Uber

Doldisen på väg att bli Sveriges nästa techmiljardär

BERLIN | Han har en krigskassa på 900 miljoner euro – men i nacken flåsar bjässar som Amazon och Uber. Niklas Östberg är doldisen som är på väg att bli Sveriges nästa techmiljardär. I spetsen för Delivery Hero driver han nu upp tempot i slaget om den globala hämtmatsmarknaden.
Läs mer om Amazon, Delivery Hero och Uber.

Ubers hemliga program ska hålla data borta från rättsväsendet

Tack vare programvaran Ripley kan Uber flytta på sina data om polisen kommer på besök.
Läs mer om Ripley och Uber.
Volvo Cars måste börja prata om i elefanten i rummet
De gamla bilbolagen tycks valhänta hur de ska tackla den snabbt ändrade verkligheten där Uber och andra nya plattformsbolag snabbt tar över marknaden. Bolag som Volvo Cars, BMW och Ford agerar tafatt och måste nu fatta beslut och satsa. Annars kan de vara borta på sikt.
Läs mer om BMW, Ford och Uber.
Svensk doldis kan bli vår nästa techmiljardär
Niklas Östberg är doldisen som är på väg att bli Sveriges nästa techmiljardär. I spetsen för Delivery Hero driver han nu upp tempot i slaget om den globala hämtmatsmarknaden. Han har en krigskassa på 900 miljoner euro – men i nacken flåsar bjässar som Amazon och Uber.
Läs mer om Amazon, Delivery Hero och Uber.

Före detta Uber-vd vill sälja av aktieinnehav

Ubers grundare och tidigare vd Travis Kalanick planerar att sälja av sitt aktieinnehav i bolaget, uppger nyhetsbyrån Bloomberg som citerar en icke namngiven källa.
Läs mer om Bloomberg och Uber-vd.
Maskerad Android-trojan vill åt ditt Uber-login
Säkerhetsföretaget Symantec har upptäckt en ny sorts trojan till Android som utger sig för att vara taxitjänsten Uber för att lura till sig användarens uppgifter.
Läs mer om Android, Uber och Uber-login.
Softbank storköper i Uber
Efter flera månaders invecklade förhandlingar står det nu klart att ett konsortium med det japanska konglomeratet Softbank i spetsen kommer köpa drygt 17 procent av aktierna i det pressade nättaxibolaget Uber.
Läs mer om Softbank och Uber.
Uber går med på Softbanks nedprutade bud
Ubers aktieägare går med på att sälja 17,5 procent av bolaget till japanska Softbank till ett kraftigt rabatterat pris – 30 procent lägre än det vad bolaget senast värderades till.
Läs mer om Softbank.
Uber anklagas för att skapa trafikkaos i USA
Uber och andra åktjänster som beställs via mobil-app anklagas för att förvärra trafikkaoset i New York och andra amerikanska storstäder. Extra avgifter föreslås – bland annat för att finansiera bättre kollektivtrafik.
Läs mer om New York och USA.
EU-domstolen: Uber är ett taxiföretag
Nu kommer Uber inte undan längre. EU-domstolens dom har fallit: Uber klassas som ett företag som erbjuder resetjänster och kan därmed likställas med taxi.
Läs mer om Uber.
EU-domstolen slår fast att Uber är ett taxibolag
Uber lyder under samma regler som all annan taxiverksamhet – appen i all ära. Det är kontentan av en dom i EU-domstolen i dag.
Läs mer om EU-domstolen och Uber.
EU-domstolen: Uber är en vanlig taxifirma
Uber ska räknas som en vanlig taxifirma – inte som en digital tjänst, enligt ett beslut från EU-domstolen under onsdagen.Men transportappen lyder redan under taxibestämmelser i de flesta EU-länder, enligt Uber.– Men miljoner europer hindras fortfarande från att använda appar som vår, säger Uber i ett pressmeddelande.
Läs mer om EU-domstolen, EU-länder och Uber.
EU: Uber är en taxitjänst
Uber är inte en digital tjänst utan en taxitjänst. Det slår nu EU-domstolen i Luxemburg fast. Protester mot företaget och dess skjutsande förare har förekommit både i USA och i Europa.
Läs mer om EU-domstolen, Europa, Luxemburg och USA.
Avgörs i dag: Uber – taxibolag eller app?
En fråga som gäckat taxiförare i städer i hela Europa får idag sitt svar i EU:s högsta domstol: är världens mest framgångsrika startupföretag, den amerikanska skjutstjänsten Uber, ett taxibolag eller bara en telefontjänst?
Läs mer om Europa och Uber.
Uber-förare erkänner mord på brittisk diplomat
Diplomaten Rebecca Dykes hittades död vid en motorväg i Beirut i helgen. Nu erkänner en libanesisk Uber-chaufför att han tagit hennes liv.
Läs mer om Beirut och Uber-chaufför.
Uberförare misstänks ha mördat brittisk diplomat
BEIRUT. Uber skakas – igen – av mord och våldtäkt på passagerare. Den här gången är offret den brittiska diplomaten Rebecca Dykes.Den libanesiska taxichauffören som är misstänkt för mordet är registrerad hos internetbaserade tjänsten Uber.– Vi har lämnat in två anmälningar mot Uber och krävt att stänga ner tjänsten, säger Charl Abu Harb, ordförande för privata taxifirmors fackförbund i Libanon.
Amazon ligger bakom mysteriet med inflationen
Hur kan inflationen vara så svag när svensk ekonomi går på högvarv? Förklaringarna handlar bland annat om Amazon och Uber, om robotar som tävlar med arbetare om jobben – och om att rika människor har blivit rikare.
Läs mer om Amazon och Uber.
Volvos vd om den stora Uber-affären
Volvo gör en storaffär med Uber när de säljer 24000 självkörande XC90-bilar till taxibolaget.Leveransen sker när Volvo utvecklat tekniken.– Det är en intressant affärsmodell för oss, kommenterar Volvos vd Håkan Samuelsson.
EU håller ögonen på Uber efter mörkade hacket
Uber har hamnat på radarn för EU:s dataskyddsmyndigheter sedan det kom fram att företaget mörkat ett dataintrång i över ett år. Svenska Datainspektionen har dock inte någon tillsyn på gång.
Läs mer om Uber.
Hundratals Android-appar spionerar på användarna
Många populära Android-appar har inbyggda spårningsprogram som snokar rätt på var användarna befinner sig och vad de gör med sina telefoner. Spotify, Uber och Tinder är några av dem.
Läs mer om Android-appar, Tinder och Uber.
Uber mörkade dataintrång – betalade angriparna
I oktober förra året stals personuppgifter för 57 miljoner kunder och förare från Uber. Men i stället för att rapportera intrånget betalade bolaget nästan en miljon till hackarna.
Läs mer om Uber.
Uber mörkade jättestöld av användardata
Taxitjänsten Uber säger att hackare kommit över personliga uppgifter från omkring 57 miljoner användare. Angreppet mörkades av företaget i ett år.
Uber hackat – 57 miljoner personers data stulen
IT-företaget Uber utsattes för en hackerattack för ett år sedan, berättar företaget för Bloomsberg.Totalt ska 57 miljoner personers personliga data ha blivit stulen.– Inget av det här borde ha hänt, och jag tänker inte hitta på några ursäkter, säger Dara Khosrowshahi, Ubers verkställande direktör, i ett uttalande.
Dataintrång hos Uber hölls hemligt – hackarna fick betalt
Hackare tog sig in i Ubers datasystem där de kom över personuppgifter rörande 57 miljoner kunder och förare. Intrånget hos taxitjänsten hemlighölls i drygt ett år.
Läs mer om Uber.