Turkiet

Turkiet blockerar Wikipedia

Påstår att uppslagsverket för en smutskastningskampanj mot landet som tidigare även blockerat sajter som Facebook, Twitter och Youtube.
Läs mer om Facebook, Twitter, Wikipedia och Youtube.

Mediebolags-vd mördad i Istanbul

Said Karimian, vd för det persiska mediebolaget Gem Tv Group, har skjutits ihjäl i Istanbul i Turkiet. Även hans kuwaitiska affärspartner dödades, när flera beväpnade män spärrade vägen för bilen de färdades i och därefter öppnade eld, skriver flera medier.
Läs mer om Gem Tv Group, Istanbul och Turkiet.
Turkiet blockerar Wikipedia – och stoppar dejtingshower
Turkiet sparkar ytterligare 4 000 statsanställda. Dejtingshower i tv förbjuds. Och all tillgång till det digitala uppslagsverket Wikipedia blockeras.
Läs mer om Wikipedia.
Turkiet blockerar tillgång till Wikipedia
Turkiska myndigheter har blockerat möjligheten att gå in på det digitala uppslagsverket Wikipedia, enligt organisationen Turkey Blocks. Det är oklart varför tillgången har strypts.
Läs mer om Wikipedia.

Ryskt fartyg i kollission i Svarta havet

Ett ryskt militärfartyg har kolliderat med en boskapstransport utanför Turkiet.
Läs mer om Svarta och Turkiet.
Politisk oro lämnar Turkiets stränder tomma
Terrorangrepp och politisk oro får turisterna att sky Turkiet. Antalet utländska besökare i landet rasade förra året, visar ny statistik. Aftenpostens utsände rapporterar från ett före detta semesterparadis där stränderna numera ligger öde.
Läs mer om Turkiet.
Turkiet angriper mål i Syrien och Irak
Turkiet har genomfört nya flyganfall mot mål i norra Irak och norra Syrien. Enligt den turkiska militären dödades 70 upprorsmän i anfallen.
Läs mer om Irak och Syrien.
Danska tonårsflickans snabba väg in i terrorn
Den 15-åriga flickan blev radikaliserad efter en semester i Turkiet.När hon kom hem till Danmark började hon planera bombattacker mot två skolor.Nu står hon inför rätta och riskerar att spärras in för alltid.
Läs mer om Danmark och Turkiet.När.
Dansk tonårsflicka planerade bombdåd mot två skolor
Den 15-åriga flickan blev radikaliserad efter en semester i Turkiet.När hon kom hem till Danmark började hon planera bombattacker mot två skolor.Nu står hon inför rätta och riskerar att spärras in för alltid.
Läs mer om Danmark och Turkiet.När.
Ryska utredare: Terrorgrupp finansierade t-banedåd
Den man som misstänks ha utfört självmordsdådet i S:t Petersburgs tunnelbana fick ekonomiskt bistånd från en internationell terrorgrupp i Turkiet, enligt utredarna.
Läs mer om S.t och Turkiet.
Erdogan blir allt mer lik Hitler
Varför vill så många i Turkiet ha en diktator?Mellanösternvetaren Cengiz Candar hittar paralleller till Nazityskland.
Läs mer om Hitler, Nazityskland och Turkiet.
Nu ska Turkiet granska anklagelserna om fusk
Turkiets president Erdogan och ja-sidan gick segrande ur folkomröstningen i söndags. Men valresultatet har mötts av anklagelser om fusk. Nu ska den turkiska valmyndigheten granska anklagelserna om oegentligheter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Erdogan och Turkiet.
Turkiet granskar anklagelser om valfusk
Turkiets valmyndighet ska under dagen granska klagomål om oegentligheter under söndagens folkomröstning om en ny grundlag, rapporterar tv-kanalen NTV.
Läs mer om NTV.
Läkare friad för Gollum-skämt om Erdogan
En domstol i Turkiet har frikänt en turkisk läkare som åtalats för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdogan. På sin Facebooksida hade läkaren delat bilder där presidenten jämfördes med karaktären Gollum ur Sagan om ringen-filmerna.
Erdogan: Jag är ingen diktator
Folkomröstningen i Turkiet handlade inte om att ge presidenten mer makt. Det hävdar Recep Tayyip Erdogan i en intervju till CNN efter valet där han vann med en knapp marginal.
Läs mer om CNN, Recep Tayyip Erdogan och Turkiet.
Turkiets president: Jag blir inte diktator
Folkomröstningen i Turkiet som kommer att ge president Erdogan utökad makt. Nu avfärdar presidenten kritiken om att grundlagsändringarna kommer att göra honom till diktator. – Där diktaturer existerar behöver man inte presidentialism, säger Erdogan till CNN.
Läs mer om CNN, Erdogan och Turkiet.
2,5 miljoner röster kan ha manipulerats
Kritiken mot söndagens folkomröstning i Turkiet växer. Upp till 2,5 miljoner röster kan ha manipulerats. Det uppger en av valobservatörerna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Oppositionspartiet CHP krävet att valet ogiltigförklaras.
Läs mer om Turkiet.
Kritiken växer efter misstankar om valfusk
Röster höjs mot hur söndagens folkomröstning i Turkiet genomfördes, såväl från oppositionen, valobservatörer som delar av befolkningen. – Jag tror inte på resultatet som annonserats förrän alla granskningar är gjorda. Detta känns inte alls bra, det påminner om nazisttiden i Europa, säger Sevgi Tuzel som DN möter på måndagsmorgonen.
Läs mer om Europa, Sevgi Tuzel och Turkiet.
Annika Ström Melin: Hård drabbning inom EU väntar efter valutgången
Analys. Efter folkomröstningen i Turkiet väntar en EU-intern uppgörelse om unionens relation med landet. Särskilt besvärligt kan det bli för Sverige, som först bromsade men sedan blev en ovanligt hängiven förespråkare för Turkiets förhandlingar med EU.
Läs mer om EU-intern, Sverige och Turkiet.
Inte hoppfull om framtiden
Befolkningen i Turkiet vaknar upp till ett polariserat land. Det blev en marginell vinst för ja-sidan, men flera personer är negativt inställda till resultatet.
Läs mer om Turkiet.
Resultatet en örfil för dämpad Erdoan
Recep Tayyip Erdoan som envåldshärskare i en tudelad nation. Det blev resultatet av söndagens omtvistade folkomröstning i Turkiet. Den nya författningen kommer att leda till att parlamentarismen ersätts av ett presidentstyre – i stort sett utan kontrollmekanismer.
Läs mer om Erdoan och Turkiet.
Tysk oro efter valresultatet i Turkiet
Tyskland. Ja-sidans seger i den turkiska folkomröstningen tas emot med oro i Tyskland, som har den största turkiska befolkningen utanför Turkiet. Den tyska regeringen varnar för splittringen av det turkiska samhället.
Läs mer om Turkiet och Tyskland.
Forskare: Jämnt resultat ökar polariseringen i Turkiet
Det jämna resultatet i folkomröstningen i Turkiet, där jasidan fick 51,3 procent av rösterna kan väntas öka polariseringen i ett redan splittrat land. Det säger Paul Levin, direktör vid institutionen för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Så kan folkomröstningen förändra Turkiet
Med en knapp majoritet gick grundlagsändringen i Turkiet igenom, som ger president Recep Tayyip Erdogan mycket större makt. Men hur påverkar omröstningen Turkiets framtid och landets relation till omvärlden? Här är några viktiga vägskäl.
Läs mer om Recep Tayyip Erdogan och Turkiet.