Usa valet

Kändisarna som vill se Oprah som president

Oprah Winfrey hyllas för sitt episka #metoo-tal på Golden Globe 2018.Nu vill många att hon utmanar Donald Trump om USA:s presidenttitel i valet 2020 – kändisar använder sina plattformar för att uttrycka sitt stöd för Oprah.– Det är folket som bestämmer. Hon skulle göra det utan att tveka, säger tv-legendarens livskamrat Stedman Graham till Los Angeles Times.

Någon av dem kan bli USA:s president 2020

Det är två år kvar till det amerikanska valet.Men redan nu har spekulationerna börjat om vilka som kan komma att ställa upp.Flera kända namn är i omlopp.Vad sägs om Katy Perry, Mark Zuckerberg eller Oprah Winfrey?
USA: Roy Moore säger att valet kan ha varit riggat
Den amerikanska republikanen Roy Moore, som nyligen förlorade i Alabamas fyllnadsval till USA:s senat, har i sista minuten lämnat in ett klagomål över valresultatet.
Läs mer om Roy Moore.
The Rock öppnar för att bli president 2024
En före detta wrestlingstjärna som USA:s näste president?Dwayne The Rock Johnson skulle till 100 procent överväga det.Han siktar dock inte på nästa val 2020 – hans skådespelarkarriär är för fulltecknad för det. Valet därpå å andra sidan...

Därför pratar alla (även Trump och Obama) om valet i Alabama

Både Donald Trump och Barack Obama har engagerat sig i tisdagsnattens fyllnadsval i Alabama, där Roy Moore och Doug Jones slåss om en plats i senaten.Expressens USA-expert Frida Stranne förklarar vad som står på spel.
Valet i Alabama kamp mellan två principer av rättsskipning
Senatsvalet i Alabama tisdag sätter fokus på USA:s långa historia av att tillsätta domare, sheriffer och andra officials genom allmänna val. Forskare och historiker hävdar att oberoende juridisk prövning riskerar tappas bort när politiska hänsyn tar över.
Läs mer om Alabama.
Därför är senatsvalet i Alabama så viktigt
I Alabama i den amerikanska södern har en aggressiv och polariserande valkampanj pågått under hösten inför ett extraval till senaten 12 december. Demokraterna har tidvis sett ut att kunna vinna – i en av USA:s mest republikanska och konservativa delstater. Här är vad det uppmärksammade valet handlar om.
Läs mer om Alabama.
Valet ger ny kraft till anklagelser mot Trump
NEW YORK | Om demokraterna skulle ta hem senatsvalet i konservativa Alabama vore det en storseger för partiet inför mellanårsvalet 2018. Men det vore också en seger för Metoo-rörelsen i USA. Valet kommer indikera vilken roll sexuella trakasserier spelar för en bredare väljargrupp.
Läs mer om Alabama, Metoo-rörelsen, Trump och USA.
Kvinnorna som kan utmana Trump i valet 2020
#Metoo-debatten kan få långtgående politiska konsekvenser i USA. Att flera ledande Demokrater anklagas för sexuella trakasserier ökar sannolikheten att partiet återigen nominerar en kvinna för att utmana Donald Trump om presidentposten 2020.
Läs mer om Demokrater, Donald Trump, Trump och USA.
Donald Trump Jr tog emot tips från Wikileaks
Under den brinnande valkampanjen inför valet av USA:s president 2016 kontaktar Wikileaks den blivande presidentens son, Donald Trump Jr.President Trumps egna CIA-chef har varnat Amerika för den Assange-ledda gruppen.President Trumps äldste son, Tump Jr, ska ha lyssnat och agerat på råden givna från gruppen. Det avslöjar The Atlantic.
Putins nya anklagelse mot USA
Nu anklagar president Putin USA för att lägga sig i det ryska presidentvalet.Detta som en direkt hämnd om motsatta anklagelser om inblandning i det amerikanska valet, rapporterar Reuters.
Läs mer om Putin USA och USA.
Min Trump-skräck var onödig alarmism
När Donald Trump vann USA-valet för ett år sedan beskrevs det av många som fascismens återkomst. Jens Liljestrand undrar varför vi underskattade demokratins förmåga att stå emot tyranniet.
Lista avslöjar ryska försök påverka USA-valet
Den hackergrupp som försökte komma över tusentals mejlkonton inför det amerikanska valet attackerade många fler än Hillary Clintons mejl och valkampanj. Gruppen försökte även angripa tusentals andra Putin-kritiker. Det visar en lista framtagen av nyhetsbyrån AP.
Läs mer om Putin-kritiker.
Hemlig lista avslöjar ryska försök att påverka USA-valet
En hackergrupp med tydlig koppling till den ryska staten försökte hacka tusentals e-postkonton inför det amerikanska presidentvalet. Gruppen, som går under namnet Fancy Bear, attackerade dock långt fler än Hillary Clintons valkampanj. Det avslöjar nyhetsbyrån AP som kommit över en hemlig lista med namn på individer som gruppen försökte angripa.
Läs mer om Fancy Bear.
USA-expert efter åtal mot Manafort: Bara början
Donald Trumps tidigare kampanjledare Paul Manafort åtalas på 12 punkter. Bland annat för penningtvätt samt konspiration mot USA. Grunden till åtalet är misstankar om rysk inblandning i valet 2016. – Det är bara början. Åtalet är allvarligt och kommer att hålla på länge, säger Dag Blanck, USA-expert.
Detta har hänt: Utredningen om Rysslandskopplingar
Paul Manafort, den tidigare ledaren för Donald Trumps presidentvalskampanj, misstänks för bland annat konspiration mot USA. Bakgrunden till åtalet är en process som tog fart när den förre FBI-chefen Robert Mueller fick uppdraget att utreda hur Kreml försökte påverka det amerikanska valet 2016.
Läs mer om Kreml, Rysslandskopplingar och USA.
Bloomberg: Bara valet av Trump var dummare än Brexit
Storbritanniens beslut att lämna EU var det dummaste något land har gjort – förutom när USA valde Donald Trump till president, enligt New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg. Samtidigt antyder Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att Storbritannien kan stanna kvar i unionen.
Hillary Clinton anklagar Julian Assange – för inblandning i USA-valet
Hillary Clinton anklagar Wikileaks-grundaren Julian Assange för att ha samarbetat med Ryssland under presidentvalet 2016 för att hjälpa Donald Trump till makten. – Wikileaks är tyvärr praktiskt taget helägt dotterbolag till den ryska underrättelsetjänsten, kommenterade Hillary Clinton i australiensisk tv.
Ryska annonser riktade sig mot nyckelstater i USA-valet
Donald Trump vann staterna Wisconsin och Michigan i presidentvalet med minsta möjliga marginal. Ett antal ryska annonser riktade in sig mot nyckelgrupper i de två staterna för att påverka utgången, enligt CNN, som hänvisar till fyra källor med direkt kunskap om situationen.
Läs mer om CNN, Michigan och Wisconsin.
Zetterbergs miljonprojekt – investerar i golfbana
Hockeyproffset Henrik Zetterberg blir en av de största delägarna i skånska golfsatsningen The Fox Club i Florida.Banan – som är den första svenskägda i USA – förvärvades i somras och med sitt genuina golfintresse och kontaktnät är tanken att Henrik Zetterberg ska se till att The Fox Club blir det självklara valet för golfare i Palm Beach, skriver klubben i ett pressmeddelande.Att gå in som delägare i en golfanläggning av den här digniteten innebär en investering i mångmiljonklassen för hockeyspelaren.Få senaste nytt om golf - läs GOLFBLOGGEN med Martin Hardenberger här!
Hackningsförsök mot delstater inför USA-valet
Valmyndigheter i 21 amerikanska delstater har fått information om att deras system utsattes för hackningsförsök inför valet 2016. De flesta av försöken misslyckades.
Ryska hackare angrep 21 delstater under USA-valet
USA:s inrikessäkerhetsdepartement har informerat valansvariga i 21 delstater att ryska hackare angrep deras system under förra årets val, skriver AP.I de flesta fallen lyckades inte hackarna ta sig in i systemen, enligt Journal Sentinel.
Läs mer om Journal Sentinel.
Forskare: USA-högern försöker påverka valet i Tyskland
Det tyska valet utsätts för tydliga påverkansförsök från flera olika grupper. Men de tidigare misstankarna mot Ryssland verkar vara felaktiga – i stället kan aktiviteten spåras till alt-right-rörelsen i USA, rapporterar USA Today.
Läs mer om Ryssland, Tyskland och USA.