Västkusten

Jättevåg slog omkull passagerare på resa med Hurtigruten

En jättevåg slog mot norska passagerarfartyget MS Trollfjord på fredagskvällen. Sju passagerare for omkull av den hårda stöt vågen orsakade, när fartyget stävade fram på Hustadvika, ett vatten vid norska västkusten där hårt väder inte är ovanligt.
Läs mer om Hurtigruten och Hustadvika.

Han vill bärga Hitlers ubåt på Västkusten

Den är en av Hitlers allra sista ubåtar som sänktes strax före andra världskrigets slut. I 72 år har U-2359 legat på den svenska havsbottnen utanför Västkusten – och nu vill dykare bärga den. – Ubåten är oerhört historiskt intressant, en modern konstruktion som är modell för ubåtar än i dag, säger den färgstarke dykaren och äventyraren Stig Thornsohn.
Läs mer om Stig Thornsohn och Västkusten.
Hårda vindar fäller träd på västkusten
Det blåser hårda vindar på västkusten och i Skåne under lördagen, och SMHI har utfärdat en varning av den lägsta graden. På vägar i Göteborgstrakten har träd knäckts och blockerar trafiken.
Läs mer om Göteborgstrakten och Skåne.

SMHI varnar för flygande bråte i ruskväder

Det blåsiga höstvädret återvänder och tar med sig kyla. Redan under natten väntas hårda vindbyar längs Västkusten. SMHI varnar för att lösa föremål och trädgrenar kan bli farliga när de dras med av de hårda vindarna.
Läs mer om Västkusten.
Nytt travcenter på Västkusten
Av allt att döma kommer Åsa hingststation att bli Västsveriges nya hästmecka.Något som välkomnas av bland annat Johan F Lundberg, vd för Åbytravet.- Vi applåderar deras satsning och kommer att stötta dem så gott vi kan, säger han.
Nu har mössen öppnat minibutiker i Göteborg
Förra vintern började Sveriges möss bedriva kommers i Malmö, men precis som många andra verkar de nu har sökt sig till Sveriges framsida – Västkusten. Under fredagen upptäcktes tre av gnagarnas verksamheter på Hagas gator i Göteborg.– Mössen kanske har näsa för det mysiga i Haga, säger GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg, som upptäckte miniatyrbutikerna under fredagen.
Björn af Kleen: När faran är inhemsk biter man ihop
Las Vegas. Julhelgen 2004 råkade jag befinna mig på familjesemester i Thailand. Jag var i Bangkok och skonad från flodvågen som sköljde in över västkusten. Men dagen efter flög jag till Phuket och mötte drabbade svenskar. Jag glömmer aldrig hur kränkta mina landsmän var över svenska myndigheters brist på hjälp, över saktfärdigheten och kylan i bemötandet.
Läs mer om Bangkok, Kleen, Phuket och Thailand.
Ovädret laddar om – varning för åska
Även under lördagen kan kraftiga skyfall förekomma på Västkusten. Enligt Lillian Bergenheim, meteorolog vid väderinstitutet Storm, finns det även risk för åska:– Det kan bli kraftiga regnskurar under kvällen och troligtvis även under morgonen.
Läs mer om Storm och Västkusten.
Fler hus översvämmade på Tjörn efter kraftigt regn
Flera hus på Tjörn på västkusten har drabbats av översvämningar, skriver Göteborgs-Posten.
Läs mer om Göteborgs-Posten och Tjörn.
Ryska laxen som hotar Västkusten
Snart kan puckellax som simmat från Ryssland göra de japanska jätteostronen och de amerikanska humrarna sällskap i de västsvenska vattnen.Arten, som dykt upp i de svenska kustvattnen i år, kan sprida sjukdomar och konkurrera det svenska laxbeståndet.– Det är oroande, säger Sofia Brockmark som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Irma byter riktning – människor flyr akut
Plötsligt har den dödliga orkanen Irma bytt riktning för att svepa in över södra Florida och längs med västkusten. Pensionärsfavoriten Fort Myers har plötsligt hamnat mitt i orkanens öga. Nu flyr människor akut för att köa i timmar utanför evakueringslokalerna.
Läs mer om Florida och Irma.
Helene och Mikael har flytt från Floridas östkust
Helene och Mikael Ahlqvist har flytt Floridas östkust för att ta skydd på västkusten där de tror att de slipper den västa orkanen. Om den byter riktning så vet de inte vart de ska ta vägen. – Det känns som kaos, jag är livrädd, säger Helene från en bilkö på väg över till västra Florida.
Ny fruktad krabba kan ha fått fäste i landet
Antalet blåskrabbor ser ut att öka på Västkusten.Hittills i år har Kristinebergs forskningsstation i Bohuslän fått in 18 rapporter från olika håll om att man sett den lilla krabban. Det är ungefär dubbelt så många som förra året, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.
Läs mer om Bohuslän och Vetenskapsradion.
Total solförmörkelse i USA
USA förbereder sig på att beskåda den totala solförmörkelse som inträffar under måndagen den 21 augusti. Det är första gången på 99 år som en solförmörkelse kan ses över hela USA från västkusten till östkusten.
Läs mer om USA.
Stjärnorna som gästade Way out Wests första dag
När musikfestivalen Way out West intog ett soligt Göteborg följde flera ur den svenska artisteliten.Silvana Imam, Little Jinder och Danny Saucedo var några av stjärnorna som valde att besöka Västkusten under festivalens första dag.Men Dannys fästmö Molly Sandn sågs inte vid hans sida inne på vip-området.
Hon ljög – hur ska jag kunna lita på henne?
Hej och tack för Era goa råd - jag skulle också behöva ett sådant. Jag är en ungdomlig man på 77 år som blev blixtförälskad för första gången i en kvinna jag mötte alla hjärtans dag 2015. Jag hade nyligen flyttat till Skåne och åkte uppåt Västkusten för att se var jag bodde på somrarna som pojke. Vi träffades vid kyrkan i Båstad, bytte nummer och jag blev uppbjuden till denna kvinna. Efter ett par veckor träffades vi hemma hos mig, där det blev kramar och sex.
Läs mer om Båstad, Era, Skåne och Västkusten.
Harald Treutigers 12 guldkorn på Västkusten
Det är havet som gäller för Harald Treutiger. I ett eller annat avseende finns alltid den böljan blå med honom. Nu delar han med sig av sina smultronställen för Allt om Resor.
Här glider du genom Västkusten på bästa sätt
Kryssning för ofta tankarna till de stora rederierna. Till länder i fjärran Karibien eller åtminstone vackra Medelhavet. Men man behöver inte lämna Sverige för att följa med på en kryssning. Följ med Allt om Resor på en kryssning från Göteborg till Strömstad.
Tusentals utan ström på Västkusten
Närmare tiotusen hushåll är just nu strömlösa på Västkusten, det är oklart vad som orsakat strömavbrottet, skriver Nyheter STO.Kommunerna som är drabbade är Orust, Tjörn och Stenungsund.
Putins atomubåt på väg in mot Västsverige
I veckan väntas världens största atomubåt passera utanför den svenska Västkusten för första gången – och den kan vara kärnvapenbestyckad.Stoltheten i Vladimir Putins ryska flotta är på väg från Kolahalvön till en parad i Sankt Petersburg.– Det sänder en kraftfull signal, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).
Så länge stannar solen innan nya regnovädret
På fredag och lördag kan det bli över 20 grader varmt i väst.Men på söndag blir det kallare.– Då kommer regnet, säger Olav Krogsäter på väderinstitutet Storm.Temperaturvinnaren till helgen finns inte på Västkusten. Stockholmsområdet tar hem topparna.