Telia

Fem frågor som Dennelind inte kommer att besvara

På torsdag släpper Telia Company sin rapport för tredje kvartalet. SvD har listat de hetaste frågorna som vd Johan Dennelind sannolikt inte kommer kunna ge svar på under rapportdagen.

DNB tar upp bevakning av Telia

Den norska banken DNB har tagit upp bevakningen på Telia och sätter rekommendation till behåll.
Läs mer om DNB och Telia.
Börsvinnarna som dubblat värdet – på fem år
Sveriges gamla stolthet Ericsson och mutanklagade Telia har rasat i vikt. Atlas Copco är däremot en vinnare och har mer än fördubblat sitt börsvärde på fem år. – Förlorarna faller på egna strategiska misstag, konstaterar Ann Grevelius, partner på GP Bullhound.
Läs mer om Ericsson och Telia.
Uppgifter: Telia redo att ge upp kontroll i lettiskt bolag
Telia uppges vara berett på att ge upp majoritetsägandet i det lettiska bolaget som skulle bildas av en sammanslagning av fastnätsoperatören Lattelecom och mobiloperatören LMT.
Läs mer om LMT och Lattelecom.

Telia miljardsäljer i Megafon

Telia meddelar resultatet av det anbudsförfarande avseende försäljning av aktier i ryska mobiloperatören Megafon som inleddes och aviserades den 2 oktober och som var riktat mot institutionella placerare.
Läs mer om Megafon.
Nya detaljer om diktatorns dotter som Telia gjorde affärer med
Den uzbekiska diktatorsdottern kunde plötsligt kräva sin medarbetare på hundratals miljoner kronor. Därför mjölkades telekomföretag som Telia på pengar. Annars hotade mentalsjukhus eller döden, hävdar medarbetaren i förhör.
Läs mer om Telia.
Prischock – här blir det dyrare att ringa
Telia och dotterbolaget Skanova är i full gång att avveckla det gamla kopparnätet som levererat fast telefoni och internet. Ersättning blir mobila lösningar för telefon och bredband. I morgon lördag släcks ytterligare 200 områden. – Det blir en klar försämring och fördyring för mig, säger Patrik Bergström som bor i ett av områdena. Enligt hans uträkning kan bytet kosta honom upp till 600 kronor mer i månaden, och det är utan tv-kostnaden.
Läs mer om Patrik Bergström och Skanova.
Telia siktar på att bli först med 5g i Europa
Telia planerar att lansera 5g nästa år i Stockholm, Helsingfors och Tallinn och räknar då med att bli först i Europa. Redan nu surfar passagerare i Tallinns hamn via 5g i ett användartest.
Läs mer om Europa, Stockholm och Tallinn.
Böterna kommer inte att stanna på 22 miljarder
Det vore synnerligen naivt att tro att de skräckinjagande miljardböter som nu har drabbat tre av Sveriges största bolag, Telia, AB Volvo och Scania är de sista. Tvärtom. Drygt 22 miljarder i böter är bara början!
Läs mer om Scania och Telia.
Tre giganter: Telia, Volvo och Scania fast för fulspel
Tre av Sveriges mest kända bolag har fått böter på sammanlagt drygt 22 miljarder kronor för karteller och korruption. Svensk blåögdhet och risktagande ligger bakom fulspelet, anser experter. – Vår svaga korruptionslagstiftning bär en del av skulden, säger Erik Skoglund, korruptionsexpert på revisorsjätten EY.
Läs mer om Erik Skoglund, Scania och Volvo.
Expert: Telias mutor slår mot kvinnor och miljö
Lokalbefolkningen drabbas hårdast när företag mutar sig fram som Telia gjort i Uzbekistan, säger korruptionsexperten Parul Sharma. – Ju mer du stärker en diktator, desto mer försvagar du de mänskliga rättigheterna och hållbar utveckling i ett land.
Läs mer om Parul Sharma, Telia och Uzbekistan.
Trots uppgörelsen – Telia kan hotas av nya mututredningar
Telia har inte köpt sig fri från risken att amerikanska myndigheter öppnar en ny utredning mot bolaget. Risken bekräftas av Telia och kan innebära en press på börskursen under lång tid.
Läs mer om Telia.
Svensk åklagare jagar Telias mutpengar
Svensk åklagare är på jakt efter de miljarder som Telia betalade i mutor till Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator. I Sverige är hon misstänkt för mutbrott och åklagaren vill mäta ut drygt två miljarder kronor.
Läs mer om Gulnara Karimova och Telia.
Försvararna: Presidentdottern Gulnara Karimova blev inte mutad av Telia
Ex -presidentens dotter Gulnara Karimova i Uzbekistan har inte blivit mutat av de tidigare Telia-direktörerna.Det hävdar försvararna som kräver att åtalen mot förre Telia-chefen Lars Nyberg och hans två medarbetare ska stoppas.– Vi kommer att begära en överprövning av åtalsbesluten, bekräftar advokat Hans Strandberg.
Telia kan få rekryteringsproblem
Telias affärer i Uzbekistan och det efterföljande åtalet för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i landet kan göra att bolaget blir mindre attraktivt som arbetsgivare. Följden kan bli att Telia får svårare att rekrytera välutbildad arbetskraft.
Läs mer om Telia och Uzbekistan.
Miljardmutor placerar Telia på Hall of Shame
Den tidigare regeringen, styrelsen och företagsledningen bör bindas vid skampålen för Telias miljardmutor. Det är bra att USA och Nederländerna utkräver ett av de högsta bötesbeloppen som ett bolag fått betala.
Läs mer om Hall, Nederländerna, Shame, Telia och USA.
Näringsministern: Exempelöst att Telia hamnat i en sådan härva
Telias korruptionsaffärer i Uzbekistan får näringsminister Mikael Damberg (S) att reagera. Nu vill han att bolaget fokuserar på hemmamarknaderna i Norden.
Damberg om Telia: Viktigt att rättskipningen går vidare
En bra uppgörelse. Men nu är det viktigt att den juridiska prövningen går hela vägen i mål. Det säger näringsminister Mikael Damberg efter att åtalet mot Lars Nyberg, tidigare vd, och ytterligare två toppchefer i delstatliga Telia.
Läs mer om Mikael Damberg och Telia.
Mutorna gick via New York – så begick Telia brott i USA
Telia skickade mutpengar via bankkonton i New York. Därmed var det svenska telekombolaget dömt att granskas med amerikanska myndigheters sedvanligt benhårda rättsskipningsprincip. Dokumenten från amerikanska myndigheter ger en skrämmande inblick i Telias mutkultur.
Läs mer om New York, Telia och USA.
Möjligt för Telia stämma tidigare chefer
Telias nuvarande ledning erkänner att bolaget begick brott mot amerikansk och holländsk lag. - Det är kostsamt att göra fel, säger Telias vd Johan Dennelind.
Läs mer om Johan Dennelind och Telia.
Pia Gripenberg: Det är inte lätt för en åklagare att begära ut handlingar från Uzbekistan.
Efter fem års utredande åtalas flera tidigare chefer på Telia för korruptionsbrott. DN:s Pia Gripenberg svarar på tre frågor om åtalet.
Läs mer om Telia och Uzbekistan.
Telia medger brott mot lagar
Telias nuvarande ledning erkänner att bolaget begick brott mot amerikansk och holländsk lag. - Det är kostsamt att göra fel, säger Telias vd Johan Dennelind.
Läs mer om Johan Dennelind.
10.00: Telia håller pressträff om miljardmutorna
VIDEO | Telia håller pressträff med anledning av uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter kring mutbrott i Uzbekistan. Styrelseordförande Marie Ehrling, vd och koncernchef Johan Dennelind och chefsjurist Jonas Bengtsson deltar på presskonferensen, som startar klockan 10.00. Följ SvD:s livesändning.
Läs mer om Johan Dennelind och Uzbekistan.
Tre tidigare Teliachefer åtalas i muthärva
Tidigare vd Lars Nyberg, tidigare Eurasien-chefen Tero Kivisaari samt ytterligare en personer åtalas i härvan runt Telias verksamhet i Uzbekistan. Enligt åklagaren är de ansvariga för de mutor som Telia betalade för att kunna göra affärer i landet. De misstänkta personerna förnekar brott.
Live: Telia om mutorna i Uzbekistan
Telia håller pressträff med anledning av uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter kring mutbrott i Uzbekistan. Följ pressträffen live med start 10.00.
Läs mer om Uzbekistan.