Syrien

Uppgift: Svensk gripen i Syrien

Läs mer om Syrien.

Uppgift: Svensk gripen i Syrien

Jesper Söder, som strider för den kurdiska gerillan YPG i Syrien, har gripits av en rivaliserande kurdisk grupp, skriver Expressen.
Läs mer om Expressen, Syrien och YPG.
Svensk miliskrigare gripen i krigsområde
Svenske Jesper Söder, som kämpar för kurdiska YPG i krigets Syrien, greps av en rivaliserande kurdisk organisation på lördagen.
Läs mer om Syrien och YPG.
Putin ökar sitt inflytande i Mellanöstern med moskbyggen
Ryssland använder Syrien för att utöka sitt geopolitiska och ekonomiska inflytande i Mellanöstern, och tycks vilja positionera sig som den viktigaste aktören som kan bringa säkerhet till regionen – men bara när det går i linje med deras egna intressen.
Läs mer om Mellanöstern och Syrien.

Terrorcell döms till fängelse i Frankrike

Arton medlemmar ur en islamistisk terrorcell i Frankrike döms till fängelse för ett attentat mot en judisk matbutik, för att ha planerat ytterligare attacker och även för att ha försökt eller lyckats ansluta sig till terrorstämplade grupper i Syrien.
Läs mer om Frankrike och Syrien.
Erik Ohlsson: IS förmåga att åstadkomma terror har inte försvunnit
ANALYS. IS kalifat ligger i ruiner, precis som al-Nurimoskn i Mosul i Irak. Men att IS är på reträtt i Irak och i Syrien innebär inte att deras förmåga att åstadkomma terror har försvunnit. Nu vilar ett tungt ansvar på IS betvingare att åstadkomma försoning och skapa förtroende mellan olika etniska grupper.
Läs mer om Irak, Mosul och Syrien.
Erik Ohlsson: IS förmåga att åstadkomma terror har försvunnit
ANALYS. IS kalifat ligger i ruiner, precis som al-Nurimoskn i Mosul i Irak. Men att IS är på reträtt i Irak och i Syrien innebär inte att deras förmåga att åstadkomma terror har försvunnit. Nu vilar ett tungt ansvar på IS betvingare att åstadkomma försoning och skapa förtroende mellan olika etniska grupper.
Läs mer om Irak, Mosul och Syrien.
Australien återupptar Syrieninsats
Australien återupptar nu sina flyginsatser över Syrien, uppger landets försvarsdepartement.
Läs mer om Syrien.
Just nu: IS-chefen Turki al-Bin'ali har dödats
De USA-ledda kollationsstyrkorna har dödat IS-chefen Turki al-Bin'ali i Syrien, skriver Fox News.
Läs mer om IS-chefen Turki och Syrien.
USA-ledda koalitionen har skjutit ned drönare i Syrien
Den USA-ledda koalitionen har skjutit ned en drönare i sydöstra Syrien som använts av styrkor allierade med den syriska regimen, uppger en amerikansk militärkälla, enligt AFP. Enligt källan hotade drönaren koalitionens styrkor på marken.
Läs mer om AFP och Syrien.
Erik Ohlsson: En potentiellt högexplosiv situation
Syrien har förvandlats från ett inbördeskrig mellan regimen och väpnad opposition till en region där det de facto råder världskrig. Det säger DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson som svarar på frågor om relationen mellan Ryssland och USA.
Läs mer om Ryssland och USA.
Rysk ilska: Nedskjutningen av planet är en krigshandling
Den USA-ledda koalitionen har för första gången skjutit ned ett syriskt stridsplan. Ryssland svarade med att avbryta samarbetet med USA i Syrien och varnade för att det kommer att skjuta ned alla främmande plan som kommer in i deras område.
Läs mer om Syrien och USA.
Ryssland: Alla USA-ledda plan i Syrien är mål
Alla plan inom den USA-ledda koalitionen som befinner sig väster om Eufrat i Syrien anses nu vara militära mål av Ryssland. Det uppger AP.
Läs mer om Eufrat, Ryssland och Syrien.
Ryssland: USA-plan i Syrien är nu måltavlor
Ryssland kommer nu att behandla flygplan i den USA-ledda koalitionen i Syrien som mål.Detta efter att USA skjutit ner ett syriskt jetplan, skriver Sky News.
Läs mer om Syrien och USA.
Ryssland avbryter samarbeta med Syrien
Ryssland avbryter samarbetet med USA i Syrien. Efter gårdagens amerikanska nedskjutning av ett syriskt stridsplan säger Ryssland att man kommer betrakta plan från den USA-ledda koalitionen som fientliga. Det rapporterar AP.
Läs mer om Ryssland, Syrien och USA.
FN: 65 miljoner lever på flykt
Över 65 miljoner människor lever på flykt – världen över.Det är en ökning med 300 000 personer från året före, enligt en ny rapport från FN.De flesta av flyktingarna kommer från Syrien.
Läs mer om Syrien.
USA:s militär sköt ned syriskt plan
Ett amerikanskt stridsflygplan sköt på söndagen ned ett syriskt militärflygplan över den av terrororganisationen IS hållna staden Raqqa i Syrien. Revolutionsgardet i Iran säger sig också ha avfyrat raketer mot terrorbaser i Syrien, rapporterar flera nyhetsbyråer.
Läs mer om Iran, Raqqa och Syrien.
Iran genomför hämndattack mot IS i Syrien
Revolutionsgardet i Iran säger sig ha avfyrat raketer mot terrorbaser i Syrien, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP, Iran och Syrien.
Londonbranden: Syrisk familj får komma till sonens begravning
Den brittiska regeringen har beslutat sig att göra ett undantag och hjälper en familj från Syrien komma till London för att vara med vid begravningen Mohammed Alhajali. Han var en av de omkomna i den tragiska höghusbranden.
Läs mer om London, Mohammed Alhajali och Syrien.
Matilda Molander: Svält och kolera i krigets spår
Trump, Putin, Kina, Nordkorea, Polen, Ungern, Syrien, IS, Brexit... Det finns mycket i vår omvärld att oroa sig över just nu.
Läs mer om Brexit, Kina, Nordkorea, Polen, Putin, Syrien och Ungern.
Radikala IS-anhängare kan återvända
Efter Säpo-chefens varning för tusentals våldsbejakande extremister i Sverige.Nu väntas fler IS-anhängare återvända under offensiven i Syrien och Irak.–Vi tittar löpande hur det skulle kunna påverka svenska förhållanden, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo.
Gunnar Jonsson: IS dör inte med ledaren
Kanske är IS-ledaren Abu Bakr al-Bagdadi död. Ryssland säger sig ha bombat en kommandocentral i Syrien den 28 maj, där han och runt 30 av terrorrörelsens toppfigurer höll ett möte.
Läs mer om IS-ledaren Abu Bakr och Syrien.
Ryssland: IS-ledaren kan ha dödats
Ledaren för terrorgruppen Islamiska staten (IS) kan ha blivit dödad vid ett ryskt flyganfall mot staden al-Raqqa i Syrien, uppger Rysslands försvarsdepartement.
Läs mer om Islamiska och Syrien.
267 reste till IS – var fjärde var kvinna
Västra Götalands län toppar listan med flest jihadistresenärer. Var fjärde som reste till IS i Syrien och Irak var kvinna. 7 av 10 resenärer kom från socialt utsatta områden. Det är kalla fakta om terrorresenärerna.
Läs mer om Irak och Syrien.