Världen

Livsfarlig kamp bakom förbud mot gruvbrytning i El Salvador

Allt fler länder förbjuder eller begränsar gruvbrytning av metaller. Senast var det Ecuador, där frågan nyligen avgjordes i en folkomröstning. För snart ett år sedan stoppade Filippinerna all gruvdrift i öppna dagbrott. Samtidigt blev El Salvador första land i världen att helt förbjuda gruvor. Beslutet fattades efter flera rapporter om omfattande miljöförstöring, men antigruvkampanjen krävde också flera dödsoffer.
Läs mer om Ecuador, El Salvador och Filippinerna.
Bokaktuella Stina Oscarson till Gävle i kväll
Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? Frågan ställs av Stina Oscarson i en nyutkommen bok. Och i Gävle i kväll.
Läs mer om Gävle och Stina Oscarson.
Lennartsson: Det blir aldrig riktigt rättvist
Landets främsta kuskar i kamp över sex lopp.På lördag ska den tvåbente V75-kungen koras.- Jag kan inte tänka mig att det finns någon kuskmatch i hela världen som har den här kvaliteten på hästar och sådana prispengar, säger Per Lennartsson, den förfördelade deltagaren i V75 Champions.
Läs mer om Per Lennartsson.

Michael B. Jordan smög in på Black Panther-visning

Black Panther drar in storkovan på biograferna runtom i världen, och den är på god väg att bli en av Marvels absolut största filmer. Högsta hönset på Marvel, Kevin Feige, har även gått så långt att han kallar filmen för bolagets bästa.
För korna finns ingen rättvisa
Den 20 februari firas världsdagen för social rättvisa, utlyst av FN:s generalförsamling för att minska fattigdomen och öka rättvisan i världen.
Boko Haram misslyckades med ny kidnappning
Terrorgruppen Boko Harams kidnappning av nära 300 skolflickor från Chibok i nordöstra Nigeria 2014 har väckt fasa världen över. Nu har gruppen misslyckats med en liknande räd i byn Dapchi omkring 20 mil nordväst om Chibok.
Läs mer om Chibok, Dapchi och Nigeria.
OS-vinnaren fick trösta den gråtande tvåan
Nao Kodaira tog sitt första OS-guld i skridsko. Direkt efteråt fick hon trösta den gråtande tvåan, sin vän Lee Sang-Hwa. – Sport kan ena världen, det är så enkelt, säger vinnaren.
Läs mer om Lee Sang-Hwa och OS-guld.
Per Svensson: Åldersgränsen skapar inte tryggare nät för de unga
Snart måste ungdomar ha föräldrarnas tillstånd för att använda sociala medier. Det kommer inte att fungera. Det är viktigare att de unga lär sig att brott är brott; det man inte får göra i den fysiska världen får man inte heller göra på nätet.
Nya japanska elbilen är snabbast i världen
I höstas visade japanska Aspark för första gången upp sin extrema modell Owl.Då påstod man att bilen skulle klara 0-100 kilometer i timmen på två sekunder. Nu har tillverkaren laddat upp en film på Youtube där man hävdar att den klarar det.
Läs mer om Aspark, Owl.Då och Youtube.
Minnesord: Barbro Klein
Som tidigare meddelats i denna tidning har Barbro Klein, Stockholm, lämnat oss i en ålder av 79 år. Hon efterlämnar sina söner och bröder med familjer, men också kolleger och vänner i olika delar av världen.
Läs mer om Barbro Klein och Stockholm.
Hot Wheels släpper fysisk Rocket League-bana
Psyonix supersuccé Rocket League spelas fortfarande flitigt världen över och efter det att leksakstillverkaren Hot Wheels fått vara med och smaka på TV-spelskakan fick de mersmak.
Högskolan i Gävle först i världen med masterutbildning i geohälsa
Högskolan startar en ny master i ämnet geohälsa. Genom att korsbefrukta GIS och hälsa skapas en ny tvärvetenskaplig och internationell utbildning. - Vi inledde diskussioner förra året och vi ser nu att det är möjligt att samarbeta.
Läs mer om Gävle.
Marvel Studios storboss: "Black Panther är vår bästa film"
Black Panther fortsätter att skörda framgångarna på biografer runtom i världen. Den prisas av både kritiker och biobesökare, och står sig definitivt som en Marvel-film som faktiskt vågar sticka ut.
Läs mer om Marvel-film.
Miljontals kineser just nu på resande fot
Rekordmånga kineser reser i år utomlands under nyårsfirandet, som även inom Kina är en stor reseperiod. Den har därför kallats den största årligt återkommande folkvandringen i världen.
Läs mer om Kina.
Sverige får en del av kinesiska nyårsturismen
Rekordmånga kineser reser i år utomlands under nyårsfirandet, som även inom Kina är en stor reseperiod. Den har därför kallats den största årligt återkommande folkvandringen i världen. Över sex miljoner av dem åker utomlands och även i Sverige märks den ökande turismen från Kina av.
Läs mer om Kina och Sverige.
Miljontals kineser just nu på resande fot
Rekordmånga kineser reser i år utomlands under nyårsfirandet, som även inom Kina är en stor reseperiod. Den har därför kallats den största årligt återkommande folkvandringen i världen. Över sex miljoner av dem åker utomlands och även i Sverige märks den ökande turismen från Kina av.
Läs mer om Kina och Sverige.
V: "Gävle Energi bör skrota tilldelade utsläppsrätter"
Klimatet är vår tids ödesfråga och läget i världen och rapporter från Arktis visar tydligt att mer måste göras för att om möjligt undvika "tipping point" där konsekvenserna aldrig går att helt förutse.
Thomas Mann i SvD: Hyllning till August Strindberg
Som diktare, tänkare, profet och förmedlare av en ny världskänsla var han i alltför hög grad en föregångsman för att hans verk i dag skulle te sig på minsta sätt förlegade, skriver Thomas Mann i sin hyllning till August Strindberg. Artikeln ingår bland de vittnesbörd om Strindbergs betydelse, som Svenska Dagbladet inför det stundande jubileet fått mottaga från ledande författare ute i världen.
Kina dammsuger världen på teknikbolag
Trots att kinesiska företagsuppköp utomlands sjönk kraftigt förra året minskar inte suget på innovativa teknikbolag – lett av Alibaba och Tencent.
Läs mer om Alibaba och Tencent.
Björklunds oväntade ord om Nordkorea
Han säger att Kim Jong-Uns land är det mest jämställda i världen – där tjänar nämligen alla lika lite.I en intervju i SvD pratar Jan Björklund om Nordkorea, och utmaningen med de ekonomiska skillnaderna i Sverige.– Klyftorna i Sverige riskerar att växa kraftigt på grund av att vi har en stor grupp nyanlända som har låg utbildning, säger Jan Björklund till SvD.
Läs mer om Jan Björklund, Nordkorea, SvD och Sverige.
Det mest jämlika landet i världen är Nordkorea
Hur ska sänkta skatter för höginkomsttagare minska samhällsklyftorna? SvD:s partiledarintervjuer under vinjetten #svarapåfrågan – med fokus på de brännande sakfrågorna – avslutas i dag med Liberalernas Jan Björklund.
Läs mer om Nordkorea.
Super Mario Odyssey (10/10)
Super Mario Odyssey och Cappy är det bästa som har hänt Mario sedan Super Mario 64. Öppen värld, sjukt tighta kontroller för den som lagt ner tid att bemästra den, ljuvlig musik och en grafik som gör Mario och världen vacker att bara titta på.
Läs mer om Cappy, Mario och Super Mario.
Professor varnar: Social kreditbedömning kan spridas
Kinas experiment med social kreditbedömning där medborgarna rankas utifrån beteende och sociala faktorer, kan snabbt spridas till resten av världen, enligt Gerd Gigerenzer på Max Planckinstitutet i Berlin, skriver Handelsblatt.