Syrien


Dags för stora gåvodagen

Vi är nästan uppe i förra årets total redan nu, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef. Ebola och konflikterna i Sydsudan och Syrien, kan enligt Unicef vara anledningar till att många är extra givmilda i år.

Läs mer om Per Westberg, Sydsudan, Syrien och Unicef.

Jag stänger in mig och bara gråter

Mellan 20 och 30 procent av alla flyktingar som kommer till Sverige beräknas lida av psykisk ohälsa, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. För Mona Ajlitt från Syrien är oro ett konstant inslag i vardagen.

Läs mer om Socialstyrelsen, Sverige och Syrien.
Tidigare toppnyhet hos Expressen:
Partykillen Ahmed blev terrorist för IS

Fisksätra. Han var en glad partykille i skolans festkommitt. I Folkets hus och ungdomsrådet i förorten där han växte upp var han en av eldsjälarna. För drygt en månad sen dog Ahmed Hassan, 25, i strider för terrororganisationen IS i Syrien.

Läs mer om Ahmed Hassan och Syrien.
Bert Karlsson öppnar asyboende i Båstad

Bert Karlsson startar ett av landets större asylboenden i Båstad. 500 flyktingar från framför allt Syrien väntas flytta in på Hemmeslövs herrgård i mitten eller slutet av januari. – Det är en ganska lyxig anläggning, konstaterar han.

Läs mer om Båstad och Syrien.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:

Norsk IS-krigare: De avrättade får vad de förtjänar

I en ljudupptagning beskriver en norsk medborgare som strider för Islamiska staten (IS) vad han som jihadistisk krigare ägnar sig åt i Syrien. Jag ger fan i vilka som blir avrättade, de får vad de förtjänar, säger han bland annat.

Läs mer om Islamiska och Syrien.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
IS betalar resorna för jihadister

Islamiska staten betalar resor för unga jihadister i väst som vill åka till Syrien. Pengarna slussas via förmedlare som Western union och färdvägen görs upp via mobilchattar.

Läs mer om Syrien och Western.
Alla vill jobba från första dagen

Ismail Bakri kommer från krigets Syrien och har lyckats få arbete i sitt nya hemland Sverige. De tycker att KD:s förslag om tillfälliga uppehållstillstånd är en dålig id som bara skapar oro och tar fokus från jobb och studier.

Läs mer om Sverige och Syrien.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
15-årig flicka rymde till IS – stoppades på flygplatsen

En 15-årig flicka på väg till Islamiska staten i Syrien stoppades nyligen i sista stund på flygplatsen Heathrow. Planet hon satt i hade taxat ut, men polisen fick det att avbryta starten.

Läs mer om Heathrow, Islamiska och Syrien.
Tidigare toppnyhet hos Expressen:
Svensk IS-terrorist dödad i flygattack

BEIRUT. Den svenske medborgaren Abdul Ghameed Abbas - mer känd som Abu Bakr - har dödats i flyganfall i Irak. Det bekräftar i dag familjen för Expressen. Abu Bakr var en av de första svenska jihadisterna som åkte till Syrien för att strida för terrorrörelsen Islamiska Staten, IS. - Vi sörjer inte martyren. Våra martyrer dör aldrig, säger en nära anhörig till Abu Bakr.

Regering vill utreda terrorsvenskar

Regeringen vill kriminalisera terrorresor och terrorträning. Nu tillsätter man en särskild utredare för att snabba på en lagändring, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på DN Debatt. Minst 110 personer från Sverige har rest till Syrien och Irak för att strida i al-Qaida-inspirerade grupper, enligt säpo.

Läs mer om Irak, Morgan Johansson, Sverige och Syrien.
230 kroppar hittade i massgrav

Fler än 230 kroppar som tros ha dödats av IS-militanter har hittats i en massgrav i östra Syrien, uppger Syrian Observatory for Human Rights för Reuters.

Dödligt allvar i Stjärnorna på slottet

Tillsammans med sin mor och fyra syskon flydde Özz Njen över minfältet på gränsen till Syrien. I Stjärnorna på slottet låter han de medverkande återskapa flykten.– Özz dag var väldigt stark, säger Rikard Wolff.

Gripna för kvinnorekrytering till IS

Sju personer har gripits i Spanien och Marocko misstänkta för att via internet rekrytera unga kvinnor till den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i Irak och Syrien.

Läs mer om Irak, Islamiska, Marocko, Spanien och Syrien.
Gripna för kvinnorekrytering till IS

Sju personer har gripits i Spanien och Marocko misstänkta för att via internet rekrytera unga kvinnor till den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i Irak och Syrien. Fyra kvinnor, varav en minderårig, och tre män har gripits i Barcelona, de spanska enklaverna Melilla och Ceuta samt i den marockanska staden Fnideq.

Dödligt allvar i Stjärnorna på slottet

Tillsammans med sin mor och fyra syskon flydde Özz Njen över minfältet på gränsen till Syrien. I Stjärnorna på slottet låter han de medverkande återskapa flykten.

Läs mer om Stjärnorna, Syrien och Özz Njen.
Dödligt allvar i "Stjärnorna på slottet"

Stockholm/TT Tillsammans med sin mor och fyra syskon flydde Özz NÃ jen över minfältet på gränsen till Syrien. I "Stjärnorna på slottet" låter han de medverkande återskapa flykten.Özz dag var väldigt stark, säger Rikard Wolff.

Dödligt allvar i Stjärnorna på slottet

Tillsammans med sin mor och fyra syskon flydde Özz Njen över minfältet på gränsen till Syrien. I...

Läs mer om Stjärnorna, Syrien och Özz Njen.
200 döda i strider om syriska baser

Under ett dygn dödades omkring 200 människor i strider om två strategiskt viktiga militärbaser i provinsen Idlib i nordvästra Syrien, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien.

Läs mer om Idlib, Storbritannien, Syrien och Syriska.
200 döda i strider om syriska baser

Under ett dygn dödades omkring 200 människor i strider om två strategiskt viktiga militärbaser i provinsen Idlib i nordvästra Syrien, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien. I måndags tog Nusrafronten, al-Qaidas officiella gren i Syrien, i samarbete med andra rebellgrupper över baserna och har därmed kontroll över större delen av Idlib.

200 döda i strider om syriska baser

Under ett dygn dödades omkring 200 människor i strider om två strategiskt viktiga militärbaser i provinsen Idlib i nordvästra Syrien, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien.

Läs mer om Idlib, Storbritannien, Syrien och Syriska.
EU-stöd till Aleppo-plan

EU:s utrikesministrar stöder svensk-italienske diplomaten Staffan de Misturas plan på en vapenvila i Syriens näst största stad, Aleppo. Inför dagens möte i Bryssel mötte ministrarna de Mistura, som är FN:s särskilda sändebud i Syrien, på en middag.

Gisslandrama på kaf i Sydney

Australisk polis har spärrat av ett område i Sydney och medier rapporterar om ett pågående gisslandrama på ett kaf. Tv-bilder visade hur människor står med händerna pressade mot fönstren och en svart-vit flagga, liknande den som används av Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak, skymtar.

Läs mer om Irak, Islamiska, Sydney och Syrien.
Norsk IS-krigare dödad i Syrien

En 20-årig norsk medborgare har dödats i Syrien den här veckan. Enligt den norska polisens säkerhetstjänst (PST) stred han för extremiströrelsen Islamiska staten (IS). Enligt norska TV2 har han befunnit i Syrien en längre tid och är efterlyst av PST.

Läs mer om Islamiska, PST, Syrien och TV2.
Norsk IS-krigare dödad i Syrien

En 20-årig norsk medborgare har dödats i Syrien den här veckan. Enligt den norska polisens säkerhetstjänst (PST) stred han för extremiströrelsen Islamiska staten (IS). Enligt norska TV2 har han befunnit i Syrien en längre tid och är efterlyst av PST. Mannen har varit aktiv på sociala medier och har inte dolt att han krigat i Syrien. Minst 13 personer som har rest från Norge har dödats i Syrien.

Läs mer om Islamiska, Norge, PST, Syrien och TV2.
Terrorsvenskar utreds av Säpo

110 bekräftade svenskar ska sedan 2012 ha rest för att ansluta sig till terrorrörelser, som Islamiska staten, i Syrien.

Läs mer om Islamiska, Syrien och Säpo.Senaste nyheternaNyhetsdatabasen - Nyheter på ett ställe
Nyhetsdatabasen är en nyhetsagent och sökmotor som samlar nyheter från svenska tidningar. Här kan du snabbt läsa aktuella nyheter eller göra sök flera år tilbaka.
Kontakt
post@nyhetsdatabasen.se

Senaste 24t
21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 23 22