University

Karolinska bäst av svenska universitet på världsranking

Den internationella rankningslistan över världens universitet, Shanghairankningen, listar Stockholms universitet på plats 74, en förbättring från förra året. Svensketta är Karolinska institutet på plats 44. Harvard university i USA hamnar på första plats.

Större risk att dö för cancerpatienter som väljer alternativmedicin

Den som väljer alternativmedicin i stället för konventionell behandling av sin cancer löper dubbelt så hög risk att dö. Detta enligt en ny studie från Yale University.– Vi hoppas att den här informationen kan användas av patienter och läkare när de diskuterar olika behandlingar, säger forskaren Skyler Johnson enligt The Independent.
Undantagstillstånd i Virginia efter vit makt-protester
Ett lokalt undantagstillstånd har utropats i den amerikanska delstaten Virginia efter att hundratals vit makt-anhängare drabbats samman med motdemonstranter i Charlottesville, rapporterar CNN.Två personer har skadats i sammandrabbningarna, enligt BBC.Hundratals vit makt-aktivister marscherade i staden Charlottesville i USA under fredagen.Med brinnande facklor gick demonstranterna genom campus på University of Virginia, samtidigt som de skrek nazistiska slagord, rapporterar Washington Post.
USA censurerar klimatförändringen – Trumps miljöpolitik oroar
Trumps administration har låtit meddela att ordet klimatförändring ska ersättas med extrema väderförhållanden.Samtidigt publiceras en ny amerikansk rapport som visar på klimatallvaret. Forskarna är nu oroade att studien ska mörkas.–Det är en farlig situation, säger Michael Oppenheimer, professor i vetenskap och internationella affärer på Princeton University till New York Times.

110 av 111 testade NFL-spelare led av boxardemens

En forskargrupp vid Boston University presenterar nya bevis för att hårda slag mot huvudet inom amerikansk fotboll leder till CTE, så kallad boxardemens. Av 111 avlidna elitspelare som gruppen undersökte var 110 drabbade, skriver New York Times.
Läs mer om Boston University och CTE.
Ljust eller mörkt – vilket kaffe är bäst?
Att kaffe är fullt med nyttiga antioxidanter är ingen nyhet. Men vilket kaffe är nyttigast? Nyligen ställde forskarna mörkrost mot ljusrostat kaffe - och resultatet får kanske oss svenskar att lägga en favorit på hyllan. – Den här undersökningen visar att fördelarna med kaffe – i synnerhet vissa sorters kaffe – är större än folk tror, säger Sampath Parthasarathy, forskare vid University of Central Florida School of Medicine till Health.
:Ny Studie: Vänskap viktigare än familj
De som lever efter det gamla talesättet blod är tjockare än vatten får tänka om. Enligt en studie från Michigan State University är det dina vänner som skänker dig mest lycka, inte din familj.
Läkarna tror inte på Nordkoreas förklaring
Otto Warmbier, den amerikanske student som släppts från fängelset i Nordkorea, har mycket allvarliga hjärnskador och ligger i koma.Frågan är nu: Hur blev det så här?Nordkoreas förklarning, att 22-åringen hamnade i koma efter att ha drabbats av livshotande matförgiftning och fått sömntabletter, köper inte läkarna i USA.– Den här typen av hjärnskador är vanliga hos en person som drabbats av hjärtstillestånd och där blodtillförseln till hjärnan inte varit tillräckligt under en längre tid, säger chefsneurologen på sjukhuset där Otto Warmbier, säge
Läs mer om Nordkorea, Otto Warmbier och USA.
Bröderna Sedin hedras för välgörenhetsarbetet
NASHVILLE. Kalla dem hedersdoktorer nu.Daniel och Henrik Sedin hyllades under en ceremoni på Kwantlen Polytechnic University i Vancouverförorten Surrey igår.De båda 36-åriga svenska hockeystjärnorna belönades med hedersbetygelsen för sitt mångåriga välgörenhetsarbete i Vancouver med omnejd.- Det är självklart väldigt hedrande att få en sådan här utmärkelse. VI gör så mycket vi kan tillsammans med Canucks andra spelare i Vancouver, säger Daniel.
Robert De Niro: Donald Trumps USA en tragisk, idiotisk komedi
När Robert De Niro höll tal under en examensceremoni vid Brown University passade han på att dela ut en sedvanlig känga till USA:s president Donald Trump.
S: Släpp inte kraven på Viktor Orbn
I dessa tider av ökande desinformation är behoven av vetenskapligt grundad kunskap större än någonsin och den akademiska friheten är en grundförutsättning för demokratin. Den ungerska premiärministern Viktor Orbns attack mot Central European University (CEU) är därför i förlängningen ett oroande angrepp på Ungerns och EU:s demokratiska grundvalar, skriver Helene Hellmark Knutsson (S) och Marita Ulvskog (S).
Apple Watch har den bästa pulsmätaren enligt studie
Den smarta klockan är en av dina bästa träningskompisar menar Stanford University.
Läs mer om Stanford University.
Arm-chipp i hjärnan ska hjälpa förlamade människor att återfå rörligheten
Nytt tioårigt forskningsprojekt från Arm och University of Washington.
Läs mer om Arm, University och Washington.
Trumps skattesänkningar sågas av framstående ekonomer
Donald Trump föreslår en skattereform med bland annat sänkt företagsskatt och slopad arvsskatt. Enligt presidenten ska skattesänkningen betala sig själv i form av ökad tillväxt. Men en enkät från University of Chicago visar att ingen av de tillfrågade ekonomerna tror att skattereformen kommer att betala av sig själv.
Läs mer om Chicago och University.
Stephen Holmes: Farligt att ge militären fria händer
KOLUMNEN. Stephen Holmes är professor vid New York University School of Law och författare till The matador s cape: America s reckless response to terror. Varken när missiler skickades mot Syrien eller en gigantisk bomb släpptes i de afghanska bergen fanns tydliga strategiska mål. I det politiska tomrummet tar Pentagons militära logik över.
Flera knivhuggna på amerikanskt universitet
En person har dödats och tre har skadats sedan de knivhuggits på University of Texas i Austin.
Läs mer om Austin och University.
Framgångar för e-sport efter svenskt bakslag
Bara dagar efter Riksidrottsförbundets avslag till e-sporten i Sverige går flera internationella organisationer den motsatta vägen. Både asiatiska spelen, en asiatisk OS-variant, och International university sports federation (FISU) kommer nu att betrakta e-sport som en sport.
Läs mer om International, OS-variant och Sverige.
Trasig frys smälte gammal is från Arktis
Delar av världens största samling av iskärnor från Arktis har förstörts efter att en frys på University of Alberta i Edmonton, Kanada, plötsligt slutade fungera.
Läs mer om Alberta, Edmonton, Kanada och University.
Ny forskning: Därför känner vi lättare igen vissa språk
Att möta språk man inte förstår eller kan placera geografiskt blir allt vanligare i en globaliserad värld. En svensk forskare vid Australian National University har undersökt varför vi känner igen vissa språk och inte andra.
Hackare kan spionera på dig med mobilens rörelser
Forskare vid Newcastle University har visat hur det går att använda data från en mobils accelerometer för att komma över pinkoder och annat.
Sara Svensson: En attack på akademisk frihet i Ungern
Under tisdagskvällen samlades tusentals människor för att bilda en mänsklig kedja runt Central European University i Budapest i protest mot den högskolelag som ungerska parlamentet just hade antagit. Många anser att den är skräddarsydd för att försvåra och rent av omöjliggöra fortsatt verksamhet.
Kongoexpert kritiserar FN efter Catalns död
FN agerade för sent och för undfallande anser Jason Stearns, forskare vid New York University och en av världens främsta experter på Kongo, rapporterar Sveriges Radio.
Läs mer om Kongo och New York University.
Trumps dyra nota för att slippa en rättegång
223 miljoner kronor. Det är vad Donald Trump betalar för att slippa rättegång om misslyckade Trump University. Presidenten hade stämts av nära 4 000 studenter, enligt CNN.
Islamister i kostym är också ett hot
Forskaren Lorenzo Vidino är chef för George Washington- universitetets program för extremismstudier och har skrivit standardverket The New Muslim Brotherhood in the West (Columbia University Press, 2010) om Muslimska Brödraskapet. Han varnar för att rörelsen inte tas på tillräckligt allvar.
Ny forskning: B-vitamin kan skydda mot luftföroreningar
B-vitaminer kan ha en skyddande effekt på individnivå mot luftföroreningar. Det visar ny forskning från Columbia University och Uppsala universitet. – Men det är viktigt att man inte använder det här som orsak för att inte fortsätta att reglera och minska utsläpp, säger forskaren Oskar Karlsson.