Syrien

USA:s försvarsminister vill omringa al-Raqqa

En insats för att omringa IS-fästet al-Raqqa i Syrien kommer att starta i samband med insatsen i Mosul, meddelade USA:s försvarsminister Ashton Carter under sitt besök i Irak på söndag.

Carter vill omringa al-Raqqa

En insats för att omringa IS-fästet al-Raqqa i Syrien kommer att starta i samband med insatsen i...
Läs mer om IS-fästet och Syrien.
Nya bilder: Ryska krigsfartyg passerade Norge
Den största omplaceringen av ryska flottan sedan Kalla kriget. Det kallade norska militären den konvoj av ryska militärfartyg som passerade nära den norska kusten i veckan. Fartygen, som är förberedda på strid, är på väg till Syrien som en del av en större rysk mobilisering. – Ryssland har kallat in allt man har, menar en företrädare för norska Sjöförsvaret.
Läs mer om Kalla, Norge, Sjöförsvaret och Syrien.
Odlar motstånd i krigets Syrien
Potatis, spenat och bönor stillar inte bara hunger i den syriska storstaden Aleppo. Där är odling...
Läs mer om Aleppo och Syrien.

IS-krigare befaras fly till Syrien

De irakiska regeringsstyrkorna rycker fram snabbare än förväntat i sin offensiv för att återta...
Läs mer om Syrien.
Humanitär paus i Aleppo har inletts
Den åtta timmar långa humanitära pausen i Aleppo i Syrien har nu börjat gälla. Och Rysslands president Vladimir Putin kan tänka sig att förlänga avbrottet i de rysk-syriska flygräderna mot rebellkontrollerade områden i staden.
Läs mer om Aleppo, Syrien och Vladimir Putin.
Han riskerar sitt liv och sin frihet
Abdullah al-Khateeb sköts för sin kamp för mänskliga rättigheter men överlevde – nu får han svenska regeringens pris. Årets Per Anger-pris tilldelas på torsdagen den syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb för hans outtröttliga kamp för sina medmänniskor i Syrien, skriver Ingrid Lomfors och Mai Greitz.
Läs mer om Abdullah, Mai Greitz och Syrien.
Nato: Ryssland skickar fler styrkor till Syrien
Ryssland utökar nu sina militära styrkor i Syrien. Det uppger en högt uppsatt Natodiplomat för nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Natodiplomat och Syrien.
Gunnar Jonsson: En rysk marodör i Berlin
När Vladimir Putin anlände till Berlin på onsdagskvällen var det fyra år sedan sist. Det verkade som en evighet. Så skedde det förra besöket också före Rysslands olagliga annektering av Krim, militära överfall på östra Ukraina och barbariska bombningar i Syrien.
Läs mer om Berlin, Krim, Syrien och Ukraina.
Därför kan Ryssland acceptera att sluta bomba
EXKLUSIV SVD-INTERVJU. FN-sändebudet Staffan de Mistura välkomnar Rysslands paus i bombningarna mot östra Aleppo, men kräver mer. Han varnar för långvarigt gerillakrig om Aleppo kollapsar. – Det saknas förtroende för allt vi gör i Syrien just nu, säger han till SvD.
Läs mer om Aleppo, Mistura, Ryssland, SvD och Syrien.
Inga flygbomber under Syrienmöte
Ryska och syriska stridsflygplan har avbrutit bombningarna av rebellkontrollerade delar av Aleppo i Syrien, samtidigt som Rysslands president Vladimir Putin träffar Frankrikes president Franois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Säpo: IS rekrytering från Sverige har förändrats
IS motgångar i Syrien och Irak har inte gjort att fler återvänder till Sverige, enligt Säpo. Totalt har runt 140 svenskar kommit tillbaka efter att ha stridit med våldsbejakande islamistiska grupperingar. Samtidigt har rekryteringen till terrorgrupperna avstannat.
Läs mer om Irak, Sverige, Syrien och Säpo.
Aya, 8 år, ger krigets offer ett ansikte
En ny film på hur barn drabbas av kriget i Syrien väcker starka reaktioner på nätet. Det är den åttaåriga flickan Aya som plåstras om av vårdpersonal efter att familjens hus sprängts.
Läs mer om Aya och Syrien.
IS-krigare kan flytta hem till Europa om Mosul faller
När IS slås tillbaka i Syrien och Irak kan våldsamma IS-krigare från Europa flytta tillbaka till sina hemländer. Det finns en risk att terrorn ökar i Europa då, varnar EU:s säkerhetskommissionär Julian King.
Experter: Ökad terror i Europa om IS förlorar Mosul
Slaget om Mosul blir början på slutet för Islamiska staten i Irak och Syrien. Men den islamistiska terrorn kommer bara att öka när kalifatet är borta. Här förklarar terrorexperterna varför.
Läs mer om Europa, Irak, Islamiska, Mosul och Syrien.
Flera barn döda i flygräder i Aleppo
Det senaste dygnet uppges minst 46 civila ha dödats i flygattacker mot rebellkontrollerade delar av staden Aleppo i Syrien.
Läs mer om Aleppo och Syrien.
Syrien dominerar på möte mellan EU-ministrar
Sanktioner mot ryssar med anledning av kriget i Syrien lär diskuteras när EU:s utrikesministrar samlas i Luxemburg i dag. Något beslut väntas dock inte.
Läs mer om EU-ministrar, Luxemburg och Syrien.
Aleppo kan leda till sanktioner
USA och Storbritannien överväger att införa sanktioner mot ekonomiska mål i Syrien och Ryssland på...
Läs mer om Ryssland, Storbritannien och Syrien.
Löfven: Eldupphör nu i Syrien
Mer än halva befolkningen i Syrien har tvingats fly sina hem sedan kriget startade för över fem år...
Läs mer om Syrien.
IS förlorade symboliskt viktig plats
Terrorsekten IS har förutspått att den slutgiltiga striden ska utkämpas i Dabiq i norra Syrien. På söndagen tog Turkietstödda rebellgrupper kontroll över den symboliskt viktiga lilla orten.
Läs mer om Dabiq, Syrien och Turkietstödda.
Syriska rebeller intog IS-kontrollerad stad
Syriska rebeller har tagit staden Dabiq från IS i norra Syrien, skriver AFP. Rebellerna backas upp av Turkiet.
Läs mer om AFP, Dabiq, IS-kontrollerad, Syrien och Turkiet.
Ryskt hangarfartyg i Engelska kanalen oroar
Kommande vecka väntas ryska krigsfartyg passera Engelska kanalen, samtidigt som relationerna är mycket spända mellan Storbritannien och Ryssland på grund av kriget i Syrien. London ser med oblida ögon på en passage som befaras få formen av en styrkedemonstration.
Kerry och Lavrov inte överens om vapenvila
Efter fyra täta timmar av samtal mellan USA:s John Kerry och Rysslands Sergei Lavrov kom beskedet: Parterna är inte överens om någon ny vapenvila i Syrien.
Läs mer om Lavrov och Syrien.
Ovanligt kort möte gav några ider om Syrien
Drygt fyra timmar. Sedan var Syriensamtalen i Lausanne över. Sergej Lavrov lämnade mötet vid 20-tiden ikväll med kort kommentar efter att ha träffat USAs utrikesminister John Kerry. – Deras möte var affärslikt och hövligt men kortare än vanligt, säger John Kerrys talesman John Kirby till SvD.
Syriensamtal i motvind trots stormakternas töväder
Medan bomberna fortsatte att falla över östra Aleppo möttes USA och Ryssland samt regionala makter för nya Syriensamtal i Lausanne på lördagen. En massiv kraftssamling för att stoppa kriget. Men förutom en gnutta hopp då USA och Ryssland åter talar Syrien, märkes mest pessimism.