Västra götaland

Klass 1-varning – risk för snöfall

Vintern visar upp sig ordentligt på många håll i landet under söndagen och i början av veckan. SMHI har utfärdat flera varningar om snö och halka.Snöfall väntas i bland annat Västra Götaland, Jönköping och Östergötland.– Det finns en hel del ställen där man bör se sig för i trafiken, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.

Polischefens ilska mot mot äckliga mackan

En baguette med en gul och grön sörja.Här är vad som serveras i matväg till poliserna i den omfattande EU-kommenderingen under toppmötet i Göteborg.Erik Nord, polischef i Västra Götaland, är missnöjd:– Vi har fått klagomål från våra poliser, och det har jag fullförståelse för, säger han.
Paret vanvårdade hästarna till döds
Efter att flera hästar vanvårdats till döds dömdes en man och en kvinna från Västra Götaland för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.Kommer skita i om jag får djurförbud, sa mannen i polisförhör, enligt SVT.Nu skärper hovrätten straffet, skriver SVT.
Läs mer om SVT och Västra Götaland.
Inbrottsvåg väntar: Statistiskt belagt
Om bara några dagar börjar den månad då inbrottstjuvarna är som allra mest aktiva i Västra Götaland.Antalet villainbrott ökar under årets sista tre månader med en topp i november.– Det har vi sett under flera års tid. Det har nog att göra med att mörkret kommer och det kanske blir lite lättare att smyga in och göra inbrott helt enkelt, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, till SVT Nyheter Väst.På söndagskvällen utredde polisen två villainbrott i västra Göteborg.

Polis spred hat på Facebook – nu återupptas utredningen

En polis i Västra Götaland polisanmäldes för hets mot folkgrupp för att en i öppen Facebookgrupp ha skrivit Araber är det värsta packet. Men förundersökningen lades ner med motivering att brottet inte gick att bevisa – trots att det inte ens utretts. Nu återupptas förundersökningen.
60-årig kvinna kan ha blivit mördad
Kvinnan skulle ut och jogga i ett motionsspår i Ulricehamn. Istället hittade polisen hennes död i ett skogsområde. – Vi misstänker brott, säger polisens talesman i Västra Götaland, Hans Lippens.
Läs mer om Ulricehamn och Västra Götaland.
KD splittrat i migrationsfrågan
KD:s ledning lyckades få med sig ombuden på rikstinget i migrationsfrågan men det finns en djup klyfta inom partiet i synen på framtidens asylpolitik. - Det handlar om två helt olika ideologiska förhållningssätt, säger Magnus Jacobsson, regionpolitiker från Västra Götaland.
Läs mer om Västra Götaland.
Rekordmånga smittade av livsfarliga sjukdomen
Rekordmånga har smittats i Västra Götaland i år av den allvarliga sjukdomen TBE.– Hittills under 2017 har 52 personer drabbats så svårt att de sökt upp sjukvården. Det är all time high, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare med ansvar för TBE.
Anmälningar mot polisen efter nazistdemonstration
Flera anmälningar om misshandel utförd av polisen har kommit in efter förra helgens nazistdemonstration i Göteborg, skriver SVT Väst.– Vi har en konkret anmälan där polisen anklagas för misshandel. Den har skickats vidare till SU, polismyndighetens särskilda utredningar, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningssektion i Västra Götaland, till SVT.
Moped i kollision med bil – en person förd till sjukhus
En bil och en moped har kolliderat på Uddevallavägen i Stenungsund. Mopedisten är förd till sjukhus men skadeläget är än så länge oklart.– Vår patrull har lämnat platsen och trafiken flödar på som vanligt, säger Anders Bengtsson, inre befäl vid polisen i Västra Götaland.
Legalisering kan bromsa organiserad brottslighet
REPLIK DN Debatt 19/9. Moderaternas förbundsordförande från Stockholm, Västra Götaland och Skåne skriver att Narkotikan ligger bakom kriminalitet och terrorism. Det har de rätt i. Men de missar att det är just kriminaliseringen av narkotika som finansierar dessa nätverk, skriver Hugo Selling och Alexander Fritz Englund, Fria Moderata Studentförbundet.
19-årig kvinna välte med fyrhjuling – dog
En 19-årig kvinna har avlidit efter att ha vält omkull med en fyrhjuling vid en gård norr om Ulricehamn. Kvinnan flögs med ambulanshelikopter till sjukhuset i Borås men hennes liv gick inte att rädda, skriver polisen i Västra Götaland på sin hemsida.
Läs mer om Ulricehamn och Västra Götaland.
SMHI:s vädervarning – regnoväder på väg
Kraftig nederbörd orsakade stora översvämningar på Tjörn under torsdagskvällen.Nu är ovädret på väg tillbaka in mot Västsverige.SMHI varnar nu för kraftiga skurar i Västra Götaland och Jönköping senare under dagen – på vissa ställen kan det bli upp till 40 millimeter regn.
Idrottsledare anhållen för ofredande
En idrottsledare i Västra Götaland har anhållits, på sannolika skäl misstänkt för ofredande av olika slag mot ungdomar i en idrottsförening.
Läs mer om Västra Götaland.
Landets dyraste vård i Stockholm – men inte bästa
Sjukvården i Stockholm fortsätter att vara dyrast i Sverige. I Stockholm satsar man årligen drygt 3 500 kr mer per invånare än i Västra Götaland – men vårdkvaliteten är i många fall lägre än i andra delar av landet, enligt SKL.
Misstänkt brand i flerfamiljshus
Polis och räddningstjänst befinner sig i stadsdelen Angered på en misstänkt brand i ett flerfamiljshus.Men det råder lite oklara omständigheter.– Det var från början sagt att det ska vara i en lägenhet, men det är lite oklart, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i västra Götaland.
Läs mer om Angered, Göran Carlbom och Götaland.
Tung nominering – Västra Götaland väljer Bildt
Västra Götaland vill se Carl Bildt som ny partiledare för Moderaterna. – Det var tydligt vad våra föreningar tyckte. De ville se erfarenhet och tydligt ledarskap och därför nominerar vi Carl Bildt, säger Johan Abrahamsson, andra vice ordförande för länsförbundet Västra Götaland.
Tung nominering – Västra Götaland väljer Bildt
Västra Götaland vill se Carl Bildt som ny partiledare för Moderaterna. – Det var tydligt vad våra föreningar tyckte. De ville se erfarenhet och tydligt ledarskap och därför nominerar vi Carl Bildt, säger Johan Abrahamsson, andra vice ordförande för länsförbundet Västra Götaland.
Stopp på E6 efter flerbilskrock
Tre fordon har varit inblandade i en krock vid Rollsbomotet. E6 är avstängd i norrgående riktning genom Kungälv.– Det är totalstopp i trafiken, säger Sanna Lagerqvist, polisens presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.
Använder mobbning för att bli av med Kinberg Batra
Moderaternas ordförande i Västra Götaland Johnny Magnusson är en av dem som tydligast ställt sig bakom Anna Kinberg Batra. Han tror att pressen på henne nu är så stor att hon kommer att kliva av och är starkt kritisk mot de partivänner valt att attackera henne anonymt i media.
Han blir ny landshövding i Västra Götaland
Anders Danielsson, generalsekreterare för svenska Röda korset, blir ny landshövding i Västra Götalands län.Danielsson börjar sitt nya jobb den 18 september.– Det är en stor ära att ha blivit utnämnd till landshövding, säger han i ett pressmeddelande.
Läs mer om Röda och Västra Götaland.
Lång väntan på insemination för ensamstående
Sedan 1 april förra året har ensamstående rätt till assisterad befruktning. Men köerna är långa och i de två största regionerna Stockholm och Västra Götaland har inte en enda ensamstående kvinna fått hjälp. – Det blir bara längre och längre köer. Väntetiden ligger nu på 3–4 år, säger Ali Khatibi, chef för reproduktionsmedicin på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Polis hotad av pistolman – sköt varningsskott
En polis sköt ett varningsskott då en patrull skulle kontrollera en man i Lidköping på onsdagseftermiddagen. Mannen riktade en pistol mot en polis men kastade ifrån sig vapnet efter varningsskottet, skriver polisen i Västra Götaland på sin hemsida.
Läs mer om Lidköping och Västra Götaland.