University

Johnson & Johnson lyfter efter rapport

New York-börserna började tisdagen med små indexförändringar. Dollarn har fortsatt stärkas och USA-räntorna stigit efter uppgifter om att president Donald Trump föredrar John Taylor, en ekonom vid Stanford University, som ny Fed-chef.

Skjutning på universitet i Virginia

En skjutning har inträffat på Virginia State University i USA. Enligt tv-kanalen WTVR är en person skjuten.
Skottlossning på universitet i Virginia
En stor polisinsats pågår just nu på Virginia State University i USA, enligt AP. Enligt universitetets hemsida så pågår det en skottlossning, och personer uppmanas hålla sig borta från området.
Konkreta klimatinsatser kan inte vänta enligt FN-rektorn i Malmö
Det finns inte tid för fler globala toppmöten. Nu är det konkret handling på lokal nivå som gäller. Det menar Dr Cleopatra Doumbia-Henry, rektor för FN-universitetet World Maritime University som ligger i Malmö. – Vi kan inte vänta längre. Klimatförändringarna sker nu. Mitt eget land sopades bokstavligen bort från kartan efter orkanen Maria, säger Cleopatra Doumbia-Henry, som kommer från Dominica i Karibien.

Vi bör hedra henne – genom att gå i hennes fotspår

På Columbia University i New York, där Kim Wall studerade till journalist, är hon ihågkommen som en sprudlande och nyfiken elev. Familj, vänner och skolkamrater samlades under onsdagen till en minnesstund på skolan, präglad av tårar och skratt.
Läs mer om Kim Wall och New York.
Så hedras Kim Wall på sitt gamla universitet
NEW YORK. På Columbia University var Kim Wall en nyfiken och uppskattad student, en god kollega och en kär vän.Det var här hon blommade ut till den vassa reporter som fick världens som sin arbetsplats.Under natten till torsdag hedras hon med en kärleksfull minnesstund.– Det ska bli en spegling av Kims glädje och kärlek. Jag tror det kommer bli väldigt vackert, säger Lonnie Isabel på Columbia University.
Kim Jong-Uns plan: turistparadis där missiler avfyrats
Kim Jong-Un vill förvandla staden Wonsan – där han beordrat och låtit avfyra ett flertal skarpa missiler – till ett turistparadis.Det skriver CNBC.– Det är på det sättet Kim Jong Un styr sitt land, säger Nordkoreaexperten Lim Eul-chul vid Kyungnam University i Sydkorea.
Polis ihjälskjuten – skytt lös på skola
En polis har skjutits ihjäl vid Texas Tech University i USA, skriver Daily Mail.Poliser genomsöker nu universitet på jakt efter gärningsmannen.
Läs mer om Daily Mail.Poliser och USA.
Thaler – därför vinner han ekonomipriset
Richard H. Thaler vid Chicago University tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2017, för hans bidrag till beteendeekonomi.
Läs mer om Chicago University.
Malin Ullgren: Skrivarskolan som formade en Nobelpristagare
Vi har en liten men avgörande sak gemensam, Kazuo Ishiguro och jag: vi har båda läst på University of East Anglia (UEA), formats intellektuellt och fått en skjuts in i litteraturen i den nybrutalistiska, betonggenerösa miljön, ritad och byggd på 1960-talet.
Trump: Pratar inte vapenkontroll i dag.
Donald Trump undvek känsliga vapenfrågan när han besökte sjukhuset University medical center i Las Vegas.
Läs mer om University.
Misstänkt skottlossning på universitet
Mer än ett dussin polisbilar har ryckt ut till University of Southern California efter det att skottlossning rapporterats, skriver TMZ.Polisen har dock inte bekräftat att skott faktiskt har avlossats.
Så spåras du varje gång du öppnar ett mejl
Sajter vi surfar på spårar oss ständigt på nätet. Men visste du att din mejlkorg är lika hårt ansatt av annonsnätverk som vill veta allt om dig och dina vanor? Det visar en ny rapport från forskare vid Princeton university.
Läs mer om Princeton.
Gigantiskt isberg bröt sig loss från Antarktis
Det jättelika isberget bröt sig loss från glaciären i Antarktis.Nu fruktar forskarna att havsuppvärmning ökar islossningen – och leder till stigande havsnivåer.– Vi förutspår att sprickbildning leder till mer frekvent kalvning, vilket är det som sker här, säger Ian Howat vid Ohio State University till Washington Post.
Många amerikaner vill att Trump ska sluta twittra
Varannan amerikan skäms för att ha Trump som president och så mycket som 69 procent anser att han ska sluta twittra. Det visar en opinionsundersökning från Quinnipiac University.
Läs mer om Quinnipiac University och Trump.
Musikpreferenser kan förutsäga psykopati
En forskningsstudie från New York University visar att psykopater kan ha vissa musikaliska preferenser gemensamt. Låtar som Blackstreets No diggity och Eminems Lose yourself hade höga psykopatipoäng, rapporterar The Guardian.
Svensk sjukvård toppar rankning – Andorra otippad etta
Sverige har världens fjärde bästa sjukvård för att rädda patienter från att dö för tidigt. Rankingen gäller 32 diagnoser där förebyggande hälsovård och bra vårdinsatser gör skillnad. Bäst enligt studien från University of Washington i USA är Andorra och Island medan Schweiz är trea.
Robert, 19, tacklad till döds under match
Den amerikanska fotbollen är i chocktillstånd efter Robert Grays, 19, död.En tackling på fotbollsplanen har kostat ett människoliv.– I dag sörjer vi en av våra egna, säger Suzanne Shipley på Midwestern State University enligt ESPN.
Därför vill din partner inte ligga lika ofta längre
Många kvinnor tappar sexsuget redan ett år in i ett förhållande.Det menar ny forskning från University of Southampton som analyserat svar från över 11 000 deltagare.Samma trend hittades inte hos män.– För vissa är detta naturligt och normalt. För andra kan det orsaka sorg och elände, säger sexexperten Ammanda Major till BBC.
AI lär sig se människors sexuella läggning
Forskare vid Stanford University har lyckats skapa en verklig gaydar som med hög träffsäkerhet kan avgöra människors läggning.
Läs mer om Stanford University.
Lärarutbildning inför unikt antagningsprov - fler kan följa
Lämplighetsprov till lärarutbildningar upphörde redan 1977. Men den här hösten infördes ett antagningsprov unikt i sitt slag på Jönköping university, 40 år senare och mitt i brinnande lärarkris, med målsättningen att locka till sig mer motiverade lärarstudenter. På sikt kan liknande prov komma att sprida sig till fler svenska lärarutbildningar.
Läs mer om Jönköping.
Orkanen Irmas styrka slår alla rekord
Orkanen Irma har slagit hårt mot de karibiska öarna.Hittills har tio människor dött – men den siffran väntas stiga.Samtidigt som orkanen redan gjort tusentals människor hemlösa och orsakat strömavbrott och översvämningar så är faran långt ifrån över.Den tropiska stormen Jose har uppgraderats till en orkan och väntas slå till lagom till helgen – mot samma öar som ödelagts av Irma.– Det här kan lätt bli den dyraste orkanen i amerikansk historia, säger Brian McNoldy, orkanforskare vid University of Miami till AP.
Läs mer om Brian McNoldy, Irma, Jose, Miami och University.
Minnesord: Barbara G Haskel
Barbara G Haskel, professor i statsvetenskap vid McGill University, Montreal, har avlidit strax före sin 78-årsdag. Hennes närmaste är systern Marjorie med make Barry Greenwald samt systerns barn Jessica och Jeffrey med familjer.
Teslas batteriexpert lär ut bästa knepen för att få ett långt liv i batteripaketet
Professor Jeff Dahn arbetar på Dalhousie University i Kanada men samarbetar även med Tesla i en forskningsgrupp kring batteriteknik och livslängd. I gruppen har man undersökt hur batteripaketen i Teslas modeller reagerar på upprepad laddning och urladdning. De historiska data man samlat in i forskningsgruppen visar att kapaciteten i Teslas batteripaket minskar med cirka fem procent efter 8.000 mils körning. Sedan minskar försämringen gradvis och efter cirka 24.000 mils körning (150.000 miles) ligger kapaciteten på 90 procent av den ursprungliga. Många av oss lever förmodligen med erfarenheten att en laptop eller smartphone får
Trump ifrågasätts efter benådandet av Arpaio
Han låste in latinamerikaner under regelvidriga förhållanden i det han beskrev som sina egna koncentrationsläger.Trots det valde president Donald Trump att benåda den tidigare sheriffen Joe Arpaio, 85, för det brott han dömdes för tidigare i sommar.Beslutet har mött skarp kritik från de som utsatts för Arpaios behandling – samtidigt som rättsexperter anklagar Donald Trump för att missbruka sin makt.– Det här ger en tydlig bild av att president Trump fullständigt struntar i lagen, säger Cas Mudde, professor i statsvetenskap vid University of Georgia, till Washington Post.