Tar

AfD-politiker: Breivik blev massmördare av förtvivlan

Det rasistiska och högernationalistiska partiet AfD tar nu plats i den tyska förbundsdagen. Dess partiföreträdare har många gånger gjort uttalanden som förfärat omvärlden. Här är några av dem.
Läs mer om AfD.
Evertsson får ny roll i Växjö Lakers
Henrik Evertsson tar över som Vd för Växjö Lakers.Samtidigt fortsätter han sitt uppdrag som sportchef.– Efter att ha jobbat i klubben i 13 år ska det här bli en rolig utmaning att anta, säger han i ett pressmeddelande.
Kristina Lindquist: Jag tar det statliga våldsmonopolet på allvar och tänker inte tacka Farbror Blå
Kristina Lindquist svarar på Jens Liljestrands artikel i Expressen om att kulturvärlden borde tacka poliserna.
Läs mer om Expressen och Farbror Blå.

Svidande kritik mot Transportstyrelsen efter Dieselgate

Efter att Volkswagens utsläppsfusk blev känt har Transportstyrelsen blivit fullständigt handlingsförlamad och inte agerat mot bluffande biltillverkare. Det skriver organisationen Motormännen på DN Debatt. Vi kräver nu att regeringen ser till att Transportstyrelsen skyndsamt tar ansvar och ställer tvingande krav på åtgärder från biltillverkarna, skriver organisationens vd Fredrik Daveby, och frågar sig om Transportstyrelsen vill gå till historien som den myndighet som såg till att Sverige missade sina miljömål. Istället för att själva hantera de drabbade bilarna lämnade Transportstyrelsen
Totalstopp efter lastbilsolycka
En lastbil och en personbil har kolliderat på Lundbyleden i Göteborg. Enligt räddningstjänsten är det totalstopp i riktning in mot staden.– Ambulans är på plats och tar hand om en patient, säger Mårten, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.Skadeläget är oklart.
Nu tvingas sambon sälja Loffes livsverk
Det har snart gått en månad sedan Janne Loffe Carlsson gick bort, i sviterna av levercancer.Nu berättar sambon Gurianne Sandven om flytten till Spanien som aldrig blev av – och att hon tvingas sälja sitt och Loffes stora livsverk: gården i Kristianstad.–Jag kommer ju inte kunna bo kvar i det här stora huset. Jag måste redan nu börja kika mig om efter annan plats att bo. Och det tar tid, säger hon.
Nu tvingas sambon sälja Loffes livsverk
Det har snart gått en månad sedan Janne Loffe Carlsson gick bort, i sviterna av levercancer. Nu berättar sambon Gurianne Sandven om flytten till Spanien som aldrig blev av – och att hon tvingas sälja sitt och Loffes stora livsverk: gården i Kristianstad. –Jag kommer ju inte kunna bo kvar i det här stora huset. Jag måste redan nu börja kika mig om efter annan plats att bo. Och det tar tid, säger hon.
Statsvetare: Framgången ger inte AFD inflytande
Främlingsfientliga AFD tar plats i den tyska förbundsdagen med ett kraftigt stärkt väljarstöd. Men partiet kommer inte att få något större politiskt inflytande. Samtidigt har partiet likheter med Sverigedemokraterna och har troligen tagit röster från både höger och vänster, enligt en statsvetare.
Läs mer om AFD och Sverigedemokraterna.
Transportstyrelsen – agera mot bluffande biltillverkare
När Volkswagens utsläppsfusk blev känt blev Transportstyrelsen helt handlingsförlamad och överlät hanteringen av de drabbade bilarna till bilimportören. Vi kräver nu att regeringen ser till att Transportstyrelsen skyndsamt tar ansvar och ställer tvingande krav på åtgärder från biltillverkarna, skriver Fredrik Daveby, Motormännens riksförbund.
Hammarbys ilska: Vi skulle ha vunnit
Hammarby borde ha vunnit derbyt med 2-1. Det mål som underkändes i den 65:e minuten var korrekt. Det menar Hammarbys tränare Jacob Michelsen som tycker domarens beslut var pinsamt. – Vi skulle ha vunnit derbyt. Efteråt är man besviken när de tar ett mål ifrån en.
Läs mer om Jacob Michelsen.
Högerpopulistiska AfD tar plats i parlamentet
Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland tar plats i det tyska parlamentet.Det stod klart vid klockan 18 på söndagskvällen då de tyska vallokalerna stängde och vallokalsundersökningar presenterades.
Läs mer om Alternativ och Tyskland.
Hjärnforskare kritisk till nya lärarideal: Sorgligt
Barns hjärnor är konstruerade för att följa en vägledare som lär dem nya saker. När lärare inte tar den rollen, och i stället låter barnen hämta in kunskap själva, blir elever med svag socioekonomisk bakgrund de största förlorarna, enligt hjärnforskaren Martin Ingvar.
Läs mer om Martin Ingvar.
Skamfaktorn stark – populister kan överraska
Alla tar för givet att Angela Merkel ska vinna söndagens förbundsdagsval. Men kvällen kan också bjuda på flera överraskningar – och det är inte solklart att Tyskland går lugna tider till mötes efter valnatten. Här är några av de hetaste frågorna.
Läs mer om Angela Merkel och Tyskland.
Ryssvärmen ger sol i hela landet
Lagom till en ny vecka kommer ett högtryck från Ryssland som ger fint väder med goda solchanser på många håll i landet.På sina håll kan det bli närmare 20 grader mitt på dagen.– Det blir fint väder, men högtrycksryggen tar med sig en fuktig luftmassa som kan ge en del dis och dimma på morgnarna, säger Lilian Bergheim, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Lilian Bergheim, Ryssland och Storm.
Djurgården tar ny trepoängare
Oddset-duellen är kampen mellan SportExpressens Eskil Hellberg och Johan Videll.Varje dag väljer de två spelexperterna ut sitt bästa spel i en ärofylld tävling om av vara den främsta tipparen.De redovisar dessutom alla sina spel, så välj en favorit – eller rygga båda två!
Läs mer om Johan Videll.Varje.
Spanien tar kontroll över Kataloniens regionala poliskår
Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet — vilket motsidan vägrar acceptera. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ber samtidigt katalanerna att kasta in handduken.
Läs mer om Mariano Rajoy.
Tar till knytvävarna – tappar det i båset
Förlust med 1-2 mot bottenlaget Halmstad.Då tappade IFK Norrköpings David Moberg Karlsson fattningen på avbytarbänken – och tog till knytnävarna på stolarna.– Han är så förgrymmad, säger kommentatorn Anders Fredriksson i C More.
Läs mer om C More och Halmstad.Då.
Spanien tar över Kataloniens poliskår
Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos desquadra, för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Det rapporterar flera spanska medier.
Spanien tar över Kataloniens poliskår
Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos d'esquadra, för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Det rapporterar flera spanska medier.
Hon berömde åklagaren – stängs av från rättegången
Nämndemannen Ragna Ihrelius (SD) har tvångsavstängts i en pågående rättegång i Västmanlands tingsrätt, uppger SVT Nyheter Västmanland.Orsaken: Hon gav åklagaren beröm i en paus – därmed kan hennes opartiskhet ifrågasättas, menar rättens ordförande.Nu hoppar Ragna Ihrelius av uppdraget som nämndeman:– Det är lite som Hedenhös, säger hon – och tillägger:– Jag tar inte skit för några hundralappar.
Striden hårdnar mellan utvecklare och arkitekter
Arkitekter drömmer fram storslagna lösningar som tar år att genomföra. Utvecklare tänker bara kortsiktigt. Ibland skär det sig mellan de båda yrkesgrupperna och det finns tecken på att problemen ökar.
Missnöjesröster tar främlingsfientliga AFD in i förbundsdagen
Berlin. Alternativ för Tyskland (AFD) är på väg att bli det första främlingsfientliga partiet i landets riksdag på över 50 år. Partiet rider på en våg av främlingsfientlighet och missnöje med etablerade partier. Opinionsmätningar tyder på att det kan bli tredje största parti.
Läs mer om AFD och Tyskland.