Turkiet

Mike Flynn dras in i nytt blåsväder

Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, Mike Flynn, har hamnat i blåsväder igen. Enligt före detta FBI-chefen James Woolsey ska han ha deltagit i möte med högt uppsatta turkiska politiker där man diskuterat en utlämning av Fethullah Gülen, den man Turkiet beskyller för den misslyckade militärkuppen i juli förra året. Planen ska ha varit att genomföra utlämningen utan att gå via USA:s lagstiftade utlämningsprocess, skriver Wall Street Journal.

Löfvens varning efter Erdogans anklagelser

ROM. Nazistanklagelserna mot Angela Merkel hotar flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet. Stefan Löfven skräder inte orden när han nu varnar president Erdogan – samtidigt som EU-ledarna samlas i Italiens huvudstad: – Det är oacceptabelt att kalla henne för nazist.
Erdogans nya hot mot Europa efter EU-bråket
Efter nazikonflikten med Turkiet på ena sidan och främst Nederländerna och Tyskland på andra – här är Erdogans hot mot Europa: – Fortsätter Europa så här går inte en enda europ i någon del av världen säker på gatorna, säger Turkiets president.
Turkiet kan se över EU-relationer
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ett väldigt annorlunda Turkiet när det handlar om relationen med EU kommer att uppstå efter folkomröstningen i april.

Dansk protest mot Turkiet

Danmark har kallat Turkiets charge d'affaires till samtal sedan danska medborgare av turkiskt ursprung uppgett att de åsiktsregistreras av turkiska myndigheter.
Läs mer om Turkiet.
Merkel ton mot Turkiet hårdnar – kan stoppa möten
Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar för att Tyskland kan komma att sätta stopp för framtida kampanjevenemang av turkiska politiker på tysk mark om inte Ankara slutar använda naziliknelser i sin kritik mot Berlin.
Åklagare: Utredningen kan påverkas av dödsfallet
Åklagarens utredning mot KI-kirurgen Paolo Macchiarini kan komma att påverkas efter att ytterligare en patient, en kvinna från Turkiet, avlidit i USA. Hon blev den sista patienten som Macchiarini opererade i Sverige med sin obeprövade och otillåtna metod.
Europarådets experter varnar för auktoritärt styre i Turkiet
Turkiets nya konstitution innebär ett auktoritärt presidentstyre. Den varningen kommer från Europarådets juridiska experter som har granskat förändringarna. Kritiken stoppar inte förslaget, men är mycket skarp och besvärande för Turkiet.
Läs mer om Turkiet.
Tyskt tvivel bevisar kuppstöd
Den tyska underrättelsetjänsten tvivlar på att president Erdogans antagonist Fetullah Gülen låg bakom förra årets misslyckade statskupp i Turkiet. Det bevisar att Tyskland stödde kuppen, tycker Erdogans talesperson.
Läs mer om Fetullah Gülen, Turkiet och Tyskland.
Tusentals kurder demonstrerade mot Erdogan i Frankfurt
Omkring 9.000 kurder rapporteras ha demonstrerat i Frankfurt mot den turkiske presidenten Erdogan och den planerade folkomröstningen i april som kommer att ge honom kraftigt utökade befogenheter. Demonstranterna befarade att det kan leda till nya aktioner mot kurder i Turkiet.
Läs mer om Erdogan, Frankfurt och Turkiet.
Wikström: EU kan inte vara i Erdogan-regimens händer
Cecilia Wikström (L) leder förhandlingarna som ska rädda EU:s asylsystem. Nu vill hon piska in de flyktingskeptiska medlemsländerna i ledet - för att kunna frysa unionens omtvistade avtal med Turkiet. – Det vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju.
Merkel liknas vid Hitler av en turkisk tidning
Angela Merkel liknas vid Adolf Hitler i en turkisk tidning – igen. Enligt The Independent ger sig den Erdoganvänliga tidningen Günes på förbundskanslern med epitet som Fru Hitler. Och ordkriget mellan Turkiet och Tyskland hårdnar.
Bulgariens president ryter i mot Turkiet
Turkiet lägger sig i valkampanjen i Bulgarien inför valet den 26 mars, enligt den bulgariske presidenten Rumen Radev. Han säger att Bulgarien vill ha en vänskaplig relation med grannlandet.
Läs mer om Bulgarien, Rumen Radev och Turkiet.
Erdoan uppmanar turkar i Europa: Skaffa fem barn
Turkiets president Recep Tayyip Erdoan har sagt att han vill att turkiska medborgare i Turkiet ska skaffa tre barn. När det gäller turkar som bor i Europa uppmuntrar han dem nu att skaffa fem barn. Han vill att turkarna i Europa ska ta en större plats i samhället, skriver Hürriyet Daily News.
Turkiets hot mot EU: Öppna portarna för flyktingar
Nu slamrar Turkiet ännu högre med flyktingvapnet i riktning mot Bryssel. Inrikesminister Süleyman Soylu hotar med att Ankara kan driva EU till galenskap genom att öppna portarna och släppa fram flyktingarna mot Europa igen.
Läs mer om Ankara, Bryssel, Europa och Turkiet.
Ingmar Nevus: Turkiets hot om att riva upp flyktingavtalet framstår som en hämnd
Ett år efter sin tillkomst hotas överenskommelsen som fick stopp på flyktingströmmen till Europa. Turkiet säger att EU inte har uppfyllt sina löften och vill upphäva avtalet. Människorättsorganisationer vill också skrota det, men av andra skäl.
Läs mer om Europa.
Turkiet hotar skicka 15000 flyktingar i månaden till EU
Ordkriget mellan Turkiet och EU tilltar – nu hotar Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu att chocka Europa genom att skicka 15.000 flyktingar varje månad till EU-territorium.
Turkiet hotar riva upp flyktingavtal med EU
Turkiets ordkrig med EU fortsätter. Nu hotar landet att riva upp flyktingavtalet med EU. Tidigare upprepade president Recep Tayyip Erdogan anklagelserna om att Nederländerna låg bakom massakern i Srebrenica.
Ingmar Nevus: Både Haag och Ankara vill trappa upp konflikten
ANALYS. Alla inblandade har intresse av tuffa tag i bråket mellan Turkiet och Nederländerna. Därför lär konflikten trappas upp ytterligare innan det är dags att röka fredspipa.
Läs mer om Ankara, Nederländerna och Turkiet.
Både Haag och Ankara vill trappa upp konflikten
Alla inblandade har intresse av tuffa tag i bråket mellan Turkiet och Nederländerna. Därför lär konflikten trappas upp ytterligare innan det är dags att röka fredspipa.
Läs mer om Ankara, Nederländerna och Turkiet.
Rutte: Turkiets agerande bisarrt
Det vore bisarrt om Turkiet införde sanktioner mot Nederländerna, säger den nederländske premiärministern Mark Rutte. Samtidigt fortsätter Turkiet sina utfall mot landet, som president Erdogan nu anklagar för statsterrorism.
Rutte: Turkiets agerande bisarrt
Det vore bisarrt om Turkiet införde sanktioner mot Nederländerna, säger den nederländske premiärministern Mark Rutte. Samtidigt fortsätter Turkiet sina utfall mot landet, som president Erdogan nu anklagar för statsterrorism.
50-tal skadade i luftballongolyckor
Ett femtiotal personer – de flesta utländska turister – har skadats när tre luftballonger nödlandat i centrala Turkiet.
Läs mer om Turkiet.