Tensta

Hotfull stämning vid sjukhus när gäng samlas

Hotfulla folksamlingar vakade utanför Karolinska universitetssjukhuset efter dödsskjutningarna i Tensta och Östberga.Nu vittnar flera sjukhusanställda om det växande hotet från vänner och anhöriga som försöker ta sig in på akutmottagningar.–Jag kände ett större obehag än jag någonsin känt på arbetsplatsen. Jag övervägde mer än en gång att gå tillbaka in. Jag ville inte lämna min bil, berättar en sjukhusanställd på KS, som jobbade vid Tenstaskjutningen.
Man skjuten i Tensta
En man har blivit skjuten på Risingeplan i Tensta. Skadeläget är ännu oklart, mannen är förd till sjukhus.
Läs mer om Risingeplan och Tensta.
Person skjuten i ansiktet i Tensta
En person har skjutits i Tensta i norra Stockholm. Enligt uppgifter till Expressen är personen skjuten i ansiktet. – Skadeläget är oklart, men personen förs till sjukhus, säger polisen.
Läs mer om Expressen, Stockholm och Tensta.
Bostadskön bara växer – 10 år för en bostad i Rinkeby
Inför hösten finns nära 580 000 köande till hyreskontrakt. Även till mindre attraktiva områden som Tensta och Rinkeby krävs nu tio års kötid. Kötiden i Storstockholm har förlängts med ett år sedan förra sommaren.
Läs mer om Rinkeby, Storstockholm och Tensta.
Abdi: Förr åkte jag in och ut ur fängelse – nu har jag jobb och ska gifta mig
Totalt har 250 kriminella ungdomar i Tensta, Rinkeby och Hjulsta fått hjälp för att övergå till ett liv på rätt sida om lagen.
Läs mer om Hjulsta, Rinkeby och Tensta.
Bussturn ska hjälpa entreprenörer att starta företag
I helgen inleder Stockholms mobila rådgivningsenhet Start-Up Bussen sin andra sommarturn, som går till bland annat Tensta, Rinkeby, Skärholmen och Farsta.
Polisen: Kamerorna i Järva ska bli permanenta
Polisen vill att de nyuppsatta kamerorna i Rinkeby, Tensta och Husby ska bli permanenta. Det är kameror på fler platser än polisens tidigare ansökan från 2013. – Vi behöver utöka antalet platser, säger Christoffer Bohman, biträdande områdeschef för polisen i Järva.
Vill bli ihågkommen som min generations elljusspår
Johannes Anyuru ägnar sommaren åt att ducka för sina ungars fotbollssnack. Tisdagen 18 juli svarar han dock på Anneli Jordahls frågor under Parkteaterns författarsamtal i Pilparken i Tensta.
Läs mer om Pilparken och Tensta.
Polisen jagar bil i Tensta
Polisen tog jakt efter en bil i Tensta på onsdagsmorgonen, enligt uppgift till Expressen.En person ska vara gripen, enligt uppgift.Polisen bekräftar att man har stoppat en bil, men säger att det inte finns några uppgifter om frihetsberövande.
Läs mer om Expressen.En och Tensta.
Lena Andersson: Det sämsta från flera världar byggdes in i förortens dna
Villaområdets tristess och stadens existentiella råhet – den svenska förorten fick på många sätt det sämsta av två världar. Lena Andersson inleder en ny artikelserie om miljonprogrammen med en text om sitt Tensta.
Läs mer om Tensta.
Kreativa ungdomar 2: Dans, film och muralmålningar i Tensta
I Tensta har ett femtontal ungdomar sommarjobbat i tre veckor med ett skapa muralmålningar med motiv från Tensta som ska sättas upp vid gångbron till Blå huset i centrum när bygglovet beviljas. På torsdagen var det invigning och de ungdomar som sommarjobbat med dans uppträdde och de som sommarjobbat med film visade sina dokumentärer från de gångna tre veckorna.
Läs mer om Blå och Tensta.
Fyra till sjukhus efter busskrock
Fyra personer har förts till sjukhus sedan en personbil och en buss krockat i Tensta i norra Stockholm. Totalt var det elva personer som fick skador i samband med olyckan.
Läs mer om Stockholm och Tensta.
Elva till sjukhus efter busskrock
Totalt elva personer har förts till sjukhus sedan en personbil och en buss krockat i Tensta i norra Stockholm.
Läs mer om Stockholm och Tensta.
Jag respekterar Åkessons åsikter – demokrati är viktigt
Det behövs bättre skolor, tryggare miljöer för kvinnor, men framför allt: jobb åt ungdomarna för att få ett slut på våldet. Det är budskapen som några boende i Tensta hoppas att landets partiledare tar med sig hem, när politikerveckan i Järva går mot sitt slut.
Läs mer om Järva och Tensta.
Här bor studenterna som vill bygga Sveriges framtid
Hon har börjat känna sig hemmastadd i lägenheten på sjunde våningen.Bäst med den nya studentskrapan är att möta alla nya och intressanta grannar, näst bäst, att fler kan få en ljusare bild av hennes förort.– Tensta har varit ganska svartmålat, nu flyttar nya människor hit från olika delar av Sverige och världen, det tror jag betyder mycket, säger Safia Mahamed Omar, 22, som läser till sjuksköterska.
Läs mer om Safia Mahamed Omar och Sverige.
Partiledarna tar Tensta in i riksdagshuset
Riksdagsårets sista partiledardebatt kretsar mycket kring problem i utsatta förorter. I debatten riktar sig Jimmie Åkesson särskilt till S-väljare för att inte förvärra Moderaternas problem ytterligare.
Kinberg Batra mitt i den politiska klyftan
Kvällen före riksdagens partiledardebatt talar Anna Kinberg Batra på Järvafältet. Fokus för M-politiken ligger just på utsatta områden som Tensta och Rinkeby, men här finns mycket få av partiets väljare.
JUST NU: Rån mot restaurang i Tensta
En restaurang vid Tensta all i Tensta i västra Stockholm rånades i kväll vid halv tio-tiden.Rånaren uppskattas ha varit runt 20 år.– Han kom över några tusen efter att ha hotat en i personalen med ett pistolliknande föremål, säger Sven-Erik Olsson på polisen i Stockholm.
Fridolin lyfter fram skolans kraft
Skolan är vägen ut ur ojämlikhet, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin när det blev hans tur att äntra scenen på Spånga IP, mitt i ett område som just präglas av ojämlikhet. Spånga IP är platsen för den pågående politikerveckan i Järva. Mitt emellan villorna i Spånga och de utsatta bostadsområdena i Rinkeby och Tensta.
Jag är inte trygg med att lämna barnen i skolan här i Tensta
Samtidigt som Gustav Fridolin presenterade sin giv om obligatorisk prao på högstadiet, undrade trebarnsmamman Asha Osman vad utbildningsministern ska göra för att hon ska våga ha sina barn på skola i Tensta igen.– Min dotter som är 15 år började ettan i Tensta men vi fick flytta henne härifrån. Skolan och läroplanen var bra men arbetsmiljön var inte trygg, säger Asha Osman, 38.
Omhändertagandet
Hanna Johansson hämtar livsnödvändig näring på Tensta konsthall
Läs mer om Tensta.