Syrien

Rosling: I media har man så lite tid på sig

Svenskarna måste lära sig hur världen ser ut – i dag. Det menar Hans Rosling som gärna påminner om att Syrien nu är som Sverige var på 1950-talet. – I media har man så pass lite tid på sig så man måste nästan förutsätta att den som lyssnar på ett bra reportage kan lite om bakgrunden, säger vetenskapens nya rockstjärna.
Läs mer om Sverige och Syrien.

Ellas, 8, fiffiga id ska hjälpa folk på flykt

Ella Bender fick en superid när hon hörde sin pappa svära som en borstbindare i telefon. Hon startade insamlingen svärburken. Varje svordom generar en krona till flyktingar. – Pappa brukar alltid svära när han pratar med sina jobbarkompisar och eftersom det är krig i Syrien så tänkte jag att jag kan skicka pengarna dit, säger Ella.
Läs mer om Ella och Syrien.
Nye ÖB: Vi följer Ryssland väldigt nära
Den ryska militären utför dagliga bombräder i Syrien – och Försvarsmakten följer utvecklingen noggrant. Verksamheten är en del i en punktmarkering av Ryssland, berättar nytillträdde ÖB Micael Bydn. – Vi följer Ryssland väldigt nära i närområdet och vi har all anledning att följa vad de gör även utanför närområdet, säger han.
Läs mer om Försvarsmakten, Ryssland och Syrien.

Danskt förslag om landsförräderi

Danskar som ansluter sig till extremiströrelsen Islamiska staten (IS) och slåss i Syrien ska kunna...
Läs mer om Islamiska och Syrien.
Erdogan fördömer ryska bombningar
Rysslands flyganfall mot rebeller i Syrien är oacceptabla, säger Turkiets president Recep Tayyip...
Läs mer om Recep Tayyip och Syrien.
Mahmood, 23, flydde Syrien – ett år senare har han fått jobb i Sverige
Mahmood Al Hameed, 23, kom från krigets Syrien till Sverige för drygt ett år sedan. Nu har han lärt...
Läs mer om Sverige och Syrien.
Demonstration utanför ryska ambassaden
Omkring 35 personer demonstrerade under lördagseftermiddagen utanför Rysslands ambassad på Kungsholmen i Stockholm. Anledningen var de ryska bombningarna av mål inne i Syrien. – Det är ett stort misstag att Ryssland går in i Syrien, det internationella samfundet borde reagera mot detta, säger Khalid Salih på plats utanför ambassaden.
Minister: 19 av 20 ryska attacker är mot civila mål
Ryska stridsflygplan har enligt AFP utfört ett 20-tal nya bombanfall i Syrien. Bland annat ska en av IS kommandocentraler ha förstörts.
Läs mer om AFP och Syrien.
Nya ryska flyganfall i Syrien
Läs mer om Syrien.
Nya ryska flyganfall i Syrien
Ryssland har för fjärde dygnet i rad genomfört flyganfall mot mål inne i Syrien. Enligt...
Läs mer om Syrien.
Nya ryska flyganfall i Syrien
Läs mer om Syrien.
Flyktingrekord präglar nordiskt ministermöte
Kriget i Syrien, med nya asylrekord i Norden, står i centrum när de nordiska statsministrarna, däribland Stefan Löfven (S), just nu möts i Danmark.
Läs mer om Danmark, Norden, Stefan Löfven och Syrien.
Ryska stridsflyg bombar nya IS-mål
Ryska krigsflyg fortsätter att bomba i Syrien. Angreppen var koncentrerade och precisa, uppger en myndighetskälla för rysk tv.
Läs mer om IS-mål och Syrien.
20-tal nya ryska attacker mot IS-mål i Syrien
Ryska stridsflygplan har enligt AFP utfört ett 20-tal nya bombanfall i Syrien. Bland annat ska en av IS kommandocentraler ha förstörts.
Läs mer om AFP, IS-mål och Syrien.
Säpo: 125 svenskar kämpar för terrorister
90 män och 35 kvinnor. Så många svenskar är i Syrien och Irak för att kämpa för terrorgrupper, som IS. I dag presenterade Säpochefen nya siffror. – Vi står inför en historisk utmaning. En av våra uppgifter är ju att ha koll på hur många som åker. Nästa problem är att skydda Sverige när de kommer hem, säger Anders Thornberg i TV4:s Nyhetsmorgon.
Läs mer om Irak, Sverige, Syrien och Säpochefen.
Säpo: 125 svenskar strider för IS
Just nu befinner sig 125 svenskar i Syrien och Irak för att delta i strider för terrorgrupper,...
Läs mer om Irak och Syrien.
Säpo: 125 svenskar kämpar för IS
Just nu befinner sig 125 svenskar i Syrien och Irak för att delta i strider för terrorgrupper,...
Läs mer om Irak och Syrien.
Obama: Ryssland stärker IS i Syrien
President Barack Obama varnar Ryssland för fortsatta flygbombningar i Syrien. Moskva säger att huvudmålet är Islamiska staten men de ryska attackerna riktades även mot flera andra rebellgrupper. Det upprör västmakterna.
Läs mer om Islamiska, Ryssland och Syrien.
Bra att Ryssland tar ställning mot IS
Göran Persson går på tvären mot utrikesminister Margot Wallström när det gäller Rysslands inblandning i Syrien. Han menar att det är bra att Ryssland tar ställning mot IS. – Rysslands engagemang är fullständigt naturligt. Det vore kanske rimligt att Ryssland, USA och Europa gjorde gemensam sak i Syrien, säger Persson.
Putin och Hollande i möte om Ukraina
Här möts de två presidenterna på toppmötet. Situationen i Syrien och Ukraina stod på agendan när Francois Hollande tog emot Vladimir Putin i Elysepalatset på fredagen - och den ryske presidenten överraskade med att vara i tid. – Han är nästan aldrig punktlig, han har till och med låtit påven vänta, säger en ukrainsk journalist till Paris-Match.
Bilder: Stridsflygen Putin satt in i Syrien
Ett 30-tal stridsflyg av fyra olika modeller – minst. Här är armadan det ryska flygvapnet satt in i Syrien.
Läs mer om Syrien.
USA: Urskillningslösa anfall farligt för Ryssland
Konflikten i Syrien eskalerar. Nu har Iran skickat marktrupper till norra Syrien för att stödja Rysslands flyganfall. Det sker enligt Iran efter en officiell förfrågan från den syriska regeringen och Ryssland, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP, Iran, Ryssland och Syrien.
Wallström om rysk insats: Ännu mer lidande
Margot Wallström (S) är orolig kring de ryska anfallen i Syrien. På FN:s toppmöte i New York har den ryska inblandningen enligt utrikesministern diskuterats intensivt.
Läs mer om New York och Syrien.
Wallströms oro för ryska flygattackerna
Ett ryska 50-tal militärflygplan skickades till Syrien under torsdagen uppgav det ryska försvarsdepartementet. Samtidigt kom uppgifter om räderna träffat såväl civila som USA-stödda rebellgrupper kom. Nu befarar Vita huset att bombningarna kommer att förlänga kriget. Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är orolig kring de ryska anfallen. –För civilbefolkningen blir det ännu mer av lidande, säger hon till Sveriges radios P1 Morgon. Under fredagen ska den ryske presidenten och franske presidenten Franois Hollande träffas för att prata om attackerna.
Läs mer om Margot Wallström, Syrien och Vita.