Världen

Karin Gafvelin: Boken har fungerat som exorcism

Konstnären och matrosen Karin Gafvelin förälskade sig i segelfartyg som ung. I tio år har hon arbetat ombord på gamla skepp runt om i världen. Nu debuterar hon med serieromanen Djupet, en omtumlande kärlekshistoria till havs.
Läs mer om Djupet och Karin Gafvelin.
350 000 svenskar reser hit varje år för att fira klimathotet
Världen är en bra märklig plats.Inte mycket är vad det ser ut att vara.Kom ihåg att andas!
De fick årets Nobelpriser i Konserthuset
Nu har årets elva Nobelpristagare tagit emot sina medaljer från kungen. Nobelstiftelsens ordförande professor Carl-Henrik Heldin talade emot utbredande faktaresistens. – Sökandet efter kunskap ifrågasätts även i delar av världen där det tagits för givet, sa han i sitt välkomsttal.

De vill se judar brinna igen

Efter brandattacken mot en judisk ungdomsfest är det skönt att se alla fördömanden. Men antisemitismen är inte ny. Den kanske äldsta formen av rasism ökar igen, både i Sverige och runt om i världen. Statsministern säger att det inte finns plats för antisemitismen i Sverige. Uppenbarligen har han fel.
Läs mer om Sverige.
Den yppersta lyx världen erbjuder – absurt hög klass
Det är 14 år sedan engelska Rolls-Royce senast presenterade en ny toppmodell. Nya Phantom må vara snarlik sin företrädare, men är alltigenom ny och bjuder som inget annat fordon en blandning av klassiska ideal och modern teknik.
Läs mer om Rolls-Royce.
Det är det värsta – är helt vansinnigt
Världen har aldrig sett en skidåkare som Johannes Hösflot Kläbo.Det menar skidlegendaren Björn Dählie, som häpnar över talangens framfart.– Det är helt vansinnigt. Det värsta ju att han har sina fem bästa år framför sig, säger Dählie till norska VG.
Läs mer om Björn Dählie och Dählie.
Karin Bojs: Några gick i förväg ut i världen för 120.000 år sedan
Kunskapen om mänsklighetens förhistoria har genomgått en revolution det senaste årtiondet. Nu kommer detaljer som nyanserar bilden av våra tidigaste vandringar i österled.
Situationen i Nordkorea den farligaste i världen
Nordkorea och FN är överens:Den rådande situationen i Nordkorea är den mest spända och farligaste freds- och säkerhetsfrågan i världen.Uttalandet kommer efter att FN-sändebudet Jeffrey Feltman besökt Pyongyang och träffat landets utrikesminister Ri Yong-Ho, rapporterar AFP.
Ruben Östlund: Det blir aldrig dags för Hollywood
Berlin. Ruben Östlund hyllas världen över för sin samtidssatir The Square, som blev den stora vinnaren under EFA-galan. Men trots världssuccn förblir basen i Göteborg. – Det blir aldrig dags för Hollywood, säger Östlund när DN träffar honom i Berlin.
Bilderna på isbjörnen får världen att häpna
En avmagrad gestalt släpar sig fram över en gulnad gräsmatta.Få lämnas oberörda av filmen på den kraftlösa isbjörnen som svälter – mitt framför kameran.– Vi stod där och grät. Vi filmade med tårar rullande nerför kinderna, säger fotografen Paul Nicklen, som fångade ögonblicket som nu berör en hel värld.
Läs mer om Paul Nicklen.
Tesla jobbar på egna AI-chip
Företagets vd Elon Musk säger att Tesla nu utvecklar egen hård- och mjukvara för automatiserad körning och att den kommer bli bäst i världen.
Läs mer om AI-chip, Elon Musk och Tesla.
Tesla jobbar på egna AI-chip
Företagets vd Elon Musk säger att Tesla nu utvecklar egen hård- och mjukvara för automatiserad körning och att den kommer bli bäst i världen.
Läs mer om AI-chip, Elon Musk och Tesla.
I Sydkorea är Facebook mer intressant än kärnvapenkrig
Nordkoreas missiler och kärnvapenhot skapar skräck i världen. Sydkoreanerna måtte vara vettskrämda, bunkra konserver och leta gasmasker? Inte alls. Livet i Sydkorea rullar på som vanligt, och många känner inte ens igen sig i omvärldens larmrapporter.
Läs mer om Facebook och Sydkorea.
Iraks premiärminister: Kriget mot IS är över
Kriget mot terrorgruppen IS i Irak är nu över, säger Iraks premiärminister Haider al-Abadi. Det rapporterar flera nyhetsbyråer världen över.– Våra styrkor har total kontroll över gränsen mellan Irak och Syrien och jag tillkännager därför krigets slut, säger han.
Läs mer om Haider, Irak och Syrien.
Världen har alltför länge sysslat med 'plåster-lösningar'
När Gunhild Stordalen valde att leva med hotellmiljardären Petter Stordalen valde hon också bort att bli traumakirurg i Sydafrika. Hon insåg att hon kunde göra större skillnad genom den stiftelse som hon fick i morgongåva- och i dag håller hennes EAT Foundation toppmöten i FN och har samarbeten med World Economic Forum i Davos. – Vad du lägger på tallriken är det viktigaste beslutet för din egen och planetens hälsa, för djuren och för människorna som producerar maten, säger den 38-åriga läkaren och filantropen som är en av våra viktigaste klimatinfluencers.
Per Johansson tillbaka på den internationella scenen
Beitigheim-Bissingen. Han förde Montenegro till en överraskande seger mot Danmark, fortsatte med att inför tv-kamerorna skälla ut Japans danske förbundskapten. På fredagskvällen förde han Montenegro till åttondelsfinal mot Serbien. Att Per Johansson är tillbaka på den internationella scenen kan ingen missa. – Vi kan slå alla i världen.
Läs mer om Danmark, Montenegro och Serbien.
Hätsk stämning på demonstration i Malmö
Den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad väcker känslor världen över. I Malmö samlades omkring 200 personer och skanderade ilskna ramsor mot arabiska ledare – och uttryckte hot om våld mot judar, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.
Läs mer om Jerusalem och Malmö.
Chris Patten: Trumps tankar om världen
KOLUMNEN. Chris Patten är före detta EU-kommissionär och Storbritanniens siste guvernör i Hongkong. Att få sina tankar upphöjda till rättesnöre för en hel nation, sådant händer bara starka män, sådana som USA:s president beundrar. Han måste vara avundsjuk på Xi Jinping. Kanske dags för ett tillägg till författningen.
Stefan Helgesson: Så kan en ny syn på världen göra litteraturen angelägen på nytt
Svenska Akademien menar sig med Nobelpriset företräda ett universellt synsätt på litteraturen som sådan. Men föreställningen om ett fritt och jämlikt utbyte mellan världens tusentals språk stämmer inte. Det är dags att ladda begreppet världslitteratur med ny betydelse, skriver Stefan Helgesson.
Läs mer om Nobelpriset och Stefan Helgesson.
Larmet: Så påverkar giftiga luften barnen
Nästan 17 miljoner småbarn runt världen andas in luft som är giftig. Något som kan påverka utvecklingen av deras hjärnor. Det framgår av en rapport från Unicef som publicerades i veckan, skriver CNN. – En snabb förändring måste ske, konstateras i rapporten.
Läs mer om CNN och Unicef.
Sverige sämst i världen på vänskap
Sverige är världens sämsta land för att få nya vänner, enligt studien Expat Insider.Den som söker vänskap bör i stället flytta till Costa Rica, Mexiko eller Argentina.– Det kan vara svårt att komma människor nära. Att få vänner tar verkligen tid, säger en brittisk utlandsarbetare om Sverige i studien.
Det här var störst på Facebook i år
Terrordåd, orkaner och politik – stora händelser har avlöst varandra under 2017. Men det som toppar listan på ämnen som människor över hela världen har diskuterat mest på Facebook är Internationella kvinnodagen.
Läs mer om Facebook och Internationella.
Ronaldo prisad som bäst i världen - igen
2008, 2013, 2014, 2016 och nu 2017.Cristiano Ronaldo är världens bäste spelare - för femte gången.Portugisen tangerar nu Leo Messis notering med fem utmärkelser.Ronaldo tog emot priset i Eiffeltornet.–Det här är fantastiskt, säger Ronaldo.
Läs mer om Eiffeltornet.Det och Ronaldo.