Tornerspel

Läktare har rasat på Visingsö – minst tre skadade
En läktare på Visingsö tornerspel har rasat. Enligt polisen är tre till fyra personer skadade.
Läs mer om Visingsö.

JUST NU: Läktare på tornerspel har rasat

Läktaren på Visingsö tornerspel har rasat.Minst tre personer har skadats i raset.– Vi arbetar förtvivlat på platsen, vi försöker få ut mer resurser, säger Jerker Sturedahl, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.
Läktare har rasat på Visingsö
En läktare på Visingsö tornerspel har rasat. Det är oklart om någon är skadad, skriver Expressen.
Läs mer om Expressen och Visingsö.
Riddare skadad av sitt spjuts trubbiga ände
En riddare skadades av ett spjut under tornerspel på onsdagen i Visby. Men inte av annan riddares spjut, utan av sitt eget. Vid ett moment fastnade riddaren Tvenne Pilars spjut i marken, varpå den bakre änden – betydligt trubbigare än den främre – trycktes in i mannens mage.
Läs mer om Visby.
SOK: Flera idrotter före tornerspel i kön
Överraskande säger Peter Reinebo om nyheten att tornerspel vill in som ny sport på OS-programmet. SOK:s verksamhetschef konstaterar att flera andra idrotter ligger långt före i kön att väljas in. Och andra sporter som Sverige hellre vill se.
Tornerspel vill in på OS-programmet
Tänk dig att OS invigs och på en tv ser du snart riddare i rustning med framsträckta lansar på hästar som galopperar fram i full galopp. Till Tokyo 2020 lanseras tornerspel. – Vi är absolut seriösa, säger Lucy Hutchings, projektledare i organisationen English Heritage.
Saknar tornerspel i OS
Tornering som OS-gren? Inte en dag för tidigt, anser utövare av den medeltida kraftsporten, i...
Läs mer om OS-gren.
Hasse blev vittne till dödliga hästolyckan
Det skulle bli ett tornerspel inför 700 personer på läktarna på Medeltidens värld. Men under uppvärmningen stegrade en av hästarna oväntat. Ryttaren, en man i 40-årsåldern, föll bakåt och fick hela hästens tyngd över sig. Han avled av sina skador. Hasse Rensfelt, 53, har varit med i samma riddarförening som den avlidne mannen i flera år. Han såg olyckan från bara några meters håll. – Ingen mår bra efter att ha varit med om något sådant här, säger han.
Man död efter olycka – fick häst över sig
En manlig ryttare har avlidit efter att ha fått en häst över sig på Medeltidens värld. Anhöriga är underrättade, enligt Lidköpings sjukhus. Olyckan inträffade i samband med en uppvisning av medeltida riddares tornerspel, vilket SVT Nyheter Väst var först med att rapportera. – Han har fått en häst över sig, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.
Nej till kvinnliga riddare – får vara häxor
Inga kvinnliga riddare – bara män. Så lyder upplägget inför årets populära tornerspel i Leksand. I stället får kvinnor vara häxor och prinsessor, vilket har fått flera personer att reagera. – Vi har haft en kvinna som ridit varje år, säger Mica Kans, som är ansvarig för rollsättningen.
Läs mer om Leksand.
Tvist om tälthyra efter tornerspelen
Knäred. 10 400 kronor tog kommunen för att hyra ut ett stort tält när Knäreds forskarring ordnade tornerspel i Sjöared. Men andra föreningar har tidigare fått låna tältet gratis.
Läs mer om Sjöared.
Tornerspel ingen tillfällig fluga
De är världskända på Gotland, Riddarsällskapet Torneamentum. För Riddardagarna har de kommit upp med sex riddare och åtta hästar. - Det är en fluga det här som kommer att dö, så trodde
Medeltida yrkeskrigare i centrum
Nu på torsdag förvandlas Mariefred till en medeltidsby. Riddardagarna beräknar locka 13 000-15 000 besökare. Det blir marknad, tornerspel, hästtaxi, gycklare och en hel del eld. Börje
Läs mer om Mariefred.
Tornerspel i grönskan
Massvis med folk letade sig ut i de norduppländska skogarna och Lövstabruk för att bevittna årets tornerspel. Det var trängsel för att få sig en glimt av de praktfulla tornerhästarna
Läs mer om Lövstabruk.
Historiskt besök i Ingelsträde
Riddare, jycklare, tornerspel och runor. I Ingelsträde kom medeltiden på besök under lördagen.
Läs mer om Ingelsträde.
Tornerspel med humoristisk twist
- Vill ni se bloood? - JAAA! - Vill ni se hjärnsubstans som rinner på marken? - JAAA! - Då får ni åka till ett sjukhus, för sånt pysslar vi inte med här.
Något viss med riddarspel
Fakta Joust legend Tornerspel (Rebellion Games/App Store) Ålder: 9+ Format: iOS Under Commodore 64-erans storhetstid var spel med riddartema ganska vanliga.
Årliga tornerspelet på Visingsö
VISINGSÖ | Till helgen är det dags för årets Tornerspel på Visingsö. En helg då medeltid blir nutid. Eller tvärtom. De årliga tornerspelen på Visingsö är populärare än någonsin.
Läs mer om Tornerspel och Visingsö.
Gycklare och tornerspel drar in i Folkparken
I helgen förvandlas Folkparken till medeltidsby. Årets program innehåller allt från riddarspel till kast med liten ärtpåse.
Läs mer om Folkparken.
Riddare gjorde upp i tornerspel
Hässleholm. Rikstorneringen avslutades under lördagen på Hovdala slott. Deltagarna tävlade i ridning, vapenskicklighet, bågskytte och andra grenar.
Läs mer om Hovdala.
En ritt tillbaka till medeltiden
Hässleholm. Rustningarna glänser och dammet yr när hästarna sätter fart på sina hovar. Tidsresan är ett faktum när SM i tornerspel åter avgörs på Hovdala inför tusentals besökare.
Läs mer om Hovdala.
Tornerspel färgar ett späckat fredsfirande
Knäred Riddarspel, fiskelandskamp och quizkväll. Allt mellan himmel och jord - med 1600-talstema - tävlar om uppmärksamhet och pengar till 400-årsfirandet av freden i Knäred.
Läs mer om Knäred.