Sverige

Förutsättningarna inför Sverige mot Norge i EM

Sverige måste vinna mot Norge – och samtidigt få hjälp av Frankrike för att ta sig vidare till semifinal i handbolls-EM.Här är allt du behöver veta inför kvällens handbollsrysare!
Läs mer om Frankrike, Norge och Sverige.

SMHI larmar om svår halka i snöovädret

SMHI går ut med flera väderlarm över stora delar av Sverige.Kraftigt snöfall och plötslig ishalka riskerar att ställa till det i trafiken – under dagen kan det falla tre decimeter snö, varnar SMHI.Samtidigt varnas det för översvämningsrisk på flera håll.
Läs mer om Sverige.Kraftigt.
Svensk vinst ingen garanti för semifinal
Zagreb. Ombytta roller. I matchen mellan Norge och Sverige på onsdagskvällen är det norrmännen som är favoriter. Men det är Frankrike och Kroatien som avgör om båda lagen har spelat klart i EM eller om ett får stanna kvar och spela om medaljerna.
Läs mer om Frankrike, Kroatien, Norge och Sverige.
Farliga duschstolar riskerar skada användare
Omkring 7800 duschstolar av modellen Sorrento och som i huvudsak köpts in av landstingen i norra Sverige riskerar att gå sönder när de används. Sedan ett 30-tal incidenter har rapporterats in börjar nu tillverkaren åtgärda felet och det arbetet ska vara slutfört i sommar, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Spelarna som får chansen i DC-premiären

Sverige ställs mot Ukraina på bortaplan nästa helg i återkomsten till den näst högsta nivån i Davis Cup-tennisen. DC-kaptenen Jonas Hedsberg har tagit ut fem spelare till matchen i Dnipropetrovsk den 2–3 februari – Elias Ymer, Markus Eriksson, Mikael Ymer, Karl Friberg och Andreas Siljeström.
Pussy Riot-medlemmar hoppas på asyl i Sverige
Två medlemmar i ryska performancegruppen Pussy Riot har sökt asyl i Sverige. Luisine Djanyan, Aleksej Knedljakovskij och deras tvåårige son Tigran väntar på besked om framtiden, fjärran från den brutala förföljelse de säger sig vara utsatta för i hemlandet.
Stopp i tågtrafiken i södra Sverige
Ett omfattande signalsystemfel lamslår tågtrafiken i södra Sverige, uppger Trafikverket.
Läs mer om Sverige och Trafikverket.
Stopp för tåg i södra Sverige
Det är just nu stopp för merparten av tågtrafiken i den södra regionen.Ingen prognos kan enligt Skånetrafiken lämnas i nuläget.Orsaken är ett omfattande signalsystemfel.
Läs mer om Skånetrafiken och Sverige.
Därför hedrar vi Förintelsens offer den 27 januari varje år
Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.Under de tolv år nazisterna hade makten i Tyskland mördades cirka sex miljoner judar, drygt en miljon av dem i Auschwitz.Sedan 1999 har dagen varit en minnesdag i Sverige. En dag för alla som bekämpar rasism, främlingsfientlighet, intolerans och antisemitism.
Medlemmar i Pussy Riot söker asyl i Sverige
Två medlemmar i den ryska gruppen Pussy Riot har sökt asyl i Sverige, skriver SVT Nyheter.
Läs mer om Pussy Riot och Sverige.
Sverige: Gui Minhai bör släppas omedelbart
Kinesiska myndigheter vägrar svara på frågor om bortförandet av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Samtidigt växer kritiken mot landets agerande. Vi förväntar oss att vår medborgare omedelbart frisläpps, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.
Läs mer om Gui Minhai och Margot Wallström.
Tågkaos i södra Sverige – förseningar att vänta
Polisen har begärt stopp i tågtrafiken mellan Hyllie och Svågertorp. Nu varnar Trafikverket för att stora förseningar är att vänta i hela södra Sverige.
Kylan stoppar tåg i norr
Vintern har verkligen slagit klorna i norra Sverige. På tisdagsmorgonen var det 37,7 minusgrader i Kvikkjokk-Årrenjarka.
Journalister är inga sanningskommissarier
Mycket tyder på att rädslan för fake news är kraftig överdriven både i USA och Sverige.Håkan Boström tror att debatten snarare beror på frustration över etablerade intressens förlorade privilegier.
Läs mer om Sverige.Håkan och USA.
Regeringens reaktion på varningen: Ett fiasko
Det militära hotet mot Sverige är en tickande bomb, det var varningen som regeringen fick av försvarsberedningen inför Folk och Försvar – ändå lyckades inte ministrarna enas. – Fiasko är ett enkelt sätt att sammanfattade det hela, säger en källa i regeringskansliet till SvD.
Läs mer om Folk, Försvar, SvD och Sverige.
Andersson: Sverige kan kräva ny rabatt på EU-avgiften
Sverige kan komma att kräva en ny rabatt på EU-avgiften när Sveriges nuvarande rabatt försvinner. Det framgick av finansminister Magdalena Anderssons uttalanden till journalister efter ekofinmötet på tisdagen.
Läs mer om EU-avgiften.
Flicka misstänks ha könsstympats i Sverige – pappan anhållen
Polisen misstänker att en minderårig flicka blivit könsstympad i Sverige.Nu, flera år senare, har hennes pappa anhållits.– Flickan var under 15 när vi tror att det ska ha inträffat, säger åklagaren Mats Ihlbom.
Läs mer om Sverige och Sverige.Nu.
Högt utbud av lägenheter
Utbudet av lägenheter, både nyproducerade och befintliga, är högt i Sverige även i januari. Trenden märks i samtliga tre svenska storstäder.
Läs mer om Sverige.
Jungmark flyttar från Sverige – för kärleken
I oktober blev friidrottaren Ebba Jungmark, 30, och handbollsspelaren Andreas Nilsson, 27, föräldrar till lille Linus.Nu satsar höjdhopparen på comeback samtidigt som familjen kämpar med logistiken – i två länder.– Det har vänt upp och ner på livet totalt, säger Ebba Jungmark.
Läs mer om Ebba Jungmark, Linus.Nu och Sverige.
Dumma i huvudet – är ju en skandal
Alexander Majorov får inte representera Sverige i OS.Beslutet väcker starka känslor i idrottsvärlden.Det är en skandal, skriver hockeyikonen Jonathan Hedström på Twitter.
Erik Penser Bank: Starkt momentum i Sverige
Under 2018 försvagas byggkonjunkturen, men finanspolitiken kommer att vara klart expansiv. Dessutom kommer en allt starkare investeringskonjunktur i Europa att vara positiv för svensk export.
Läs mer om Europa och Sverige.
Storbanken: Överilad oro för svensk bokrasch
Oron för en förestående bostadsmarknadskrasch i Sverige eller Norge är överdriven.
Läs mer om Norge och Sverige.