Syrien

Jihadisten i blåsväder: Jag är otroligt förbannad

Teaterföreställning Jihadisten får stenhård kritik av riksdagspolitikern Robert Hannah, (L).Han menar att pjäsen – som handlar om en ung mans väg från Göteborg till kriget i Syrien – ursäktar folkmord.– Ja, absolut, svarar han på den frågan.– Nej, det är gripet totalt ur luften, säger Björn Sandmark, vd på Göteborgs stadsteater.
Bombflyg intensifierar attacker i Syrien
Situationen Syrien har plötsligt förvärrats, med ihållande flygbombningar mot områden som hålls av oppositions- och jihadistgrupper. Många civila finns bland dödsoffren.
Läs mer om Syrien.
Stabila områden ska få flyktingar att återvända
Washington. USA ser framför sig säkrare zoner i Irak och Syrien, dit flyktingar ska kunna återvända. Några detaljer om USA:s långsiktiga roll kom inte, när utrikesminister Rex Tillerson ledde sitt första stora möte.
Läs mer om Irak, Rex Tillerson och Syrien.
Intensiva strider skuggar nya fredssamtal
Kriget i Syrien är långt ifrån över. Det står klart sedan rebellgrupper inlett en ovanligt omfattande offensiv mot Damaskus, kort innan en ny omgång av FN-ledda fredssamtal i Genève.
Läs mer om FN-ledda och Syrien.
IS-svenskens terrorcell dödade 162 personer
Osama Krayem, nu 24, lämnade Sverige för terrorgruppen IS. I Syrien poserade han på bilder med automatvapen och delade avrättningsvideor på Facebook –och bad direkt om att få genomföra ett självmordsattentat i Europa. När han återvände till Europa var han med och mördade 32 personer iBryssel – två av dem svenskar.
Läs mer om Europa, Facebook och Sverige.
Turkisk soldat dödad av krypskytt
En turkisk soldat har skjutits ihjäl av en krypskytt vid gränsen mot Syrien, enligt den turkiska militären.
Läs mer om Syrien.
33 döda i amerikansk flygräd
Minst 33 människor har dödats i en flygräd av den USA-ledda alliansen mot en skolbyggnad i norra Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Läs mer om Syrien och Syriska.
Tiotals civila offer i USA-ledd flygräd
Minst 33 människor har dödats i en flygräd av den USA-ledda alliansen mot en skolbyggnad i norra Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Läs mer om Syrien och Syriska.
Spåren av terrorn tydliga i Bryssel ett år efter attentaten
Belgien präglas av förra årets terrorattentat. Över trettio lagar har skärpts och regeringen hävdar att inte en enda belgisk jihadist har rest till Syrien under det senaste året. Men det kommer att ta lång tid att vända utvecklingen, säger borgmästaren i Brysselkommunen Molenbeek till DN.
Wallström vill veta Trumps plan för Mellanöstern
Washington. Utrikesminister Margot Wallström hoppas få veta vad USA har för långsiktiga planer för Irak och Syrien, när 65 utrikesministrar träffas i Washington för att diskutera kampen mot terrorismen.
Läs mer om Irak, Mellanöstern, Syrien, USA och Washington.
Sändebud hoppas på fred i Syrien trots våldsamma strider
I morgon onsdag fortsätter de FN-ledda fredssamtalen om Syrien. Samtidigt pågår våldsamma strider i huvudstaden Damaskus. Men FN:s Syriensändebud, Staffan de Mistura, har inte gett upp hoppet om fred.
Läs mer om FN-ledda, Mistura, Staffan och Syrien.
Nathan Shachar: Rysslands och Israels relation på väg mot farlig urartning
Israels Moskva-ambassadör kallades på lördagen till ryska UD för att förklara Israels bombningar av mål i Syrien. Rysslands irritation och Syriens luftvärnseld mot israeliskt stridsflyg är ett varsel om farlig urartning i de rysk-israeliska relationerna.
Läs mer om Syrien.
Kanada ber om ursäkt efter Syrien-tortyr
Kanada framför en formell ursäkt till tre kanadensiska män av arabiskt ursprung som blivit torterade i Syrien.
Läs mer om Syrien-tortyr och Syrien.
Israel attackerade vapentransporter i Syrien
Israeliska stridsflygplan har attackerat flera mål i Syrien. Enligt Israel var målen vapentransporter på väg till den Iranstödda libanesiska shiamilisen Hizbollah, som strider i Syrien på president Bashar al-Assads sida.
Läs mer om Bashar, Hizbollah, Iranstödda och Syrien.
Unika bilder: Aleppo före och efter kriget
Här visas krigets förödelse i Syrien. SvD har samlat bilder från platser i Aleppo – före och efter kriget.
Läs mer om Aleppo och Syrien.
USA utreder flygräd i Syrien
Ett fyrtiotal människor uppges ha dödats och över 100 skadats när en mosk i byn al-Jineh i nordvästra Syrien träffades av ett flyganfall. USA:s militär säger sig ha utfört en flygräd riktad mot al-Qaida-anhängare i området, men ska nu utreda uppgifterna om civila dödsoffer.
Läs mer om Syrien.
USA utreder flygräd i Syrien
USA har dödat flera al-Qaida-anhängare i en flygräd i Syrien. Amerikansk militär utreder nu om USA även kan hållas ansvarigt för de många dödsoffren i en mosk.
Läs mer om Syrien och USA.
USA utreder flygräd
Den amerikanska militärledningen kommer att utreda rapporterna om att civila dödades i attacken mot en mosk i Syrien, enligt AFP.
Läs mer om AFP och Syrien.
Nazisten som fixade vapen åt Assad
Samhällssatirikern Eric Ericson fortsätter sin upptäktsresa med kriminologen Susanna Wallstn.Martina Montelius översköljs av trivial och fruktansvärd fakta om en nazist i Syrien.
Elein, 13, flydde från Syrien: Livet var inte så lätt
Elein, 13, kommer från Syrien. Hon fick lämna allt och fly kriget tillsammans med sin familj. Nu har hon varit i Sverige i 1,5 år. Artikeln publicerades första gången hösten 2015 i SvD Junior.
Läs mer om SvD Junior, Sverige och Syrien.
FN-sändebud: Sex år av krig får inte bli sju
Förhandlingarna om en fredlig lösning på kriget i Syrien måste snabbas på, säger FN-sändebudet Staffan de Mistura på sexårsdagen av det blodiga inbördeskrigets början.