister? Välkommen på en fiktiv berättelse om skatteparadis och nya kärnkraftverk byggd på Liberalernas partiprogram.
Läs mer om Jan Björklund och Sverige.
Nya Nissan Leaf största elbilsnyheten på mässan
Nissan avtäckte sin nya elbilsmodell Leaf på bilmässan eCar Expo i Stockholm.Det var den stora bilnyheten på mässan vid Nacka strand utanför Stockholm.Nya Leaf kommer att kosta cirka 375000 kronor när den står hos svenska handlare i början på nästa år.
Vet du varför berömda svenska älgen är vit?
Nutidstest: Hur mycket minns du av veckans nyhetshändelser? Sätt dig själv på prov i SvD:s quiz.
Svenska forskare: Hundägare lever längre
Hundägare? Då är det hög tid att börja pensionsspara. En ny svensk studie slår nämligen fast att hundägare lever längre än personer som inte bor med människans bästa vän. – Ett mycket intressant fynd i vår studie var att resultaten var tydligast i ensamhushåll, säger forskaren Mwenya Mubanga vid Uppsala universitet.
Läs mer om Mwenya Mubanga och Uppsala.
Nu kan du designa och beställa din egen elcykel på nätet
Svenska cykelmärket Monark möter nu upp el-trenden och lanserar en tjänst där du bygger din elcykel på nätet.
Läs mer om Monark.
Jag vågade aldrig berätta – då kanske jag inte skulle få sjunga mer
Sexuella övergrepp. Grov och uttalad sexism. En tystnadskultur som förhindrar konsekvenser. Nu berättar 1993 kvinnor om situationen i den svenska musikbranschen, i följderna av #metoo och #tystnadtagning: #närmusikentystnar.
Extremhögern spred falsk kampanj om svenska flaggan
En internetkampanj uppgav sig vilja byta ut svenska flaggans gula kors. Anledning skulle vara att den nuvarande kristna symbolen förtryckte andra religioner i Sverige. Men kampanjen var falsk och lanserad av nättroll från alt right-rörelsen, uppger BBC.
Läs mer om BBC och Sverige.
Black Friday fortsätter att växa – rekord väntas
Black Fridays betydelse för den svenska handeln blir allt större.Det visar en undersökning från Svensk handel.– Kampanjer och reor blir viktigare för att locka kunderna, säger organisationens chefsekonom Johan Davidson.
Läs mer om Johan Davidson och Svensk.
Charlotte Kalla vann premiären
Charlotte Kalla inledde skidsäsongen starkt. I den svenska premiären i Gällivare var stjärnan snabbast på den inledande distansen över fem kilometer i fri stil.
Läs mer om Gällivare.
Svenska skidstjärnan hoppar av - timmar före skidpremiären
GÄLLIVARE. Calle Halfvarsson står med i startlistan inför dagens premiärlopp i Gällivare.Men han kommer inte till start.Enligt sajten längd.se har stjärnan lämnat återbud.
Läs mer om Gällivare.Men.
Nordea till motattack efter klimatsågning
Nordea får näst sämst betyg när organisationen Fair Finance Guide granskar svenska bankers hållbarhetsarbete. Men nu slår Nordea tillbaka mot granskningen. – De har inte kapacitet att granska den svenska banksektorn, säger Sajsa Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.
Från schyssta till tyska villkor med S vid EU-rodret?
Mirakelkur mot populism eller recept på ökade slitningar inom unionen? Domen över den sociala pelaren var enig när Svensk Tidskrift anordnade seminarium: förslaget hotar både den svenska modellen och det europeiska samarbetet, skriver Säkerhetsrådets biträdande redaktör Erik Thyselius.
Läs mer om EU-rodret och Svensk Tidskrift.
Masslakt av svenska it-bolag när jättarna tar över
Molntjänsternas framväxt slår hårt mot den svenska it-branschen. En tredjedel av it-tjänsteleverantörerna riskerar att slås ut de närmaste två tre åren, säger Hans Werner på analysföretaget Radar.
Läs mer om Radar.
Masslakt av svenska it-bolag när jättarna tar över
Molntjänsternas framväxt slår hårt mot den svenska it-branschen. En tredjedel av it-tjänsteleverantörerna riskerar att slås ut de närmaste två tre åren, säger Hans Werner på analysföretaget Radar.
Läs mer om Radar.