Sveriges

Sundhage: Att spela fotboll är en feministisk sak

Arnhem. Sveriges nästa EM-motståndare slåss mot fördomar och machokultur. Ändå har antalet registrerade damfotbollsspelare i Italien ökat de fem senaste åren - precis som i tolv av sommarens 16 EM-länder. – Att spela fotboll är en feministisk sak, säger Sveriges förbundskapten Pia Sundhage.

Svenska hemliga agenters identiteter kan ha röjts

Svenska statens hemliga agenter på uppdrag i Sverige och utomlands kan ha röjts genom it-skandalen på Transportstyrelsen. – Om personerna röjts är det direkt livsfarligt för dem, säger en DN-källa med insyn i Sveriges hemliga verksamheter.
Josefsson anklagar SVT-chef för lögn
Åstol. Han är en av Sveriges mest kända granskande tv-journalister.Nu anklagar Uppdrag gransknings Janne Josefsson en tidigare SVT-chef för att ha försökt tysta honom.Och Josefsson kallar Kulturnyheternas bevakning av hans sommarprogram för fake news.
Läs mer om Janne Josefsson och Uppdrag.
Jag hatar det – blir så irriterad
DEVENTER. Mittbacksklippan Nilla Fischer såg till att spika igen i Sveriges 2-0-seger mot Ryssland.Men efter matchen blev mittbacken kvar i en dryg timme i en dopingkontroll – och berättade om sin frustration över kontrollerna.– Jag hatar det – det blir som en mental spärr, säger hon.
Läs mer om Ryssland.Men.

Det var lärorikt – men frustrerande

En av Sveriges mest framgångsrika idrottskvinnor fyller 30 år.I en längre intervju med SportExpressen minns Charlotte Kalla tillbaka på tiden som varit, berättar om hur hon förändrats som människa och blickar framåt mot ett OS som kan vara hennes sista.– Det känns som tiden gått väldigt, väldigt fort, säger hon.
JUST NU: Storbrand i Sveriges EM-stad
DEVENTER. Två kraftiga smällar hördes några hundra meter från arenan en timme efter Sveriges match mot Ryssland.I nuläget tyder det mesta på att det var en explosion i en industrifastighet.Kraftig brandrök spred sig nu över staden.
Läs mer om Ryssland.I.
Larsson vidare i dubbeln – svenskmöte väntar
Först utslagen – sedan vidare. Sveriges högst rankade tennisspelare Johanna Larsson besegrades i Gstaads singelturnering, men vann i dubbeln. Där väntar en annan svenska.
Läs mer om Johanna Larsson.
Målvaktstabbe bakom Sveriges ledningsmål
Sverige dominerade öppningen av matchen mot Ryssland.Och till slut kom belöningen för det – när Lotta Schelin nickade in ledningsmålet i öppen bur.Det efter en rejäl målvaktstabbe från den ryska burväktaren, Sjherbak.
Just nu: Följ Sveriges match mot Ryssland
Det är dags för Sveriges andra gruppspelsmatch i fotbolls-EM. Matchen mot Ryssland startar kl. 18. Vi direktrapporterar.
Läs mer om Ryssland.
Yatzy och raka rör ska ge vännerna VM-medaljer
BUDAPEST. Sveriges tre största simstjärnor Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Jennie Johansson är inte bara tränings- och landslagskompisar utan har också utvecklat en vänskap som gör andra simmare i världstoppen avundsjuka. Inför VM i Budapest berättar de för DN:s Malin Fransson om hur de har inspirerat och pushat varandra fram till OS- och VM-medaljer – men också om vem av dem som aldrig lämnar något åt slumpen, vem som har det stökigast hemma – och vem som är en barbar vid frukostbordet.
Robin Borgs nya satsning: Roligt
I höst startar Sveriges största tennisklubb, Fair Play, upp en tennisakademi.Ansvarig blir Robin Borg, son till tennislegendaren Björn Borg.– Det är en av Sveriges bästa tennisklubbar så det känns jättekul, säger Robin Borg till Sydsvenskan.
Nu krävs seger – och mål
ARNHEM. I kväll fortsätter Sveriges fotbolls-EM med match mot Ryssland i nederländska Deventer. Ska målskyttet äntligen lossna? DN:s Anders Sännås Lundqvist och Lisa Edwinsson svarar på fem frågor inför prestigemötet.
Läs mer om Deventer, Lisa Edwinsson och Ryssland.
Bottenrelationen med Israel skadlig för Sverige
Det finns nog ingen regering utanför arabvärlden som är så negativt inställd till Israel och som så ensidigt och konsekvent skuldbelägger landet som Sveriges. Det är dags för en omstart i relationerna till Mellanösterns enda demokrati, skriver europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M).
12 svenska öar du måste besöka innan du dör
SEMESTER I SVERIGE. Vad är det med öar som gör att vi så ofta söker oss till de där avgränsade platserna i havet eller de stora insjöarna? Kanske signalerar de äventyr, eller avskildhet från en stökig värld. Hursomhelst är det något speciellt med dem. Sveriges långa kuster och många insjöar erbjuder dessutom möjlighet att öluffa här hemma likaväl som utomlands. För det vimlar verkligen av intressanta, rogivande och vackra öar inom vårt lands gränser. Här är våra favoriter. Text: Martin Svensson. Foto: Sevda Svensson
S vill stoppa sexistisk reklam i tunnelbanan
Könsstereotyp reklam i kollektivtrafiken är redan förbjuden på flera håll i världen. Nu kräver Socialdemokraterna att även SL inför regleringar. Men förslaget får kritik. – Det handlar om yttrandefrihet, säger Anders Ericson, vd för Sveriges annonsörer.
Läs mer om Socialdemokraterna.
Anna Kinberg Batra: Vad visste Löfven?
Efter Transportstyrelsens uppmärksammade IT-skandal rasar nu flera oppositionsledare på Twitter.Nu riktas skarp kritik mot regeringen och statsministern.Mycket allvarligt att Sveriges säkerhet äventyrats. Vad visste Stefan Löfven, när och hur säkrar vi andra uppgifter?, skriver Anna Kinberg Batra (M) på Twitter.
Kinesiska flottan in i Östersjön – visar enad front med Ryssland
Kinesiska krigsfartyg anländer på fredagen till Östersjön för att delta i en gemensam militärövning med Ryssland nästa vecka. Vad gör egentligen Kinas flotta utanför Sveriges kust? SvD ber tre säkerhetspolitiska analytiker reda ut saken.
Läs mer om Ryssland och Östersjön.
Fler detaljer om nya Indigo 3000R – svenska sportbilen har börjat tillverkas
På nationaldagen visades Sveriges nya sportbil upp. Företaget von Braun Sports Cars ska väcka liv i varumärket Indigo, och nu har tillverkningen av de första tio, numrerade exemplaren körts igång. Den versionen heter Indigo 3000R Signature Series. Indigo 3000 byggdes under 1990-talet av företaget Jösse Car och hade Volvoteknik under skalet. Modellen som börjar byggas nu är till 95 procent helt ny och det mesta har alltså uppdaterats. Bland nyheterna finns luftkonditionering, adaptiv elektrisk servostyrning och LED-belysning både fram och bak. Bilen har en 2,9-literssexa med turbo som är monterad i längsled på 307
Läs mer om Indigo, Jösse Car och Volvoteknik.
Snart kan Norn vara Sveriges bäste
Läs mer om Norn.
Sverige nobbade matcharenan – Schelin presskonferensen
DEVENTER. Spelarna kritiserade underlaget efter 0–0-premiären mot Tyskland i Breda. Men inför Sveriges viktiga andra match i EM-slutspelet, mot Ryssland på fredag, väljer Sverige att inte träna på matcharenan. Samtidigt gjorde landslaget en ändring i sista stund – och valde att skicka fram Nilla Fischer i stället för lagkaptenen Lotta Schelin på den officiella presskonferensen.
Matchguide Sverige–Ryssland i fotbolls-EM
Allt du behöver veta inför Sveriges andra gruppspelsmatch, mot Ryssland, i pågående fotbolls-EM.
Läs mer om Ryssland.
Här är Sveriges sämsta vägar
Standarden på de svenska vägarna är hög.Men Motormännens rapport visar på betydande skillnader mellan vägar i norr och söder.Norrbotten är det län som har sämst vägar.
Varannan kommun hotas av översvämning: Kritiskt
Trots att byggnader redan i dag hotas i hälften av Sveriges kommuner av översvämningar till följd av ett varmare klimat så släpar anpassningen kraftigt efter. Försäkringsbolag räknar med upp till tre gånger fler skadeanmälningar fram till 2100.
Olle Jönsson hotar bojkotta Guldklaven
Lasse Stefanz är Sveriges mest framgångsrika dansband - men förlorade kategorin Årets dansband på galan Guldklaven i söndags.Nu rasar sångaren Olle Jönsson - och lovar bojkotta nästa års gala.– Vi vill inte ha med det där att göra. Vi ska hålla oss ifrån det där, säger han om ceremonin.
Läs mer om Guldklaven och Olle Jönsson.
Att läckan har hänt är allvarligt nog – Transportstyrelsen vet våra sjukdomar
KRÖNIKA: När jag var ute och körde bil i dag tog det en stund innan de tråkgråa orden från radion fick mig att rysa till i min AC-fria Ford – nyhetsuppläsaren på Sveriges Radio malde på i sommarsolen om datasystem, Transportstyrelsen och entledigande chefer – och plötsligt insåg jag att det som sägs kan handla om mig, dig och varje förare på vägen.