Syrien

Bråk direkt i freds- samtalen om Syrien

Fredssamtalen kunde knappast ha börjat sämre. Nu fördömer syriska regimen uttalanden från oppositionen och anklagar dem för att krigshetsa. Samtidigt hävdar oppositionen att motparten brutit vapenvilan.
Läs mer om Syrien.

Rebellerna och regimen i Syrien ska mötas öga mot öga

Nu görs ett nytt försök att åstadkomma en politisk lösning som ska leda till ett stopp för det blodiga kriget i Syrien. Oppositionen och regimen möts för förhandlingar i Astana i Kazakstan. Men huvudrollerna spelas av Ryssland, Turkiet och Iran.
Nytt fredsförsök i Syrien - partnerna ses öga mot öga
Ett nytt försök att stoppa Syrienkriget startar på måndagen i Astana. Ryssland och Turkiet samlar för första gången parterna öga mot öga, men få tror på genombrott. Samtidigt fortsätter terrorgruppen Islamiska staten att bomba sönder syriska Palmyra. Ett krigsbrott, enligt Irina Bokova vid Unesco.
Danska elitsoldater ska jaga IS-krigare
Danska regeringen har beslutat att sätta in 60 soldater från elitförbandet Jaegerkorps i strider mot IS i Syrien. Danmark har sedan tidigare cirka 160 soldater i Irak men de har som enda uppgift att utbilda irakiska trupper.Elitsoldaterna ska jaga IS-krigare som är på flykt, enligt tidningen Information.
Läs mer om IS-krigare, Information, Irak och Syrien.

Syriens två sidor möts för första gången

Många har försökt. Ingen har lyckats. Nu tar Ryssland och Turkiet över tyglarna i försöken att nå en politisk lösning på kriget i Syrien, och inleder fredssamtal i Kazakstan.
Läs mer om Kazakstan, Ryssland, Syrien och Turkiet.
100 al-Qaida-medlemmar dödade av USA
USA:s militär säger att 100 medlemmar av terrornätverket al-Qaida har dödats i nordvästra Syrien.
Läs mer om Syrien och USA.
Turkiet backar om al-Assad
Turkiets och Rysslands kanske största oenighet om Syrien är undanröjd. Turkiet kräver inte längre att diktatorn Bashar al-Assad ska bort.
Läs mer om Bashar och Syrien.
AP: IS spränger delar av amfiteater i Palmyra
Terrorgruppen IS har enligt statliga tv-kanalen i Syrien förstört en amfiteater i Palmyra. Det uppger AP och AFP.
Läs mer om AFP, Palmyra och Syrien.
IS på tillbakagång i fjol
Terrorgruppen IS förlorade förra året nära en fjärdedel av de områden de har kontrollerat i Irak och Syrien, enligt analysföretaget IHS Markit.
Läs mer om Irak och Syrien.
Iran vill inte ha med USA runt bordet
Iran vill inte ha med USA vid förhandlingsbordet under de samtal om Syrien som är planerade att hållas nästa vecka i Kazakstans huvudstad Astana.
Läs mer om Astana, Syrien och USA.
Ensamma gärningsmän största terrorhotet i Sverige
Färre reser till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS vilket kan vara ett tecken på att dess dragningskraft minskat, det säger chefen för Nationellt Centrum för Terrorbedömning till Ekot. Samtidigt ser man ensamma personer som inspireras av IS som det största hotet mot Sverige.
USA stöttar Turkiet i kamp mot IS
Den USA-ledda alliansen i Syrien har genomfört fyra attacker vid staden al-Bab. Räderna kommer att hjälpa turkiska styrkor att bekämpa terrorgruppen IS på platsen, enligt USA:s talesperson.
Läs mer om Syrien och Turkiet.
Striderna i Syrien fortsätter trots vapenvila
Förberedelserna för nästa veckas fredsförhandlingar om Syrienkriget fortsätter, trots att hårda strider rasar kring Damaskus och 700.000 civila är belägrade.
Läs mer om Syrien och Syrienkriget.
FN-chefer vädjar: Släpp in nödhjälp till 700 000 i Syrien
Aleppodramat må vara över – men inte syriska folkets lidande. Hela 700 000 människor är nu belägrade på 15 platser i Syrien utan nödhjälp. Världen får inte stå tigande bredvid för att Aleppo är över. Vi måste få tillträde, krävde FN:s humanitära toppchefer på måndagen.
Läs mer om Aleppo och Syrien.
Minst 80 döda i strider i östra Syrien
Över 80 människor har dödats i strider mellan terrorgruppen IS (Islamiska staten) och militären i staden Dayr al-Zor i östra Syrien sedan i lördags, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien.
Läs mer om Dayr, Storbritannien, Syrien och Syriska.
Statsminister Stefan Löfven besöker Iran
Nu är det klart att Stefan Löfven besöker Iran. Statsministern reser tillsammans med handelsminister Ann Linde och samtalen ska bland annat handla om situationen i Syrien.
Läs mer om Ann Linde, Iran, Stefan Löfven och Syrien.
Näringslivet hänger med Löfven till Iran
Statsminister Stefan Löfven besöker Iran den 11–12 februari på inbjudan av president Hassan Rouhani. Handelsfrågor, bilaterala samarbetet och utvecklingen i regionen med fokus på Syrien står på dagordningen.
Läs mer om Hassan Rouhani, Iran, Löfven och Syrien.
Nu kopplas al-Assad till kemiska vapen
President Bashar al-Assad har hela tiden nekat. Men nu säger internationella utredare för första gången att de misstänker att han använt sig av kemiska vapen i krigets Syrien. Enligt nyhetsbyrån Reuters pekar ett hemligt dokument ut 15 inblandade personer – flera högt uppsatta.
Läs mer om Syrien.
Militärflygplats ska ha attackerats i Syrien
Ryssland går med på att USA bjuds in till samtalen om Syriens politiska framtid. Samtidigt uppger Syrisk militär att Israel har avfyrat raketer mot en militärflygplats nära Damaskus.
Läs mer om Israel, Syrien, Syrisk och USA.
Syrien beskyller Israel för attack mot flygplats
Syrien beskyller Israel för att ha bombat ett område nära Damaskus. Enligt rapporter har en militärflygplats utsatts för en bombattack.
Läs mer om Israel.
Man inför rätta för folkrättsbrott i Syrien
En i dag 46-årig man deltog i avrättningen av sju regeringssoldater i Syrien. Nu ställs han inför rätta för grovt folkrättsbrott i Stockholms tingsrätt.
Läs mer om Syrien.
Rättegång om folkrättsbrott inleds
I dag börjar rättegången i Stockholm mot Haisam Omar Sakhanh, 46, som åtalats för att ha deltagit i avrättningen av sju regeringssoldater i Syrien 2012, ett misstänkt grovt folkrättsbrott.
Rederi oroliga över IS – går inte in i norsk hamn
Kryssningsrederiet Carnival Cruises törs inte lägga till i den lilla norska hamnstaden Fredrikstad nästa år. Rederiet hänvisar till en mer än två år gammal artikel i New York Times om att sju personer från samma gata i staden har rest till Syrien för att slåss för terrorgruppen IS.
Läs mer om Fredrikstad och Syrien.
Gängledare hotar slita terroristen i stycken
KUMLA. En av Sveriges mest kända brottslingar Bernard Khouri, 36, har hamnat i ordkrig med Sultan Al Amin, 31, som dömts för terrorbrott i Syrien. Vi har kartlagt livet i superbunkern och Sveriges tyngsta brottslingar som inte ens får skriva ett brev utan att det granskas. - Jag sa antingen backar du eller följer mig till cellen så ska jag slita dig i bitar, säger den utpekade gängledaren till Expressen.
Rekordmånga anmäler krigsbrott i Syrien
I fjol fick svensk polis in fler anmälningar om krigsbrott än något år tidigare, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Läs mer om Ekot och Syrien.