Usa

Löfven: Upp till presidenten att säga vad han vill

Efter de uttalanden som USA:s president Donald Trump gjort om situationen i Sverige efter det stora flyktingsmottagandet säger statsminister Stefan Löfven: – Det är upp till presidenten att säga vad han vill. Samtidigt säger han alla måste ta ansvar för att använda fakta på ett ansvarfullt sätt.

Kim Dotcom kan utlämnas till USA

Samtidigt frias Megauploads grundare från brott mot upphovsrättslagen.
Läs mer om USA.
Förra ambassadören: Sverige borde klargöra fakta för USA
Det vore bra för Sverige att mer aktivt från officiellt håll sprida korrekta fakta om landet, säger Azita Raji, USA:s tidigare ambassadör i Sverige, till SvD. Efter Trumps uttalanden har hon försvarat Sverige i CNN och tillbakavisat bilden av att brottsligheten ökat som följd av att Sverige tagit emot många invandrare.
Läs mer om Azita Raji, CNN, SvD, Sverige och USA.
Rolf En man som heter Ove Lassgård rasande – inte bjuden till Oscarsgalan
Om en vecka äger Oscarsgalan rum i USA – men Rolf Lassgård, som spelar huvudrollen i bästa icke engelskspråkiga film-nominerade En man som heter Ove, är inte bjuden.

Sverige ett slagträ i USA sedan 30-talet

Margot Wallström får stöd av sin riksdagskollegor när det gäller Donald Trumps uttalande om Sverige: – Jag får ägna tid på resor åt att slå hål på myter om vårt land, säger Hans Linde, utrikestalesperson för Vänsterpartiet.
Läs mer om Sverige, USA och Vänsterpartiet.
Här är felen i tv-inslaget Trump pratade om
När USA:s president Donald Trump i helgen talade om Sverige syftade han på ett tv-inslag om svensk flyktingpolitik. Men inslaget innehåller en rad påståenden som är antingen tvivelaktiga, onyanserade eller direkt felaktiga. Här listar vi sakfelen i tv-programmet Trump tittade på.
Läs mer om Donald Trump, Sverige och Trump.
Wallström om Trumps utspel: Felen om Sverige ökar
Nu kommenterar utrikesminister Margot Wallström på USA:s president Donald Trumps uttalanden om Sverige – som väckt stor uppmärksamhet. – Vi ser tyvärr en tendens att felaktiga uppgifter ökar, säger hon i ett uttalande.
Läs mer om Margot Wallström och Sverige.
Mattis: USA vill inte beslagta Irakolja
USA försöker inte plundra de irakiska oljereserverna. Det meddelar försvarsminister James Mattis trots att president Donald Trump sagt att USA borde ha använt oljan för att finansiera sina krigsansträngningar i landet.
Läs mer om Donald Trump, Irakolja och USA.
Många frågor till Pence i Bryssel
Donald Trumps tillträde som USA:s president har fått det att knaka i relationen mellan Washington och Bryssel. Frågan är om vicepresident Mike Pence kan gjuta olja på vågorna – och om han ens vill det?
Läs mer om Bryssel, Mike Pence, Pence och Washington.
Alternativa fakta eldar på vaccinationsmotstånd
2017 kan bli året då vaccinationsmotståndet når nya höjder. Den varningen kommer från läkare och forskare som oroas av USA:s president Donald Trumps inställning, då han tidigare spridit felaktiga uppgifter om vaccin.
Trump-rally på svenska trävaror
Mycket tyder på att Donald Trumps löften om satsningar på infrastruktur, sänkta skatter och tullar bäddar för ökad efterfrågan på trävaror i USA. Det gynnar svensk trävarukonjunktur.
Läs mer om USA.
Astra Zeneca i miljarduppgörelse
Läkemedelskoncernen Astra Zeneca har mot en ersättning på totalt 320 miljoner dollar (cirka 2,8 miljarder kronor) överlåtit de kommersiella rättigheterna i USA och Kanada för Zoladex till bolaget Tersera Therapeutics, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.
Läs mer om Astra Zeneca, Kanada, USA och Zoladex.
Vågade inte åka hem efter OS – familjen återförenad i USA
Hela världen såg honom protestera mot regimen i Etiopien på upploppet i maratonloppet i Rio-OS. Sedan dess har Feyisa Lilesa levt i exil. Nu har familjen återförenats i USA.
Läs mer om Etiopien, Feyisa Lilesa och USA.
Överlag uppåt på Asiens börser
De ledande börserna i Asien gick överlag uppåt under måndagens handel. Aktiviteten var låg, med små handelsvolymer, mot bakgrund av långhelgen i USA där marknaderna är stängda till följd av Presidentdagen.
Läs mer om Asien, Presidentdagen och USA.
UD svarar på Trumps Sverige-uttalande
Svenska utrikesdepartementet ser fram emot att informera USA:s ledning om svensk migrations- och integrationspolitik. Detta sedan president Donald Trump felaktigt insinuerat att Sverige skakats av ett terrordåd.
Läs mer om Donald Trump och Sverige.
Trump-besök upp i parlamentet
Ska USA:s president Donald Trump få komma på statsbesök i Storbritannien? Eller ska besöket ha lägre status? Det ska de brittiska parlamentsledamöterna debattera i dag.
Läs mer om Donald Trump och Storbritannien.
Ny säkerhetsrådgivare sökes
USA:s president Donald Trump kan komma att hålla fler intervjuer med nya eller nuvarande kandidater till posten som ny nationell säkerhetsrådgivare, säger en talesperson för Vita huset.
Läs mer om Donald Trump och Vita.
Blandat på Asiens börser
Tokyobörsen gick nedåt under morgonen. Osäkerheten kring USA:s ekonomiska politik och att yenens värde ökat fortsätter att ha en negativ inverkan på börsen.
Kim Dotcom kan utlämnas till USA
En domstol i Nya Zeeland har beslutat att grundaren av fildelningssajten Megaupload, Kim Dotcom, kan utlämnas till USA.
Ambassaden: Se fram emot att informera
Vi ser fram emot att informera den amerikanska regeringen om svensk invandrings- och integrationspolitik, twittrar Sveriges ambassad i USA sedan president Donald Trump förklarat sig.
Läs mer om Donald Trump och USA.
Trump-besök upp i parlamentet
Ska USA:s president Donald Trump få komma på statsbesök i Storbritannien? Eller ska besöket ha lägre status? Det ska de brittiska parlamentsledamöterna debattera i dag.
Läs mer om Donald Trump och Storbritannien.
Kim Dotcom kan utlämnas till USA
En domstol i Nya Zeeland har beslutat att grundaren av fildelningssajten Megaupload, Kim Dotcom, kan utlämnas till USA.
Trumps första månad vid makten
En månad har gått sedan Donald Trump installerades som USA:s 45:e president den 20 januari 2017. DN sammanfattar de mest uppmärksammade händelserna under Trumps turbulenta första månad.
Läs mer om Donald Trump.
48-åriga Ines Knauss är Melanias doldissyster
Tillsammans lämnade systrarna Slovenien för att göra karriär i modebranschen. Nu är lillasyster Melania Trump USA:s första dam - medan storasyster Ines Knauss, 48, är en doldis. Systrarna bor båda i New York, är bästa vänner och när Melania gifte sig med Donald Trump var Ines hennes brudtärna, rapporterar New York Post.