Sverige

Liza Marklund kritiseras för att ha spelat Ultima Thule

Nu stormar det kring Liza Marklund igen. I lördagens Sommar i P1 spelade författaren Sverige, Sverige, fosterland av Ultima Thule, vilket har fått starka reaktioner.

Offentlig konst – en politisk stridsfråga

Konsten i det offentliga rummet har, efter att ha fört en tynande tillvaro i decennier, plötsligt seglat upp som en politisk stridsfråga. Inte här hemma i Sverige förstås, men väl på europeisk nivå.
Läs mer om Sverige.
Det är så gulligt och älskvärt och trevligt
Sveriges VM-äventyr tog slut efter storförlust i åttondelsfinalen mot Tyskland. Ett allt annat än godkänt resultat, menar Uefas före detta ordförande Lennart Johansson. Han menar att Sverige måste ändra inställning för att ta sig tillbaka till toppen. – Jag tror att det måste bli lite tuffare tag. Det är så gulligt och älskvärt och trevligt nu, säger Johansson till News55.
Kritik mot Marklund efter sommarprat
Nu stormar det kring Liza Marklund igen. I lördagens Sommar i P1 spelade författaren Sverige, Sverige, fosterland av Ultima Thule, vilket har fått starka reaktioner.

Kritik mot Marklund efter sommarprat

Nu stormar det kring Liza Marklund igen. I lördagens Sommar i P1 spelade författaren Sverige,...
Kritik mot Marklund efter sommarprat
Nu stormar det kring Liza Marklund igen. I lördagens Sommar i P1 spelade författaren Sverige, Sverige, fosterland av Ultima Thule, vilket har fått starka reaktioner.
Svenska kriminella skaffar vapen lagligt Slovakien
I Slovakien kan kriminella skaffa automatvapen helt lagligt. Hundratals så kallade stiftade vapen smugglas till Sverige, görs skjutklara och används vid brott, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Läs mer om Ekot, Slovakien och Sverige.
Branschen: Bra med inhyrda
Det finns fler än tio bemanningsbolag som hyr ut socionomer i Sverige, och det beskrivs som en växande bransch.
Läs mer om Sverige.
Tre personer döda i badolyckor på lördagen
Tre personer dog i olika drunkningsolyckor på olika platser i Sverige under lördagen – i samtliga fall i samband med bad i mindre insjöar. En av de förolyckade är en 12-årig pojke.
Läs mer om Sverige.
Ryska ambassaden står fast vid kritiken
Den ryska ambassaden står fast vid de hårda kommentarer man riktade mot svenska politiker och militärer på fredagen. Nu menar Rysslandskännaren Gregory Simons att Ryssland tar till beprövade metoder efter att relationerna med Sverige på flera håll har fallerat. – Ofta när Ryssland känner att de tappar greppet går man till symboliskt angrepp med hård retorik, säger han.
Läs mer om Ryssland och Sverige.
Nu är det extra höga halter av pollen
Har du rinnande näsa och kliande ögon? Då är du inte ensam. I Sverige beräknas omkring 2,5 miljoner människor lida av pollenallergi. Just nu är det gräspollen som är extra besvärligt eftersom gräs frigör allra högst halter av pollen under varma och torra dagar.
Tibbling hyllades av gamla fansen
Simon Tibbling gjorde två mål – kvitteringen i gruppspelsmatchen mot Portugal som tog Sverige till...
Läs mer om Portugal och Sverige.
Nu blir det regn – men här stannar värmen
Efter en period av värme kommer nu ett kraftigt lågtryck med regn, enligt meteorologen Börje Johansson på norska Meteorologiska Institutet i Oslo. Högst chanser för sol i veckan blir det i norra delarna av Sverige.
Mötet som fick Kina att rasa mot Sverige
Den 6 juli fyller Dalai Lama 80 år. Här är bilderna som sammanfattar stora delar av den spirituelle ledarens långa och innehållsrika liv.
Läs mer om Dalai Lama, Kina och Sverige.
Den 7 000 år gamla mordgåtan kan lösas
Åtta personer - kvinnor och män, pojkar och flickor - hittades i en massgrav i en villaträdgård på Själland för 30 år sedan. Skeletten visade sig vara omkring 7 000 år gamla. Nu ska arkeologer och DNA-forskare försöka lösa Danmarks äldsta mordgåta, skriver Berlingske. – Vilken relation har de till varandra och hur dog de? Och kan det röra sig om personer från Sverige? Det är frågor som vi ska försöka få svar på, säger arkeologen Kristopher B Pedersen från Køge museum, till Kvällsposten.
Värmen gynnar handeln: Sommargrejer går som attan
Temperaturens stegring glädjer semesterfirare – men även svensk detaljhandel och restauranger. Byggvaruhandeln och cykelförsäljarna är två givna vinnare på senaste tidens värmebölja i stora delar av Sverige, visar SvD Näringslivs rundringning.
Läs mer om Sverige.
Svenska värmeböljor vi minns
Varje sommar brukar bjuda på åtminstone en värmebölja. Men i bland, när allt faller på plats, kan det bli extrema temperaturer i Sverige. Tillsammans med SMHI har SvD tittat på de största och mest mytomspunna värmeböljorna genom åren.
Läs mer om SvD och Sverige.
Cyberangrepp mot Sverige allt vanligare
Utländsk underrättelsetjänst använder sig allt oftare av cyberangrepp i försök att stjäla hemlig information i Sverige.
Läs mer om Sverige.
Cyberspionaget mot Sverige ökar
Utländsk underrättelsetjänst använder sig allt oftare av cyberangrepp i försök att stjäla hemlig...
Läs mer om Sverige.
Cyberspionaget mot Sverige ökar
Läs mer om Sverige.
Socialen betalar för möglig lägenhet
Att kliva innanför tröskeln till hans lägenhet är som att besöka en annan tid. Det är som att hälsa på i 1930-talets lort-Sverige. Här har Jan Ruemenapp levt i flera år.
Läs mer om Jan Ruemenapp.
Europa fruktar ännu en dödlig sommarhetta
Det är inte bara Sverige som hukar under tryckande hetta. I centrala och södra Europa är det ännu varmare. Här pendlar temperaturen kring 40 grader sedan en vecka, och människor lider medan man fruktar en dödsbringande sommar som 2003.
Läs mer om Europa och Sverige.
De bor tio personer i en trea på 72 kvadrat
7,2 kvadratmeter är inte mycket plats för en människa att leva på. Men mer utrymme har inte varje person i en familj i Kungälv där tio personer försöker få plats i en trea på 72 kvadrat. – På morgonen är det kö till toaletten. Mina barn skäms för att ta hem kompisar. De är födda i Sverige. De har inget annat hemland. Så här borde de inte behöva ha det, säger mamman i familjen, vi kan kalla henne Nabila.
Läs mer om Kungälv, Nabila och Sverige.
Flera tågstopp efter solkurvor
Värmen ställer till problem för tågtrafiken runt om i Sverige. På flera håll var det stopp i...
Läs mer om Sverige.