Vänsterpartiet

Löfven: Kompakt motstånd mot flyktingsöverenskommelse

Statsminister Stefan Löfven (S) beskrev på onsdagen läget i förhandlingarna EU:s framtida flyktingpolitik som mycket problematiskt. På EU-nämndens möte inför toppmötet som inleds på torsdag pekade han ut Polen och Ungern som bromsklossar. Samtidigt fick regeringen kritik av Centerpartiet och Vänsterpartiet för att gå med på en alltför hård flyktingpolitik.

V bjuder in alliansen till samtal – får nobben

Vänsterpartiet öppnar för att förhandla med Kristdemokraterna om lagen om personlig assistens.– Där sträcker jag ut en hand, vi kan sätta oss ned på lunchen. Lagen måste ändras, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till KD under partiledardebatten.Men KD nobbar inviten.
Läs mer om Kristdemokraterna.
V-ledaren pressar Löfven: Ge inte Bodström jobbet
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt pressar nu Stefan Löfven och kräver att utnämningen av Thomas Bodström till landshövding dras tillbaka, kan Expressen i kväll avslöja. Orsaken är ex-ministerns tidigare uppdrag för skandalbolaget Allra. Så länge brottsutredning pågår är det orimligt att anse Bodström vara aktuell för sådana uppdrag, skriver Vänsterpartiet i ett internt dokument som Expressen tagit del av.
Vänsterpartiet: Jämlikhet går som en röd tråd genom den här budgeten
Satsningar för 12 av de 40 miljarder kronor som regeringens reformer kostar vill Vänsterpartiet ta åt sig äran för. Dit hör avgiftsfri simskola för alla sexåringar. – Jämlikhet går som en röd tråd genom den här budgeten, säger Ulla Andersson (V).

Förlossningsvård får mer i budgeten

Förlossningsvården får en miljard kronor extra per år till 2022. Psykiatrisk vård och barnhälsovården får också mer, och Vänsterpartiet kallar det ett tydligt exempel på V-politik i budgeten.
Läs mer om V-politik och Vänsterpartiet.
Regeringen satsar miljarder på vården
4,7 miljarder kronor till vården nästa år.Det är en satsning från regeringen och Vänsterpartiet som finns med i regeringens budget vilken presenteras i morgon, skriver Aftonbladet.En miljard ska gå till förlossningsvården.
Cellprov blir gratis för alla kvinnor
Avgiften för att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer slopas i hela landet efter en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Nu blir cellprov gratis för alla
Nu slopas avgiften för att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer.Det har Vänsterpartiet kommit överens med regeringen om.– Att missa en cancerdiagnos på grund av att man inte har råd är inte acceptabelt i ett välfärdsland, säger Ulla Andersson (V).
Inkomsttaket för sjukförsäkringen ska höjas
Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen ska höjas.Höjningen föreslås träda i kraft sommaren 2018.– Det handlar om att ett solidariskt gemensamt försäkringssystem ska fungera, säger Ulla Andersson (V) ekonomisk-politisk talesperson till SVT.
Sifo: Rödgröna behåller ledningen
De rödgröna behåller övertaget i väljaropinionen, trots den politiska turbulensen den senaste tiden. Regeringspartierna plus Vänsterpartiet får 41,6 procent enligt den senaste Sifomätningen, medan Alliansen får nöja sig med 37,8 procent.
Nya budgeten: Här är alla förslagen
Den 21 september presenterar regeringen sin budget som man har arbetat fram i förhandlingar med Vänsterpartiet. Här är förlsagen vi känner till redan nu.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Tandvårdsbidraget fördubblas
Regeringen ska föreslå att tandvårdsbidraget fördubblas i höstbudgeten, enligt ett krav från Vänsterpartiet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Politiker misstänks ha våldtagits under knivhot
Patrik Liljeglöd, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Dalarna, ska i somras ha blivit våldtagen under knivhot.Han berättade själv om händelsen i dag på en presskonferens och skriver om händelsen på sin Facebook.– På vägen hem angreps jag av en för mig okänd man beväpnad med kniv, säger han.
Läs mer om Dalarna, Facebook och Vänsterpartiet.
Vänsterpartiet vill höja underhållsstödet
Underhållsstödet till ensamstående föräldrar kommer att höjas, enligt ett förslag i den höstbudget som regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om. Stödet höjs med 150 kronor för barn mellan 11 och 14 år och med 350 kronor för dem mellan 15 och 18 år.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Ensamstående föräldrar får höjt underhållsstöd
Regeringen och Vänsterpartiet är överens–ensamstående föräldrar ska få höjt underhållsstöd.Från första juli nästa år höjs beloppet med 150 kronor för barn mellan 11 och 14 år och 350 kronor för barn mellan 15 och 18 år, skriver Aftonbladet.– Ensamstående föräldrar har halkat efter under lång tid, underhållsstödet har bara höjts med hundra kronor sedan 1994, man förstår att det är tufft, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V), till tidningen.
Höjd kapitalskatt efter krav från Vänsterpartiet
Skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar höjs nästa år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten efter krav från Vänsterpartiet, som hittills haft det trögt att få igenom skattehöjningar på inkomster och kapital.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Sverige får en ny myndighet
En myndighet för arbetsmiljökunskap blir verklighet nästa år, efter budgetförhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet, skriver V i ett pressmeddelande.
Läs mer om Vänsterpartiet.
S och V vill återinföra avdrag för fackavgift
Avdragsrätten för fackföreningsavgiften återininförs. Bort med en karensdag i a-kassan.Det vill regeringen och Vänsterpartiet nu driva genom.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Avdrag för fackavgiften återinförs 2018
Regeringen återinför rätten att dra av fackavgiften på skatten. Fullt utbyggt kostar det staten 2,7 miljarder kronor. – Det här är något som Vänsterpartiet har kampanjat för i flera år, säger Jonas Sjöstedt.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Dan Eliasson och regeringen krävs på svar
Rikspolischefen Dan Eliasson krävs på svar och kommer att kallas till riksdagens justitieutskott efter uppgifter om att säkerhetsregler har frångåtts på Polismyndigheten. Moderaterna och Vänsterpartiet vill även ha svar från regeringen.
Jimmie Åkesson i debatt mot Ardalan Shekarabi
Regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skola och omsorg.Men förslaget har fått massiv kritik från både alliansen och Sverigedemokraterna.Nu debatterar civilminister Ardalan Shekarabi, S, och SD-ledaren Jimmie Åkesson frågan på torget i Uppsala.
Körkort med CSN-lån möjligt nästa år
Från och med den första juli 2018 kan den som är arbetslös ta körkort med hjälp av CSN-lån. Det skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande, efter att man kommit överens med regeringen om detta i budgetförhandlingar.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Nu kan du ta körkort – med hjälp av CSN
Från och med den första juli 2018 kan den som är arbetslös ta körkort med hjälp av CSN-lån.Det skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.
Läs mer om CSN och Vänsterpartiet.
CSN-lån för körkort införs nästa år
Vänsterpartiet har fått igenom sitt krav i budgetförhandlingarna på CSN-lån för körkort. Nu införs lånen från halvårsskiftet nästa år.