Sverige

Niklas Orrenius berättar om IS-mannen i Malmö

DN:s Niklas Orrenius om IS-mannen i Malmö och hatet mot shiamuslimer i Sverige.
Läs mer om IS-mannen, Malmö och Sverige.

Löfven: Inget chicken race om Nordea

Statsminister Stefan Löfven (S) ser gärna ser att Nordeas huvudkontor blir kvar i Sverige. Han vill inte gå med på att det skulle pågå ett chicken race mellan regeringen och Nordea om resolutionsavgifter och kontorsflytt.
Läs mer om Nordea och Sverige.
Regeringen på väg avveckla arbetslinjen
REPLIK DN DEBATT 24/5. I ett läge där Sverige behöver fler – och inte färre – som jobbar tar regeringen nu ytterligare steg i avvecklandet av arbetslinjen. Det gör Isabella Lövin (MP) och Ylva Johansson (S) tydligt när de återlanserar friåret här på DN Debatt. Men att byta namn på en sedan länge utdömd reform löser inte problemen på dagens arbetsmarknad, skriver Elisabeth Svantesson (M).
Helena Lindblad: Cannes bästa filmer och när du kan se dem
Nu är Cannes filmfestival slut och Ruben Östlund blev historisk med sin Guldpalm för bästa film. Här väljer Helena Lindblad de bästa filmerna och när du kan se dem i Sverige.

Zenfone-invasion! Asus släpper tre nya lurar i Sverige

Efter framgångarna med Zenfone 3 meddelar Asus att man tar ytterligare telefoner till den svenska marknaden. Foto, AR och video är ledorden.
Läs mer om Sverige och Zenfone.
Succspelaren ratas i Blågult
Den 9 juni ställs Sverige mot Frankrike i VM-kvalet.Inför ett fullsatt Friends arena ska matchen avgöras klockan 20:45.Här är Sveriges trupp till den viktiga matchen – där formspelaren Samuel Armenteros petas.
Quiz: Vad kan du om flyg?
Flygtrafiken i Sverige ökar både inrikes och utrikes - en trend som visserligen kan sägas ha hållt i sig stadigt sedan Piloten Georges Legagneux flög för första gången i Sverige 1909 i närvaro av kung Gustav V. Men vad kan du egentligen om flyget?
Läs mer om Gustav V och Sverige.
14.30: VM-kvaltruppen mot Frankrike avslöjas
VIDEO | Frankrike leder gruppen i kvalet till fotbolls-VM 2018, Sverige ligger tvåa. Den 9 juni möts de båda på Friends arena. I dag presenterar förbundskaptenen Janne Andersson truppen. Följ vår livesändning.
Kraftigt resultatfall för utrikesfödda elever
Andelen skolelever som kommit till Sverige efter sju års ålder och uppnått godkända skolresultat har kraftigt fallit sedan 1998. Allra värst är situationen för barn födda i Afrika liksom ensamkommande flyktingbarn, enligt en ny rapport.
Läs mer om Afrika och Sverige.
Bilfirmans smarta knep för att spara på vattnet
Sverige står inför sin värsta vattenbrist på 100 år.Då satsar en bilfirma på en miljösmart lösning – som sparar hundratals liter vatten per tvätt.– Det är ytterst, ytterst lite vatten som hamnar i backen med den här metoden, säger Glenn Sandström på Finnvedens rekondcenter.
Läs mer om Glenn Sandström.
USA-expert: Merkels ord väger tyngre än Trumps
Angela Merkels markering mot Donald Trump och Storbritannien öppnar för ett utrikespolitiskt skifte. Det anser många bedömare. – Sverige skulle kunna vara en drivande partner när det krävs att EU-samarbetet ökar, säger Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska Institutet.
Våg av bluffsamtal sveper över Sverige – se upp för riktnumret +248
I helgen var det Somalia, i dag Seychellerna. Över hela landet strömmar rapporterna in om misstänkta bluffsamtal – som kan kosta skjortan att svara på.
Läs mer om Seychellerna, Somalia och Sverige.
Våg av bluffsamtal sveper över Sverige – se upp för riktnumret +248
I helgen var det Somalia, i dag Seychellerna. Över hela landet strömmar rapporterna in om misstänkta bluffsamtal – som kan kosta skjortan att svara på.
Läs mer om Seychellerna, Somalia och Sverige.
Ny uppgift: Misstänkte spionen jobbade på ambassaden
Den ryske överste som misstänks ha levt under falsk flagg i Sverige arbetade i tre år på ambassaden i Stockholm.Säkerhetsexperter är övertygade om att han var spion, skriver Dagens Nyheter.
Efter 45 år av jobb – pengarna räcker inte
Pensionärerna blir fattigare samtidigt som löntagarna blir rikare.Var femte pensionär lever under fattigdomsgränsen.– Systemet i Sverige är en skam, säger Mia Öman, 75, som jobbat som undersköterska i 45 år.
Läs mer om Mia Öman och Sverige.
Den ryske officeren hade uppdrag i Sverige redan på 90-talet
Den ryske officeren som levt i Rimbo på falska uppgifter hade uppdrag i Sverige redan för 20 år sedan. DN kan nu avslöja att mannen i tre år arbetade på ryska ambassaden i Stockholm. Hans titel var tredje sekreterare – men experterna är övertygade om att mannen i själva verket var spion.
Läs mer om Rimbo, Stockholm och Sverige.
Bluffsamtal med höga kostnader fortsätter
Helgens våg av bluffsamtal från Somalia hann knappt lägga sig förrän nya okända telefonsamtal nått ett flertal personer i Sverige.
Läs mer om Somalia och Sverige.
Sverige knappar igen på ekohandeln
Danskarna är bäst i världen på att handla ekologiska varor, men de svenska konsumenterna är snart ikapp. Det visar en undersökning från Eco Web.
Läs mer om Eco Web.
Ny våg av bluffsamtal – från Seychellerna
Helgens bluffsamtal från Somalia spred sig som en löpeld över Sverige. Nu är en ny våg på gång från ett annat land – Seychellerna med landsnummer +248. – Jag är förvånad att det fortsätter över huvud taget, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.
Enkamp föll i debuten i UFC - men hyllas ändå
Oliver Enkamp är framtiden för Sverige inom MMA. Han förlorade visserligen i UFC-debuten efter domslut – men gick tre fulla ronder mot fransmannen Nordine Taleb och 25-åringen både hyllades och fick råd av sin motståndare. – Han kommer att bli väldigt bra i framtiden och ha en bra karriär. Men jag råder honom att gå ner i viktklass. Där kan han göra stor skada, säger Taleb.
Läs mer om MMA, Nordine Taleb, Sverige, Taleb och UFC.
Ruben Östlund vinner Guldpalmen
Det har gått 17 år sedan Sverige senast tävlade om Cannesfestivalens finaste pris. Nu har Ruben Östlund och hans The square vunnit Guldpalmen. Det är första gången på 66 år som en svensk regissör vinner det prestigefulla priset.
Rysk officer arbetade i Sverige – påstod att han var biolog
Till bekanta sa han att han arbetade som biolog och gästforskade på ett universitet.Men egentligen var han överste i ryska försvarsmakten och levde i Sverige på falska uppgifter, rapporterar DN.– Jag kan föreställa mig att han blivit approcherad och att Säpo sagt att om du inte åker hem nu så kommer vi att åtala dig, säger Fredrik Westerlund, forskningsledare och expert på rysk militär, till DN.
Läs mer om Fredrik Westerlund, Sverige och Säpo.
Högsommarvärme i södra Sverige – snöfall i Jokkmokk
Högsommarvärmen har hållit i sig i södra och mellersta Sverige över helgen – men i Jokkmokk och Malmberget i Lappland snöade det i dag.
Läs mer om Jokkmokk, Lappland, Malmberget och Sverige.
Ryske spionen arbetade som naturvårdare i Roslagen
En rysk officer har under flera år levt i Sverige på falska uppgifter. Till svenska bekanta sa han att han var biolog. I själva verket var han överste i ryska försvarsmakten. I fjol dömdes mannen till 12 års fängelse i Ryssland för landsförräderi.
Läs mer om Roslagen, Ryssland och Sverige.