Sverige

Ingela, 54, är bäst i Sverige på äldremat

I tisdags vann Ingela Brännehed, 54, den prestigefyllda utmärkelsen Årets seniorkock på en gala i Eriksbergshallen i Göteborg, något som NYHETERsto var först att skriva om.Galan arrangerades av White Guide för att lyfta fram de bästa offentliga måltiderna i Sverige.– Fantastiskt skoj och få den här den uppmärksamheten för något som man verkligen brinner för, säger hon.

Öppning för insekter på tallriken

Nu är det fritt fram att odla och sälja insekter som människoföda i Finland. I Sverige är det inte tillåtet än – men det kan bli. Livsmedelsverket öppnar för att svänga i frågan.
Läs mer om Finland.
Anton Säll: Aurora i Stockholm – för Sverige i samtiden
Det luktar konflikt i Värtan. Sverige är i krig med det fruktade A-land, och nu pågår konflikterna på gatan i Värtahamnen och bakom flygplatsen i Bromma. DN:s Anton Säll besöker frontlinjen när hemvärnet tränar på krig – mitt inne i Stockholm.
Lisa Magnusson: Sverige är visst inte så progressivt som vi tror
Det största problemet med att vi alltid går ned oss i moralträsk är att vi missar att diskutera de aspekter av månggifte som faktiskt är bekymmersamma.

Polisen utrustas med nytt vapen från USA

Polisen har köpt in nya amerikanska automatvapen till Nationella insatsstyrkan och alla regionala insatsstyrkor i Sverige. I Göteborg och Stockholm har de nya vapnen redan börjat användas av polisen. – Det är ett bra vapen och svensk polis ska ha bra vapen, säger Stefan Hector från polisens Nationella operativa avdelning.
Hope Solo på väg mot nytt VM?Avtal klart med USA:s förbund
Tampa. Den bästa målvakten genom tiderna damfotboll Hope Solo har nått en hemlig överenskommelse med USA:s fotbollsförbund. Solo stängdes av ett halvår efter att ha kallat Sverige fegt efter semifinalförlusten i OS. Själv menar Solo att hon fick sparken.
Läs mer om Hope Solo, Solo och Sverige.
Chans till brittsommar i hela landet
Ett högtryck som är på väg in över Sverige från Ryssland kommer att dominera i helgen och början av nästa vecka enligt SMHI. Om molnen luckras upp kan vi få värme i hela landet.–De kommande fem dagarna blir varmare än normalt, säger Sandra Andersson meteorolog på SMHI.
Därför är tyska valet viktigt för Sverige
Snart val – men vad angår det oss? En hel del, faktiskt. Vårt grannland i syd är ett av vår absolut viktigaste handelspartner och faktiskt det land som köper flest svenska varor. Valets utgång i Tyskland formar även vår närmaste framtid. Här ser du varför.
Läs mer om Sverige och Tyskland.
Så påverkas du av tyska valet
På söndag vänds Europas blickar mot Tyskland som går till val.Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea och Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson, reder ut hur Sverige påverkas.– Vi ser att tillväxten i Europa går upp, för svenskar som reser till Tyskland eller vill arbeta i landet tror jag att möjligheterna kommer att öka, säger Mats Karlsson.
Allt du behöver veta om solskydd och SPF på 3 minuter – så solar du säkert
Solkräm skyddar dig från att bli bränd.Men inte mot aggressiv cancer.Här är allt du ska tänka på nästa gång du tillbringar tid ute i solen - både utomlands och i Sverige.
Läs mer om SPF och Sverige.
Följ Danmark och Finland, tillåt ätbara insekter i Sverige
Det råder insektsboom i Danmark och genom nya framtidsinriktade företag läggs grunden till en ekonomi som kan komma att dominera Norden och Europa. Och nu hoppar även Finland på tåget. Vi som arbetar med klimatsmart mat i Sverige vädjar till myndigheterna: låt oss följa grannländernas exempel. Det skriver 13 branschföreträdare.
Läs mer om Danmark, Europa, Finland, Norden och Sverige.
Jag vill inte att vi ska få det som i Sverige
DRESDEN. Den tyska anti-muslimska rörelsen Pegida möts fortfarande varje måndag i centrala Dresden. Några av deltagarna har varit här så gott som varje vecka i snart tre år. Nu vädrar de morgonluft. De har hittat ett parti som kan föra deras talan. Högernationalistiska Alternativ för Tyskland kan bli landets tredje största parti i söndagens val.
Läs mer om Dresden, Pegida, Sverige och Tyskland.
Vellinges moderater förbjöd tiggeri – ber själva om pengar
Debatten har varit intensiv sedan Vellinge blev den första kommunen i Sverige att förbjuda tiggeri.Vellingemoderaterna låg bakom förslaget, men nu reagerar många på att de själva tydligt ber om pengar.Vellingemoderaterna har tydligen gett sig själva dispens från det tiggeriförbud man nyss införde i kommunen. Osmakligt, skriver en person på Facebook.
Läs mer om Facebook, Sverige och Vellinge.
Kajsa, 41, är bjuden – på kungens fest
Nu börjar fredagsmyset på Slottet.Kung Carl Gustaf har bjudit in omkring 160 svenskar till middag –och travtränaren Kajsa Frick, 41, är en av dem.–Kungafamiljen vill uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser i Sverige, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.
Karin Fricks nya jobb: Ska bli fantastiskt
Karin Frick bryter ny mark i tennis-Sverige.Om en knapp månad blir hon Stockholm Opens första kvinnliga speaker någonsin.– Det ska bli fantastiskt roligt, säger Frick.
Läs mer om Frick.
Varningen: Vi måste ha tur
I fjol blev det två segrar i bronsdivisionen i Sverige för den norsktränade sexåringen.Per Oleg Midtfjeld håller Global Republic som en häst lite utöver det vanliga men baissar chanserna i Unionstravet i Karlstad på lördagen.- Det måste till en del tur från spår sju.
Nu kommer stora Volkswagen Tiguan Allspace – svenska priser
Nu är det säljstart för sjusitsiga Tiguan Allspace. Sex versioner, från 150 till 240 hk med fyrhjulsdrift som standard i Sverige. Pris från 336.000 kronor.
Asus pumpar in nya mobiler i Sverige: Fem nya Zenfone släpps i höst
Asus intresse för den svenska marknaden består. Telefonerna i Zenfone 4-familjen har nu fått svenska priser och lanseringsdatum. Två av dem finns att köpa redan nu.
Läs mer om Sverige och Zenfone.
Isaks besked: Det skulle aldrig hända
Nio månader in i sin Dortmund-sejour väntar Alexander Isak, 17, ännu på sin första start.Nu bryter svensken tystnaden och berättar om varför valet föll på Dortmund, drömmen om sommarens VM-slutspel och slår fast han aldrig skulle spela för något annat lag än AIK i Sverige.– Det skulle aldrig hända, säger Isak.
Nu lämnar förre Sverigechefen Tieto – här är veckans chefer
Per Johansson lämnar nu Tieto helt och hållet. I övrigt rustar Lenovo för fullt i Sverige och edtech-företaget Lexplore ska ut i Norden. Här är veckans chefer.
Nu lämnar förre Sverigechefen Tieto – här är veckans chefer
Per Johansson lämnar nu Tieto helt och hållet. I övrigt rustar Lenovo för fullt i Sverige och edtech-företaget Lexplore ska ut i Norden. Här är veckans chefer.
Tydligt att Sverige behöver EU:s bankunion
Nordeas beslut att flytta bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors var en rejäl prestigeförlust för regeringen Löfven, men också en mycket tänkvärd signal om att det är hög tid för Sverige att ansluta till EU:s bankunion. Sverige förlorar nämligen politiskt inflytande i EU för varje dag som går på grund av att vi står utanför bankunionen, skriver Cecilia Wikström (L) och Rickard Ydrenäs.
Legas protest: Skänker 50 öre per nazistmeter
Kommunalrådet David Lega, KD, skänker 50 öre för varje meter nazisterna går under sin marsch den 30 september.Pengarna ger han till tidskriften Expo.– Jag vill bidra till granskningen av nazism och rasism. Det är fruktansvärt att vi i Sverige 2017 har nazister på våra gator. Det gör ont i varenda cell i kroppen, säger David Lega.
Läs mer om David Lega, Expo och Sverige.
Reinfeldt om tyska valet: Kommer betyda mycket för Sverige
På söndag går Tyskland till val – och resultatet påverkar hela Europa.Det menar Sveriges förre statsminister, Fredrik Reinfeldt.– Hur nära de går Macron, Frankrikes president, kommer att påverka Sverige.