Sveriges

Sverige tar jättekliv på världsrankingen

Sveriges herrlandslag avancerar på Internationella fotbollsförbundet Fifas världsrankning efter playoff-segern mot Italien i VM-kvalet.Förbundskaptenen Janne Anderssons lag samlade ihop flest poäng av samtliga länder under det senaste landslagsfönstret och klättrar från 25:e till 18:e plats på listan.

Sverige klättrar på rankningen efter kvalbragden

Sveriges herrlandslag avancerar på Internationella fotbollsförbundet Fifas världsrankning efter playoff-segern mot Italien i VM-kvalet.
Finanskändisarna som räddar gruvan i Pajala
Nu gror hoppet i orten som rankas som Sveriges sämsta för företagskommun.De sista avtalen för ett övertagande av Northlands gruva i Pajala är klart och bakom döljer sig privata investeringar från en rad finanskändisar.– Jag går själv in och investerar fyra miljoner kronor i det här, säger Anders Sundström, tidigare minister och styrelseproffs.
Läs mer om Pajala.
Stora skillnader i utsatthet för brott
Småländska Ljungby, Södra Lappland, Torsby i norra Värmland. Här är invånarna bland de minst brottsdrabbade i landet. Skillnaderna i brottslighet är mycket stora mellan Sveriges lokalpolisområden.
Läs mer om Södra Lappland, Torsby och Värmland.

GES på turn i sommar

I somras spelade GES tillsammans för första gången på 14 år. Nu ger sig ett av Sveriges mesta sommarband ut på vägarna igen.
Viktors val: Årets julklapp - en miljöpartistisk konspiration
Det historiska mönstret är övertydligt. Viktor Barth-Kron lägger fram bevisen i onsdagens sändning från Sveriges ledande samhällsmagasin.
Volvos nya stjärna: Kan bli Sveriges mest sålda bil
Det är första provkörningen av av Volvo XC40. SvD:s Jonas Fröberg kör en liten suv som går rakt in i klasstoppen och mycket väl kan bli Sveriges mest sålda bil. Men det är obegripligt att den inte går att få som laddhybrid.
Läs mer om Volvo XC40.
Lotta Broms egna ord – slår tillbaka mot anklagelserna
Lotta Brom bemöter nu anklagelserna om sexuella trakasserier.Programledaren meddelade i går att hon slutar på Sveriges Radio – eftersom hennes program P4 Extra ska förnyas.Men flera lyssnare har ifrågasatt förklaringen – och Brom slår tillbaka mot anklagelserna i en rad svar i sociala medier.
Läs mer om Brom.
Sveriges tänkbara lag i JVM-premiären
Om drygt två veckor tar Juniorkronornas förbundskapten ut sin bruttotrupp till JVM.Och Tomas Montn har ett angenämt arbete då flera aktuella spelare redan är stjärnor i sina respektive klubblag.Nu har SportExpressen tagit ut laget som ska ställa upp för nedsläpp i premiären mot Vitryssland den 26 december.
Läs mer om SportExpressen och Vitryssland.
Kritikerna om spionromanen: Satans spännande
Klassiske spionchefen är tillbaka och tjusar kritikerna. Det gör också biografin om Sveriges mest kända skådespelare. Skrolla ner för att se vilka två böcker som sålde mest men inte kom med på SvD:s boklista.
Ambassadör hoppas att välutbildade återvänder
Sveriges före detta ambassadör i Zimbabwe hoppas att många av dom som lämnat landet under Robert Mugabe som president flyttar hem för att återigen göra landet till ett av de mest framgångsrika i Afrika.
Läs mer om Afrika, Robert Mugabe och Zimbabwe.
Sveriges bästa skidorter – när besökarna får välja
Besökarna har sagt sitt: Här är Sveriges bästa fjälldestinationer!I en färsk studie rankas 16 stora vinterresmål – och gästernas vinnare är Ramundberget i Härjedalsfjällen.Kolla in hela listan, och se vad besökarna är nöjda och mindre nöjda med på destinationer som Vemdalen, Lindvallen i Sälen och Åre.
Lotta Brom lämnar Sveriges Radio
Efter tio år lämnar programledarprofilen lämnar P4 Extra. Det tillkännager hon på sin officiella Facebooksida.
Läs mer om Facebooksida.
Lotta Brom slutar på Sveriges Radio
Lotta Brom slutar på Sveriges Radio efter anklagelserna om sexuella trakasserier.Hon meddelar själv via Facebook att hon beslutat sig för att lämna SR – efter tio år som programledare. – Det var inget lätt beslut för mig att fatta, skriver Lotta Brom.
Läs mer om Facebook och Lotta Brom.
Ann Linde: Skulle aldrig anklaga Danmark för svek
Danska utrikesministern Anders Samuelsen riktar kritik mot Sverige efter att det stod klart att EU:s läkemedelsmyndighet inte förläggs i Köpenhamn. Han säger bland annat att resultatet kan ge konsekvenser för samarbetet i Östersundsregionen. – Jag skulle aldrig drömma om att anklaga Danmark för svek som danska utrikesministern har gjort mot oss, säger Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde.
Minst tio klimatförnekare i riksdagen
Minst tio svenska riksdagsledamöter anser att rapporter om klimatförändringar är överdrivna, avslöjar DN:s riksdagsenkät. En av dem, Josef Fransson (SD), vill att Sverige drar sig ur Parisavtalet. – Det är oroande att se att det finns klimatförnekare i Sveriges riksdag, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).
Förtjänar att hyllas – men han är inte bäst
Kosovare Asllani och Andreas Granqvist delar svensk fotbolls tron 2017.På Fotbollsgalan blev det alltså både rätt och lite fel.Det finns hur mycket som helst att älska med Granqvists tolv månader, men Sveriges bästa är samma spelare som vanligt.
Biancas oväntade besked om Melodifestivalen
Bianca Wahlgren Ingrosso, 23, är en av Sveriges hetaste tv-stjärnor.Nu lanserar hon sig själv som en kandidat att i framtiden leda Melodifestivalen.– Det hade varit skitkul, säger hon i Cafs Fördomspodden.
Läs mer om Melodifestivalen.
Staten subventionerar de kommunala skattehöjningarna
Enligt Sveriges Kommuner och Landsting riskerar kommunalskatterna att höjas kraftigt de närmaste åren. Detta får negativa effekter på sysselsättning och skattebaser. Det finns ett antal systemfel som bidrar till att driva upp kommunalskatterna. Nu behövs politiskt ledarskap för att bromsa utvecklingen, skriver Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro.
Läs mer om Jacob Lundberg, Landsting och Timbro.
Ska inte snacka svenska bakom ryggen på honom
Armand Duplantis har svarat för ett genombrott som inte skådats på länge i svensk friidrottshistoria.Nu har den nyblivna 18-åringen chansen att vinna pris på Friidrottsgalan.Och kanske kan vi få höra ett tacktal på svenska från den amerikafödda stavtalangen.– Han förstår mer än vad man tror. Du ska inte snacka svenska bakom ryggen på honom och tro att han inte förstår, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.
Läkemedelsmyndigheten kan hamna i Sverige
Kommer den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att hamna i Sverige?Frågan behandlas vid ett rådsmöte i Bryssel på måndagen, där EU-ministrar röstar om myndighetens framtida placering.Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde är på plats och kampanjar för Sverige in i det sista – men konkurrensen är hård.