Syrien

Expert varnar: Antikköp kan stödja IS

Handel med kulturföremål från bland annat Syrien och Irak har blivit en intäktskälla för terrorrörelsen IS.
Läs mer om Irak och Syrien.

Erik Ohlsson: IS är ännu långt ifrån krossat

Analys. IS kalifat krymper och terrorsektens krigskassa håller på att tömmas. Men IS-hotet mot säkerheten i Irak och Syrien – liksom resten av världen – har inte minskat nämnvärt.
Läs mer om Irak och Syrien.
Oron för al-Babs framtid växer i Turkiet
Gaziantep. Turkiet hävdar att dess styrkor tagit kontroll över nästan hela al-Bab i nordvästra Syrien – en strategiskt viktig stad i kriget mot IS. På ett rehabiliteringscentrum på den turkiska sidan av gränsen växer oron bland de skadade soldaterna för vad som väntar efter att terrorgruppen drivits bort.
Läs mer om Syrien och Turkiet.
Expertens varning: Antikköp kan stödja IS
Handel med kulturföremål från bland annat Syrien och Irak har blivit en intäktskälla för terrorrörelsen IS. Nu vill ett antal myndigheter och organisationer öka medvetenhen inom antikhandeln – men också bland svenska konsumenter.
Läs mer om Irak och Syrien.
Sköt krigsfångar i huvudet – döms till livstids fängelse
En 46-årig man bosatt i Karlskoga filmades när han deltog i avrättandet av sju regeringssoldater i Syrien, och åtalades för folkrättsbrott. Stockholms tingsrätt dömde honom i dag till livstids fängelse.
Läs mer om Karlskoga och Syrien.
Sköt krigsfångar i huvudet – döms till livstid
En 46-årig man bosatt i Karlskoga filmades när han deltog i avrättandet av sju regeringssoldater i Syrien, och åtalades för folkrättsbrott. Stockholms tingsrätt dömde honom i dag till livstids fängelse.
Läs mer om Karlskoga och Syrien.
Syriensamtal inleds i Astana
Efter ett dygns försening kommer samtalen om kriget i Syrien att äga rum i Kazakstans huvudstad Astana i dag, torsdag. Mötet mellan den syriska regimen och den väpnade oppositionen inleds klockan 16 lokal tid (10 svensk tid) enligt en talesperson för det kazakiska utrikesdepartementet.
Läs mer om Astana och Syrien.
Syriensamtal i Astana i dag
Efter ett dygns försening kommer samtalen om kriget i Syrien att äga rum i Kazakstans huvudstad Astana i dag. Mötet mellan den syriska regimen och den väpnade oppositionen inleds klockan 16 lokal tid (10 svensk tid) enligt en talesperson för det kazakiska utrikesdepartementet.
Läs mer om Astana och Syrien.
Han var med och sköt sju bakbundna män
Haisam Omar Sakhanh, 46, var med och avrättade sju bakbundna män i Syrien. Sen tog han sig till Sverige, lurade Migrationsverket och fick uppehållstillstånd – trots att han var efterlyst i Italien. På onsdagen faller domen mot mannen i Stockholms tingsrätt.
Tillerson debuterar på G20-möte
Förbättrade villkor i afrikanska länder, kriget i Syrien och läget i östra Ukraina. Det är några av frågorna som utrikesministrarna från G2-länderna kommer att diskutera under ett tvådagarsmöte i tyska Bonn.
Läs mer om Bonn, G2-länderna, Syrien och Ukraina.
Dom i dag om misstänkt krigsbrott i Syrien
Var det ett brott att skjuta ihjäl bakbundna syriska regeringssoldater eller var det en laglig avrättning?
Läs mer om Syrien.
USA kan sätta in marktrupper i Syrien
USA överväger nu att sätta in marktrupper i striderna mot IS i Syrien. Det uppger försvarskällor för CNN.
Läs mer om CNN och Syrien.
CNN: Pentagon vill sätta in marktrupper i Syrien
Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon överväger att föreslå president Trump att skicka amerikanska marktrupper till Syrien. Det uppger CNN.
Läs mer om CNN, Pentagon, Syrien och Trump.
IS stoppade vattnet till Aleppo igen
Den hårt krigsdrabbade staden Aleppo i Syrien har åter blivit utan vatten. Tjugo timmar efter det att vattnet kommit tillbaka lyckades terrororganisationen IS stoppa tillförseln igen.
Läs mer om Aleppo och Syrien.
Stockholmsbo frikänns i terrormål
Sonen behövde hjälp med att spränga ett fängelse i Syrien och fick instruktioner av sin pappa i Stockholmsområdet. Men trots att tingsrätten anser det bevisat frias pappan från brott.
Läs mer om Stockholmsområdet och Syrien.
Dom om hjälp att spränga syriskt fängelse
Sonen behövde hjälp med att spränga ett fängelse i Syrien och fick instruktioner av sin pappa i Sverige, enligt åklagaren.
Läs mer om Sverige och Syrien.
Pappan: Jag tipsade min son om bomber
På onsdagen faller domen mot en 47-årig pappa i Järfälla som misstänks ha skickat instruktioner i bombmakeri till sin son i Syrien. Allt för att sonen skulle kunna spränga en fängelsemur och befria fångar. Polisen hittade, vid husrannsakan, en IS-flagga hemma hos pappan. Hela världen kämpar för att störta regimen, säger pappan i förhör.
Läs mer om IS-flagga, Järfälla och Syrien.
Kraftig ökning av antal kvotflyktingar i år
I år kommer Sverige att ta emot 3400 kvotflyktingar, vilket är en kraftig ökning jämfört med i fjol. De flesta platserna är vikta för människor på flykt från kriget i Syrien.
Läs mer om Sverige och Syrien.
De firar alla hjärtans dag – mot alla odds
Han växte upp i Syrien.Hon har bakgrund i Ukraina.De fann kärleken i Malmö.Det kommer aldrig hålla, sa alla.
Läs mer om Malmö.Det, Syrien.Hon och Ukraina.De.
Malmöbon misstänks ha planerat IS-terror
Han misstänks ha planerat ett IS-terrordåd i Europa. Den tidigare Malmöbon Mohammed Tofik Saleh, 38, tog med sina två döttrar till Syrien och anklagas för att ha anslutit sig till IS. Nu har han gripits i Turkiet och filmer visar hur han, iförd handboja, fördes till en läkarundersökning under lördagen. –Mohammed hatar IS. Han säger att de är sjuka i huvudet, säger hans familj, som menar att han ville tillbaka till Sverige.
Stefan Löfven på besök i Iran
Statsminister Stefan Löfven har inlett sitt besök i Iran där han träffar landets president Hassan Rohani. På dagordningen står bland annat kriget i Syrien, läget i Mellanöstern och handelsfrågor - men också mänskliga rättigheter.
Spänt läge inför Löfvens Iranbesök
Kriget i Syrien och handelsfrågor står på agendan när statsminister Stefan Löfven i helgen besöker Iran. Besöket sker samtidigt som spänningen i regionen stiger, och tonen mellan Iran och USA hårdnar.
Läs mer om Iran, Stefan Löfven, Syrien och USA.
Ryssland beklagar turkiska soldaters död
Moskva medger att ryska stridsflygplan utförde de anfall i norra Syrien där tre turkiska soldater dödades och elva skadades under insatser som var riktade mot terrorgruppen IS.
Läs mer om Syrien.
al-Qaida-ledare med band till bin Ladin dödad
USA:s militär har meddelat att de har dödat en av al-Qaidas ledare nära Idlib i Syrien.
Läs mer om Idlib, Ladin och Syrien.