Syrien

Fredssamtal om Syrien skjuts upp

Läs mer om Syrien.

Nya allianser i kriget mot IS väcker oro i Israel

Nya oheliga allianser pressar IS i Syrien. När Iran, Hizbollah, Syrienregimen, och nu även den libanesiska armn, samarbetar väcker det oro i Israel. – En mycket allvarlig potentiell konflikt, menar Mellanösternanalytikern Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet.
Ann-Marie Begler måste få nya direktiv
Ingen tvivlar på att Försäkringskassan vill undanröja fusket. Förhindra att skattemiljoner hamnar hos kriminella. Eller finansierar terrorresor till Syrien och Irak.Men vad som är alldeles galet är att den här lovvärda ambitionen blandas ihop med en brutal jakt på svårt sjuka och utsatta människor som får sina ersättningar indragna. Deras och deras familjers liv blir outhärdligt och omöjligt.
Ericssons affärer i Syrien har fortsatt – trots kriget
Efter sex års krig har Syrien stora behov att investera i mobilnäten. Ericsson har under hela kriget kunnat göra affärer, tack vare att Sverige som enda EU-land stoppade att två telebolag hamnade på sanktionslistan.
Läs mer om EU-land, Sverige och Syrien.

Tillräckligt med bevis för att åtala al-Assad

Den särskilda FN-kommission som granskar konflikten i Syrien har samlat tillräckligt med bevis för att kunna åtala landets president Bashar al-Assad för krigsbrott. Det säger den meriterade krigsbrottsåklagaren Carla del Ponte i en intervju med schweiziska veckotidningen Sonntagszeitung.
IS tappar mark i Syrien
Läs mer om Syrien.
Många civila dödade i flygangrepp i al-Raqqa
Under de senaste 24 timmarna har 29 civila dödats i den USA-ledda alliansens flygangrepp mot terrorgruppen IS:s självutnämnda huvudstad al-Raqqa i Syrien, uppger det Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Bland de dödade finns 14 barn och 9 kvinnor och dödstalen väntas stiga eftersom flera människor är mycket svårt skadade.
Läs mer om Londonbaserade, Syrien och Syriska.
Nya Erdoganhot mot kurder i Syrien
För bara några dagar sedan stuvade han om i Turkiets högsta militärledning. Nu kommer president Recep Tayyip Erdogan med nya hot om att anfalla kurdiska styrkor i norra Syrien – något som kan störa krigföringen mot terrorgruppen IS.
Läs mer om Recep Tayyip Erdogan och Syrien.
Stort IS-fäste faller till syriska regeringsstyrkor
IS har förlorat sitt sista större fäste i Homsprovinsen i Syrien.Syriska regeringsstyrkor och allierad milis har erövrat staden al-Sukhna från terrorgruppen, rapporterar Reuters.
Läs mer om Homsprovinsen och Syrien.Syriska.
Hbtq-kämpar i Syrien skickar hälsning till Pride
Att få älska vem man vill är värt kampen! En grupp militärklädda, maskerade medlemmar i Queera upprors- och befrielsearmn (TQILA) har sänt en Twitterhälsning från stridsfronten mot IS i Syrien till pridefirare i den svenska huvudstaden.
Läs mer om Pride, Queera, Syrien och Twitterhälsning.
Granskning: Ryssland hemlighåller dödstal i Syrien
Ryssland misstänks hemlighålla antalet stupade ryska soldater i konflikten i Syrien. Officiellt har landets myndigheter bara rapporterat om en fjärdedel av alla dödsfall, enligt en granskning av nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Syrien.
Nytt eldupphör i Syrien
Ryssland och den syriska oppositionen har kommit överens om eldupphör i ett område norr om Homs i Syrien, enligt det ryska försvarsdepartementet. Det är tänkt att träda i kraft under dagen.
Läs mer om Syrien.
Nytt eldupphör i Syrien
Läs mer om Syrien.
Uppgifter: Svenska IS-medlemmar gripna i Syrien
Misstänkta IS-medlemmar från Sverige har tillfångatagits i norra Syrien, rapporterar SR Ekot. Säpo kan inte bekräfta uppgifterna, men en person med insyn säger att det stämmer.
Läs mer om Sverige och Syrien.
Svenska IS-terrorister tillfångatagna av kurdisk styrka
Flera IS-krigare från Sverige har tillfångatagits av kurdiska styrkor i norra Syrien, uppger Ekot som citerar källor från kurdiska YPG.
Läs mer om Ekot, Sverige, Syrien och YPG.
Svenska IS-krigare tillfångatagna i Syrien
Flera misstänkta IS-krigare från Sverige har tillfångatagits under strider i Syren, enligt källor till Ekot.De ska ha gripits av den kurdiska styrkan YPG och hålls enligt uppgift tillfångatagna i Rojava i nordöstra Syrien.
Jihadister evakueras från Libanons gräns
Bussar började på måndagen anlända till det bergiga gränsområdet Jaroud Arsal i nordöstra Libanon. Som en del av en vapenvila mellan libanesiska Hizbollah och rebellgruppen Jabhat Fatah al-Sham ska tusentals jihadister och deras anhöriga förflyttas till Syrien.
Journalist dödad av IS i Syrien
En journalist har dödats av IS i Syrien.Det skriver RT Arabics på Twitter.
Läs mer om Syrien, Syrien.Det och Twitter.
Djuren räddades efter 6 års krig
Efter att kriget i Syrien bröt ut 2011 har många flytt från landet. En av dem är ägaren till djurparken Aalim al-Sahar i Raqqa. Men djuren kunde inte fly med honom. Nu har nio djur evakuerats till Turkiet.
Läs mer om Aalim, Raqqa, Syrien och Turkiet.
Världens äldsta smiley kan vara funnen på flaska
En 3 700 år gammal flaska – med en glad gubbe målad på. Det fyndet har arkeologer hittat vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Läs mer om Syrien och Turkiet.
Jihadister har tagit kontrollen över Idlib
Jihadistgruppen Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Nusrafronten med koppling till al-Qaida, har tagit kontroll över staden Idlib i nordvästra Syrien, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.
Läs mer om Idlib, Storbritannien, Syrien och Syriska.
Extremister drabbar samman i norra Syrien
Sammandrabbningar mellan extremistgrupper i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien har krävt över 40 liv den senaste veckan. Minst elva civila har dödats i striderna, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.
Turkiet offentliggjorde USA-baser i Syrien
USA reagerar med ilska efter att en statlig nyhetsbyrå i Turkiet avslöjat platser för amerikanska militära posteringar i norra Syrien. Pentagon säger att det kan innebära fara för liv.
Läs mer om Syrien och Turkiet.
Turkiet offentliggjorde USA-baser i Syrien
USA reagerar med ilska efter att en statlig nyhetsbyrå i Turkiet avslöjat platser för amerikanska militära posteringar i norra Syrien. Pentagon säger att det kan innebära fara för liv.
Läs mer om Syrien och Turkiet.