Vänsterpartiet

Förtroendet förlorat för de politiska kasten i Frankrike

När fransmännen på söndagen går till urnorna för att rösta om en ny president så är det omöjligt att sia om utgången: de fyra huvudkandidaterna – från högerpartiet, socialistpartiet, vänsterpartiet och extremhögern – nafsar varandra i hälarna.
Läs mer om Frankrike.

Löfven lovar att möta V om välfärdsvinster

Stefan Löfven lovar nu att gå Vänsterpartiet till mötes när det gäller ett stopp för vinster i välfärden. – Det är klart vi ska hålla våra löften. Vi ska lägga förslag som stoppar vinstjakten i vår välfärd, för det tjänar varken skola, vård eller omsorg, säger han i TV4:s Efter tio. Samtidigt bjuder han in alliansen till förhandlingar om flygskatten.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Fel höja marginalskatten på arbete
REPLIK DN DEBATT 18/4. Svensk ekonomi är stark och prognoserna talar för ökad sysselsättning och ökad tillväxt. Precis som regeringen och Vänsterpartiet skriver öppnar detta upp för reformer som stärker människors framtidstro och ökar tryggheten. Men de glömmer viktiga reformer, skriver Eva Nordmark, TCO.
Läs mer om Eva Nordmark, TCO och Vänsterpartiet.
Vänsterpartiet kräver höjd fastighetsavgift
Vänsterpartiet tar åt sig äran av en tredjedel av regeringens satsningar i vårbudgeten. Samtidigt går regeringens samarbetsparti till hårt angrepp på regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att de rikaste inte beskattas hårdare. Nu kräver V höjd fastghetsavgift för dyrare villor i höstbudgeten.

Regeringen föreslår satsning på jobb, skola och polis

Regeringen ska satsa på nya jobb, en förbättrad skola och ökad polisnärvaro – samtidigt som styrkan i de offentliga finanserna ska bibehållas. Det meddelar företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet på DN Debatt.
V sågar MP-utspel om fotboja: Makabert förslag
Inför de blocköverskridande samtalen om terrorinsatser föreslår Miljöpartiet fotboja på personer som har fått avvisningsbeslut och bedöms vara en säkerhetsrisk. Förslaget får hård kritik från Vänsterpartiet, som tillsammans med Sverigedemokraterna är utestängda från diskussionerna.
De portas från terrorsamtalen
Den politiska irritationen kring Stefan Löfvens samtal med alliansen om antiterroråtgärder växer. Först beslutet att inte bjuda in Jimmie Åkesson och SD till samtalen - något som kritiseras av polisprofessor Leif GW Persson. Nu får även Vänsterpartiet nobben av regeringen. –Ska de med i samtalen så måste de förändra de ställningstaganden som de tidigare har gjort, säger Anders Ygeman till Ekot.
Ygeman nobbar Vänstern i samtal om terrorism
Regeringen ska efter påskhelgen kalla in Allianspartierna för att diskutera behovet av nya politiska beslut för att motverka terrorism. Vänsterpartiet vill delta – men får nobben av inrikesminister Anders Ygeman.
Läs mer om Allianspartierna och Vänstern.
Kassör i lokalförening för Vänsterpartiet stal 13 000 – från egna partikassan
Mannen var kassör i en av Vänsterpartiets lokala föreningar i norra Skåne.Under två år la han beslag på nära 13 000 kronor.Nu döms han av Helsingborgs tingsrätt att betala skadestånd.
Läs mer om Skåne.Under och Vänsterpartiet.
Demoskop: M har vänt det våldsamma raset
Kanske har Moderaterna (M) och partiledaren Anna Kinberg Batra slagit i botten i opinionen och studsat upp igen. Det våldsamma raset efter den utsträckta handen till Sverigedemokraterna (SD) är brutet i Expressens och Demoskops mätning för april, där M går upp med 1,2 procentenheter till 17,8 procent. Centerpartiet (C) fortsätter sin frammarsch, med 1,4 procentenheter till 13,5 procent. Liberalerna går också fram, med 0,9 enheter till 6,0 procent medan Kristdemokraterna backar 0,2 enheter till 2,8 procent. Sammantaget gör det att Allianspartierna leder över det rödgröna blocket med 40,1 mot 39,3 procent. Socialdemokraterna
Regeringen och V överens om sommarjobb
10.000 sommarjobb ska skapas till unga i kommunerna. Det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om, skriver Expressen. – Det är en viktig erfarenhet och alla ungdomar har inte egna kontakter, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson till tidningen.
105 miljoner ska ge 10 000 jobb till unga
10 000 sommarjobb till unga. Det har Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om inför vårbudgeten. – Det är en viktig erfarenhet och alla ungdomar har inte egna kontakter. partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson, V. Men när det gäller skatterna går det trögare för vänstern.
Sjöstedt om V:s historia: Hade inte gått med före 1967
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sågar nu företrädaren C-H Hermanssons första år som partiledare. – Jag hade inte gått med i Vänsterpartiet före 1967, säger han i kvällens Bara Politik – med Niklas Svensson, inför Vänsterpartiets 100-årsjubileum nästa månad.
Läs mer om Bara Politik och Vänsterpartiet.
Hur många gånger måste man betala för att få träffa doktorn?
Man betalar för sjukvård med några av världens högsta skatter. Men vården är så ineffektivt organiserad att man inte får tillgång till den när man behöver den. Så man betalar för sjukvård en andra gång, den här gången ur sitt eget löneutrymme. Då ser staten till att straffbeskatta den enskilde som själv löser sina vårdbehov – för att dra in pengar till extra landstingsstöd – och man får alltså betala en tredje gång för samma välfärdstjänst. Finns det någon övre gräns för hur många gånger man m
Hundratusentals kan drabbas av skattesmäll
Alla som har en privat sjukvårdsförsäkring som jobbet betalar för ska bli förmånsbeskattade, föreslår regeringen och Vänsterpartiet. Förslaget berör hundratusentals svenskar, rapporterar SVT Nyheter. – Det ska inte vara någon gräddfil för någon, säger Jonas Sjöstedt, V, till SVT Nyheter.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Matilda Molander: Populistiskt svammel för gravida
Vänsterpartiet har identifierat ett viktigt problem. Och hittat en lösning. Tyvärr har de inte bemödat sig att undersöka om problemet och lösningen passar ihop.
V vill ha permanent förlossningssatsning
Regeringen och Vänsterpartiet viker en engångssumma på en halv miljard till förlossningsvård i den kommande vårbudgeten. Satsningen ska stärka landstingen inför sommarens väntade personalbrist, men V vill göra den permanent. – Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt till Ekot.
Läs mer om Ekot och Vänsterpartiet.
Extra pengar till förlossningsvård
S-MP-regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att förlossningsvården ska få 500 miljoner kronor extra i den kommande vårbudgeten, rapporterar SR Ekot. –Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt till Ekot.
Läs mer om Ekot och Vänsterpartiet.
Miljoner till språkintroduktion i budgeten
Det blir en särskild satsning på 150 miljoner kronor till gymnasiets program för språkintroduktion i vårändringsbudgeten. Enligt regeringens budgetpartner Vänsterpartiet är det helt nödvändigt för att ge nyanlända en rimlig start.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Hökmark: C och L kan inte fly sitt ansvar
De skattehöjningar som Vänsterpartiet driver igenom tillsammans med regeringen skadar Sverige. Skadar jobben, företagen och hushållen. Men det går att stoppa denna politik, när Centerpartiet och Liberalerna väljer att bära ansvar, skriver Gunnar Hökmark (M).
M om nya skatteförslaget: Omoraliskt och dåligt
Riktigt dåligt. Så lyder moderaten Ulf Kristerssons omdöme om uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet som innebär att fler får betala statlig inkomstskatt. Den ekonomisk-politiske talespersonen befarar att Sverige går mot lika höga marginalskatter som på 1980-talet.
Läs mer om Sverige och Vänsterpartiet.
Högre statlig skatt slår mot samhällsbärarna
Tvärtemot Vänsterpartiet, vill Liberalerna att färre ska betala statlig skatt. Utbildning, ansvarstagande och strävsamhet ska löna sig. Det skriver Mats Persson (L) i en replik till Vänsterpartiet.
Läs mer om Liberalerna och Vänsterpartiet.
Inkomstskatten höjs med upp till 2.400 kronor per år
Nästa år höjs inkomstskatten med upp till 2.400 kronor per år för de som har en månadslön över 38.200 kronor. Det är resultaten av en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet inför vårbudgeten som presenterades på måndagen. Samtidigt sänks skatten för de som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning med upp till 2.500 kronor per år.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Fler ska betala statlig skatt
Fler med hög inkomst ska betala statlig skatt och skatten för utlandsboende höjs.Det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson från Vänsterpartiet på SvD Debatt.Enligt dem ger förändringarna 3 miljarder kronor mer i skatteintäkter.
Regeringen höjer skatten – så påverkar det din plånbok
Vänsterpartiet och regeringen är överens att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt med endast 500 kronor per månad till 38 200 kronor. Det betyder som mest 200 kronor extra i skatt per månad för den som ligger över den nivån.