Sveriges

Nu ska polisen förbättra arbetet vid våldsbrott

Nya arbetssätt införs för att bristande rutiner hos polis och åklagare drabbar personer som utsätts för våld i nära relationer, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Amnestys krav: Tuffare tag från Sveriges sida

Amnesty efterlyser tuffare tag från Sveriges sida gällande den fängslade iranske KI-forskaren. – Man kan inte låta handelsintressen överskugga mänskliga rättigheter, säger Maja Åberg vid svenska Amnesty.
Läs mer om Amnesty, KI-forskaren och Maja Åberg.
Feltänkt med fler platser på ingenjörsutbildningar
Som ett mantra lyfts i dag hotet om en stor ingenjörsbrist som måste hanteras. Denna slutsats om brist bygger delvis på felaktiga föreställningar. Den påstådda ingenjörsbristen är snarare en kvalitetsbrist, skriver Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Läs mer om Ulrika Lindstrand.
Glöm fakta, upplevelsen av skatteflykt är allt
Den senaste veckans massiva kritik mot Nordea måste ha tagit banktopparna med överraskning. Att vreden över att Sveriges kanske största företag flyttar utomlands skulle riktas mot banken var allt annat än planerat.
Läs mer om Nordea.

Ny bok om familjen Rausing skapar debatt i Storbritannien

En ny bok om en av världens rikaste familjer, den svenska familjen Rausing, har skapat debatt i Storbritannien. I boken namnges affärsmannen och mångmiljardären Hans Rausing som delaktig i mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Några belägg för påståendet finns inte och i boken skriver också hans dotter Sigrid Rausing att hon inte tror på anklagelsen som hon kallar förabsurd.
Kungens okända släkting vill sälja vin – på Krim
Kung Carl Gustafs syssling, greve Jan Bernadotte, vill göra vin på Krimhalvön, enligt ryska nyhetsbyrån Tass.På Facebook skryter vd:n för vintillverkaren Massandra, som ägs av ryska staten, om att hon tagit emot en släkting till Sveriges kung.–Jag är här för att bekanta mig med vintillverkningen på Krim, säger Jan Bernadotte, enligt Tass.
7 sköna tips i Malmö – Sveriges hippaste stad
I takt med att Malmö har förändrats från industristad till kunskapsstad har man också återerövrat sin kontakt med havet. Och nöjes- och matscenen tillhör numera de mest intressanta i landet!
Läs mer om Malmö.
Så urskiljer du Sveriges tre farligaste svampar
Vissa av våra mest populära matsvampar är skrämmande lika dödligt giftiga svampar. SvD guidar till hur du undviker att förväxla sorterna som vid en första titt påminner väldigt mycket om varandra.
Orkanen Irma, värme och alligatorer – flera hinder för Sveriges VM-hopp
Sarasota. Europamästarinnan Emma Fredh fick sin uppladdning inför VM i Florida störd av en annan kvinna. Orkanen Irma sköt upp svenskarnas resa till VM-orten och försenade båtarnas ankomst med en vecka. – Fysiskt är det bra, men det är klart det skapar en oro när man inte får ro sin egen båt, säger Emma, som på plats i den paradisiska miljön mött ett annat ovanligt orosmoment – alligatorer i roddstadion.
Läs mer om Emma, Florida och VM-orten.
Reinfeldt om tyska valet: Kommer betyda mycket för Sverige
På söndag går Tyskland till val – och resultatet påverkar hela Europa.Det menar Sveriges förre statsminister, Fredrik Reinfeldt.– Hur nära de går Macron, Frankrikes president, kommer att påverka Sverige.
Mördarnas klagomål inifrån landets tyngsta anstalter
Martin Jonsson, som mördade Lotta Rudholm, nekas ha kontakt med kvinnor.Erik Ljungström, som slog ihjäl häktesvakten Karen Gebreab, får inte tillräckligt med yoghurt.Rånmördaren Reza Almasi anser att anstaltens klassiska musik är tortyr.Expressen har granskat mördarnas klagomål inifrån Sveriges tyngsta anstalter.
Läs mer om Karen Gebreab och Lotta Rudholm.
SKL: Ge kommuner bidrag för personlig assistans
Sveriges kommuner och landsting (SKL) och förbundet för Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) är kritiska till att regeringen, i den nya budgeten, inte avsätter pengar till kommuner som får ta ett ökat ansvar för personlig assistans. – Det har vi tagit upp, det borde ligga med i budgeten, för det blir ju ett utökat uppdrag för kommunerna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
Christer Björkman: Många omkring mig hade åsikter om min uppväxt
Melodifestivalgeneralen Christer Björkman har fyllt 60 år och bestämt sig för att lämna Sveriges största underhållningsprogram. Nu berättar han om åren som fosterbarn, om ögonblicket som förändrade allt – och om hur Pingstkyrkan ville varna för hemvändaren från New York.
Läs mer om New York och Pingstkyrkan.
Wallström hyllas i New York Times
Sveriges utrikesminister Margot Wallström hyllas i dag i en lång artikel i New York Times. Hon nämns i samma mening som FN-chefen Antnio Guterres och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Brand i Domsjö fabrik
Det brinner i Domsjö fabriker i Örnsköldsvik.Nu varnas boende i staden i ett viktigt meddelande till allmänheten, skriver Sveriges Radio.
Läs mer om Domsjö och Örnsköldsvik.Nu.
Är detta Sveriges bästa nya byggen?
Fyra olika byggnader tävlar om det finaste priset i svensk arkitektur, Kasper Salin-priset. En S-formad skola, nya rum för konst och ett äldreboende med mycket grönska är nominerade. Se bilder på byggnaderna längre ner i artikeln.
Läs mer om Kasper Salin-priset.
Krisstämplade Fingerprint – mest innovativ i Sverige
I ett läge där de dåliga nyheterna om Fingerprint avlöser varandra och börskursen rasat ner i källaren kommer en rapport som visar att Fingerprint Cards är Sveriges mest innovativa företag. I vart fall om man ser till hur många patentansökningar man producerat.
Läs mer om Fingerprint och Sverige.
Malmö FF är Sverige bästa lag
ÖSTERSUND. Det var den guldstriden det.Efter en aningen dramatisk avslutning kom Sveriges bästa lag undan med en poäng - och reser hem från Östersund med rejäl guldvittring.Bara att lägga champagnen på kylning nu, MFF.
Läs mer om MFF, Sverige och Östersund.
Kristianstads supersvit: 50 raka hemmasegrar!
50 raka segrar i Sveriges hetaste handbollsarena.IFK Kristianstad fortsätter ösa på i Champions League-tempo.Skånederbyt mot mardrömslaget Lugi blev en ny lätt resa för regerande mästarlaget.IFK krossade Lugi med 33-19.
Läs mer om Lugi.
Systembolagets vd:s varning till politikerna
I somras uppgav Sveriges radios Ekot att allianspartierna med stöd av SD kan driva igenom en motion som ger alkoholproducenter rätt att sälja direkt till konsument.Nu skickar Systembolagets vd Magdalena Gerger en politisk varning till landets 349 riksdagsledamöter – med uppmaningen att säga nej till gårdsförsäljning.–Helt häpnadsväckande! Jag är mållös, säger M-riksdagsledamoten Annicka Engblom om brevet.
Systembolagets vd:s varning till politikerna
I somras uppgav Sveriges radios Ekot att allianspartierna med stöd av SD kan driva igenom en motion som ger alkoholproducenter rätt att sälja direkt till konsument.Nu skickar Systembolagets vd Magdalena Gerger en politisk varning till landets 349 riksdagsledamöter – med uppmaningen att säga nej till gårdsförsäljning.–Helt häpnadsväckande! Jag är mållös, säger M-riksdagsledamoten Annicka Engblom om brevet.
Sveriges minsta lägenhet blev näst dyrast
Sveriges minsta lägenhet till salu på Hemnet är tio kvadratmeter. Med ett slutpris på 2,2 miljoner är det Sveriges näst dyraste lägenhet per kvadratmeter.
Läs mer om Hemnet.
'En av Sveriges mest jagade män' gripen
En av Sveriges mest jagade män – Khadar Abdi, 38 – har gripits i Wien.Förra året misstänks han ha huggit sin fru i huvudet med en yxa i Alvesta, och han har sedan dess varit internationellt efterlyst för mordförsök.Innan tisdagens gripande har han levt under falsk identitet och sökt asyl i Österrike.
Låt förslagen blir verklighet redan nu
REPLIK DN Debatt 11/9. KD-politikerna Emma Henriksson och Ella Bohlin väckte glädjande nog liv i debatten om apoteken i ett inlägg på DN Debatt förra veckan. De vill utöka och förstärka apotekens roll, och det är mycket angeläget, skriver företrädare för Sveriges farmaceuter.
Läs mer om Ella Bohlin.
Brommapojkarna överväger att släppa pojkarna
Alla Brommapojkarnas 250 lagkaptener ska bära regnbågsfärgade kaptensbindlar. Men där slutar inte Sveriges största fotbollsförenings jämlikhetsarbete.