Syrien

Räddningsarbetare dödade i bombräd i Syrien

Åtta räddningsarbetare från Vita hjälmarna har dödats i en bombräd i norra Hamaprovinsen i Syrien, uppger frivilligorganisationen på Twitter.
Läs mer om Hamaprovinsen, Syrien, Twitter och Vita.

Tysk officer levde som syrisk flykting – planerade terrordåd

Det är en historia som skulle platsa i vilken Homeland-säsong som helst: En tysk officer, som registrerat sig som flykting från Syrien har nu gripits. Mannen är högerextremist och misstänks ha planerat ett terrorattentat under sin nya identitet. SvD:s Therese Larsson Hultin berättar om de rafflande turerna och hur det hela uppdagades.
Läs mer om Homeland-säsong och Syrien.
Tysk militär planerade rasistiskt terrordåd
En tysk militär har gripits, misstänkt för att ha planerat ett terrordåd med rasistiska motiv. Den 28-årige löjtnanten uppges ha levt dubbelliv i Tyskland i över ett år, registrerad som flykting från Syrien.
Läs mer om Syrien och Tyskland.
Ivanka Trump öppnar för att ta emot syriska flyktingar
Hennes pappa vill stänga gränserna för personer från muslimska länder. Men nu öppnar Ivanka Trump för att USA ska ta emot fler flyktingar från Syrien. – Det måste vara en del av diskussionen. Men enbart det kommer inte vara tillräckligt, säger hon i en intervju med tv-kanalen NBC.
Läs mer om Ivanka Trump, NBC, Syrien och USA.

Ivanka Trump öppnar för syriska flyktingar

Ivanka Trump, Donald Trumps dotter och rådgivare, kallar läget i Syrien en global humanitär kris och säger att USA måste överväga att ta emot flyktingar därifrån. Uttalandet går emot presidenten som vid två tillfällen försökt förbjuda inresor för syriska medborgare.
Läs mer om Syrien och USA.
Ryssland fördömer turkiska bombningar
Ryssland fördömer Turkiets bombangrepp mot mål i Syrien och Irak. Minst sex människor dödades i Irak vid den andra turkiska flygattacken under knappt två dygn i grannländerna.
Läs mer om Irak och Syrien.
Saab-vd om Syrien: Skulle vi ha diskuterat med Hitler?
De ökade spänningarna i världen gynnade försvarskoncernen Saab, som kom med en stark rapport för första kvartalet. Vd Håkan Buskhe säger till DN att han oroar sig för att Nordkorea utlöser ett krig och anser att FN måste agera i Syrien.
Läs mer om Hitler, Nordkorea, Saab och Syrien.
700.000 fick asyl i EU i fjol
Totalt 710.400 personer fick asyl i något av de 28 EU-länderna under 2016, visar samlad statistik från Eurostat. Nästan 60 procent av fallen gäller personer från Syrien och totalt tog Tyskland emot överlägset flest, med över 70 procent av de asylsökande.
Ny rapport: Syrisk regim bakom kemvapenattack
Det var en kemvapenattack som inträffade i Syrien för några veckor sedan – och det var den syriska regimen som låg bakom. Det hävdar fransk underrättelsetjänst i en ny rapport.
Läs mer om Syrien.
Frankrike: Syrien använde saringas
Syriska militären använde saringas i den uppmärksammade attacken mot Khan Sheikhoun tidigare i april, enligt Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault som hänvisar till en säker källa.
Frankrike: Regimen bakom attacken i Syrien
Franska underrättelsetjänsten anklagar syriska regimen för kemgasattacken i Syrien tidigare i april som skördade minst 72 liv, rapporterar AFP. Tidigare har andra pekat ut al-Assad och regimen för attacken.
Läs mer om AFP och Syrien.
Turkiet angriper mål i Syrien och Irak
Turkiet har genomfört nya flyganfall mot mål i norra Irak och norra Syrien. Enligt den turkiska militären dödades 70 upprorsmän i anfallen.
Läs mer om Irak och Syrien.
de Mistura: Civilbefolkningen måste skyddas till varje pris
Staffan de Mistura har vad som brukar kallas världens svåraste jobb: att försöka skapa fred i det oförsonliga kriget i Syrien. I dag tisdag möter han DN:s läsare på utrikesdagen i Stockholm.
Läs mer om Mistura, Stockholm och Syrien.
Det nya världsläget i fokus på DN:s Utrikesdag
Vad är senaste nytt från FN-medlaren Staffan de Misturas om fredsförhandlingarna i Syrien? Hur ser förre utrikesministern Carl Bildt på Donald Trump som snart suttit hundra dagar som USA:s president? Och vad betyder det nya världsläget för nuvarande utrikesministern Margot Wallström? Det är några frågor som får sitt svar på DN:s Utrikesdag på tisdag kväll.
SDF har gått in i IS-kontrollerad stad
Den kurdisk-arabiska alliansen SDF, som stöds av USA, har gått in i IS-kontrollerade Tabqa i norra Syrien, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.
Gasattack förnekas med hjälp av svenska läkare
En svensk människorättsgrupp påstår att uppgifter om kemgasattacker i Syrien bara är bluff. Ryssland kallar gruppen för expertvittnen. I Sverige är gruppen okänd, men arbetar hårt för att fria den syriska regimen från anklagelser om kemiska vapen. Det avslöjar DN som granskat den okända svenska gruppen.
Läs mer om Syrien.
IS-man bakom nyårsattack dödad i USA-räd
USA har i en hemlig markinsats i östra Syrien dödat en högt uppsatt IS-medlem som kopplas till terrorattacken mot en turkisk nattklubb på nyårsafton. Attacken mot nattklubben i Istanbul krävde 39 människors liv.
Läs mer om IS-medlem, Istanbul och Syrien.
Krigsbrott göms i dimridåer
Med hjälp av förnekanden, motanklagelser, dimridåer och en arm av lojala webbsajter försöker Syrien och Ryssland distansera sig från anklagelser om krigsbrott. Och taktiken har varit framgångsrik.
Läs mer om Ryssland och Syrien.
Gasattacker förnekas med hjälp från svensk läkargrupp
En svensk människorättsgrupp påstår att uppgifter om kemgasattacker i Syrien är en bluff. Ryska regeringen kallar dem expertvittnen och deras påståenden har använts av Syrien i FN:s säkerhetsråd. Men i Sverige är gruppen nästan helt okänd och dess trovärdighet ifrågasätts nu från flera håll.
Läs mer om Sverige och Syrien.
Tingsrätten friar terrormisstänkt i Malmö
Den 30-årige man från Syrien som suttit häktad misstänkt för terrorbrott i höstas i Malmö frias av tingsrätten. Indicierna mot den åtalade, som är IS-sympatisör, håller inte, menar rätten.
Läs mer om IS-sympatisör, Malmö och Syrien.
Mattis: Syrien har behållit kemvapen
USA:s försvarsminister James Mattis säger att Syrien ljuger och att man behållit kemvapen och varnar syriske ledaren Bashar al-Assads regim från att använda dem.
Läs mer om Bashar och Syrien.
Självmordsbombare var utklädda till hjälparbetare
En självmordsbombning väster om Aleppo har sprängt över 120 människor till döds, varav 68 barn. Självmordsbombarna var utklädda till hjälparbetare och delade ut godis för att locka till sig barn sekunder innan bomben sprängdes. De drabbade skulle evakueras ur Syrien. Det uppger AFP.
Läs mer om AFP, Aleppo och Syrien.
Ny utredning fastslår: Sarin användes i gasattack i Syrien
Det kemiska vapnet sarin användes i attacken mot syriska byn Khan Sheikhun. Det fastslår nu organisationen OPCW. Vem som ligger bakom är dock fortfarande oklart, och förutom OPCW vill Ryssland och Iran göra en egen utredning.
Läs mer om Iran, Khan Sheikhun, Ryssland och Syrien.