Västernorrland

V: Krävs kraftfulla satsningar på personalen - som själva ska ha möjlighet att komma med lösningar i vården

De två största nämnderna i Region Västernorrland, Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden (FPTN), får anmärkningar av revisorerna.

Årets diabetessjuksköterska jobbar på Österåsen: "Det känns helt otroligt"

Årets diabetessjuksköterska finns i region Västernorrland. Ann-Cathrine Wiklander fick ta emot utmärkelsen vid ett symposium i Stockholm, förra veckan. - Det känns helt otroligt, säger hon.
Väg avstängd vid verkstadsbrand
Inrikes. En verkstadsbrand rasar i Ånge kommun, vid gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Väg 314 som går utanför verkstaden är avstängd på grund av att det finns gasflaskor i byggnaden.
Läs mer om Jämtland, Västernorrland och Ånge.
Väg avstängd vid verkstadsbrand
En verkstadsbrand rasar i Ånge kommun, vid gränsen mellan Västernorrland och Jämtland.
Läs mer om Jämtland, Västernorrland och Ånge.

Väg avstängd vid verkstadsbrand

En verkstadsbrand rasar i Ånge kommun, vid gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Väg 314 som går utanför verkstaden är avstängd på grund av att det finns gasflaskor i byggnaden.
Läs mer om Jämtland, Västernorrland och Ånge.
Fuskmisstankarna kostar Karin Åhström nya jobbet
Karin Åhström fick sparken från sitt toppjobb inom Göteborgs Stad, och utsågs kort därefter till personaldirektör i region Västernorrland.Men Åhström kommer aldrig att få påbörja sin tjänst. Fuskmisstankarna kopplade till hennes tidigare tjänst i Göteborg, blev för mycket för regionen. Det rapporterar SVT Västernorrland.
Mossa kan rena dricksvatten från arsenik
En vattenlevande mossa vid namn Warnstofia fluitans som växer i norra Sverige har visat sig kunna suga upp arsenik från vatten, rapporterar SVT Västernorrland. Det är forskare på KTH som ligger bakom upptäckten.
Läs mer om KTH, Sverige och Warnstofia.
Mossa kan rena dricksvatten från arsenik
Inrikes. En vattenlevande mossa vid namn Warnstofia fluitans som växer i norra Sverige har visat sig kunna suga upp arsenik från vatten, rapporterar SVT Västernorrland. Det är forskare på KTH som ligger bakom upptäckten.
Läs mer om KTH, Sverige och Warnstofia.
Mossa kan rena dricksvatten från arsenik
En vattenlevande mossa vid namn Warnstofia fluitans som växer i norra Sverige har visat sig kunna suga upp arsenik från vatten, rapporterar SVT Västernorrland.
Läs mer om Sverige och Warnstofia.
Nyvaken björn dödad av tåg
En björn som vaknat upp och lämnat sitt ide blev påkörd av ett tåg i natt mellan Örnsköldsvik och Björna, rapporterar SVT Västernorrland. Olyckan inträffade klockan 02. 30.
Läs mer om Björna och Örnsköldsvik.
Nyvaken björn dödad av tåget
En björn som vaknat upp och lämnat sitt ide blev påkörd av ett tåg i natt mellan Örnsköldsvik och Björna, rapporterar SVT Västernorrland.
Läs mer om Björna och Örnsköldsvik.
Den nya strokevården räddar liv - vilka kan lova att satsa på sina invånare?
Vilka politiker i Region Västernorrland lovar att genomföra den bästa strokevården för sina invånare? Möjligheten finns där. Det visar de nya riktlinjer för strokevården som i dagarna kom från Socialstyrelsen.
Toppdirektören sparkades av staden – är i blåsväder på nytt
Karin Åhström, som fick lämna sin topptjänst på Göteborgs Stad i början av mars, har utsetts till ny personaldirektör i Region Västernorrland.Men efter uppgifter om att Åhström undanhållit över 400 000 i sidoinkomster för sin tidigare arbetsgivare, har den politiska oppositionen i Västernorrland dragit öronen åt sig.– Vi har begärt att få information om alla turer i tillsättningen, säger Per Wahlberg (M), till SVT.
Mängder av fornminnen försvinner i skogsavverkningar varje år
Varje år förstörs mängder av kultur- och fornlämningar i samband med skogsavverkningar runt om i Sverige. Största andelen förstörs i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.
Enda stoppet i Västernorrland: Bo Kaspers orkester kommer till Ö-vik
De har spelat för fullt hus på Cirkus i Stockholm under hela våren. Nu släpper Bo Kaspers orkester biljetter till höstens turné - där ett av stoppen är Fjällräven center.
Polischef spred rasistiskt hat – utreds för brott
Utreds som hets mot folkgrupp och olaga hot. Efter SvD:s granskning inleder nu åklagare en förundersökning om de hatiska och rasistiska Facebook-kommentarerna som skrivits av en polischef i Västernorrland.
Männen dominerar vd-posterna - så jämställd är din kommun
Sollefteå har minst antal kvinnliga vd:s i länet, medan Ånge är den enda kommun i Västernorrland som är över rikssnittet. Det avslöjar ny statistik från nyhetsbyrån Siren. Var femte vd i landet är kvinna. Resten är män.
Läs mer om Siren, Västernorrland och Ånge.
Västernorrlands befolkning fetast i Sverige: "Det handlar om stillasittande liv och energität mat"
Fetma expanderar till ett allt tyngre problem i Sverige. Och fetast av alla är invånarna i Västernorrland och Värmland. På cirka tio år har andelen feta i länet ökat från 12 till 18 procent.
Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD
Inrikes. Hovrätten sänkte straffen rejält för två bröder i Västernorrland som fällts för grova sex övergrepp mot flera barn. Nu har riksåklagaren överklagat domen till Högsta domstolen (HD).
Läs mer om Högsta och Västernorrland.
Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD
Hovrätten sänkte straffen rejält för två bröder i Västernorrland som fällts för grova sex övergrepp mot flera barn.
Läs mer om Västernorrland.
Filip & Fredrik drar på Tårtgeneralen-turné - två planerade besök i Västernorrland
Efter premiären av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons debutfilm Tårtgeneralen drar duon ut på en stor turné.
Berendsen vann ny anbudstävling - Flera nya jobb på tvätten i Ockelbo
Flera nya jobb skapas i Ockelbo efter att Berendsen vunnit anbudstävlingen och tvätt- och textilservicen till Region Västernorrland. - Positivt för Ockelbo, säger Thomas Eliasson, finanschef på Berendsen Textil Service AB.
Länet näst sämst på arbetslöshet bland utrikes födda: "Vi har inte rätt typ av jobb här"
Västernorrland har svårt att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. En av tre är arbetslös och vi är näst sämst av alla län i Sverige enligt den senaste statistiken.
Läs mer om Sverige.
De säger nej till tiggeriförbud: "En mänsklig rättighet att få be om hjälp"
Nu vill en av fyra kommuner i landet förbjuda tiggeri. Men alla kommuner i Västernorrland säger nej. - Det ska inte vara förbjudet att sitta ned och räcka ut en hand, säger Glenn Nordlund (S).
Öppna vägen till Murberget igen - det är många som ogillar beslutet
Öppet brev till styrelsen för Länsmuseet Västernorrland: Undertecknad har ett kontaktnät genom medlemskap i många föreningar i Härnösand. I samband med föreningsmöten ges ofta tillfälle till kafferaster där aktualiteter i vår stad diskuteras.