Svt

Här lagas sjukhusmaten med ekologiska råvaror

När matreformen på sjukhuset tog vid byttes alla halvfabrikat ut.Numera lagas all mat från grunden – med ekologiska råvaror – på Nordsjällands hospital, skriver SVT.Över 3000 portioner spottas dagligen ut från den mänskliga matfabriken.
Flerfamiljshus i lågor utanför Sundsvall
Elden har härjat ett flerfamiljshus i Skönvik norr om Sundsvall så svårt att räddningstjänsten har beslutat att låta fastigheten brinna ner. Det rapporterar SVT Västernorrland.
Läs mer om Skönvik och Sundsvall.
Tre män programleder Eurovision
För första gången i Eurovision Song Contests historia blir det enbart män som programleder galan, skriver SVT Kulturnyheterna. Tävlingen hålls i år i Ukrainas huvudstad Kiev där Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk och Timur Miroshnychenko kommer att ta plats i rutan.

Sökte hjälp för gallsten – fick nytt hjärta

En tonårspojke som hade mycket ont i magen lades in vid Örnsköldsviks sjukhus med misstänkt gallsten. Men läget försämrades snabbt och det slutade med att pojken genomgick en hjärttransplantation, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.
Högsta domstolen tar inte upp Lotta-mordet
Högsta domstolen tar inte upp mordet på 41-åriga Lotta i Bromma, uppger SVT Nyheter Stockholm.
Läs mer om Bromma, Lotta och Lotta-mordet.
HD tar inte upp fallet om mordet på Lotta
Högsta domstolen tar inte upp mordet på Lotta på nytt, enligt SvT. Därmed kommer fängelsestraffet på 18 år för Martin Jonsson, 33, att bestå.
Läs mer om Lotta, Martin Jonsson och SvT.
Man gripen för medhjälp till mordet på David
En man har gripits, misstänkt för delaktighet i mordet i Angered i höstas när David, 25, sköts ihjäl. Det skriver SVT Väst.Den gripne är misstänkt för medhjälp till mordet.– Just nu är utredningen i ett känsligt läge så vi säger ingenting, säger utredaren Urban Svahn till tv-kanalen.
Läs mer om Angered, David och Urban Svahn.
En man gripen för delaktighet i mordet på David
En man har gripits, misstänkt för delaktighet i mordet i Angered i höstas när David, 25, sköts ihjäl. Det skriver SVT Väst.Den gripne är misstänkt för medhjälp till mordet.– Just nu är utredningen i ett känsligt läge så vi säger ingenting, säger utredaren Urban Svahn till tv-kanalen.
Läs mer om Angered, David och Urban Svahn.
Pascalidou och Bali i bråk: Mobbning
Alexandra Pascalidou har fått nog efter att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har likställt henne med Nils Bildt. I ett Facebook-inlägg anklagar hon riksdagsmannen för systematisk mobbning och trakasserier. – Jag tycker att det är intressant att när jag i en tweet ifrågasätter Fox News, SVT, Pascalidou och Nils Bildt så ser hon det som hat. Jag vet inte om jag delar den analysen, säger Bali.
Svårt rekrytera poliser till gängsatsning
Polisen har svårt att rekrytera till satsningen Mareld, mot den grova organiserade brottsligheten i Järvaområdet, uppger SVT Nyheter Stockholm. En orsak är utsattheten, menar en av poliserna som trots allt valt att söka sig hit: – Jag vill vara i Järva och skapa trygghet bland boende.
Läs mer om Järva, Järvaområdet och Mareld.
Språkkrönika: Goda skäl att älska amatörer
SPRÅKKRÖNIKA. Om jag säger en glad amatör. Vem tänker du på då? I tisdags hade tv-programmet Det stora fågeläventyret premiär i SVT. Att äventyret är stort går inte att ta miste på. Reklamfilmerna om programmet har pågått i månader, och det är tablålagt på bästa sändningstid.
Läs mer om Det och SVT.
Kommunal M-tvekan inför SD-samarbete
På kommunal nivå säger många M-politiker nej till ett utökat samarbete med Sverigedemokraterna, enligt SVT Nyheters enkät.
Jacob Hård om ögonsjukdomen
LAHTIS. 62 år gammal jobbar Jacob Hård med ännu ett stort skidmästerskap. Och för första gången någonsin ser SVT-kommentatorn slutet på karriären. – Nu tränger det sig på, för att jag faktiskt är så gammal som jag är, säger han.
Läs mer om Jacob Hård.
S och SD drabbade samman om Sverigebilden
Migrationsminister Morgan Johansson (S) anklagade Mattias Karlsson (SD) för att använda brottsstatistiken som ett slagträ mot invandringspolitiken i en debatt i SVT:s Agenda på söndagskvällen. – Du retorik går bara ut på en sak: att peka finger mot invandrarna, sa Morgan Johansson.
Migrationsministerns kritik mot SD-toppen
Migrationsminister Morgan Johansson, S, och SD:s gruppledare Mattias Karlsson möttes i kväll i en debatt i SVT:s Agenda. Tonen blev stundtals hård. – Det verkar som att Mattias Karlsson skäms över Sverige, sade Morgan Johansson i Agenda.
Kalle Moraeus sista ord i Så ska det låta
Söndagens Så ska det låta är Kalle Moraeus sista avsnitt av programmet någonsin. Men det visste han inte när han sa de sista orden som Så ska det låtas programledare. – Tack så mycket för den här säsongen, säger Kalle Moraeus i SVT.
Läs mer om SVT.
Fem nostalgiska ögonblick från Barnjournalen
Bengt Fahlström, känd från bland annat SVT:s Barnjournalen är död. Han blev 78 år gammal och gick bort efter att ha varit sjuk i lunginflammation. Under åren med Barnjournalen gjordes flera klassiska intervjuer och reportage. Här är fem av dem.
Läs mer om Barnjournalen.
Arne Weise om Bengt Fahlströms död
Barnjournalen-programledaren Bengt Fahlström har gått bort efter en lunginflammation, 78 år gammal. Det var Arne Weise som fick in programmet på SVT - nu minns han sin gamla kollega. – Det var en mycket fin människa, säger Arne Weise om Bengt Fahlström.
Läs mer om Arne Weise, Bengt Fahlström och SVT.
Jag stöttar Björgen till hundra procent
LAHTIS. Marit Björgen hyllade Therese Johaug efter sitt guld på skiathlon - något hon fick hård kritik från SVT-profilen Hasse Svens för. Nu stöttas Björgen av landslagskamraten Maiken Caspersen Falla. – Jag stöttar Marit till hundra procent, säger hon.
von Eckermanns succ: Sagolikt
Henrik von Eckermann är kung i Scandinavium. Inför hemmapubliken vann hoppryttaren världscupens Europafinal tillsammans med det nya stjärnskottet till häst Mary Lou: – Jag har haft en sagolik helg. Hade någon sagt detta innan, hade jag sagt: Är du inte klok, säger von Eckermann till SVT.
Programledaren Bengt Fahlström är död
Bengt Fahlström, känd från SVT:s Barnjournalen, har avlidit uppger Sydsvenskan. Han blev 78 år gammal, och gick bort efter en kort tids sjukdom. – Det var en människa som spred glädje runtomkring sig, säger hans exfru Sofia Fahlström.
Läs mer om Sofia Fahlström och Sydsvenskan.
Tveksamhet kring Rysslands växling
Ryssland tog silvret i lagsprinten. Men var deras växling inför den tredje sista sträckan korrekt? Om växlingen inte utfördes korrekt kan det ryska laget komma att diskas. – Är det kontakt? Hon ser tveksam ut själv, säger experten Anders Blomquist i SVT.
Läs mer om SVT.
Sverige tog sig enkelt vidare till sprintfinalen
Sverige tog sig enkelt vidare till final i lagsprinten.Detta trots frågetecken kring Stina Nilssons och Ida Ingemarsdotters skidor.– Något måste göras till finalen, säger experten Anders Blomquist i SVT.
Läs mer om SVT.
SVT-experten: Det är helt oförståeligt
Maiken Caspersen Falla gick ut jämsides med finska Kerttu Niskanen på den sista etappen i lagsprintens semifinal.I en backe skrek den norske landslagschefen Vidar Löfshus, enligt Aftenposten, att Falla skulle bara ta det lugnt – men så gjorde hon icke.I stället satte Falla in ett mäktigt ryck i en stigning, och vann semifinalen enkelt.– Det är helt oförståeligt, det går inte att förstå helt enkelt, säger SVT-experten Anders Blomquist.