Sverige

Trumps besked i dag ger eko: Påverkar Sverige

Många asiatiska länder kommer att vända blickarna mot den europeiska marknaden – även Sverige – efter Trumps beslut att avsluta och omförhandla viktiga frihandelsavtal som TPP och Nafta. Det menar Carl B Hamilton, professor emeritus i internationell ekonomi.– Han bryter mot 70 års handelspolitik, vi har inte sett något liknande sedan andra världskriget.
Läs mer om Carl B Hamilton, Nafta, Sverige och TPP.

Ita Zbroniec-Zajt blev historisk på Guldbaggegalan

Ita Zbroniec-Zajt blev historisk vid kvällens Guldbaggegala. Hon är den första kvinnliga fotograf någonsin som tilldelats en Guldbagge i prisets 53-åriga historia. Jag fick höra att Sverige var mörkt och kallt – men det var inte sant, sade hon i talet.
Sjuka Saidi, 3, får stanna i Sverige
Saidi Tahir, 3, från Azerbajdzjan kan dö om hon inte får vård. Ändå skulle hon utvisas från Sverige. Men nu har Migrationsverket beslutat att pröva hennes asylansökan igen. – Nu andas vi ut över den första delsegern och sedan fortsätter vi, säger advokaten Arvid Danielsson.
Ingen Jakobsson i handbolls-VM
Tiden har runnit ut för Johan Jakobsson. Även om Sverige skulle skrälla och ta sig hela vägen till final i handbolls-VM i Frankrike så blir det inte något spel för högernian, som ännu inte är återställd efter den hjärnskakning han ådrog sig under VM-uppladdningen.

Björklund: Vi och S skulle kunna göra en hel del bra för Sverige

Moderaternas besked om att närma sig Sverigedemokraterna är olyckligt, enligt L-ledaren Jan Björklund. Han stänger samtidigt dörren för alla former av samarbete med SD. – Liberalerna kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna och vi kommer inte att förhandla med dem. Sen får Moderaterna ta ansvar för sin ståndpunkt, säger han.
Korruptionen i Sverige: Ingen sjukdomsinsikt
Sverige har bland de slappaste reglerna i västvärlden för att förhindra korruption i samband med att politiker lämnar sina uppdrag och får nya i näringslivet. – Vi är väldigt obenägna i Sverige att prata om korruption, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
Läs mer om Olle Lundin, Sverige och Uppsala.
Gorden Kaye död
Gorden Kaye har avlidit. Den brittiske skådespelaren var mest känd för sin roll som barägaren Ren Artois i tv-serien Allå, 'allå, 'emliga armn, långkörare i en rad länder världen, inklusive Sverige.
Läs mer om Allå och Sverige.
Utredarens förslag: Karenstid för ministrar
Sverige har fått kritik för att det saknas regler för när ministrar och statssekreterare går direkt till ett nytt jobb i näringslivet. Nu föreslår en utredare att det införs karensregler.
Karensregler föreslås för statsråd
Sverige har fått kritik för att det saknas regler för när ministrar och statssekreterare går direkt till ett nytt jobb i näringslivet. Nu föreslår en utredare att det införs karensregler. Reglerna ska hindra att det uppstår risker för intressekonflikter när en minister eller statssekreterare får ett nytt uppdrag.
Föda i bil-kursen har blivit en världsnyhet
Stängningen av BB i Sollefteå och den kommande studiecirkeln om hur du föder barn i bilen har skapat svallvågor inte bara i Västernorrland och Sverige. Två tyska tv-team har ansökt om att få vara med när kursen startar. – Det är helt ofattbart, säger Stina Näslund, verksamhetschef vid ABF i Sollefteå.
Renault fortsätter hoppas på elbilskörkort: Omställningen går för långsamt
Renault försöker snabba på elbilsomställningen i Sverige med en annorlunda lösning. Under hösten lanserade Renault idn om ett särskilt körkort för elbilar som ska få ordentliga subventioner. Alla som idag funderar på att ta körkort för alla bilar ska enligt det här förslaget kunna ta ett elbilskörkort (behörighet EB) och på så sätt bara få köra elbil. Utbildningen ska rabatteras och i elbilskörkortet ingår också gratis laddning på vissa laddplatser och gratis parkering. Renault vill sätta press på regeringen om att Sverige ska ha en fossiloberoende fordo
Läs mer om Renault och Sverige.
Annika Ström Melin: Inte säkert att alla kommer till EU-toppmötet
Sverige arrangerar ett EU-toppmöte i Göteborg om sociala frågor i november i år. Men mötet kommer inte att leda till några omvälvande beslut, kommenterar DN:s EU-korrespondent Annika Ström Melin.
Bachner: Kommer tillåta oss att drömma
LONDON. Nog hade man på känn att det här skulle bli en rätt livlig historia. Alla ville säga sitt, alla ville nog Alexander Isaks bästa och nu, när det är över, borde alla vara rätt stolta. Sverige blev tydligen tio miljoner invånare i dagarna. 9 999 999 av oss har fått en 17-årig ambassadör.
Myhrer åker hem och rehabtränar ryggen
Slalomstjärnan Andr Myhrer avstår från världscuptävlingen i Schladming i morgon, på grund av sina ryggproblem. Han reser i stället hem till Sverige för att rehabträna ryggen för att kunna vara med i VM i februari.
Läs mer om Schladming och Sverige.
20 döda i olyckor på isen förra året
I fjol drunknade 20 människor i Sverige i samband med olyckor på isen. Det är en ökning med hela 16 människor jämfört med året dessförinnan, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet.
Johanna Ojalas nya jobb: Inspirerande
ULRICEHAMN. Hon är en av Sveriges mest uppskattade skidexperter. Nu har SVT-profilen Johanna Ojala fått ett nytt tränaruppdrag – i Storbritanniens landslag. – De lever i en helt annan värld än vad Norge och Sverige gör, de kämpar för sin existens. Och jag hjälper gärna till, säger Ojala.
Läs mer om Norge, Ojala och Sverige.
Frankrike fruktar kvartsfinalmöte med Sverige
Nu väntar storfavoriterna Frankrike i kvartsfinalen för Sverige. Dessutom 28.000 fanatiska hemmasupportrar på läktarna. Men Frankrike fruktar det nya Sverige: – Det var längesedan vi såg Sverige spela så här, säger den franska stjärnan Nicola Karabatic.
Sverige måste rusta cyberförsvaret
DN 23/1 2017. Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton råkar vara det senaste och mest kända offret för illvilliga ryska hackare. Men hon är inte det första. Och alldeles säkert blir hon inte heller det sista. Att samma sorts attacker lätt kan riktas mot svenska politiker står utom tvivel efter den nyhet som DN avslöjar i måndagstidningen.
Läs mer om Hillary Clinton.
Sverige vill ha hjälp av den franska publiken
Sverige är vidare till kvartsfinal i handbolls-VM. Där ställs man mot hemmanationen Frankrike – inför över 20 000 personer på läktarna. Planen: Använda det massiva publiktrycket mot Frankrike. – Förhoppningsvis kan det skapa press mot fransmännen själva, säger Sveriges Jesper Nielsen.
Läs mer om Frankrike.
Birgitta Forsberg: Miljardären Ågerup borde klara att skatta i Sverige
Att rika för över sina pengar till utlandet är särskilt illa nu då faran med samhällsklyftor blivit uppenbar.
Läs mer om Sverige.
Sverige lekte sig vidare mot Belarus
Hur bra är det nya svenska landslaget i handboll – egentligen? I åttondelen lekte man ut Belarus och vann till slut med förkrossande 41–22 (23–11). Nu är frågan: kan detta landslag skaka världsmästarna Frankrike i kvartsfinalen?
Läs mer om Frankrike.
Sverige överlägsna – klart för kvartsfinal
Sverige körde över Vitryssland fullständigt i den första halvleken.I paus stod VM-åttondelsfinalen hela 24-11. I den andra halvleken fortsatte krossen, och matchen slutade 41-22 till Sverige.– Sverige kunde ha gjort 50 mål om de gått för fullt här i andra också, säger kommentatorn Niclas Jarelind i Kanal 5.
Sverige överlägsna – 24 mål i första halvlek
Sverige körde över Vitryssland fullständigt i den första halvleken. I paus stod VM-åttondelsfinalen hela 24-11. Om Sverige inte klappar ihop fullständigt i andra halvleken väntar kvartsfinal mot hemmanationen Frankrike.
Sverige på pallen efter Halfvarssons spurt
Sveriges förstalag kom tvåa i stafetten i Ulricehamn. På den tredje sträckan gick en trio beståendes av Sveriges båda lag, Schweiz och Norges förstalag loss, och skapade sig några sekunders försprång ner till övriga. De båda klungorna sammanstrålade dock under den sista växlingen, och sju länder smygkörde mot varandra hela sista sträckan. Calle Halfvarsson förlorade till slut spurten mot Finn Hågen Krogh, och Sveriges förstalag kom alltså tvåa.