Trakasserier

Vårdpersonalens upprop mot sexuella trakasserier: Det är nog nu!

1.309 vårdanställda har samlats under hashtaggen #nustickerdettill för att visa att de har fått nog av sexuella trakasserier.

1309 inom vården i upprop mot sexism och trakasserier

Här är alla som skrivit under uppropet #nustickerdettill.
Avgående borgarråd får 4 miljoner i ersättning
Roger Mogert (S) avgick efter anklagelser om sexuella trakasserier. Nu garanteras borgarrådet över fyra miljoner kronor i ersättning de kommande fem åren. Summan framgår av den ansökan om avgångsersättning som Mogert lämnat in och fått beviljad av Stockholms stad.
Läs mer om Mogert.
Flygvapenchefens order efter #metoo
Direktiv till Flygvapnets alla män: Ta tydligt ställning för den goda sidan och acceptera inte övergrepp, trakasserier och kränkningar.Så skriver högste chefen Mats Helgesson i en order som gått ut till chefer och personal inom Flygvapnet.– Det är den första ordern som jag går ut med på det här tydliga sättet i det här formatet. Jag tycker att det är så viktigt att det inte ska förekomma kränkningar eller övergrepp, säger Helgesson till P4 Norbotten.
Läs mer om Flygvapnet och Helgesson.

SVT Sport-profilen anklagad för våldtäkt

En SVT-profil fick återvända till jobbet på sportredaktionen efter anklagelser om trakasserier.Nu rapporterar Aftonbladet att mannen tidigare blivit polisanmäld för våldtäkt.
Läs mer om Aftonbladet.
Efter anklagelserna mot Ohly – styrelsen håller krismöte
Lars Ohly utreddes för sexuella trakasserier inom Vänsterpartiet redan för 15 år sedan, avslöjade TT under torsdagen. Nu hålls ett extrainsatt styrelsemöte i Funktionsrätt Sverige, där Ohly sitter som ordförande.– Styrelsen har enhälligt sagt att detta kan bli svårt för honom att sitta kvar, säger styrelseledamoten Maritha Sedwallson.
Vi har alldeles för många självupptagna chefer
Den senaste tidens vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier inom snart sagt alla branscher visar på ett haveri för det svenska ledarskapet. Det hävdar Marika Ronthy, psykolog och handledare för chefer.
Läs mer om Marika Ronthy.
Lärare dömd för våldtäkt av elev – fick jobba kvar
I spåren av Metoo-uppropen – nu avslöjar P2 Dokumentär och Ekot graverande uppgifter om Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.Lärare som tidigare har tvingats sluta, efter larm om sexuella trakasserier, har fått komma tillbaka.En av dem var dömd för våldtäkt – av en student på skolan.
Våldtäktsdömd lärare fick komma tillbaka
Lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, som tvingats sluta efter anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp har senare fått komma tillbaka till skolan. En av dem hade tidigare dömts för våldtäkt av en student.
Lars Ohly utreddes redan för 15 år sedan
Under torsdagen kom nya krav på den tidigare ledaren av Vänsterpartiet Lars Ohlys avgång som ordförande i Funktionsrätt Sverige. Det avslöjades också att Ohly utretts för trakasserier redan för 15 år sedan.
Läs mer om Funktionsrätt Sverige och Ohly.
Ohly utreddes för 15 år sedan – fick tillsägelse
Den tidigare partiledaren för Vänsterpartiet Lars Ohly utreddes redan för 15 år sedan för trakasserier. Den utsatta kvinnan var anställd av Vänsterpartiet. Det ovälkomna kontaktsökandet upphörde först när Ohly konfronterades.
Läs mer om Ohly och Vänsterpartiet.
Ohly tidigare utredd: Kan vara ett beteende
Den tidigare partiledaren för Vänsterpartiet Lars Ohly utreddes redan för 15 år sedan för trakasserier. Den utsatta kvinnan var anställd av Vänsterpartiet. Det ovälkomna kontaktsökandet upphörde först när Ohly konfronterades.
Läs mer om Ohly och Vänsterpartiet.
Rikspolischefen efter #nödvärn: Sexuella trakasserier hör inte hemma inom polisen
Närmare två tusen poliser samlades i uppropet #nödvärn för att protestera mot sexuella trakasserier mot kvinnor inom kåren. Nu reagerar rikspolischef Dan Eliasson, och flera andra höga chefer, på Metoo-uppropet.
Läs mer om Dan Eliasson och Metoo-uppropet.
Birgitta Rubin: Cheferna såg smått plågade ut när vittnesmålen togs upp
Nu debatteras sexuella trakasserier och övergrepp i den svenska konstbranschen för fullt, efter förra veckans upprop #konstnärligfrihet. Birgitta Rubin kommenterar onsdagskvällens laddade panelsamtal på Moderna museet i Stockholm.
Läs mer om Moderna och Stockholm.
Känd vänsterprofil pekas ut för våldtäkt
En känd vänsterprofil pekas nu ut av flera kvinnor.Enligt tidningen Flamman ska mannen ha gjort sig skyldig till en rad sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkt.Det första övergreppet ska ha skett för 15 år sedan och kvinnorna vittnar om att mannens beteende fått fortgå, utan att han stoppats.
Läs mer om Flamman.
Kvinnornas nya offensiv mot Trump
LONDON. De kallar det rond 2.Historierna om sexuella trakasserier är desamma som hösten 2016, men kvinnorna som anklagar president Donald Trump är nu tillbaka framför kamerorna.#Metoo-rörelsen har ju fått många andra mäktiga amerikanska män på fall.Flera kvinnliga demokrater i kongressen kräver nu presidentens avgång.Men Donald Trump slår tillbaka.
Läs mer om Donald Trump och Trump.
Efter anklagelserna: Urban Ahlin utreds
Nu ska arbetsmiljön runt Urban Ahlin (S) – som anklagats för kränkningar och trakasserier – utredas.Det har riksdagsstyrelsen beslutat att uppdra åt riksdagsdirektören, skriver TT.Beslutet fattades under onsdagen.Ahlin kommer inte att kandidera till riksdagen nästa år – men får ändå ut mångmiljonbelopp.
Läs mer om Urban Ahlin.
Alice Bah Kuhnke: Sexuella trakasserier ska inte finnas inom kultursektorn i stort
Uppropen inom kulturen får nu politiska konsekvenser. På onsdagen presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) de första åtgärderna för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke.
Urban Ahlin utreds av Riksdagsförvaltningen
Riksdagsstyrelsen har beslutat att uppdra åt riksdagsdirektören att utreda arbetsmiljön kring talman Urban Ahlin (S). Ahlin har anklagats för kränkningar och trakasserier av flera personer och har själv begärt att anklagelserna ska utredas.
Alice Bah Kuhnke presenterar åtgärdsprogram efter Metoo
Skådespelaruppropet mot sexuella trakasserier får politiska konsekvenser.
Läs mer om Metoo.
Fyra kvinnor till berättar efter Moa Hjelmers våldtäktsavslöjande
Efter Moa Hjelmers avslöjande om att hon våldtogs i samband med en Finnkamp, har ytterligare fyra kvinnor hört av sig till Friidrottsförbundet om sexuella trakasserier. – Den viktigaste biten nu är att få människor att berätta i nutid och inte sex år senare, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.
Live-tv: Alice Bah Kuhnke om åtgärder för att motverka trakasserier
I dag klockan 12 presenterar kulturminister Alice Bah Kuhnke de första kulturpolitiska åtgärderna för att förstärka kultursektorns arbete mot sexuella trakasserier. Följ sändningen från presskonferensen här ovan.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke.