Uppsala

Skärpta straff för Snapchat-våldtäkten

Hovrätten skärper straffen för de två män som i början av juni dömdes till fängelse för den så kallade Snapchat-våldtäkten i Uppsala, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Kvinna i slagsmål med busschaufför

Ett slagsmål bröt ut mellan en kvinna och en busschaufför i Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning.
Läs mer om Uppsala och Upsala Nya Tidning.
Ett gyllene tillfälle för alliansen att visa musklerna
It-skandalen på Transportstyrelsen gav alliansen ett gyllene tillfälle att visa sina muskler. Statsministerns snabba regeringsombildning gör att den nu sitter med svartepetter. Men hur det än går med misstroendeförklaringen har alliansen visat att den inte är tandlös, skriver Leif Lewin, professor emeritus, Uppsala universitet.
Män sände våldtäkt på Facebook – överklagar dom
De tre män som dömts för den uppmärksammade våldtäkten i Uppsala som sändes live på Facebook överklagar alla sina straff till Högsta domstolen.Det rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
Läs mer om Facebook, Högsta och Uppsala.

Dom om nätknarkshärva överklagas – åklagare vill se skärpta straff

För ett par veckor sedan föll domen i Uppsala tingsrätt efter en stor nätknarkshärva.
Läs mer om Uppsala.
Dom om nätknarkshärva överklagas
För ett par veckor sedan föll domen i Uppsala tingsrätt efter en stor nätknarkshärva.
Läs mer om Uppsala.
21-årig mordmisstänkt inte psykiskt sjuk
En 21-årig man som står åtalad för att ha mördat en 19-årig kvinna i Uppsala i december led inte av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Det visar den rättspsykiatriska undersökning som mannen har genomgått, rapporterar Expressen.
Läs mer om Expressen och Uppsala.
Ökning av TBE: Frivillig vaccinering fungerar inte
Delar av Uppsala län och Södermanland är redan där. Görs inget kommer fästingburen hjärnhinne- och hjärninflammation (TBE) att bli lika vanlig i resten av Sverige som i hårt drabbade områden i Centraleuropa, varnar forskaren Tomas Bergström.
Handgranat detonerade vid Uppsalakrog
Det var en handgranat som låg bakom den kraftiga smällen på restaurang Flustrets innergård i centrala Uppsala i fredags kväll, konstaterar polisen efter att ha genomfört en teknisk undersökning.
Läs mer om Uppsala och Uppsalakrog.
Svenska Wiktoria, 25, kan tvingas att föda i Finland
Wiktoria Ahlin, 25, från Gävle riskerar att föda sitt barn flera månader för tidigt, men får ingen plats på neonatalavdelningen sjukhuset i Uppsala.Därför har hon skickats till Åbo. I Finland.– Det känns helt sjukt att man inte får hjälp i sitt eget land, säger hon från en sjukhussäng i Åbo.
Läs mer om Finland, Gävle, Uppsala.Därför och Åbo.
Detonation i Uppsala – misstänkt handgranat
På fredagskvällen larmade flera personer om en kraftig smäll i centrala Uppsala.På platsen konstaterades skador i trallen och på flera fönsterrutor.Polisen misstänker att det är en handgranat som sprängts.
Läs mer om Uppsala och Uppsala.På.
Seismolog: Det är ett allvarligt skalv
Skalvet i Egeiska havet var ett kraftigt sådant, även om kraftigare skalv kan inträffa, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet. Efterskalv som kan kännas av är fortfarande att vänta men det verkar mindre sannolikt att de kan leda till mer förödelse.
Så dåligt förberedd är din kommun på klimatförändringarna – hela listan
Värmeböljor och översvämningar väntar i framtidens Sverige i spåren av klimatförändringarna. Men långt ifrån alla kommuner är förberedda. Uppsala är bäst i Sverige på klimatanpassning, visar en ny kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring. Här är hela listan – hur väl förberedd är din kommun?
Läs mer om Svensk Försäkring och Sverige.
Polishunden Attack i ny hjälteinsats
Polishunden Attack, som i veckan blev hjälte när han hittade försvunna Ellenor, 6, har återigen utfört en storartad insats.Natten till torsdag hittade han ytterligare en försvunnen person, den här gången i sitt hemområde Uppsala.– Det var väldigt akut att vi skulle hitta den här människan snabbt. Och det lyckades vi med tack vare att Attack fick upp ett spår, säger Jarle Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.
Läs mer om Attack, Ellenor och Uppsala.
Fängelsefångar stickar till cancersjuka barn
De intagna på Gävleanstalten ägnar flera dagar i veckan åt att sticka mössor och halsdukar till cancersjuka barn.En första leverans av handarbeten har skickats till cancersjuka barn i Uppsala – på eget initiativ.Och mer ska det bli.
Läs mer om Gävleanstalten och Uppsala.
Ny rapport: Norra Sverige har absolut sämsta vägarna
Över en procent av vägarna som organisationen Motormännen har undersökt i en ny rapport är i så dåligt skick att de är obehagliga att köra på – och dessutom dyra att reparera. Motormännen har totalt kört 8.650 mil på svenska vägar och använt mobilappen Roadroid för att mäta ojämnheter i vägen. I undersökningen har testresultat från 7.300 mil väg tagits med. Uppsala och Blekinge finns inte med på grund av för litet dataunderlag. Totalt sett har Sverige en riktigt bra vägstandard, särskilt på Europavägarna och riksvägarna. De mindre länsv&#
Trafikolycka - en person förd till sjukhus med helikopter
En bil har voltat i Märsta, rapporterar Uppsala Nya Tidning. Fyra personer uppges vara skadade och förda till sjukhus, en med helikopter.
Läs mer om Märsta och Uppsala Nya Tidning.
Förlossningsvården i kris: Det är fullt, fullt, fullt
Förlossningskrisen har inte ebbat ut - snarare har den tilltagit i styrka. De senaste dagarna har det varit i princip fullt på alla förlossningsavdelningar i Stockholmsområdet.–Vi fick hänvisa en omföderska till Uppsala. Pappan var så arg och grät i telefonen, säger barnmorskan Charlotte Göthe vid Danderyds sjukhus.
Just nu: Granat hittad i Fyrisån i Uppsala
Misstänkt skarpladdad granat hittades i Fyrisån i Uppsala på söndagskvällen, rapporterar Aftonbladet. Polisens bombgrupp på plats. En förening som skulle rensa ån från skrot fiskade upp graaten med en stark magnet.
Läs mer om Aftonbladet, Fyrisån och Uppsala.
Misstänkt granat hittad i Uppsala
Ett område kring Fyrisån i centrala Uppsala har spärrats av sedan något som kan vara en skarpladdad granat hittats i ån. Polisens bombgrupp har tillkallats från Stockholm, skriver Upsala Nya Tidning.
Rekordlåga siffror för Trump
Senast en amerikansk president hade lika lågt förtroende som Donald Trump var för 70 år sedan. Nya siffror visar att endast 36 procent av amerikanarna tror på Trump vid presidentposten. – Det är naturligtvis allvarligt att han har så låga siffror, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Tonåring knivhuggen i magen
En man i 18-årsåldern har blivit knivhuggen i Uppsala.
Läs mer om Uppsala.
Man knivhotad och rånad på telefon och plånbok
En man blev rånad och knivhotad i Uppsala under lördagskvällen. Mannen blev besluten på sin mobiltelefon och plånbok, och efter händelsen sprang gärningsmannen från platsen.
Läs mer om Uppsala.
Förundersökning om gruppvåldtäkt läggs ner
Allt tyder på att förundersökning om en misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala läggs ner, rapporterar P4 Uppland.
Läs mer om Uppsala.
Stjärnhästen Delicious kämpar för sitt liv
På lördag skulle Delicious US ha startat på V75 i Årjäng. Men stoet var tvungen att strykas på grund av magproblem. Hon kämpar nu för sitt liv på Veterinärhögskolan i Uppsala. – Nu hoppas vi bara hon klarar sig, säger travkusken Örjan Kihlström.