Svt

SVT söker 11-åringar från Kronoberg till polisutbildning

Är du 11 år, intresserad av polisyrket och bor i Kronoberg?Då kan du bli en del av SVT:s nya barnprogram Lilla Polishögskolan.Deltagarna kommer få prova på att vara poliser under två veckor.– Det kommer bli äventyrligt men också ganska allvarligt, säger programmets producent Magnus Johansson, till SVT.

Noomi Rapace otäcka olycka under inspelningen – blev blind

Noomi Rapace, 38, blev blind på ena ögat under inspelningen av den nya thrillern Stockholm.I Skavlan berättar skådespelaren om missen som gav henne kemiska brännskador.– Det var fruktansvärt, en av de värsta sakerna jag har varit med om, säger hon i SVT-programmet.
Läs mer om Stockholm.I.
Ilskan mot SVT-profilen efter orden i sändning
I Paralympics fick alla nationer möjligheten att komplettera sina trupper med en kvinna i sitt parahockeylag.Det norska landslaget tog chansen.Och för det ifrågasätts nivån på sporten av SVT-experten Aron Anderson, som nu kritiseras för sitt utspel.– Man blir förbannad – varför skulle inte tjejer kunna vara lika bra som killar?, säger parahockeyspelande Caroline Persson.
Läs mer om Caroline Persson.
70 bästa dokumentärerna att streama på nätet
Intresset för dokumentärer är stort – och utbudet ännu större.Netflix, Viaplay, HBO Nordic och SVT play har massor av filmer och tv-serier folk vi älskar och dem vi verkligen hatar. Om historiska händelser och om vad som kan hända i framtiden om Stephen Hawking får rätt.Här är 69 dokumentärer du inte får missa!
Läs mer om SVT, Stephen Hawking och Viaplay.

Inga studentsångare i SVT i år

Det blir ingen studentsång i SVT den 1 maj i år. I alla fall inte från universitetstrappan i Lund. De senaste två åren har evenemanget sänds i SVT, men så blir det inte just den här våren.
Läs mer om Lund och SVT.
Så stärker ägaren greppet om Lindex - tillåter inga externa styrelseledamöter
Lindex tyngdeStockmanns resultat under 2017. Nu stärker Stockmann greppet om kedjan. Styrelsen kommer inte att bestå av några externa ledamöter längre. SVT:s förre vd Eva Hamilton har tidigare suttit i Lindex styrelse.
Läs mer om Eva Hamilton, Lindex och Stockmann.
Inga studentsångare i SVT i år
Läs mer om SVT.
Stort förtroende för public service - utom bland SD-väljare
Medieakademins Förtroendebarometer för medier 2018. Stort förtroende för public service - utom bland SD-väljare Medieakademins Förtroendebarometer visar att SR och SVT åtnjuter stort förtroende hos allmänheten - dock inte hos SD-väljare.
Läs mer om SD-väljare och SVT.
Klart att det är ett nerköp
Zlatan Ibrahimovic har lämnat Manchester United och väntas bli presenterad för Los Angeles Galaxy inom kort.Trots glamouren i Hollywood betraktar SVT-experten Daniel Nannskog beskedet som Zlatans definitiva avsked till fotbollens finrum.– Går man från Premier League till MLS så är det klart att det är ett nerköp, säger Nannskog till SVT.
SVT uppger: Miljözoner ska stoppa äldre dieselbilar i stadskärnor
Kommunerna kan få rätt att införa miljözoner och därmed porta äldre dieseldrivna bilar från svenska städers centrala delar. En överenskommelse om en sådan miljöåtgärd ska ha nåtts inom regeringskretsen, uppger SVT Nyheter.
Kommunerna kan få rätt att porta bilar
Inrikes. Regeringen är överens - kommunerna kan få rätt att införa miljözoner och därmed porta äldre dieselbilar från svenska stadskärnor. Regeringens förslag presenteras i morgon, rapporterar SVT Nyheter.
Uppgifter: Regeringen inför dieselförbud i städerna
På fredagen väntas regeringen lägga fram ett förslag som ger kommer ge kommunerna rätt att införa miljözoner. Det rapporterar SVT.Enligt SVT:s källor i regeringen kommer i princip alla dieselbilar som inte uppfyller de hårdaste miljökraven att förbjudas från stadskärnor från år 2022.Beslutet ska ha föregåtts av en hård strid inom regeringskansliet.
Calle Halfvarsson tog tredje SM-guldet
14-faldige SM-guldmedaljören Marcus Hellner slogs ut redan i kvalet och regerande sprintmästaren Emil Jönsson kom inte till start. I stället tog Calle Halfvarsson karriärens tredje individuella SM-guld i den klassiska sprinten i Skellefteå. – Kul att jag får ta ett SM-guld för den lilla klubben, säger Sågmyraåkaren till SVT.
Calle Halfvarsson tog tredje SM-guldet
14-faldige SM-guldmedaljören Marcus Hellner slogs ut redan i kvalet och regerande sprintmästaren Emil Jönsson kom inte till start. I stället tog Calle Halfvarsson karriärens tredje individuella SM-guld i den klassiska sprinten i Skellefteå. – Kul att jag får ta ett SM-guld för den lilla klubben, säger Sågmyraåkaren till SVT.
Stina Nilsson tog första SM-guldet: Fantastiskt
Medaljaspiranterna föll som klasar i skogarna runt Vitbergets skidstadion i Skellefteå. Till slut var Stina Nilsson stadigast på fötterna i sprinttävlingen i klassisk stil och tog sitt första SM-guld. – Det känns fantastiskt skönt, säger hon till SVT.
Nilsson tog första SM-guldet: Fantastiskt
Medaljaspiranterna föll som klasar i skogarna runt Vitbergets skidstadion i Skellefteå. Till slut var Stina Nilsson stadigast på fötterna i sprinttävlingen i klassisk stil och tog sitt första SM-guld. – Det känns fantastiskt skönt, säger hon till SVT.
Satanistiska samfundet: SVT bör inte ägna sig åt kristen propaganda
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s. År 2000 skildes Svenska kyrkan från staten. Allt fler svenskar anser sig vara icke-religiösa.
Läs mer om Svenska.
Lämnar banan helt – efter stora kraschen
Emma Ribom saboterade Anna Dyviks medaljchanser i SM-sprinten med en krock.SVT-experten Anders Blomquist var inte helt nöjd med Riboms agerande.– Hon tog en rövare. Det är så med sprint. Ibland förstör man för sig själv och ibland förstör man för andra också, säger Blomquist.
Läs mer om Blomquist och SM-sprinten.
Prognos: Byggboomen är över
Byggboomen i Sverige tycks vara över.Under 2019 minskar bostadsbyggandet till lägsta nivån på fyra år, enligt en ny prognos som SVT Nyheter redovisar.– En ganska kraftig nedgång, säger Catharina Elmsäter-Svärd, som är vd för Sveriges Byggindustrier, till SVT.
Nätjättarna riskerar att beskattas i EU-länder
Facebook, Twitter, Google och andra nätjättar ska beskattas nationellt även om de inte har en fysisk närvaro i ett land, föreslår EU-kommissionen.Digitala jättarna betalar för lite skatt för att det ska vara rättvist gentemot andra företag enligt kommissionen, rapporterar SVT Nyheter.
Konstnären Ulrica Hydman Vallien är död
Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien har avlidit, bekräftar hennes make Bertil Vallien för SVT. "Min älskade Ulricas varma hjärta slutade att slå ikväll. En obegriplig förlust" skriver han på Facebook.
Läs mer om Bertil Vallien, Facebook och SVT.
Vi ska skämmas som alpinnation
ÅRE. Sverige dominerar i slalom.Samtidigt finns det ett alpint svart hål. Det har gått elva år sedan en svensk åkare tog en VM-medalj i fartdisciplinerna.– Jag tycker att vi ska skämmas som alpinnation, säger SVT-kommentatorn Tobias Hellman.– Skulle jag vara förbundskapten skulle jag åka till Norge och fjäska för dem, säger Pernilla Wiberg.
Läs mer om Norge, Pernilla Wiberg och VM-medalj.
Scherman: Vi har en dysfunktionell riksdag
Den svenska demokratin är hotad.Det säger i dag tv-journalisten Jan Scherman, tidigare vd på TV4, som gjort dokumentärserien Länge leve demokratin som har premiär i SVT i morgon.– Vi har en dysfunktionell riksdag, konstaterar han inför sin medverkan i Expressens politikmagasin Bara Politik i kväll.
Läs mer om Bara Politik, Jan Scherman, Länge, SVT och TV4.
Efter vinterns tågkaos: Regeringen begär mer pengar till järnvägen i Norrland - beslut innan sommaren
Efter vinterns kritik efter tågstrulet i Norrland verkar nu regeringen agera. På onsdagen bad regeringen EU-kommissionen om pengar för att kunna genomföra en ny tågkorridor i Norrland, från Stockholm till Haparanda. Det uppger SVT Västernorrland.
Program SM-veckan i Skellefteå
Här är delar av programmet från SM-veckan i Skellefteå. Tävlingarna sänds i SVT och i SVT play.
Läs mer om SM-veckan, SVT och Skellefteå.