Usa valet

Direkt efter Syrienattacken satte trollfabrikerna i gång

Direkt efter USA-alliansens anfall mot Syrien kom rapporter från Ryssland om att attacken hade varit misslyckad – tvärtemot vad Pentagon hävdar. Samtidigt har ryska trollfabriker jobbat på högvarv för att påverka allmänhetens bild av händelserna. I centrum för kampen finns oligarken Jevgenij Prigozjin – Putins kock – som också jagas av den särskilde utredaren Robert Mueller för inblandning i USA-valet 2016.

Frågorna som kommer pressa Zuckerberg: Blir svettigt

Mark Zuckerberg väntas få det svettigt när han senare i veckan kommer frågas ut av den amerikanska kongressen. Utfrågning kommer framför allt handla om den senaste tidens skandaler om läckta användaruppgifter, men han kan också räkna med att få frågor om Rysslands inblandning i det amerikanska valet, från både demokrater och republikaner. –Många republikaner har varit väldigt kritiska till Rysslands inblandning i valet 2016, så de kommer inte stryka Zuckerberg medhårs, säger SvD:s USA-korrespondent Sandra Johansson i Ekonomistudion.
Läs mer om Ekonomistudion och Zuckerberg.
Stärkta utsikter för toppmöte mellan Norkorea och USA
0:33 Spela Experten: Negativ omvärldsbild gav Orbán segern i Ungern klipp i dag kl 07:41 längd 0:33 Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet om vad som ledde till Victor Orbáns storsegern i valet i Ungern.
Uppgifter: USA riktar sanktionssläggan mot ryska oligarker
USA planerar att rikta sanktioner mot flera ryska oligarker, uppger källor nyhetsbyrån Reuters. Sanktionerna ska införas till följd av den påstådda ryska inblandning i det amerikanska valet 2016.

Uppgifter: Mueller misstänker inte Trump för brott

Donald Trump är inte misstänkt för brott. Det säger den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder Rysslands inblandning i USA-valet 2016, enligt källor som Washington Post talat med.
Vapenvåld viktig fråga inför valet
Många av de unga amerikaner som gick ut i protest mot vapenvåld och för säkrare skolor runt om i USA passade på att registrera sig inför höstens mellanårsval. – Denna fråga kommer att bli nummer ett i landet, sade Alfonso Calderon, en av eleverna vid skolan i Parkland i Florida.
Dubbelagent för hämnd eller hemmabruk
Kalla kriget i 2018 års tappning är en vindlande djupdykning i rysk spionintrig – som också just nu lyckats föra samman Europa och USA på ett sätt som inte har skett sedan före Trump. Det kan passa Putin perfekt, lagom till valet.
Läs mer om Europa, Putin, Trump och USA.
Mikael Björk: Kina ger Merkel huvudvärk
Det är en kraftigt försvagad regering som ska styra Tyskland. Den ska hantera brexit, USA och Kina, utmaningar för den viktiga bilindustrin och ett ovant oppositionsparti på högerkanten. Samtidigt minskar en inbromsad ekonomi manöverutrymmet fram till valet 2021.
Läs mer om Kina, Merkel, Tyskland och USA.
Räntor och valutor: Kronan har stärkts marginellt mot dollarn och euron
STOCKHOLM (Direkt) Europabörserna handlas svagt upp på måndagen, medan spreadarna i euroområdet vidgas och euron tappar något. Klartecken för en ny tysk regering ses som positiv medan det italienska valet tynger något, samtidigt som handelskonflikten mellan USA och omvärlden generellt tynger sentimentet.
Läs mer om USA.
Putins krav på Mueller: Bevisa rysk inblandning i USA-valet
Förra månaden åtalades 13 ryssar och tre ryska företag för att ha försökt påverka presidentvalet 2016.Nu kräver Vladimir Putin bevis för anklagelserna.– Jag måste få veta vad de gjort. Ge oss materialet, ge oss information, säger han i en tv-intervju med NBC, rapporterar Reuters.
Läs mer om Mueller, NBC och Vladimir Putin.
Peter Wolodarski: Ska Ryssland också manipulera det svenska valet?
I USA har den särskilde åklagaren Robert Mueller åtalat 13 ryssar för att konspirera mot Amerika. Hans anklagelsesakt har hög relevans inför höstens val i Sverige.
Läs mer om Amerika, Robert Mueller och Sverige.
Sverige får grönt ljus att köpa Patriot
Di har tidigare avslöjat att den stora svenska luftvärnsupphandlingen är avgjord och att valet har fallit på amerikanska Patriot. Nu har USA:s regering godkänt Sveriges begäran, det skriver SVT.
Läs mer om Patriot och SVT.
Så infiltrerades valet i USA via sociala medier
Särskilda åklagaren Robert Mueller har via en amerikansk åtalsjury väckt åtal mot 13 ryska medborgare. De anklagas för att ha försökt manipulera presidentvalet som Trump vann i november 2016. Moskva nekar till anklagelserna. Här är huvudanklagelserna i åtalet som kom i fredags.
Läs mer om Robert Mueller, Trump och USA.
Lavrov och Hultqvist oense om valåtal i USA
För försvarsminister Peter Hultqvist är det tydligt att Ryssland försökt påverka presidentvalet i USA 2016. Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar de åtal som nu lagts fram i USA för ryska försök till påverkan av valet.
Ryssar åtalas i utredning om USA-valet
13 ryska medborgare och tre företag åtalas i Muellerutredningen för påstådd inblandning i USA:s presidentval, uppger AFP.
Läs mer om AFP och Muellerutredningen.
CIA: Ryssland försöker påverka valet i USA i november
Ryska hackers och desinformatörer som agerar på order från Moskva är redan involverade i att försöka påverka kongressvalet i USA i november, enligt amerikanska spionchefer.
Läs mer om Moskva och USA.
Spionchefer: Ryssland försöker påverka USA-valet 2018
Ryssland kommer att försöka påverka USA:s mellanårsval senare i år, enligt sex chefer för amerikanska spionorganisationer som frågades ut på tisdagen. Samtidigt fick president Donald Trump kritik för att inte göra nog åt situationen.
Läs mer om Donald Trump.
Ödesfrågorna inför Trumps andra år vid makten
Kampanjandet inför kongressvalet i november är redan igång i ett politiskt polariserat USA. Valet präglas av synen på Trump hos både demokrater och republikaner. SvD listar trender och temperaturmätare att hålla koll på 2018 – Trumps andra år som president.
Läs mer om Trump och USA.
Spionchef: Ryssland hotar valet – USA under attack
Rysslands cyberkrigsföring utgör ett hot mot mellanårsvalet i USA 2018. Det säger Dan Coats, nationell underrättelsechef i president Donald Trumps kabinett, enligt USA Today.
Läs mer om USA.
Rasar mot valet: Är ohederligt
PYEONGCHANG. USA skakas av ett internt bråk inför OS-invigningen.Rodelåkaren Erin Hamlin har fått äran att bära fanan, något som kritiseras öppet av skridskoåkaren Shani Davis.USA valde att ohederligt singla slant om det, skriver han på Twitter.
USA bekräftar: Ryssland lyckades hacka valet
Ryssland lyckades hacka röstningssystemet under det amerikanska presidentvalet. Det bekräftar nu chefen för cybersäkerhet, Jeanette Manfra, i en intervju med NBC News.
Läs mer om Jeanette Manfra.