Västkusten

Här är sportlovsvädret bäst på onsdagen

Sportlovslediga elever i Göteborg har all anledning att glädjas i dag. Det är nämligen vid Västkusten som vädret är allra bäst på onsdagen. – Det är allra finast vid kusterna, men just i dag vid Göteborg och Västkusten, säger meteorologen Tora Tomasdottir. I listan här nedan kan du se hur vädret blir i ditt skidområde.

Sportlov i Göteborg – här väntas det snö

Göteborg smygstartar sportlovsveckan i dag.Solen kan visa sig.– Där finns det lite solchanser i dag närmast Västkusten, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.Sen kan det bli snö.
Läs mer om Göteborg, Storm.Sen och Västkusten.
Extremt ovanlig hummer fångad på Västkusten
En extremt ovanlig hummer har fångats utanför Hunnebostrand på Västkusten.–Jag har fiskat i 50 år och jag har aldrig sett något liknande, berättar fiskaren Göran Larsson som fick upp den.
Lutfiskbråket splittrar Sveriges stjärnkockar
Lutfisk på julbordet eller inte delar kock-Sverige i två läger.– Jag tror att stockholmarna är lite mer trendiga medan vi på Västkusten vårdar traditionerna mer. För mig är det en självklarhet att servera lutfisk på vårt julbord, säger Ulf Wagner, krögare på landets bästa fiskkrog, Sjömagasinet i Göteborg.– Jag har aldrig haft lutfisk på mitt julbord, säger kockprofilen Alexandra Zazzi.

Finn Floridas lugn bortom Miami-pulsen

För många är Florida synonymt med Miamis höghus, neonskyltar och myllrande stränder. Men för den som letar sig över till västkusten väntar ett helt annat Florida, med en skärgård av charmiga småöar, milslånga öde stränder och ett befriande lugn.
Läs mer om Florida och Miami-pulsen.
Fem mysiga spa på Västkusten
Trött och frusen i höst- och vintermörkret?Varmt vatten, uppmjukande massage och uppiggande behandlingar kan göra susen för kropp och själ.Här är fem härliga spa-hotell på Västkusten att längta till.
Läs mer om Västkusten.
USA rustar västkusten för Nordkoreas missiler
Kim Jong-Uns missiltester har satt hård press på USA och enligt landets nationella säkerhetsrådgivare ökar risken för ett potentiellt krig med Nordkorea varje dag.Donald Trump sätter nu hårt mot hårt – och förbereder sig på det värsta.Det amerikanska försvaret undersöker lämpliga platser för att placera ut ett missilförsvarssystem på den amerikanska västkusten, rapporterar Reuters.
Läs mer om Nordkorea och USA.
Mystiska spökskepp tros komma från Nordkorea
En illa tilltygad båt med åtta människoskelett ombord spolades i helgen i land på en japansk strand. Spökbåten är bara det senaste av en lång rad makabra fynd längs den japanska västkusten de senaste åren. Spåren pekar mot Nordkorea.
Läs mer om Nordkorea.
Oljeutsläpp på väg mot Västkusten
Ett oljeutsläpp utanför danska Läsö rör sig mot Bohuslän.– Flyget har varit ute och kört över det under förmiddagen och inte sett något ännu, men vi fortsätter sökandet och håller koll under helgen, säger Angelica Johansson, operatör vid kustbevakningens ledningscentral.
Jättevåg slog omkull passagerare på resa med Hurtigruten
En jättevåg slog mot norska passagerarfartyget MS Trollfjord på fredagskvällen. Sju passagerare for omkull av den hårda stöt vågen orsakade, när fartyget stävade fram på Hustadvika, ett vatten vid norska västkusten där hårt väder inte är ovanligt.
Läs mer om Hurtigruten och Hustadvika.
Han vill bärga Hitlers ubåt på Västkusten
Den är en av Hitlers allra sista ubåtar som sänktes strax före andra världskrigets slut. I 72 år har U-2359 legat på den svenska havsbottnen utanför Västkusten – och nu vill dykare bärga den. – Ubåten är oerhört historiskt intressant, en modern konstruktion som är modell för ubåtar än i dag, säger den färgstarke dykaren och äventyraren Stig Thornsohn.
Läs mer om Stig Thornsohn och Västkusten.
Hårda vindar fäller träd på västkusten
Det blåser hårda vindar på västkusten och i Skåne under lördagen, och SMHI har utfärdat en varning av den lägsta graden. På vägar i Göteborgstrakten har träd knäckts och blockerar trafiken.
Läs mer om Göteborgstrakten och Skåne.
SMHI varnar för flygande bråte i ruskväder
Det blåsiga höstvädret återvänder och tar med sig kyla. Redan under natten väntas hårda vindbyar längs Västkusten. SMHI varnar för att lösa föremål och trädgrenar kan bli farliga när de dras med av de hårda vindarna.
Läs mer om Västkusten.
Nytt travcenter på Västkusten
Av allt att döma kommer Åsa hingststation att bli Västsveriges nya hästmecka.Något som välkomnas av bland annat Johan F Lundberg, vd för Åbytravet.- Vi applåderar deras satsning och kommer att stötta dem så gott vi kan, säger han.
Nu har mössen öppnat minibutiker i Göteborg
Förra vintern började Sveriges möss bedriva kommers i Malmö, men precis som många andra verkar de nu har sökt sig till Sveriges framsida – Västkusten. Under fredagen upptäcktes tre av gnagarnas verksamheter på Hagas gator i Göteborg.– Mössen kanske har näsa för det mysiga i Haga, säger GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg, som upptäckte miniatyrbutikerna under fredagen.
Björn af Kleen: När faran är inhemsk biter man ihop
Las Vegas. Julhelgen 2004 råkade jag befinna mig på familjesemester i Thailand. Jag var i Bangkok och skonad från flodvågen som sköljde in över västkusten. Men dagen efter flög jag till Phuket och mötte drabbade svenskar. Jag glömmer aldrig hur kränkta mina landsmän var över svenska myndigheters brist på hjälp, över saktfärdigheten och kylan i bemötandet.
Läs mer om Bangkok, Kleen, Phuket och Thailand.
Ovädret laddar om – varning för åska
Även under lördagen kan kraftiga skyfall förekomma på Västkusten. Enligt Lillian Bergenheim, meteorolog vid väderinstitutet Storm, finns det även risk för åska:– Det kan bli kraftiga regnskurar under kvällen och troligtvis även under morgonen.
Läs mer om Storm och Västkusten.
Fler hus översvämmade på Tjörn efter kraftigt regn
Flera hus på Tjörn på västkusten har drabbats av översvämningar, skriver Göteborgs-Posten.
Läs mer om Göteborgs-Posten och Tjörn.
Ryska laxen som hotar Västkusten
Snart kan puckellax som simmat från Ryssland göra de japanska jätteostronen och de amerikanska humrarna sällskap i de västsvenska vattnen.Arten, som dykt upp i de svenska kustvattnen i år, kan sprida sjukdomar och konkurrera det svenska laxbeståndet.– Det är oroande, säger Sofia Brockmark som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Irma byter riktning – människor flyr akut
Plötsligt har den dödliga orkanen Irma bytt riktning för att svepa in över södra Florida och längs med västkusten. Pensionärsfavoriten Fort Myers har plötsligt hamnat mitt i orkanens öga. Nu flyr människor akut för att köa i timmar utanför evakueringslokalerna.
Läs mer om Florida och Irma.
Helene och Mikael har flytt från Floridas östkust
Helene och Mikael Ahlqvist har flytt Floridas östkust för att ta skydd på västkusten där de tror att de slipper den västa orkanen. Om den byter riktning så vet de inte vart de ska ta vägen. – Det känns som kaos, jag är livrädd, säger Helene från en bilkö på väg över till västra Florida.
Ny fruktad krabba kan ha fått fäste i landet
Antalet blåskrabbor ser ut att öka på Västkusten.Hittills i år har Kristinebergs forskningsstation i Bohuslän fått in 18 rapporter från olika håll om att man sett den lilla krabban. Det är ungefär dubbelt så många som förra året, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.
Läs mer om Bohuslän och Vetenskapsradion.
Total solförmörkelse i USA
USA förbereder sig på att beskåda den totala solförmörkelse som inträffar under måndagen den 21 augusti. Det är första gången på 99 år som en solförmörkelse kan ses över hela USA från västkusten till östkusten.
Läs mer om USA.
Stjärnorna som gästade Way out Wests första dag
När musikfestivalen Way out West intog ett soligt Göteborg följde flera ur den svenska artisteliten.Silvana Imam, Little Jinder och Danny Saucedo var några av stjärnorna som valde att besöka Västkusten under festivalens första dag.Men Dannys fästmö Molly Sandn sågs inte vid hans sida inne på vip-området.