Syrien

Kvinna ska ha skickat en halv miljon i bitcoin till IS

En 27-årig kvinna, Zoobiah Shahnaz, från New York ska ha skickat bitcoin för drygt en halv miljon kronor till terrororganisationen Islamiska staten, IS.Hon ska ha använt sig av ett dussintal kreditkort för att köpa kryptovalutan och skicka till IS-celler innan hon försökte ta sig till Syrien.Kvinnan riskerar 90 års fängelse.

Turkisk nationalism ny vardag i syrisk gränsstad

Jarablus. Turkiet ökar sin närvaro i Syrien, i första hand för att stoppa att kurderna från att ta kontroll över gränsen. DN har besökt staden Jarablus i norra Syrien, där en av de första turkiska militära insatserna genomfördes.
Läs mer om Syrien.
Putin: USA underlättar terroristers flykt i Syrien
Putin medger att landet sysslat med dopning – men kallar IOK:s beslut att porta landet från OS för en sammansvärjning. Rysslands president Vladimir Putin höll på torsdagen sin årliga presskonferens, för trettonde året i rad. I ett Ryssland som går till val i mars nästa år dominerades det nära fyra timmar långa evenemanget av inrikespolitiken och utsikterna för den ryska ekonomin.
Läs mer om Ryssland, Syrien och Vladimir Putin.
Syriensamtal överröstas – av kyrkklockor
GENVE | En rättstrid om kyrkklockor har stulit all uppmärksamhet från Syriensamtalen i Schweiz. Efter domstolsbeslut jublas det över att klockorna får klämta igen. Blodbadet i Syrien tycks bortglömt. I Genève är kontrasterna beklämmande, men knappast förvånande.
Läs mer om Schweiz, Syrien och Syriensamtalen.

Slogs för IS – blir av med passet

22-åringen har dömts till fem års fängelse för att ha rest till Syrien och slagits med Islamiska staten.Nu har mannens pass även beslagtagits av danska myndigheter, skriver The Local.
Läs mer om Islamiska, Syrien och The Local.
Man anhållen för krigsförbrytelser i Syrien
En man i Sverige misstänks för krigsförbrytelser alternativt folkrättsbrott i Syrien.Åklagare har inlett en förundersökning samtidigt som den misstänkte sitter frihetsberövad.– Jag kan bara säga att han förnekar allt som läggs honom till last, säger mannens advokat Hanna Lindblom till Nyhetsbyrån Siren.
Person gripen i Sverige misstänkt för krigsbrott i Syrien
En person greps på tisdagen misstänkt för krigsförbrytelser och folkrättsbrott i Syrien. Brottet ska enligt åklagare ha ha skett på okänd plats vid okänd tidpunkt.
Läs mer om Sverige och Syrien.
23 civila dödade i flyganfall i Syrien
Minst 23 människor har dödats i ett flyganfall i den syriska provinsen Deir Ezzor, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Läs mer om Deir Ezzor, Syrien och Syriska.
Så hjärntvättas vi syrier att hata judar
I lördags kväll kastade en grupp maskerade män brinnande föremål mot synagogan i Göteborg. Två av de misstänkta har bakgrund i Syrien.Somar Al Naher förklarar varför hon inte är förvånad.
Läs mer om Göteborg och Syrien.Somar.
Erik Ohlsson: Inte första gången Putin kommer med en oväntad manöver
Rysslands president Vladimir Putin beordrar tillbakadragande av ryska styrkor från Syrien. Vad ligger bakom beslutet och hur trovärdigt är det? DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson besvarar fyra frågor om Putins utspel.
Läs mer om Putin, Syrien och Vladimir Putin.
Ryssland drar tillbaka trupper från Syrien
Ryssland drar tillbaka sina trupper i Syrien, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.
Läs mer om Ria och Syrien.
Putin drar tillbaka ryska styrkor från Syrien
Rysslands president Vladimir Putin beordrar tillbakadragandet av ryska styrkor från Syrien, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.
Läs mer om Ria, Syrien och Vladimir Putin.
Kalifatet kollapsade – men här finns IS kvar
Drömmen om det självutropade kalifatet har rämnat och Islamiska staten har drivits ut från sina större fästen i Syrien och Irak. Men IS-extremisternas väpnade kamp fortsätter på annat håll.
Läs mer om Irak, Islamiska och Syrien.
Iraks premiärminister: Kriget mot IS är över
Irakiske premiärminsitern Haider al-Abadi förklarade under lördagen att det tre år långa kriget mot terrorsekten IS i Irak är över. – Våra styrkor har total kontroll över gränsen mellan Irak och Syrien och jag tillkännager därför krigets slut, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Haider, Irak och Syrien.
Iraks premiärminister: Kriget mot IS är över
Kriget mot terrorgruppen IS i Irak är nu över, säger Iraks premiärminister Haider al-Abadi. Det rapporterar flera nyhetsbyråer världen över.– Våra styrkor har total kontroll över gränsen mellan Irak och Syrien och jag tillkännager därför krigets slut, säger han.
Läs mer om Haider, Irak och Syrien.
Stora belopp flödar till jihadister: EU måste agera
Vi kan lära av Islamiska statens uppgång och fall i Irak och Syrien. Stoppa kapitalet som finansierar internationell terrorism – jihadismens blodomlopp. Det skriver Lars Adaktusson (KD).
Läs mer om Irak, Islamiska och Syrien.
Syrien: Israel besköt mål nära Damaskus
Den syriska statstelevisionen anklagar israeliskt stridsflyg för att ha beskjutit militärpositioner i närheten av huvudstaden Damaskus med robotar.
FN: 500 personer måste evakueras från Ghouta
Situationen i östra Ghouta utanför Damaskus har utvecklats till en akut humanitär kris. 500 människor, varav 167 är barn, måste evakueras från området, anser FN:s chef för humanitära insatser i Syrien. Nu måste världssamfundet agera.
Läs mer om Ghouta och Syrien.
Det här krävs för fred i Syrien
VIDEO | Nya FN-ledda fredssamtal om Syrien inleds i slutet av november. En av de största stötestenarna i förhandlingarna är Syriens diktator, Bashar al-Assad. Vad krävs egentligen för att fred ska nås i det krigssargade landet?
Läs mer om Bashar och Syrien.
Assads öde knäckfråga – nu hänger det på Ryssland
En ny kraftsamling för Syrien väntas på tisdagen när nya fredssamtal börjar i Genève. De FN-ledda samtalen sker i ett läge som kan inge hopp. Men mycket hänger på om oppositionen tonar ner kraven på president al-Assads avgång.
Läs mer om Ryssland och Syrien.
Dödssiffran stiger efter ryskt flyganfall i Syrien
Minst 53 civila, bland dem 21 barn, dödades i ett ryskt flyganfall i byn al-Shafah vid floden Eufrat i Syrien, som hålls av terrorgruppen IS.
Läs mer om Eufrat och Syrien.
Barn uppges dödade i ryskt flyganfall i Syrien
I ett ryskt flyganfall har 34 civila dödats, varav 15 barn, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Läs mer om Syrien och Syriska.