Syrien

Uppgifter: IS-krigare går in i Palmyra

Stridande från Islamiska staten (IS), har åter gått in i Palmyra i Syrien, rapporterar BBC som hänvisar till lokala aktivister. IS förlorade kontrollen över den antika staden för nio månader sedan.
Läs mer om BBC, Islamiska, Palmyra och Syrien.

IS-krigare går in i Palmyra

Stridande från Islamiska staten (IS), har åter gått in i Palmyra i Syrien, rapporterar BBC som hänvisar till lokala aktivister. IS förlorade kontrollen över den antika staden för nio månader sedan.
Läs mer om BBC, Islamiska, Palmyra och Syrien.
IS-soldater har återintagit Palmyra
Terrororganisationen IS förlorade makten över den antika staden Palmyra i Syrien för nya månader sedan. Men nu har flera IS-soldater återintagit staden uppger syriska aktivister, enligt BBC.
Läs mer om BBC, IS-soldater, Palmyra och Syrien.
USA skickar fler trupper till Syrien
USA ska skicka ytterligare 200 militärer till terrorsekten IS informella huvudstad Raqqa. Försvarsminister Ash Carter säger att han vill drabba området som en gigantisk tornado.
Läs mer om Raqqa och Syrien.

Man kopplad till Parisdåd dödad

En amerikansk drönarattack har dödat en man från terrorrörelsen IS i Syrien som kopplas till attacken mot Charlie Hebdos kontor i Paris 2015.
Läs mer om Parisdåd och Syrien.
Sverige i FN: Stämningen i säkerhetsrådet är usel
Stämningen är FN:s säkerhetsråd är på närmast historiskt låg nivå inför att Sverige fattar ordförandeklubban i januari. Personliga angrepp mellan USA:s och Rysslands ambassadörer försvårar möjligheterna till lösning kring inte minst Syrien. – Det är uselt, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.
Läs mer om Sverige och Syrien.
Palmyra under fortsatt attack från IS
Terrorrörelsen IS fortsätter att attackera armposteringar utanför världsarvsstaden Palmyra i Syrien. Minst 49 soldater ur den syriska armn har hittills dödats sedan anfallet inleddes från flera väderstreck i torsdags, enligt det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
Läs mer om Palmyra, Syrien och Syriska.
Greps för terrorresa – frias nu i hovrätten
Den misstänkte terrorresenären som i våras greps för att ha försökt åka till Syrien och utföra terrorhandlingar har nu friats även i hovrätten, uppger SVT Nyheter. Det är första gången som Svea hovrätt har tillämpat den nya lagen mot terrorresor.
Läs mer om Svea och Syrien.
Amerikansk militärtopp: Tiotusentals IS-krigare dödade
Åtminstone 50 000 jihadister från terrorrörelsen IS har dödats av den USA-ledda koalitionen sedan insatsen inleddes i Irak och Syrien 2014, enligt en högt uppsatt amerikansk militär.
Läs mer om Irak och Syrien.
Gud har gett oss en ny dotter i Sverige – Malin
Ett år av väntan har gått sedan syriska familjen Swirakly räddades av Gula Båtarna men förlorade sin treåriga dotter Laean. Nu har de fått en ny dotter som heter Malin – efter SvD:s Malin Hoelstad som var med och räddade familjen. Ska de nu få asyl? Och återse familjen i ett allt farligare Syrien?
Militära motgångar för Turkiet i Syrien
De turkiska flygattackerna mot IS-ställningar i den nordsyriska staden al-Bab fortsätter. Men insatsen i Syrien är långt mer mödosam än de triumferande officiella bulletinerna gör gällande.
Läs mer om IS-ställningar, Syrien och Turkiet.
Aleppos fall ett frö till gerillakrig och extremism
Slaget om Aleppo må vara nästan över, men inte kriget i Syrien. Nu väntar en ny period av instabilitet, gerillakrigföring och stormaktsbråk. Aleppos fall sänder också ett tragiskt julbudskap: sex års försök att nå demokrati i Syrien har definitivt misslyckats.
Läs mer om Aleppo och Syrien.
Oppositionen i Syrien – en mosaik av rebellgrupper
Hundratusentals civila har hamnat i kläm i den ryskstödda regimens offensiv mot rebellerna i östra Aleppo. Regimmotståndarna vägrar att ge upp. Men vilka ingår egentligen i den väpnade oppositionen? DN reder ut begreppen.
Läs mer om Aleppo och Syrien.
Proffset tog oväntad chans att fly till Sverige: Svåra beslut
Han såg förödelsen genom fönstren på spelarbussen, på väg till nästa bortamatch. En osannolik fotbollsvardag i skuggan av kriget i Syrien. Slumpen gav landslagsspelaren Raslan al-Kurdi chansen att fly och förde honom till Malmö. Jag har tagit många svåra beslut, säger han till SvD.
Läs mer om Malmö, Raslan, SvD, Sverige och Syrien.
Europol varnar för nya IS-dåd i Europa
Europol varnar för fler IS-attacker i Europa. Varningen sker sedan terrorgruppen haft motgångar i Syrien och Irak, vilket EU:s polisorgan bedömer kan leda till att fler IS-anhängare försöker ta sig därifrån och till väst.
Europol: Tiotals potentiella IS-terrorister i Europa
Europol varnar för fler IS-attacker i Europa. Varningen sker sedan terrorgruppen haft motgångar i Syrien och Irak, vilket EU:s polisorgan bedömer kan leda till att fler IS-anhängare försöker ta sig därifrån och till väst.
Danmark drar tillbaka stridsflygplan från Syrien
Danmark tar hem sina F-16-plan från Syrien, enligt uppgifter till danska TV2. Planen ska i fortsättningen endast användas vid träning, rapporterar tv-kanalen.
Läs mer om Syrien och TV2.
Danmark drar tillbaka stridsflygplan
Danmark tar hem sina F-16-plan från Syrien, enligt uppgifter till danska TV2. Planen ska i...
Läs mer om Syrien och TV2.
Clownen i Aleppo dödad i flyganfall
Clownen Anas al-Basha, 24, som underhöll barn i det hårt krigsdrabbade Aleppo i Syrien har dödats. Han dog i ett flyganfall i tisdags. Han levde för att få barnen att skratta på den mörkaste och farligaste platsen i världen, skriver hans bror på Facebook.
Läs mer om Aleppo, Facebook och Syrien.
Ryssland: Syrien bakom attack
Syriska regeringsstyrkor låg bakom attacken mot turkiska soldater i Syrien förra veckan, enligt...
Läs mer om Syrien.
Israelskt flyg har bombat i Syrien
Israeliska stridsflygplan har avfyrat två robotar mot ett område väster om Syriens huvudstad...
Läs mer om Syrien.
IS: Vi har tillfångatagit turkiska soldater
Via propagandakanalen Amaq påstår terrorgruppen IS att man tillfångatagit två turkiska soldater i en by utanför al-Bab i Syrien. Uppgifterna har inte bekräftats.
Läs mer om Amaq och Syrien.
Pentagon: Misstag bakom flygangrepp i Syrien
Misstag i framtagandet av underrättelser, underlåtelse att se och lyfta fram motstridiga underrättelser samt mänskliga misstag under kommunikationen med den ryska militären.
Läs mer om Syrien.
Tusentals flyr Aleppo
Rebellstyrkorna lider sitt största nederlag sedan de tog kontroll över halva Aleppo i Syrien. Allt fler stadsdelar rapporteras falla till regimen. Omkring 10 000 civila rapporteras ha flytt stridsområdena,
Läs mer om Aleppo och Syrien.
Israel dödade fyra IS-män
Israelisk militär har dödat fyra män knutna till IS i Syrien som gick till attack på Golanhöjderna,...
Läs mer om Golanhöjderna, IS-män och Syrien.