Världen

Kikki Danielsson starka tolkning av Under ytan

Kikki Danielsson tolkar Uno Svenningssons Under ytan på engelska. Där tar hon ställning för flyktingbarn runtom i världen, vilket bemöts av ett jättejubel.
Läs mer om Under.

Konstrecension: Moderna museets stora höstutställning Manipulera världen

I Moderna museets stora höstutställning Manipulera världen prövar 28 nutida konstnärer Öyvind Fahlströms ider. Ingela Lind frågar sig vad hans verk säger oss i dag.
Läs mer om Manipulera.
Hans succinsamling hjälper ambulanser i Somalia
Förra veckans blodiga bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu har berört hela världen. Svensk-somaliern Abdi Addow startade en insamling för att hjälpa ambulanserna och dess personal i staden – och fick en enorm respons.
Läs mer om Mogadishu och Somalia.
Jacinda Ardern blir tolfte kvinnliga ledaren i världen
Nu tillträder stjärnskottet Jacinda Ardern som Nya Zeelands nya premiärminister. Hon blir därmed den tredje kvinnan i landet som innehar positionen – och den tolfte kvinnliga ledaren i världen just nu. Hon utlovar stora förändringar.
Läs mer om Jacinda Ardern.

Triby IO: Fjärrkontroll för Homekit och bärbar högtalare i ett

Här är den kanske första produkten i världen som kombinerar en bärbar högtalare med en fjärrkontroll för Homekit-scener, Triby IO.
Läs mer om Homekit, Homekit-scener och Triby IO.
Metoo-manifestation på Sergels torg
Över hela världen tar nu rörelsen metoo steget från nätet ut på gator och torg. På söndag arrangeras en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Läs mer om Stockholm.
Så undviker du att bli lurad på resan
Att utforska världen kan vara fantastiskt. Samtidigt är det vanligt för turister att bli utsatta för bedrägerier på resan.I bästa fall står du där med pinsamheten av att ha blivit blåst, men i värsta fall kan både pengar och pass försvinna.Här är reseproffset Jonatan Borlings tips för att undvika att bli lurad på resan.
Östersund hyllas i hela världen – efter succn
Östersund övertygade kraftigt i 2–2 matchen mot Club Athletic i Europa League.Nu hyllas jämtarna världen över för sin bragdartade insats mot de åttafaldiga La Liga-mästarna.Resultatet är en besvikelse - för Östersund, skriver spanska Marca.
Föroreningar dödar fler än krig och sjukdomar
Miljöföroreningar dödar fler människor i världen varje år än krig, rökning, hungersnöd eller sjukdomar som aids, malaria eller tuberkulos, visar en ny internationell studie. De flesta dödsfallen som kopplas till föroreningar sker i hjärtsjukdomar, stroke och lungcancer.
Kriminolog: Kampanj kan leda till verkliga förändringar
Under hashtaggen metoo har hundratusentals kvinnor över hela världen delat med sig av sina erfarenheter av sexuella övergrepp. Kampanjen har lett till starka reaktioner, men kommer den att förändra något? Kriminologen Jerzy Sarnecki är positiv men ser ändå skäl till oro.
Pappan om sista kvällen med barnen
Inledningsvis misstänktes pappan för mord på sin fru och parets tre barn.Misstankarna mot honom försvagades snabbt och för en och en halv vecka sedan meddelade åklagaren att förundersökningen lagts ner och att mamman dödat barnen och tagit sitt eget liv.I förhör berättar pappan om sista kvällen.– Allt var normalt, som vanligt. Jag hade den bästa familjen i hela världen.
Skillnaden mellan hopp och förtvivlan
Röglesupportrarnas fina insamling till Tobiasregistret gör inte Malmötränaren Jesper Mattssons son frisk - eller tar bort det avskyvärda i Färjestadssupportrarnas hån mot Stefan Liv.De två männens civilkurage när jag sprang på en blottare räddar inte hela världen från övergrepp. Men det är båda exempel på vikten av goda krafter i dessa dagar - och hur små handlingar kan vara skillnaden mellan hopp och förtvivlan.
Klassiska superbilen McLaren F1 i nyskick säljs
McLaren F1 är bilsamlarens dröm.Särskilt den här gula bilen – som gått kortast av alla exemplar i världen.Nu förväntas dygripen säljas för en riktig fantasisumma.
Läs mer om McLaren F1.
Tipsa oss om övergrepp och trakasserier i den svenska kulturbranschen
Efter avslöjandena om den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein har kvinnor över hela världen vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #metoo - jag också. Vi på DN arbetar just nu aktivt med att granska förhållandena i den svenska kultur-, nöjes- och mediebranschen.
Läs mer om Harvey Weinstein.
Allt färre barn dör i världen
Varje dag under 2016 dog 15 000 barn före sin femte födelsedag. Av dessa förlorade 46 procent – eller 7 000 barn – livet under sina första 28 levnadsdagar, visar en ny FN-rapport.
Läs mer om FN-rapport.
Presidenten: Ingen får ta kinesisk mark från oss
Vi har gjort mirakel efter mirakel, sa Kinas president och uppmanade partiet att sprida socialism med kinesiska särdrag i världen när han talade på öppningen av kommunistpartiets stora kongress i Peking på onsdagen. Viktigast av allt i den är att kommunistpartiets absoluta kontroll, menade Xi.
Läs mer om Peking.
Så stor är nätkampanjen #metoo: Uppenbart att kvinnor världen över fått nog
Nätkampanjen #metoo syns överallt på sociala medier. Facebook uppger för DN att minst 6,5 miljoner användare engagerat sig. Hittills har 11 500 inlägg på Twitter i Sverige delats, enligt siffror som Meltwater tagit fram. DN:s utrikeskorrespondenter skriver även hur #metoo engagerar runt om i världen.
Läs mer om Meltwater, Sverige och Twitter.
Prästens otroliga fynd – en diamant på 709 karat
Diamanten är stor som ett ägg och väger 709 karat.Den hittades av en kristen präst i Sierra Leone – nu ska fredsdiamanten säljas och pengarna ska gåt till landets fattiga. – Den här diamanten kommer att hjälpa de fattigaste människorna i världen, säger Martin Rapaport som är ordförande i ett internationellt nätverk av diamanthandlare, till TT.
Läs mer om Martin Rapaport och Sierra Leone.
Konfliktens pris: 300 dollar för en tallrik bönor
För en sydsudanes kostar en enkel måltid över 300 dollar om hennes köpkraft räknas om till en amerikans. Det visar en ny studie som vill sätta ljuset på att hungern i världen inte bara beror på fattigdom utan även på konflikter.
Vi vill ha beröm – för att vi inte våldtar
I svallvågorna efter Harvey Weinstein-skandalen berättar kvinnor över hela världen om övergrepp under hashtaggen #metoo.Jens Liljestrand skriver om de goda männens stolthet över att inte ingå i ett förtryck som i längden gynnar dem.
Klamydia ska stoppas - genom näsan
Över hela världen försöker forskare ta fram ett vaccin mot klamydia men än har ingen lyckats. Vid Örebro universitet utvecklas nu ett vaccin som ska tas som sprej i stället för spruta, som Vetenskapsradion först rapporterat om.
Läs mer om Vetenskapsradion.
Hela världen reagerar – efter Mikaelas kyss
Mikaela Laurn testade på något nytt under gårdagens presskonferens med kommande motståndaren Cecilia Braekhus.Världen tittade på – och blev både förbluffade och imponerade.
Bah Kuhnke upprörd över Juholts diktaturuttalande
När Svenska Dagbladet besökte nyblivne Islandsambassadören Håkan Juholt sa han att Sverige kommer att bli en diktatur. Han tror att experter kommer att styra framöver – på medborgarnas bekostnad.– Det är ju anmärkningsvärt. Det är ambassadörers, precis som regeringens, uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen, säger Alice Bah Kuhnke till TT.
Kolliderande stjärnor avslöjar guldets källa
Den första kollisionen mellan två stjärnor har observerats av de Nobelprisbelönade detektorerna Ligo och Virgo och 70 andra observatorier världen över.
Läs mer om Ligo, Nobelprisbelönade och Virgo.