Västra götaland

Mässlingfall även i Växjö

Ett mässlingfall har konstaterats i Växjö i Småland, rapporterar Smålandsposten. Fallet har dock inte någon koppling till det utbrott av sjukdomen som nyligen varit i Västra Götaland.

Mässlingfall konstaterat i Växjö

Ett mässlingfall har konstaterats i Växjö i Småland, rapporterar Smålandsposten. Fallet har dock inte någon koppling till det utbrott av sjukdomen som nyligen varit i Västra Götaland.
Kommuner förbjuder anställda att snusa
41 av 49 kommuner i Västra Götaland har infört rökförbud för anställda under arbetstid, enligt en kartläggning som SVT har gjort.Två kommuner har dessutom förbjudit sina anställda att snusa på jobbet.– Vi kan inte säga en sak till ungdomarna och låta de vuxna göra något annat, säger Maria Malmberg (C), folkhälsorådets ordförande i Essunga, till SVT.
Kvinna till sjukhus efter lägenhetsbrand
En kvinna har förts till sjukhus efter en lägenhetsbrand i Bengtsfors i Västra Götaland. - Rökdykarna gick in och fann en person, så en är transporterad med ambulans till sjukhus.
Läs mer om Västra Götaland.

Mölndal spänner musklerna i toppfighten

Toppstriden i Herr1an Västra Götaland är så spännande den kan bli med fem lag som slåss om tre kvalplatser.
Fler män kan komma att få information om PSA-tester
Socialstyrelsen avråder från allmän screening för tidig upptäckt prostatacancer.Men i Värmland skickar landstinget ut information om möjligheten att PSA-testa sig till män i vissa åldersgrupper.Och Västra Götaland och Region Skåne kan komma att följa efter.– Det är det näst bästa efter inbjudan till allmän screening. För när man väl får symtom är det för sent, säger Göran Hellberg, generalsekreterare vid Prostatacancerförbundet.
Olyckskaos på E6 – skåpbil har hamnat på taket
Flera olyckor har inträffat under morgonen på E6 i Västra Götaland. Strax efter klockan 07 ska en skåpbil ha kört av vägen och hamnat på taket.– Ambulans och räddningstjänst på plats. De håller på att försöka få ut en person ur bilen nu, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region Väst..
Läs mer om Väst och Västra Götaland.
Så blir vädret under sportlovet – SMHI utfärdar klass 1-varning
Ny vecka – nu väntar ett dramatiskt sportlovsväder med klass 1-varningar på flera håll:Det drabbar bland annat västra Götaland – men också delar fjällkedjan med mycket starka vindar i Lapplands- och Jämtlandsfjällen.– Det kan bli ett dramatiskt väderdygn, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.I listan här nedan kan du se hur vädret blir i ditt skidområde:
Tre skadade i singelolycka
Tre personer har förts till sjukhus efter en singelolycka i Götene i Västra Götaland.
Läs mer om Götene och Västra Götaland.
Tre skadade i singelolycka
Tre personer har förts till sjukhus efter en singelolycka i Götene i Västra Götaland.
Läs mer om Götene och Västra Götaland.
Anmälan om våldtäkt mot barn blev liggande ett halvår
I april förra året anmäldes en våldtäkt mot en 13-årig flicka i en kommun i Västra Götaland. Ärendet blev sedan liggande i ett halvår innan flickan hördes av polisen. Åklagaren som lett förundersökningen förklarar dröjsmålet med bristande polisresurser. – När inte ens de här ärendena prioriteras är det illa, säger målsägarbiträdet Helena Wising.
Så slutar toppstriden i Herr1an Västra Götaland
Poängkungen i serien Andreas Johansson ger sin syn på vilka fyra lag som kommer gå till kvalet i den mycket jämna toppstriden. 60 poäng har Andreas Johansson (13) öst in denna säsong.
Längsta tiden hittills utan nytt mässlingsfall
Mässlingsutbrottet i Västra Götaland kan vara på väg att klinga av. Det har inte registrerats något nytt fall sedan mitten av januari. Men smittskyddet vill inte blåsa faran över riktigt ännu.
Läs mer om Västra Götaland.
M-toppen träder tillbaka från ordförandeposten
Maria Rydn träder nu tillbaka från ytterligare ett lokalt uppdrag - som ordförande för Moderaterna i Göteborg.Det beskrivs i ett pressmeddelande som att hon tar en tillfällig paus fram till årsmötet i mars då nya val hålls.– Axel Josefson träder in i hennes ställe och leder Göteborgsmoderaternas arbete fram till årsmötet. Sedan får vi se vad det blir för styrelse som väljs där, säger Gustaf Josefson, chefombudsman för Moderaterna i Västra Götaland.
Beslutet om gratis mässlingsvaccin
På tisdagen sammanträder Västra Götalandsregionens styrelse.Då har de fattat beslut om ett förslag om att erbjuda gratis mässlingsvaccin till de som är födda 1960 eller senare, som bor i Västra Götaland och som ännu inte är fullt vaccinerade.– Det är klart att det här vore bra, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.
Läs mer om Västra Götaland.
Nytt misstänkt mässlingsfall
Ytterligare en vårdanställd vid Sahlgrenska sjukhuset misstänks ha smittats av mässling. Den anställde ska ha arbetat på akutmottagningen i flera dagar under början av januari.Nu utreder Smittskydd Västra Götaland fallet och ytterligare smittspårning har inletts.
Mässlingsvaccin redan från 12 månader i Västra Götaland
Barn i Västra Götaland ska nu vaccineras mot mässlingen redan vid 12 månades ålder.
Läs mer om Västra Götaland.
Tre nya fall av mässling – totalt 22 sjuka
Ytterligare tre personer har insjuknat i mässling.Nu är siffran på antalet sjuka uppe i 22 personer.– Samtliga fall hänger ihop, men alla är inte smittade inom sjukvården utan även ute i samhället, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Tre nya mässlingsfall i väst
Ytterligare tre fall av mässling har nu konstaterats i det pågående utbrottet i Västra Götaland.
Läs mer om Västra Götaland.
Nya mässlingfall väntas: Kommer bli en topp
Totalt 18 personer i Västra Götaland har smittats i mässlingutbrottet.Under söndagen och natten till måndag analyseras ytterligare flera fall där åtminstone några befaras vara smittade.– Läget är allvarligt. Det är ett intensivt jobb där vi inte har så mycket svar men misstankar, säger Eva Lindhusen Lindh, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland
Agnes Wolds hyllning till sjukvården efter utbrottet
Hittills har 18 personer i Västra Götaland smittas i mässlingutbrottet.Samtidigt har vården spårat uppskattningsvis över 1 000 personer som de smittade kan ha varit i kontakt med.Nu hyllar professor Agnes Wold sjukvårdens ihärdiga smittskyddsspårning.– Tänk dig att det kommit in en person som suttit i ett väntrum och du ska spåra alla som suttit där samt personalen som personen varit i kontakt med. Det är oerhört stort jobb, säger hon.
Läs mer om Västra Götaland.
Fler mässlingfall att vänta
Fler fall av den mycket smittsamma sjukdomen mässling är att vänta i Västra Götaland. Intresset för att vaccinera sig är rekordstort.
Läs mer om Västra Götaland.
Asylsökande minimal risk för smittofaran
Mässlingsutbrottet i Västra Götaland lär bli högst begränsat. Men i länder med bristande sjukvård – eller som härjas av krig och katastrofer – orsakar sjukdomen stora problem. Risken är ändå minimal att asylsökande ökar smittofaran.
Läs mer om Västra Götaland.
Befarat fall av mässling i Varberg
Hallands sjukhus Varberg har tagit emot en patient som kan vara sjuk i mässling, skriver Hallands Nyheter. Personen har ingått i utredningarna i Västra Götaland – tidigare har 13 fall rapporterats därifrån sedan utbrottet 10 december.
Läs mer om Varberg och Västra Götaland.
Befarat mässlingsfall i nytt län: Får agera
Nu finns det ett befarat mässlingsfall också i Halland, skriver Hallands Nyheter.I veckan kom det in en kvinna till sjukhuset i Varberg som misstänks vara smittad.– Hon har ingått i utredningarna i Västra Götaland och hon behövde hjälp och då får man agera efter detta, säger Mats Erntell, smittskyddsöverläkare på sjukhuset, till HN.