Sverige

Löfven: Upp till presidenten att säga vad han vill

Efter de uttalanden som USA:s president Donald Trump gjort om situationen i Sverige efter det stora flyktingsmottagandet säger statsminister Stefan Löfven: – Det är upp till presidenten att säga vad han vill. Samtidigt säger han alla måste ta ansvar för att använda fakta på ett ansvarfullt sätt.
Förra ambassadören: Sverige borde klargöra fakta för USA
Det vore bra för Sverige att mer aktivt från officiellt håll sprida korrekta fakta om landet, säger Azita Raji, USA:s tidigare ambassadör i Sverige, till SvD. Efter Trumps uttalanden har hon försvarat Sverige i CNN och tillbakavisat bilden av att brottsligheten ökat som följd av att Sverige tagit emot många invandrare.
Läs mer om Azita Raji, CNN, SvD, Sverige och USA.
Filmarens tidigare skräckinslag om Sverige
I ett inslag från Fox News i september 2016 slår den amerikanska filmskaparen Ami Horowitz fast att Sverige har blivit våldtäktshuvudstad i Europa. Det är alltså inte första gången han målar upp Sverige som skräckexempel.
Läs mer om Ami Horowitz, Europa och Sverige.

Almaprisad barnbok blir teater på turn

Margareta Sörenson ser Ankomsten, träffande talför teater på turn i Sverige.
Läs mer om Ankomsten och Sverige.
Pizzabagaren Danyar Mohammeds fall till högsta instans
Migrationsöverdomstolen beviljar prövningstillstånd för pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk som dömts till utvisning efter att han under en tid har fått lön under nivån i kollektivavtalet. Domstolens avgörande kan få stora konsekvenser för arbetskraftsinvandrare i Sverige.
Läs mer om Danyar Mohammed, Jokkmokk och Sverige.
Trump fortsätter twittra om Sverige
Donald Trump fortsätter kritisera svensk politik. Här är vad som hänt.
Läs mer om Sverige.
Ny svensk ilska mot Norge: Lögnaktigt
Astmabråket mellan Sverige och Norge fortsätter. Nu slår SOK tillbaka efter de norska anklagelserna. – Det är befängt och lögnaktigt, säger SOK:s Peter Reinebo under en presskonferens.
Läs mer om Norge, SOK och Sverige.
Donald Trump fortsätter angripa Sverige
Donald Trump fortsätter sina angrepp mot Sverige. På Twitter anklagar han medier för att skönmåla invandringen till Sverige.
Läs mer om Sverige.
Donald Trump till ny twitterattack
Donald Trump kommenterar nu återigen medierapporteringen från helgen. Bluffmedierna försöker säga att storskalig invandring till Sverige fungerar bra skriver han på Twitter.
Läs mer om Sverige och Twitter.
Sverige ett slagträ i USA sedan 30-talet
Margot Wallström får stöd av sin riksdagskollegor när det gäller Donald Trumps uttalande om Sverige: – Jag får ägna tid på resor åt att slå hål på myter om vårt land, säger Hans Linde, utrikestalesperson för Vänsterpartiet.
Läs mer om Sverige, USA och Vänsterpartiet.
Här välkomnar kungen Kanadas generalguvernör
Här välkomnar kungafamiljen Kanadas generalguvernör till Sverige. På måndagen inleddes ett fyra dagar långt statsbesök. – Jag ser väldigt mycket fram emot de här dagarna, sa talman Urban Ahlin till generalguvernör David Johnston när de hälsade.
Så skojar kändisarna om Trumps utspel
Donald Trumps utspel om Sverige blev en världsnyhet – och på Twitter skämtas det nu i kapp. Många kändisar är syrliga i sina kommentarer. – Oklart vad Trump menar när han pratar om vad som hände i Sverige i går kväll . Troligtvis att the Foo inte gick direkt till Friends, twittrar operasångerskan Malena Ernman
Läs mer om Foo, Malena Ernman, Sverige, Trump och Twitter.
Poliserna i filmen efter Trumputtalandet: Vi svarade på helt andra frågor
Donald Trump hänvisade till ett tv-inslag med filmaren Ami Horowitz när han lyfte fram Sverige som ett varnande exempel. Men de svenska poliser som medverkar i Horowitz reportage hävdar att de intervjuats på falska premisser. Vi står inte bakom det här alls. Det var en chock när vi såg det, säger Anders Göranzon, poliskommissarie, till DN.
Här är felen i tv-inslaget Trump pratade om
När USA:s president Donald Trump i helgen talade om Sverige syftade han på ett tv-inslag om svensk flyktingpolitik. Men inslaget innehåller en rad påståenden som är antingen tvivelaktiga, onyanserade eller direkt felaktiga. Här listar vi sakfelen i tv-programmet Trump tittade på.
Läs mer om Donald Trump, Sverige och Trump.
Wallström om Trumps utspel: Felen om Sverige ökar
Nu kommenterar utrikesminister Margot Wallström på USA:s president Donald Trumps uttalanden om Sverige – som väckt stor uppmärksamhet. – Vi ser tyvärr en tendens att felaktiga uppgifter ökar, säger hon i ett uttalande.
Läs mer om Margot Wallström och Sverige.
Prins Carl Philip ställer ut på Nationalmuseum
Prins Carl Philip ställer ut på Nationalmuseum i Sverige.Det är glasserien Air Sense, som hans designföretag Bernadotte & Kylberg gjort, som kommer att visas upp.– Det är otroligt ärofyllt, säger Carl Philips kompanjon Oscar Kylberg.
Så drabbas kunderna om Mediamarkt flyttar
Om Mediamarkt packar ihop och lämnar Sverige kan det innebära rejäla problem för hemelektronikjättens kunder. Garantibevis, presentkort och andra överenskommelser upphör juridiskt att gälla när och om en ny part tar över butikerna. – Har du presentkort så passa på att använda det nu, säger Magnus Karpe, jurist på Konsumentverket.
Live: Så sprids fejknyheter om Sverige
Hör reporter Måns Mosesson och DN:s redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson om hur fejknyheter om Sverige sprids över världen - och vad som kan göras åt det.
Läs mer om Martin Jönsson och Sverige.
Dubbla hemmafester kan hjälpa svenskt OS
St Moritz. Svensk vintersport hoppas på ett OS i Sverige 2026. På vägen mot drömmen kan den dubbla VM-festen 2019 – hemmamästerskap i både skidskytte och alpint – inte komma mer lägligt. – Man skulle nästan kunna tro att allt är planerat, säger Niklas Carlsson, vd för det alpina VM-bolaget.
Läs mer om Sverige, VM-bolaget och VM-festen.
130 asylsökande dog – ingen registrerade dödsorsak
Under fjolåret dog 130 asylsökande i Sverige, varav 11 personer var under 18 år. Men ingen myndighet för statistik över dödsorsakerna och ingen vet hur många av dem som tagit sitt liv, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Sverige.
Ingen för statistik över varför asylsökande dör
Under fjolåret dog 130 asylsökande i Sverige, varav 11 personer var under 18 år. Men ingen myndighet för statistik över dödsorsakerna och ingen vet hur många av dem som tagit sitt liv, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Sverige.
Felen bakom Trumps attack mot Sverige
Fel och osanningar ligger till grund för Donald Trumps attack mot Sverige i sitt tal på lördagen. Donald Trump refererade till ett inslag på den konservativa tv-kanalen Fox News där det bland annat påstås det att 160 000 asylsökande kom till Sverige 2016. Den verkliga siffran på antalet asylsökande förra året var 28 939 personer.
Läs mer om Sverige.
Svenske landslagsläkaren: Oerhört provocerande
Norge gör inget fel som behandlar skidåkare med astmabesvär med nebulisatorer. I stället anklagas Sverige för att inte använda metoden.
Läs mer om Sverige.