Sveriges radio

Allt fler svenskar sparar i aktier

Antalet aktieägare har ökat. Nu sparar nästan var femte svensk i aktier, men fortfarande är aktieägandet lägre bland kvinnor än bland män, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

En person till sjukhus – efter viltolycka

En person har förts till sjukhus efter en viltolycka där en personbil har krockat med en älg.Vägen är stängd efter olyckan enligt Sveriges Radio.
Skarhed kritiserar förslag om utlandsspionerilag
Justitiekansler Anna Skarhed riktar kritik mot utredningsförslaget om det nya brottet utlandsspioneri, rapporterar Sveriges Radio Ekot.Frågan behandlas just nu av regeringen.
JK kritiserar förslag om utlandsspionerilag
Justitiekansler Anna Skarhed riktar kritik mot utredningsförslaget om det nya brottet utlandsspioneri, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

JK kritiserar förslag om utlandsspionerilag

Justitiekansler Anna Skarhed riktar kritik mot utredningsförslaget om det nya brottet utlandsspioneri, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Frågan behandlas just nu av regeringen.
Kartläggning av NMR: Var fjärde dömd för våldsbrott
Av de 178 mest aktiva personerna inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR, förra året är varannan av dem dömd för brott och var fjärde för våldsbrott.Det visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort efter att ha identifierat 178 av organisationens medlemmar.– De som begår våldshandlingar får nästan hjältestatus, för då har de ju agerat i den här kampen eller vad de nu vill kalla det, säger en före detta chef för den finska grenen av NMR till Sveriges Radio.
Läs mer om NMR och Nordiska.
Kraftig brand i industribyggnad – är inte under kontroll
En brand har brutit ut i en industribyggnad utanför Värnamo.Fem stationer är på plats och deltar i släckningsarbetet.– Man har den inte under kontroll och det är en ganska så stor yta det brinner i, säger Gunnar Hansson inre befäl vid räddningstjänsten till Sveriges Radio Jönköping.
Läs mer om Gunnar Hansson och Värnamo.Fem.
Svenska folket blir allt friskare
Svenskarna blir allt friskare. Det visar Försäkringskassans ohälsotal, skriver Sveriges Radio.Skillnaderna mellan de olika kommunerna är dock fortsatt stora.
Fler barn faller offer för människohandel i Sverige
Antalet offer för människohandel ökade i Sverige förra året.Många av de drabbade är barn – som utnyttjas för sexuella ändamål och tiggeri, rapporterar Sveriges radio.
Läs mer om Sverige.
Kriminalvårdare misstänks ha piskat man
En kriminalvårdare som knuffade och piskade en omhändertagen man med ett bälte riskerar att förlora jobbet, uppger Sveriges Radio Uppland.
Adaktusson pratade med dödsdömd KI-forskare
Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson har under ett besök i Iran pratat i telefon med den dödsdömde forskaren vid Karolinska Institutet (KI), Ahmadreza Djalali, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Khader Amiri jagas för mordet på sin 16-åriga fru Marzieh
Khader Amiri, 40, jagas för mordet på sin 16-åriga fru Marzieh Amiri.Flickan berättade i sin asylansökan i Sverige att hon flytt barnäktenskap, visar dokument Expressen tagit del av.Nu riktar flickans släkting kritik mot svenska myndigheter i en dokumentär i Sveriges Radio.– Jag vill att Sverige framöver skyddar alla personer som behöver skydd, säger släktingen.
Barsebäck ansöker om rivningstillstånd
Det var tretton år sedan som Barsebäcksverket i Skåne togs ur drift. Enligt Sveriges Radio söker nu Barsebäck Kraft AB tillstånd för att riva det nedlagda kärnkraftverket.
Drotts glädjebesked – kan undvika konkurs
Drott ser ut att undvika konkurs.Klubben som länge dragits med ansträngd ekonomi ser ljus i tunneln.– I teorin är konkurshotet upphävt just nu, säger tränaren och eldsjälen Claes Andersson till Sveriges Radio.
Tung kritik mot spionerilag
Tidningar, radio och tv riktar hård kritik mot lagförslaget om utlandsspioneri. Nyhetsrapporteringen och Sveriges fria samhällskick hotas, enligt kritikerna som jämför med undfallenheten mot Nazi-Tyskland 1941. Två myndigheter varnar för intrång i den personliga integriteten.
Läs mer om Nazi-Tyskland.
Regeringen drar tillbaka förslag om läsa-skriva-räkna-garanti
Regeringen drar tillbaka sitt tidigare förslag om att införa en läsa-skriva-räkna-garanti i skolan.– Det viktiga här är att säkra elevers tidiga stöd. Vi får inte fastna i ett politiskt spel. Därför ska vi säkra att propositionen innebär tidigt stöd för eleven men inte ökar administrationen, säger Gustav Fridolin till Sveriges Radio. Regeringen drar tillbaka sitt tidigare förslag om att införa en läsa-skriva-räkna-garant
Läs mer om Gustav Fridolin.
Unicef kräver skärpt lag för våld mot barn
Unicef kräver i en ny rapport en lagändring kring våld mot barn, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Tvingas slakta fler djur – efter foderbrist
Fjolårets väder har inte varit gynnsamt för bönderna i mellersta och östra Sverige. Nu har många gårdar brist på foder och tvingas slakta fler djur, enligt Sveriges Radio.
Läs mer om Sverige.
Mikael Holmström: Politisk och militär klåfingrighet bakom helikopterproblem
Försvarsmaktens nya helikoptrar är dyra att flyga och underhålla, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Helikopteraffären är i grunden ett misslyckande, enligt DN:s säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström.
Läs mer om Mikael Holmström.
Försvarets helikopter dyr att flyga
Försvarsmaktens nya helikoptrar – helikopter 14 – är mycket dyra att flyga och underhålla, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Försvarets helikopter dyr att flyga
Försvarsmaktens nya helikoptrar - helikopter 14 - är mycket dyra att flyga och underhålla, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Helikoptrarna har visat sig kosta 200000 kronor i timmen att använda.
Kina erkänner: Vi har Gui Minhai
Kina medger nu att man har den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, skriver Sveriges radio Ekot.
Läs mer om Ekot och Gui Minhai.
Ny satsning ska minska cyberbrotten
Antalet kreditkortsstölder, datorvirus och stulna lösenord ökar och kostar samhället enorma summor. Nu satsar Stiftelsen för strategisk forskning 300 miljoner kronor för att minska cyberbrotten, skriver Sveriges Radio.
Läs mer om Stiftelsen.
Drogtester i arbetslivet har ökat
Antalet drogtester i arbetslivet har ökat konstant i flera år, rapporterar Sveriges Radio.
Efter hån och hårda kritiken – starka stödet till Eliasson
Perfekt, då åker bubblet fram i kväll! och Äntligen ! Det var länge sedan man mötte så många småleende muntra kolleger i korridoren. Tyvärr sparkas han något i sidled, när han i stället borde sparkats rakt ned.På polisens interna webbsida har beskedet att Dan Eliasson tvingas sluta som rikspolischef mötts av hånfulla uttalanden, rapporterar Sveriges Radio.Varg Gyllander, presschef vid Stockholmspolisen, stämmer dock inte in i den kören utan försvarar sin tidigare chef.– I all kontakt jag haft med honom har han alltid varit vänlig, alltid lyssnat och alltid försökt hitta lö