Trumpadministrationen

USA inför sanktioner mot ryska agenter

Trumpadministrationen inför sanktioner mot ryska agenter och trollfabriker efter Rysslands påverkan på presidentvalet.Det skriver flera amerikanska medier.Syftet ska vara att avskräcka inblandning under höstens mellanårsval.

Rex Tillerson var en udda fågel i Trumpadministrationen

Gång efter annan förödmjukades Rex Tillerson av president Donald Trump, ända fram till sitt avsked. Som utrikesminister hörde Texasmiljardären till de mer återhållande krafterna i Trumps administration. Hur stort hans utrikespolitiska engagemang verkligen var är inte lika klart.
Kina hotar att hämnas mot amerikanska strafftullar
Om Trumpadministrationen inför strafftullar på stål och aluminium från Kina kan USA räkna med ett prompt svar. Det säger Wang Hejun i ett uttalande det kinesiska handelsdepartementet, skriver Financial Times.
Läs mer om Kina, USA och Wang Hejun.
Trump vill privatisera rymdstationen ISS
Trumpadministrationen i USA vill privatisera delar av rymdstationen International Space Station, visar dokument från Vita huset som den amerikanska tidningen The Washington Post tagit del av.

Björn af Kleen: En dansk revolutionär spökar hos Donald Trump

En livläkare gör återbesök hos Trumpadministrationen. Björn af Kleen ser likheterna mellan PO Enquists klassiska roman och omdebatterade Vita huset-skildringen Fire and fury.
Björn af Kleen: En dansk revolutionär spökar hos Donald Trump
En livläkare gör återbesök hos Trumpadministrationen. Björn af Kleen ser likheterna mellan PO Enquists klassiska roman och omdebatterade Vita huset-skildringen Fire and fury.
Masha Gessen: Fire and fury är komiskt illa skriven med löjeväckande logik
Michael Wolffs bok om Trumpadministrationen upptar stora delar av den offentliga debatten. Att få kika in bakom kulisserna är lockande, men boken är journalistiskt undermålig, skriver den ryskamerikanska författaren och journalisten Masha Gessen.
USA-expert: Boken är det största bakslaget hittills för Trumpadministrationen
Michael Wolffs bok Fire and fury om Trumps första år som president målar upp en bild av en oinformerad och inkompetent president. Boken har fått Trump att attackera både författaren och sin egen tidigare chefsstrateg Steve Bannon, som står för flera negativa uttalanden i boken. Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, menar att boken är det största bakslaget hittills för Trumps administration. – Det kommer att ta lång tid att reparera de här opinionsmässiga skadorna, säger han.
Bokrecension: Trump är de sju dödssynderna i en och samma kropp
När det gäller Trumpadministrationen har verkligheten redan överträffat komedin. Niklas Ekdal läser Michael Wolffs förödande reportage om presidenten och låter tankarna vandra till Mel Brooks.
Irans anklagelse – skyller oron på USA
Irans riksåklagare hävdar att det är USA:s underrättelsetjänst som ligger bakom de regimkritiska demonstrationerna i landet, skriver AP.En källa inom Trumpadministrationen förnekar anklagelserna.
Läs mer om Trumpadministrationen och USA.
USA fryser säkerhetsstöd till Pakistan
USA kommer att stoppa allt stöd till Pakistan inom säkerhetssektorn, meddelade Trumpadministrationen på torsdagen. Bakgrunden är den frustration Vita huset känner över landets vägran att konfrontera terrornätverk inom egna gränserna.
Iranexperter: Trump gör regimkritikerna en björntjänst
Efter protesterna i Iran uppmanar Trumpadministrationen regimen i Teheran att respektera folkviljan och säger världen ser er. Men iransk-amerikanska bedömare tror att uttalanden från Vita huset snarare gör de protesterande en otjänst.
Flynn åtalas för Rysskontakter
Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn åtalas för att ha ljugit om sina Rysslandkontakter, rapporterar CNN.Åklagaren Robert Mueller åtalar Flynn för att ha gjort falska, fiktiva och olagliga uttalanden till FBI.Michael Flynn är den första inom Trumpadministrationen som åtalas.
Överenskommelse på övertid i Bonn
FN:s klimatmöte i Bonn gick in på övertid, men tidigt på lördagsmorgonen kom ländernas förhandlare fram till en överenskommelse.– Trumpadministrationen lyckades inte hindra de globala klimatsamtalen från att gå vidare, säger Jens Mattias Clausen vid Greenpeace till AFP.
Läs mer om AFP, Bonn och Greenpeace.
USA kritiseras för ja till elfenbensimport
Trumpadministrationen gör det tillåtet att föra in betar och andra delar av elefanter som skjutits som trofer till USA. Därmed upphävs ett importförbud från Zimbabwe och Zambia som togs under president Obama. – Det är olyckligt att göra detta i ett läge där tjuvjakten fortfarande är ett stort problem, säger Mats Forslund vid Världsnaturfonden.
Källor: Trumpadministrationen kräver att CNN säljs i storaffär
De amerikanska bolagen AT&T och Time Warner måste sälja Turner Broadcasting, där CNN ingår, eller DirecTV, för att sammanslagning av bolagen ska tillåtas av det amerikanska justitiedepartementet, uppger källor till New York Times.
15 kubanska diplomater utvisas från USA
15 diplomater vid Kubas ambassad i Washington utvisades på tisdagen, en reaktion från Trumpadministrationen på den senaste tidens märkliga ljudterror som drabbat amerikanska diplomater i Havanna, uppger tidningen New York Times.
Omfattande klimatrapport kan stoppas av Trump
En mycket omfattande forskningsrapport från 13 amerikanska myndigheter varnar för att mänskligt orsakade klimatförändringar utgör ett allvarligt hot. För att den ska bli offentlig måste den godkännas av Trumpadministrationen – som gjort sig känd som klimatförnekare.
Läs mer om Trump och Trumpadministrationen.
Utfrågningen av Sessions blir offentlig
WASHINGTON. Frågorna om Ryssland pressar Trumpadministrationen. På tisdagen hörs justitieminister Jeff Sessions i senaten. Han väntas få frågor om både sina egna kontakter med Ryssland, och om sin roll i avskedet av den förre FBI-chefen.
Efter uppehåll: Sverige bjuds in till Natomöte
Sverige kommer att bjudas in till nästa försvarsministermöte i Nato i slutet av juni, erfar SvD. Försvarsminister Peter Hultqvist får chansen att vara med igen efter att ha stått utanför sedan Trumpadministrationen tog över i Washington.
Trump inleder jakt på ostraffade papperslösa
Trumpadministrationen återupptar nu jakten på hundratals papperslösa med starka band i USA. Immigranter som Barack Obama ansåg inte skulle jagas för att skickas ur landet.
Läs mer om Barack Obama och USA.
Intresset stort för Comeys vittnesmål
James Comeys vittnesmål på torsdag kan bringa mer klarhet i om Trump försökt påverka FBI. Den pressade Trumpadministrationen har vidtagit den första juridiska åtgärden mot en läcka, genom åtalet av en 25-åring som arbetat på uppdrag av NSA.
Läs mer om FBI, NSA, Trump och Trumpadministrationen.
Demonstranter kräver utredning om Trump
Washington. Över hela USA krävde på lördagen demonstranter att få veta sanningen om Trump. Uppgifter gör samtidigt gällande att Trumpadministrationen tidigt försökte få bort sanktionerna mot Ryssland.
Donald Trump vill sänka bolagsskatten
Donald Trump har lovat en stor skattereform. Nu ska den amerikanska presidenten presentera en sänkning på bolagsskatten - från högstanivån 35 procent till 15 procent. – Det är den största skattereformen i USA:s historia, säger landets finansminister Steven Mnuchin enligt AP. Senare under onsdagen presenterar Trumpadministrationen det nya skattepaketet.
Ivanka Trumps varor delar USA i två läger
Sälj Ivanka Trumps produkter och riskera att bli utskälld av kunder som inte stöder Trumpadministrationen. Ta bort varorna ur sortimentet och riskera i stället Donald Trumps ilska och verbala Twitterattacker. Det är inte lätt för de anställda i de butiker som säljer presidentdotterns produkter – eller de butiker som tagit bort dem, skriver Denver Post.