Syrien

Kurder svär fortsatt motstånd efter förlusten av Afrin

ISTANBUL. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att turkisk militär tagit kontroll över provinsen Afrin i norra Syrien. Men det lär inte bli lika enkelt att behålla den – eftersom ingen vet vem ska få kontrollen.

Turkiska styrkor uppges kontrollera Afrin

Turkiskledda styrkor har tagit kontroll över Afrin i norra Syrien. Syriska människorättsobservatoriet, SOHR, bekräftar att mer än hälften av staden har fallit.
Läs mer om Afrin och Syrien.
Turkiska styrkor har tagit full kontroll över staden Afrin
Enligt Turkiets president Erdogan har turkiskledda styrkor tagit full kontroll över staden Afrin i Syrien. TV4Nyheternas utrikeskommentator Rolf Porseryd om senaste utvecklingen.
Läs mer om Afrin, Erdogan, Rolf Porseryd och Syrien.
Erdogan: Hela staden Afrin har intagits
Turkiska armstyrkor tillsammans med styrkor från Fria syriska armn, FSA, uppges på söndagsmorgonen ha tagit kontroll över hela staden Afrin i nordvästra Syrien.
Läs mer om Afrin, FSA, Fria och Syrien.

Erdogan: Full kontroll över centrala Afrin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att turkiskledda styrkor nu har full kontroll över de centrala delarna av staden Afrin i Syrien.
Debatt: Omvärldens tystnad är ett svek mot hjältarna som besegrade IS
I över 40 år har en totalitär regim plågat befolkningen i Syrien. Kurder och andra minoriteter har förtryckts, berövats sin kultur, sitt språk och de familjemedlemmar som vågat stå upp mot regimen.
Läs mer om Syrien.
Vladimir Putins enda plan: att behålla makten
Vladimir Putin kom till makten nästan av en slump. Han var ett oskrivet blad utan någon annan id än att vara företrädaren Boris Jeltsins motsats. 18 år senare har han utvidgat sitt inflytande över jordklotet, från Ukraina via Syrien till – påstår vissa – amerikanska presidentval. Ändå har Putin fortfarande ingen ideologi, ingen annan plan än att behålla makten.
Läs mer om Putin, Syrien och Ukraina.
Uppgift: 150 000 flyr – efter militär offensiv
Den turiska offensiven i Afrin i norra Syrien slår hårt mot lokalbefolkningen.Sedan i onsdags kväll har över 150 000 människor drivits på flykt.Det uppger Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR.
Läs mer om Afrin, Londonbaserade, Syrien och Syriska.
Massflykt från syriska staden Afrin
Över 150.000 människor har flytt från Afrin i norra Syrien sedan i onsdags kväll. Det uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien.
Läs mer om Afrin, Storbritannien, Syrien och Syriska.
Fler än 100 döda i nya flyganfall i Syrien
Den syriska regimens offensiv fortsatte på fredagen mot de östra förorterna till huvudstaden Damaskus. Fler än 100 människor ska ha mist sina liv i anfallen som understötts av ryskt flyg.
Läs mer om Syrien.
Hennes tioårige son hålls av IS: Jag tackar Ryssland
Hon flydde från terrorgruppen IS i Syrien – men tvingades lämna kvar sin son. För SvD berättar Nurijana Ibrahimova om rädslan under hennes vistelse i Raqqa, och hur hon lyckades fly från sin dåvarande make. – Jag tackar Ryssland för att de bombar och driver bort IS.
Att leva i två världar – fredens Sverige och krigets Syrien
Syrier i Sverige lever ett närmast perfekt liv om man jämför med livet deras släktingar fortfarande lever i Syrien. Men de flesta av oss syrier här följer ständigt vad som händer i landet som vi lämnat – som fortfarande härjas av krig sedan sju år tillbaka.
Läs mer om Sverige och Syrien.
Lisa Magnusson: Massmord måste kosta mer än fördömande ord
Det är nu 30 år sedan den stora gasattacken mot civilbefolkningen i Halabja. Aldrig mer, säger omvärlden varje gång det sker – senast i Syrien. Men om det ska betyda något måste de skyldiga straffas.
Läs mer om Halabja och Syrien.
FN: Våldtäkter ett vapen i Syrien
Syriska regimstyrkor och deras allierade har våldtagit och förgripit sig på kvinnor, flickor och män, enligt en ny FN-rapport.
Läs mer om FN-rapport och Syrien.
FN: Våldtäkter ett vapen i Syrien
Syriska regimstyrkor och deras allierade har våldtagit och förgripit sig på kvinnor, flickor och män i stor omfattning, enligt en ny FN-rapport. Syftet ska vara att bestraffa oppositionella.
Läs mer om FN-rapport och Syrien.
Hjälpkolonn in i östra Ghouta
En hjälpkolonn med 25 lastbilar har tagit sig in i den belägrade rebellenklaven östra Ghouta i Syrien, enligt Internationella rödakorskommittn (ICRC). Samtidigt kommer rapporter om att syrisk militär har gått in i staden Hammuriyeh i samma område.
Sju år av krig i Syrien - "Stormakterna inne med sina egna agendor"
TV4Nyheternas utrikeskommentator Elisabet Frerot Södergren om utvecklingen i Syrien sen kriget bröt ut för, i dag, sju år sen.
Pojken som blev en symbol för krigets vanvett
ALEPPO. Den lille pojken i Aleppo blev en symbol för Syriens tragedi. Omran Daqneesh var täckt av blod och damm när han grävdes upp ur rasmassorna – och bilden skakade om världen. Han blev också en symbol för det propagandakrig som från början varit en central del av det syriska inbördeskriget. I en exklusiv rapport inifrån Syrien berättar Expressens Kassem Hamad om hur det nu sju år långa kriget påverkat människorna. De som överlevt, och de som fortfarande lever mitt i bombregnet.
Läs mer om Aleppo och Syrien.
Bakgrund: Så startade kriget i Syrien
När den arabiska vårens folkliga protester nådde den hårdföra diktaturen i Syrien väckte det förundran, hopp - men också oro i omvärlden.
Läs mer om Syrien.
Deras söner reste för att strida för IS: Dog som terrorister
Innan Ryssland påbörjade sin militära insats i Syrien reste tusentals från de forna Sovjetrepublikerna för att strida med IS. SvD har besökt en by i Dagestan där 40 unga män rest till det nu sju år långa inbördeskriget för att kriga med IS. Ingen har återvänt. – Bättre för Ryssland om de dödas i Syrien och inte återvänder, säger en pappa.
Sjuka evakuerades från östra Ghouta
Utrikes. En grupp sjuka och skadade civila har fått lämna östra Ghouta i Syrien. Det är den första evakueringen av människor som behöver vård sedan regimens offensiv mot den rebellkontrollerade enklaven inleddes för nästan en månad sedan.
Läs mer om Ghouta och Syrien.
Turkiet: Vi har omringat Afrin
Den turkiska militären och allierade rebellgrupper har omringat staden Afrin i Syrien, enligt statliga turkiska medier. Turkiet inledde den så kallade "Operation olivkvist" i mitten av januari.
Läs mer om Afrin, Operation och Syrien.
Turkiet: Vi har omringat Afrin
Den turkiska militären och allierade rebellgrupper har omringat staden Afrin i Syrien, enligt statliga turkiska medier.
Läs mer om Afrin och Syrien.
Debatt: (S) i Dalarna: Turkiets brutala bombningar i Afrin måste omedelbart stoppas
Den 26 februari antog FN:s säkerhetsråd en resolution för ett eldupphör i hela Syrien. Turkiets trotsar vapenvilan i Syrien. Turkiets brutala offensiv och bombningar ibland annat staden Afrin måste omedelbart stoppas.
Läs mer om Afrin, Dalarna och Syrien.
Så vinner al-Assad kriget om sanningen i Syrien
Sju år efter inbördeskrigets utbrott fortsätter Syriens diktator Bashar al-Assad att plåga sitt folk.Somar Al Naher skriver om en regim som segrar genom rädsla, lögner och propaganda.
Läs mer om Bashar och Syrien.