Syd

Larm om explosion

Strax efter 21.30 ryckte polis, ambulans och räddningstjänst ut till Bennets väg i Malmö efter larm om en eventuell explosion.– Vi har flera uppringare som har hört höga smällar och glas som krossas, säger Rickard Lundqvist vid ledningscentralen för polisen i Region syd.Texten uppdateras
Läs mer om Malmö, Region och Rickard Lundqvist.

JUST NU: Bombgrupp slår till mot en adress

Polisen har på onsdagen gjort en husrannsakan i en lägenhet på Lantmannagatan i Malmö.I samband med insatsen har ett farligt föremål hittats.– Bombruppen är där nu och vi har spärrat av vägen så de kan arbeta, säger Calle Persson, pressinformatör hos polisen i syd.
JUST NU: Skolbuss har kört ner i diket
En minibuss har på onsdagsförmiddagen kört i diket på riksväg 31, i Uppvidinge kommun.Fordonet ska nu bärgas och det är begränsad framkomlighet på vägen.– Det är minibuss, alternativt skolbuss, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör hos polisen i syd.
Läs mer om Uppvidinge och Åsa Emanuelsson.
Seriekrock med fyra bilar – bärgning på väg
En seriekrock har inträffat på Ängelholmsvägen vid Helsingborg på måndagen.Fyra bilar är inblandade - en person är lindrigt skadad.– En person har klagat över nacksmärtor, så nu har även ambulans och räddningstjänst skickats, säger Anna Göransson vid polisens regionledningscentral syd.

Containerbrand vid Olympiaskolan i Helsingborg

Tidigt på måndagsmorgonen utbröt en containerbrand vid Olympiaskolan i Helsingborg.I samband med händelsen hördes en kraftig smäll över området.– Det är sannolikt en banger och tändvätska som har lagts dit, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl polisen region Syd.
Man med svärd hotade och slog sönder bilar
En man beväpnad med svärd gick under söndagskvällen runt i ett samhälle i Svalövs kommun i Skåne.Han hotade en person, slog sönder bilar – och allt slutade med att polisen övermannade honom med pepparsprej.– Ett svärd är ett farligt vapen, så det måste polisen hantera med försiktighet, säger Rickard Lundqvist vid regionledningscentralen vid polisen syd.
Läs mer om Rickard Lundqvist och Skåne.Han.
JUST NU: Polisbil och personbil i krock
En trafikolycka har inträffat mellan en polisbil och en annan personbil.Ambulans har begärts till platsen.– Jag vet inte omfattningen i övrigt, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisen i region Syd.
Läs mer om Rickard Lundqvist och Syd.
En person påkörd av tåg - skulle korsa spåret
Natten till söndagen blev en person påkörd av ett tåg vid Åkarps station i Burlövs kommun.Olyckan ska ha inträffat när en grupp personer korsade dubbelspåren.– Vi har tagit hand om ett 30-tal chockade personer på platsen, säger Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänst syd.
Misstänkt rattfyllerist kraschade bil mot kök
En bil kraschade sent i natt rakt in i en villaträdgård och vidare in mot villans kök.Ingen människa skadades fysiskt men spåren efter vansinnesfärden är tydliga.– En häck, ett staket och en torkvinda har fått skador, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region Syd.
Läs mer om Kim Hild och Syd.
Polisen upptäckte avåkt bil – larmade ambulans
En polispatrull upptäckte vid 23.30 på fredagen en avåkt bil på Lockarpsvägen i Malmö.I bilen satt en skadad kvinna.– Ambulans skickades till platsen, säger Calle Persson vid regionledningscentralen polisen syd.
Efter mötet i lägenheten – plötsligt börjar någon skjuta
Fyra män skadades – varav två allvarligt – vid en skottlossning i Trelleborg natten till fredag.Nu berättar polisen mer om bakgrunden.Männen känner varandra sedan tidigare, och rör sig i kriminella kretsar.– De var först i en lägenhet och därefter lämnade de. Skottlossningen skedde utomhus, säger Ewa-Gun Westford vid polisen i region Syd.
Läs mer om Ewa-Gun Westford, Syd och Trelleborg.
Här festar Satudarah – firade nya medlemmar
Det lilla samhället Finja invaderades i förra veckan av motorcyklister.Upp mot 200 personer med anknytningar till kriminella gäng höll där en fest.– De har under lång tid försökt arrangera en fest, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd.
Läs mer om Finja, Patrik Andersson, Satudarah och Syd.
Skräckdockor hängdes och spetsades under bro
En hängde i en snara.En annan satt spetad på en stolpe.Flera skräckinjagande dockor skrämde boende i Vinslöv under tisdagskvällen.– Det här är naturligtvis inte roligt. Minst en person har ringt polisen. De som bevittnade det var rädda och oroliga för att det kunde vara riktiga människor, säger Rickard Lundqvist på Polisen region Syd till Kristianstadsbladet.
Barn i tioårsåldern påkört
Ett barn i tioårsåldern har körts på av en personbil, i en mindre ort i Eslövs kommun.Polis, räddningstjänst och ambulans är på plats– Omständigheterna och skadeläget är ännu oklara, säger Måns Krook, inre befäl vid räddningstjänsten syd.
Läs mer om Omständigheterna.
Stort polispådrag till mc-gängs fest
Under dagen har det varit stort polispådrag i den skånska orten Finja, det eftersom ett välkänt mc-gäng skulle ha en stor fest.Enligt polisen gick det hela dock lugnt till, kanske på grund av vädret.– Vädret gör såklart sitt till, det har regnat och varit blåsigt mestadels av dagen och det lägger sordin på det man ska göra, säger Eva-Gun Westford, pressinformatör för polisregion Syd.
Läs mer om Eva-Gun Westford, Finja och Syd.
Larm om påkörd person
En person har blivit påkörd på Västra varvsgatan i Malmö.Räddningstjänsten är på väg till platsen.– Det är en person som har blivit påkörd, Mattias Sköld, inre befäl på räddningstjänsten syd.
Villa övertänd vid våldsam storbrand
En villa i Emmaboda började brinna sent på torsdagskvällen.Enligt polisen är villan övertänd.– Räddningstjänsten försöker förhindra spridning, säger Stephan Söderholm, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region Syd.
Läs mer om Emmaboda, Stephan Söderholm och Syd.
SOS-operatörer skrämda av befäl – skickade inte hjälp
I flera års tid ska personalen på SOS Alarm inte ha vågat begära ut tillräckligt med räddningsresurser vid händelser i södra Skåne.Orsaken var att SOS-operatörerna kände en rädsla för ett av befälen på räddningstjänsten Syd. Det visar en granskning av Sydsvenskan.– Vi ser allvarligt på det som hänt, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm till Kvällsposten.
Larm om hög smäll i Malmö, enligt flera uppringare
Flera uppringare larmade kring midnatt om en hög smäll i Malmö.Polisen har skickat patruller, men inte hittat något.– Vi har fått flera olika adresser, säger Fredrik Bratt vid regionledningscentralen hos polisen syd.
Husvagn brinner – polis och brandkår på plats
En husvagn brinner i Ugglehult utanför Växjö.Polis och räddningstjänst är på plats.Det är ännu oklart om någon bor i husvagnen – men den undersöks just nu.– Det är inga speciella omständigheter som gör att vi tror att någon är där. Självklart vill vi förvissa oss om att ingen är där, säger Rickard Lundqvist vid polisen region syd.
Läs mer om Rickard Lundqvist och Ugglehult.
Brand i lägenhet började i mobiltelefon
Räddningstjänsten larmades på tisdagen till en lägenhet i Lund.I köket ska det ha brunnit på flera ställen.– Det brann på flera ställen. Vi tror det börjat i en mobiltelefon, säger Mats Streer, inre befäl på räddningstjänsten Syd.
Läs mer om Lund.I och Syd.
Hög smäll och brand i Rosengård
En hög smäll hördes och en brand har brutit ut i Rosengård i Malmö. – Det är flera inringare som har hört en smäll någonstans inifrån Rosengård. Polis och räddningstjänst skickas till platsen och kan konstatera att det brinner i en korvkiosk och i en bil, säger Anna Göransson presstalesperson vid polisregion Syd, till TT.
Smällare vållade larm i centrum
En smällare som lagts utanför en restaurang på Adelgatan i centrala Malmö vållade ett larm på söndagskvällen.Polis och räddningstjänst ryckte ut och kunde konstatera att ingen människa hade skadats.– Det var skador på dörren, säger Calle Persson vid ledningscentralen för polisen i Region syd.Platsen spärrades av för utredning.
Polis skadad i bilolycka
En polis skadades på lördagseftermiddagen i Asarum i Blekinge i samband med jakt på en smitare efter en trafikolycka.Polisbilen körde in i bilen som blivit jagad.– Ingen har fått några allvarligare skador, säger Calle Persson vid ledningscentralen för polisen i Region syd.Texten uppdateras.
Läs mer om Asarum, Blekinge, Calle Persson och Region.
Takbrand i Malmövilla
En villa vid Videdalsvägen i Malmö riskerar att brinna ner efter att en takbrand brutit ut.– Det finns en risk att det sker. Men vi gör allt för att hindra branden att spridas, säger Mats Streer, inre befäl vid Rrddningstjänsten Syd.