Sverige

Trump-faktor och Brexit sänker globala uppköp

Antalet företagsförvärv över nationsgränser minskade under det tredje kvartalet. Orsakerna är bland annat stramare penningpolitik i USA, osäkerhet om landets kommande presidentval och Brexit-omröstningen i Storbritannien. Antalet mega-affärer uppvisade däremot en markant ökning under kvartalet. Även Sverige går mot strömmen.

Sverige byter målvakt mot Norge

Målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl vred till knät under träningen i går och avstår därför kvällens landskamp mot Norge. I stället vaktar Piteås Hilda Carln målet för fjärde gången i A-landslaget.
Läs mer om A-landslaget och Norge.
19.00: Följ Sverige mot Norge direkt
19.00: Norge–Sverige, träningslandskamp i Kristiansand. Följ matchen i direktrapporten och tyck till!
Läs mer om Kristiansand och Norge.
Världens största segelfartyg till Sverige
Snart ska världens största segelfartyg passera genom Öresund. Fartyget – som kostat 3,5 miljarder kronor att bygga – är så djupgående att marginalen till botten kan mätas i centimeter. Eftersom masterna når 100 meters höjd måste också flygtrafiken på Kastrup varnas före passagen.
Läs mer om Kastrup, Sverige och Öresund.

Svenskar blir bättre på att betala med kort

Svenskarna fortsätter att välja bort kontanter när det är dags att betala. Under 2014 ökade antalet icke-kontanta betalningar i Sverige med 8,1 procent, enligt en ny rapport.
Läs mer om Sverige.
Sveriges mest hatade språkfel – 20 exempel
Särskrivningar är Sveriges mest hatade språkfel men samtidigt populärt. 150 000 följer Facebook-sidan Sverige mot särskrivning som en protest mot alla skyltar, annonser och texter där orden inte sitter ihop och innebörden får en dråplig förändring.
Smugglade flyktingar till Sverige för 10 000
Flyktingar betalade för att bli smugglade från Italien till Sverige. I dag inleds en rättegång mot tre män som organiserat resorna.
Läs mer om Italien och Sverige.
Sex länder på AF-kurs i Sverige
Runt 270 högre chefer och beslutsfattare från Kenya, Etiopien, Bangladesh, Moambique, Tanzania och...
Norge satsar på gränskameror
BROTT. När norska tullen inledde försök med kameraövervakning på gränsen till Värmland tredubblades beslagen av narkotika och alkohol. Nu ska övervakningskameror sättas upp vid samtliga farbara vägar mellan Sverige och Norge, rapporterar SVT Värmland.
Läs mer om Norge, Sverige och Värmland.
De smugglade människor till Sverige
Flyktingar betalade för att bli smugglade från Italien till Sverige. I dag inleds en rättegång mot...
Läs mer om Italien och Sverige.
Löfvens kovändning – om kvinnofrågan
RIYAD. Stefan Löfven lovar att han tog upp de känsliga frågorna under helgens besök i Riyad. Men han aktade sig noga för att kritisera och jämförde Saudiarabiens jobbproblem för kvinnor med Sveriges. – Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. På kvällen gjorde statsministern en helomvändning. – Det går inte att jämföra och jag har aldrig gjort någon sådan jämförelse.
Läs mer om Riyad och Sverige.
Steven Swansons tårar om tuffa tiden
Steven Swanson berättar med tårar i ögonen i SVT:s Allt för Sverige om när hans pappa och döttrar dog. I programmet berättar han också om hur han efter den tunga tiden hamnade i trubbel och blev elak – men delar av hans förflutna valde SVT bort att ta med, detta trots att han själv berättade om det. – Jag blev kall och elak, säger Steven Swanson i programmet.
Läs mer om SVT, Steven Swanson och Sverige.
70 procent färre söker asyl efter kontrollerna
Gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige har gjort att 70 procent färre söker asyl. Ändå vill 4 av 10 svenskar skärpa lagen ytterligare. Bara 13 procent vill att Sverige ska ta emot fler flyktingar, enligt en Sifostudie beställd av SvD.
Läs mer om Danmark, Sifostudie, SvD och Sverige.
Erica: Att komma ut förändrade allt
Allt för Sverige-deltagaren: Vissa övergav mig
Läs mer om Sverige-deltagaren.
Två svenska pallplatser i premiären
Sverige tog två pallplatser i världscuppremiären i dressyr i Odense. Tinne Vilhelmson Silfvn med...
Läs mer om Odense.
Inte vårt ansvar med alla Mellanösterns tonårspojkar
Efter att Migrationsverket skärpt sin praxis känner ensamkommande ungdomar i Sverige en allt större oro för att utvisas.
Läs mer om Migrationsverket och Sverige.
Orimliga krav på utländska tandläkare i glesbygd
Människor på mindre orter i hela Sverige riskerar att bli utan tandläkare efter beslut hos Socialstyrelsen. Myndigheten har gått över våra huvuden och följden blir både sämre och dyrare vård, anser Sveriges Folktandvårdsförening.
Läs mer om Socialstyrelsen och Sverige.
Steven Swansons tårar om tuffa tiden
Steven Swanson berättar med tårar i ögonen i SVT:s Allt för Sverige om när hans pappa och döttrar dog. I programmet berättar han också om hur han efter den tunga tiden hamnade i trubbel och blev elak – men delar av hans förflutna valde SVT bort att ta med, detta trots att han själv berättade om det. – Jag blev kall och elak, säger Steven Swanson i programmet.
Läs mer om SVT, Steven Swanson och Sverige.
Norskan Hilde Sandvik om en ängslig svensk debattkultur
I Sverige är allt så välstädat. Men vad är det egentligen kulturfolket på Södermalm sopar under mattan? Den norska journalisten Hilde Sandvik besöker Stockholm och efterlyser en öppnare debatt.
Kommunal toppchef anklagas för sexuellt ofredande
En hög kommunal chef i södra Sverige misstänks för sexuellt ofredande av en ung kvinna i samband med en fest i kommunhuset. Vittnen gör gällande att den kommunale chefen var kraftigt berusad när han blev närgången mot henne. Händelsen är polisanmäld, men utreds också av hans arbetsgivare. – Vi ska inleda en utredning, säger kommunens personalchef.
Läs mer om Sverige.
Fridolin: Små människor som ger sig på barn
Flera ledande SD-politiker har pekat ut en elev som deltog i tv som äldre än han är. Nu reagerar utbildningsministern Gustav Fridolin mot uthängningen. Er rasism gör inget bra för Sverige, skriver Fridolin på Facebook. Men Kent Ekeroth försvarar delningen av bilden.
Kyrkomusik befriad från alla hinder
Det var Palestrina som komponerade den katolska kyrkans yppersta musikverk på 1500-talet. Martin Nyström hör världens äldsta kör sjunga i Sixtinska kapellet inför påvens besök i Sverige om en vecka.
Läs mer om Palestrina, Sixtinska och Sverige.
SvD/Sifo: Drygt fyra av tio vill se skärpta flyktinglagar
Trots att lagarna har skärpts vill många svenskar, 44 procent, se ytterligare åtstramningar i reglerna kring uppehållstillstånd. Endast 13 procent vill att Sverige tar emot fler flyktingar, visar en SvD/Sifo-mätning.
Läs mer om Sverige.
Folkets påve till Sverige
Han slåss för klimatet, har reformerat Vatikanens maktstrukturer och tar de fattigas parti. Påve...
Läs mer om Sverige.
Digitalt försvar lika viktigt som ett traditionellt
Sverige behöver värva och utbilda fler soldater och civilister i digitalt försvarsarbete för att kunna försvara Sverige nu och i framtiden. Det kommer inte räcka med värnplikt, skriver Niklas Flyborg, vd på Cybercom.
Läs mer om Cybercom och Sverige.